FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 15 oktober 2024

Wat als de aarde elke seconde 1 centimeter groter wordt?

Stel dat de aarde elke seconde uitzet met één centimeter, wat zou er dan gebeuren? Kleine spoiler: we zouden het wel enige tijd overleven, maar we moeten tempo maken om de planeet te verlaten, en uiteindelijk wordt de aarde er - voor eventjes en gezien vanuit de ruimte - wel mooier op.

xkcd's What If? neemt het even onder de loep, voor als je vijf minuten niks te doen hebt.

MLB: Yankees winnen Game 1, Mets maakt gelijk

De New York Mets en New York Yankees hebben afgelopen nacht goede zaken gedaan in de play-offs van de MLB. De Mets wonnen overtuigend hun wedstrijd tegen de Los Angeles Dodgers, terwijl de Yankees hun eerste duel tegen de Cleveland Guardians wisten te winnen.

Los Angeles Dodgers – New York Mets 3-7
De Dodgers hadden maandagavond de eerste wedstrijd in de NLCS met overtuiging gewonnen (9-0). Daarmee hielden ze hun tegenstanders al 33 innings lang puntloos. Die indrukwekkende reeks eindigde echter direct in de eerste inning van het tweede duel. Francisco Lindor sloeg een homerun en bracht daarmee de Mets op voorsprong.

In de tweede inning vergrootte Tyrone Taylor de marge naar 2-0 met een RBI-double, waarna pitcher Ryan Brasier werd vervangen door Landon Knack. Knack besloot Lindor opzettelijk vier wijd te geven, waardoor de honken vol kwamen te staan. Dat bleek een kostbare fout: Mark Vientos sloeg een grandslam-homerun en bracht de Mets daarmee op een comfortabele 6-0 voorsprong.

De Dodgers kwamen na deze klap geen moment meer in de wedstrijd. De Mets hielden stand en wonnen uiteindelijk met 7-3. Daarmee staat de serie nu weer volledig in evenwicht: 1-1.

New York Yankees – Cleveland Guardians 5-2
In de ALCS namen de New York Yankees het op tegen de Cleveland Guardians. In de eerste twee innings werd er niet gescoord, maar in de derde inning opende Juan Soto de score met een homerun voor de Yankees. De thuisploeg kreeg vervolgens alle honken vol, waarna Alex Cobb werd vervangen door Joey Cantillo. Die wissel pakte slecht uit voor de Guardians. Door een paar wilde worpen konden de Yankees nog tweemaal scoren en brachten ze de stand op 3-0.

Een sacrifice fly van Aaron Judge vergrootte de voorsprong naar 4-0. De Yankees konden vertrouwen op een sterke prestatie van Carlos Rodón, die slechts drie honkslagen toestond, waaronder een homerun in de zesde inning. Daarnaast gooide hij negen keer drie slag.

In de slotfase maakte Giancarlo Stanton het verschil groter met een homerun, waardoor de Yankees op 5-1 kwamen. Steven Kwan zette daar nog 5-2 tegenover, maar dichterbij kwamen de Guardians niet meer.

Hogescholen niet te spreken over verplicht lesgeven in het Nederlands

De Vereniging Hogescholen is niet blij met het wetsvoorstel van onderwijsminister Eppo Bruins om het aantal Engelstalige opleidingen te verminderen. De koepelorganisatie vindt dat Nederlands al de norm is op hogescholen en hoopt dat Engelstalige opleidingen kunnen blijven. De Universiteit van Amsterdam (UvA) gaf eerder aan juist blij te zijn met het wetsvoorstel. Zo meldt AT5. 

In het wetsvoorstel staat dat minstens twee derde van de lessen in bacheloropleidingen in het Nederlands moet zijn. Maximaal een derde mag in een andere taal gegeven worden, bijvoorbeeld door internationale gastdocenten. 

Als een opleiding helemaal in een andere taal wil lesgeven, moeten de onderwijsinstelling toestemming vragen. Dit kan in uitzonderlijke gevallen, zoals voor opleidingen in grensregio’s of voor sectoren waar veel vraag naar personeel is, zoals de techniek.

Blijven werken in Nederland
De minister wil dat internationale studenten beter Nederlands leren, zodat ze na hun studie vaker in Nederland blijven werken. Op dit moment blijft slechts een kwart van de internationale studenten na vijf jaar in Nederland. Bruins wil dit percentage verhogen, vooral omdat er in sommige sectoren en regio’s een tekort aan werknemers is.

Ook wil de minister dat onderwijsinstellingen de instroom van internationale studenten beperken om kosten te besparen vanaf 2026.

'Met een kanon op een mug schieten'
De Vereniging Hogescholen (VH) stelt juist dat op 92 procent van de hogescholen de lessen al in het Nederlands worden gegeven. Acht procent van de hbo-studenten komt volgens de koepelorganisatie uit het buitenland. "De minister schiet met een kanon op een mug, waarbij nodeloos veel kapotgaat", zegt VH-voorzitter Limmen. 

De UvA zei begin dit jaar juist al sinds 2018 om instrumenten te vragen om het aantal studenten te kunnen beperken en hoopt dat de wet er snel komt: "Als wij er wat aan willen hebben, dan hebben we het snel nodig. We blijven maar doorgroeien", aldus de universiteit eerder. 

Meer Nederlands in hoger onderwijs en beperking studiemigratie

Minister Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) zet zich in om de Nederlandse taal weer centraal te stellen op hogescholen en universiteiten. Met de Wet internationalisering in balans (WIB) en strengere regelgeving wil hij de toegankelijkheid van het onderwijs verbeteren, de Nederlandse taalvaardigheid bevorderen en de blijfkans van internationaal talent vergroten. In een brief aan de Tweede Kamer benadrukt Bruins dat Nederland trots is op zijn internationale karakter, maar dat de groei van internationale studenten problemen veroorzaakt, zoals een tekort aan huisvesting en overvolle collegezalen. Bruins benadrukt dat maatregelen nodig zijn om de balans te herstellen.

Een belangrijke maatregel binnen het wetsvoorstel is dat bacheloropleidingen in Nederland minimaal tweederde van hun curriculum in het Nederlands moeten aanbieden, met maximaal een derde in een andere taal. Om een volledige opleiding in een andere taal aan te bieden, moeten instellingen toestemming vragen via de Toets anderstalig onderwijs (TAO). Deze toets biedt ruimte voor opleidingen in krimpregio's of tekortsectoren en voor studies met een inherent internationaal karakter. Bruins wil voorkomen dat uitzonderingen de norm worden en scherpt daarom enkele criteria aan.

Een ander doel van Bruins is om de blijfkans van internationale studenten te vergroten. Nederland kampt met een tekort aan arbeidskrachten, vooral in technische en bèta-sectoren, en het behouden van internationaal talent kan deze leemtes deels vullen. Bruins benadrukt dat kennis internationaal blijft, maar dat betere Nederlandse taalvaardigheid de integratie van internationale studenten bevordert. Momenteel blijft slechts 25% van de internationale studenten na vijf jaar in Nederland, waarbij taalbarrières vaak een rol spelen. Door taalvaardigheid te stimuleren, hoopt Bruins dat internationale studenten na hun studie makkelijker in Nederland aan de slag kunnen.

Tot slot wil het kabinet de instroom van internationale studenten vanaf 2026 beperken, mede vanwege bezuinigingen. Hogescholen en universiteiten krijgen hierbij een zekere mate van zelfregie en kunnen bijvoorbeeld vanaf studiejaar 2025/2026 een numerus fixus instellen voor anderstalige trajecten. Bruins werkt daarnaast aan bestuurlijke afspraken om onderwijsinstellingen te stimuleren hun internationale instroom te beperken, zodat ook op deze manier de bezuinigingsdoelen behaald worden.

95 procent Nederlanders eet vlees

Het Nationaal Vleesonderzoek 2024, uitgevoerd door Zest Marketing voor Nederland Vleesland, laat zien hoe Nederlanders denken over vleesconsumptie, duurzaamheid en de betaalbaarheid van vlees. In een tijd waarin zorgen over voedselzekerheid en klimaatverandering groeien, biedt dit onderzoek belangrijke inzichten voor toekomstige beleidsdiscussies over de Nederlandse vleessector.

Uit het onderzoek blijkt dat veel Nederlanders zich zorgen maken over de stijgende kosten van vlees. 45% van de respondenten vindt dat vlees voor bepaalde groepen financieel onbereikbaar wordt, terwijl 71% benadrukt dat vlees betaalbaar moet blijven voor iedereen. Dit wijst op een breed gedragen gevoel dat gezonde voeding voor iedereen toegankelijk moet zijn, zelfs in een tijd van economische onzekerheid.

Op het gebied van duurzaamheid en milieu blijkt dat slechts 12% van de Nederlanders denkt dat het halveren van de veehouderij effectief zou zijn om milieudoelstellingen te halen. Daarentegen twijfelt 52% aan de impact van deze maatregel en geeft de voorkeur aan innovatieve, duurzame oplossingen binnen de vleessector zelf. Deze resultaten suggereren dat de bevolking openstaat voor verduurzaming, maar ook sceptisch is over radicale veranderingen zonder bewijs van effectiviteit.

Ondanks de aandacht voor duurzaamheid blijven Nederlanders sterk gehecht aan vlees. Maar liefst 95% eet vlees, en 76% ziet dit als een essentieel onderdeel van het toekomstige voedingspatroon. Dit percentage is hoger dan in voorgaande jaren en benadrukt de waarde die de bevolking hecht aan vlees als onderdeel van een gezond en gebalanceerd dieet. Tegelijkertijd wordt de vraag naar duurzamere productiemethoden steeds belangrijker.

Tot slot geeft 69% van de Nederlanders aan dat de vleessector sterk moet blijven in de toekomst. Dit duidt op een behoefte aan balans tussen duurzaamheid en economische belangen in de sector. De resultaten van het Nationaal Vleesonderzoek benadrukken de noodzaak voor een strategische benadering die inspeelt op zowel de uitdagingen van betaalbaarheid, duurzaamheid als voedselzekerheid.

Vlees is genieten, zoals je ziet (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)
Vlees is genieten, zoals je ziet (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)

Twee mensen communiceren met elkaar in droom in nieuw experiment

Voor het eerst in de geschiedenis heeft een Silicon Valley startup communicatie tussen twee mensen in een (lucide) droom weten te realiseren.

Eerder was er een onderzoek van Current Biology, dat al in 2021 aantoonde dat communicatie mogelijk was tussen mensen die een Lucide droom ervoeren met onderzoekers die wakker waren. REMspace gaat nog een stap verder.

Onderzoekers van REMspace hebben een ware mijlpaal bereikt door twee mensen succesvol te laten communiceren in een Lucide droom. Een doorbraak welke een zeer grote impact zou kunnen hebben wat betreft het onderzoek naar dergelijke bewustzijnsstaten en hoe deze werken in de psyche.

Lucide dromen zijn dromen waarbij mensen bewust worden dat ze dromen. Het is letterlijk "wakker" worden in een droom, vanaf dat moment kun je alles in die droom wat je maar wenst (ja KPD-fok, óók dat ). Dit gebeurt, zoals vrijwel elke droom, tijdens de REM-slaap en kan veel invloed hebben op iemand's dagelijks leven. Zo is het mogelijk om trauma op te lossen, angsten onder ogen te komen en nieuwe vaardigheden leren tijdens je droom. Dit fenomeen is vrij eenvoudig te trainen, maar dit kost ijzeren discipline.

In een eerder stadium, heeft REMspace via Elektro-myogram (EMG), Elektro-oculografie (EOG) en Elektro-encefalogram (EEG) sensoren, door middel van spier-, oog- en breinreactie vrij nauwkeurig kunnen vaststellen hoe deze "droomtaal" werkt en hoe deze te repliceren middels software. Hierdoor waren de onderzoekers in staat "Remmyo" te ontwikkelen. Een device wat deze "droomtaal" zou kunnen lezen en opslaan door deze sensoren.

Op 24 september 2024 was het zo ver. Het onderzoek bestond uit twee personen die beiden thuis lagen te slapen terwijl de sensoren registreerden in wat voor staat zij waren tijdens de slaapcyclus. De server waar deze data opgeslagen werd merkte dat één van de twee personen in een Lucide droom terecht kwam en maakte een random "Remmyo"-gegenereerd woord. De server stuurde dit woord naar de Lucide dromer via oordopjes. Deze persoon herhaalde het woord in zijn droom, de sensoren pikten dat op en stuurde zijn response naar de server welke dat opsloeg.

Acht minuten later kwam de tweede persoon in een Lucide droom, de server stuurde toen de response van de eerste dromer, naar de 2e dromer welke zojuist in de Lucide staat terecht was gekomen. Nadat zij wakker werd bevestigde ze wat de eerste dromer had gezegd.

Historisch gezien, de eerste keer dat men vast wist te leggen dat 2 personen (zij het met apparatuur) een gesprek zouden kunnen voeren via een droom. Dit bewijst niet alleen dat de communicatie mogelijk is op dergelijke wijze, maar óók dat dit bij zowel mannen als vrouwen (en daarmee waarschijnlijk bij alle personen) hetzelfde werkt in het brein. Een ware doorbraak in psychologisch onderzoek.

De CEO van REMspace, Michael Raduga, reageerde opgetogen: "Gisteren leek communiceren in dromen nog op sciencefiction. Morgen zal het zo gewoon zijn dat we ons leven zonder deze technologie niet meer kunnen voorstellen. Dit opent de deur naar talloze commerciële toepassingen en verandert de manier waarop we denken over communicatie en interactie in de droomwereld. Daarom geloven we dat de REM-slaap en gerelateerde fenomenen, zoals lucide dromen, na AI de volgende grote industrie zullen worden."

Het heeft 5 jaar onderzoek en ontwikkeling van de apparatuur en software gekost, maar REMspace is ambitieus. Ze willen deze lijn verder doortrekken waarbij de volgende stap real-time communicatie zou moeten worden tijdens dromen. Dit is behoorlijk wat complexer, maar doordat de kernfunctionaliteit nu goed werkt, verwachten ze dit binnen zeer korte termijn te kunnen realiseren.

Defensie bereidt zich voor op sterke verdediging tegen raketaanvallen

Een sterke lucht- en raketverdediging is van levensbelang. Dat toont de oorlog in Oekraïne aan. Net als de recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Nieuwe gecombineerde lucht- en raketverdediging beschermt vitale objecten, gebieden en eenheden tegen moderne luchtdreiging. Dat gebeurt met middelen op zowel de korte (Short Range Air Defense, Shorad) als middellange afstand (Medium Range Air Defense, MRAD).

Defensie schaft lanceersystemen aan voor 6 nieuwe MRAD- en 4 nieuwe Shorad-eenheden. Dat is inclusief raketten en simulatiemiddelen.

Bescherming tegen aanvallen
MRAD- en Shorad-wapensystemen met bijbehorende radars vullen elkaar naadloos aan. De tijd tussen het detecteren van een luchtdreiging en het afvuren van een projectiel moet zo kort mogelijk zijn. De gecombineerde capaciteit beschikt daarvoor over goede beveiligde draadloze communicatie.

Het MRAD-systeem biedt tot 50 kilometer bescherming tegen aanvallen van vliegtuigen, helikopters, grote onbemande vliegtuigen en kruisvluchtwapens. De lanceerinstallaties kunnen vanaf de grond verschillende luchtverdedigingsraketten verschieten.

Bewapening om te beveiligen
Shorad beschermt tegen luchtdreigingen zoals (on)bemande vliegende platforms (helikopters, vliegtuigen of UAS) op een afstand tot 15 kilometer. Het systeem wordt geleverd op een zogeheten Armoured Combat Support Vehicle. Dit voertuig bevat naast een lanceerinstallatie bewapening om te beveiligen tegen aanvallen van grondtroepen. Het rupsonderstel biedt de mobiliteit en bescherming die nodig is bij optreden op land. Het systeem heeft een radar, meerdere raketten en een op afstand bedienbaar wapenstation.

Verdere aanschaf
Ook munitie (raketten), vuurleidings- en commandovoeringsystemen en simulatiemiddelen maken deel uit van de aanschaf. Verder bestelt Defensie voertuigen en containersystemen. Hierop zijn de lanceersystemen MRAD, vuurleidingssystemen en commandovoeringsystemen te plaatsen. Defensie koopt bij Thales Nederland bovendien extra Multi Missile Radars. Deze belangrijke sensoren brengen de situatie in de lucht in kaart.  

De Noorse fabrikant Kongsberg Defense & Aerospace levert de nieuwe systemen gefaseerd vanaf 2028.

Grote stap modernisering krijgsmacht
De vervanging en uitbreiding van de grondgebonden luchtverdediging is een grote stap in de modernisering van de krijgsmacht. Binnen de NAVO zijn er afspraken waaraan landen moeten voldoen. De nieuwe capaciteiten zijn van grote waarde voor de bescherming van de eigen en bondgenootschappelijke eenheden en vitale infrastructuur.

Erazer Mage P20

Een goede headset is essentieel als je competitief online wilt spelen. Daarom heeft Erazer, de game afdeling van Medion, ervoor gekozen om een nieuwe headset uit te brengen met de naam Mage P20. Dit is een headset waar je niet meteen een hypotheek voor hoeft af te sluiten, maar ook niet een gevalletje Action-prijs. Een middensegmenter voor de pc met een middensegment kwaliteit.

Greenpeace hangt enorm grote 'opsporingsverzoeken' voor Rabobank-directeur op

Vanochtend zijn er op een gebouw op de Zuidas enorme doeken uitgerold waarop de algemeen directeur van de Rabobank, Stefaan Decraene, als cowboy is afgebeeld. 'Wanted: verantwoordelijk voor ontbossing', staat op het spandoek. Het gaat om een actie van Greenpeace. "We roepen hem ter verantwoording."

Volgens Greenpeace financiert de Rabobank ontbossing in Brazilië. Hier zou voor tien miljard aan natuurschade zijn ontstaan, stelt de actiegroep. Ze eisen dat Decraene hier mee stopt. 

Meike Rijksen is campagneleider bij Greenpeace. Het gebouw is gekozen omdat het volgens haar op de Zuidas net als het Wilde Westen is. "Er gelden geen regels die geldstromen naar ontbossing verbieden. De grootste cowboy is de ceo van de Rabobank. Zijn bank heeft miljarden aan schade veroorzaakt. Daarom roepen we hem hier in het financiële hart - waar iedereen hem kent - ter verantwoording."

Greenpeace maakt de actie expres persoonlijk, zo laten ze weten. Rijksen: "Omdat het ook persoonlijk is. Decraene zit aan de knoppen en kan morgen het verschil maken."

De Rabobank heeft nog niet op de actie gereageerd. 

NVP: 'BBB verkiest welzijn van haar Minister boven dat van haar eigen achterban'

Met veel trots kwam de BBB naar Den Haag, het “boerenverstand” zou terugkeren naar de residentie en de politiek zou verfrissend worden.

Maar met het mestdebat en de voorgenomen plannen van Minister Wiersma lijkt het nuchtere “boeren verstand” ergens in Friesland te zijn achter gebleven. Met de plannen die zijn gepresenteerd worden de boeren niet geholpen maar juist verder in de ‘shit’  geduwd.

Met de derogatie (afwijking op de geldende Europese regels) hebben Nederlandse melkveehouders jarenlang de mogelijkheid gehad om meer mest op het land te mogen brengen. Nu die derogatie verdwijnt is er dus een overschot aan “rundvee”-drijfmest (natte mest). Er is te weinig land, of een teveel aan koeien. Omdat de melkveehouders nu hun mest niet kwijt kunnen, of torenhoge prijzen betalen, dreigt een faillissement voor veel bedrijven.

Hoe totaal anders is het in de pluimveesector. Daar produceren ze ook (droge) mest, maar die wordt sinds 2008 voor een groot deel gebruikt in de biomassa centrale in Moerdijk waar er groene stroom van wordt gemaakt. Verder wordt pluimveemest tot korrels geperst om als organische meststof te dienen in o.a. de Franse wijngaarden. Van alle geproduceerde pluimveemest komst slechts 5% op Nederlandse bodem terecht. Pluimveemest is in tegenstelling tot mest van rundvee een opbrengstpost. Daarnaast heeft de pluimveesector, door al hun eigen mest te verwerken, ook nog eens extra plaatsingsruimte gecreëerd voor de melkveehouderij. Daar waar in het verleden veel pluimveemest op het land werd gebruikt, kon men nu rundveemest uit rijden. Kortom: de pluimvee hielp hiermee de rundvee.

De oplossing van het mestoverschot ligt dus zeker niet bij de pluimveesector. Ook al zou men alle kippen uit Nederland verwijderen, er zou geen enkele m2 land beschikbaar komen voor rundveemest en dus blijven de mestputten bij de koeienboeren vol zitten.

De enige oplossing voor het mestoverschot ligt bij de rundveehouderij zelf. Aangezien de grond is opgeslokt voor “nieuwe natuur”. Nu rest enkel nog het verminderen van de rundveestapel.

Met Minister Wiersma kregen we weer een vakvrouw op het ministerie van landbouw en was er hoop op zinnig beleid na de puinhoop van de vorige regeerperiodes onder leiding van de ChristenUnie Ministers Schouten, Staghouwer en Adema.

Minister Wiersma, notabene van de BBB, was beleidsadviseur van de Melkveehouders Vakbond en heeft blijkbaar moeite om het mes in die sector te zetten. Hoe is het anders te verklaren dat ze met haar plannen ook de pluimveehouderij met maar liefst 30%(!)  wil laten krimpen en ook nog eens de pluimveerechten wil afromen zodat de sector in no-time gereduceerd wordt. Voor veel pluimveebedrijven dreigt nu opeens een faillissement. Ze weet dat het mestprobleem er niet mee wordt opgelost, veel landbouwwoordvoerders van verschillende partijen onderkennen dat ook, maar Wiersma houd voet bij stuk.

In tegenstelling tot Wiersma durft CDA Tweede Kamerlid Eline Vedder en tevens melkveehoudster wél in te grijpen. Zij ziet in dat met het plan van de Minister haar achterban niet geholpen is. Zonder wijzigingen zal de melkveehouderij met volle mestputten blijven zitten en dreigt er in 2025 een debacle. Vedder heeft wel de moed om te snijden in de rundveestapel zodat deze sector gezond weer verder kan. Samen met SGP kamerlid André Flach heeft zij een amendement ingediend om de afroming van de pluimveesector op “0” te zetten. De BBB wil echter haar minister niet afvallen en houd daarmee vast het desastreuze wetsvoorstel Wiersma.

Hiermee lijkt het er helaas op dat de vernieuwing en het realisme waar de BBB mee naar Den Haag kwam inmiddels alweer is ingeruild voor de oude gevestigde politiek. Wiersma is hiermee verworden tot een zachte heelmeester die stinkende wonden maakt en daar is de landbouw, specifiek de pluimveesector, niet mee gediend. 

Deze week wordt er gestemd in de Tweede Kamer en zal duidelijk worden waar de BBB werkelijk voor staat en of de partij en haar Minister geschikt zijn voor de toekomst van de landbouw. Voor BBB partijleider Caroline van der Plas wellicht het weegmoment in de politiek.

OM wil tbs behandeling voor verdachte die veelvuldig bedreigingen uit

De officier van justitie heeft vrijdag voor de rechtbank in Arnhem tbs met voorwaarden geëist tegen een 38-jarige man. Een behandeling binnen het kader van tbs wordt door het OM gezien als passende maatregel voor de man, die afgelopen twintig jaar al dertig keer schuldig werd bevonden aan bedreiging. Vandaag stond hij terecht voor twee nieuwe bedreigingen en voor belediging van twee politieagenten.

Op 5 januari van dit jaar belde de man met de rechtbank Midden-Nederland in Utrecht en uitte tijdens dit gesprek bedreigingen aan het adres van een reclasseringsmedewerker. Op 16 januari belde hij naar de gemeente Arnhem. In dat telefoongesprek zei hij dat hij met explosieven op weg was naar Arnhem, "om de stad een lesje te leren." Deze bedreiging vond plaats drie dagen na de demonstratie van Pegida in Arnhem, waarbij een poging werd gedaan om een koran te verbranden. Deze demonstratie en een tegendemonstratie leidden tot ongeregeldheden. Gelet op deze context is het volgens het OM aannemelijk dat het telefoontje daadwerkelijk de vrees voor een aanslag heeft aangewakkerd. Deze bedreiging, gericht aan de burgemeester, de medewerkers van de gemeente en de inwoners van Arnhem, is ten laste gelegd als dreiging met een terroristisch misdrijf.

"Burgemeesters en stadsbestuurders doen hun werk in moeilijke en hevige tijden. Zij hebben een weg te vinden te midden van polarisatie, spanningen tussen bevolkingsgroepen en grote veiligheidsrisico’s. Het laatste waar zij hun tijd en energie aan zouden moeten verspillen, zijn bedreigingen zoals deze", aldus de officier van justitie in zijn requisitoir. "Ook als de bedreigingen loos blijken, kunnen ze nog wel een enorme impact hebben op de betrokken personen. De burgemeester, maar ook andere personen in de organisatie van de gemeente Arnhem hebben wat verdachte heeft geroepen, als heel angstig ervaren. Dat is zeer voorstelbaar."

De man werd op 16 januari aangehouden, en beledigde een dag later twee politieagenten. Hij heeft 16 dagen in voorlopige hechtenis gezeten. De man zit momenteel ook in een zogenaamd ISD traject voor stelselmatige daders. Tijdens de strafzaak ging daarom veel aandacht uit naar de vraag wat de meest passende interventie is.

Gezien het strafrechtelijk verleden van de verdachte en de stoornissen die deskundigen bij hem hebben vastgesteld, lijkt het opleggen van gevangenisstraf zonder behandeling niet aangewezen: "We weten eigenlijk één ding zeker, dan komt verdachte sowieso weer terug in de rechtbank en erger: dan wordt de samenleving opnieuw bloot gesteld aan iemand die mensen en instanties blijft bedreigen. Afstraffen, zonder behandeling, heeft tot nu toe in zijn leven niet geholpen om recidive te voorkomen", aldus de officier van justitie. Hij eiste een gevangenisstraf van 16 dagen, gelijk aan de tijd die de man in voorlopige hechtenis heeft gezeten. Daarnaast vindt het OM oplegging van de maatregel tbs met voorwaarden het meest passend. In het kader van het lopende ISD traject is al een behandeling in gang gezet. Via een tbs met voorwaarden kan na afloop van het ISD traject de behandeling van verdachte, indien nodig binnen een kliniek, worden voortgezet.

Middeninkomens betalen relatief het meest voor zorg uit basispakket

De inkomenssolidariteit in de Nederlandse zorg is relatief laag. Huishoudens met een middeninkomen dragen relatief het meeste bij aan de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de rijkste huishoudens juist relatief het minst. Tegelijkertijd is de risicosolidariteit hoog: gezondheidsrisico’s hebben maar zeer beperkt invloed op de bijdrage aan de Zvw. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) dat vandaag is gepresenteerd.

Bij de introductie van de huidige Zvw, werd solidariteit tussen inkomens en risico’s expliciet genoemd als randvoorwaarde. Deze CPB-studie brengt in kaart hoe het staat met de solidariteit in de Zvw, en door welke financieringsstromen deze gedreven wordt. Hoewel de hoogste inkomens in absolute termen meer bijdragen dan middeninkomens, verandert dat beeld als gekeken wordt naar de bijdrages ten opzichte van het huishoudinkomen.

Huishoudens met de hoogste inkomens dragen relatief minder bij dan huishoudens met een middeninkomen (respectievelijk 6,6% en 9,7% van het inkomen). Dit komt onder andere doordat er een grens is aan de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet. Met een stijging van het inkomen boven deze grens, neemt de relatieve bijdrage aan de Zvw af. 

De inkomenssolidariteit in de Nederlandse curatieve zorg is momenteel laag in vergelijking met eerder onderzoek van voor de invoering van de Zvw in 2006 en ook relatief lager dan in andere Europese landen. Tegelijkertijd kan de inkomenssolidariteit buiten de Zvw hoger zijn, bijvoorbeeld omdat mensen met een lager inkomen vaker recht hebben op bijstand of huurtoeslag. De herverdeling door andere overheidsuitgaven zijn in dit onderzoek niet meegenomen.  

Gezondheidsrisico’s beperkt van invloed op bijdrage
De zogenoemde risicosolidariteit in de Zvw is hoog. Gezondheidsrisico’s hebben nauwelijks invloed op de hoogte van de bijdragen. Als we huishoudens van gelijke samenstelling vergelijken, dragen mensen met een laag ziekterisico zelfs meer bij dan mensen met een hoger risico op aandoeningen.

Beleid van invloed op inkomenssolidariteit
Beleidsaanpassingen kunnen zorgen voor veranderingen in de mate van inkomenssolidariteit. Zo is de grens voor de inkomensafhankelijke bijdrage verhoogd van 55.927 euro (in 2019) naar 71.628 euro (2024). Daarnaast is het percentage dat mensen onder de inkomensgrens moeten betalen verlaagd. Daardoor zijn huishoudens met hoge inkomens relatief meer gaan betalen aan de kosten voor de zorg uit het basispakket in Nederland dan huishoudens met lage inkomens. Ook de voorgenomen verlaging van het eigen risico zal voor meer inkomenssolidariteit zorgen, zij het in mindere mate.  

1 op de 5 Nederlanders had een allergie in 2023

Het aandeel mensen dat aangeeft een allergie te hebben is toegenomen van 18 procent in 2014 tot 21 procent in 2023. Allergieën komen het vaakst voor onder 25- tot 35-jarigen. Volwassen vrouwen hebben vaker een allergie dan volwassen mannen, maar jongens vaker dan meiden. Stedelingen geven vaker dan inwoners van het platteland aan dat ze een allergie hebben. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête van het CBS.

In deze enquête wordt sinds 2014 gevraagd of iemand een allergie heeft. Er wordt niet gevraagd naar het soort allergie.

Meeste allergieën onder 25- tot 35-jarigen
Allergieën komen het meest voor onder 25- tot 35-jarigen (29 procent). In de eerste levensjaren (0- tot 4-jarigen) heeft 8 procent in 2022/2023 een allergie. Dit aandeel loopt langzaam op met de leeftijd, tot rond de 30 jaar. Daarna neemt dit aandeel weer af: zo zegt 10 procent van de 75-plussers een allergie te hebben.

Vrouwen vaker allergisch dan mannen, maar jongens vaker dan meiden
In de leeftijdsgroepen tot 15 jaar zeggen jongens vaker een allergie te hebben dan meiden. In de leeftijdsgroep van 15 tot 20 jaar is dit ongeveer gelijk: 28 procent. Boven de twintig jaar zijn het juist de vrouwen die vaker zeggen een allergie te hebben. Van de 45- tot 50-jarigen zegt 20 procent van de mannen een allergie te hebben, en 29 procent van de vrouwen.

Stedelingen vaker allergisch dan plattelandsbewoners
Het aandeel mensen met een allergie neemt toe met de mate van stedelijkheid van de woonomgeving. Zo geeft 24 procent van de bewoners van zeer sterk stedelijke gemeenten aan een allergie te hebben, tegen 17 procent van de plattelandsbewoners (niet-stedelijke gemeenten).

Britse premier wil te dikke werklozen aan de Ozempic

De Britse regering wil dat werklozen met overgewicht zichzelf gaan injecteren met afslankmedicijnen. De medicijnen kunnen mensen helpen weer aan het werk te gaan, zo vertelde Starmer aan de BBC. Dit zou zowel de economie ten goede komen als de druk op de noodlijdende nationale gezondheidszorg, de NHS, verlichten.

Volgens minister van Volksgezondheid Wes Streeting kosten aan obesitas gerelateerde ziekten de NHS £11 miljard per jaar. "Onze steeds breder wordende tailles leggen een aanzienlijke last op ons gezondheidszorgsysteem", schreef Streeting in de krant Telegraph. "De langetermijnvoordelen van deze medicijnen kunnen enorm belangrijk zijn voor onze aanpak van de bestrijding van obesitas."

Deskundigen waarschuwen echter dat medicatie geen snelle vervanging is voor een gezond dieet en lichaamsbeweging. De injecties voor gewichtsverlies kunnen ook risico's en bijwerkingen met zich meebrengen, zoals hoofdpijn, misselijkheid, diarree en vermoeidheid. Ook is het onduidelijk welke gevolgen de medicijnen op de lange termijn zullen hebben, omdat de medicijnen nog niet lang in gebruik zijn.

Google wil ook kernenergie inzetten voor het gebruik van AI

Na Microsoft wil ook Google kernenergie gaan inzetten voor hun datacentra in verband met het hoge stroomverbruik voor kunstmatige intelligentie. Het internetbedrijf wil vanaf 2030 energie afnemen uit innovatieve kleine reactoren van ontwikkelaar Kairos Power. De verwachting is dat de productie in 2035 zo'n 500 megawatt zal bereiken. De ontwikkeling van de nieuwe technologie bevindt zich echter nog in de beginfase.

Kairos bouwt momenteel een testreactor in Tennessee, en de Amerikaanse autoriteiten hebben daar eind vorig jaar goedkeuring voor verleend.

Google-manager Michael Terrell vertelde de Financial Times dat het om zes of zeven energiecentrales ging. Het is nog onduidelijk of de elektriciteit uit de reactoren aan het elektriciteitsnet moet worden geleverd of dat deze rechtstreeks op de datacentra worden aangesloten.

Software voor kunstmatige intelligentie vereist veel activiteit in datacenters en dit leidt tot een hoog stroomverbruik. De komende jaren is Microsoft van plan een reactor in de ontmantelde Amerikaanse kerncentrale Three Mile Island, waar in 1979 het grootste nucleaire ongeval in de VS plaatsvond, opnieuw op te starten.

Geile studenten oorzaak verwijderen 'mindfullnest' Universiteit Maastricht

De meditatieruimte op de Universiteit van Maastricht – het zogenaamde "mindfulnest" – wordt weggehaald nadat er klachten binnenkwamen over studenten die de ruimte voor meer dan meditatie gebruikten. Hoewel de ruimte bedoeld was als plek waar studenten tot rust konden komen en "alles konden doen wat goed voelt," bleek dat seks niet bepaald de bedoeling was.

Observant, de universiteitskrant, meldt dat preutse studenten zich steeds vaker beklaagden over het gebruik van de bijna geluidsdichte cabine met een rustgevend muzieksysteem als liefdesnest voor de wat meer vrijgevochten studenten.

Sinds de lente van 2022 was het hok een plek voor ontspanning in een lounge waar studenten konden studeren en ontspannen, maar de onverwachte activiteiten van volwassen studenten zorgden voor opschudding. Studenten die de cabine voor meditatie en mindfulness wilden gebruiken, vonden het idee van seksuele activiteiten in de ruimte “onhygiënisch”. De Universiteit heeft daarop besloten de cabine te verwijderen.

In plaats van het hok komt de universiteit nu met andere ideeën, zoals VR-brillen, yoga en traditionele meditatie.

Do whatever feels good! (except that!) - bron: Observant
Do whatever feels good! (except that!) - bron: Observant

Noord-Korea blaast wegen op die naar Zuid-Korea leiden

Noord-Korea heeft gedeelten van de symbolisch belangrijke wegen naar Zuid-Korea opgeblazen.

Dit werd bekendgemaakt door de Zuid-Koreaanse generale staf in Seoul. Het Zuid-Koreaanse leger vuurde na de explosies waarschuwingsschoten af. Bovendien is de operationele gereedheid vergroot.

De weg- en spoorverbindingen tussen de twee landen zijn al geruime tijd gesloten. Een paar dagen geleden kondigde Noord-Korea aan dat het alle wegen en spoorwegen die naar Zuid-Korea leiden, zou vernietigen. De twee landen zijn technisch gezien nog steeds in oorlog, aangezien het conflict van 1950-53 eindigde met een staakt-het-vuren in plaats van met een vredesverdrag.

De spanningen op het Koreaanse schiereiland zijn de laatste tijd aanzienlijk toegenomen. Noord-Korea beschuldigde het Zuiden dit weekend ervan drones met pamfletten naar Pyongyang te sturen. Zuid-Korea heeft dit niet bevestigd.

Echte melk overal fors goedkoper dan melkvervangers

Koemelk is nog steeds de goedkoopste melk en overal goedkoper dan de alternatieven die mensen met koemelkallergie gebruiken. De plantaardige 'melk' is in alle supermarkten duurder dan echte melk.

Aldi levert de goedkoopste koemelk, met een prijs van 1,10 euro per liter. Lidl heeft de goedkoopste plantaardige 'melk' tegen een prijs van 1,22 euro per liter.

De verkoop van het plantaardige alternatief voor melk kelderde na de introductie van de suikertaks met zeven procent. Omdat de suikertaks niet geldt voor echte melk blijft dit de voordeligste keus. 

Aldi en Lidl zijn de enigen die melkvervangers aanbieden voor een prijs onder de 2 euro per liter, waar echte koemelk in alle supermarkte ruim onder die grens van 2 euro per liter ligt.

Literprijzen echte melk en nepvarianten
Literprijzen echte melk en nepvarianten

Turkije wint spectaculair Nations League-duel in IJsland, Frankrijk verslaat België

In de Nations League ging Nederland maandagavond kansloos onderuit in Duitsland, maar er stonden nog wat meer wedstrijden op het programma. In de groep van Nederland trok Hongarije naar Bosnië, waar drie punten werden gepakt: Dominik Szoboszlai scoorde twee keer en met vijf punten staat Hongarije nu op doelsaldo derde, achter Nederland (5 punten) en Duitsland (10 punten).

Ook in groep twee werd gespeeld, in Brussel kreeg België bezoek van Frankrijk. Vanaf de penaltystip tekende Randal Kolo Muani na een dik half uur voor de Franse openingstreffer, maar in de blessuretijd van de eerste helft trok Ikoma-Loïs Openda de stand gelijk. Het mocht niet baten, want na een dik uur zorgde Kolo Muani voor de 1-2 eindstand. Italië won in eigen huis met 4-1 van Israël, onder meer door twee goals van Giovanni Di Lorenzo, en staat met tien punten aan de leiding, één punt voor Frankrijk.

League B
In groep één speelde Georgië thuis tegen Albanië, waarbij scheidsrechter Danny Makkelie zag hoe Albanië dankzij Kristjan Asllani met 0-1 won. Oekraïne maakte een vroege achterstand tegen Tsjechië goed, de penalty van Artem Dovbyk leverde een puntje op: 1-1, de Tsjechen gaan er nog wel aan de leiding.

Spektakel in Reykjavik, waar IJsland in groep vier bezoek kreeg van Turkije. Dankzij Orri Oskarsson stond het al snel 1-0, maar na een uur maakte Irfan Kahveci de gelijkmaker, kort daarop gevolgd door de 1-2 uit een penalty van Hakan Calhanoglu. Andri Gudjohnsen trok de stand tien minuten voor tijd gelijk, maar de Turken wonnen alsnog: Arda Güler én Kerem Aktürkoglu scoorden in de slotfase voor 2-4. Wales won thuis met 1-0 van Montenegro en staat met acht punten tweede, achter Turkije (10 punten).

League C
Zweden ging in groep één op bezoek bij Estland en dankzij twee goals van Sebastian Nanasi en een treffer van Viktor Gyökeres leverde dat een 0-3 zege op. Slowakije kwam in Baku snel op 0-1 dankzij een eigen goal, waarna Azerbeidzjan wel gelijk wist te maken. In de laatste twintig minuten scoorden de Slowaken alsnog twee keer; met de 1-3 zege staan ze net als Zweden, dat een beter doelsaldo heeft, op tien punten.

FOK! Wat een weer: droog en zonnig

herfstbanner


Goedemorgen! 

Vanochtend lost de eventueel aanwezige mist op. In het zuiden is het half tot zwaar bewolkt, elders zijn er flinke perioden met zon. Het is droog. De wind komt uit het oosten en is zwak tot matig, boven het IJsselmeer en aan de kust matig tot vrij krachtig.

Vanmiddag blijft het droog en is er veel zon. Alleen in het zuiden is het eerst nog half bewolkt. De maximumtemperatuur ligt tussen 13°C in het noorden en plaatselijk 16°C in het uiterste zuiden. De wind komt uit het oosten en is matig, aan de kust en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig.

Vanavond is het licht tot half bewolkt en blijft het droog. De wind komt uit het oosten en is matig, op het IJsselmeer en aan de kust vrij krachtig, af en toe krachtig, windkracht 6.

Vannacht blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt tussen 7°C in het noordoosten en 12°C in het zuidwesten. De wind is oostelijk en matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Mist in de morgen (  Foto: Pixabay)
Mist in de morgen ( Foto: Pixabay)

Geld of een foto doneren? Dat kan hier! 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Nederlands elftal kansloos onderuit tegen Duitsland in Nations League

Het Nederlands elftal heeft maandag een kansloze nederlaag geleden tegen Duitsland in de Nations League. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman had weinig in te brengen tegen de Duitsers en verloor met 1-0.

Al na twee minuten leek Duitsland op voorsprong te komen. Na geklungel in de Nederlandse verdediging dacht Jamie Leweling de 1-0 te maken, maar na tussenkomst van de VAR werd het doelpunt afgekeurd wegens buitenspel. Ook na het afgekeurde doelpunt kwam al het gevaar in de eerste helft van de Duitsers, terwijl Nederland niets wist te creëren. Het had geluk dat het na 45 minuten nog steeds 0-0 stond.

Ook in de tweede helft speelde het Nederlands elftal matig, en na iets meer dan een uur keek Oranje terecht tegen een achterstand aan. Een afgeslagen corner belandde voor de voeten van Leweling, die hard binnenschoot.

Omdat Oranje aanvallend niets kon creëren, speelde het een kansloze wedstrijd. In de slotfase werd het echter nog wel even gevaarlijk. Eerst eindigde een schot van Xavi Simons op de bovenkant van de lat, en in de negentigste minuut moest de Duitse doelman Oliver Baumann voor het eerst in actie komen na een schot van Donyell Malen.

Random Pics van de Dag #1411

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1412
review
Metaphor: ReFantazio
review
Super Mario Party Jamboree
review
Erazer Mage P20
special
Random Pics van de Dag #1411
special
VrijMiBabes #231 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.