FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 1 oktober 2024

Veel sterker PSV speelt gelijk tegen Sporting CP in Champions League

PSV heeft in eigen huis gelijkgespeeld tegen Sporting CP in de groepsfase van de Champions League. De Eindhovenaren begonnen sterk en kwamen in de eerste helft op voorsprong dankzij een schitterend afstandsschot van Jerdy Schouten. Ondanks meerdere kansen om de voorsprong uit te breiden, slaagde de ploeg van Peter Bosz er niet in om de wedstrijd vroegtijdig te beslissen.

Na de openingstreffer had PSV voldoende mogelijkheden om de score te verdubbelen, maar de kansen werden niet goed benut. Sporting CP leek lange tijd weinig in te brengen. Toch viel de gelijkmaker vlak voor tijd, toen een van richting veranderde voorzet op fraaie wijze werd afgemaakt door Daniel Braganca. Hierdoor sleepten de Portugezen alsnog een punt uit het duel.

Voor PSV wacht nu een zware uitwedstrijd in de Champions League tegen Paris Saint-Germain.

8 doden en 7 gewonden bij schietpartij Tel Aviv tijdens raketaanval Iran

Tijdens de Iraanse raketaanval op Israël is er een schietpartij geweest in Tel Aviv. De politie noemt het een vermoedelijke terroristische aanslag. Twee mannen hebben minstens acht mensen gedood. De daders zijn doodgeschoten.

Bij een terroristische aanslag in de wijk Jaffa in Tel Aviv zijn volgens de politie acht mensen gedood en zeven anderen gewond geraakt. De politie zei dat twee terroristen "geneutraliseerd" waren.

De families van de slachtoffers zijn inmiddels op de hoogte gebracht. Op televisiebeelden was te zien hoe de schutters uitstapten bij een tramhalte en het vuur openden.

De politie zegt dat ze nog een mogelijke terroristische aanslag onderzoeken in een hotel in Tel Aviv. Volgens mediaberichten zijn er explosies gehoord in de stad en werden erin Jeruzalem ook ontploffingen gemeld. Het is onduidelijk of de gebeurtenissen verband houden met de Iraanse aanval op Israël, die op bijna hetzelfde moment begon.

Iraanse aanval op Israël

De Verenigde Staten waarschuwen voor een op handen zijnde ballistische raketaanval van Iran op Israël. Dit melden een Israëlische bronnen. De verwachting is dat de aanval op korte termijn zal plaatsvinden.

De Amerikaanse regering verwacht dat de mogelijke aanval van Iran op Israël vergelijkbaar zal zijn met de aanval in april van dit jaar. Destijds lanceerde Iran een golf van drones en raketten richting Israël als vergelding voor een vermoedelijke Israëlische aanval op een Iraans diplomatiek complex in Syrië. Bij die aanval werden meer dan 300 projectielen, waaronder ongeveer 170 drones en meer dan 120 ballistische raketten, richting Israël afgevuurd, waarvan het overgrote deel werd onderschept door de Israëlische luchtverdedigingssystemen en bondgenoten.

De VS heeft verklaard klaar te staan om Israël te helpen bij het onderscheppen van elke aanval die Iran richting het land stuurt, vergelijkbaar met de manier waarop het in april steun verleende. Hoewel de omvang van de verwachte aanval van Iran deze keer nog onduidelijk is, waarschuwde de VS dat een directe militaire aanval door Iran op Israël ‘ernstige gevolgen’ voor Iran zal hebben.

Eerder op dinsdag meldde het Israëlische leger dat het nog geen luchtbedreiging vanuit Iran had geïdentificeerd. Premier Benjamin Netanyahu heeft de Israëlische bevolking opgeroepen om eenheid te tonen en de aanwijzingen van de hulpdiensten op te volgen.

Ondertussen heeft de Amerikaanse ambassade in Israël alle Amerikaanse overheidsmedewerkers en hun familieleden geïnstrueerd om voorlopig binnen te blijven vanwege de ‘huidige veiligheidssituatie’. In deze waarschuwing, die niet expliciet verwijst naar de dreiging van een Iraanse aanval, wordt aangegeven dat iedereen rekening moet houden met de huidige omstandigheden bij het maken van hun eigen veiligheidsplannen.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is het onder de ‘no double standard policy’ verplicht om dezelfde informatie die aan Amerikaanse overheidsmedewerkers wordt verstrekt, ook te delen met Amerikaanse burgers in het betreffende land als de onderliggende dreiging voor beide groepen geldt.

Hoewel het Israëlische leger nog geen directe dreiging vanuit Iran ziet, zei een woordvoerder van de Israëlische Defensiemacht (IDF), Daniel Hagari, dat men op de hoogste staat van paraatheid is. "Op dit moment ziet Israël geen directe dreiging vanuit Iran," verklaarde Hagari dinsdag, maar benadrukte dat Israël "op piekalarm is, zowel offensief als defensief."

In een korte videoboodschap zei Hagari dat Israëlische militaire vliegtuigen momenteel de lucht afspeuren op zoek naar eventuele dreigingen vanuit Iran. Hij waarschuwde verder dat elke aanval op Israël ‘gevolgen zal hebben.’

Update 18.46 uur:
Volgens de Israëlische defensie zijn er nu raketten afgevuurd vanuit Iran. In heel Israël zou inmiddels het luchtalarm klinken.

Update 18.55 uur:
Inmiddels zijn er ook meldingen uit Jerusalem van onderscheppingen van raketten door de Israëlische luchtafweersystemen.

Update 19.10 uur:
Livebeelden tonen nu tientallen projectielen in de lucht boven Tel Aviv. Weinige daarvan lijken noemenswaardige schade aan te richten. Verreweg de meeste lijken onderschept te worden. Toch zijn er inmiddels ook enkele rookwolken zichtbaar.

Update 19.30 uur:
Op livebeelden lijkt te zien te zijn dat inmiddels forse aantallen binnenkomende raketten ook daadwerkelijk doel raken. De beelden tonen aan de horizon talloze raketten die inslaan en explosies veroorzaken.

Update 19.35 uur:
Volgens het Israëlische leger is de aanval ten einde gekomen en kunnen burgers hun schuilplaatsen verlaten. Vooralsnog zijn er geen doden en gewonden gemeld.

Traxxas moet 1100 modelauto's terugroepen wegens asbest

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de verkoop en distributie van een aantal op afstand bestuurbare modelauto's stilgelegd, omdat ze asbesthoudende onderdelen bevatten. Het gaat om wagens van de Amerikaanse fabrikant Traxxas, die bovendien eerder verkochte modellen terug moet roepen.

Het probleem is dat asbestvezels in de lucht kunnen komen tijdens het repareren of onderhouden van de wagens, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Modelautoliefhebbers sleutelen vaak aan hun auto's, waardoor het risico op blootstelling groot is. Vandaar dat de ILT besloot in te grijpen. Het gaat in Nederland om ongeveer 1100 modelauto's.

Mensen die willen controleren of zij een van de getroffen wagens hebben, kunnen terecht op de website van Traxxas. Daar staan de serienummers, typen en namen van de modelauto's en onderdelen vermeld. De inspectie kreeg eerder een melding binnen over de wagens, waarna ze monsters nam van zowel de Nederlandse dealer als het distributiecentrum om het asbestprobleem te bevestigen.

De getroffen modellen bevatten onderdelen met chrysotiel, oftewel wit asbest. Deze onderdelen, zoals de slipper en brake pads, waren ook los verkrijgbaar als reserveonderdelen. Het probleem speelt vooral bij oudere modelauto's die sinds 2002 in de verkoop zijn.

Consumenten die een van deze wagens hebben, kunnen via een terugroepactie hun modelauto veilig laten repareren. Degenen die geen gebruik willen maken van deze actie, moeten hun auto inleveren als asbesthoudend afval bij de lokale milieustraat, aldus de ILT.

Israël spreekt van zware gevechten Zuid-Libanon, Hezbollah ontkent grondoffensief

Het Israëlische leger is met grondtroepen Zuid-Libanon binnengevallen. Het is een 'beperkte' operatie. Het leger spreekt van ‘gerichte’ aanvallen op Hezbollah-doelen in dorpen nabij de Israëlische grens.

Update 16.00 uur: Na de start van het 'kleinschalige' Israëlische grondoffensief is de situatie in de regio in een stroomversnelling geraakt. Het Israëlische leger zegt in hevige gevechten te zijn verwikkeld met Hezbollah en heeft de inwoners van zo'n 30 dorpen opgeroepen om zichzelf in veiligheid te brengen. De verwachting is dat "elk huis dat Hezbollah gebruikt voor haar militaire doeleinden een doelwit zal zijn", schreef legerwoordvoerder Avichai Adraee op X. Hij had de Libanese bevolking al eerder gewaarschuwd om niet ten zuiden van de rivier de Litani te gaan, die ongeveer 30 kilometer van de Israëlisch-Libanese grens ligt.

De IDF-aanvallen beperken zich niet tot het zuiden van Libanon, maar gaan ook door bij Beiroet. De Israëlische luchtmacht zei dat het verschillende wapenfabrieken en infrastructuur van Hezbollah had gebombardeerd. De aanvallen werden uitgevoerd op basis van inlichtingen, aldus het IDF. Er waren maatregelen genomen om de schade voor burgers te beperken.

Hoewel de Israëlische strijdkrachten spreken van hevige gevechten met Hezbollah, is het beeld van de terreurorganisatie anders. Hezbollah ontkent dat Israëlische troepen Libanon zijn binnengetrokken. Berichten hierover zijn "desinformatie", verklaarde hun woordvoerder Mohammed Afifi. Er zouden vanaf dinsdagmiddag geen gevechten meer zijn geweest met de Israëlische troepen. Niettemin zouden zijn Hezbollah-strijders klaar zijn voor "een directe confrontatie met vijandelijke troepen die Libanon durfden of probeerden binnen te dringen". De VN-waarnemingsmissie in Libanon (UNIFIL) verklaarde ook dat ze de binnenkomst van grondtroepen niet kon bevestigen.

Hezbollah heeft vandaag wel verschillende projectielen op Israël afgevuurd. De doelwitten waren soldaten in het noorden van Israël, maar ook het hoofdkwartier van de Israëlische geheime dienst Mossad in Tel Aviv. Raketonderdelen raakten een snelweg nabij de metropool. Verschillende mensen raakten gewond. De Israëlische regering heeft hierop openbare bijeenkomsten beperkt en diverse stranden gesloten.

VN-organisatie vreest gevolgen
De waarnemersmissie van de Verenigde Naties in Libanon, UNIFIL, bekritiseerde het Israëlische grondoffensief. Dit is volgens hen een schending van de Libanese soevereiniteit.

De Amerikaanse regering waarschuwde op haar beurt Iran, dat Hezbollah financiert, voor een directe aanval op Israël. Minister van Defensie Austin zei op X dat een dergelijke aanval ernstige gevolgen zou hebben.

De VN riep op tot ruim 420 miljoen dollar aan noodhulp voor Libanon.
Premier Mikati benadrukte dat zijn land een van de gevaarlijkste fasen uit zijn geschiedenis doormaakt. Volgens de Verenigde Naties is de gevraagde noodhulp bedoeld om de getroffenen onder meer te voorzien van voedsel, noodonderdak, medische voorzieningen en water. De VN-noodhulpcoördinator voor Libanon, Riza, voegde eraan toe dat geen enkele hoeveelheid hulp de crisis zou kunnen verlichten als burgers het doelwit blijven.

Eerdere berichtgeving: Het Israëlische leger zegt dat het een grondoperatie heeft gelanceerd tegen de terroristische organisatie Hezbollah in Zuid-Libanon. Het leger maakte dit vroeg in de ochtend bekend op X. Ze begonnen met “beperkte, plaatselijke en gerichte grondaanvallen op basis van nauwkeurige inlichtingeninformatie tegen terroristische doelwitten en infrastructuur van de pro-Iraanse Hezbollah-militie in Zuid-Libanon.”

Deze doelen bevonden zich in dorpen vlakbij de grens en vormden volgens het IDF een directe bedreiging voor de Israëlische gemeenschappen in het noorden van Israël. De Israëlische luchtmacht en artillerie ondersteunden de grondtroepen met precisieaanvallen op militaire doelen in het gebied.

Het Israëlische leger valt al dagen massaal doelen in Libanon aan, waaronder wapendepots van Hezbollah. Libanon meldde honderden doden en gewonden. Het Israëlische leger doodde onlangs onder meer Hezbollah-chef Hassan Nasrallah bij luchtaanvallen.

Volgens berichtgeving bombardeerde de Israëlische luchtmacht 's avonds opnieuw doelen in een zuidelijke buitenwijk van de Libanese hoofdstad Beiroet. Zwarte rookwolken stegen op boven het gebied nabij de internationale luchthaven.Volgens een rapportage van de Israëlische omroep KAN is het offensief vooral gericht op faciliteiten van de elite-eenheden van Hezbollah. Het grondoffensief is niet gericht op het veroveren van grondgebied, maar op het vernietigen van militaire doelen.

-

Verlamde BBC-journalist moet kruipend naar toilet in vliegtuig

BBC-journalist Frank Gardner heeft op sociale media zware kritiek geuit op LOT Polish Airlines, nadat hij op een vlucht vanuit Warschau letterlijk over de vloer moest kruipen om naar het toilet te gaan. Gardner, 63, plaatste op X een foto van zijn benen op de grond van het vliegtuig, waarbij hij uitlegde dat de luchtvaartmaatschappij geen rolstoel aan boord beschikbaar had en dat dit volgens hen "beleid van de luchtvaartmaatschappij" was.

Gardner, die sinds 2004 verlamd is aan zijn benen nadat hij in Saudi-Arabië door Al-Qaeda aanhangers meerdere malen werd neergeschoten, noemde de situatie "discriminatoir" voor mensen die niet kunnen lopen.

Hoewel de bemanning volgens Gardner zo behulpzaam en verontschuldigend mogelijk was, legde hij de schuld bij de luchtvaartmaatschappij zelf. Hij benadrukte dat hij niet meer met LOT zal vliegen totdat ze hun beleid aanpassen.

De journalist ontving veel steun op sociale media, waar gebruikers de situatie omschreven als "schokkend", "verbijsterend" en "onacceptabel". Sommigen vroegen zich af waarom luchtvaartmaatschappijen niet verplicht zijn om rolstoelen aan boord te hebben en waarom het cabinepersoneel Gardner niet naar het toilet had geholpen.

In een reactie op het voorval bood LOT zijn verontschuldigingen aan voor de "ontluisterende ervaring" van Gardner en de ongemakken die hij had ondervonden. De luchtvaartmaatschappij legde uit dat er op langeafstandsvluchten wel rolstoelen beschikbaar zijn, maar dat het op korteafstandsvluchten, zoals die van Gardner, door "ruimtegebrek" niet mogelijk is. Ze kondigden echter aan dat ze werken aan een oplossing om ook op hun kortere vluchten rolstoelen aan boord te kunnen bieden.

Dit incident is niet het eerste waarbij Gardner zich kritisch uitlaat over luchtvaartmaatschappijen. Eerder, in 2022, beklaagde hij zich al over de behandeling van gehandicapte passagiers nadat hij op meerdere vluchten was achtergelaten zonder rolstoel. Dit leidde zelfs tot aanpassingen in het beleid op luchthavens zoals Heathrow, waar rolstoelen voortaan direct naar de vliegtuigdeur worden gebracht. Ondanks deze verbeteringen blijft Gardner de manier waarop gehandicapte reizigers behandeld worden bij luchtvaartmaatschappijen als "discriminatoir" bestempelen.

Hof wijst claim Rachel Hazes tegen huurder af

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft besloten dat het huurcontract tussen Rachel Hazes en haar voormalig zakenpartner Marieke van Beek in stand blijft. Hazes had gevraagd om het contract voor een woning in Vinkeveen te ontbinden, maar het hof wees dit verzoek af. Van Beek huurt het appartement sinds 2017 en ondanks dat Hazes de huur twee keer schriftelijk heeft opgezegd, oordeelde het hof in maart 2023 al dat deze opzeggingen niet rechtsgeldig waren.

Hazes beweerde ook dat Van Beek een huurachterstand had van meer dan 15 maanden, van januari 2017 tot maart 2018. Van Beek had eerder aangegeven dat ze de eerste drie maanden "in natura" had betaald door Hazes intensief te verzorgen na een zelfmoordpoging. De overige maanden zouden zijn verrekend met een lening van 9000 euro die Van Beek in 2016 aan Hazes verstrekte. Sinds april 2018 betaalt Van Beek de huur op tijd, waardoor het hof de achterstand niet voldoende vond om het contract te beëindigen. Toch moet Van Beek ongeveer 12.000 euro betalen, omdat ze onvoldoende kon bewijzen dat de huur voor die 15 maanden was voldaan.

In een andere zaak tussen Hazes en Van Beek over een geheimhoudingsbeding, wees het hof de vordering van Hazes ook af. Hazes vond dat Van Beek niet had mogen zeggen dat ze een zelfmoordpoging had gedaan, vanwege een afgesproken geheimhouding. Het hof oordeelde echter dat Van Beek dit wel mocht vermelden om aan te tonen dat Hazes extra zorg nodig had tijdens die periode. De advocaat van Van Beek meldde dat zijn cliënt "heel blij" is dat ze in het huis mag blijven wonen.

25 jaar FOK!, gefeliciteerd Danny!

Vandaag is het 25 jaar geleden dat FOK! officieel het levenslicht zag. Dat is een reden om Danny, als oprichter en eigenaar eens uitvoerig te feliciteren en in het zonnetje te zetten.

FOK! - admin Yvonne deed dat al met een mooi dankwoord op het forum, wat ik gewoon schaamteloos hier op de FP overneem!

Felicitatie 25 jaar FOK! (@Yvonne op FOK.nl)
Felicitatie 25 jaar FOK! (@Yvonne op FOK.nl)

Hoewel FOK! officieel begon op 1 oktober 1999, is het bijbehorende forum sinds juli 1999 actief. Het initiatief werd genomen door Danny, die op 6 mei 1999 op Tweakers een oproep deed. De naam werd vervolgens snel gekozen: FOK!, een Nederlandse verbastering van het Engelse fuck. 

De snelle groei in de eerste periode heeft FOK! mede te danken aan het televisieprogramma Big Brother. FOK! had een aantal primeurtjes over de eerste editie van dit programma die door diverse andere nieuwssites werden opgepikt. Al snel werden bezoekers van de officiële Big Brother-site verwezen naar FOK! om daar te discussiëren.

Maar ook nadat Big Brother afgelopen was, bleef FOK! groeien en werd een forum waar iedereen welkom is voor een discussie in de ruimste zins des woords. Anders dan op andere openbare discussieplatforms is de moderatie op FOK! niet uit handen gegeven aan algoritmes/AI.

Er zijn in 25 jaar tijd regelmatig nieuwe subfora (inmiddels ruim 50) geopend met voor 'iedereen wat wils' en de nieuwssectie (Frontpage) werd een website met actueel nieuws en berichten. Maar ook met de mogelijkheidheid voor users om middels een submit zelf input te leveren op de Frontpage door nieuwsitems of columns te submitten.

Bij een verjaardag hoort trakteren, uit de felicitaties zullen we 5 Users loten die een 90 dagen-abonnement kado krijgen! 

Strengere regels voor opslag vuurwerk

Er komen strengere regels voor de opslag van vuurwerk in Nederland. Gaasverpakkingen rond vuurwerk worden niet meer toegestaan. Dat heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en milieu) maandaag gemeld aan de Tweede Kamer.

Vuurwerk tot een bepaalde gevaarsklasse mag in Nederland worden vervoerd en opgeslagen. Door vuurwerk van een hogere klasse te voorzien van een speciale verpakking, wordt het vuurwerk lager geclassificeerd en kan het toch worden gebruikt in Nederland. Maar uit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt dat de gaasverpakking onvoldoende functioneert en dat er een risico is op massa-explosieve reacties.

Regelgeving aangepast
Deze gaasverpakkingen worden daarom niet meer toegestaan. De regelgeving wordt aangepast. In de tussentijd zijn er afspraken gemaakt tussen de ILT en de branche over het gebruik van dit soort verpakkingen.

Staatssecretaris Jansen: “Ik ben voorstander van een veilig en handhaafbaar vuurwerkbeleid. Veel mensen ontlenen plezier aan de vuurwerktraditie. Maar het moet wel veilig kunnen. Dat geldt ook voor de opslag van vuurwerk. Daarom stoppen we met de gaasverpakkingen.”

Aanvullend onderzoek
Ook worden de huidige veiligheidsmaatregelen uit het Vuurwerkbesluit (dat stamt uit 2002) tegen het licht gehouden. De resultaten kunnen mogelijk leiden tot verdere aanpassing van de regelgeving.

Parkeren in Parijs fors duurder voor zware auto's zoals SUV's

Vanaf vandaag moeten bezoekers van de Franse hoofdstad Parijs aanzienlijk hogere parkeertarieven betalen als ze met een zware auto rijden.

Een uur parkeren in het stadscentrum kost nu 18 euro per uur voor SUV's en vergelijkbare typen. Voor zes uur 225 euro betaald worden. Buiten het centrum zijn de prijzen iets lager. Het tarief geldt voor verbrandings- en hybride auto's vanaf 1600 kg en voor elektrische modellen vanaf 2000 kg. Inwoners van de Parijs maar ook werknemers en mensen met een handicap zijn vrijgesteld van de prijsverhoging. De regeling geldt niet voor privéparkeergarages.

Uit een burgeronderzoek begin februari bleek dat 54,5 procent van de Parijzenaren vóór verhoging van de parkeertarieven waren. Het stadsbestuur is van mening dat de zware voertuigen voor meer milieuvervuiling zorgen, veel openbare ruimte in beslag nemen en een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid. 

Meer vrouwen en kinderen gedood in Gaza in 1 jaar dan bij ander conflict in 20 jaar

In de afgelopen twaalf maanden zijn meer dan 6.000 vrouwen en 11.000 kinderen door het Israëlische leger gedood in Gaza. Dat is meer dan in een vergelijkbare periode in enig ander conflict in de afgelopen twee decennia, zo blijkt uit de nieuwe analyse van Oxfam Novib die vandaag is gepubliceerd.

Ook wordt iedere drie uur essentiële infrastructuur in Gaza, zoals scholen, ziekenhuizen en hulppunten, getroffen door aanvallen van het Israëlische leger. De escalatie en uitbreiding van de oorlog naar Libanon en de Westelijke Jordaanoever - inclusief Oost-Jeruzalem – benadrukt de dringende noodzaak van een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren, zo stelt Oxfam Novib.

Suying Lai, hoofd humanitair Oxfam Novib: “De situatie is na bijna 1 jaar oorlog op zoveel niveaus ongekend dramatisch; de voortdurende dreiging van hongersnood, het opnieuw uitbreken van polio en de totale verwoesting waar Palestijnen dagelijks mee worden geconfronteerd. Het hoge aantal burgerslachtoffers en het gruwelijke geweld van Israël tegen de Palestijnen in Gaza is mogelijk zelfs genocide, oordeelde het Internationaal Gerechtshof recentelijk. Ondertussen kijkt een groot deel van de internationale gemeenschap weg, zoals de Nederlandse regering die zich onthoudt van stemmingen bij VN-resoluties tegen Israël. Of landen die zichzelf medeplichtig maken aan de wreedheden door Israël verder te bewapenen. Onze collega’s en partners in Gaza zijn zelf ontheemd, maar doen elke dag hun uiterste best om een verschil te kunnen maken in deze humanitaire catastrofe.”

De militaire aanval van het Israëlische leger op Gaza begon vorig jaar oktober, na de aanvallen door Hamas en andere Palestijnse gewapende groepen op 7 oktober. Bijna 1.200 Israëliërs en buitenlanders werden toen gedood, waaronder minstens 282 vrouwen en 36 kinderen. Dit was de dodelijkste dag in de geschiedenis van Israël. Meer dan 250 mensen, waaronder 38 kinderen, werden gegijzeld, van wie 96 naar verluidt nog steeds worden vastgehouden in Gaza.

In het afgelopen jaar zijn in Gaza meer dan vijf keer zoveel kinderen gedood als tussen 2005 en 2022 in Gaza. Bij het recordaantal vrouwen en kinderen dat nu in Gaza is gedood, zijn niet de bijna 20.000 mensen meegeteld die vermist of niet geïdentificeerd zijn of begraven liggen onder het puin. Deze gerichte aanvallen op burgers van alle partijen zijn ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht.

Afgezien van de zesdaagse humanitaire pauze in november vorig jaar, waren er slechts twee dagen sinds 7 oktober 2023, dat er geen bommen vielen op Gaza. De civiele infrastructuur is ofwel volledig verwoest of ernstig beschadigd. Dit geldt ook voor circa 68 procent van de landbouwgrond en wegen.

Slechts 17 van de 36 ziekenhuizen functioneren maar gedeeltelijk, en hebben allemaal een groot tekort aan brandstof, medische voorraden en schoon water. Uit de analyse van Oxfam blijkt dat bij Israëlische aanvallen iedere 4 uur huizen worden geraakt, iedere 17 uur tenten en tijdelijke schuilplaatsen. Scholen en ziekenhuizen zijn om de vier dagen doelwit en opslagplaatsen van hulpgoederen om de 15 dagen.

In Libanon loopt het aantal doden, gewonden en ontheemden door de Israëlische aanvallen in rap tempo op. Suying Lai: “Sinds vorige week maken de hevig geïntensiveerde Israëlische bombardementen vele onschuldige slachtoffers, waaronder meer dan 50 kinderen. Ook hulp- en zorgverleners zijn het doelwit; zo is er een Libanees ziekenhuis geraakt, maar ook ambulances en brandweerwagens. In minstens 150 scholen door het land worden ontheemde mensen opgevangen. De Libanese Premier spreekt over mogelijk 1 miljoen ontheemden door de bombardementen. Bij 20% van de Libanese bevolking is op de vlucht. Het mag niet gebeuren dat de verschrikkingen in Gaza zich in Libanon gaan herhalen.”

Ook het geweld op de bezette Westelijke Jordaanoever neemt sterk toe in de afgelopen twaalf maanden. Sinds vorig jaar oktober zijn meer dan 680 Palestijnen gedood door Israëlische kolonisten en het Israëlische leger. Zij voeren aanvallen uit op landbouwgrond van Palestijnen, waarbij gewassen, irrigatiesystemen en kassen worden vernietigd. Dit zijn vaak internationaal gefinancierde en door Oxfam ondersteunde landbouwprojecten. Ook zijn er meer dan 2.000 Palestijnse huizen met de grond gelijk gemaakt.

Oxfam roept op tot een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren, de vrijlating van alle gijzelaars en onrechtmatig vastgehouden Palestijnen, een einde aan alle dodelijke wapenverkopen aan Israël en volledige toegang tot Gaza voor humanitaire hulp.

Het gebruikte aantal vrouwen dat direct door conflicten is omgekomen, is afkomstig uit de Global Violent Deaths-database van de Small Arms Survey, die de meest recente gegevens van 2004 tot 2021 bevat. Het omvat gegevens en schattingen over directe doden door conflicten, uitgesplitst naar het geslacht van de slachtoffers.

Massa-claim van 926 toeristen bij hotels Kaapverdië na maag-darm infecties

Bijna 1.000 toeristen die getroffen zijn door een mysterieus maagvirus, ondernemen juridische stappen tegen luxe hotels waar ze verbleven tijdens hun verblijf op het West-Afrikaanse eiland Kaapverdië.

In totaal hebben 926 mensen die de afgelopen drie jaar op het eiland hun vakantie hebben doorgebracht zich gemeld voor de massa-claim. Ze geven allemaal aan dezelfde maag-darm klachten te hebben opgelopen, waardoor velen in het ziekenhuis belandden en hun luxe trip zagen veranderen in "helse vakanties".

Volgens het Britse mediahuis The Telegraph behoorden infecties zoals Shigella en Salmonella tot de ziekten die vakantiegangers opliepen, waardoor sommigen meerdere dagen hun kamer niet konden verlaten.

Elon Musk gaat vetgedrukte tekst van tijdlijn X verwijderen


Elon Musk heeft aangekondigd dat vetgedrukte tekst binnenkort zal verdwijnen van de tijdlijnen op X, voorheen bekend als Twitter, omdat het volgens hem een doorn in het oog is. In een bericht op dinsdag schreef hij dat "door het directe en overmatige gebruik van vetgedrukte tekst" het zal worden verwijderd van de hoofdweergave van de tijdlijn.

Gebruikers die deze vorm van opmaak toch willen zien, zullen moeten doorklikken naar de details van de post. Musk voegde eraan toe dat ook cursieve tekst en andere opmaakopties zullen verdwijnen, omdat deze werden misbruikt voor "engagement farming", een praktijk waarbij gebruikers worden gemanipuleerd om op inhoud te klikken zonder dat er echt waarde wordt geboden.

De aankondiging werd positief ontvangen door veel van Musk’s volgers. Een van hen reageerde: "Blij om dit te horen. Het verpestte echt de tijdlijn." Musk heeft al maanden engagement farmers in het vizier, accounts die op slinkse wijze veel aandacht genereren zonder waardevolle content te bieden. In april zei Musk nog dat hij dergelijke accounts zou "schorsen" en "de bron zou traceren", hoewel hij destijds weinig details gaf over hoe hij dit zou aanpakken.

Sinds de introductie van opmaakopties, zoals vetgedrukte tekst, in april 2023, hebben gebruikers deze gebruikt om nog meer aandacht te trekken en geld te verdienen via hun posts. Veel gebruikers zijn gefrustreerd door het misbruik van deze opmaak, zoals een X-gebruiker die reageerde op Musk’s bericht: "Het is frustrerend wanneer opmaak te veel wordt gebruikt alleen maar om aandacht te trekken. Het maakt de inhoud moeilijker om te lezen en ervan te genieten."

Starfield: Shattered Space vanaf nu verkrijgbaar

De verwachte uitbreiding voor Starfield is vanaf nu verkrijgbaar. Ook is er een gratis update voor het spel uitgekomen.

Starfield: Shattered Space draait voornamelijk om de cultachtige House Va`Ruun. Zij werden al een aantal keren genoemd in Starfield, maar in de uitbreiding kom je ze ook daadwerkelijk tegen. Er zijn meerdere planeten toegevoegd die je kunt bezoeken. Bethesda geeft aan dat de belangrijke locaties op deze planeten 'handgemaakt' zijn en dus niet automatisch door software gegenereerd. Om de uitbreiding te kunnen spelen wordt er wel aangeraden om ten minste level 35 bereikt te hebben, ook moet de speler de missie: One Small Step hebben uitgespeeld. Starfield: Shattered Space kost € 29,99. De update zit echter al verwerkt in de premium en constellation editie mocht je die hebben gekocht. Overigens is update 1.40.70 uitgekomen. Deze update moet een aantal prestatie en stabiliteitsproblemen oplossen, verder zijn er een aantal wapenmodellen visueel verbeterd. Zie de patchnotes.

Politie noemt elkaar 'krant' en 'brievenbus' na hack gegevens agenten

Naar aanleiding van de recente hack waarbij contactgegevens van alle politiemedewerkers zijn buitgemaakt, adviseert de politie medewerkers om een codewoord te gebruiken tijdens telefoongesprekken. Dit moet helpen om te verifiëren dat ze echt met een collega spreken. Een voorbeeld zou zijn dat een gesprek begint met “hallo krant”, waarna de ander antwoordt met “hey brievenbus”. Dit advies werd gedeeld in een e-mail die RTL Nieuws heeft ingezien, en is ingevoerd na het nieuws dat de gegevens van meer dan 60.000 medewerkers zijn gelekt.

De gestolen informatie omvat onder andere namen, functies, e-mailadressen en telefoonnummers. Criminelen kunnen deze gegevens mogelijk misbruiken door zich voor te doen als politiemedewerkers, bijvoorbeeld om vertrouwelijke informatie los te krijgen. Het codewoord moet een extra beveiligingslaag bieden, zodat medewerkers zeker weten dat ze met de juiste persoon spreken, zolang het binnen een team wordt gebruikt.

Daarnaast wordt gewaarschuwd voor verdachte berichten via e-mail of sms. Kwaadwillenden zouden de gelekte telefoonnummers en e-mailadressen kunnen gebruiken om malafide berichten te sturen. Deze berichten lijken vaak urgent en afkomstig van een vertrouwde bron, maar ze vragen om ongebruikelijke informatie of om op een link te klikken.

Uit de e-mail blijkt ook dat in sommige gevallen privénummers zijn gelekt, ondanks eerdere berichten die dit tegenspraken. Het lekken van privégegevens lijkt vooralsnog beperkt te zijn tot individuele gevallen, aldus een politiewoordvoerder. De gelekte gegevens komen uit het Outlook-adresboek van de politie, waarin alle medewerkers staan met hun naam, telefoonnummer en e-mailadres. In sommige gevallen bleken er ook privégegevens in te staan, zelfs als deze niet door de medewerkers zelf waren toegevoegd.

De hack zou volgens politiebond ANPV het gevolg zijn van malware op een telefoon van een politiemedewerker, al wordt dit door de politie nog niet bevestigd. Medewerkers mogen hun diensttelefoon beperkt privé gebruiken, wat mogelijk de oorzaak is van de malware-infectie. De politie onderzoekt momenteel wat de impact van de hack is, vooral voor medewerkers in undercoverfuncties. Er wordt een risicoanalyse gemaakt voor verschillende typen medewerkers om de ernst van de situatie te beoordelen.

Politiemedewerkers zitten sindsdien in onzekerheid. Volgens Nine Kooiman, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB), is het een nachtmerrie, en er zijn zorgen over wie de gestolen gegevens in handen heeft en wat er mee gedaan wordt. Een meldpunt is geopend voor medewerkers die zich zorgen maken, maar het is nog onduidelijk hoeveel mensen hier al gebruik van hebben gemaakt.

Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)

Leuke (matige) grap op een veiling

Ik weet een leuke (matige) grap voor als je op een veiling bent.

Het gaat zo.
Je loopt naar een veiling waar zo'n redneck veilingmeester spullen van Taylor Swift staat te veilen.
Je gooit 3500 euro naar dat mannetje en koopt een gitaar van Taylor Swift voor dat geld.
Dan pak je een hamer en begint keihard op die gitaar te stampen!!!!
hehehe. Die veiligmeester helemaal flippen natuurlijk (mijn gitaar wat doe je?)
jij zo van ja heb hem toch gekocht he! hehehehe

Het klinkt als een leuke (matige) grap voor op een rommelmarkt maar deze man besloot onze uit 2002 stammende FOK! grap daadwerkelijk uit te voeren. De reden schijnt iets te maken te hebben met Kamala Harris ofzo.

FOK! Wat een weer: regen van zuid naar noord

herfstbanner


Goedemorgen! 

Vanochtend is het bewolkt en zijn er perioden met regen, in het noorden en oosten is het eerst nog droog. In de loop van de ochtend gaat het ook in het oosten regenen, maar wordt het in het zuiden droog. De wind is zuidelijk en boven land matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. In het zuidwestelijk kustgebied is de wind zuidwestelijk en krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7.

Vanmiddag is er veel bewolking. Het gebied met regen trekt langzaam naar het noorden en wordt het ook in het midden geleidelijk droog. In het zuiden kan de zon ook af en toe doorbereken. De maximumtemperatuur ligt tussen 13°C in het noorden en 17°C plaatselijk in het zuiden. De wind neemt af en komt uit verschillende richtingen. Langs de kust blijft een krachtige wind staan, windkracht 6.

Vanavond regent het vooral in het noorden, elders is het zo goed als droog met in de zuidelijke helft ook steeds meer opklaringen. De wind komt uit verschillende richtingen en is zwak tot matig. In het noordelijk kustgebied is de wind vrij krachtig tot krachtig uit een noordoostelijke richting.

Vannacht valt er vooral in het noorden af en toe regen. In het zuiden is het op de meeste plaatsen droog en kan plaatselijk (dichte) mist ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 4°C plaatselijk in het zuiden tot 11°C aan zee. Landinwaarts is er weinig wind. In de kustgebieden staat een matige tot vrij krachtige noordoostenwind.

Tot morgen!

 

De slakken zoeken het hogerop door alle regen (@Jippie)
De slakken zoeken het hogerop door alle regen ((Archief)foto: Jippie)
Geld of een foto doneren? Dat kan hier! 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Rusland gaat militaire uitgaven met 30% verhogen, terreinwinst in Oost-Oekraïne

Op de tweede verjaardag van de illegale annexatie van vier Oekraïense regio's, kondigde het Kremlin aan dat het zijn militaire uitgaven fors gaat verhogen om de oorlog tegen Oekraïne, die in februari 2022 begon, verder te financieren.

Zoals blijkt uit de begroting voor 2025 die op de website van het Russische parlement is gepubliceerd, zullen de officieel geregistreerde uitgaven op het gebied van defensie alleen al naar verwachting met ongeveer 30 procent stijgen tot 13,5 biljoen roebel (het equivalent van ongeveer 130 miljard euro).

Verdere uitgaven op het gebied van de binnenlandse veiligheid en begrotingsposten die als topgeheim zijn geclassificeerd, staan gereseveerd voor de militaire operatie in Oekraïne. Over het geheel genomen vormen defensie en de binnenlandse veiligheid ongeveer 40 procent van de gehele Russische staatsbegroting voor 2025, wat neerkomt op 41,5 biljoen roebel. De ontwerpbegroting moet nu in het najaar door het Russische parlement worden aangenomen en uiteindelijk worden opgesteld door president Vladimir Poetin.

De afgelopen jaren heeft Rusland zijn militaire uitgaven al opgevoerd tot het hoogste niveau sinds het einde van de Sovjet-Unie, om de productie van raketten, kruisraketten en drones op te kunnen voeren en de lonen van gevechtseenheden op te krikken.

Alleen al in 2024 stegen de uitgaven met 70 procent vergeleken met het jaar ervoor. Sinds 2022 heeft de Russische staat vooruitgang geboekt met de transitie naar een oorlogseconomie, onder meer door de snelle ontwikkeling van nieuwe defensiefabrieken met honderdduizenden extra werknemers.

De begroting werd gepubliceerd op de tweede verjaardag van de Russische annexatie van de Oekraïense regio's Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja. Het Kremlin had eerder zogenaamde referenda gehouden in de gebieden die door het Westen als frauduleus werden omschreven .Om de ‘Herenigingsdag’ te vieren – zoals Rusland de dag noemt – herhaalde Poetin hoe hij de invasie van Oekraïne rechtvaardigde: het ging om het beschermen van de Russisch sprekende minderheid tegen de Oekraïense ‘neo-nazi-dictatuur’. Poetin onderstreepte de vastberadenheid van zijn land: “Alle gestelde doelen zullen worden bereikt”, zei hij in een videoboodschap.

Rusland boekt terreinwinst in Oost-Oekraïne
Voor de 33e nacht op rij vuurde Rusland raketten en drones af op elf regio’s in Oekraïne. Volgens de Oekraïense luchtmacht waren in Kiev de hele nacht opnieuw explosies en machinegeweervuur te horen. De luchtafweer heeft de drone-aanval vijf uur lang bestreden. Er zijn geen gewonden gemeld.

Militair gezien heeft Rusland de afgelopen weken zijn aanvallen in Oost-Oekraïne kunnen voortzetten, ondanks een Oekraïense opmars naar het Russische grensgebied Koersk. Het Russische leger meldde vandaag ook verdere terreinwinst in Oost-Oekraïne, zoals de ‘bevrijding’ van het dorp Nelipivka. De Russische informatie kan momenteel niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Het Russische leger lijkt te profiteren van de toenemende vermoeidheid van Oekraïense soldaten na ruim tweeënhalf jaar vechten en voortdurende bombardementen. Het belangrijkste doelwit van de Russische opmars is het spoor- en wegtransportknooppunt Pokrovsk, waar de bevoorrading van de Oekraïense troepen doorheen rijdt.

Houtkachel aan tegen de kou? Boete!

Wie in Amersfoort op een koude, mistige avond zijn huis verwarmt met een houtvuurtje, loopt kans een boete te krijgen. Bedragen lopen op van €100,- tot wel €400,-.

De lokale gemeenteraad had al jaren de wens om een stookverbod in te voeren en per 1 oktober is het een feit. Alleen wanneer de stookwijzer code geel aangeeft mag je de kachel aan maken. Bij code oranje of rood is houtvuur verboden; dat is bijvoorbeeld het geval bij mist, slechte luchtkwaliteit, of het ontbreken van wind.

Amersfoort gaat niet actief BOAs op pad sturen om rokende schoorstenen op te sporen. Alleen bij klachten wordt er gehandhaafd. In eerste instantie wordt er gewaarschuwd en pas als dat niet helpt volgt een boete. De BOA moet wel van buiten kunnen vaststellen wie de rookoverlast veroorzaakt. Opsporing binnen bij mensen thuis is niet mogelijk.

Het doel is om overlast tegen te gaan voor mensen met longproblemen en gezondere lucht voor iedereen. Amersfoort is de eerste grote gemeente die een dergelijk stookverbod invoert. De actuele stook adviezen zijn te vinden op de stookwijzer site.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1403
special
VrijMiBabes #230 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1402
special
Random Pics van de Dag #1401
special
Random Pics van de Dag #1400
special
Random Pics van de Dag #1399
©FOK.nl e.a.