FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 17 oktober 2024

Geen WK-medaille Nederlandse baansprinters op keirin

In het Deense Ballerud is donderdag de tweede dag van het wereldkampioenschap baanwielrennen afgewerkt. Daar lagen weer serieuze Nederlandse medaillekansen, maar na de geweldige woensdag viel het dit keer enigszins tegen.

Keirin mannen
Harrie Lavreysen ging er in de halve finales uit en moest het doen met een achtste plek, Tijmen van Loon strandde in de herkansingen. Jeffrey Hoogland bereikte de finale wel, maar raakte daarin opgebrand in de slotronde. Het goud ging voor het eerst sinds 1987 naar Japan: Kento Yamasaki wist te stunten en verwees de Israëliër Mikhail Yakovlev naar het zilver, voor de Colombiaanse uittredend kampioen Kevin Quintero.

Scratch mannen
Vincent Hoppezak was betrokken bij een vroege aanval, maar de grootste aanval kwam uit Japan: Kazushige Kuboki trok een paar kilometer voor de finish ten strijde en hield op weergaloze wijze stand. De Japanner pakte zilver op de vorige twee WK's, nu was het raak met goud, voor de Deen Tobias Hansen - die eerder ook al ploegenachtervolgingsgoud won - en de Fransman Clement Petit. Hoppezak moest het nét doen met de vierde plek.

Afvalkoers vrouwen
Nederlandse deelname was er niet, Belgische wel: Lotte Kopecky leek de gedoodverfde favoriete. Dat kon ze echter niet helemaal waarmaken, want ze bleef over met Ally Wollaston en de Nieuw-Zeelandse sprintte naar de wereldtitel, met brons voor de Amerikaanse Jennifer Valente.

Sprint vrouwen
De kwalificaties tot en met de kwartfinales werden afgewerkt en dat ging goed voor Hetty van de Wouw, die in de kwartfinales in drie heats afrekende met de Britse Katy Marchant. Zij mag vrijdag dus strijden om de medailles, Steffie van der Peet ging er in de achtste finales uit tegen de Britse Sophie Capewell.

Ploegenachtervolging mannen
In een zinderende finale kreeg het Deense publiek wat het wilde zien: Tobias Hansen, Carl-Frederik Bevort, Niklas Larsen en Frederik Madsen waren na een fantastische strijd in 3:45,642 minuten nét te sterk voor de Britten Ethan Hayter, Josh Charlton, Charlie Tanfield en Oliver Wood (3:45,963). Brons ging in 3:52,707 naar de Duitsers Tim Torn Teutenberg, Benjamin Boos, Ben Jochum en Bruno Kessler, die een maat te groot waren voor Japan.

Ploegenachtervolging vrouwen
Bij de vrouwen was het allemaal niet zo spannend: met twee ronden te gaan sloot het Britse kwartet Katie Archibald, Megan Barker, Josie Knight en Anna Morris aaan bij Duitsland, waarmee het Britse goud binnen was. Franziska Brausse, Lisa Klein, Mieke Kroger en Lena Reissner pakten zilver, brons was voor Martina Fidanza, Chiara Consonni, Martina Alzini en Vittoria Guazzini uit Italië, die veel te sterk waren voor de Canadese ploeg.

Schaduw mee in Animal Well

Shadow Donkey probeert ons iets uit te leggen in de trailer van Animal Well. Iets met schaduwen van dieren, en de schaduwen kunnen weer schaduwen creëerden en die schaduwen kunnen dan ook weer schaduwen maken? En die zijn dan weer gemeen, maar ook weer niet.

Ik heb het geprobeerd te volgen voor jullie, maar het enige wat ik weet, is dat Animal Well vanaf vandaag te spelen is op Xbox Series.

Ambulance Life: A Paramedic Simulator

Altijd al ambulancebroeder of zuster willen spelen? Dat kan binnenkort in Ambulance Life: A Paramedic Simulator. In deze game, die overigens er schitterend uit ziet, speel je een ambulancemedewerker waarbij elke seconde telt. Luister naar de scanner, maneuvreer door het verkeer, verleen eerste hulp en race snel naar het ziekenhuis terug.

Het kan allemaal straks op de Xbox Series begin 2025.

Ruim honderd nieuwe paspoorten onbruikbaar door productiefout

Door een productiefout heeft de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) 120 paspoorten uitgegeven die onbruikbaar zijn. Nog honderd mensen in heel Nederland lopen rond met zo'n identiteitsbewijs, bevestigt een woordvoerder aan AT5. Dat kan tot vervelende situaties leiden bij controles aan de grens. 

Het zijn drie kleine, voelbare lijntjes die bepalen of het paspoort geldig is of niet. Als het paspoort geen lijntjes heeft, zit er een productiefout in. Volgens de RvIG hebben 42 duizend Nederlanders die een paspoort hebben opgehaald tussen 30 september en 8 oktober een brief gekregen met een waarschuwing. Dat gebeurde onder andere bij de uitgifte van een paspoort in Amstelveen.

Problemen bij controle
"Het paspoort met de productiefout is rechtsgeldig uitgegeven", laat een woordvoerder weten. "Toch worden burgers afgeraden hiermee te reizen. Ze kunnen hierdoor problemen krijgen als hun paspoort wordt gecontroleerd."

Als er door controlerende instanties een afwijking in een ID wordt geconstateerd, kan volgens de woordvoerder leiden tot 'vervelende situaties' aan de grens. Wel zou het ministerie van Binnenlandse Zaken desnoods kunnen bevestigen dat de paspoorten authentiek zijn.

Wie zo'n paspoort met productiefout heeft gekregen, wordt aangeraden om een nieuwe aan te vragen. De kosten hiervoor worden vergoed.

Celstraf voor gewelddadige poging afpersing en vasthouden acteur Bas Muijs

Een 41-jarige man uit Arnhem is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor een gewelddadige poging tot afpersing en het vasthouden van acteur Bas Muijs in een woning in Arnhem.

De partner van de verdachte, een 33-jarige vrouw uit Arnhem, is veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur. Ze was aanwezig in de woning en wist wat er gebeurde, maar schakelde geen hulp in voor het slachtoffer.

Beschoten met spijkerpistool
Het slachtoffer ontving op 12 maart 2023 een mail met daarin een verzoek van de 41-jarige man. In de mail stond dat het de laatste wens van zijn terminaal zieke moeder was om de acteur te ontmoeten. Het slachtoffer gaf diezelfde dag gehoor aan het verzoek, maar eenmaal aangekomen in de woning werd hij door de man geslagen, geschopt, in een wurggreep gehouden en beschoten met een spijkerpistool. De man wilde geld van het slachtoffer. Ook moest het slachtoffer op camera zeggen dat hij de partner van de man heeft verkracht. Het slachtoffer deed vervolgens alsof hij een hartaanval kreeg, waarop de verdachte hem naar het ziekenhuis bracht. Daar wist het slachtoffer hulp in te schakelen, waarna de man aangehouden werd.

Geld betalen
Uit de bekennende verklaringen van de verdachte en het verhaal van het slachtoffer maakt de rechtbank op dat de verdachte het slachtoffer naar de woning heeft gelokt met als doel geld te vragen voor de vermeende verkrachting. Ook het toegepaste geweld was bedoeld om het slachtoffer een fors geldbedrag te laten betalen. Dit alles is een zeer beangstigende ervaring voor het slachtoffer geweest. Uit de aangifte van het slachtoffer leidt de rechtbank af dat de gebeurtenissen veel impact op hem hebben gehad. Hij dacht die avond dat hij de woning niet levend zou verlaten. De psycholoog heeft geconstateerd dat de verdachte lijdt aan verschillende stoornissen, die ook zijn gedrag op het moment van het delict beïnvloedden.

Celstraf en taakstraf
De officier van justitie eiste 4 jaar cel, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De rechtbank komt, anders dan de officier, niet tot een bewezenverklaring van de poging tot doodslag. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de kans op dodelijk letsel door een spijkerpistool niet heel groot is. De rechtbank komt daardoor tot een lagere straf dan de eis van de officier, ook vanwege de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de verdachte zoals geadviseerd door de psycholoog. Daarnaast houdt de rechtbank bij het bepalen van de straf enigszins rekening met het feit dat de verdachte openheid van zaken heeft gegeven. De rechtbank veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Zijn partner wordt veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur. Hoewel haar niet is verweten dat ze medeplichtig is aan het plan van haar partner, heeft ze wél nagelaten om hulp in te schakelen voor het slachtoffer terwijl ze dit wel had moeten en kunnen doen. Het is aan haar schuld te wijten dat het slachtoffer langer van zijn vrijheid beroofd is gebleven en langer in angst heeft gezeten over wat er met hem zou gebeuren.

OM: flyers waar aanslagplegers 'verzetsstrijders' worden genoemd niet strafbaar

Het Openbaar Ministerie vindt de posters en flyers met de paragliders die op 7 oktober vorig jaar Israël binnendrongen om vervolgens een aanslag te plegen op een festival niet strafbaar. De flyers werden onder meer uitgedeeld tijdens de demonstratie tegen de steunbetuiging voor Israël. Ook hingen ze op lantaarnpalen. Zo meldt AT5. 

Burgemeester Halsema zei eerder deze maand tijdens een gemeenteraadsvergadering al dat het Openbaar Ministerie de flyers onderzocht. Ze noemde de afbeelding 'afschuwelijk'. "Het verheerlijken van terreurdaden, wat het gewoon was op die flyers, is in Nederland nog niet strafbaar. Maar er kan ook gekeken worden naar opruiing of aanzetten tot haat. Dus dat wordt onderzocht en daar hopen we dan maar het beste van." 

Maar het OM laat vandaag weten dat het geen opruiing was. In de zin "We continue to resist until liberation" is weliswaar het woord "resist" opgenomen, maar daaruit is niet af te leiden of dit verzet ook met het plegen van enig strafbaar feit gepaard zou (moeten) gaan."

Dat zou ook gelden voor de afbeelding, hoewel het OM erkent dat de paraglider er "op het eerste gezicht gewapend uitziet". "De afbeelding kan in verband gebracht worden met de gebeurtenissen op 7 oktober 2023." Maar toch: "Het louter in verbinding brengen van een afbeelding van de gebeurtenissen op 7 oktober 2023 met een mededeling over 'verzet' levert geen verdenking van opruiing op."

Verder zou het geen discriminatie zijn. "Er worden geen uitingen gedaan over een groep mensen wegens herkomst en/of godsdienst. In de tekst wordt weliswaar fel tekeer gegaan tegen zionisme, maar zionisme of zionisten is geen groep die zich kenmerkt door herkomst en/of geloof als bedoeld in de discriminatiewetgeving (artikel 137c en artikel 137d Wetboek van Strafrecht)."

Aangehouden demonstranten
Op 7 oktober van dit jaar werden er in de binnenstad ruim 300 pro-Palestijnse demonstranten opgepakt. Zoals bekend werd het overgrote deel in Noord afgezet en vrijgelaten zonder registratie van hun gegevens. Daarnaast werden er 26 demonstranten opgepakt voor verschillende strafbare feiten zoals belediging, vernieling en mishandeling.

Twee van hen moeten later voor de politierechter verschijnen. Twaalf demonstranten hebben een geldboete gekregen. Het is nog niet bekend wat er met de overige twaalf demonstranten gebeurt, volgens het OM zijn die zaken nog "in onderzoek". 

Italië verbiedt draagmoederschap, ook draagmoeder in het buitenland

In Italië wordt draagmoederschap in de toekomst verboden, zelfs als de draagmoeder buiten Italië woont. Het verbod is gerechtvaardigd ter bescherming van het traditionele gezin.

's Avonds stemde de Senaat voor de wet van de regering van premier Meloni. De Tweede Kamer, de andere kamer van het parlement, had al ingestemd met de wet. Volgens critici ontneemt de nieuwe wet homoseksuele of onvruchtbare koppels de kans om kinderen via een draagmoeder te krijgen.

Draagmoederschap is in Italië, net als in de meeste Europese landen, verboden. Tot nu toe konden Italianen een draagmoeder in een ander land een baby voor hen laten baren, bijvoorbeeld in delen van de VS en Canada. Bij draagmoederschap draagt een vrouw een baby voor de beoogde ouders en draagt na de geboorte de baby aan hen over.

Speurneus mee in MOUSE: P.I. For Hire

Een clue, een aanwijzing, wat heeft een Mouse detective nog meer nodig om een zaak op te lossen. We zagen MOUSE: P.I. For Hire al op gamescom en Xbox wilde deze zaak nogmaals onder de aandacht brengen met een verse trailer. Dat je kon schieten, dat wisten we al, maar dat je ook actief op zoek moet gaan naar clues, dat is nieuw. MOUSE: P.I. For Hire komt naar Xbox Series en pc ergens in 2025.

MLB: Dodgers nemen nieuwe voorsprong in NLCS tegen de Mets

De Los Angeles Dodgers hebben woensdag een nieuwe voorsprong genomen in de NLCS na een overtuigende 8-0 overwinning op de New York Mets. Een monsterhomerun van Shohei Ohtani was een van de hoogtepunten van de wedstrijd.

Nadat de New York Mets dinsdag de stand op 1-1 hadden gebracht met een soepele overwinning, stond afgelopen nacht het derde duel in de NLCS op het programma in New York. In de tweede inning namen de Dodgers al vroeg de leiding dankzij een RBI van Will Smith, waarop Max Muncy wist te scoren. Kort daarna zorgde Teoscar Hernández voor de 2-0.

Tot de zesde inning bleef de stand 2-0, maar daarna liepen de Dodgers verder uit dankzij homeruns van Enrique Hernández, Ohtani en Muncy, wat leidde tot een 8-0 voorsprong en de zekere overwinning. Ook verdedigend presteerden de werpers van de Dodgers uitstekend. Starter Walker Buehler gooide vier innings, waarna hij werd afgelost door verschillende relievers, die geen enkele run tegen kregen.

Lubach snapt stijlfiguren niet

Wie vroeger op de middelbare school ook maar een heel klein beetje heeft opgelet bij Nederlands weet wel iets van stijlfiguren. Wie nooit oplette bij Nederlands trouwens ook. Onze taal zit er tenslotte barstensvol mee.

Wie dat niet doorheeft (of doet alsof) is de doorgaans toch vrij kritische Arjen Lubach. In zijn Avondshow van gisteravond deed hij alsof hij de personificatie niet snapt, of hij demonstreerde dat hij echt niet weet wat dat is.

Oordeel zelf:

Kamala Harris kiest een andere koers voor de VS dan Biden

Kamala Harris zei woensdagnacht in een interview met Fox News dat haar presidentschap “geen voortzetting zou zijn van het presidentschap van Joe Biden”, ook bekritiseerde ze Donald Trump vanwege zijn voortdurende dreigementen tegen “de vijand binnenin”.

Het 25 minuten durende interview, dat werd afgenomen nadat Harris een bijeenkomst had gehouden met meer dan 100 Republikeinse functionarissen in Pennsylvania, was de eerste keer dat Harris in gesprek ging met Fox News, dat al jarenlang achter Trump staat.

Bret Baier, de belangrijkste politieke presentator van Fox News, wordt gezien als een rechtschapen interviewer op Fox News, maar hij kwam met een waslijst aan rechtse onderwerpen, waaronder immigratie, de rechten van transgenders en het optreden van Joe Biden. 

Harris werd gevraagd of er iets was dat ze "anders zou doen" dan Joe Biden, terwijl Baier een clip van de vicepresident liet zien uit een eerder interview, waarin ze antwoordde "niets is dat in me opkomt" op de vraag of ze iets anders zou doen dan Biden. Dat antwoord is een aanvalspunt geworden onder Republikeinen, die Harris proberen te binden aan de impopulaire regering van Biden. 

"Laat me heel duidelijk zijn. Mijn presidentschap zal geen voortzetting zijn van het presidentschap van Joe Biden, en zoals elke nieuwe president die aantreedt, zal ik mijn levenservaringen, mijn professionele ervaringen en frisse nieuwe ideeën meenemen. Ik vertegenwoordig een nieuwe generatie leiderschap," zei Harris. 

“Als iemand die niet het grootste deel van mijn carrière in Washington DC heeft doorgebracht, sta ik open voor nieuwe ideeën: of het nu gaat om de Republikeinen die mij steunen, die een paar minuten geleden nog met mij op het podium stonden, of om zakenmensen en anderen, die een bijdrage kunnen leveren aan de beslissingen die ik neem.”

Harris merkte op dat verschillende voormalige leden van de Trump-regering nu geloven “dat Trump niet geschikt is om te dienen, dat hij instabiel is, dat hij gevaarlijk is en dat mensen het zat zijn dat iemand die beweert een leider te zijn, de hele tijd bezig is met het belachelijk maken en vernederen van anderen”.

Baier vroeg zich af waarom Trump, gezien deze kritiek, de steun heeft van “de helft van het land”. Hij voegde toe: “Zijn de Amerikanen dom?”. "Ik zou dat nooit over het Amerikaanse volk zeggen", reageerde Harris. "En als je naar Donald Trump luistert, als je naar een van zijn bijeenkomsten kijkt, is hij degene die de neiging heeft het Amerikaanse volk te kleineren, te kleineren en te kleineren." 

“Trump is degene die praat over het Amerikaanse volk als een een vijand van binnenuit, en suggereert dat hij het Amerikaanse leger tegen dit Amerikaanse volk in wil zetten.”

Dit was Harris' eerste sit-down interview met Fox News, hoewel haar running mate, Tim Walz, meerdere keren op het netwerk is verschenen. 

Het hele interview bij Fox News:

'IDF bevestigt dood van Hamas-leider Sinwar in de Gazastrook'

Volgens berichten in de media heeft het Israëlische leger de dood van Hamas-leider Yahya Sinwar, bevestigd.

Verschillende leden van het veiligheidskabinet vertelden dat zij op de hoogte waren gesteld dat Sinwar hoogstwaarschijnlijk is gedood. Het Israëlische leger had eerder aangekondigd de identiteit van meerdere slachtoffers te controleren na een luchtaanval.

Sinwar wordt beschouwd als het brein van de terroristische aanslag op 7 oktober 2023 en was het hoogste lid van Hamas sinds de dood van Hamas buitenlandse chef Haniya. De terroristische organisatie heeft nog geen commentaar gegeven op de mogelijke dood van Sinwar.

Het Israëlische leger voerde opnieuw luchtaanvallen uit op doelen in de Gazastrook. Het door Hamas gecontroleerde ministerie van Volksgezondheid zei dat onder meer een school die werd gebruikt als vluchtelingenhuisvesting in de noordelijke stad Jabalia werd getroffen. Minstens 15 mensen kwamen om.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 42

Deze week ziet bijna net zo veel titels als vorige week de bioscopen bevolken, maar het is te merken dat er een schoolvakantie aankomt, want bijna de helft is gericht op jonge filmkijkers.

Smile 2

Vlak voordat popster Skye Riley (Naomi Scott) aan haar nieuwe wereldtournee begint, krijgt ze te maken met allerlei onverklaarbare en angstaanjagende gebeurtenissen. De gruwelijke ervaringen en de druk van de roem worden haar te veel en Skye wordt gedwongen om de confrontatie aan te gaan met haar duistere verleden voordat haar leven totaal ontspoort. 

Emilia Pérez

Overgekwalificeerd en ondergewaardeerd werkt Rita bij een groot advocatenkantoor dat voornamelijk zware criminelen tot hun clientèle mag rekenen. Ze ontvangt een mysterieus telefoontje van drugsbaron Manitas Del Monte. Hij doet Rita een aanbod dat ze niet kan weigeren. Ze zal nooit meer hoeven te werken als ze hem helpt zijn imperium achter zich te laten. Manitas heeft namelijk een plan dat hij al jaren in het geheim aan het verfijnen is: eindelijk de vrouw worden die hij altijd al heeft willen zijn, Emilia Pérez. 

Horseplay

In de hete Argentijnse zomer komt een groep vrienden samen om van de vakantie te genieten. Ze drinken, feesten en maken samen video’s. Er ontstaat een zeldzame mix van homofobie en speels gestoei; echter, onder de oppervlakte beginnen jaloezie en geweld op te borrelen. Een verwrongen driehoek van vrienden tussen een onderdrukte homoseksueel, een geheim biseksueel jongen en een homofoob, zal spanningen tot het uiterste drijven. 

Bambi

Al vanaf zijn geboorte is het jonge hertje Bambi ontzettend hecht met zijn moeder. Terwijl hij zich verwondert over de wereld om hem heen, leert hij van zijn moeder de belangrijkste dingen om te kunnen overleven in het bos. Naarmate de tijd verstrijkt raakt Bambi met steeds meer dieren in het bos bevriend en ontmoet hij ook Feline, zijn toekomstige vriendinnetje. Maar met de komst van de herfst verandert alles. Bambi wordt een wees als jagers zijn moeder doodschieten. Op dat moment ontdekt Bambi echter dat hij niet alleen is, want zijn vader – de Grote Prins – waakt over hem. Van zijn vader leert hij om te gaan met de grote gevaren van het leven in de wildernis en nog belangrijker: Bambi wordt volwassen. 

Crossing Istanbul

Lia, een gepensioneerde lerares uit Georgië, is vastberaden om haar lang verloren transgender nichtje Tekla terug te vinden. Wanneer ze van haar twintigjarige buurjongen verneemt dat Tekla naar Turkije is vertrokken, reist ze naar Istanbul en neemt ze de brutale Achi met zich mee. In de levendige stad maken ze nieuwe contacten en zien ze een wereld vol mogelijkheden. Maar hoe vind je iemand die misschien niet gevonden wil worden? Wanneer ze Evrim ontmoeten, een advocaat voor transrechten, lijkt dat hun zoektocht te helpen. Terwijl Lia en Achi zich een weg banen door de steegjes van Istanbul, begint Tekla dichterbij te voelen dan ooit. 

De Mannenmaker

In De Mannenmaker volgen we Anne, oftewel ‘De Mannenmaker’ (gespeeld door Katja Schuurman). ‘De Mannenmaker’ heeft geen relaties, maar projecten: ieder halfjaar pikt ze een kansloze man op en transformeert hem tot een gewild exemplaar. Als ze daarin is geslaagd, maakt ze het uit en stort ze zich op een volgend project. Dat gaat goed, totdat ze gevoelens begint te krijgen voor haar nieuwe projectman (Leo Alkemade) … 

Woodwalkers

Op het eerste gezicht lijkt Carag een normale jongen, maar hij heeft een geheim. Carag kan namelijk van gedaante wisselen. Hij is als poema opgegroeid in de bergen en leven in de mensenwereld vindt hij niet makkelijk. Pas wanneer Carag wordt toegelaten tot Clearwater High, een geheime school voor zogenaamde Woodwalkers zoals hij, voelt hij zich thuis. Op school leert hij Holly - een brutale rode eekhoorn - en Brandon - een verlegen bizon – kennen. De drie transformeerders worden al snel vrienden en vrienden kan Carag goed gebruiken, want een groep wolven-woodwalkers is niet heel blij met een poema op hun school. 

Tom Petty: Heartbreakers Beach Party

In 2024 werden de lang verloren gewaande 16mm rollen van Tom Petty in Cameron Crowe's eerste film, Heartbreakers Beach Party, eindelijk gevonden. De klassieke documentaire uit de jaren '80 legt Tom Petty en de band vast in 1982-1983 terwijl ze het album “Long After Dark” (het laatste album met de legendarische producer Jimmy Iovine) afmaken, promoten en rondtoeren. Na de eerste uitzending op MTV in 1983 werd de film te experimenteel bevonden en abrupt van de buis gehaald. In de meer dan 40 jaar die sindsdien zijn verstreken, is de film folklore geworden voor fans, muzikanten en binnen de entertainmentindustrie - er wordt zelfs gezegd dat hij de inspiratie vormde voor scènes in Spinal Tap. De langverwachte & volledig geremasterde Heartbreakers Beach Party is een leuke, openhartige, snelle & muzikaal rijke rit met Amerika's grootste rock & roll band, een tijdcapsule van het begin van het MTV-tijdperk en een zeldzame en stralende blik op Tom Petty's blijvende creatieve genie. Deze exclusieve bioscooprelease bevat 19 minuten volledig geremasterd, nooit eerder vertoond archiefmateriaal en nieuw commentaar van regisseur Cameron Crowe. 

Let's Get Lost (1988 - 4k restauratie)

De klassieke documentaire Let’s Get Lost uit 1988 is een fascinerend portret van de legendarische jazztrompettist en stijlicoon Chet Baker, gemaakt door filmmaker en fotograaf Bruce Weber. Aan de hand van interviews, archiefbeelden uit de jaren '50, muziekopnames en beelden van Bakers laatste levensjaren toont Weber de aantrekkingskracht en vele gebreken van de trompettist die door zijn drugsverslaving ten onder is gegaan. 

Pandabeer in Afrika

Wanneer de jonge en niet zo avontuurlijke pandabeer Ping ontdekt dat zijn beste vriendin Jielong de draak is ontvoerd, volgt hij haar helemaal vanaf Azië naar het verre Afrika. Tijdens deze reis ontdekt Ping een volledig onbekende wereld en ontmoet hij onderweg dansende struisvogels, een wijze Orang-oetang en de boze leeuw Malume. Met de hulp van zijn nieuwe vrienden – Jojo, een ondeugende aap, en Niala, een dappere maar eenzame hyena - moet Ping een manier vinden om Malume te verslaan, Jielong te bevrijden én Niala’s familie te redden. Een modern verhaal over diversiteit, tolerantie en verdraagzaamheid. 

Harold and the Purple Crayon

In zijn boek kan de avontuurlijke Harold (Zachary Levi) van alles tot leven laten komen door het te tekenen. Eenmaal volwassen tekent hij zichzelf het boek uit en de echte wereld in. Daar komt hij erachter dat hij nog veel moet leren over het echte leven. En zijn vertrouwde paarse krijtje veroorzaakt een hoop hilariteit, meer dan hij ooit had kunnen denken. Maar als die onbegrensde verbeeldingskracht in de verkeerde handen terechtkomt, moeten Harold en zijn vrienden al hun creativiteit gebruiken om niet alleen de echte wereld, maar ook hun eigen wereld te redden. 

Wow! Een bericht uit de ruimte

De 11-jarige Billie wil net als haar moeder astronaut worden. Op een dag ontmoet ze Dino, die net zo geïnteresseerd is in de ruimte en buitenaardse wezens als zij. Samen bouwen ze een radiotelescoop en ontdekken ze vreemde signalen van buitenaardse wezens! Helaas gelooft niemand hen, zelfs niet in de ruimtehaven. Billie en Dino gaan op zoek naar antwoorden en vinden een zwevende steen in een geheim laboratorium. Maar als de bewakers hen ontdekken, verstoppen ze zich snel en belanden per ongeluk in een raket die hen de ruimte in schiet. Een spannend avontuur begint! 

200% Wolf

Freddy Lupin wil dolgraag de leider worden van zijn groep weerwolven. Maar niemand neemt hem serieus vanwege zijn roze haar en poedelachtige uiterlijk. Als hij toch maar meer op een echte wolf leek... Wanneer hij zijn wens hardop uitspreekt, verandert hij plotseling in een weerwolf en brengt hij per ongeluk een ondeugende maangeest naar de aarde! Nu moeten Freddy en zijn hondenvrienden waaronder Batty en Hamish de maangeest redden voordat hij voorgoed verdwijnt en daarmee de hele kosmische balans verstoort. Ze hebben geen keus en gaan op zoek naar een gemene heks die hen kan helpen. Maar er is een probleem: de heks heeft een hekel aan Freddy's groep weerwolven. Kunnen ze voorkomen dat de heks hen in weer-kikkers verandert en kunnen ze de gevaarlijke magie weerstaan? 

Linda wil kip!

Linda’s mama heeft iets goed te maken met haar ondeugende dochtertje. Ze belooft daarom om kip klaar te maken zoals Linda’s papa dat vroeger deed. Alleen… waar vind je een kip tijdens een algemene staking? Dat zou weleens een dolle zoektocht kunnen worden. Deze kleurrijke animatiefilm is schitterend in zijn eenvoud. Een visueel uniek en wildkomisch avontuur met een groot hart 

PlayStation-concertreeks komt naar Nederland

De recent door Sony aangekondigde PlayStation concertreeks komt ook naar Nederland. De liveoptreden met game soundtracks uit populaire PlayStation-games vindt plaats op 29 april 2025 in Ziggo Dome. Volgens Sony wordt muziek uit onder andere God of War, The Last of Us en Ghost of Tsushima ten gehore gebracht.

De wereldtournee gaat overigens langs 200 steden over de hele wereld. Uiteraard kunnen fans ook muziek uit de Horizon-reeks verwachten, waar onder andere de Nederlandse componist Joris de Man voor verantwoordelijk is. Volgens het persbericht kunnen fans verder "innovatieve visuals" en "een muziekensemble van wereldklasse dat klassieke en moderne instrumenten combineert" verwachten.

Tickets voor het concert in Nederland zijn officieel vanaf morgen te koop, maar met presale code 'PLAYCONCERT24' kun je kaartjes scoren. Het is trouwens geen goedkope show, want de ticketprijzen zijn vanaf €77. Check anders deze link voor meer tourdata en andere informatie over de concertreeks.

Ruim 1 op 8 Nederlanders mijdt zorg, hoge kosten eigen risico grootste oorzaak

Ruim 1 op de 8 Nederlanders (13,4%) ging het afgelopen jaar niet naar een zorgverlener, terwijl ze wel zorg nodig hadden.

De hoge kosten voor het eigen risico zijn bij bijna de helft van de zorgmijders (44,8%) de grootste reden om zorg over te slaan, blijkt uit recent onderzoek van vergelijkingswebsite Overstappen.nl.

Kosten eigen risico grootste oorzaak voor mijden van zorg
Voor 44,8% van de Nederlanders die zorg overslaan, zijn de kosten van het eigen risico de grootste reden. Zij vinden de kosten van het eigen risico te hoog. Een groep van de zorgmijders (11,2%) wil wel, maar krijgt te maken met een opnamestop of wachtrij. Eenzelfde deel gaf angst te hebben voor de uitslag als reden om niet naar de dokter of het ziekenhuis te gaan.

Eigen risico gespreid betalen
Volgens Jeremy Broekman, zorgexpert bij Overstappen.nl, zorgt het eigen risico ervoor dat mensen soms strategische keuzes moeten maken. “De zorgkosten blijven de komende jaren alleen maar stijgen. Het feit dat een groep zorg mijdt vanwege de hoge kosten is zorgwekkend. Ik raad deze groep mensen aan het eigen risico in ieder geval gespreid te betalen over het jaar. Zo betaal je elke maand een gedeelte en hoef je niet in één keer een groot bedrag te betalen als je zorg nodig hebt.”

Jongeren slaan vaker zorg over
Van de groep jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 34 jaar heeft 20% toegegeven dat zij medische zorg hebben vermeden, hoewel zij deze wel nodig hadden. In de leeftijdscategorie 35 tot en met 54 jaar ligt dit percentage op 14%, terwijl bij de groep van 55 jaar en ouder 9% zorg mijdt.  

Broekman: "Zorg overslaan die je nodig hebt, is nooit verstandig. Op lichamelijk én financieel gebied. Ook al lijkt het op het eerste gezicht goedkoper om de zorg over te slaan, uiteindelijk kan de zorg die je nodig hebt alleen maar duurder uitvallen. Denk bijvoorbeeld aan een gaatje in je tand dat zich verder ontwikkelt tot een wortelkanaalbehandeling. De behandeling wordt dan steeds duurder. Het is daarom belangrijk dat je je zorgbehoefte elk jaar in kaart brengt en je verzekering daarop afstemt. Dat is uiteindelijk het goedkoopste."

Voetbalseizoen '23/'24: minder incidenten en relatief meer zaken voor rechter

In het seizoen 2023/2024 lag het aantal wanordelijkheden en incidenten in het betaald voetbal voor de tweede maal op rij onder dat van het seizoen ervoor. Het lijkt er daarmee op dat de dalende trend wordt voortgezet. Het aantal zaken dat voor de rechter is gebracht is relatief gezien net als vorig jaar toegenomen. Dit blijkt uit de cijfers van de politie en het Openbaar Ministerie (OM) en uit de Veiligheidsmonitor van de KNVB, die vandaag wordt gepubliceerd.

De cijfers zijn afkomstig uit de Ketenvoorziening Voetbal (KVV), het registratiesysteem waarin politie incidenten rondom voetbalwedstrijden registreert. Het blijkt dat het aantal incidenten in en rond de stadions (inclusief Europees voetbal) is gedaald van 725 in seizoen 2022/2023 naar 616 incidenten in het seizoen 2023/2024. Deze daling is vooral terug te zien in de Eredivisie. Vuurwerk en geweldsincidenten (tegen bevoegd gezag) zijn nog steeds het meest voorkomend als we kijken naar de soorten incidenten.

“Om ongeregeldheden terug te dringen en goedwillende supporters zo veel mogelijk te laten genieten van gastvrij en veilig voetbal, hebben we met de verschillende partners afgesproken te werken aan ‘high trust – high penalty’. Gastvrij waar mogelijk, maar de raddraaiers die dit verstoren worden door de politie opgespoord en door het OM strafrechtelijk aangepakt,” zegt René de Beukelaer, hoofdofficier van justitie in Amsterdam en namens het OM lid van de Regiegroep Voetbal & Veiligheid. “De samenwerking tussen alle partijen gaat ervoor zorgen dat de positieve trend wordt doorgezet. Deze cijfers laten daarom zien dat we op de juiste koers zitten.” Aldus Peter Holla portefeuillehouder Voetbal van de Politie.

Strafrecht
Bij het Openbaar Ministerie (OM) zijn afgelopen seizoen 323 verdachten geregistreerd die voetbal-gerelateerde feiten hebben gepleegd, welke vooral te maken hebben met geweld, vernieling, discriminatie, vuurwerk, drugs en het niet opvolgen van bevelen. Een seizoen eerder waren dat er op dit moment nog 422. 

Het OM heeft in 287 zaken een beslissing genomen voor misdrijfszaken met als classificatie 'voetbal', waarbij een relatief groter deel dan vorig jaar werd gedagvaard; van 32% naar 54% van de gevallen.

De rechter heeft tot dit meetmoment 107 eindbeslissingen genomen, waarbij in 50% van de gevallen een gevangenisstraf is opgelegd. Dit is een stijging ten opzichte van voorgaande jaren. In circa 40% van de gevallen werd een werk/taakstraf opgelegd. Daarnaast heeft de rechter dit jaar 38 keer een locatiegebod of -verbod (een stadionverbod door de rechter) opgelegd, in dertien gevallen in combinatie met een meldplicht. 

Psychisch geweld wordt strafbaar

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie komt met een wetsvoorstel om psychisch geweld zelfstandig strafbaar te stellen. Dat heeft ze vandaag toegezegd tijdens het commissiedebat zeden en (on)veiligheid van vrouwen in de Tweede Kamer. Psychisch geweld, en dan met name dwingende controle en intieme terreur, is één van de rode vlaggen van femicide.

Naast het wetsvoorstel wordt er ook ingezet op het verbeteren van de bewijsvoering voor psychisch geweld. Het is op dit moment op basis van het Wetboek van Strafrecht al mogelijk om iemand te vervolgen die zich schuldig maakt aan het toepassen van psychisch geweld, maar het lukt niet altijd om de bewijslast rond te krijgen. Daarom gaat er begin 2025 een pilot van start. De pilot moet duidelijke werkafspraken opleveren om de bewijsvoering te verbeteren. Er zal concreet gemaakt worden welke feiten en informatie opgenomen moeten worden in het dossier, zodat het Openbaar Ministerie goed in staat wordt gesteld om tot vervolging over te gaan. Ook wordt ingezet op deskundigheidsbevordering zodat signalen van psychisch geweld door de verschillende instanties sneller en beter herkend worden. Een voorbeeld van zo’n signaal is dat iemand niet durft te spreken in het bijzijn van diens partner. Samen met de strafbaarstelling moet dat ervoor zorgen dat psychisch geweld beter bestraft kan worden.

De pilot richt zich op medewerkers van onder andere Veilig Thuis, de politie en het Openbaar Ministerie. Het traject loopt in principe een half jaar. Daarna zal worden bekeken hoe de inzichten uit deze pilot goed kunnen worden verspreid naar de overige regio’s in Nederland.

Staatssecretaris Coenradie: “Psychisch geweld heeft een enorme impact op slachtoffers en is één van de rode vlaggen bij femicide. Om femicide te voorkomen en vrouwen te beschermen, moeten we dus inzetten op het beter aanpakken van zoiets vreselijks wat mensen wordt aangedaan. Het is cruciaal om de patronen van psychisch geweld te herkennen en zichtbaar te maken in het dossier.”

“Het kennen en herkennen van de rode vlaggen van femicide is belangrijk voor medewerkers van instanties, maar ook voor alle andere mensen in ons land. Femicide pakken we samen aan.”

De pilot vloeit voort uit het plan Stop Femicide!, dat in juni is gepresenteerd. De staatssecretaris verwacht de eerste resultaten in 2025 te kunnen delen.

Consumentenbond wil ingrijpen waakhond ACM bij onveilige bakfietsen Babboe

Mensen met een onveilig bakfiets van Babboe moeten vaak maanden wachten op vervanging of reparatie. De Consumentenbond roept nu de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op om op te treden tegen de bakfietsproducent. Babboe zou al meermaals op de vingers zijn getikt, maar weigert de problemen aan te pakken. Zo meldt AT5. 

Eind februari dit jaar werd duidelijk dat verschillende modellen van de bakfietsen van Babboe niet voldeden aan de veiligheidseisen. Het bedrijf riep daarom 22 duizend bakfietsen terug en adviseerde om de fietsen niet meer te gebruiken. Volgens de Consumentenbond is de fabrikant te traag met de terugroepactie.

Bijbetalen nieuwe fiets
Door het trage handelen zouden consumenten worden gedwongen tot het maken van 'ongunstige keuzes'. Daarnaast communiceert het bedrijf slecht, zo stelt de bond. De voucher die Babboe had aangeboden aan klanten, zou niet goed genoeg zijn: het aanbod op de site was lange tijd klein en de helft van de fietsen was  niet leverbaar. Daarnaast zouden klanten als nog flink moeten bijbetalen voor een nieuwe bakfiets.

De directeur van de Consumentenbond laat weten dat ze Babboe herhaaldelijk hebben aangesproken op de problemen, maar dat het bedrijf pertinent weigert zijn zaakjes op orde te brengen en zich aan de regels te houden. "Dan blijft er voor ons weinig anders over dan naar de toezichthouder te stappen", aldus Sandra Molenaar. "We hebben ACM gevraagd in te grijpen. Als Babboe niet goedschiks wil, dan maar kwaadschiks."

300 Procent meer meldingen discriminatie alfabetgemeenschap

RITA, wat staat voor Report It Always, is een nieuw meldpunt dat speciaal is opgezet voor de alfabetgemeenschap om discriminatie, uitsluiting en geweld te rapporteren. Waar eerdere meldpunten, zoals Roze in Blauw en discriminatie.nl, de drempel vaak te hoog maakten voor slachtoffers, blijkt RITA laagdrempeliger.

Gianna Tomiyama, medeoprichter van The Diverse Agency, geeft aan dat RITA snel in populariteit is gegroeid: "We hebben nu al 300 procent meer meldingen dan vorig jaar bij de instanties binnenkwamen."

Ondanks eerdere sceptische reacties steunen de politie, gemeente en discriminatie.nl nu het initiatief. Debbie Koekkoek van discriminatie.nl benadrukt dat het belangrijk is dat de meldingen vanuit de gemeenschap zelf komen, omdat dit vertrouwen opbouwt en de drempel verlaagt. Ook de politie en gemeente bekijken hoe ze met RITA kunnen samenwerken om discriminatie tegen alfabetpersonen in kaart te brengen en te bestrijden.

Sinds de lancering tijdens de afgelopen Pride noemt RITA zich niet alleen een meldpunt, maar ook een brug tussen de gemeenschap en instanties als de politie en discriminatie.nl. Jerrald Justin, collega van Tomiyama, ziet RITA als een schakel die onafhankelijk is en daardoor een vertrouwd aanspreekpunt vormt.

De meldingen die bij RITA binnenkomen, worden doorgestuurd naar discriminatie.nl, waardoor de toename in cijfers hopelijk het gemeentelijk beleid zal beïnvloeden.

RITA is voorlopig vooral in de regio Amsterdam actief.

Ook weten waarom het tegenwoordig LGBTQQIP2SAA is (hoewel sommigen dan weer stellen dat het LHBTIQAPC is)? Zij aan Zij magazine legt het uit. Of vindt 't ook maar irritant. Of beide. Het komt erop neer dat iedereen erbij hoort die geen cisgender heteroseksueel is.

Verboden AI-systemen opsporen heeft 'hoogste prioriteit'

Staatssecretaris Zsolt Szabó (Digitalisering) benadrukt dat het opsporen en verwijderen van verboden AI-systemen momenteel de "hoogste prioriteit" heeft. Deze reactie komt naar aanleiding van een kritisch rapport van de Rekenkamer, dat deze woensdag werd gepubliceerd.

Volgens de EU-wetgeving worden vanaf februari 2025 bepaalde toepassingen van kunstmatige intelligentie, zoals gezichtsherkenning voor bevolkingsgroepering of systemen die sociale scores uitdelen, verboden. Deze AI-technologieën kunnen namelijk grote maatschappelijke gevolgen hebben, en de EU wil dit voor zijn.

Het rapport van de Rekenkamer onderzocht AI-gebruik bij zeventig overheidsinstanties, waarbij 433 systemen werden opgegeven. Hoewel er geen direct verboden systemen werden gevonden, bleek dat veel instanties geen grondige risico-afweging hadden gemaakt. Van de 120 systemen die daadwerkelijk in gebruik zijn, ontbrak bij bijna de helft een concrete risicobeoordeling. Dit leidt ertoe dat enkele instanties niet zeker weten of ze in de toekomst niet aan verboden technologieën vastzitten.

Szabó geeft aan dat het EU-kader nog nieuw is, wat bijdraagt aan onzekerheid over wat wel en niet mag. De staatssecretaris erkent dat er verwarring heerst bij organisaties over de vraag of een AI-systeem als hoog-risico of zelfs verboden moet worden aangemerkt. Om te helpen, belooft hij daarom meer duidelijkheid te verschaffen over de Europese definities. Dit moet voorkomen dat overheidsinstanties zonder het te weten de EU-regels overtreden.

Onze eigen AI-forumuser Nova is overigens gewoon legaal en kun je in deze topicreeks aanspreken

Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)

Sta-bureaus helpen niet tegen hartziektes, maar kunnen bloedsomloop schaden

Het lijkt erop dat staan aan een sta-bureau toch niet het magische middel is tegen een zittend bestaan op kantoor. Een nieuwe studie suggereert dat lange periodes staan niet alleen niet helpen tegen ziektes als beroertes en hartfalen, maar zelfs de kans op gezondheidsproblemen zoals spataderen en bloedklonters kan verhogen. Onderzoekers van de Universiteit van Sydney ontdekten dat meer dan twee uur per dag staan het risico op problemen met de bloedsomloop kan verhogen, en publiceerden hun bevindingen in het International Journal of Epidemiology.

In de studie werden 83.013 volwassenen uit het Verenigd Koninkrijk gevolgd via polsbandjes die hun bewegingen registreerden. Hieruit bleek dat voor elke extra 30 minuten staan na de eerste twee uur, het risico op een bloedsomloopziekte met 11% toenam. Dr. Matthew Ahmadi, een van de onderzoekers, benadrukt dat langdurig staan geen garantie biedt op een betere cardiovasculaire gezondheid. Integendeel, het kan juist risico’s voor de bloedsomloop opleveren.

Voor wie vaak lang zit, raadt Ahmadi aan om regelmatig te bewegen gedurende de dag. Het advies is om niet alleen te vertrouwen op staan, maar actieve pauzes te nemen, te wandelen, en ook af en toe de trap te nemen. “Staan gaat niet helpen tegen een zittende levensstijl, terwijl je wel risico’s voor je bloedsomloop loopt,” legt hij uit.

Prof. Emmanuel Stamatakis, leider van het onderzoeksteam, voegt toe dat het beter is om kleine bewegingen en gestructureerde lichaamsbeweging door de dag heen in te passen. Ook Emily McGrath van de British Heart Foundation, die niet betrokken was bij de studie, benadrukt dat actief blijven belangrijk is. Hoewel staan niet direct de kans op hartziekten verhoogt, wijst de studie wel op andere mogelijke bloedsomloopproblemen. McGrath concludeert dat elke kans om niet stil te zitten er eentje is die de gezondheid op lange termijn ten goede komt.

One-Direction zanger Liam Payne (31) overleden

Voormalig One Direction-lid Liam Payne is op 31-jarige leeftijd om het leven gekomen. De politie in de Argentijnse hoofdstad verklaarde dat Payne van zijn balkon was gesprongen. Volgens bronnen zou de zanger eerder agressief gedrag hebben vertoond, mogelijk onder invloed van drugs of alcohol. Er werd alarm geslagen door de hotelmanager, die in een telefoongesprek met de politie meldde dat Payne de kamer kort en klein sloeg.

Getuigen vertellen dat Payne al vreemd gedrag vertoonde in de lobby, waar hij zijn laptop zou hebben vernield. Uiteindelijk werd hij door hotelpersoneel naar zijn kamer gedragen. Kort na het incident, rond 17:00 uur lokale tijd, verzamelden zich fans bij het hotel om hun verdriet te uiten. Video’s tonen hoe fans kaarsjes aansteken om Payne te herdenken. Ondertussen is de politie een onderzoek gestart naar de omstandigheden rondom zijn dood en voert een lokale gezondheidsautoriteit een autopsie uit. Of het om een ongeluk gaat, is nog niet bevestigd.

Payne bevond zich in Buenos Aires om een concert van oud-bandlid Niall Horan bij te wonen, waar ook andere voormalige One Direction-leden aanwezig waren. Payne, die oorspronkelijk uit Wolverhampton, Engeland, komt, verwierf bekendheid door zijn deelname aan The X Factor. In 2010 vormde hij samen met Harry Styles, Zayn Malik, Niall Horan en Louis Tomlinson de boyband One Direction, die razendsnel wereldfaam vergaarde en met hun eerste album meteen de nummer één-positie in het VK bereikte.

Na de “pauze” van One Direction in 2016 begon Payne, net als zijn bandgenoten, aan een solocarrière. Hij bracht een album uit en werkte aan een tweede album, dat hij tijdelijk moest stopzetten wegens nierproblemen vorig jaar. Zijn strijd tegen alcoholmisbruik was geen geheim; hij deelde openhartig over zijn worstelingen en besloot in 2023 zelfs af te kicken, wat hem honderd dagen van nuchterheid opleverde.

Liam Payne had twee jaar lang een relatie met zangeres Cheryl Cole, bekend van Girls Aloud. Het stel kreeg samen een zoon, Bear, in 2017, maar hun relatie liep een jaar later op de klippen. Fans en collega’s zijn geschokt door zijn plotselinge overlijden en gedenken de zanger als iemand die ondanks persoonlijke worstelingen een indrukwekkende carrière wist op te bouwen.

Brugts scoort bij monsterzege Barcelona in Champions League

In de Champions League voor vrouwen is woensdagavond weer een speelronde afgewerkt in de groepsfase. Daarbij nam FC Barcelona het op tegen het Zweedse Hammarby en dat werd een behoorlijke afstraffing voor de bezoekers: 9-0.

Caroline Graham Hansen opende de score na tien minuten, een kwartier later was Claudia Pina trefzeker en nog voor rust tekende Alexia Putellas voor de 3-0. Na rust waren het Mapi Leon, Pina, Ewa Pajor en Graham Hansen die voor 7-0 zorgden, waarna invalster Esmee Brugts ook al snel het doel vond: 8-0, Fridolina Rolfo maakte er vanaf de penaltystip nog 9-0 van.

In dezelfde groep ging Manchester City op bezoek bij St Pölten in Oostenrijk, wat een pittig duel werd. Alanna Kennedy zorgde snel voor 0-1, maar de Oostenrijkers kwamen terug en namen zelfs een 2-1 voorsprong. Dankzij Aoba Fujino en Mary Fowler kwam er echter toch een 2-3 zege voor City, waar Jill Roord in de tweede helft het veld betrad.

Het Arsenal van coach Renee Slegers en de van Aston Villa overgekomen keepster Daphne van Domselaar ontving het Noorse Vålerenga en pakte een 4-1 overwinning in groep C. Bayern München won met 0-2 op bezoek bij Juventus en gaat met zes punten uit twee duels aan de leiding.

FOK! Wat een weer: zacht, in de ochtend en avond regen

herfstbanner


Goedemorgen! 

Vanochtend overheerst de bewolking en valt er in het noorden wat regen. De wind komt eerst uit het zuidoosten maar draait naar zuid tot zuidwest en is matig, aan de kust af en toe vrij krachtig.

Vanmiddag is het overwegend bewolkt. Het blijft op veel plaatsen droog. In de loop van de middag is er langs de noord(west)kust kans op mist. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 16°C op de Wadden tot plaatselijk 21°C in het zuidoosten van het land. Er staat een zwak tot matige wind die uit het zuidwesten komt.

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt. In het noorden kan er mist voorkomen. Later in de avond neemt vooral in het zuiden de kans op enkele bui toe. Er staat weinig wind, aan de noordkust is de wind eerst matig uit een zuidelijke richting.

Vannacht ontstaat er op meerdere plaatsen (dichte) mist. Plaatselijk kan het zicht slecht zijn wat vooral voor het verkeer hinderlijk is. Verder kan er plaatselijk wat regen vallen. Het wordt een zachte nacht met minimumtemperaturen tussen 12 en 15°C. Er staat weinig wind, alleen aan de zuidwestkust kan de wind matig zijn uit het noorden.

 (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Nadat de regen weg trok was het gister een prima dag (Foto: _UserName_)
Nadat de regen weg trok was het gister een prima dag ((Archief)Foto: _UserName_)

Geld of een foto doneren? Dat kan hier! 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1413

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Nieuwe meetmethode CBS, SCP en Nibud brengt armoede scherp in beeld

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) presenteren vandaag de nieuwe methode om armoede in Nederland te meten. In die nieuwe methode worden de werkelijke kosten die mensen hebben aan wonen en energie meegenomen in plaats van gemiddelden.

Daarnaast is gekeken of huishoudens een financiële buffer hebben. Volgens deze nieuwe methode leefden in 2023 540 duizend mensen in Nederland onder de armoedegrens. Dat is 3,1 procent van de bevolking. Hoewel het aantal armen in 2023 lager was dan in de jaren ervoor, nam de ernst van de armoede toe.

Tot nu toe werd armoede op vijf verschillende manieren gemeten; de nieuwe methode zorgt voor duidelijkheid. "Eén gezamenlijke maatstaf was hard nodig", aldus Karen van Oudenhoven, directeur van het SCP: "Goed dat we die nu hebben. Eén armoedegrens, die duidelijk maakt wat een huishouden minimaal nodig heeft om te kunnen rondkomen en die aansluit bij de sociaal-maatschappelijke situatie in ons land."

Belangrijkste verschillen
Bij de nieuwe armoedegrens worden voor het eerst de individuele uitgaven aan wonen en energie meegenomen. Voorheen werd uitgegaan van gemiddelde uitgaven. Huishoudens met relatief hoge woonlasten kunnen hierdoor als arm worden aangemerkt als er niet genoeg geld overblijft voor de andere noodzakelijke uitgaven. Daarnaast wordt vanaf nu gekeken naar het financieel vermogen waarover huishoudens beschikken. Nibud-directeur Arjan Vliegenthart: "Als een huishouden een inkomen onder de armoedegrens heeft, maar genoeg vermogensbuffer om een jaar lang de noodzakelijke uitgaven te doen, dan is het volgens de nieuwe methode niet arm. Een eigen huis zien we hierin niet als geld of vermogen, want daar kun je geen boodschappen mee doen."

De nieuwe methode
In het rapport van het CBS, SCP en Nibud staan voor 35 verschillende typen huishoudens welke bedragen nodig zijn om volwaardig mee te kunnen doen in de samenleving. Naast geld voor wonen, energie, verzekeringen, kleding en de dagelijkse boodschappen, gaat het ook om bijvoorbeeld een telefoon, toegang tot het internet en sociale activiteiten. Tegelijkertijd kijken we naar de daadwerkelijke uitgaven van een huishouden en de financiële middelen (inkomen en eventueel spaargeld of ander direct te besteden bezit).

De nieuwe armoedegrens
 Als er na het betalen van de vaste lasten (wonen, energie en zorg) te weinig geld overblijft voor andere basisbehoeften, dan is een huishouden arm. Waar de armoedegrens voor een huishouden ligt, is afhankelijk van het soort huishouden. Hoe meer mensen, hoe meer er nodig is voor de minimale levensbehoeften. Op basis van de nieuwe methode is de armoedegrens in 2023:

• Voor een alleenstaande: € 1.510 netto per maand, bij een huur van € 590 en energielasten van € 145. 

• Voor een paar met twee kinderen tot en met 12 jaar: € 2.535 netto per maand. 

• Voor een tweeoudergezin met twee puberkinderen: € 2.910 netto per maand. 

• Voor een eenoudergezin met twee pubers: € 2.500 netto per maand.

Als het huishouden een vermogen (en daarmee een financiële buffer) heeft dat hoger is dan de armoedegrens op jaarbasis, dan is er geen sprake van armoede. Voor een alleenstaande lag dat bedrag in 2023 op € 18.145, voor een stel met twee jonge kinderen was dat € 30.405.

In 2023 minder mensen in armoede, maar armoede wel ernstiger
In 2023 waren er volgens de nieuwe meetmethode 540 duizend mensen in Nederland arm (3,1 procent van de bevolking). In 2018 was dat 7,1 procent. In 2023 groeide 3,6 procent van alle minderjarige kinderen op in armoede (ruim 115 duizend). In 2018 was dat 8,6 procent. Sinds 2019 daalde de armoede onder meer door dalende werkloosheid, loonstijgingen, coronasteun-maatregelen, de energiemaatregelen en maatregelen die de koopkracht verbeterden, zoals de verhoging van het minimumloon. Bijna 175 duizend mensen waren in 2023 al minstens drie jaar op rij arm. Dat betekent dat 1 op de 3 armen langdurig arm was. 

Vorig jaar waren er naast de 540 duizend armen ook nog bijna 1,2 miljoen mensen met een inkomen tot 25 procent boven de armoedegrens en weinig tot geen financiële buffer. In 2018 zaten ruim 1,5 miljoen mensen in deze situatie, die maar weinig beter is dan armoede. De groep is kleiner geworden doordat het inkomen van veel mensen sterker steeg dan de armoedegrens. Vooral in 2022 was dat zo door de overheidssteun bij het betalen van de energierekening.

Werkenden onder armoedegrens
Naast het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft, is door CBS, SCP en Nibud ook gekeken naar de mate van armoede. Peter Hein van Mulligen van het CBS: "Het aantal armen is opnieuw gedaald, maar de ernst van de armoede is toegenomen. In vergelijking met 2018 waren er vorig jaar relatief meer werkenden arm dan er mensen in de bijstand arm waren. Werkende armen komen meer inkomen tekort dan arme mensen met een bijstandsuitkering."

Karen van Oudenhoven van het SCP: "Armoede gaat vaak gepaard met een minder goede lichamelijke en mentale gezondheid, een verminderd gevoel van eigenwaarde en kan leiden tot sociale uitsluiting. Het heeft invloed op de veerkracht van mensen en leidt in veel gevallen tot een lager vertrouwen in de overheid. Opgroeien in armoede heeft ook vaak negatieve gevolgen voor de leerprestaties en toekomstkansen van kinderen."

Vorig jaar wees de Commissie sociaal minimum daar in hun adviesrapport ook op. Net als op de gevolgen van armoede voor de samenleving als geheel. Hierbij valt te denken aan het onbenut laten van talent en de stijging van uitgaven aan de gezondheidszorg. Armoede kan dan ook niet los worden gezien van het bredere maatschappelijke debat over sociale ongelijkheid.

Zelensky presenteert zijn vredesplan

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft woensdag zijn langverwachte, maar verdeeldheid zaaiende 'overwinningsplan' gedetailleerd uiteengezet aan leden van het Oekraïense parlement. Eerder heeft hij het plan gepresenteerd aan Washington, Londen, Parijs, Rome en Berlijn. Vandaag zal hij het plan presenteren op de EU-top in Brussel.

"We moeten er allemaal aan werken dat de omstandigheden veranderen zodat Rusland gedwongen wordt tot vrede." aldus Zelensky. Terwijl het Russische leger verder oprukt in de oostelijke regio's van Oekraïne, besprak Zelensky de vijf belangrijkste punten van zijn plan, waaronder een onvoorwaardelijke uitnodiging om lid te worden van de NAVO en een gerichte wapenondersteuning.

Hoewel hij vaak heeft opgeroepen tot een 'eerlijk' einde van de aanhoudende oorlog, zegt Zelensky dat dit plan noodzakelijk is om het Kremlin te dwingen om te eerlijk te onderhandelen. Het voorstel geeft het Westen een rol bij het verdedigen van de natuurlijke minerale hulpbronnen tegen Russische aanvallen, evenals bij de wederopbouw na de oorlog. De Oekraïense president benadrukte  dat het plan de oorlog uiterlijk volgend jaar zou kunnen beëindigen.

NAVO-secretaris-generaal Rutte reageerde terughoudend op het plan van Zelensky. “Ik kan hier vandaag niet zeggen dat ik het hele ‘overwinningsplan’ van Oekraïne steun”, aldus Rutte op een persconferentie. Een van de publiekelijk aangekondigde onderdelen van het plan is een onmiddellijke uitnodiging om lid te worden van de NAVO. Oekraïne is nu “dichter bij onze defensiealliantie dan ooit tevoren”, aldus Rutte. Hij is ervan overtuigd dat Oekraïne uiteindelijk NAVO-lid zal worden. De NAVO-leden liggen stevig op koers om de beloofde 40 miljard euro aan militaire hulp aan Oekraïne dit jaar waar te maken, aldus Rutte. Tot nu toe is ongeveer de helft van het geld beschikbaar gesteld.

Volgens het Kremlin moet Oekraïne "wakker worden en de nutteloosheid van zijn beleid onderkennen". Het is nog te vroeg om gedetailleerd commentaar te geven op het overwinningsplan van president Zelensky, volgens Dmitry Peskov, woordvoerder van het Russische presidentiële bureau. 

Volgens woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, duwt het ‘overwinningsplan’ van Zelensky de NAVO in een direct conflict met Rusland. Verder zei ze dat het plan tot een catastrofe voor het Oekraïense volk zou leiden.

Staat niet aansprakelijk voor onregelmatigheden bij acht adopties uit Sri Lanka

De Nederlandse Staat is niet aansprakelijk voor onregelmatigheden bij de adopties van acht personen uit Sri Lanka in de periode 1983-1990. Dat volgt uit een uitspraak in een bodemprocedure bij de rechtbank Den Haag.

De rechtbank stelt vast dat de Staat destijds een beperkte toezichthoudende taak had op de adopties die in Sri Lanka plaatsvonden. Het handelen van de Staat moet worden getoetst aan de hand van de (wettelijke) normen en maatschappelijke opvattingen in die jaren. De adoptiedossiers bevatten geen fouten of tegenstrijdigheden die zo kenbaar en ernstig zijn dat de Staat deze had moeten onderkennen. De rechtbank begrijpt dat deze uitkomst niet zal aansluiten bij het rechtvaardigheidsgevoel van de acht geadopteerde personen, die hun biologische ouders door de onjuiste informatie in de adoptiedossiers niet hebben kunnen vinden.

Adoptie
De acht personen zijn in Sri Lanka geboren en in de periode tussen 1983 en 1990 door Nederlandse adoptieouders in Sri Lanka geadopteerd. Zij hebben gebruik gemaakt van de bemiddelingsdiensten van de Nederlandse Stichting Flash. De stichting is in de jaren tachtig een aantal malen negatief in het nieuws verschenen. De stichting is in 2010 opgehouden te bestaan. In 2019 heeft de Commissie-Joustra onderzoek gedaan naar de rol en verantwoordelijkheid van de Nederlandse overheid bij interlandelijke adopties. Die concludeert in 2021 dat bij de adopties in Sri Lanka ernstige structurele misstanden plaatsvonden en dat de Staat daarvan op de hoogte was. De minister heeft daarop aan de mensen die geadopteerd zijn excuses aangeboden voor de rol van de Staat bij de geconstateerde misstanden.

Aansprakelijkheid
De acht uit Sri Lanka geadopteerde personen hebben op basis van hun adoptiedossiers niet kunnen achterhalen wie hun biologische ouders zijn. Dat is voor hen een groot verdriet. Zij hebben schrijnende vragen over hun identiteit en afstamming. Sommigen werden geadopteerd met een veronderstelde tweelingzus of -broer, maar aan de hand van DNA-testen zijn ze erachter gekomen dat ze niet verwant zijn. Ook bleken sommigen niet verwant aan hun veronderstelde biologische moeder en zijn ze geconfronteerd met zogenaamde 'acting mothers', vrouwen die zich voordeden als hun biologische moeders maar dat niet bleken te zijn.

De acht houden de Staat aansprakelijk voor onregelmatigheden bij hun adopties en het ontbreken van juiste informatie over hun biologische ouders. Volgens hen had de Staat kunnen en moeten weten dat er bij adopties uit Sri Lanka in het algemeen, en door Flash in het bijzonder, sprake was van frauduleuze praktijken en babyhandel. Er waren daarover verschillende signalen stellen ze, zoals berichten in de media van destijds en andere documentatie. Ze vinden dat de Staat destijds beter toezicht had moeten houden bij de interlandelijke adopties, dat de Staat fouten heeft gemaakt bij de visumverlening en dat de Staat niet voldoende heeft gecontroleerd of de adoptiedossiers correct waren. Zij wijzen op het rapport van de commissie uit 2021.

Oordeel rechtbank
De rechtbank stelt vast dat bij de beoordeling van het handelen van de Staat moet worden gekeken naar de omstandigheden en de kennis in de tijd dat de adopties plaatsvonden. De rechtbank oordeelt dat de Staat niet aansprakelijk is voor de geleden schade. Ten eerste had de toezichthoudende taak van de overheid bij interlandelijke adopties een vrij beperkte inhoud. Het ging vooral om toezicht op grond van de door vergunninghouders aan te leveren jaarverslagen. Hoe mager dat met de kennis van nu ook overkomt, dit was in feite alles wat toen nodig werd gevonden.

De Staat hoefde op grond van de algemene signalen over misstanden, adoptieverzoeken uit Sri Lanka niet te stoppen. Op dergelijke verstrekkende ingrepen was het toezicht niet gericht. Ook kan niet worden geoordeeld dat de Staat toezicht had moeten houden op de verzameling van afstammingsgegevens. Dat bij de informatie in de adoptiedossiers nu terecht allerlei kritische noten kunnen worden geplaatst en de informatie achteraf vervalst of niet juist blijkt te zijn, maakt de Staat niet alsnog aansprakelijk voor de daardoor geleden schade.

De rechtbank oordeelt ten tweede dat de visumverlening niet onrechtmatig was. De acht stellen dat de Staat niet voldoende heeft gecontroleerd of de adoptiedossiers correct waren, maar de rechtbank heeft geen fouten in de adoptiedossiers kunnen vaststellen die zo ernstig zijn dat de Staat destijds geen visum had mogen verlenen. Daarvoor heeft de rechtbank gekeken naar de beschikbare documenten in de individuele adoptiedossiers van de acht.

Volgens de acht geadopteerde personen heeft de Staat het recht op privé, familie- en gezinsleven uit het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM) geschonden. Onder meer omdat ze niet geadopteerd hadden mogen worden en de adoptiedossiers niet correct zijn. Ook dat wijst de rechtbank af. De acht bevonden zich ten tijde van de adoptieprocedures in Sri Lanka, waar het EVRM niet geldig is.

Rechtvaardigheidsgevoel
De rechtbank overweegt dat de uitkomst schuurt met het algemene rechtvaardigheidsgevoel en al helemaal moet schuren met het individuele rechtvaardigheidsgevoel van deze acht. Zij lijden immers onder de gevolgen van de onregelmatigheden die bij hun adopties hebben plaatsgevonden, waardoor zij hun biologische ouders niet hebben kunnen achterhalen. Hoe schrijnend de situatie ook is, de rechtbank moet de vraag of de Staat hiervoor aansprakelijk is, beoordelen aan de hand van de kennis, normen en maatschappelijke opvattingen ten tijde van de adopties.

Stekker uit biomassacentrale: 'De champagne gaat open'

Het besluit van Vattenfall om definitief een streep te zetten door de plannen om een biomassacentrale bij Diemen te bouwen zorgt voor blijdschap. Zowel het Comité Schone Lucht als verantwoordelijk wethouder Dirk de Jager zijn opgelucht. Zo meldt AT5. 

"Een weg op gaan die weinig zin heeft, is niet goed en nu gaan we weer de goede kant op", zegt De Jager (Duurzaamheid, GroenLinks). "Het betekent dat we nu gaan inzetten op duurzame energie voor het warmtenet van de centrale. Dat is goed nieuws als het gaat om het tegengaan van klimaatverandering."

De plannen voor de biomassacentrale dateren van 2018. Het moest de grootste biomassacentrale van Nederland worden en 80.000 woningen in Amsterdam en Almere verwarmen door het verbranden van houtsnippers. In 2019 gaf de provincie toestemming voor de komst van de centrale.

Amsterdam aardgasvrij
De Raad van State floot de provincie vorig jaar augustus terug, omdat ze bij het verlenen van de vergunning geen onderzoek had laten doen naar de milieugevolgen van de centrale. Er moest opnieuw een vergunningsaanvraag worden ingediend, maar Vattenfall laat vandaag dus weten daar helemaal vanaf te zien. Een goed besluit voor de schone lucht, maar ook een hoop vertraging voor Amsterdam, dat in 2040 van het gas af wil zijn.

"Dat doel staat nog steeds", aldus De Jager. "We hebben inderdaad wat tijd verloren. De hele energietransitie is ook zoeken; soms ga je een bepaald pad op en dat blijkt dan niet het juiste. Dan moet je weer terug en een ander pad vinden, dat is hier aan de orde."

"Of het doel gehaald gaat worden is zeer de vraag, maar dat hangt niet af van deze biomassacentrale", aldus Fenna Swart, voorzitter van het Comité Schone Lucht. "Het feit dat hij er niet komt scheelt wel een hoop, want biomassa stoot meer uit dan gas- en steelkoolverbranding."

Overwinning voor de natuur
Ze noemt de beslissing een overwinning voor de natuur en biodiversiteit: "De champagne gaat vanavond open." Tegelijkertijd is ze kritisch: "Nu Vattenfall zelf besluit om niet door te gaan met de centrale dienen ze ook geen nieuwe vergunningsaanvraag in. Dat betekent dat de Raad van State geen uitspraak doet over de natuurvergunning." Het Comité wilde juist wel dat die uitspraak er kwam: "Dat is belangrijk omdat het gaat over de stikstofruimte, en die heeft gevolgen voor alle lopende stikstofzaken in Nederland."

Vattenfall gaat verder kijken naar andere manieren om woningen in de omgeving te verwarmen, bijvoorbeeld via waterstof en via geothermie, waarbij warmte uit de diepe ondergrond van de aarde wordt gehaald. 

De Jager: "Als we nu niet investeren in duurzame bronnen, dan moeten we ons op een gegeven moment wel zorgen gaan maken. Ik denk dat we op tijd zijn, maar er is haast geboden om in te zetten op en te investeren in duurzame energie. Dat moeten we gezamenlijk gaan realiseren."

Primeur in Californische county: verbod op sigarettenfilter

In Santa Cruz, Californië, is een verbod op de filters van sigaretten ingesteld. Daarmee is het de eerste plek ter wereld waar filters worden verboden. Meer plaatsen en landen overwegen zo’n verbod.

In het Amerikaanse Santa Cruz  is de kogel door de kerk: sigaretten mogen er geen filters meer hebben. Het is de eerste plek ter wereld waar uit milieuoverwegingen daadwerkelijk een filterverbod is ingevoerd. Andere plaatsen en landen overwegen het al langer. Panama, Peru en Zwitserland zeiden al voor zo’n verbod te zijn, Europese landen overwegen het ook in te voeren, in Nederland was het vorige kabinet ook voor een Europees verbod en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) steunt zo’n direct wereldwijd verbod. Maar het is een Amerikaanse county die de daad als eerste bij het woord voegt.

Sigarettenfilters bevatten plastics die in het zwerfvuil terechtkomen en ontzettend schadelijk voor het milieu zijn. Ook geven ze de roker het idee dat ze schadelijke stoffen tegenhouden en dus ‘minder schadelijk’ zijn om te roken, maar dat is een fabeltje. Daarom strijden milieu- en gezondheidsorganisaties over de hele wereld voor een verbod op de filters. “We hebben alles al geprobeerd”, zegt een raadslid van Santa Cruz tegen de lokale zender KBW. “Afvalbakken, accijnsverhogingen, maar niets helpt, dus nu pakken we de bron van de vervuiling aan.”

Er zijn wel kleine lettertjes: het verbod gaat pas in 2027 in en alleen op voorwaarde dat nog twee jurisdicties eenzelfde verbod instellen. Inwoners van Santa Cruz mogen in 2027 nog wel sigaretten met filters blijven roken, ze mogen dan alleen niet meer in de county verkocht worden. Winkels die dat toch doen, krijgen een boete.

Minister Klever: 'uitgeprocedeerde Afrikaanse asielzoekers naar Oeganda sturen'

Het kabinet bekijkt de mogelijkheid om uitgeprocedeerde asielzoekers op te vangen in Oeganda. Minister Klever van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp heeft dat gezegd terwijl ze op werkbezoek was in Oeganda. 

Binnen Europa klinken er steeds meer geluiden om zogenoemde terugkeerhubs te realiseren. Dit zijn plekken buiten de Europese Unie, waar afgewezen asielzoekers zouden kunnen worden opgevangen. Vanuit daar zullen ze dan terug keren naar het land van herkomst.

Oeganda, een land in het oosten van Afrika, heeft een open grensbeleid als het gaat om het opvangen van vluchtelingen. Het land huisvest ruim 1,7 miljoen vluchtelingen en asielzoekers afkomstig uit vooral buurlanden Zuid-Sudan en de Democratische Republiek Congo. Bovendien heeft Oeganda al ervaring met migratieplannen zoals van Klever. Voor de Verenigde Staten werd tijdelijke opvang geregeld voor 2000 Afghaanse vluchtelingen, kort nadat de Taliban de macht in het land weer had overgenomen in 2021.

Het plan van Klever moet nog verder worden uitgewerkt, maar de kern is dat Afrikaanse asielzoekers die in Nederland niet in aanmerking komen voor asiel, uitgezet worden en overgebracht worden naar Oeganda waar opvang voor ze zal worden gerealiseerd. Oeganda zal hier dan een vergoeding voor ontvangen. 

Klever verwijst voor verdere informatie  naar asielminister Faber. De Oegandese minister van Buitenlandse Zaken Odongo reageerde na afloop van de ontmoeting met Klever positief op het plan en liet weten open te staan voor gesprekken.

Oeganda-kenners reageren bezorgd op het nieuws dat het Nederlandse kabinet de mogelijkheden verkent om uitgeprocedeerde asielzoekers naar Oeganda  te sturen. Het land wordt regelmatig beschuldigd van het schenden van mensenrechten. De omstandigheden in gevangenissen en detentiecentra zijn slecht te noemen en in sommige gevallen zelfs levensbedreigend vanwege de enorme overbevolking, ontoereikende hygiënische omstandigheden, fysieke mishandeling van gevangenen door beveiligingspersoneel en medegevangenen, onvoldoende voedsel en onderbezetting.

Achterhuis wordt volledig nagebouwd bij expositie Anne Frank in New York

In New York komt er in januari een tentoonstelling over Anne Frank. Daarvoor wordt onder andere  het Achterhuis volledig nagebouwd. De tentoonstelling is ter gelegenheid van de 80e herdenking van de bevrijding van kamp Auschwitz. Zo meldt AT5. 

Anne Frank The Exhibition, zoals de tentoonstelling heet, belicht het leven Anne Frank. Haar jongere jaren in Frankfurt am Main, de opkomst van het naziregime, de verhuizing naar Amsterdam, het onderduiken in het Achterhuis en haar arrestatie, deportatie en vroegtijdige dood komen aan bod. Anne en haar zus Margot belandden na concentratiekamp Auschwitz-Birkenau vervolgens in Bergen-Belsen, waar de omstandigheden erbarmelijk zijn. Ze stierven beiden begin 1945 na te zijn besmet met vlektyfus.

Voor de tentoonstelling, die vanaf eind januari volgend jaar te zien is in het Center for Jewish History, is het Achterhuis op ware grootte nagebouwd en ingericht in de stijl van de onderduiktijd. Ook maken meer dan 100 originele collectiestukken de reis naar Amerika. Zo zijn onder andere het eerste fotoalbum van Anne Frank, haar getypte en handgeschreven uitnodiging aan haar vriendin Jacqueline van Maarsen voor een filmvoorstelling bij haar thuis en handgeschreven versjes van Anne Frank in poëziealbums van haar vriendinnen te zijn. Het originele dagboek blijft wel in Amsterdam.

"De woorden van Anne Frank blijven inspireren. Haar stem dragen wij, bijna tachtig jaar later, nog altijd wereldwijd uit", aldus algemeen directeur van de stichting Ronald Leopold. "Als Anne Frank Stichting hebben wij de verantwoordelijkheid om met name jonge mensen kennis te laten maken met de ontstaansgeschiedenis van het antisemitisme, de verdere ontwikkeling ervan en hoe dit de nazi-ideologie voedde die uiteindelijk leidde tot de Holocaust. De tentoonstelling geeft inzicht in hoe dit heeft kunnen gebeuren en wat dit voor ons vandaag de dag betekent."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1414
special
Random Pics van de Dag #1413
special
Random Pics van de Dag #1412
review
Metaphor: ReFantazio
review
Super Mario Party Jamboree
review
Erazer Mage P20
©FOK.nl e.a.