FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 14 oktober 2024

Geen monsterzege radicale partijen bij lokale verkiezingen België

Tijdens de lokale en regionale verkiezingen gisteren in België bleef de grote overwinning voor radicaal-rechts uit. In tegenstelling tot de landelijke verkiezingen van juni presteerden de christendemocraten en sociaaldemocraten niet zo slecht, aldus hoogleraar Dave Sinardet van de Vrije Universiteit Brussel.

Toch is er een kleine overwinning voor Vlaams Belang: de partij zal voor het eerst een burgemeester leveren. In de gemeenteraad van Ninove, gelegen in Oost-Vlaanderen, heeft Vlaams Belang-parlementariër Guy D'haeseleer een absolute meerderheid behaald. "Dat is enigszins hun redding geweest", zegt Sinardet, die aangeeft dat de meerderheid met een kleine marge is verkregen.

Na de indrukwekkende overwinning van Guy D’Haeseleer (Forza Ninove) is het parket een onderzoek ingesteld naar mogelijke verkiezingsfraude in Ninove. De federale politie voert het onderzoek uit om onafhankelijkheid te garanderen en het proces snel te laten verlopen, zodat er duidelijkheid komt voor de eedaflegging van de nieuwe burgemeester. De Belgische media meldt dat er gisteren 100 volmachtformulieren in beslag zijn genomen. Het parket zou op basis daarvan nagaan of er in Ninove gesjoemeld is met volmachten. Naast de volmachten zou er ook gesjoemeld zijn met de bijbehorende doktersverklaringen, éénzelfde doktersattest zou vier keer zijn gebruikt.

Geen opkomstplicht meer
De opkomst bij de verkiezingen van gisteren was laag. Dit is te wijten aan het feit dat Vlaanderen voor het eerst geen opkomstplicht meer had. Het gemiddelde percentage stemmers lag rond de 60 procent. Bij de vorige lokale verkiezingen was de uiteindelijke opkomst ongeveer 90 procent. "Het is de vraag waar de overige mensen op zouden hebben gestemd als ze wel waren gekomen", zegt Sinardet. Volgens hem lijkt het erop dat vooral de radicale partijen last hebben gehad van de afschaffing van de opkomstplicht.

Zowel het extreemrechtse Vlaams Belang als het radicaal-linkse PVDA hebben het minder goed gedaan tijdens deze verkiezingen.

De nieuwe Vlaamse regering heeft aangegeven te willen onderzoeken of de opkomstplicht opnieuw ingevoerd moet worden. Echter, Sinardet plaatst vraagtekens bij deze evaluatie gezien de verkiezingsresultaten. "Twee van de drie partijen willen de opkomstplicht weer invoeren, namelijk de christendemocraten en de sociaaldemocraten. Maar zij hebben in dit nieuwe systeem helemaal niet zo slecht gepresteerd. Iets in mij zegt dat ze daarom niet meer zo sterk zullen aandringen op die opkomstplicht."

Fiscus wil belastingontduikers traceren via verzekeraars

De Belastingdienst is van plan om zwart geld te detecteren via verzekeraars. Deze moeten vanaf nu ook zwart verdiend geld vergoeden bij letselschade; de fiscus ziet hier kansen.

In april heeft de Hoge Raad vastgesteld dat ook de verzekeraar ook illegaal verdiend geld mee moet nemen als gederfde inkomsten bij letselschade. Hierdoor geven verzekerden nu ook hun zwarte inkomsten op wanneer ze een claim indienen. De Belastingdienst wil nu onderzoeken of zij toegang kunnen krijgen tot deze informatie, zodat ze vorderingen en boetes kunnen opleggen.

Volgens Laurens Berentsen van het FD kan de fiscus tot vijf jaar terugkijken en daarop actie ondernemen. De vraag is echter of dit toegestaan is: juristen hebben hier twijfels over, aldus Berentsen. "Dit wordt een fishing expedition genoemd: veel gegevens opvragen in de hoop iets te vinden. In dit geval is dat bedoeld om belastingontwijking aan te pakken. Dan nog is dit niet toegestaan."

Aanvankelijk dacht de belastingdienst dat dit een makkie zou zijn, zegt Berentsen. "Maar na het eerste gesprek met verzekeraars blijkt dat het toch complexer is. Dus nu is het een kwestie van uitzoeken of het mogelijk is. En als dat zo is, kan dat misschien gevolgen hebben voor mensen die de afgelopen jaren zwart geld hebben geclaimd bij een schadevergoeding voor letselschade."

De Belastingdienst beschikt over uitgebreide bevoegdheden om fiscaal relevante informatie op te vragen. Tot nu toe is er echter nog geen verzoek om informatie bij de verzekeringsmaatschappijen ingediend.

Verdachte moord Gino (9): 'werd gek van zijn geschreeuw'

Donny M. heeft vandaag opnieuw erkend dat hij de 9-jarige Gino in juni 2022 heeft misbruikt en vermoord in zijn huis in Geleen. Echter, over de exacte gang van zaken kon M. zich niets meer herinneren. Vragen van de rechter en de officier van justitie tijdens de rechtszaak in Maastricht gaven weinig helderheid over de volgorde van het misbruik en het toedienen van drugs aan de jongen. "Ik twijfel aan veel dingen, en ik weet het eigenlijk gewoon niet," zei hij. Gino verdween op de avond van 1 juni 2022 ineens uit een speeltuin in Kerkrade. Drie dagen later werd zijn lichaam gevonden in Geleen, niet ver van Donny M.'s woning. Hij had de politie verteld waar het lichaam lag, nadat agenten hem via DNA hadden geïdentificeerd.

M. had twee jaar geleden al in een voorbereidende zitting bekend dat hij Gino had ontvoerd, misbruikt en vermoord. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem onder andere van ontvoering en moord. In de afgelopen jaren heeft de politie verder onderzoek gedaan naar wat er precies is gebeurd. M. verklaarde in de rechtszaal dat hij Gino op de avond van 1 juni onder invloed van verschillende drugs misbruikte in de badkamer van zijn huis. Hij koos opzettelijk voor de badkamer, omdat deze niet aan het huis van de buren grensde, waardoor het geschreeuw of huilen van de jongen minder hoorbaar zou zijn.

Donny besloot Gino viagra te geven. "Ik wilde weten wat het effect daarvan op kinderen was en of hij er ook opgewonden van zou worden. Dat zou het makkelijker maken," vertelde Donny aan de rechters. Op dat moment begon het afschuwelijke misbruik, maar de verdachte verklaarde zelf 'niet genoeg opgewonden te zijn om de handelingen uit te voeren'.

Hij probeerde het 'meerdere keren', terwijl Gino 'verzet bood'. Het jongetje moest ook overgeven, mogelijk door de xtc die Donny hem had gegeven. De verdachte werd boos en liet Gino zijn braaksel zelf opruimen. "Ik zei dat hij moest gaan douchen."

"Wat was uw bedoeling met het geven van xtc aan Gino?" vroeg de voorzitter van de rechtbank. Donny M.: "Om hem zich goed te laten voelen. In de hoop dat hij zou ervaren wat ik voelde." Hij hoopte dat het jongetje ook seksueel opgewonden zou raken en seksuele handelingen bij hem zou willen verrichten. Gino wilde de pil niet innemen, Donny heeft hem daartoe gedwongen.

Gino had na het douchen de badkamerdeur op slot gedaan volgens de verdachte. "Toen probeerde hij via de deur naar de kleine kamer naar buiten te gaan. Dat zag ik gebeuren. Ik werd boos op hem en zei dat hij de deur moest openmaken. Toen ik terug naar de badkamer ging, zag ik zelf dingen die er niet waren", verklaarde Donny. "Dat had ik nog nooit eerder meegemaakt. Toen werd ik kwaad op Gino omdat hij moest opendoen. Uiteindelijk deed hij de deur open. En toen zag ik twee mensen in de badkamer staan, wat niet kon."

Donny greep Gino en hield hem met zijn rechterarm vast. "Ik hield hem in een houdgreep en blokkeerde zijn luchtwegen. Toen beet hij in mijn arm." Gino zakte plotseling in elkaar, vertelde Donny tijdens de zitting. Hij viel hard met zijn hoofd op de grond en begon te huilen van de pijn. "Je doet me pijn", zou hij gezegd hebben.

De verdachte raakte vervolgens 'gek van het geschreeuw'. Hij zocht rond 21.30 uur op zijn telefoon naar 'verstikking met een kussen' en uiteindelijk voerde hij dat ook uit. "Ik herinner me nog dat het geschreeuw in mijn hoofd bleef hangen. Ik raakte in paniek, zei dat hij stil moest zijn, maar dat gebeurde niet. Toen drukte ik het kussen op zijn gezicht."

Gino's lichaam werd na de moord volgens M. in vuilniszakken gestopt. Hij gebruikte hierbij ook tape. De officier van justitie en de rechter vroegen herhaaldelijk of M. niet ook al vóór Gino's overlijden tape had gebruikt. Op zijn telefoon werden namelijk foto's ontdekt van kinderen die met tape waren vastgebonden. De verdachte hield echter vol dat hij pas na Gino's dood tape heeft gebruikt.

De politie vond het lichaam van Gino later in de tuin van een afgebrand huis, ongeveer honderd meter van M.'s woning. "Daar woont niemand meer," zei de verdachte. "Ik dacht: daar vindt niemand hem." Nadat M. het lichaam en een tas met kleding had weggehaald, ging hij een jerrycan met benzine vullen om het lichaam in brand te steken. Uiteindelijk heeft hij dat niet gedaan. "Ik kon dat gewoon niet," verklaarde hij.

Alsof er een knop omging
Vandaag vertelde M. hoe hij op het idee kwam om Gino te ontvoeren. Hij zei dat hij Gino op de avond van 1 juni 2022 tegenkwam in Kerkrade, terwijl hij onder invloed van diverse drugs met zijn auto rondreed. "Het was net alsof er een knop omging. Mijn focus lag alleen nog op hem. Ik wilde iets met hem doen. Op seksueel gebied." In Kerkrade volgde M. het jongetje naar het speelveldje en had seksuele fantasieën. Hij deed zelfs mee met een potje voetbal om Gino's vertrouwen te winnen. "Ik heb hem verteld dat ik hem naar huis zou brengen. Toen heeft hij volgens mij zijn step gepakt en zijn we naar mijn auto gelopen." Voor deze strafzaak zijn deze week vier dagen gereserveerd. Morgen worden de persoonlijke omstandigheden van de verdachte besproken en kunnen de nabestaanden van Gino hun verhaal vertellen. De uitspraak wordt verwacht op 27 november.

Fun met Funda #310: voor een kapitein aan de wal

In deze editie nemen we je mee naar het Friese dorpje Woudsend. Daar vinden we deze compleet gerestaureerde, achttiende eeuwse kapiteinswoning.

Het pand heeft sinds 2013 de monumenten status en is nu in gebruik als B&B. Ook het interieur van de woning is als monumentaal bestempeld en het zit dan ook vol met unieke details in de vorm van bijvoorbeeld houtsnijwerk en antieke tegels. Deze keer dus met recht volop 'authentieke details' in de woning; en nu is dat eens niet een eufemisme voor oude rommel.

De woning, of eigenlijk waren het er ooit twee, is voorheen sterk verwaarloosd geweest. Een zorgvuldige restauratie maakte het pand tot wat het nu is. Omroep Friesland maakt al eens een item over deze restauratie.

Voor € 379.000,- kun jij in dit Friese dorpje in de authentieke bedstee kruipen. Houd er alleen wel rekening mee dat je vrijwel niets zal mogen veranderen aan je monument...

MLB: Dodgers domineren eerste game in NLCS tegen de Mets

De Los Angeles Dodgers zijn sterk begonnen aan de National League Championship Series met een overtuigende 9-0 overwinning op de New York Mets. Daarmee nemen ze een 1-0 voorsprong in de best-of-seven-serie.

De Dodgers kwamen al in de eerste inning op een 2-0 voorsprong. Na drie keer vier wijd van Mets-pitcher Kodai Senga sloeg Max Muncy met een honkslag meteen twee punten binnen. In de tweede inning breidden de Dodgers hun voorsprong verder uit dankzij een RBI-single van Shohei Ohtani.

In de vierde inning liepen de Dodgers uit naar 6-0, waarmee de wedstrijd in feite beslist was. Op de heuvel maakte Jack Flaherty indruk. De starter van de Dodgers kreeg in zeven innings slechts twee honkslagen tegen. Na 98 pitches werd hij van de heuvel gehaald en namen relievers Daniel Hudson en Ben Casparius het over om de wedstrijd probleemloos uit te gooien. De eindstand werd 9-0, mede dankzij een 3-run double van Mookie Betts in de achtste inning.

Vannacht staat wedstrijd twee van de National League Championship Series op het programma. Tegelijkertijd begint ook de American League Championship Series.

BBB: 'We gaan Amsterdam redden'

De BoerBurgerBeweging (BBB) gaat meedoen aan de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen in 2026. Dat bevestigde partijleider Caroline van der Plas vanmorgen in De Telegraaf. Haar doel: "het dorpsgevoel terugbrengen in de stad". Zo meldt AT5. 

BBB besloot vorig jaar om mee te doen aan de lokale verkiezingen en richt zich nu op zo'n twintig tot dertig gemeenten. "Het gaat grotendeels op plaatsen buiten de Randstad en de partij kijkt naar de beschikbaarheid van kandidaten ter plaatse en het aantal behaalde stemmen bij vorige verkiezingen", aldus Van der Plas. 

Amsterdam uitzondering
Amsterdam geldt met haar locatie als uitzondering, "maar is belangrijk, ook voor de symboliek". Zo wil de BBB-leider "het gezonde verstand terugbrengen" in de stad. Zo schrijft de krant dat deze volgens haar zou verzuipen in gekke experimenten en regelgeving. Daarmee doelt Van der Plas onder andere op op het plan om Amsterdam vanaf 1 januari 2025 uitstootvrij te maken. 

"Toen ik in de jaren 80 een puber was, was Amsterdam fantastisch om naartoe te gaan. De stad waar alles mag. Nu is Amsterdam de stad waar niets meer mag. Wij hebben eigenlijk gezegd: we gaan Amsterdam redden."

'Geen kattenpis'
Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar november stemde 1 procent van de Amsterdammers op de BBB. Bij de gewonnen Statenverkiezingen eerder dat jaar kwam de partij in de stad met 5 procent van de stemmen op een zevende plek. Van der Plas verwacht met deze aankondiging "geen meerderheid te halen". 

"Het is geen kattenpis om in Amsterdam mee te doen. En als je gekozen wordt, moet je in de raad echt goede, stevige mensen hebben. Alles wat hier speelt, is andere koek dan wat je in een dorp hebt."

Het is nog niet duidelijk wie lijsttrekker van de Amsterdamse afdeling van de partij wordt. 

Gewapende verdachte: "ik wil Trump niet doden, bewonder hem juist enorm"

De politie in Californië denkt een mogelijke aanslag op Donald Trump te hebben voorkomen tijdens een rally in Los Angeles te hebben voorkomen. Bij de checkpoint waar alle bezoekers doorheen moeten lopen om de campagnebijeenkomst te bezoeken, bleek een man een geladen vuurwapen bij zich te hebben en had munitie in zijn auto liggen. Volgens de politie is Trump geen moment in gevaar geweest.

Update 13.20 uur: De verdachte heeft ontkend dat hij plannen had om de oud-president te doden. "Ik bewonder hem enorm", zei Vem Miller telefonisch tegen Fox News Digital. Hij zegt zijn wapens nooit te hebben gebruikt, maar ze uit voorzorg meeneemt omdat hij bedreigd zou worden. "Ik weet niks over vuurwapens." Naast de wapens zijn in zijn auto meerdere valse paspoorten aangetroffen, evenals meerdere rijbewijzen op verschillende namen en neppe perskaarten. Zijn auto was niet geregistreerd en had een vals kenteken.

Op sociale media is te zien dat Miller op de foto staat met iemand die bij de Capitoolbestorming betrokken was. Het zou dus kunnen zijn dat hij Trump wilde beschermen, of Trump wilde raken, of andere mensen wilde raken. De grote vraag is waarom hij geladen wapens bij zich had.

Eerdere berichtgeving: De aangehouden man (49) komt uit Las Vegas. De aanhouding was vrijdag, ruim voor de speech van Trump, maar werd pas gisteren bekend gemaakt door de politie. 

De man werd aangehouden op verdenking van het dragen van een geladen vuurwapen. Hij mocht  diezelfde dag weer de straat op na betaling van een borgsom van 5000 dollar, en zal zich begin januari voor de rechtbank moeten verantwoorden. De autoriteiten hebben nog geen informatie verstrekt over de motieven van de man of mogelijke verbanden met eerdere incidenten. 

Explosie bij Amsterdams advocatenkantoor

Bij een advocatenkantoor in de Spuistraat te Amsterdam is vanmorgen rond 05.00 uur een explosie geweest. Na de knal ontstond er brand. "Er waren in het pand grote vlammen te zien en de explosie was erg hard", aldus een woordvoerder van de politie. Zo meldt AT5. 

De brandweer had het vuur snel onder controle. De schade aan de voorgevel van het pand is behoorlijk, zo ligt een groot raam eruit en is zowel binnen als buiten het pand rookschade. Waarom het advocatenkantoor doelwit is, wordt onderzocht.

Een buurtbewoner laat aan AT5 weten dat 'de muren trilden'. "We hoorden één knal en ik dacht eerst nog aan een gaslek. Toen ik de brandweer hoorde, ben ik naar beneden gegaan." Meerdere bewoners verzamelden zich onderaan het pand om te kijken wat er aan de hand was. "Vanuit mijn woning heb ik toen ook gefilmd hoe de brandweer bezig was", aldus de bewoner. 

Getuigen
In de omgeving werd nog gezocht naar mogelijke daders, maar deze werden niet gevonden. De recherche van de politie is daarom op zoek naar getuigen en vraagt mensen die meer weten, ook 'over de achtergronden' van de explosie zich te melden. 

Zweden: Iraanse revolutionaire garde classificeren als terroristische organisatie

De Zweedse regering heeft de Europese Unie opgeroepen de Iraanse Revolutionaire Garde te classificeren als een terroristische organisatie.

De EU moet serieus acteren op de destructieve rol van de Revolutionaire Garde in het Midden-Oosten en in sommige Europese landen, waaronder Zweden, zei premier Kristersson in Stockholm. De enige verstandige reactie op de daden van het korps is een gemeenschappelijke terreurclassificatie, zodat er uitgebreider acties kunnen worden ondernomen dan alleen de bestaande sancties, aldus de premier.

De Revolutionaire Garde maakt deel uit van het Iraanse leger. Haar leden bekleden belangrijke posities in de leiding van de Islamitische Republiek. De Zweedse inlichtingendienst Säpo beschuldigt Iran ervan leden van Zweedse criminele bendes te rekruteren om gewelddaden uit te voeren tegen Israëli's en andere doelwitten in Zweden. Teheran verwerpt deze beschuldiging.

Ronaldo helpt Portugal naar Nations League-zege in Polen, Grieken eren overleden teamgenoot

In de Nations League speelt het Nederlands elftal maandagavond weer een wedstrijd, Duitsland is dan de tegenstander. Voor het zo ver is kijken we even terug naar het weekeinde, want er stonden weer genoeg wedstrijden op het programma door heel Europa.

League A
In groep één kreeg Kroatië bezoek van Schotland, dat op een 0-1 voorsprong kwam, maar al snel de gelijkmaker om de oren kreeg. Met dik twintig minuten te gaan zorgde Andrej Kramaric voor 2-1 en dat zou de eindstand zijn. Portugal stond bij rust in Polen al met 0-2 voor, waarna Piotr Zielinski richting de slotfase de aansluitingstreffer maakte. Een eigen goal van Jan Bednarek gooide de boel echter definitief in het slot: 1-3 en Portugal gaat met negen punten uit drie wedstrijden aan de leiding.

Ook in groep vier werd gespeeld, daar kreeg Servië bezoek van Zwitserland. Nico Elvedi maakte op slag van rust een eigen goal en hielp de Serviërs op gang, na een uur tekende Aleksandar Mitrovic voor de 2-0 eindstand. Spanje had het in Murcia loodzwaar met Denemarken, maar door een goal van Martin Zubimendi na bijna tachtig minuten sleepte de ploeg er toch een zege uit, waardoor het met zeven punten aan de leiding gaat, één punt voor de Denen.

League B
In groep twee ging Engeland op bezoek in Helsinki, waar het al snel op 0-1 kwam dankzij Jack Grealish. Trent Alexander-Arnold en Declan Rice zorgden in de slotfase voor 0-3, Finland deed dankzij Arttu Hoskonen nog wel iets terug: 1-3. Goals van Anastasios Bakasetas en Petros Mantalos hielpen Griekenland ondertussen naar een 2-0 zege op Ierland, met vier zeges uit vier wedstrijden gaan ze aan de leiding en zijn ze zelfs al zeker van op z'n minst de playoffs. Het was tevens een mooi eerbetoon aan de afgelopen week overleden George Baldock, die twaalf interlands speelde voor Griekenland, waaronder nog dit jaar.

Slovenië won in groep drie op bezoek bij Kazakhstan met 0-1 dankzij Jan Mlakar, terwijl Oostenrijk thuis van Noorwegen won. Marko Arnautovic en Alexander Sørloth zorgden nog voor een 1-1 ruststand, maar in de tweede helft gingen de Oostenrijkers los: Arnautovic scoorde vanaf elf meter, Philipp Lienhart, Stefan Posch en Michael Gregoritsch waren ook trefzeker en hielpen Oostenrijk naar een 5-1 zege. Noorwegen, Oostenrijk en Slovenië staan nu allemaal op zeven punten en in de genoemde volgorde op basis van doelsaldo.

League C
Kosovo ging in groep twee op bezoek bij Litouwen en pakte er een 1-2 overwinning, Roemenië stond op Cyprus bij rust al op een 0-3 voorsprong en hield dat vast tot het einde. De Roemenen gaan met drie uit drie aan de leiding, Kosovo volgt met zes punten uit drie duels.

In groep drie werd in de eerste vier wedstrijden slechts vier keer gescoord, maar speelronde drie was wel heel ernstig: Bulgarije - Luxemburg en Wit-Rusland - Noord-Ierland leverden allebei in meer dan anderhalf uur voetbal geen enkele goal op. De Wit-Russen en Bulgaren voeren de groep aan met vijf punten.

Dan groep vier, waar de vierde speelronde werd gespeeld. Noord-Macedonië kende een sterke laatste twintig minuten in Armenië en won met 0-2, terwijl de Faeröereilanden opnieuw een voorsprong uit handen gaven: bij rust stond het 1-0 tegen Letland, maar dat trok er nog een 1-1 gelijkspel uit. Noord-Macedonië staat met tien punten bovenaan, ruim voor de vier punten van Armenië en Letland.

League D
Liechtenstein en Gibraltar kwamen in groep één niet tot scoren, waardoor Gibraltar met vijf punten uit drie duels aan de leiding gaat. Malta won dankzij een late penalty van Teddy Teuma in Ta' Qali met 1-0 van Moldavië, beide landen hebben na drie duels nu zes punten.

FOK! Wat een weer: fris, regen in het zuidwesten

herfstbanner


Goedemorgen! 

Vanochtend is het overwegend bewolkt. In de loop van de ochtend gaat het in het zuidwesten regenen. Er staat een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen zuidoost en oost.

Vanmiddag is er eerst overal veel bewolking en in de zuidelijke helft valt af en toe regen. In de loop van de middag gaat de zon in het noorden en midden af en toe schijnen. De temperatuur komt in de bewolkte gebieden niet hoger dan ongeveer 10°C, in opklaringsgebieden kan het enkele graden warmer worden. De wind komt uit een oostelijke richting en is zwak tot matig.

Vanavond is het op de meeste plaatsen droog. In de noordelijke helft kan plaatselijk mist ontstaan. Er staat een zwakke tot matige wind uit het noordoosten.

Vannacht is het droog en kan er in het noorden en het uiterste zuidoosten mist voorkomen. Het koelt flink af naar net boven het vriespunt plaatselijk in het noorden tot 6°C in het zuiden. In de noordelijke helft komt er op meerdere plaatsen vorst aan de grond voor. Boven land staat er weinig wind, aan de kust en op het IJsselmeer komt de wind uit het oosten en is matig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Ook in het vondelpark was het koud maar zo nu en dan heerlijk (Foto: DJMO)
Ook in het vondelpark wordt het fris maar zo nu en dan heerlijk ((Archief)Foto: DJMO)

Geld of een foto doneren? Dat kan hier! 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Kostecki en Hazelwood winnen Bathurst 1000 op berucht Mount Panorama

In Australië is de twintigste race van het Australische Supercars-kampioenschap verreden. Dat was niet zomaar een race, maar de beroemde en beruchte Bathurst 1000, in Australië ook wel bekend als 'The Great Race' en verreden op het befaamde Mount Panorama-circuit in Bathurst.

De Bathurst 1000 is een van de endurancewedstrijden op de Supercars-kalender en wordt verreden door twee coureurs per auto. Drie teams zouden vrijwel de hele race de dienst uitmaken: de #1 met regerend kampioen Brodie Kostecki en Todd Hazelwood, de #88 van Broc Feeney en legende Jamie Whincup en de #87 van kampioenschapsleider Will Brown en Scott Pye.

Vanaf poleposition behield Kostecki de leiding, achter hem werd even gevochten voor de tweede plek, die na wat getouwtrek voor Feeney was. Kostecki en Hazelwood reden bijna zes uur lang overtuigend aan de leiding, alleen in de slotfase even onderbroken door een safety car-situatie wegens een schuiver van Matt Payne.

Ook na de herstart waren er geen problemen voor Kostecki, wiens teamgenoot Hazelwood de leiding ook keurig vast had gehouden. Na 161 ronden kwam Kostecki als winnaar over de meet, gevolgd door de Red Bull-auto's van Feeney en Brown, die daarmee nog altijd ruim aan de leiding gaat in het kampioenschap. De komende weken staan er nog twee races op het programma in Surfers Paradise en twee in Adelaide.

3x3-basketballers Amsterdam en Utrecht stranden in kwartfinales in Gashouder

Veel van 's werelds beste 3x3-basketballers zijn gedurende het weekeinde in actie gekomen in Amsterdam. In de Gashouder stond het Amsterdamse World Tour-toernooi op het programma, met zowel Amsterdam als Utrecht die namens Nederland in actie kwamen.

Jan Driessen, Julian Jaring, Arvin Slagter en Worthy de Jong speelden namens Amsterdam en begonnen prima aan het toernooi: Dusseldorf werd met 21-17 verslagen en de Amsterdammers waren Ulaanbaatar met 21-15 de baas in de groepfase. In de kwartfinales ging het echter fout, de voor het Bahreinse Riffa uitkomende Belgen waren met 14-21 een maatje te groot.

Olympisch kampioen Dimeo van der Horst speelde samen met Nesta Agasi, Norbert Thelissen en Adriaan van Tilborg voor Utrecht en wist in de openingswedstrijd gelijk te stunten: de Servische topploeg Ub Huishan werd met 20-18 na overtime verslagen. Hangzhou was vervolgens met 19-21 echter nét te sterk en in de kwartfinales was Utrecht niet opgewassen tegen het Servische Liman: 13-21.

In de halve finales won Huishan met 22-16 van het Litouwse Raudondvaris Hoptrans, terwijl Liman een thriller met 18-17 won van Riffa. Ook de finale was spannend en met een 22-19 overwinning wonnen Strahinja Stojacic, Nenad Nerandzic, Marko Brankovic en superster Dejan Majstorovic de titel namens Ub Huishan.

Vrouwen
In de Gashouder werd ook een vrouwentoernooi gespeeld, met als inzet een plekje in een Women's Series-toernooi van volgend jaar. De kalender daarvan is nog niet bekend en dus is ook niet zeker aan welk toernooi de winnaar mee mag doen. Onder meer ploegen uit Barcelona en Dusseldorf deden er een gooi naar, net als meerdere Nederlandse teams.

In de finale stond de nationale Nederlandse ploeg met Janis Boonstra, Noortje Driessen, Evelien Lutje Schipholt, Zoë Slagter tegenover Karin Kuijt, Ilse Kuijt, Alissa van der Plas, Lotte van Kruistum, die uitkwamen voor 5x5-landskampioen Katwijk. Echt spannend werd dat niet, de nationale ploeg was met 19-11 toch even een maatje te groot. Nederland is overigens al geplaatst voor de Women's Series van volgend jaar, dus het gewonnen startbewijs zal vermoedelijk naar een grotendeels Katwijkse ploeg gaan.

Darter De Decker stunt met World Grand Prix-titel na fantastische finale tegen Humphries

In Leicester is zondagavond de finale gespeeld van de World Grand Prix, de dartsmajor waarbij legs ook met een dubbel begonnen moeten worden. Wereldkampioen en titelverdediger Luke Humphries nam het in de finale op tegen de Belgische sensatie van de week, Mike de Decker.

In set één gooide Humphries al een fraaie 92-finish met twee keer dubbel-18, nadat De Decker een kans liet liggen pakte de Engelsman de eerste set. De Belg gooide er een 84-finish overheen in set twee, maar Humphries antwoordde met een 105-finish. Dit keer liet hij echter setdarts liggen en pakte De Decker zijn kans: 1-1.

De Decker trok set drie naar zich toe en gooide in set vier een fraaie 95-finish met twee keer dubbel-19, waarna hij met een heerlijke 154-finish de set pakte: 3-1. Met drie setdarts in de hand lukte het De Decker op 2-0 niet om set vijf af te maken, maar met nog eens drie setdarts op 2-2 lukte het wel: 4-1.

Op 4-1 en 2-0 voor De Decker gooide Humphries zichzelf met een 149-finish weer wat leven in, gelijk gevolgd door een 152-finish en setwinst: 4-2. Een 156-finish hielp De Decker weer wat op gang, maar Humphries won ook de zevende set en kwam terug tot 4-3.

De Decker opende set acht met een 90-finish via bullseye, waarna Humphries 170 nét liet liggen voor setwinst. Een 67-finish bracht hem echter alsnog de set en dus stond het weer helemaal gelijk, 4-4. De Decker liet zich niet kennen en kwam juist weer wat beter in zijn spel, een 80-finish hielp hem zelfs naar setwinst.

Met een fantastische leg en een 71-finish kwam De Decker op matchpoint in set tien en bijna gelijk maakte hij het met een 55-finish af, waarmee de 28-jarige Belg zijn allereerste major pakte op werkelijk fantastische wijze.

NAVO begint aan grote nucleaire oefening

De NAVO begint vandaag haar jaarlijkse grote nucleaire oefening.

Het doel is om te oefenen hoe men met  kernwapens moet omgaan. Volgens informatie van het NAVO-hoofdkwartier in Brussel zullen de komende twee weken ongeveer 2.000 militairen van acht luchtmachtbases betrokken zijn bij de ‘Steadfast Noon’-oefening.

Bij de manoeuvres in de lucht wordt getraind met ruim zestig vliegtuigen. Daartoe behoren moderne straaljagers die in Europa gestationeerde Amerikaanse kernbommen kunnen vervoeren. Er worden ook langeafstandsbommenwerpers en bewakings- en tankvliegtuigen gebruikt. 

De NAVO heeft benadrukt dat de oefening geen reactie is op de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne en dat er geen op scherp staande wapens zullen worden gebruikt.

Albanië: "We zullen klaar zijn om in 2030 tot de EU toe te treden"

De Albanese premier Rama rekent op toetreding van Albanië tot de Europese Unie.

Het doel van zijn regering is om in 2030 klaar te zijn voor het lidmaatschap, vertelde Rama aan Reuters-TV, met het oog op de top van de Westelijke Balkan die morgen plaatsvindt in de kanselarij van Berlijn. Het is belangrijk dat hiervoor een passend mechanisme wordt opgezet.

Het zogenaamde ‘Berlijnproces’, dat tien jaar geleden door Duitsland werd geïnitieerd, is bedoeld om Servië, Kosovo, Bosnië-Herzegovina, Noord-Macedonië, Montenegro en Albanië in eerste instantie regionaal dichter bij elkaar te brengen en uiteindelijk hun pad naar het EU-lidmaatschap te effenen. Ook andere EU-landen zoals Frankrijk en Italië zijn aanwezig bij het overleg.

Tot de  problemen behoren de aanhoudend gespannen relatie tussen de regeringen in Belgrado en Pristina, evenals de nabijheid van de Servische regering tot Rusland.

Kan je iemands gedachten echt lezen?

Computers worden steeds slimmer, maar komt er een moment waarop een computer zelfs je gedachten kan lezen? Geen zorgen, dit is voorlopig nog niet het geval volgens techniekfilosoof Bouke van Balen (TU Eindhoven). Waarom een computer je gedachten niet kan lezen en wat een computer wel kan, wordt je uitgelegd in deze video. 

00.43 Welke onderdelen heeft je hersenen?

02.45 Waar zitten je gedachten?

03.38 Waarom is gedachtenlezen niet mogelijk?

Met dank aan Universiteit van Nederland 

Random Pics van de Dag #1410

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Amsterdamse gemeenteraad gebukt onder bedreigingen en intimidatie

Brieven met hakenkruizen, bedreigende mails en geschreeuw vanaf de publieke tribune: een grote meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad (71 procent) zegt te maken te hebben met bedreigingen, intimidatie of ander soort ongewenst gedrag. Dat blijkt uit een onderzoek van AT5 onder 42 van de 45 raadsleden. Enkele van hen voeren ook gesprekken over eventuele veiligheidsmaatregelen. Bij onder andere Itay Garmy (Volt) is besloten deze ook daadwerkelijk te nemen. Ook het parttime karakter van het raadswerk lijkt onhoudbaar: "De vertegenwoordiging van Amsterdammers staat op het spel."

Het ontvangen van online haatreacties is voor veel raadsleden inmiddels al genormaliseerd: driekwart van de raad maakt dit regelmatig mee. Veel van hen zien dit als iets wat er nou eenmaal bij komt kijken wanneer je je verkiesbaar stelt: "Je moet wel een dikke huid hebben voor dit werk: als je die van tevoren nog niet had creëer je hem snel genoeg." 

Meerdere raadsleden zien een sterke toename van het aantal ontvangen haatreacties sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Raadslid Süleyman Koyuncu (Denk) denkt dat mensen zich gesterkt voelen om racistische opmerkingen te maken sinds de landelijke winst van de PVV: "Collega’s van mij zijn na 22 november opgebeld met de opdracht te vertrekken uit Nederland."

Anderen zagen een toename in het aantal reacties sinds de start van de oorlog in Gaza, en sinds de discussie rondom de UvA-protesten van mei 2024. Ook vertellen veel raadsleden al bewust het gebruik van bepaalde - of zelfs alle - sociale media te vermijden. Vooral X, voorheen Twitter, wordt vaak genoemd als platform waar men veel haat over zich heen krijgt.

Carla Kabamba van Lijst Kabamba kan hierover meepraten: "Ik weet nog dat ik heel veel cartoonfilmpjes zag van inboorlingen met een bot door hun neus, die hele racistische cartoons van vroeger. Dat werd dan aan mij gekoppeld met een tag op Twitter."

Discriminatie
Zestig procent van de raad heeft daarnaast te maken met racistische, seksistische of op een andere manier discriminerende reacties of gedrag. Van de vrouwelijke raadsleden heeft 82 procent te maken gehad met discriminatie en/of seksistische reacties. Lian Heinhuis, fractievoorzitter van de PvdA, zegt zowel online als bij ontmoetingen te maken te hebben gehad met respectloos gedrag, zoals een voorval waarbij een oudere man haar weigerde aan te kijken en zich alleen richtte tot de mannelijke collega naast haar. Meerdere vrouwelijke raadsleden worden vaak op sociale media uitgescholden voor ‘hoer’, ‘slet’, of andere denigrerende termen.

Daarnaast zijn de reacties die raadsleden met een migratieachtergrond ontvangen vaak van racistische of discriminerende aard. Zo krijgt de fractie van Denk berichten waarin staat dat "moslims het ongedierte van de samenleving zijn en moeten worden uitgeroeid."

Raadslid Itay Garmy van Volt krijgt daarnaast veelvuldig te maken met antisemitische reacties. Dit nam verder toe sinds Garmy - een Joods raadslid - samen met Sheher Khan (een raadslid van Denk met een islamitische achtergrond) in de landelijke media veel aandacht kreeg voor het initiatiefvoorstel ‘Bekend maakt Bemind’. Hierin pleiten ze voor meer inzet vanuit de overheid  om ontmoetingen te faciliteren tussen verschillende groepen in de stad, zodat de dialoog over (bijvoorbeeld) de oorlog tussen Israël en Hamas verbeterd kan worden.

"Tijdens de campagne kreeg ik veel haatreacties op mijn identiteit, niet over mijn standpunten, maar over mijn Israëlische nationaliteit en Joods zijn. Naarmate ik steeds bekender werd, komt het vaker voor en zeker met de ontwikkelingen van afgelopen jaar", zegt Garmy.

Hij vervolgt: "Ik sta waar ik voor sta. Ik geloof in het pad wat ik volg. Ik heb mensen om mij heen die ik vertrouw en durf te vragen: vind je dat ik de goede dingen doe of niet? Dat is mijn moreel kompas. Ik ga me niet uit het veld laten slaan door dit soort idioten."

Het werk van Garmy raakt ook zijn familie. "Soms is het wel moeilijk. Soms is er een reactie en dat levert veel ophef op en dan ben ik daarmee bezig, terwijl ik ook nog twee banen heb, een sociaal leven probeer op te bouwen, probeer te sporten, een normale jongen van 30 probeer te zijn. Laatst - en dat vind ik echt lastig - vroeg mijn familie of zij nog wel veilig zijn, want dezelfde achternaam. Dat was wel de eerste keer in lange tijd dat ik het echt moeilijk had. Als dit soort dingen gaan gebeuren, mensen waar ik om geef zich niet veilig voelen, dan wordt het echt een probleem."

Een ander raadslid geeft aan veel last te hebben gehad van discriminatie op basis van zijn politieke voorkeur. Dit heeft zelfs geresulteerd in een huurbaas die hem een huis ontzag, problemen op de arbeidsmarkt, en vriendschappen die werden opgezegd. 

Gevoel van onveiligheid
Ruim een kwart (26 procent) van de raad zegt zich weleens onveilig te hebben gevoeld in hun werk. Dit wordt vaak veroorzaakt door doodsbedreigingen die ze ontvangen op sociale media, via de mail, telefoon, of de post. Imane Nadif, fractievoorzitter van GroenLinks, ontvangt bijvoorbeeld grafische moord- en verkrachtingsfantasieën in haar inbox. Zij geeft aan hier veel last van te ondervinden, en ziet ook dat de dagelijkse haat die ze ontvangt invloed heeft op haar omgeving. Verschillende raadsleden zeggen door bedreigingen en intimidatie bepaalde angsten te hebben ontwikkeld, of vaker op straat achterom te zijn gaan kijken.

Nadif: "In mijn eerste termijn had ik niet verwacht dat ik zoveel haatberichten, bedreigingen of intimidatie zou ontvangen. Het is moeilijk om dingen over jezelf te lezen. Het feit dat mensen gewoon openbaar op hun sociale media zeggen: ik wil dat jij onthoofd wordt, dat komt wel binnen. Ik heb ook twee kinderen en op een gegeven moment kreeg ik mailtjes van iemand die ging beschrijven hoe hij mij wilde vermoorden en martelen. Toen merkte ik dat ik bang was op straat om daar met mijn kinderen te lopen. Toen dacht ik wel: is dit iets wat ik wil blijven doen?"

Twaalf procent van de raadsleden geeft aan wel eens aangifte te hebben gedaan vanwege een bedreiging of reactie. "Op een gegeven moment werd het zoveel, dat ik er niet eens meer aan toe kom", zegt Nadif.

Het is de afgelopen jaren ook meerdere keren voorgevallen dat raadsleden zich onveilig voelden door geschreeuw en bedreigingen gemaakt door insprekers in vergaderingen, waarvan sommigen ook dreigend op raadsleden af zijn gestapt.  

Een boze burger heeft daarnaast weleens geprobeerd om een raadslid uit de oppositie een klap te verkopen. Ook zijn er intimiderende stickers op zijn huis geplakt. Raadsleden worden door het veiligheidsmeldpunt van de gemeente ook sterk geadviseerd om hun adres verborgen te houden. 

Polarisatie
Hoewel veel raadsleden de maatschappelijke polarisatie zien toenemen de afgelopen tijd, vinden zij dat deze polarisatie nauwelijks doorsijpelt naar de raad. Slechts 12 procent van de raad ziet wel een toename van politieke polarisatie in de raad. De grote meerderheid is tevreden met hoe er met elkaar wordt omgegaan binnen de Amsterdamse politiek, al helemaal vergeleken met andere grote gemeenten of de nationale politiek. Veel van de raadsleden zien zelfs een afname van polarisatie in de raad vergeleken met de vorige periode, tussen 2018 en 2022. Over de huidige periode benoemen raadsleden dat er scherp, maar inhoudelijk wordt gedebatteerd, en dat de onderlinge verhoudingen in de raad goed zijn.

Wel ervaart 29 procent van de raadsleden dat het debat in de raad de afgelopen tijd verhard is. Ook hier worden de Gaza-oorlog en de Tweede Kamerverkiezingen als aanleidingen voor genoemd.

Veelvuldig wordt door andere partijen naar Ja21 gewezen als het gaat over de harde debatten in de Amsterdamse raad. Op hun beurt vindt Ja21 het gros van de raad te jong en onervaren om een stempel te kunnen drukken op dossiers. Volgens meerdere raadsleden, van beide kanten van het politieke spectrum, zou het debat in de raad zelfs een stuk harder mogen worden gevoerd. Zo geeft een raadslid aan: "Mede door de overwegend linkse politieke kleur in de raad schuurt het soms te weinig, en zonder schuring kan er ook geen glans ontstaan."

Werkdruk
Twee derde van de raadsleden heeft het zo druk dat ze eigenlijk onvoldoende tijd hebben voor hun werkzaamheden. Amsterdamse raadsleden zijn gemiddeld 30 uur per week kwijt aan hun raadslidmaatschap, met zowel uitschieters naar boven de 40 uur, of naar onder de 20 uur. In principe staat er maar 16 tot 20 uur voor de functie van raadslid: het betreft namelijk een parttimebaan. 

Aangezien de vergoeding die raadsleden krijgen gebaseerd is op een parttime functie, is het voor de meerderheid van hen nog nodig om er ander werk naast te doen. Dit, in combinatie met voor velen een gezin, maakt het voor veel raadsleden moeilijk om hun hoofd boven water te houden. Dit heeft ook gevolgen voor de toegankelijkheid van het raadswerk. 

Volgens velen is het werk nu vrijwel alleen maar toegankelijk voor mensen die het kunnen combineren met een kantoorbaan. "Voor bepaalde groepen, bijvoorbeeld voor alleenstaande ouders of mensen met een praktisch beroep, is het nu onmogelijk om gebruik te maken van hun actieve kiesrecht." Met actief kiesrecht wordt hier bedoeld de mogelijkheid om jezelf verkiesbaar te stellen als raadslid. Dit leidt volgens anderen dan weer tot een oververtegenwoordiging van consultants en zzp’ers in de raad momenteel, wat zorgt voor een minder goede afspiegeling van de samenleving.  

Fulltime raadswerk
Een mogelijke oplossing voor deze werkdruk is om het raadswerk een fulltimefunctie te maken. Hier is 73 procent van de raadsleden voorstander van. Volgens veel raadsleden staat momenteel namelijk de representatie van de Amsterdammer op het spel. Aangezien er nu 45 deeltijd politici een begroting van 7 miljard, en 18.000 ambtenaren moeten controleren, heeft dit grote gevolgen voor de lokale democratie, stellen zij.

Volgens de Gemeentewet moet namelijk elke stad met meer dan 200.000 inwoners worden gecontroleerd door 45 raadsleden, wat het maximaal toegestane aantal is. In praktijk betekent dit dus dat Almere, met 226.500 inwoners, per 5033 inwoners één raadslid heeft die hun vertegenwoordigt. In Amsterdam, met 931.748 inwoners, moet één raadslid 20.705 inwoners vertegenwoordigen. Deze scheve vertegenwoordiging is volgens een raadslid van groot belang om in gedachten te houden bij discussies over dit onderwerp: "Het moet over de vertegenwoordiging van de Amsterdammer gaan, niet over onze individuele werkdruk."

De controlerende functie van de gemeenteraad staat onder druk, volgens een meerderheid van hen. Op de manier waarop de functie nu is ingericht, moeten raadsleden in ongeveer tweeënhalve dag vergaderen, zich daarop voorbereiden, onderwerpen agenderen, werkbezoeken doen én de wethouders en de burgemeester controleren.

"Het huidige model is niet houdbaar en zeer schadelijk voor de lokale democratie", aldus Suleyman Aslami van D66. Als lid van het presidium houdt hij zich veel bezig met dit onderwerp. Samen met de drie andere grote steden (Utrecht, Rotterdam en Den Haag) zijn ze in gesprek met het kabinet over een mogelijke herinrichting van het raadslidmaatschap voor de grootste vier steden (G4). Naast het raadslidmaatschap een fulltimefunctie maken, zou het ook een optie zijn om het aantal raadsleden te verhogen, de vergoeding te heroverwegen of de (ambtelijke) ondersteuning te verbeteren.  

Beroepspolitici
De overige 28 procent die geen voorstander is van het fulltime raadslidmaatschap, zegt dat de waarde van de functie juist zit in het deeltijdaspect ervan. Hierdoor ontstaat er geen stadsbestuur bestaande uit alleen beroepspolitici, en krijgen raadsleden de kans om door het werk wat ze ernaast doen met beide benen in de Amsterdamse maatschappij te staan: "Het is ook belangrijk dat raadsleden uit de gejaagde bubbel van de Stopera kunnen breken en meekrijgen wat er speelt in de stad", aldus een raadslid van de oppositie. Een ander raadslid dat zelf 18 uur per week kwijt zegt te zijn aan het raadswerk, en het ook liever parttime houdt, stelt: "Je moet kritische keuzes kunnen maken in wat je agendeert, men kan ook doorslaan in hun controlerende taak."

Rogier Havelaar, fractievoorzitter van het CDA is geen voorstander van een fulltimebaan als raadslid, maar ziet wel wat in meer raadsleden voor grote steden zoals Amsterdam. "Ik ben in oktober raadslid geworden en toen had ik nog een baan op 200 kilometer afstand van de stad in een managementteam. Het voordeel daarvan was dat ik in de auto heel veel commissievergaderingen terug kon kijken. Het nadeel was dat ik veel ballen in de lucht moest houden. Ik ben nu in Amsterdam gaan werken voor mijn eigen bedrijf omdat het Nederlandse bedrijfsleven het ingewikkeld vindt als je zegt: zullen we vanavond om 21:30 uur even bellen?"

Ook Remine Alberts (SP) is kritisch op hoe raadsleden nu hun tijd indelen: "Je kunt je met de politiek zo druk maken als je zelf wil, dat kan ook 24 uur per dag 7 dagen per week. Ik vind dat je duidelijke keuzes moet maken: je moet niet over alles alles willen zeggen. Als je dat doet, dan heb je het druk. Ik zeg: maak keuzes."

In een poging tot verlaging van de werkdruk, heeft er in Amsterdam afgelopen jaar wel een verandering in de vergadercyclus plaatsgevonden. In plaats van één keer per drie weken, vergadert de raad nu één keer per vier weken. 79 procent van de raad is voorstander van deze verandering, waardoor raadsleden een vergadervrije week hebben om werkbezoeken in te plannen. De andere 21 procent is hier geen voorstander van, en ziet dat vergaderingen hierdoor steeds voller raken, waardoor debatten vaker worden afgeraffeld. Dat de vergaderingen vol raken heeft daarnaast ook te maken met de versplintering van partijen in de raad, wat leidt tot een groot scala aan onderwerpen dat wordt geagendeerd.

Hezbollah valt IDF-trainingskamp aan met drones, doden en tientallen gewonden

Volgens het Israëlische leger zijn vier soldaten gedood en zeven anderen ernstig gewond geraakt bij een drone-aanval door Hezbollah op een legerbasis nabij de stad Binyamina in het noorden van Israël, 60 km ten noorden van Tel Aviv. 

De Israëlische reddingsorganisatie Hatzalah had eerder gemeld dat ruim zestig mensen gewond waren geraakt bij de drone-aanval in Binjamina, die is opgeëist door Hezbollah. Vier van de gewonden zouden in levensgevaar verkeren, 19 anderen hebben lichte tot zware verwondingen opgelopen bij de aanval.

Hezbollah zei dat het een “zwerm aanvalsdrones” had gelanceerd richting een militair trainingskamp in Binjamina, ten zuiden van Haifa. Het was een vergelding voor twee Israëlische aanvallen in Beiroet donderdag, waarbij 22 mensen om het leven kwamen. Israëlische televisiezenders maakten melding dat er veel hulpdiensten ter plaatse waren.

Er zou voor de aanval geen luchtalarm zijn afgegaan. De Hezbollah-militie in Libanon en de Houthi-militie in Jemen hebben al eerder gevechtsdrones ingezet richting Israël. Beide organisaties zijn nauwe bondgenoten van Iran, de aartsvijand van Israël. Vrijdag nog veroorzaakte een drone uit Libanon schade aan gebouwen in de badplaats Herzliya bij Tel Aviv.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1412
review
Metaphor: ReFantazio
review
Super Mario Party Jamboree
review
Erazer Mage P20
special
Random Pics van de Dag #1411
special
VrijMiBabes #231 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.