NVP: 'BBB verkiest welzijn van haar Minister boven dat van haar eigen achterban'

Met veel trots kwam de BBB naar Den Haag, het “boerenverstand” zou terugkeren naar de residentie en de politiek zou verfrissend worden.

Maar met het mestdebat en de voorgenomen plannen van Minister Wiersma lijkt het nuchtere “boeren verstand” ergens in Friesland te zijn achter gebleven. Met de plannen die zijn gepresenteerd worden de boeren niet geholpen maar juist verder in de ‘shit’  geduwd.

Met de derogatie (afwijking op de geldende Europese regels) hebben Nederlandse melkveehouders jarenlang de mogelijkheid gehad om meer mest op het land te mogen brengen. Nu die derogatie verdwijnt is er dus een overschot aan “rundvee”-drijfmest (natte mest). Er is te weinig land, of een teveel aan koeien. Omdat de melkveehouders nu hun mest niet kwijt kunnen, of torenhoge prijzen betalen, dreigt een faillissement voor veel bedrijven.

Hoe totaal anders is het in de pluimveesector. Daar produceren ze ook (droge) mest, maar die wordt sinds 2008 voor een groot deel gebruikt in de biomassa centrale in Moerdijk waar er groene stroom van wordt gemaakt. Verder wordt pluimveemest tot korrels geperst om als organische meststof te dienen in o.a. de Franse wijngaarden. Van alle geproduceerde pluimveemest komst slechts 5% op Nederlandse bodem terecht. Pluimveemest is in tegenstelling tot mest van rundvee een opbrengstpost. Daarnaast heeft de pluimveesector, door al hun eigen mest te verwerken, ook nog eens extra plaatsingsruimte gecreëerd voor de melkveehouderij. Daar waar in het verleden veel pluimveemest op het land werd gebruikt, kon men nu rundveemest uit rijden. Kortom: de pluimvee hielp hiermee de rundvee.

De oplossing van het mestoverschot ligt dus zeker niet bij de pluimveesector. Ook al zou men alle kippen uit Nederland verwijderen, er zou geen enkele m2 land beschikbaar komen voor rundveemest en dus blijven de mestputten bij de koeienboeren vol zitten.

De enige oplossing voor het mestoverschot ligt bij de rundveehouderij zelf. Aangezien de grond is opgeslokt voor “nieuwe natuur”. Nu rest enkel nog het verminderen van de rundveestapel.

Met Minister Wiersma kregen we weer een vakvrouw op het ministerie van landbouw en was er hoop op zinnig beleid na de puinhoop van de vorige regeerperiodes onder leiding van de ChristenUnie Ministers Schouten, Staghouwer en Adema.

Minister Wiersma, notabene van de BBB, was beleidsadviseur van de Melkveehouders Vakbond en heeft blijkbaar moeite om het mes in die sector te zetten. Hoe is het anders te verklaren dat ze met haar plannen ook de pluimveehouderij met maar liefst 30%(!)  wil laten krimpen en ook nog eens de pluimveerechten wil afromen zodat de sector in no-time gereduceerd wordt. Voor veel pluimveebedrijven dreigt nu opeens een faillissement. Ze weet dat het mestprobleem er niet mee wordt opgelost, veel landbouwwoordvoerders van verschillende partijen onderkennen dat ook, maar Wiersma houd voet bij stuk.

In tegenstelling tot Wiersma durft CDA Tweede Kamerlid Eline Vedder en tevens melkveehoudster wél in te grijpen. Zij ziet in dat met het plan van de Minister haar achterban niet geholpen is. Zonder wijzigingen zal de melkveehouderij met volle mestputten blijven zitten en dreigt er in 2025 een debacle. Vedder heeft wel de moed om te snijden in de rundveestapel zodat deze sector gezond weer verder kan. Samen met SGP kamerlid André Flach heeft zij een amendement ingediend om de afroming van de pluimveesector op “0” te zetten. De BBB wil echter haar minister niet afvallen en houd daarmee vast het desastreuze wetsvoorstel Wiersma.

Hiermee lijkt het er helaas op dat de vernieuwing en het realisme waar de BBB mee naar Den Haag kwam inmiddels alweer is ingeruild voor de oude gevestigde politiek. Wiersma is hiermee verworden tot een zachte heelmeester die stinkende wonden maakt en daar is de landbouw, specifiek de pluimveesector, niet mee gediend. 

Deze week wordt er gestemd in de Tweede Kamer en zal duidelijk worden waar de BBB werkelijk voor staat en of de partij en haar Minister geschikt zijn voor de toekomst van de landbouw. Voor BBB partijleider Caroline van der Plas wellicht het weegmoment in de politiek.