De verkiezingen in de Verenigde Staten deel 2

Dit keer zal ik een zo goed mogelijk beeld proberen te schetsen van de gemiddelde kiezer in de Verenigde Staten. Ik heb de afgelopen week met Amerikanen over de verkiezingen gesproken en heb ik ze gevraagd hoe ze over beide kandidaten dachten.

Een persoonlijke note

Het merendeel van de media is duidelijk tegen Bush. Op weg naar mijn werk kan ik de radio niet meer aanzetten of de argumenten waarom je niet op een kandidaat zou moeten stemmen en wat ze vroeger allemaal gedaan hebben vliegen me om de oren. Wat kan mij het nu schelen wat ze gedaan hebben, het gaat er mij om wat ze voor dit land gaan doen. Uiteindelijk gaat het de kiezers maar om één ding. Wie kan dit land het best besturen?

Bush had de steun van de complete wereld na 11 september 2001 maar op dit moment is Amerika waarschijnlijk het meest gehate land op deze planeet. Bush maakte zich niet populair toen hij de aanval opende op Frankrijk en Duitsland. Bovendien vertelde de VS dat Rusland de terroristen met rust moesten laten. In plaats dat Bush zich eens concentreert op Amerika zelf waar het op dit moment compleet misgaat. Ik zie wijken verpauperen en meer daklozen dan ooit.

De democratische stemmer

Over het algemeen zijn de democratische stemmers de wat minder rijke inwoners van de VS. Ze rijden niet rond in dikke benzine slurpende bakken en hebben het druk met werken zodat ze alle rekeningen kunnen betalen.

De meeste democratische stemmers zijn Bush meer dan zat en zullen er dan ook alles aan doen om hem bij de volgende verkiezingen uit het Witte Huis te verwijderen. De grootste zorg zit hen vooral bij:

  • Een eind aan de oorlog
  • Banen en daarmee een inkomen
  • Medische zorg (verzekering)
  • Sociale zekerheid (Social Security)

    Ik heb ze ook gevraagd waarom ze niet op Bush stemden, de meest voorkomende antwoorden waren toch wel:

  • Bush liegt en bedriegt
  • Bush heeft zijn macht misbruikt om Irak aan te vallen
  • Bush heeft alleen maar voor zichzelf en zijn vriendjes gezorgd
  • Bush heeft alleen aan de rijken gedacht met tax cuts


    De republikeinse stemmer

    De republikeinse stemmer is meestal het type dat in Nederland aangeduid wordt met 'typisch Amerikaans', deze rijdt rond in een Dodge Ram met een lekker opgefokte motor, heeft meestal een gezinnetje en een goede baan in een kantoor of is een zelfstandige ondernemer.

    Wat willen deze mensen graag van Bush?

  • Belastingverlagingen
  • Een sterk Amerika dat onafhankelijk is en blijft van de wereld
  • Een betere medische zorg (geen verzekeringspremie van $500 per maand)
  • Sociale zekerheid

    Waarom zullen ze niet op Kerry Stemmen:

  • Kerry is een gevaar voor (de onafhankelijkheid van) Amerika
  • Kerry heeft nergens een duidelijke mening over
  • Kerry is niet in staat om een goede leider te zijn
  • Kerry zal toegeven aan terrorisme


    De realiteit

    Na twee presidentiële TV debatten en het debat tussen Cheney en Edwards zijn de meeste stemmers de verkiezingen meer dan zat. In de afgelopen twee debatten zijn er alleen beschuldigingen geuit en zijn er vieze spelletjes over en weer gespeeld. Deze debatten laten niet zien wie de betere leider is voor dit land. Ze hebben meer weg van een gameshow of een Jerry Springer aflevering. Vooral in het debat tussen Cheney en Edwards kwam dit goed naar voren. Het onderdeel dat je de naam van de presidentskandidaat niet mocht noemen in een pleidooi was in en in triest en de tijdslimiet al helemaal een aanfluiting. Bovendien liggen de gestelde vragen tijdens het debat ook vast, daardoor komen de vragen die de Amerikanen echt beantwoord willen zien nooit aan bod.

    Bush en Kerry in debat

    Het tweede debat

    Gisterenavond zijn er weer debatten geweest tussen Kerry en Bush. Dit debat was gelukkig een stuk levendiger dan het voorgaande debat. Ik zal er even een paar hoogtepunten uit aanhalen.

    De eerste goede aanvaring kwam al snel toen het ging over de oorlog in Irak. Kerry viel Bush aan met zijn leugens en zijn valse voorwendselen om een oorlog te starten. Er waren geen massavernietigingswapens, Bush zegt nu dat hij inziet dat er inderdaad geen wapens waren maar dat de inval toch nodig is geweest omdat Saddam weer wapens ging produceren.

    Vlak voor de eerste Golfoorlog zijn er inderdaad beelden geweest van een Koerdisch dorp dat was uitgemoord met mosterdgas. Na de Golfoorlog zijn deze wapens ontmanteld en is Irak onder druk gezet met sancties door de VN. Saddam heeft al vaker laten zien dat hij niet te vertrouwen is dus in mijn ogen is het goed dat hij van zijn troon gestoten is. Echter zijn er na de oorlog teveel fouten gemaakt waardoor de Amerikanen de Irakezen tegen zich gekregen hebben. De Mujahideen hebben natuurlijk gebruik gemaakt van deze fouten en op dit moment is Irak erg instabiel.

    Bush vergelijkt zichzelf met Ronald Reagan, en zegt dat hij inderdaad fouten heeft gemaakt op diplomatiek gebied. Hij zegt dat hij net zoals Ronald Reagan beslissingen gemaakt heeft die hem niet populair gemaakt hebben.

    Kerry kwam fel terug en speelde in op de angst van de kiezers dat er wederom vier jaar oorlog zou komen en dat Bush een 'control freak' is die de oppositie de mond snoert. De uitspraak 'we moeten deze oorlog niet winnen, we moeten de vrede winnen' was erg goed.


    Stemmen per post

    Er zijn inmiddels al veel stemmen ingevuld en per post verstuurd. Dit kan door de zogenaamde 'Absentee Ballot'. Dit stembiljet stelt je in staat om toch te stemmen als je niet aanwezig kunt zijn in de stemlokalen op de verkiezingsdag. Deze Absentee Ballot's worden ook gebruikt door Amerikanen in het buitenland. Amerikanen in het buitenland stemmen over het algemeen op de Republikeinen. Tenminste dat was voordat ze in het buitenland zoveel anti Amerika propaganda over zich heen kregen. Ik vraag me serieus af hoe het dit jaar gaat uitpakken.

    Dat was het weer voor nu, ik hoop jullie weer bij deel 3 te mogen zien.