FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 16 oktober 2024

Extra kosten bij betaling met briefjes van 200 of 500 euro

Extra moeten betalen om met grote coupures af te mogen rekenen. Het klinkt niet alleen merkwaardig, maar het gebeurt daadwerkelijk. Winkeliers in Emmeloord en op Urk vragen €5 extra als klanten met biljetten van 200 of 500 aan komen zetten. De vraag is dan natuurlijk: mag dat zomaar?

De Urker winkelier wil er niet veel over kwijt, behalve de stelling dat het hem geld kost als hij die biljetten naar de bank brengt. "Men zegt dan al snel; het zijn drugscriminelen die met dit soort briefjes betalen. Maar als ik de mensen zie die ermee komen en dat gebeurt best vaak, zie ik wel dat die niet in dat circuit zitten hoor."

Bij de Rabobank kost het €5,30 om een biljet van €500 in te leveren. Voor andere briefjes geldt een standaardtarief van 6 cent per stuk. Een woordvoerder van de Rabobank geeft aan dat deze tarieven al 'heel lang' gelden. 

Banken hanteren tarieven voor het storten van contant geld vanwege de kosten die de contanten met zich meebrengen. Denk daarbij aan afstortautomaten en de kosten die vervoer en opslag van contanten met zich meebrengen.

Biljet van 500 euro populair bij criminelen
De controle van de herkomst van de biljetten van €500 blijkt de grootste kostenpost bij deze grote coupures. Banken zijn verplicht te onderzoeken of het biljet niet uit het criminele circuit afkomstig is.

Volgens de Europese politieorganisatie Europol is het briefje gewild bij criminelen omdat een miljoen euro al past in een klein koffertje. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft daarom besloten geen nieuwe biljetten van 500 euro meer te laten drukken. Op 27 april 2019 werd de productie gestaakt.

Ten tijde van de productiestop waren in Europa nog zo'n 500 miljoen biljetten in omloop met een waarde van 250 miljard euro. Hoeveel dat er nu nog zijn is niet bekend. Het biljet behoudt volgens de ECB altijd zijn waarde.

Een woordvoerder van de Rabobank laat weten dat bij die bank alleen al 8.000 mensen onderzoeken welke connecties er zijn tussen het elektronisch betalingsverkeer, cash en de georganiseerde misdaad.

Politieman (36) veroordeeld tot taakstraf na computervredebreuk

De rechtbank Den Haag heeft een 36-jarige politieambtenaar uit Teteringen veroordeeld omdat hij niet-werk gerelateerde informatie heeft opgezocht in computersystemen van de politie. Hij heeft hiermee inbreuk gemaakt op de privacy van de personen die hij heeft opgezocht. De man krijgt een taakstraf van 60 uren.

Computervredebreuk

De verdachte was ten tijde van het ten laste gelegde werkzaam als hoofdagent bij de politie Eenheid Den Haag. Hij had als opsporingsambtenaar een autorisatie om in de politiesystemen te komen. Hij werd daarbij uitdrukkelijk via het systeem gewaarschuwd dat oneigenlijk gebruik dan wel misbruik van deze gegevens, waaronder het verstrekken van deze gegevens aan derden die niet de vereiste autorisatie bezitten, ten strengste verboden was.

De vraag die de rechtbank moest beantwoorden is of hij zich schuldig heeft gemaakt aan computervredebreuk.

Oordeel rechtbank

Naar het oordeel van de rechtbank heeft de verdachte een groot aantal zoekopdrachten gedaan die op het eerste gezicht niet-werk gerelateerd lijken, zoals naar familieleden en personen die in de omgeving van Breda wonen en dus buiten zijn werkgebied vallen. Hij heeft de reden hiervoor niet vastgelegd en heeft niet aannemelijk gemaakt dat ze noodzakelijk waren voor de uitoefening van zijn functie. Hiermee heeft hij inbreuk gemaakt op de privacy van de personen die hij heeft opgezocht.

De rechtbank is van oordeel dat de verdachte de grenzen van zijn bevoegdheid om politiesystemen te raadplegen te buiten is gegaan en dat hij schuldig is aan computervredebreuk.

Dergelijke handelingen schaden het vertrouwen van de samenleving in de politie. Van iedere medewerker van de politie mag worden verwacht dat hij de systemen uitsluitend gebruikt voor de werkzaamheden waarvoor ze zijn bedoeld.

De rechtbank heeft hem een taakstraf van 60 uren opgelegd.

FOK! Wat een weer: lente in de herfst

herfstbanner


Goedemorgen! 

Vanochtend zijn er perioden met zon en blijft het droog. De wind komt uit het zuidoosten en is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, eerst nog af en toe krachtig, windkracht 6.

Vanmiddag is er veel zon. De middagtemperatuur loopt uiteen van 17°C in het noordoosten tot 23°C plaatselijk in het zuidwesten. De wind komt uit het zuidoosten en is matig, aan zee en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig.

Vanavond is het half bewolkt en blijft het vrijwel overal droog. De wind komt uit het zuidoosten en is matig, aan zee en op het IJsselmeer vooral in het noorden vrij krachtig.

Vannacht raakt het geleidelijk bewolkt en kan er in het westen later regen vallen. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 10°C in het noordoosten tot 16°C in het zuidwesten. Er staat een matige, aan de kust vrij krachtige, wind uit het zuidoosten. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Prachtige najaarsdag in Schoorl (Foto: Dyfna)
Prachtige najaarsdag in Schoorl ((Archief)Foto: Dyfna)

Geld of een foto doneren? Dat kan hier! 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1412

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1412
review
Metaphor: ReFantazio
review
Super Mario Party Jamboree
review
Erazer Mage P20
special
Random Pics van de Dag #1411
special
VrijMiBabes #231 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.