FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 18 oktober 2024

Motie over reparatie doorbraak voor circulariteit

Techniek Nederland ziet de motie van Chris Stoffer (SGP) over het repareren van elektronische apparaten als een doorbraak in de richting van een circulaire economie. De motie, waarin het kabinet wordt gevraagd om reparatie en hergebruik van apparaten te stimuleren, werd op 15 oktober door de Tweede Kamer aangenomen.

Martin Hof, branchemanager consumentenelektronica bij Techniek Nederland: ‘Dit is geweldig nieuws voor de elektronicabranche, voor reparatiebedrijven en voor refurbishers, maar óók voor het milieu. Reparatie moet de norm worden.’

Apparaten beter repareerbaar

Techniek Nederland vindt dat dit het moment is om belemmeringen voor reparatie van elektronica weg te nemen. De ondernemersorganisatie voor de elektrotechnische retail wil met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zo snel mogelijk maatregelen bespreken om reparatie en hergebruik aantrekkelijker te maken. Hof: ‘Fabrikanten moeten hun apparaten beter repareerbaar maken en onderdelen tegen redelijke prijzen ter beschikking gaan stellen. Daarnaast kan de overheid de btw op reparatie en de belasting op arbeid verlagen.’   

Wetgeving blokkeert

Bestaande wetgeving staat het hergebruik van apparaten soms nog in de weg. Hof: ‘Neemt een retailer bij levering van een nieuwe wasmachine de oude mee, dan mag hij het oude apparaat niet hergebruiken. En de onderdelen van twee wasmachines gebruiken om één werkend apparaat te maken, mag ook niet.’

Bonus voor repareren 

Volgens Hof is het ook goed om óók naar initiatieven in het buitenland te kijken. ‘In Frankrijk is er een reparatie-index, die duidelijk maakt in welke mate een apparaat repareerbaar is. In Oostenrijk levert repareren zelfs een bonus op.’

Nationaal Reparateursregister

Uitvoering van de motie kan een impuls betekenen voor reparatie door professionele, erkende reparatiebedrijven. Samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft Techniek Nederland vorig jaar het Nationaal Reparateursregister gelanceerd. In dit register zijn alle erkende, vakbekwame reparatiebedrijven in ons land te vinden. 

Europese wetgeving

Europese wetgeving maakt het al mogelijk om de elektronische afvalstroom een heel stuk kleiner te maken. Zo stelt de Europese richtlijn Ecodesign duurzame en circulaire eisen aan het ontwerp van producten. In april van dit jaar nam het Europees Parlement Right to Repair aan. Die wet verplicht fabrikanten om apparaten te repareren én om consumenten te informeren over het recht op reparatie.

Seksuele uitbuiting: OM eist celstraffen tegen klanten minderjarige prostituee

Ze hadden actief moeten controleren of het slachtoffer meerderjarig was, maar deden dat niet. Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland eist een gevangenisstraf van drie maanden tegen vier verdachten die een seksafspraak hadden met een minderjarige prostituee.

“Het leven van het net zestienjarige slachtoffer zag er in het najaar van 2021 heel anders uit dan van een gemiddelde puber. In plaats van zich bezig te houden met school, sport of vrienden kwam ze in contact met mannen die, en dan druk ik me mild uit, niet het beste met haar voor hadden. Sommigen hadden wat betreft leeftijd haar vader kunnen zijn”, aldus de officier van justitie voor de rechtbank in Arnhem.

De vier verdachten, mannen van 24, 26, 30 en 34 jaar oud, maakten allen telefonisch of per mail seksafspraken met een minderjarige. Deze afspraken vonden plaats in een auto, bij een verdachte thuis, danwel in een bos in Arnhem. Dat valt onder seksuele kinderuitbuiting.

Het OM rekent het deze ‘klanten’ zwaar aan dat ze niet actief haar leeftijd verifieerden, door bijvoorbeeld om legitimatie te vragen. De officier van justitie tijdens de motivering van de strafeisen: “Het is niet voldoende om af te gaan op de leeftijd die bij een advertentie op een legale website staat, op wat het meisje of de vrouw hier zelf over zegt, of wat de indruk is op basis van haar uiterlijk. Een klant heeft een zogenaamde inspanningsplicht en moet gedegen onderzoek doen naar de leeftijd van een prostituee.”

In zaken als deze geldt een taakstrafverbod. Als het aan het OM ligt volgt, vanwege de ernst van het misdrijf en om duidelijk te maken dat seksuele kinderuitbuiting hoog wordt opgenomen, een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De aanpak van deze vorm van uitbuiting heeft al jaren hoge prioriteit. De aanpak richt zich op de mensenhandelaar die het de diensten van de minderjarige prostituee mogelijk maakt, maar ook op degene die deze diensten afneemt. Met hun handelen houden verdachten bovendien, zo stelt het OM, een verwerpelijke markt in stand.

Het OM over de gevolgen voor het slachtoffer: “Minderjarigen moeten kunnen opgroeien in een omgeving waar zij zich veilig kunnen ontwikkelen, ook of juist op seksueel gebied. Gezien hun jeugdige leeftijd kan van hen niet worden verwacht dat zij zelf voldoende in staat zijn hun seksuele integriteit te bewaken en de draagwijdte van hun gedrag in dit opzicht te overzien.”

Een vijfde verdachte die zich ook moest verantwoorden voor de rechtbank in Arnhem wordt verweten dat hij het zestienjarige meisje en een dertienjarig vriendinnetje heeft onttrokken aan het gezag, waardoor ze vervolgens in de prostitutie belandde. Voor zijn (kleinere) rol in het geheel eist het OM een werkstraf van 50 uur.

In deze mensenhandelzaak stonden afgelopen maandag drie andere verdachten terecht voor seksuele kinderuitbuting. Hen wordt verweten dat zij het 16 jarige slachtoffer en in de prostitutie hebben gebracht en het 13-jarig slachtoffer daarvoor hebben geworven. Een 33-jarige man hoorde de zwaarste strafeis; een gevangenisstraf van 45 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Tegen de 23-jarige man werd een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk geëist. Voor de 36-jarige man is, gezien zijn kleinere rol, een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 3 maanden voorwaardelijk geëist.

EU-top roept op tot regelgeving om migranten sneller te kunnen deporteren

De 27 EU-lidstaten hebben opgeroepen tot regelgeving die snellere deportaties van migranten mogelijk maakt.

De staatshoofden en regeringsleiders maakten woensdagavond in Brussel in een gezamenlijke verklaring bekend dat zij oproepen tot een doortastend optreden op alle niveaus om terugkeer van asielzoekers te vergemakkelijken. Ze riepen de Europese Commissie op om – ik citeer – “dringend” een nieuw wetgevingsvoorstel te presenteren. Zij bevestigden ook opnieuw hun vastberadenheid om de buitengrenzen met alle beschikbare middelen te beschermen, met inachtneming van het internationaal recht.

Vijf maanden na de goedkeuring van het Europees Asielpact was de aanpak van immigratie opnieuw het middelpunt van een EU-top. Vanuit verschillende landen is er kritiek op het pact. Voor sommigen gaat het te ver, voor anderen niet ver genoeg.

Netanyahu: 'oorlog is nog niet voorbij', IDF geeft laatste beelden Sinwar vrij

Het Israëlische leger heeft een video vrijgegeven waarin Sinwar volgens eigen zeggen een stok naar een Israëlische drone gooit in de momenten voor zijn dood. De video toont de drone die naar de eerste verdieping van een verwoest gebouw vliegt en voor een zwaar vermomde figuur blijft hangen die op een stoel zit, blijkbaar gewond.

Het gezicht van de figuur is bedekt met een keffiyeh, het IDF beweert dat het Sinwar is. Hij wordt getoond terwijl hij een stuk hout optilt en gooit alsof hij de drone wil raken, maar mist. Hierna zou het gebouw opnieuw gebombardeerd zijn waardoor Sinwar werd gedood. 

Een Israëlische militaire woordvoerder meldde dat de Sinwar bewapend was en geld bij zich had ter waarde van ruim 9.800 euro toen zijn lijk werd gevonden. Schout-bij-nacht Daniel Hagari bevestigde dat de IDF iemand “identificeerde als terrorist in een gebouw” en niet wist dat het Sinwar was. “We schoten op het gebouw en gingen op zoek. We vonden hem met een kogelwerend vest, een pistool en 40.000 shekels.”  Er werd ook een paspoort bij het lijk gevonden. Dit staat op naam van een leraar van het vluchtelingenagentschap van de VN in Gaza, bekend als UNRWA. Het betreft Hani Zourobis, geboren in Rafah, hij zou Gaza in april hebben verlaten en zich momenteel in Egypte bevinden, zo meldden Israëlische media.

Netanyahu zei dat de moord op Sinwar critici in Israël en daarbuiten duidelijk maakte waarom zijn regering erop stond de oorlog voort te zetten. "Waarom we erop stonden, ondanks alle druk, om Rafah binnen te gaan, het versterkte bolwerk van Hamas waar Sinwar en veel van de moordenaars zich schuilhielden."

Toch waarschuwde Netanyahu dat de oorlog “nog niet voorbij” was en nog steeds een zware tol eist. Hij richtte zich tot de mensen in het Midden-Oosten en voegde eraan toe dat er “een geweldige kans is om de as van het kwaad te stoppen en een andere toekomst te creëren.”

Veel Internationale leiders spraken hun lof uit voor het IDF en het elimineren van de Hamas-leider. President Biden belde Netanyahu persoonlijk vanuit Air Force One om hem te feliciteren met de dood van Yahya Sinwar en om het Israëlische leger te prijzen voor zijn "uitstekende werk", aldus het kantoor van de Israëlische premier.

President Biden beschreef de dood van Sinwar als een “goede dag voor Israël, voor de Verenigde Staten en voor de wereld”. "Als leider van de terroristische groep Hamas was Sinwar verantwoordelijk voor de dood van duizenden Israëliërs, Palestijnen, Amerikanen en burgers uit meer dan 30 landen", zei Biden. "Hij was het brein achter de bloedbaden, verkrachtingen en ontvoeringen op 7 oktober. Het was op zijn bevel dat Hamas-terroristen Israël binnenvielen om opzettelijk — en met onuitsprekelijke wreedheid — burgers, een Holocaust-overlevende, kinderen in het bijzijn van hun ouders en ouders in het bijzijn van hun kinderen te vermoorden. "

Hij vergeleek Sinwars moord met die op Osama bin Laden. “Voor mijn Israëlische vrienden is dit ongetwijfeld een dag van opluchting en herinneringen, vergelijkbaar met de taferelen die overal in de Verenigde Staten te zien waren nadat president Obama in 2011 opdracht gaf om Osama Bin Laden te doden.

“Er is nu de mogelijkheid voor een 'day after' in Gaza zonder Hamas aan de macht, en voor een politieke regeling die een betere toekomst biedt voor zowel Israëliërs als Palestijnen. Yahya Sinwar was een enorm obstakel om al die doelen te bereiken. Dat obstakel bestaat niet meer. Maar er ligt nog veel werk voor ons.”

Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van de VS, bevestigde dat Biden binnenkort met Benjamin Netanyahu zou spreken en zei dat het uitschakelen van Sinwar een "belangrijke klap voor Hamas" was. De Amerikaanse inlichtingendienst had geholpen bij het opsporen van Sinwar en andere Hamas-leiders, voegde hij toe. Sinwar heeft “verwoesting, chaos en dood” veroorzaakt, zei Sullivan, en zijn dood zou helpen bij het bereiken van een overeenkomst om het conflict tussen Israël en Hamas te beëindigen.

Zei Biden nou tegen Obama dat hij Harris minder sterk vindt dan zichzelf?

Op de herdenkingsdienst van Ethel Kennedy stond president Biden in beeld met ex-president Obama te kletsen, uiteraard zonder microfoons.  Een uitgelezen kans voor Amerikaanse media om een professionele liplezer het gesprek te laten 'vertalen'. 

Obama zei: "Het is belangrijk dat we wat tijd samen hebben"(mogelijk verwijzend naar het campagne voeren samen met Harris)."Ze is niet zo sterk als ik", zei Biden. "Ik weet het … het is waar,” beaamde de populaire oud-president, eraan toevoegend: “We hebben tijd.”

De ogenschijnlijk openhartige beoordeling over vicepresident Kamala Harris komt op enkele weken voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 5 november.

De dialoog werd voor The Post vertaald door Jeremy Freeman, een forensisch liplezer uit Londen die doof is geboren en al 16 jaar  als  gecertificeerde deskundige getuige optreedt voor procespartijen, de politie en journalisten.

Hoewel de naam van Harris niet in Freemans transcriptie voorkomt, is het onduidelijk wie het gespreksonderwerp anders zou kunnen zijn.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1414
special
Random Pics van de Dag #1413
special
Random Pics van de Dag #1412
review
Metaphor: ReFantazio
review
Super Mario Party Jamboree
review
Erazer Mage P20
©FOK.nl e.a.