FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 2 oktober 2024

Na kritiek Israël veroordeelt Guterres uitdrukkelijk de aanval van Iran

Volgens Israël heeft VN-secretaris-generaal Guterres de Iraanse aanval niet "ondubbelzinnig" veroordeeld. Daarom heeft de regering hem nu tot ongewenst persoon verklaard. Guterres zou een "smet" op de VN zijn. Israël heeft VN-secretaris-generaal António Guterres de toegang tot het land ontzegd. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz beschuldigde Guterres ervan bevooroordeeld te zijn tegen zijn land. Hij verklaarde hem "persona non grata".

Update 23.20 uur: Na stevige kritiek uit Israël heeft VN-secretaris-generaal António Guterres dinsdag de Iraanse raketaanval uitdrukkelijk veroordeeld. “Zoals gisteren duidelijk had moeten zijn in de context van de veroordeling die ik uitsprak, veroordeel ik opnieuw in de krachtigste bewoordingen de massale raketaanval van Iran op Israël gisteren”, zei hij tijdens een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad in New York.

Verschillende landen van de VN-Veiligheidsraad steunden Guterres tijdens de bijeenkomst van vandaag. De ambassadeurs uit onder meer Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland, Zuid-Korea, Slovenië en Guyana benadrukten hun steun aan de Portugese VN-chef. De Algerijnse ambassadeur Amar Benjama zei dat het besluit van Israël om Guterres tot "persona non grata" te verklaren een blijk van "duidelijke minachting voor het VN-systeem en de hele internationale gemeenschap" was.

De VS bevestigden tijdens de bijeenkomst echter opnieuw hun steun aan Israël. Iran is gedeeltelijk verantwoordelijk voor de escalerende crises in de Gazastrook en Libanon, zei de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield. Teheran was betrokken bij de terroristische aanval van Hamas op Israël op 7 oktober, waarbij de militaire vleugel van de groep werd gefinancierd en getraind.De Iraanse Revolutionaire Garde heeft de Houthi-rebellen in Jemen ook “aangemoedigd en in staat gesteld” om de mondiale scheepvaart met aanvallen te belemmeren. Iran steunt milities in Syrië en Irak die Amerikaanse troepen hebben aangevallen. Bovendien bewapent en ondersteunt de Islamitische Republiek Hezbollah-strijders in Libanon. “Laat me duidelijk zijn: het Iraanse regime zal verantwoordelijk worden gehouden voor zijn daden”, zei Thomas-Greenfield. De VS waarschuwden Iran en zijn actoren ook voor acties tegen de VS of voor verdere acties tegen Israël.

Eerdere berichtgeving :"Iedereen die de gruwelijke aanval van Iran op Israël niet ondubbelzinnig veroordeelt, zoals bijna elk land in de wereld heeft gedaan, verdient het niet om voet op Israëlische bodem te zetten," schreef Katz op X: Een secretaris-generaal "die terroristen, verkrachters en moordenaars van Hamas, Hezbollah, Houthi en nu Iran - het moederschip van de wereldwijde terreur - steunt" zal "de Verenigde Naties bezoedelen".

Na de aanval had Guterres de partijen in het conflict opgeroepen om zich terughoudend op te stellen: "Dit moet stoppen. We hebben absoluut een staakt-het-vuren nodig," schreef hij op X.

Tijdens de Gaza-oorlog heeft Guterres herhaaldelijk kritiek geuit op Israël en het leger beschuldigd van het schenden van het internationaal humanitair recht. Hij veroordeelde de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar, maar zei dat deze niet "in een vacuüm" had plaatsgevonden, verwijzend naar de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden.

De aanval van Iran op Israël gisteravond met ongeveer 200 raketten wordt vandaag besproken door de VN-Veiligheidsraad. De Israëlische premier Netanyahu heeft vergelding aangekondigd voor de militaire aanval. Iran heeft een grote fout gemaakt - en het zal ervoor betalen, aldus Netanyahu.

Ondertussen gaan de gevechten tussen Israël en Hezbollah in het grensgebied met Libanon door. Volgens de sjiitische militie probeerden Israëlische grondtroepen de Libanese stad Udaissa binnen te dringen. Volgens de berichten werden ze echter gedwongen zich terug te trekken. Volgens Israël heeft het ook opnieuw doelen aangevallen in de hoofdstad Beiroet.

Inflatie in september 3,5 procent bij snelle raming

Bij de snelle raming was de inflatie in september 3,5 procent, meldt het CBS. Deze raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. In augustus was de inflatie 3,6 procent.

De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. De reguliere cijfers van de CPI van september worden op 8 oktober gepubliceerd.

3x3-basketballers Amsterdam tweede in laatste World Tour-toernooi voor thuiswedstrijden

In het Chinese Wuxi is dinsdag en woensdag weer een toernooi afgewerkt in de World Tour in het 3x3-basketbal. Daar was Amsterdam bij aanwezig en de ploeg pakte in China een uitstekende tweede plek, anderhalve week voor men neerstrijkt in Amsterdam zelf.

Bryan Alberts, Maarten Bouwknecht, Julian Jaring en Arvin Slagter openden in China met een 14-21 nederlaag in de groepswedstrijd tegen het Bahreinse Riffa, waar louter Belgen spelen. Vervolgens werd echter met 22-12 gewonnen van Düsseldorf, waardoor de kwartfinales werden bereikt.

In die kwartfinales won Amsterdam met 22-15 van het ooit oersterke Servische Liman, waarna in een spannende halve finale ook werd afgerekend met het thuisteam Wuxi, waar voormalig NBA-ster en viervoudig All-Star DeMarcus Cousins debuteerde: 21-19. De finale ging tegen Vienna, de ploeg uit de Oostenrijkse hoofdstad, en dat werd eveneens een thriller, dit keer met een nipte nederlaag als resultaat: 20-22.

In de World Tour staat Amsterdam nu op de zesde plek, met nog zes toernooien te gaan voorafgaand aan de grote finale in Hong Kong. Op 12 en 13 oktober strijkt het circus neer in de Westergasfabriek in Amsterdam.

NFL: Vikings houden stand tegen rivalen Packers, Cowboys winnen in New York

In de NFL is alweer de vierde speelweek achter de rug, daar kijken we nog even op terug alvorens donderdagavond week vijf zelfs al begint. De Nederlander Thomas Odukoya kwam ook in week vier niet in actie, bij de Tennessee Titans was hij nog altijd een van de 'inactives'.

Er stonden twee serieuze 'rivalry games' op het programma, te beginnen met de New York Giants die bezoek kregen van de Dallas Cowboys. Na een field goal van Greg Joseph voor de Giants kwamen de Cowboys op voorsprong dankzij een 15-yard touchdown pass van Dak Prescott op Rico Dowdle. In Q2 trapte Joseph nog eens raak, maar een 55-yard touchdown pass van Prescott naar CeeDee Lamb bracht de Cowboys naar 6-14.

Voor het einde van Q2 was er nóg een field goal van Joseph, die ook in Q3 weer raak trapte: 12-14. Brandon Aubrey deed dat namens de Cowboys vanaf 60 yards en in Q4 trapten beide kickers nog een keer raak voor een 15-20 eindstand en de zevende opeenvolgende zege voor de Cowboys tegen de Giants.

Op het Lambeau Field kregen de Green Bay Packers bezoek van de Minnesota Vikings, de aartsrivalen. Die domineerden aanvankelijk: quarterback Sam Darnold bediende Jordan Addison en Josh Oliver in het eerste kwart en Addison en Justin Jefferson in Q2 voor een grote 0-28 voorsprong. Met de laatste play van de eerste helft deden de Packers eindelijk wat terug: Jordan Love stelde Jayden Reed in staat een touchdown te scoren.

Het derde kwart leverde niks op, maar in Q4 kwamen de Packers ineens op dreef. Love bediende Dontayvion Wicks voor een touchdown en anderhalve minuut later was het nog eens raak, dit keer met Tucker Kraft, die ook de 2-point conversion maakte: 22-28. Will Reichard trapte raak voor de Vikings en in de slotminuut bracht Wicks de spanning terug met een touchdown voor 29-31, maar de Vikings hielden nét stand.

Uitslagen NFL week 4
New York Giants - Dallas Cowboys 15-20
Atlanta Falcons - New Orleans Saints 26-24
Chicago Bears - Los Angeles Rams 24-18
Green Bay Packers - Minnesota Vikings 29-31
Indianapolis Colts - Pittsburgh Steelers 27-24
New York Jets - Denver Broncos 9-10
Tampa Bay Buccaneers - Philadelphia Eagles 33-16
Carolina Panthers - Cincinnati Bears 24-34
Houston Texans - Jacksonville Jaguars 24-20
Arizona Cardinals - Washington Commanders 14-42
San Francisco 49ers - New England Patriots 30-13
Las Vegas Raiders - Cleveland Browns 20-16
Los Angeles Chargers - Kansas City Chiefs 10-17
Baltimore Ravens - Buffalo Bills 35-10
Miami Dolphins - Tennessee Titans 12-31
Detroit Lions - Seattle Seahawks 42-29

Feyenoord klopt na knotsgek duel Girona in Champions League

Feyenoord heeft voor het eerst in 22 jaar weer eens een uitwedstrijd in de Champions League gewonnen. Na een knotsgek duel won het met 2-3 van het Spaanse Girona.

Feyenoord begon goed aan de wedstrijd. Het zette de tegenstander onder druk en kreeg hierdoor een aantal goede kansen. Zo schoot Milambo over en legde Ueda in een kansrijke situatie de bal verkeerd af. Girona wist zich echter een aantal keer ook goed onder druk uit te voetballen maar Tsyhankov wist de hieruit voortkomende kansen niet te benutten. Toch waren het de Spanjaarden die op voorsprong kwamen, na een slecht verwerkte corner van Bueno scoorde López.

Feyenoord wist echter al snel weer langszij te komen, via Herrera kopte Timber de gelijkmaker binnen. Tien minuten later kwamen de Rotterdammers op voorsprong toen Milambo optimaal profiteerde van balverlies van López. Nog voor rust kon de voorsprong verder uitgebouwd worden maar Ueda miste een penalty. 

Na rust leek Donny van de Beek de gelijkmaker te scoren toen hij via Hanco raak schoot, zijn doelpunt werd na controle door de VAR echter afgekeurd vanwege buitenspel. Girona was de bovenliggende partij in de tweede helft en het was wederom dicht bij een doelpunt toen Miovski een penalty mocht nemen, ook hij faalde echter vanaf elf meter. Een kwartier voor het eind viel de gelijkmaker alsnog, na een assist van Danjuma scoorde Van de Beek.

Een zege leek ver weg voor Feyenoord maar redelijk uit het niet kwam het toch weer op voorsprong, een voorzet van Hanco werd door Krejci achter zijn eigen keeper gewerkt. Dit keer hield Feyenoord de voorsprong wel vast en boekte zo voor het eerst sinds 2002 (2-3 tegen Newcastle United) weer een zege in de Champions League op vreemde bodem.

Girona

2 - 3

Feyenoord

 19' López
 73' v.d.Beek
   23' Herrera (e.d)
 33' Milambo
 79' Krejci (e.d)
 
 Gele kaart: Herrera,Martin, López,Danjuma, v.d.Beek,Stuani, (Girona), Osman,Bueno,Hwang, (Feyenoord)
 
Stadion: Camp Municipal de Futbol Torres de Palau, Girona
Toeschouwers: ?
Arbiter: Schnyder (Zwi)
Bijzonderheden: Ueda mist pen.(36) , Miovski mist pen.(67)
 
Opstelling:   Opstelling:
Gazzaniga
Martínez
López
Krejci
Gutiérrez
v.d.Beek (Portu/82)
Herrera (Solís/82)
Martin
Tsyhankov (Danjuma/29)
Miovski (Stuani/75)
Gil (Asprilla/75)
  Wellenreuther
Lotomba (Gonzalez/83)
Beelen
Hancko
Bueno (Trauner/71)
Q.Timber
Hwang
Milambo (Ivanusec/82)
Osman (Zerrouki/61)
Ueda (Carranza/71)
Paixão

Groot Wassink sneert opnieuw : 'Minister Faber bedreiging voor Amsterdammers'

Volgens wethouder Rutger Groot Wassink (Opvang) is het een groot probleem voor Amsterdam dat de opvang van asielzoekers met ernstige psychische problemen dreigt te stoppen. Tijdens de raadsvergadering haalde Groot Wassink hard uit naar verantwoordelijk minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie), die hij 'een bedreiging voor alle Amsterdammers' noemde. Zo meldt AT5. 

Asielzoekers die op normale opvanglocaties voor overlast zorgen, worden nu opgevangen in Veldzicht, een kliniek in het Overijsselse Balkbrug die gespecialiseerd is in zogenoemde 'transculturele psychiatrie'. Vrijdag werd bekend dat de Dienst Justitiële Inrichtingen van plan is om de opvang te stoppen, zodat de dan vrijgekomen ruimte gebruikt kan worden als tbs-kliniek.

'Levensgevaarlijk'
"Stuitend en buitengewoon zorgwekkend", zei Groot Wassink vandaag in de Stopera nadat hij vragen had gekregen van PvdA-raadslid Fatihya Abdi. 

Groot Wassink zou eerder deze week van de kliniek te horen zou hebben gekregen dat ze van plan zijn binnenkort al een cliënt terug naar Amsterdam te sturen. "Ik heb geen enkele garantie dat we niet binnen enkele dagen iemand hier krijgen die levensgevaarlijk is."

Groot Wassink haalde vervolgens hard uit naar het kabinet: "Dit heeft alles weg van eigen tbs'ers eerst-beleid. Ze worden gewoon op straat gepleurd en de gemeente zoekt het maar uit. Afgrijselijk voor die mensen, maar ook een gevaar voor ons allemaal. Minister Faber is een bedreiging voor alle Amsterdammers."

'Niet opnemen'
Het is niet voor het eerst dat Groot Wassink vanuit de Stopera uitgesproken kritisch is het Haagse kabinet. In een interview met Het Parool zei hij de telefoon niet op te nemen als een PVV-minister zou bellen. Woorden die hij later terug zou nemen.

Geldboete voor seksuele intimidatie op straat

De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag aan een 33-jarige man een geldboete van 280 euro opgelegd, waarvan 180 voorwaardelijk. De rechter zegt dat het bewezen is dat de man op straat een vrouw heeft lastiggevallen en geïntimideerd. Het bewijs bestaat uit verklaringen van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) die hebben gezien wat er is gebeurd.

Aanraken bij de heupen
De verdachte heeft op straat in het centrum van de stad een vrouw aangesproken, vervolgens is hij op haar afgelopen en heeft hij haar heupen aangeraakt en vastgepakt. Door op straat iemand op deze manier seksueel te intimideren ervaren mensen overlast, voelen zij zich onveilig en worden zij gehinderd om zichzelf te zijn als zij zich in het openbaar begeven.

Niet zelden leidt seksueel intimiderend gedrag tot aanpassingsgedrag bij degene die geïntimideerd wordt, bijvoorbeeld door bepaalde plekken te mijden of andere kleding aan te trekken. Het toegenomen maatschappelijke besef van de schadelijkheid en onwenselijkheid van seksueel intimiderend gedrag vertaalt zich in een sterkere afkeuring van het gedrag en een toenemende roep om strafrechtelijke normering, handhaving en vervolging. 

Undercoverboa's
Bij de opsporing van de seksuele intimidatie in deze zaak is een aantal buitengewoon opsporingsambtenaren betrokken geweest. Tijdens hun opsporingsactiviteiten waren zij 'in burger' en dus zonder dat kenbaar was dat zij optraden als opsporingsambtenaren.

Deze manier van optreden is in de wet of daarop gebaseerde regelgeving niet uitgewerkt. Om die reden heeft de kantonrechter gekeken naar de proportionaliteit (evenredigheid) en de subsidiariteit (kan het anders?) van deze manier van opsporing.

Seksuele intimidatie is sinds jaar en dag een probleem dat in veel grote steden voor veel overlast zorgt. Dit blijkt uit het strafdossier, de strafzaken rond een soortgelijke bepaling in de Algemene Plaatselijke Verordeningen in diverse (grote) steden, de wetgeschiedenis van de genoemde wet, en ook uit allerlei vrij toegankelijke publicaties over dit onderwerp. De nieuwe strafbaarstelling benadrukt dit probleem ook op zichzelf. Tegen deze achtergrond is begrijpelijk dat in een grote stad als Rotterdam handhavend wordt opgetreden en dat daarbij wordt gekeken hoe dat het beste kan.

Bij dat handhavende optreden ligt het voor de hand dat de boa's zich niet in uniform maar in burger in de openbare ruimte onder de mensen mengen. Dit heeft immers een belangrijk voordeel. Als de boa's in uniform aanwezig zouden zijn, zouden zij met hun aanwezigheid wellicht seksuele intimidatie kunnen voorkomen, maar zou opsporing niet aan de orde zijn. De potentiële plegers van seksuele intimidatie zouden door die opvallende aanwezigheid teveel op hun hoede zijn. Het handhavende optreden van de boa's in burger is daarnaast ook proportioneel. Het niet kenbaar zijn als opsporingsambtenaar is niet heel ingrijpend voor de verdachte en het raakt zijn verdedigingsrechten (vrijwel) niet. Voor andere in de openbare ruimte aanwezigen schendt de enkele aanwezigheid van een undercoverboa als observant hun privacy slechts in marginale zin.

Kort en goed doorstaat de inzet van undercoverboa's als observant een redelijke en billijke belangenafweging met een zekere glans.

Britse premier Starmer wil nauwere samenwerking met EU

Bijna vijf jaar na de Brexit willen de EU en Groot-Brittannië weer dichter bij elkaar komen.

Voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen en de Britse premier Starmer spraken zich hiervoor in Brussel uit. Na zijn verkiezing in juli sprak Starmer zich uit voor een nieuwe start in de betrekkingen met de EU. Tijdens zijn eerste bezoek aan Brussel sinds zijn aantreden zei hij dat het belangrijk was om de betrekkingen weer op een stabiele, positieve basis aan te trekken. 

Groot-Brittannië heeft eind januari 2020 officieel de EU verlaten. Ongeveer een jaar later trad er een handels- en samenwerkingsovereenkomst in werking die de basis voor de samenwerking regelt. Hierin zitten echter enkele vervelende lacunes.

Elon Musk liet 80% van waarde Twitter verdampen

Het socialemediaplatform dat vroeger bekend stond als Twitter, is volgens schattingen van investeringsreus Fidelity nu bijna 80% minder waard dan twee jaar geleden, toen Elon Musk het overnam en er het grootste open riool op internet van maakte.

In oktober 2022 betaalde Musk 44 miljard dollar om het platform, nu omgedoopt tot X, van de beurs te halen en te privatiseren. Hoewel X niet langer publiekelijk wordt verhandeld, maakt Fidelity bekend wat zij denkt dat de waarde van haar aandelen in X is, wat dient als een belangrijke graadmeter voor de gezondheid van het bedrijf.

Volgens een melding van Fidelity's Blue Chip Growth Fund, ingediend op zondag, was de waarde van deze aandelen eind augustus nog slechts 4,2 miljoen dollar. Dit is een daling van 24% ten opzichte van eind juli. Bovendien vertegenwoordigt dit een dramatische afname van 79% in vergelijking met de geschatte waarde van 19,66 miljoen dollar in oktober 2022, toen Musk Twitter overnam.

Op basis van deze nieuwe schatting van Fidelity zou X nu nog slechts 9,4 miljard dollar waard zijn, ver verwijderd van de 44 miljard dollar die Musk destijds betaalde. Andere investeerders kunnen X natuurlijk anders waarderen, maar de verschillen zullen niet heel groot zijn.

Analisten stellen dat de daling in waarde van X waarschijnlijk te maken heeft met teruglopende advertentie-inkomsten. Het bedrijf maakt sinds de overname geen kwartaalcijfers meer openbaar.

Fidelity weigert commentaar te geven op individuele bedrijven. Ook X heeft niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

Zijn Gen Z en Millennials echt zo verschillend?!

Boomers, zoomers, millennials en xennials. We vinden het heerlijk om elkaar in te delen in generaties. Maar zegt de generatie waartoe je behoort echt iets over je identiteit? En bestaan deze labeltjes volgens de wetenschap eigenlijk wel? Universiteit van Nederland vroeg het aan gen-x’er Bram Peper, hij is socioloog aan Tilburg University.

00:00 Welke generaties zijn er?
00:45 Wat verbindt een generatie?
02:23 Bestaan generaties echt?
03:22 Het verschil tussen Gen-Z en andere generaties
06:02 Waarom plakken we labels op generaties?

Timber en Arsenal kloppen PSG, Frimpong's Leverkusen verslaat Reijnders' Milan

Naast het 1-1 gelijkspel tussen PSV en Sporting CP werden dinsdagavond in de Champions League nog acht andere wedstrijden gespeeld. Daar kwamen de nodige Nederlanders bij in actie, in vijf van die wedstrijden stond er een Nederlander op het veld.

Arsenal, met Jurriën Timber in de basis, ontving Paris Saint-Germain en stond halverwege al met 2-0 voor dankzij Kai Havertz en Bukayo Saka. Daar bleef het verder ook bij, Timber werd in de rust gewisseld voor Jakub Kiwior.

Bayer Leverkusen kreeg bezoek van AC Milan, met aan beide kanten een Nederlandse basisspeler: Jeremie Frimpong bij de Duitsers en Tijani Reijnders bij de bezoekers. Een goal van Victor Boniface voor Leverkusen werd wegens buitenspel afgekeurd, maar kort na rust was het toch raak: Frimpong bediende Boniface, die voor de enige en dus winnende treffer zorgde.

Met aanvoerder Stefan de Vrij en Denzel Dumfries in de basis nam Inter Milan het op tegen Rode Ster Belgrado, waarbij Hakan Calhanoglu al snel voor 1-0 zorgde. Na rust verdubbelde Marko Arnautovic de score, gevolgd door de 3-0 van Lautaro Martinez. Tien minuten voor het eind kwam de 4-0 met een penalty op naam van Mehdi Taremi, die ook al twee assists had gegeven.

FC Barcelona nam het op tegen Young Boys en dankzij Robert Lewandowski, Raphinha en Inigo Martinez stond het halverwege al 3-0. Lewandowski maakte er kort na rust 4-0 van en een eigen goal van Mohamed Camara zorgde voor 5-0, kort nadat Frenkie de Jong in was gevallen om Lamine Yamal te vervangen.

Het Red Bull Salzburg van coach Pepijn Lijnders ontving de Europese debutanten van Stade Brest, met Marco Bizot in het doel. De ervaren Nederlander hield zijn doel uitstekend schoon en zag Abdallah Sima, Mahdi Camara, nog eens Sima en Mathias Pereira zijn ploeg naar een 0-4 zege spelen.

Uitslagen Champions League dinsdag 1 oktober
Red Bull Salzburg - Stade Brest 0-4
VfB Stuttgart - Sparta Praag 1-1
Arsenal - Paris Saint-Germain 2-0
Bayer Leverkusen - AC Milan
Borussia Dortmund - Celtic 7-1
FC Barcelona - Young Boys 5-0
Inter Milan - Rode Ster Belgrado 4-0
PSV - Sporting CP 1-1
Slovan Bratislava - Manchester City 0-4

Is het onmenselijk om te stoppen met de bed-bad-brood regeling?

Minister Faber (Asiel en Migratie)wil dat de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers vanaf volgend jaar niet meer wordt gefinancierd vanuit het Rijk. Amsterdam en Utrecht gaan deze opvang uit eigen zak betalen, Rotterdam stopt vanaf januari.
Is het stoppen van de bed-bad broodregeling onmenselijk?

Geen bad-bed-brood voor deze migrant (@ Freepik)
Geen bad-bed-brood voor deze uitgeproduceerde migrant (@ Freepik)

Dit is het nieuwe kabinet met de woningmarkt van plan

Het nieuwe kabinet, gevormd door de partijen PVV, NSC, VVD en BBB, heeft grote plannen gepresenteerd om de krapte op de woningmarkt aan te pakken. Na maanden van onderhandelingen is er een regeerakkoord op hoofdlijnen opgesteld, waarin wonen een belangrijk thema is. In dit artikel zetten we de belangrijkste maatregelen op een rij en bespreken we wat dit betekent voor huiseigenaren, huurders en de bouwsector.

Het kabinet erkent dat de woningmarkt al lange tijd onder druk staat. Door factoren zoals vergrijzing, stijgende bouwkosten, lange procedures en personeelstekorten, verloopt de bouw van nieuwe woningen te traag. Dit heeft geleid tot een groot tekort aan betaalbare woningen. Het nieuwe kabinet wil deze ‘wooncrisis’ aanpakken door een speciale coördinerende minister aan te stellen. Deze minister krijgt de taak om te bepalen waar en hoeveel woningen er gebouwd moeten worden.

Het doel is om jaarlijks 100.000 nieuwe woningen te realiseren. Om dit te bereiken, wil het kabinet de regelgeving voor de bouw versoepelen en extra duurzaamheidsregels voor nieuwe huizen voorlopig achterwege laten. Daarnaast wil het kabinet letterlijk “een straatje erbij” in elke stad en elk dorp, waarmee ze hopen snel meer woningen te kunnen creëren.

Hypotheekrenteaftrek blijft bestaan

Een belangrijke beslissing voor huiseigenaren is dat de hypotheekrenteaftrek niet verder wordt afgebouwd. De afgelopen jaren werd deze regeling, waarmee huiseigenaren hun hypotheekrente konden aftrekken van de belasting, stapsgewijs verminderd. Maar het nieuwe kabinet wil dit stoppen, wat betekent dat huiseigenaren voorlopig kunnen blijven profiteren van dit belastingvoordeel. Dit kan vooral voor starters en mensen met een relatief hoge hypotheek een welkome financiële verlichting zijn.

Focus op betaalbare huurwoningen

Niet alleen huiseigenaren, maar ook huurders staan centraal in de plannen van het nieuwe kabinet. Woningcorporaties krijgen de opdracht om niet alleen sociale huurwoningen te bouwen, maar ook meer huurwoningen in het middensegment. De bedoeling is dat 30 procent van de nieuwbouw uit sociale huurwoningen bestaat, terwijl twee derde van de overige nieuwe woningen betaalbaar moet zijn voor mensen met een middeninkomen.

Om ervoor te zorgen dat huurders beschermd blijven tegen te hoge huurprijzen, wil het kabinet dat de ontwikkeling van sociale huurprijzen vanaf 2026 de consumentenprijsindex volgt. Dit betekent dat huurprijzen gelijke tred houden met de inflatie. Verder wordt er gewerkt aan een passende huurtoeslag om de betaalbaarheid van sociale huurwoningen voor kwetsbare groepen te waarborgen.

Maximering van de onroerendezaakbelasting (OZB)

Op dit moment zijn gemeenten vrij om te bepalen hoe hoog de onroerendezaakbelasting (OZB) is, de belasting die huiseigenaren moeten betalen voor het bezitten van een woning. Dit kan zorgen voor grote verschillen tussen gemeentes. Het nieuwe kabinet wil dit beperken door de OZB in overleg met gemeenten te maximeren. Dit moet ervoor zorgen dat de kosten voor huiseigenaren voorspelbaarder worden en niet ineens fors stijgen.

Afschaffing van de salderingsregeling voor zonnepanelen

Hoewel er onlangs nog voor was gestemd om de salderingsregeling te behouden, waarin eigenaren van zonnepanelen de opgewekte stroom mogen wegstrepen tegen hun verbruik, wil het nieuwe kabinet deze regeling toch afschaffen vanaf 2027. Dit zou betekenen dat eigenaren van zonnepanelen geen gebruik meer kunnen maken van deze gunstige regeling. Dit kan voor sommigen als een nadeel worden gezien, maar het kan ook positief uitpakken. Veel energieleveranciers vragen nu namelijk vergoedingen voor teruggeleverde stroom, en deze zouden kunnen verdwijnen als de regeling verdwijnt.

Badkamer renovatie? Versoepelde bouwregels bieden kansen

De versoepeling van duurzaamheidsregels die het kabinet voorstelt, kan ook goed nieuws betekenen voor mensen die hun huis willen verbouwen of verduurzamen. Voor huiseigenaren die bijvoorbeeld hun badkamer willen vernieuwen, wordt het misschien eenvoudiger om dit te doen zonder extra lastige regels. Bedrijven zoals Sanitairkamer bieden een breed assortiment aan sanitair en badkamers, waardoor je jouw badkamer kunt omtoveren tot een moderne en comfortabele ruimte. Dankzij de versoepelde regels zou zo’n verbouwing minder bureaucratische hindernissen tegenkomen, wat zowel tijd als geld kan besparen.

Het nieuwe kabinet heeft duidelijke plannen om de krappe woningmarkt aan te pakken. Met een focus op het versnellen van de woningbouw, het behouden van de hypotheekrenteaftrek en het creëren van meer betaalbare huurwoningen, probeert het kabinet oplossingen te vinden voor de huidige wooncrisis. Ook maatregelen zoals de maximering van de OZB en het einde van de salderingsregeling voor zonnepanelen zullen invloed hebben op huiseigenaren en huurders. Voor iedereen die nadenkt over het vernieuwen of verduurzamen van hun woning, zoals bijvoorbeeld een badkamerverbouwing, kunnen de versoepelde bouwregels een kans bieden om hun woondromen te realiseren.

huizen

Pokémon Unite vanaf november 2025 niet meer speelbaar in Nederland en België

Pokémon Unite is vanaf november 2025 niet meer speelbaar in Nederland en België.

Dat nieuws brengt The Pokémon Company naar buiten. De beslissing heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de Nederlandse en Belgische wetgeving rondom Lootboxes. Een officiële reden om in Nederland en België te stoppen met het spel is niet gegeven. De populaire Pokémon MOBA gaat in andere landen wel gewoon verder. Alle versies van Pokémon Unite worden op 30 november 2025 uit de Nederlandse en Belgische online stores gehaald. Vanaf 31 oktober 2024 is het al niet meer mogelijk om in-game items en/of abonnementen af te sluiten voor het spel. Er zijn al een aantal rechtszaken geweest in zowel Nederland als België. In 2018 ging er een nieuwe gokwet in waarin ook Lootboxes in online games zijn meegenomen. Overwatch heeft bijvoorbeeld zijn Lootboxes uit het spel gehaald en ook Diablo Immortal is door de Lootbox wet nooit uitgebracht in Nederland en België. Het volledige bericht van The Pokémon Company kun je hier lezen.

Mark Rutte is nu secretaris-generaal NAVO: 'Oekraïne is topprioriteit'

Oud-premier Rutte is de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Hij volgt de Noor Stoltenberg op, die tien jaar lang leiding gaf aan de alliantie. Bij de officiële overdracht op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel benadrukte Rutte dat hij vastbesloten was het bondgenootschap voor te bereiden op de uitdagingen van de toekomst. 

De prioriteit van Rutte in zijn nieuwe functie is het blijven verlenen van aan Oekraïne. In dit verband waarschuwde hij ervoor om niet onder de indruk te raken van Russische dreigementen voor de inzet van kernwapens. Rutte benadrukte dat hij op dit vlak geen direct gevaar ziet.

Hij riep de lidstaten van de militaire alliantie op om hun defensie-uitgaven te verhogen. De 57-jarige kondigde ook aan dat hij NAVO-partnerschappen met landen in andere delen van de wereld zou bevorderen.

Stoltenberg prijst het compromisvermogen van Rutte
Rutte's voorganger, de Noor Stoltenberg, prees zijn eerdere prestaties: Rutte had leiding gegeven aan verschillende coalitieregeringen in Nederland en wist daarbij compromissen te sluiten en consensus te creëren.

Het Kremlin in Moskou zei dat Rusland geen significante verandering in het NAVO-beleid verwacht met Rutte aan het roer.
De 32 NAVO-landen waren het in juni eens over Rutte. De verwachting is dat hij de functie minimaal vier jaar zal vervullen.

Tot zijn taken als secretaris-generaal behoren onder meer het coördineren van de militaire hulp en het bemiddelen tussen lidstaten bij geschillen. Tegen de achtergrond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november wil Rutte de Europese leden ook voorbereiden op meer persoonlijke verantwoordelijkheid.

Rutte's eerste persconferentie in zijn nieuwe functie:

De speech:

"Good afternoon.

And I am glad to see all you here today. Brussels has one of the largest international press corps in the world and I am looking forward to be working with you.

First, I want again to express my profound gratitude to Jens Stoltenberg for the tremendous job he has done in the past ten years. Few leaders of this Alliance faced a more challenging geopolitical environment.

But Jens steered us through difficult times with a steady hand. He played a big part in making today’s NATO stronger than ever, and he leaves behind an enduring legacy. I also want to thank the 32 Allies for their trust and confidence, for choosing me as his successor. I am deeply honoured to serve as Secretary General of NATO – the most successful political-military Alliance in history.

But NATO Allies face serious challenges. And we have work to do. At the Washington Summit, Allies set a clear course towards a safer world for the 1 billion people we serve. Now it is my job to ensure that we collectively implement these decisions and continue to adapt our Alliance to a more complex world.  All 32 Allies have their unique role to play. And there is nothing we cannot achieve together.

I have three priorities:

Ensure we have the capabilities to protect against any threat;
Support Ukraine in fighting back against Russian aggression; and
Addressing the growing global challenges to Euro-Atlantic security.

First, on our military capabilities.

NATO’s core mission is to ensure our collective deterrence and defence. Over the past decade, we have made tremendous progress in ensuring we have the forces and capabilities to deter and defend against any threat, from any direction. But we must go further and faster to meet enormous challenge ahead.

We need more, better equipped forces;
A more robust transatlantic defence industry;
Increased defence production capacity;
Greater investment in innovation; and
Secure supply chains.

Allies are already stepping up, with plans to acquire thousands of air defence and artillery systems; many hundreds of modern aircraft, mostly 5th generation F-35s; as well as substantial high-end capabilities. But to truly match our capabilities with our needs, we need significantly more defence spending. I will work with Allies to ensure that we invest enough, in the right areas, and that we shoulder the burden for our collective defence equitably. We must each pay our fair share.

My next priority is support for Ukraine. I have travelled to Ukraine several times in recent years.

To Odessa, Kyiv, Bucha, Borodianka, and Kharkiv, close to the Russian border…Where I witnessed first-hand the brutality of Russia’s war of aggression, And the bravery of Ukraine’s people in their fight for freedom. Supporting Ukraine is the right thing to do. And it is also an investment in our own security. Because an independent and democratic Ukraine is vital for peace and stability in Europe. And the cost of supporting Ukraine is far, far lower than the cost we would face if we allow Putin to get his way.

I know from personal experience, with the downing of flight MH17, how the conflict in Ukraine is not contained to the frontlines. It was a tragedy that shook my country ten years ago. One that must never be repeated.

At the Washington Summit, Allies agreed a support package for Ukraine, including with a NATO command, a long-term financial pledge, and an irreversible path to membership. I will work with Allies to ensure that we fully implement our decisions and that we continue to bring Ukraine ever closer to NATO. 

NATO’s focus must remain, obviously, on Euro-Atlantic security, keeping our 1 billion people safe.
But the threats we face are increasingly global. Therefore I will deepen our partnerships with like-minded nations, near and far, that share our values.

The European Union is NATO’s unique and essential partner. There is potential to boost our cooperation in many areas, from supporting Ukraine to countering hybrid threats. We will also increase our engagement with partners across the Middle East, North Africa and the Sahel regions to foster stability in our Southern neighbourhood. 

We must do more to counter the threat of terrorism to our nations and our populations.
And, further afield, we will enhance cooperation with our Indo-Pacific partners.

Through its support for Russia’s military industry, China has become a decisive enabler of Russia’s war in Ukraine. China cannot continue to fuel the largest conflict in Europe since the second world war without this impacting its interests and reputation. Russia is also receiving support from North Korea and Iran that allows it to sustain its illegal war.

Later this month, Australia, Japan, New Zealand and South Korea are participating in a NATO Defence Ministerial for the first time. I look forward to welcoming them and forging a shared approach to our shared challenges.

Finally, I want to thank all the men and women in uniform serving our Alliance. You put into practice the defence of our freedoms every day, often at great risk to yourselves.

Thank you for your service.

I look forward to working with all of you. And I cannot wait to get started.

And with that, I am ready for your questions."

Het transcript van de persconferentie en de gestelde vragen is hier te lezen.

VS: staking havenarbeiders legt vervoer over zee gedeeltelijk lam

De staking van Amerikaanse havenarbeiders aan de oost- en golfkust, die gisteren begon, heeft het zeetransport in de VS gedeeltelijk lamgelegd.

Volgens schattingen van analisten zou de staking de Amerikaanse economie ongeveer vijf miljard dollar per dag kunnen gaan kosten. Het Witte Huis dringt daarom aan op een snel akkoord. Een woordvoerster zei in Washington dat het tijd was voor een eerlijk loonakkoord voor de werknemers.

De werkgevers zeiden in een verklaring dat het aanbod van een loonsverhoging van bijna 50 procent in de komende zes jaar alle andere recente collectieve overeenkomsten overtrof.

De vakbond vindt het aanbod van de werkgevers te laag. Volgens een mediabericht eisen de werknemersvertegenwoordigers een verhoging van 77 procent over een periode van vier jaar. Daarnaast zouden werknemers beter beschermd moeten worden tegen verlies van hun baan door de toenemende automatisering.

Nepagenten gearresteerd dankzij oplettende bewoner

Maandagnacht heeft de politie twee ‘nep-agenten’ aangehouden die worden verdacht van oplichting. Beide mannen deden zich in o.a. Belt-Schutsloot (gemeente Meppel) voor als politieagent en slaagden erin om sieraden te ontfutselen bij een bewoonster. Dankzij een alerte buurtbewoner die het kenteken noteerde, zijn de mannen later die nacht getraceerd en gearresteerd. De politie doet nu onderzoek naar waar ze mogelijk ook hun slag sloegen.

Rond middernacht wisten de mannen het slachtoffer te bewegen om sieraden mee te geven; deze zouden ze veiligstellen, omdat er dieven in de buurt waren gesignaleerd. Nadat de collega’s zonder uniform vertrokken waren, vertrouwde de vrouw het niet en belde de politie. Een alerte buurman had het kenteken genoteerd en korte tijd later werd die bewuste auto is door de politie in Amsterdam stopgezet. De 2 inzittenden hadden hetzelfde signalement en zijn aangehouden. Zij zijn inmiddels weer heengezonden, maar blijven verdachten in het onderzoek. Het gaat om een man van 21 jaar uit Egmond aan Zee en een man van 31 jaar uit Tegelen.

Dader 1 belde op het vaste telefoonnummer en deed zich voor als politieman van een plaatselijk politieteam. Hij gaf de opdracht direct de mobiele telefoon uit te zetten; waarschijnlijk zodat de bewoner tussentijds niemand om raad kon bellen. De dader noemde namen van enkele familieleden om vertrouwen te wekken. Met hen zou overlegd zijn om de sieraden op te halen.

Dader 2 kwam tijdens het telefoongesprek aan de deur; hij stelde zich ook voor als politieman en kwam de sieraden ophalen. Deze man noemde wat codes, die dader 1 ook verteld had.

De politie gaat nooit op deze manier te werk. Een agent zal nooit vragen om waardevolle spullen of geld af te staan om deze ‘veilig te stellen’. Word je gebeld door iemand die zich voordoet als politiemedewerker en vertrouw je het niet? Hang op en maak melding bij de politie. Je kunt hiervoor het telefoonnummer 0900-8844 bellen. Vraag een agent die bij je aan de deur staat altijd om zijn of haar politie-identificatie. Op zo’n legitimatiebewijs (een pasje ter grootte van een rijbewijs) staat een politielogo, een foto en het dienstnummer. Kan de ‘agent’ geen ID tonen of twijfel je aan de echtheid ervan? Bel dan 112, aangezien het om een heterdaadsituatie gaat. Laat een agent die zich niet kan identificeren nooit zomaar binnen.

Defensie ondersteunt repatriëring Nederlanders uit Libanon

In verband met de slechter wordende veiligheidssituatie worden Nederlanders geholpen om Libanon te verlaten. Defensie zorgt in de komende dagen voor militair luchttransport, in nauw contact met andere landen die ook vluchten organiseren.

Het wordt steeds lastiger om Libanon te verlaten – het scenario waarvoor al langer gewaarschuwd werd in reisadviezen. In het zuiden van het land wordt door grondtroepen gevochten. Daarom onderneemt de Nederlandse regering actie om Nederlanders bij te staan.

Op vrijdag 4 oktober staat een Multi Role Tanker Transportvliegtuig (MRTT) naar Beiroet INTL airport gepland en zal daar Nederlanders ophalen die zich bij Buitenlandse Zaken hebben gemeld voor repatriëring, en vervolgens terugvliegen op de militaire luchtmachtbasis Eindhoven. Voor zaterdag 5 oktober wordt een tweede repatriëringsvlucht gepland.

Cyprus
Indien de vluchten niet geheel vol zijn, worden conform internationale afspraken mogelijk ook andere nationaliteiten meegenomen. Dit geldt ook voor repatriëringsvluchten van andere landen die dan ook Nederlanders kunnen meenemen. Ter voorbereiding van mogelijke verdere escalatie vergroot Defensie zijn logistieke footprint op Cyprus ter voorbereiding op een mogelijke evacuatie.

Israël
Nederlanders die hulp willen om Libanon te verlaten, roepen we op om zich hiervoor aan te melden via NederlandWereldwijd. De Nederlanders die zich hebben geregistreerd hebben inmiddels bericht ontvangen van Buitenlandse Zaken. Daarnaast monitoren we ook de veiligheidssituatie in Israël nauwgezet. Ook hier bereidt Defensie zich voor op verschillende scenario’s voor eventuele repatriëring.

Olieprijs stijgt door onrust Midden-Oosten

Vandaag stegen Europese olie- en gasbedrijven verder omhoog op de aandelenmarkten, aangewakkerd door een verdere stijging van de olieprijzen. Deze stijging is te wijten aan bezorgdheid over het conflict in het Midden-Oosten en de mogelijkheid van verstoringen in de olieleveringen uit deze regio. In de vroege handel lieten bedrijven zoals Shell, BP en TotalEnergies positieve resultaten zien.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 1,7 procent naar 70,98 dollar, terwijl Brentolie met 1,5 procent duurder werd en nu 74,63 dollar per vat kost. De dag ervoor waren de olieprijzen al aanzienlijk gestegen, omdat een conflict waarbij het olierijke Iran betrokken is, de aanvoer van de grondstof naar de wereldmarkt zou kunnen beïnvloeden.

J.D. Vance wint 'running mate' debat, Walz maakte een gespannen indruk

In de VS stonden vannacht vicepresidentskandidaten Walz en Vance tegenover elkaar in hun eerste en mogelijk laatste debat voor de verkiezingen in november. Hoewel de tegenstanders slechts de plaatsvervangers van presidentskandidaten Harris en Trump zijn, vermoeden waarnemers dat het tv-duel mogelijk beslissend kan zijn voor de uitkomst van de verkiezingen.

Update 11.00 uur: In tegenstelling tot het debat tussen Trump en Harris, hielden de Democraat Tim Walz en de Republikein J.D. Vance, kandidaten voor het Amerikaanse vicepresidentschap, hun debat beschaafd en inhoudelijk. Waar Kamala Harris meer punten scoorde in het tv-debat met Donald Trump, is dit debat door JD Vance gewonnen. De senator uit Ohio kwam zelfverzekerder over, was retorisch vaardiger en leek ook inhoudelijk beter voorbereid. Tim Walz daarentegen begon zichtbaar nerveus, keek vaak naar beneden om aantekeningen te maken en werd pas zelfverzekerder naarmate het debat vorderde.

JD Vance volgde een duidelijke strategie: geen verbale aanvallen tegen Walz; herhaaldelijk de prestaties van Donald Trump prijzen en tegelijkertijd Harris de schuld geven van alle problemen van de afgelopen vier jaar. Walz daarentegen liet veel kansen liggen om de aanvallen van JD Vance op Harris te corrigeren of te weerleggen. In plaats daarvan verwees de gouverneur van Minnesota herhaaldelijk naar hoe voorbeeldig de zaken gaan in zijn staat. De belangrijkste taak van de vice-presidentskandidaat is echter niet om het huidige werk te prijzen, maar om de prestaties van zijn presidentskandidaat te benadrukken. Walz deed dit te weinig.

In de afgelopen weken hebben Vance en Walz elkaar aangevallen met polemische kritiek. Walz bestempelde Vance als een "rare" en "extreme vent". Omgekeerd beschuldigde Vance de gouverneur van Minnesota ervan een "radicaal linkse" te zijn met banden met communistisch China. Daar was niets van te merken in het tv-debat. Het debat was grotendeels feitelijk en eerlijk. Vooral JD Vance probeerde zijn tegenstander niet persoonlijk aan te vallen, maar vriendelijk en empathisch over te komen. Vance schakelde echter wel over op de aanval als het over Harris ging. Hij gaf haar de schuld van de inflatie, de stijging van de voedselprijzen en de aanzienlijke toename van illegale vluchtelingen in de VS. De zittende president Joe Biden werd nauwelijks genoemd door Vance. De van nature vriendelijke "Coach Walz" liet zich te veel sussen door de onverwacht vriendelijke houding van zijn tegenstander. Hij had Trump en Vance harder kunnen aanpakken, vooral op het gebied van abortus en wapenwetten.

De discussie ging meteen over het Midden-Oostenbeleid. Op de vraag of ze een preventieve aanval van Israël op Iran en zijn nucleaire faciliteiten zouden steunen, gaven beide kandidaten ontwijkende antwoorden. Walz bekritiseerde Trump als "wispelturig". Als president heeft hij de voorkeur voor degenen die hem naar de mond praten. Met het oog op de situatie in het Midden-Oosten waarschuwde Walz voor een nieuw presidentschap van Trump. Solide leiderschap is belangrijk. Een bijna 80-jarige die zich zorgen maakt over de omvang van zijn publiek bij campagne-evenementen is niet de persoon die op dit moment nodig is. Hij bekritiseerde verder Trump omdat hij zich terugtrok uit de nucleaire deal met Iran, waardoor Iran dichter bij een kernwapen is gekomen. Vance benadrukte daarentegen dat Amerika stabiliteit heeft ervaren in de vier jaar van het presidentschap van Trump. De zwakte van de huidige Amerikaanse regering zou mede verantwoordelijk zijn voor de vele huidige oorlogen en crises.

Walz bekritiseerde Trump eveneens om zijn betrokkenheid bij de benoeming van drie conservatieve rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof, die daarna besloten om een landelijk recht op abortus, dat bijna vijftig jaar had bestaan, te schrappen. Vance, die bekend staat om zijn conservatieve opvattingen over abortus, hanteerde tijdens het debat plotseling een gematigdere toon en gaf aan geen nationaal verbod op abortus te steunen, iets wat hij eerder wel heeft gedaan.

De voor Amerikaanse burgers belangrijke onderwerpen economie, inflatie en immigratie kregen veel ruimte in het debat. Vance wist hier punten te scoren met gewaagde, soms valse beweringen. Walz daarentegen was overtuigender op het gebied van abortus, klimaatbescherming en wapenwetten.

Walz maakte de beste indruk op het punt waar hij het gedrag van Trump aankaartte na het verliezen van de verkiezingen van 2020 en de bestorming van het Capitool op 6 januari. Terwijl Vance een ontwijkend antwoord gaf op de vraag of Trump en hij de verkiezingsuitslag opnieuw zouden aanvechten na een nederlaag, zei Walz duidelijk en ondubbelzinnig: "De winnaar moet de winnaar zijn." En met het oog op de toespraak van Trump voor de bestorming van het Capitool voegde hij eraan toe: "De woorden van een president doen er toe." Walz maakte echter ook fouten. In het begin verwarde hij Israël met Iran. En toen hij werd geconfronteerd met het feit dat hij het Chinese bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989 niet had gevolgd vanuit Hong Kong, zoals werd beweerd, maar vanuit Nebraska, antwoordde Walz niet overtuigend: "Ik heb me vergist."

De tv-debatten van de vicepresidentskandidaten spelen normaal gesproken geen rol. De presidentskandidaten zijn doorslaggevend voor de verkiezingsuitslag. Maar dit jaar is er veel anders. Trump en Harris staan gelijk in de zeven 'swing-states'. En het is hoogst onwaarschijnlijk dat er nog een tv-debat volgt. In dat opzicht kan dit tv-debat tussen de runners-up misschien toch de doorslag geven voor zwevende kiezers. Ongeacht de verkiezingsuitslag op 5 november heeft het overtuigende optreden van JD Vance hem gekwalificeerd voor de politieke erfenis van Trump.

Samenvatting ( door VRT):

Eerdere berichtgeving: Het debat tussen de Democratische gouverneur van Minnesota, Walz, en de Republikeinse senator uit Ohio, Vance, vond woensdag om 3.00 uur Nederlandse tijd plaats in New York. Het evenement wordt uitgezonden door CBS. Het zal beide kandidaten de kans geven om zichzelf voor te stellen aan de Amerikaanse kiezers, hun respectievelijke presidentskandidaten Harris en Trump te verdedigen en de tegenpartij een hak te zetten. Het debat zal 90 minuten duren, inclusief twee pauzes van vier minuten. Er zullen geen openingsverklaringen of live publiek aanwezig zijn. De kandidaten mogen geen van te voren gemaakte aantekeningen gebruiken, maar krijgen pen, papier en water. Ze hebben elk twee minuten om een vraag te beantwoorden, gevolgd door twee minuten voor een antwoord van hun tegenstander en een antwoord van één minuut. Een fact check door de moderators is niet gepland. Vance heeft het laatste woord - dit is beslist door een muntstuk op te gooien.

Wie is J.D. Vance?
James David Vance is sinds 2023 de senator van de staat Ohio. Hij staat bekend als een uitgesproken conservatief: hij is fel tegen abortus, kritisch over de woke-cultuur en pleit voor het gezin als fundament van de samenleving. In het verleden heeft Vance zich echter zeer negatief uitgelaten over Trump; tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen in 2016 noemde hij hem zelfs publiekelijk een 'idioot'. Tegenwoordig is Vance echter volledig achter Trump gaan staan.

Wie is Tim Walz?
Tim Walz is sinds 2019 de gouverneur van Minnesota. Daarvoor was hij van 2007 tot 2019 vertegenwoordiger in het Huis van Afgevaardigden voor dezelfde staat. Hij wordt gezien als een progressieve politicus. Gedurende zijn politieke loopbaan heeft hij zich sterk ingezet voor gratis schoollunches, zodat ook kinderen uit gezinnen met een laag inkomen naar school konden gaan. Daarnaast streefde hij ernaar om de medische kosten te verlagen en de criminaliteit in de Verenigde Staten aan te pakken.

Debat tussen Walz en Vance kan ongewoon grote rol spelen in de presidentsverkiezingen
Volgens peilingen is er een nek-aan-nek race tussen de Democraat Harris en de Republikein Trump gaande. De indruk die Walz en Vance maken zou zwevende kiezers kunnen overtuigen. Bovendien kan het debat voor beide campagneteams het laatste zijn voor de presidentsverkiezingen, historicus Douglas Brinkley vertelde aan MSNBC dat dit het belangrijkste vice-presidentiële debat in de geschiedenis van de VS zou kunnen zijn. Volgens Brinkley zou een uitstekend optreden van runner-up Vance de laatste kans van Trump kunnen zijn om de verkiezingen te winnen. Harris ligt momenteel iets voor op Trump in de peilingen.

Walz is vaak enthousiaster en gewoner als hij het Amerikaanse volk toespreekt, terwijl Vance scherp debatteert en intellectueler overkomt. Het verschil tussen de twee kandidaten zal daarmee nog duidelijker zichtbaar worden tijdens het debat. 

Zowel Walz als Vance hebben zich de afgelopen weken intensief voorbereid op het tv-duel. De thema's migratie, abortus en economie staan centraal in de verkiezingscampagne - en dus waarschijnlijk ook in het duel. De Republikeinen rond Trump en Vance beschuldigen de Democraten van een mislukt beleid aan de zuidgrens met Mexico. Op het gebied van abortus pleiten de Democraten voor herstel van het landelijke recht op abortus ( Roe vs Wade), terwijl de Republikeinen de beslissing aan de staten willen overlaten.

Op het gebied van economisch beleid geven de Republikeinen de regering onder president Biden en Harris de schuld van de hoge kosten van levensonderhoud. Harris en Walz van hun kant zijn voorstander van investeringen, bijvoorbeeld in klimaatbescherming, versterking van het arbeidsrecht en hogere belastingen voor de rijken.

Het debat zou ook kunnen leiden tot persoonlijke sneren. In de verkiezingscampagne heeft Vance vraagtekens geplaatst bij de militaire carrière van Walz, terwijl deze laatste de Republikein als "vreemd" heeft omschreven en kritiek heeft geuit op zijn nauwe banden met miljardairs. 

Podcast van Hawk Tuah girl Haliey Welch derde populairste in de VS

De hype rond Haliey Welch is voorlopig nog niet voorbij. De jonge Amerikaanse veroverde afgelopen zomer het internet met haar iconische “Hawk Tuah”-uitspraak en heeft sindsdien haar eigen podcast gelanceerd, genaamd Talk Tuah. Deze podcast is inmiddels uitgegroeid tot de derde meest beluisterde podcast op Spotify in de Verenigde Staten.

De beruchte uitspraak “Hawk Tuah” kwam voort uit een interview op het YouTube-kanaal Tim & Dee TV, waar Haliey, samen met een vriendin, werd gevraagd wat mannen helemaal gek maakt in de slaapkamer. Zonder enige terughoudendheid antwoordde ze: “You gotta give 'em that Hawk TUAH, spit on that thang.” Dit fragment ging razendsnel viraal, en hoewel het misschien slechts een dronken opmerking leek, groeide het uit tot een ware internetfenomeen.

Begin deze maand kondigde Haliey haar eigen podcast aan: Talk Tuah. Inmiddels zijn er vier afleveringen uitgebracht, met gasten zoals comedian Whitney Cummings en influencer Kaitlyn Bristowe. Ondanks dat de podcast nog vrij nieuw is, is de populariteit al enorm. Alleen The Joe Rogan Experience en The Tucker Carlson Show hebben meer luisteraars op Spotify in de VS.

Het succes van Talk Tuah komt niet helemaal uit de lucht vallen. De podcast maakt deel uit van Betr Media, een mediabedrijf geleid door bokser en YouTuber Jake Paul, wat betekent dat er een flinke promomachine achter zit. Bovendien lijkt Haliey met haar zuidelijke accent en uiterlijk een opvallend grote aantrekkingskracht te hebben op conservatieve luisteraars in Amerika, vooral uit de MAGA-hoek. Hoewel ze nooit zelf politieke uitspraken heeft gedaan, is ze onbewust omarmd door conservatief Amerika, waar podcasts als deze vaak goed scoren.

Haliey is inmiddels officiëel miljonair. Iets dat haar in staat stelde om meteen meer dan de helft van dat vermogen te steken in een door haarzelf opgezette stichting Paws across America, die zich inzet voor asielhonden.

Scooterbestuurder zwaargewond na ongeluk met politieauto

Een scooterbestuurder is deze nacht ernstig gewond geraakt tijdens een ongeluk met een politieauto op de Troelstralaan in Amsterdam Nieuw-West. "Twee agenten zijn ter plaatse behandeld door ambulancepersoneel", laat de politie via X weten. Door het ongeluk was het ov tijdelijk gestremd. Zo meldt AT5. 

Het ongeluk gebeurde rond 04.00 uur. Hoe het ongeluk precies heeft kunnen gebeuren, is onduidelijk. De gewonde scooterrijder werd met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De verkeersongevallenanalyse (VOA) is opgeroepen om onderzoek te doen. 

De politie vraagt mensen die meer weten of hebben gezien contact op te nemen. 

Terugvordering foute UWV-uitkering alleen in uitzonderlijke gevallen

Het overgrote deel van de mensen die door een fout van het UWV te veel uitkering hebben ontvangen, hoeft dit niet terug te betalen. Dat heeft minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken bevestigd tijdens een debat. Hij gaf echter ook aan dat het niet helemaal uitgesloten kan worden dat sommige mensen wél moeten terugbetalen. "Kan je dan helemaal uitsluiten dat er nooit iemand iets zal moeten terugbetalen? Nee, dat kan niet voor 100 procent," aldus Van Hijum. Alleen in uitzonderlijke gevallen zal het UWV terugvorderingen doen.

Het debat in de Tweede Kamer ging over fouten van het UWV, waarbij mogelijk tienduizenden mensen een te hoge of te lage arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen. Dit probleem speelt mogelijk al jarenlang, hoewel de exacte omvang nog wordt onderzocht.

Veel Kamerleden delen de mening van Van Hijum: terugvorderen moet niet het uitgangspunt zijn. Sommige partijen willen zelfs dat het kabinet garandeert dat er nooit geld wordt teruggeëist, omdat de fout bij de overheid ligt. Van Hijum wilde zover nog niet gaan.

De minister benadrukte dat terugvordering alleen aan de orde is wanneer duidelijk was dat iemand te veel geld ontving. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de uitkering hoger was dan het inkomen dat iemand had voordat hij of zij arbeidsongeschikt raakte.

Hoewel terugvordering wettelijk verplicht is, biedt de wet ruimte om hiervan af te wijken als de fout bij de uitvoerende instantie ligt. Van Hijum verwees hierbij naar een belangrijke gerechtelijke uitspraak van eerder dit jaar. Hierdoor is er meer flexibiliteit mogelijk om mensen niet te belasten met terugbetalingen wanneer het de schuld van de overheid is.

Voor mensen die te weinig uitkering hebben ontvangen, is eerder al duidelijk gemaakt dat zij het geld waar ze recht op hadden alsnog zullen krijgen.

FOK! Wat een weer: mist, bewolking, regen, zon, droog en wind

herfstbanner


Goedemorgen! 

Vanochtend begint in het zuiden plaatselijk met mist. Deze lost geleidelijk op en dan zijn daar perioden met zon. Elders is er veel bewolking en valt er plaatselijk lichte regen. In de loop van de ochtend wordt het geleidelijk overal droog. Landinwaarts is er weinig wind, in de kustgebieden is de wind noordoostelijk en matig, later in het noordelijk kustgebied vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanmiddag is het half tot zwaar bewolkt. Op de Waddeneilanden kan er een enkele bui voorkomen. Elders is het op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur ligt tussen 11°C in het oosten en plaatselijk 16°C in het zuidwesten. De noordoostenwind is overwegend matig, in het noordelijk kustgebied en op het IJsselmeer vrij krachtig, mogelijk af en toe krachtig, windkracht 6.

Vanavond is het wisselend bewolkt en is het op de meeste plaatsen droog. De wind komt uit een noordoostelijke richting en is zwak tot matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Vannacht zijn er opklaringen en blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt tussen 8°C aan de kust en 3°C plaatselijk in het oosten. Landinwaarts is de wind zwak, aan de kust staat een matige wind uit het noordoosten.

Tot morgen!

 

geel (Foto: FOK.NL)
Geld of een foto doneren? Dat kan hier!  (Foto: FOK.NL)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1400

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Iraanse aanval beeindigd, 180 raketten, maar zeer weinig letsel

Volgens een Israëlische militaire woordvoerder raakten zeer weinig mensen gewond door de Iraanse raketaanval op Israël. Op de bezette Westelijke Jordaanoever werd in Jericho een Palestijn gedood door vallende raketonderdelen, zei de plaatselijke gouverneur. De Israëlische reddingsdienst Magen David Adom maakte melding van twee lichtgewonden in de omgeving van Tel Aviv.

Iran vuurde 's avonds ongeveer 180 raketten af op Israël. Minstens één persoon werd gedood en twee anderen raakten lichtgewond. Volgens Iraanse informatie werden bij de aanval op Israël voor het eerst hypersonische raketten gebruikt. Met de Fatah-1-raket slaagde de luchtmacht van de Revolutionaire Garde erin door de Israëlische luchtverdediging heen te breken, zo meldde de staatsradio. De hypersonische raket werd 15 maanden geleden onthuld. 90 procent van de raketten die op Israël werden afgevuurd, zouden hun doel hebben geraakt aldus de Garde op de Iraanse staatstelevisie. De aanval was gericht op lucht- en radarbases en op het veiligheidsapparaat dat van plan was hoge vertegenwoordigers van Hamas en Hezbollah te vermoorden. Iran heeft het recht om zichzelf te verdedigen binnen het kader van internationale regelgeving, aldus de verklaring. Het Israëlische leger zei dat er een klein aantal aanvallen plaatsvond in centraal Israël en andere in het zuiden van het land. De exacte schade is nog onduidelijk.

Het Israëlische leger heeft na de raketaanval de burgers weer groen licht gegeven, mensen in heel Israël mochten de schuilplaatsen rond 20:00 uur weer verlaten. Een woordvoerder zei ook dat er momenteel geen bewijs is voor verdere bedreigingen vanuit Iran. Sommige raketten raakten het centrum en andere plaatsen in Israël. Er zijn tot nu toe geen meldingen van gewonden.

Na de Iraanse raketaanvallen op Israël herhaalde de Israëlische premier Netanyahu de dreigementen van zijn land. “Iran heeft vanavond een grote fout gemaakt en het zal ervoor boeten”, zei Netanyahu. Het Israëlische regeringshoofd herhaalde zijn dreigement: "Wie ons ook aanvalt, zullen wij terugpakken."

Israëlische legerwoordvoerder Daniel Hagari had eerder gezegd dat de Iraanse beschietingen ‘gevolgen zouden hebben voor Iran’. “We hebben plannen en we zullen handelen op de plaats en tijd die we nog bepalen”, voegde Hagari eraan toe.

Met het oog op de escalerende situatie in het Midden-Oosten zal de VN-Veiligheidsraad morgen bijeenkomen voor een spoedvergadering. Dit werd aangekondigd door het Zwitserse voorzitterschap van het machtigste VN-orgaan. De Raad is grotendeels geblokkeerd wat betreft kwesties in het Midden-Oosten, maar het is niet uitgesloten dat het 15 leden tellende orgaan het eens kan worden over een gemeenschappelijk standpunt gezien het risico van een grote oorlog. 

Volgens de Amerikaanse president Joe Biden zijn er gesprekken gaande met Israël over een mogelijke reactie op de Iraanse raketaanval op Israël. Hoe een reactie op de beschietingen eruit zou kunnen zien, wordt “momenteel actief besproken. Dat valt nog te bezien”, vertelde Biden aan verslaggevers in het Witte Huis in Washington.

OM eist 1,5 jaar cel voor 'katvanger Holleeder' en wil Wallenpanden uit beheer halen

Het Openbaar Ministerie eist anderhalf jaar, waarvan zes voorwaardelijk, cel tegen Marcel Kaatee voor het witwassen van panden op de Wallen. De panden staan op naam van een bv waarvan de 66-jarige Kaatee de voorzitter is. De werkelijke eigenaar zou Willem Holleeder zijn, vermoedt het OM. Zo meldt AT5. 

Het gaat onder meer om de panden waar eerder de gokhallen Buddy Buddy en Molensteeg 1 zaten. Kaatee was de uitbater van de gokhallen. 

Volgens het OM zijn de betrokken panden gefinancierd met crimineel geld, waaronder een deel van het losgeld van de Heinekenontvoering. Holleder zou op de achtergrond een belangrijke rol hebben gespeeld bij de panden. 

"Vanaf de eerste aankoop heeft Willem Holleeder de rol van de werkelijke rechthebbende. Niet op papier, wel telkens beslissend op de achtergrond bij de keuze van de katvangers en behartiging van zijn financiële belangen via deze katvangers", aldus het OM. 

De panden moeten daarom verbeurd worden verklaard. Ze worden dan uit het beheer van Kaatee gehaald en komen ze uit de criminaliteit, aldus het OM. 

Volgens het OM heeft Katee zichzelf door zijn keuzes en gedrag in een kwetsbare positie geplaatst, waardoor Holleeder makkelijk misbruik van hem kon maken. Nu zit hij vast met de panden op de Wallen en een hypotheek die alleen op papier lijkt te bestaan. "Die positie maakt dat hij zelf de stap niet wil, niet kan of niet durft te maken om afstand te doen van de Wallenpanden."

De rechtbank doet op 11 november uitspraak in de zaak. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1403
special
VrijMiBabes #230 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1402
special
Random Pics van de Dag #1401
special
Random Pics van de Dag #1400
special
Random Pics van de Dag #1399
©FOK.nl e.a.