FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 30 september 2024

Spannende mountainbikewedstrijden leveren World Cup-zeges op voor Stigger en Koretzky

In het Amerikaanse Lake Placid zijn zondagavond de voorlaatste World Cup-wedstrijden van het jaar gehouden voor de mountainbikers. Dat werden zeer fraaie races, een stuk spannender dan we dit seizoen al te zien hebben gekregen, met flinke strijd tot aan de finish.

Vrouwen
De race werd aanvankelijk door drie vrouwen gedomineerd: de Zuid-Afrikaanse Candice Lill deed het gros van het kopwerk en had de Française Loana Lecomte en de Oostenrijkse Laura Stigger mee. Sina Frei kwam zich daar even later bij melden, waarna Lill en Lecomte zich los reden van de andere twee.

Lecomte wist Lill te lossen, maar de Zuid-Afrikaanse kwam terug en dat gold ook voor Stigger en Frei. In de slotronde ging een indrukwekkende Stigger er op en er over naar een fraaie zege, voor Frei en Lecomte, met Lill net op de vierde plek. Anne Terpstra finishte als 23e, Anne Tauber werd 39e.

Mannen
Bij de mannen bleef wat langer een grotere groep bijeen, maar vooral Victor Koretzky oogde bijzonder sterk. Dat was niet voor niks: de Fransman kreeg een handvol anderen mee, maar in de slotfase wist hij ze er allemaal op te leggen. Kersvers wereldkampioen Alan Hatherly uit Zuid-Afrika pakte de tweede plek, Filippo Colombo uit Zwitserland completeerde het podium.

Rallyrijder Rovanperä wint in mistig Chili, Neuville blijft wereldtitel in vizier houden

In Chili is gedurende het weekeinde de op twee na laatste wedstrijd verreden van het wereldkampioenschap rallyrijden. De Rally van Chili, de laatste gravelwedstrijd van het jaar, werd een spannende aangelegenheid, gezien het weer vooral ook voor de coureurs zelf.

Op de vrijdag ging het vooral om twee coureurs: Elfyn Evans en navigator Scott Martin en Ott Tänak met navigator Martin Järveoja. Tänak was aanvankelijk de leider na dag één, maar achter de groene tafel werd er met wat seconden gepuzzeld omtrent de geannuleerde openingsproef, waarna Evans de dag met drie seconden voorsprong als leider afsloot.

Sebastien Ogier en navigator Vincent Landais verloren vrijdag al veel tijd met een bandenwissel, nadat Ogier te hard door een berm reed, op zaterdag ging het helemaal fout: in de achtste proef raakte Ogier een steen, waarmee hij zijn ophanging rechtsvoor kapot reed en een half uur verloor door reparatiewerkzaamheden.

De zaterdag werd verder vooral gekenmerkt door mist, van 'een beetje mistig' tot dikke mistbanken. Kalle Rovanperä ging daar het best mee om: de Finse wereldkampioen worstelde zich met navigator Jonne Halttunen op indrukwekkende wijze door de Chileense mist en pakte niet alleen de leiding, hij sloeg ook een gat van vijftien seconden naar Evans.

Op de slotdag behield Rovanperä zijn leidende positie met overtuiging, goed voor zijn vierde zege in slechts zeven deelnames dit jaar. Evans finishte voor de vierde keer dit jaar als tweede, Tänak werd derde. De Belg Thierry Neuville werd met navigator Martijn Wydaeghe vierde en blijft er zo uitstekend voor staan in de jacht op zijn allereerste wereldtitel.

Mark Rutte vanaf morgen NAVO-baas

Morgenochtend zullen er kransen worden gelegd bij het granieten monument ter nagedachtenis aan de mensen die de afgelopen 75 jaar zijn omgekomen in dienst van de NAVO. Dit eerbetoon zal een kort moment van bezinning zijn op het hoofdkwartier van de trans-Atlantische alliantie in Brussel. Hierna zal Mark Rutte officieel de functie van NAVO-secretaris-generaal op zich nemen.

Rutte, die gedurende 13 jaar leiding gaf aan vier Nederlandse regeringen, treedt aan op een cruciaal moment voor Oekraïne. De NAVO-bondgenoten hebben onlangs toegezegd hun langdurige steun aan Oekraïne op te voeren, zodat het land kan blijven strijden voor zijn vrijheid. Oekraïne staat echter voor een derde winter van strijd tegen de brute invasie door Rusland, terwijl de Russische troepen hun opmars in het oosten van het land voortzetten.

De NAVO is de afgelopen tien jaar aanzienlijk veranderd onder het leiderschap van de vertrekkende secretaris-generaal Jens Stoltenberg, de op één na langstzittende in deze functie. Toen Stoltenberg een decennium geleden het roer overnam, had Rusland al de Krim geannexeerd en, met steun van lokale separatisten, gebieden in Oost-Oekraïne ingenomen. Toch lag de focus van de NAVO-bondgenoten in 2014 meer op Afghanistan en zoals Stoltenberg eerder deze maand verklaarde, was de steun voor Oekraïne destijds slechts ‘marginaal’.

Inmiddels heeft de NAVO tienduizenden gevechtsklare troepen langs de oostelijke grens van het bondgenootschap, in tegenstelling tot tien jaar geleden toen dit aantal nog nul was. Bovendien voldoen nu 23 van de 32 NAVO-leden aan de doelstelling om minstens 2% van hun BBP aan defensie uit te geven, vergeleken met slechts drie landen een decennium geleden.

Desondanks is de westerse steun, volgens critici, te laat en te gering om het tij voor Oekraïne te keren. Voormalig NAVO-ambassadeur voor Slowakije en huidig parlementslid Tomáš Valášek merkte op dat de industriële productie te langzaam op gang is gekomen. Hij stelt dat de Russische Federatie, met een economie die slechts een fractie is van de gecombineerde Amerikaanse en Europese economieën, erin is geslaagd om een aanzienlijke uitdaging te vormen op het gebied van defensieproductie. "Het is absurd," aldus Valášek.

Een treffend voorbeeld is dat het Westen een jaar nodig had om essentiële munitie aan Oekraïne te leveren. “Oekraïne wordt onnodig gedwongen terrein prijs te geven in het oosten vanwege alledaagse problemen, zoals het gebrek aan munitie, iets wat we zonder moeite hadden kunnen leveren.”

Tijdens de NAVO-top in Washington afgelopen juli hebben de leiders €40 miljard aan ‘minimale financiering’ toegezegd voor Oekraïne voor het komende jaar, samen met de belofte van een ‘onomkeerbaar pad’ naar NAVO-lidmaatschap. Op de volgende top in Den Haag in juni 2025 zal Rutte deze ambities en financieringsvraagstukken moeten managen.

Oana Lungescu, de voormalige NAVO-woordvoerder die 13 jaar in die functie diende, gaf aan dat financiën een grote uitdaging voor Rutte zullen vormen. "Hij zal zijn positie als voorstander van verhoogde defensie-uitgaven binnen het bondgenootschap moeten versterken om geloofwaardig te blijven, zowel in Washington als bij de landen in Centraal- en Oost-Europa," aldus Lungescu.

De aankondiging dat Nederland aan de 2%-norm voldoet, werd pas enkele dagen voor Ruttes benoeming gedaan. In een afscheidsrede eerder deze maand stelde Stoltenberg dat het duidelijk was dat de NAVO-bondgenoten ‘aanzienlijk meer dan 2%’ moeten uitgeven om aan de defensieplannen te voldoen. Lungescu, nu verbonden aan het Royal United Services Institute, meldde dat er binnen de NAVO al meer dan een jaar gesproken wordt over een uitgavenniveau van ‘minstens 3% of meer’, en wees erop dat tijdens de Koude Oorlog het gemiddelde defensiebudget ongeveer 4% was.

Een andere potentiële uitdaging voor Rutte is de mogelijkheid van een terugkeer van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Trump verklaarde eerder dit jaar dat hij Rusland zou aanmoedigen ‘te doen wat ze maar willen’ in gesprek met een NAVO-leider van een land dat de 2%-norm niet had gehaald.

Camille Grand, voormalig assistent-secretaris-generaal van de NAVO tijdens het eerste Trump-presidentschap, uitte zijn zorgen over een mogelijke tweede termijn van Trump. Hij vreest niet zozeer een formele terugtrekking, maar eerder uitspraken of handelingen die de kern van de alliantie, de solidariteit, "één voor allen en allen voor één",  zouden ondermijnen.

Mark Rutte staat dus voor een uitdagende taak als nieuwe NAVO-secretaris-generaal. Hij zal moeten navigeren tussen geopolitieke spanningen, financiële uitdagingen en de uiteenlopende belangen van de lidstaten om de NAVO door deze kritieke periode te leiden.

Productie film over 'Iceman' stilgelegd na berichten over huiselijk geweld

De productie van de speelfilm over Wim Hof, beter bekend als ‘The Iceman,’ is tijdelijk stopgezet na ernstige beschuldigingen van huiselijk geweld aan zijn adres. De Britse productiemaatschappij Genesius Pictures heeft dit maandag bevestigd aan de Volkskrant. Hof, die wereldwijd bekendheid verwierf met zijn koudwatertrainingen en ademhalingstechnieken, wordt beschuldigd van langdurige mishandeling van zijn ex-partner, hun gezamenlijke zoon en haar twee andere kinderen.

De film was aangekondigd als een inspirerend en humoristisch levensverhaal, met de Britse acteur Joseph Fiennes in de hoofdrol. Genesius Pictures heeft echter besloten om de productie voorlopig stil te leggen. De website van de film is inmiddels offline gehaald. Aanleiding voor dit besluit was een gedetailleerd artikel in de Volkskrant, waarin ernstige beschuldigingen tegen Hof worden uiteengezet. Deze beschuldigingen zijn onderbouwd met gerechtelijke vonnissen, rapporten van de Raad voor de Kinderbescherming, medische dossiers, e-mails en aangiftes tegen Hof, waaronder een eerdere beschuldiging van mishandeling van een vorige partner.

Uit het Volkskrant-artikel blijkt onder meer dat Hof in 2012 door de rechter is veroordeeld tot een werkstraf en geldboete wegens mishandeling van zijn toenmalige stiefzoon. De burgemeester van Amsterdam legde hem destijds een tijdelijk huisverbod op, waardoor hij zijn gezin niet mocht benaderen. De rechter stelde vast dat Hof zowel fysiek geweld gebruikte als met de dood dreigde.

In 2015 concludeerde de Raad voor de Kinderbescherming dat Hof zijn zoon dusdanig psychisch mishandelde dat de jongen zich altijd onveilig bij hem voelde. De rechtbank besloot daarom dat Hof geen recht meer had op omgang met zijn zoon.

Hofs ex-partner vertelt dat zij tijdens haar zwangerschap werd mishandeld en dat Hof haar later tot seks dwong in ruil voor alimentatie. Deze beschuldigingen worden bevestigd door verschillende instanties, waaronder de Raad voor de Kinderbescherming. Hof ontkent alle aantijgingen en stelt dat zijn ex-partner 'op oorlogspad' is en de situatie anders wil laten overkomen dan deze in werkelijkheid was.

OM vraagt uw mening over de nieuwe Wet seksuele misdrijven

Het Openbaar Ministerie (OM) vraagt uw mening over een passende straf voor aanranding. Aanranding maakt deel uit van de op 1 juli 2024 in werking getreden Wet Seksuele Misdrijven.

De resultaten van deze enquête worden meegenomen bij het aanpassen van de strafvorderingsrichtlijnen over dit onderwerp voor officieren van justitie. U kunt tot uiterlijk 1 juli 2025 de vragenlijst invullen.

Naast deze online vragenlijst, bevraagt het OM jongeren van middelbare scholen in heel Nederland. Dit doet het OM in samenwerking met ProDemos. 

Het OM brengt dagelijks verdachten van een misdrijf voor de rechter en formuleert daarvoor een strafeis. De strafeis moet recht doen aan de ernst van het misdrijf en daarnaast aan de gevoelens in de samenleving. Het OM organiseert daarom over verschillende onderwerpen consultaties om deze gevoelens te peilen: is in de ogen van de samenleving de strafeis te mild, te hoog of moet er op andere wijze bestraft worden? Eerder gingen de vragen bijvoorbeeld over misbruik van seksueel beeldmateriaal, illegaal vuurwerk en dierenmishandeling.

Richtlijnen
Voor de meeste strafbare feiten heeft het OM landelijke strafvorderingsrichtlijnen. Zo is er bijvoorbeeld een richtlijn voor winkeldiefstal, vernieling, rijden onder invloed en drugs. Daarin staan per misdrijf de straffen of strafeisen waaraan een officier van justitie kan denken voor daders die voor het eerst in de fout gaan en voor daders die bij herhaling strafbare feiten plegen. De uitgangspunten in een richtlijn bieden houvast voor het bepalen van de straf(eis), waarbij de officier van justitie ook andere (persoonlijke) omstandigheden meeweegt.

Enquête: geef uw mening
Bij de casus hoort een korte animatie. Bekijk de onderstaande animatie en start vervolgens via de link de interactieve vragenlijst.

' 's Werelds sterkste jongen (11) breekt record na record'

Rowan O'Malley heeft als elfjarige al de nodige wereldrecords powerlifting gebroken. Hij begon met wedstrijden mee te doen toen hij negen jaar oud was en tijdens de powerliftwedstrijd dit jaar brak hij records met een squat van 115 kg, een deadlift van 135 kg en een totaal gewicht van 310 kg.

Zijn ouders Ben en Gemma zijn ontzettend trots op hun zoon en willen dat hij en zijn zusje Hettie (3) goede kansen krijgen in hun leven. Rowan voegt eraan toe: "Mijn ouders zijn mij helemaal niet aan het pushen. Ze dwingen me niet om naar de sportschool te gaan, ze dwingen me niet om mijn eiwitten op te eten. Dat is wat ik zelf wil, mijn eigen keuze. Ik weet dat veel mensen denken dat dit anders is, maar ze hebben het verkeerd. Ik ben streng voor mijzelf omdat ik goed wil presteren."

Hezbollah zet strijd tegen Israël voort, Hamasleider gedood, grondoffensief op komst

Voor het eerst sinds de moord op Hezbollah-leider Nasrallah in Libanon heeft het hoofd van de islamistische militie van zich laten horen en opnieuw bevestigd dat ze de strijd aangaan tegen Israël. "We weten dat de strijd lang kan duren en we zijn voorbereid op allerlei scenario's," zei plaatsvervangend Hezbollah-leider Kassim in een televisietoespraak. Hij zei niet wie Hezbollah zou gaan leiden. Ondertussen komt de humanitaire nood in Libanon tot een hoogtepunt.

Volgens interim-premier Mikati is Libanon bereid een VN-resolutie uit 2007 uit te voeren en hiervoor troepen naar het zuiden van het land te sturen. Libanese media berichten hierover. De resolutie is nooit ten uitvoer gebracht, en schrijft een wapenstilstand voor en definieert een bufferzone in Zuid-Libanon. Volgens de resolutie moeten milities van de terreurgroep Hezbollah zich terugtrekken en zich dus verwijderen van de grens met Israël. In ruil daarvoor moet het Libanese leger in het zuiden worden gestationeerd. 

De Israëlische minister van Defensie Galant zinspeelt nu op een mogelijke grondoperatie in Libanon. Het doden van Nasrallah was een belangrijke stap, maar niet ons einddoel, zei Galant tijdens een bezoek aan de noordgrens. "We zullen al onze capaciteiten inzetten." Het doel is nog steeds om de terugkeer van 60.000 Israëli's  mogelijk te maken die maandenlang uit gebieden langs de grens zijn verdreven door aanvallen van Hezbollah.

Leider van Hamas gedood in Libanon
Het Israëlische leger heeft vandaag een leider van de islamistische Hamas in Libanon gedood. Fatah Sharif Abu al-Amin werd samen met andere familieleden gedood in zijn huis in de buurt van Tyrus. Hij was de leider van Hamas in Libanon.

VN: al 100.000 mensen uit Libanon naar Syrië gevlucht
Volgens de VN zijn sinds het begin van de massale Israëlische luchtaanvallen in Libanon al ongeveer 100.000 mensen naar Syrië gevlucht. 60% hiervan zijn Syriërs die in het verleden hun toevlucht hadden gezocht in Libanon, 40% hiervan zijn Libanezen, meldde de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Genève. Na de bomaanslagen van vrijdag verdubbelde het aantal vluchtelingen bij de noordwestelijke grensovergang richting Homs in Syrië. De meeste mensen vluchten echter via de grensovergang ongeveer 70 kilometer ten zuidwesten van Beiroet richting Damascus.

Libanon vraagt om DNA-monsters
Ondertussen is in Libanon aan familieleden van vermiste personen gevraagd om DNA-monsters te leveren na de Israëlische luchtaanvallen. Deze kunnen dan vergeleken worden met nog niet geïdentificeerde lichamen, aldus de Libanese binnenlandse inlichtingendienst. Volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid zijn er in iets minder dan twee weken meer dan 1.000 mensen gedood bij de Israëlische luchtaanvallen op grote delen van het land.

-

Gaswinning in kleinere gasvelden Groningen gaat gewoon door

Het Groningenveld sluit morgen, maar de kleinere gasvelden in Groningen en Noord-Drenthe blijven actief. Staatssecretaris Eddie van Marum benadrukt het landsbelang hiervan en het stukje leveringszekerheid voor ons land.

In het akkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB staat omschreven "geen Gronings gas meer", maar minister Sophie Hermans verduidelijkte begin september dat dit alleen de sluiting van het Groningenveld inhoudt. Dit is een groot veld waar nu de putten van dicht gaan omdat dat vele aardbevingen heeft veroorzaakt. De veiligheid van de kleinere velden moet nog worden beoordeeld. aldus staatssecretaris Van Marum.

Eén van die kleinere velden ligt bij Warffum. De vergunning voor dat veld loopt eind dit jaar af, maar NAM heeft een verlenging aangevraagd waar het kabinet nog niet op heeft besloten.

Vanuit de coalitiepartij NSC is er kritiek geuit op het besluit om de kleinere gasvelden in gebruik te houden. Tweede Kamerlid Daniëlle Jansen benadrukte tijdens een debat over de Staat van Groningen, een jaarlijks rapport dat de voortgang van het beloofde herstel voor de provincie na jarenlange gaswinning beschrijft, dat de partij voorstelt om helemaal te stoppen met gaswinning in Groningen.

“Als in het hoofdlijnenakkoord staat dat er geen Gronings gas meer gewonnen mag worden, dan begrijp ik dat als: helemaal geen Gronings gas meer,” aldus Jansen. De coalitiepartners PVV en VVD interpreteren “geen Gronings gas meer” echter op een andere manier. Zij beweren dat hiermee enkel het Groningenveld wordt bedoeld.

Volgens Van Marum is er binnen de provincie zelf geen onduidelijkheid over de plannen van het kabinet. “In Groningen was dit volstrekt helder. Het vorige kabinet heeft besloten om de gaswinning uit het Groningenveld te beëindigen, en heeft altijd de kleine velden open willen houden, omdat we een bepaalde hoeveelheid gas nodig hebben voor Nederland.”

Minister Hermans zal binnenkort een beslissing nemen over de nieuwe vergunning voor het gasveld bij Warffum. Van Marum begrijpt dat veel Groningers hopen op de sluiting van dit veld. “Er zijn in Groningen talloze mensen die enorme overlast hebben ervaren door de gaswinning. De onveiligheid is altijd de reden geweest om te stoppen met de gaswinning uit het Groningenveld.”

Hij vervolgt: “Dit heeft te maken met de grootte van dat veld. Daarin bevinden zich zulke grote breuklijnen dat er ook aanzienlijke aardbevingen kunnen optreden. Kleinere velden hebben die omvang niet, waardoor er alleen kleinere aardbevingen kunnen plaatsvinden. Het Staatstoezicht op de Mijnen zal onderzoeken of het op een veilige manier kan gebeuren.”

Volle wegenbelasting voor elektrische auto's al vanaf 2030

De korting op de wegenbelasting voor bezitters van elektrische auto's wordt sneller afgebouwd dan eerder was gepland. Dit komt door een rekenfout die in de Voorjaarsnota was gemaakt en nu is hersteld in de Miljoenennota. Volgens het ministerie van Financiën was er door de fout een gat in de begroting ontstaan, en om dat tekort op te vangen, wordt de korting nu sneller afgebouwd.

Op dit moment betalen eigenaren van volledig elektrische auto's geen wegenbelasting, een korting van 100 procent dus. In de oorspronkelijke plannen zou deze korting volgend jaar dalen naar 75 procent en daarna in 2026, 2027 en 2028 op 40 procent blijven hangen. In 2029 zou de korting nog 35 procent bedragen en in 2030 zou die verder dalen naar 30 procent.

In de nieuwe plannen blijft de korting in 2024 nog wel op 75 procent staan, maar vanaf 2026 gaat die sneller omlaag naar 25 procent. Tot en met 2029 blijft dat percentage staan en vanaf 2030 moeten eigenaren van elektrische auto's de volledige wegenbelasting betalen.

Voor hybride auto's verandert er niets in de aangepaste plannen. De korting van 50 procent dit jaar, en 25 procent volgend jaar, wordt vanaf 2026 volledig afgeschaft. "Dat blijft zo", aldus de woordvoerder van het ministerie.

Waarom Israël nu volop de strijd aangaat met Hezbollah

Al veertig jaar zijn Israël en Hezbollah verwikkeld in een hevig conflict. Na verschillende oorlogen in het verleden lanceert Israël nu een nieuw grootschalig offensief. Het begint met luchtaanvallen, gevolgd door intensievere bombardementen. Hezbollah reageert hierop met beschietingen die steeds verder in Israël voelbaar worden. Wat is de reden voor de recente escalatie van het conflict? Is er nog ruimte voor diplomatieke oplossingen? En wat zegt veertig jaar grensconflict over de toekomstige richting van deze situatie? 

Toekomstige ontwikkelingen zullen waarschijnlijk afhangen van de bereidheid van beide partijen om concessies te doen en samen te werken aan duurzame vrede. Totdat er echte vooruitgang wordt geboekt op het diplomatieke front, zullen de inwoners van de betrokken gebieden blijven lijden onder de gevolgen van het voortdurende geweld. De cyclus van haat en wraak lijkt moeilijk te doorbreken, en zonder een sterke internationale bemiddeling is de kans op een langdurige oplossing klein.

00:00 Intro
01:06 Een nieuw front
07:35 Lessen uit het verleden
12:20 Hoe nu verder?

Random Pics van de Dag #1399

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Indie RPG Threads of Time aangekondigd

Threads of Time, een nieuwe indie RPG, werd tijdens de Tokyo Game Show aangekondigd. De game draait op Unreal Engine 5 en de prachtige 2.5D pixel-stijl doet denken aan de 2D-HD games van Square Enix. Echter, dit spel wordt ontwikkeld door Riyo Games, een nieuwe Canadese ontwikkelaar. De game gaat uitkomen voor alle consoles en pc, maar een releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

Threads of Time is overduidelijk geinspireerd door RPG-klassiekers van weleer, met name Chrono Trigger. In de onthullingstrailer hieronder zien we immers dat je gaat tijdreizen. Er is een prehistorie holbewoner-achtige setting, maar natuurlijk ook een futuristische cyberpunk stad. Net als in Chrono Trigger bestaat je party uit mensen uit verschillende tijdperken.

Nieuwe Amazon MMORPG Throne And Liberty komt morgen uit

De nieuwste MMORPG Throne And Liberty gemaakt door NCsoft (bekend van Guildwars) komt morgen 1 oktober wereldwijd uit.

Het spel was al een tijdje uit in Korea en is daar een behoorlijke hit. Ook was het spel al speelbaar in een aantal andere landen maar nu mogen we er allemaal mee aan de slag. Momenteel is het aantal spelers online via Steam 54.000. Aangezien het spel nog niet wereldwijd uit is kunnen we dit best een succes voor Amazon noemen. Die geven het spel namelijk uit. De meningen over Throne And Liberty zijn momenteel verdeeld op de Steam pagina. Mensen zijn vooral ontevreden over de early access packs die voor tussen de 40 en 100 dollar verkocht worden. Deze bevatten een aantal skins en wat ingame currency om de Battle Pass mee te kunnen kopen. Throne And Liberty was oorspronkelijk bedoeld als de opvolger van Lineage maar dit is uiteindelijk Throne And Liberty geworden. Amazon heeft afgelopen mei aangegeven dat ze ook aan het werk zijn aan een nieuwe Lord Of The Rings MMORPG. Er is al een keer een Lord Of The Rings MMORPG gecanceld dus het is afwachten waar Amazon in de toekomst mee komt.

Nine Sols komt in november naar consoles

Nine Sols komt op 26 november uit voor PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One en Switch. Dat heeft ontwikkelaar Red Candle Games aangekondigd. De game is al sinds 29 mei beschikbaar op pc en is sindsdien uitgegroeid tot een culthit.

Nine Sols is een 2D actie-game. De ontwikkelaar zegt zelf geinspireerd te zijn door Sekiro. Nine Souls heeft dan ook een parry-systeem. In deze game speel je als Yi, een vergeten held die wraak wil nemen op de 'Nine Sols'. Dit zijn de heersers van het rijk waarin de game zich afspeelt. Het spel bevat een grote kaart op te verkennen en uiteraard een hoop uitdagende baasgevechten.

Bewoners platteland vinden buurt gezelliger dan stedelingen

Een meerderheid van de bevolking van 15 jaar of ouder vindt dat ze in een gezellige buurt wonen waar mensen elkaar helpen. In niet-stedelijke gemeenten geven mensen dit vaker aan dan in een meer verstedelijkte woonomgeving. Ook over andere onderwerpen die te maken hebben met sociale samenhang in de buurt, zijn mensen in niet-stedelijke gemeenten gemiddeld vaker positief dan in stedelijke gemeenten. Dit meldt het CBS op basis van de Veiligheidsmonitor 2023.

In de Veiligheidsmonitor is aan ruim 180 duizend mensen van 15 jaar of ouder een aantal stellingen voorgelegd over de sociale samenhang in de eigen woonbuurt. Hierbij ging het over de gezelligheid in de buurt, en over de omgang met elkaar, zich thuis voelen bij mensen in de buurt, en het contact met buurtgenoten. Een sterkere sociale samenhang draagt bij aan het welbevinden van mensen in hun woonbuurt, en is ook van invloed op economische productiviteit en groei.

61 procent van alle 15-plussers vindt dat ze in een gezellige buurt wonen waar mensen elkaar helpen. Mannen en vrouwen verschillen daarin niet van mening, ook leeftijd speelt hierin geen rol.

Op platteland ervaren mensen meer sociale samenhang dan in de stad
Inwoners van het platteland (niet-stedelijke gemeenten) zeggen vaker dat ze in een gezellige buurt wonen dan stedelingen. Hoe minder stedelijk de woonbuurt, hoe gezelliger de inwoners het in hun buurt vinden en hoe meer ze ervaren dat mensen elkaar helpen. In niet-stedelijke gemeenten vindt 72 procent van de bewoners dat ze in een gezellige buurt wonen waar mensen elkaar helpen, tegenover 52 procent van de inwoners in zeer sterk stedelijke gemeenten.

Ook op andere stellingen over sociale samenhang zijn bewoners van het platteland positiever dan stedelingen. Zo kent men elkaar op het platteland beter, vindt men vaker dat er prettig met elkaar wordt omgegaan, voelen meer mensen zich thuis bij de mensen in hun buurt, is er meer contact met de buren, en durven ze eerder hun huissleutel af te geven.

Bijna 7 op de 10 inwoners Fryslân positief over woonbuurt
In alle provincies is de meerderheid van de mensen het (helemaal) eens met de stelling: ik woon in een gezellige buurt waar mensen elkaar helpen. Inwoners van Fryslân zijn het positiefst: daar is 68 procent het eens met deze stelling. Inwoners van Zuid-Holland zijn het met 56 procent het minst vaak hiermee eens.

Rotterdammers zeggen minst vaak gezellig te wonen, inwoners Land van Cuijk vaakst
46 procent van de inwoners van Rotterdam vindt dat ze in een gezellige buurt wonen waar men elkaar helpt. Dit is het laagste van de gemeenten met 70 duizend of meer inwoners. In Land van Cuijk is dit met 75 procent het hoogst. Ook in de gemeenten Meierijstad, Westland, Hoeksche Waard en Súdwest-Fryslân vinden inwoners het bovengemiddeld gezellig wonen, daar is ongeveer 7 op de 10 inwoners het eens met deze stelling.

Naast Rotterdam is ook in Amsterdam, Den Haag, Schiedam, Vlaardingen, Heerlen en Maastricht minder dan de helft van de inwoners het eens met deze stelling. Toch scoren alle gemeenten met meer dan 70 duizend inwoners een voldoende of ruime voldoende wanneer het gaat om verschillende aspecten van sociale samenhang bij elkaar genomen.

Vier keer zo veel mensen overleden na een val dan 20 jaar geleden

In 2023 overleden 7 duizend inwoners van Nederland doordat ze per ongeluk vielen, struikelden of uitgleden (accidentele val). Dat is 12 procent meer dan in 2022 en bijna vier keer zo veel als twintig jaar eerder. Vooral onder 90-plussers en mensen die vanwege een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie) zorg krijgen in een instelling vanuit de Wet langdurige zorg (WLZ), nam het percentage overledenen door een accidentele val toe. Dat meldt het CBS op basis van een analyse van doodsoorzaken.

Overlijden door een accidentele val is een situatie waarin iemand per ongeluk valt, struikelt, of uitglijdt en binnen dertig dagen als gevolg daarvan overlijdt. Vallen met een vervoermiddel wordt niet meegerekend, dit wordt geregistreerd als vervoersongeval.

In 2023 overleden gemiddeld 19 mensen per dag na een accidentele val. Van alle mensen die overleden door een accidentele val, had de helft een gebroken heup als belangrijkste letsel als gevolg van de val. Bij een kwart ging het om hoofdletsel. Van alle overledenen was bij ongeveer 4 procent een accidentele val de doodsoorzaak.

Wanneer rekening gehouden wordt met vergrijzing en bevolkingsgroei, daalde het sterftecijfer door een accidentele val tot 1998, vooral bij vrouwen. Daarna nam dit aantal geleidelijk toe en verdubbelde zelfs vanaf 2010.

Meeste dodelijke valongelukken bij vrouwen van 80 jaar of ouder
De mensen die overlijden door een accidentele val zijn meestal op leeftijd: 43 procent was tachtiger en 36 procent was negentig jaar of ouder. Vrouwen vormen de meerderheid in beide leeftijdsgroepen: van de mensen die overleden door een accidentele val was bij de tachtigers 60 procent een vrouw en bij de 90-plussers was dit 75 procent. In 2023 was de gemiddelde leeftijd van mannen bij overlijden door een accidentele val 82 jaar en bij vrouwen 87 jaar.

Grootste stijging bij 90-plussers
De stijging van het aantal dodelijke valongelukken gaat samen met de groei van de oudere bevolking, maar ook per duizend inwoners in elke leeftijdsgroep vanaf 60 jaar is er een stijging. Dat geldt vooral voor vrouwen van negentig jaar of ouder.

In 2023 overleden 19,7 vrouwelijke 90-plussers per duizend vrouwen van deze leeftijd door een accidentele val, in 2013 waren dat er 7,9. Bij vrouwelijke tachtigers nam dit aantal toe van 2,0 overledenen in 2013 naar 4,2 per duizend vrouwen in deze leeftijdsklasse in 2023. Ook bij mannen was deze groei bij 90-plussers te zien, maar deze is minder sterk dan bij vrouwen. Sinds 2020 is onder 90-plussers het sterftecijfer door een accidentele val per duizend 90-plussers hoger bij vrouwen dan bij mannen.

Vooral meer dodelijke vallen in een instelling voor langdurige zorg
Van de 7 duizend mensen die in 2023 overleden door een accidentele val, kregen er 4,5 duizend zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Het overgrote deel van deze mensen woonde in een zorginstelling (86 procent).

Bij 7 procent van alle overlijdens in een Wlz-zorginstelling was een accidentele val in 2023 de doodsoorzaak. In 2015 was dit 3 procent. Bij mensen die thuis woonden en Wlz-zorg kregen, steeg het aantal dodelijke valongelukken van 3 procent in 2015 naar 5 procent in 2023.

Dementie of een andere psychogeriatrische aandoening was bij 75 procent van de Wlz-zorggebruikers die aan een accidentele val overleden de belangrijkste reden dat zij Wlz- zorg ontvingen. In 2015 gold dit voor 59 procent.

Vallen meest voorkomende niet-natuurlijke doodsoorzaak
Sinds eind jaren negentig is overlijden door een accidentele val de meest voorkomende niet-natuurlijke doodsoorzaak. Vooral de laatste tien jaar stijgt het aantal overlijdens door een accidentele val. Van alle mensen die in 2023 aan een niet-natuurlijke doodsoorzaak overleden, overleed 62 procent door een accidentele val (7 duizend). In 2014 was dit nog 44 procent.

Aan andere niet-natuurlijke doodoorzaken overleden minder mensen dan aan een accidentele val. Zo overleden 1,8 duizend mensen door zelfdoding, 745 mensen na een vervoersongeval en 103 mensen door moord en doodslag.

Le Pen voor de rechter op verdenking van verduistering EU-geld

Marine Le Pen en andere politici moeten zich vanaf vandaag verantwoorden voor een Parijse strafrechtbank. De 28 verdachten worden beschuldigd van verduistering van openbare middelen.

Naast partijleider Marine Le Pen, die al lange tijd de partij leidt, behoort ook haar vader en partijoprichter Jean-Marie Le Pen tot de beschuldigden. De beschuldigingen hebben betrekking op de jaren 2004 tot 2016 en zijn gericht tegen de partij Rassemblement National (voorheen: Front National), voormalige parlementsleden en assistenten.

Het gaat om de mogelijke fictieve tewerkstelling van assistenten van verschillende Franse parlementsleden. De centrale beschuldiging is dat de partij van Le Pen geld heeft ontvangen van het Europees Parlement voor parlementaire EU-medewerkers die in werkelijkheid andere werkzaamheden voor de partij uitvoerden.

In totaal gaat het om een bedrag van bijna zeven miljoen euro. Een jaar geleden had Marine Le Pen al een door het Europees Parlement teruggevorderd van 330.000 euro overgemaakt. Haar partij heeft echter altijd benadrukt dat dit geen erkenning van wangedrag is. Le Pen zelf heeft de beschuldigingen altijd ontkend en de affaire is jarenlang een last geweest voor Le Pen en haar partij. Als de verdachten schuldig worden bevonden, kunnen ze hoge boetes en gevangenisstraffen tot tien jaar tegemoet zien. Als de verdachten worden veroordeeld, kunnen ze ook voor vijf jaar onverkiesbaar worden verklaard, wat de mogelijke kandidatuur van Marine Le Pen voor de presidentsverkiezingen van 2027 in gevaar zou kunnen brengen.

Het gerechtelijk onderzoek naar de beschuldigingen van fraude komt op een moment dat het Rassemblement National sterker is dan ooit. Bij de vervroegde parlementsverkiezingen in juni werden de rechtse nationalisten al gezien als potentiële winnaar, maar ze eindigden slechts op de derde plaats. Omdat de partij echter sterk vertegenwoordigd is in het parlement, kan ze veel invloed uitoefenen op de nieuw gevormde centrumrechtse regering van de conservatieve premier Michel Barnier.

Het feit dat Le Pen en andere partijleiders nu in de beklaagdenbank moeten zitten, werkt pogingen om de partij te 'normaliseren' tegen. Le Pen had de partij niet alleen een nieuwe naam gegeven, maar had ook afstand genomen van al te radicale standpunten om de voorheen duidelijk extreemrechtse partij tot centrumrechts verkiesbaar te maken.

Het proces loopt tot eind november. De partij bereidt zich voor op een lange juridische strijd, zoals gemeld door de Franse krant 'Le Monde'.

Ruim 90 doden door orkaan Helene, Harris gaat getroffen staten bezoeken

Het aantal doden als gevolg van de storm ‘Helene’ in het zuidoosten van de VS is blijven stijgen.

Volgens de autoriteiten zijn ruim negentig mensen om het leven gekomen door de storm, waarvan dertig alleen al in de staat North Carolina. De gouverneur Cooper verwacht nog meer slachtoffers aan te treffen onder het puin. De hulpdiensten hebben sommige gebieden nog niet kunnen bereiken. Het bergstadje Asheville wordt vandaag via een luchtbrug van hulpgoederen voorzien.

Vanwege de orkaan werd in zes van de tien getroffen staten in het zuidoosten van de Verenigde Staten de noodtoestand uitgeroepen. Volgens de energieautoriteit zitten ongeveer 2,7 miljoen mensen zonder elektriciteit. De Amerikaanse vice-president Harris kondigde een bezoek aan de rampgebieden aan. 





Hybride auto populairder dan elektrische auto

De hybride auto ziet een groei in marktaandeel, in tegenstelling tot de elektrische auto. Dit blijkt uit gegevens die de NOS bij Bovag heeft opgevraagd. De organisatie voor de autobranche merkt op dat steeds meer automerken hybride modellen ontwikkelen of bestaande auto's als hybride aanbieden. Hybride voertuigen combineren een elektrische aandrijving met een fossiele brandstofmotor. Bovag beschouwt dit als de laatste fase van de benzinemotor, voordat deze volledig verdwijnt. Een woordvoerder legt uit: "Het is een tussenoplossing van fossiele brandstoffen naar elektrisch. Wanneer een automerk niet volledig kan of wil inzetten op elektrische voertuigen, zijn hybrides noodzakelijk om hun CO2-doelstellingen te behalen." De grootste groei vindt momenteel plaats bij hybride auto's. De grafiek maakt geen onderscheid tussen plug-in hybrides en milde hybrides.

Automerken moeten zich houden aan de Europese CO2-doelstellingen: de totale uitstoot van alle voertuigen per merk moet onder een bepaalde CO2-grens blijven. Deze grens zal tot 2035 verlaagd worden, waarna deze op nul komt te liggen en alle nieuw verkochte auto's in de EU emissievrij moeten zijn. Sommige merken, zoals Volvo, wilden zelfs nog ambitieuzer zijn dan de Europese Unie. Het Zweedse bedrijf had aangekondigd de deadline met vijf jaar te vervroegen en vanaf 2030 uitsluitend elektrische voertuigen te verkopen. Echter, enkele weken geleden maakte de autofabrikant bekend dat ook na 2030 hybride auto's beschikbaar blijven.

"Merken zoals Ford, Renault en Mercedes-Benz trekken hun duurzame beloftes in," zegt Leonie van den Beuken, voorzitter van de Vereniging Elektrische Rijders (VER). "Het is jammer, want wanneer automerken zichzelf uitdagen en doelen stellen, ontstaan er producten die consumenten overtuigen. Tegelijkertijd produceren deze merken voor de wereldmarkt." Meer hierover bij de NOS.

Zanger en acteur Kris Kristofferson (88) overleden

Krist Kristofferson, zanger/songwriter en acteur is zaterdag op het Hawaiiaanse eiland Maui overleden. 

Dat heeft zijn familie aan de Amerikaanse media laten weten. Hij werd als acteur bekend met zijn hoofdrollen in ‘A Star Is Born’ naast Barbra Streisand en de trucker-film 'Convoy' 

Veel van zijn nummers werden grote hits, zoals ‘Me and Bobby McGee’ in de versie van Janis Joplin, of ‘Sunday Morning Comin’ Down', gezongen door Johnny Cash. Ook Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Joan Baez, Willy Nelson en Ray Charles namen nummers van Kristofferson op.

“Hij is omringd door zijn familie overleden in zijn huis op Hawaï. Kristofferson was een vredestichter, revolutionair, acteur, superster, sekssymbool en familieman, en zo zal hij worden herinnerd”, luidt de verklaring aan ‘CBS News’. “Dank jullie wel voor al die jaren van liefde. Als je een regenboog ziet, weet dan dat hij op ons allemaal neerkijkt.” Kristofferson laat zijn vrouw Lisa, zijn acht kinderen en zeven kleinkinderen na.

Toen hij in de zeventig was, kreeg hij last van geheugenverlies, wat zijn optredens beïnvloedde. Daarom stopte Kristofferson in 2021 met optreden, al verscheen hij af en toe nog als gast. Hij is uiteindelijk 88 jaar geworden.




FOK! Wat een weer: regen, droog, regen, droog

herfstbanner


Goedemorgen! 

Vanochtend is er in het noorden en oosten eerst nog af en toe zon. Verder overheerst de bewolking en blijft het op de meeste plaatsen nog droog. In het zuiden kan het plaatselijk al wat regenen en in het uiterste zuidwesten gaat het aan het einde van de ochtend harder regenen. De zuidoostenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig, windkracht 6.

Vanmiddag gaat het van het zuidwesten uit op steeds meer plaatsen regenen. In het noorden blijft het tot ver in de middag droog en is er eerst nog wat zon. De middagtemperatuur ligt rond 15°C. De zuidoostenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig, windkracht 6.

Vanavond begint vrijwel overal met regen. Soms regent het stevig door. In de loop van de avond wordt het in het zuiden en midden steeds vaker droog. De wind draait van zuidoost naar zuidwest en is boven land matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6 à 7. Langs de (zuid)westkust is er kans op windstoten tot 75 km/uur.

Vannacht begint met een enkele bui. Geleidelijk komen er steeds meer buien, vooral in het noordwesten. Plaatselijk kan het ook onweren. De minimumtemperatuur ligt rond 12°C. De wind draait van zuidoost naar zuidwest en is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot kracht. In het zuidwestelijk kustgebied kan de wind aantrekken naar hard, windkracht 7, en is er kans op zware windstoten tot ca. 75 km/uur.

Tot morgen!

 

foto (Foto: FOK.NL)
Geld of een foto doneren? Dat kan hier! (Foto: FOK.NL)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Eerste World Superbike-zege Iannone in fantastische race op Aragon

Op het circuit van Aragon is het op twee na laatste weekeinde van het jaar in het World Superbike-kampioenschap verreden. Dat leverde twee geweldige races op, gevolgd door een iets minder boeiende afsluiter van verder een prachtig weekeinde.

Race één
Nicolo Bulega had de poleposition te pakken, voor Andrea Iannone en wereldkampioen Alvaro Bautista, die nota bene pas voor het eerst dit jaar op de eerste rij stond na de kwalificatie. Danilo Petrucci volgde, voor de teruggekeerde kampioenschapsleider Toprak Razgatlioglu, Alex Lowes, Andrea Locatelli, Sam Lowes en Iker Lecuona - Michael van der Mark vertrok vanaf plek elf.

Kort na de start plofte de motor van Sam Lowes, die daarna door de olie op zijn achterband onderuit ging en wat logischerwijze voor een rode vlag zorgde. Bij de formatieronde voor de herstart ging het wéér fout: nota bene de Ducati van polesitter Bulega gaf de geest. Zonder Bulega ging men van start, waarbij Iannone de leiding pakte, voor Petrucci, Razgatlioglu, Alex Lowes, Locatelli, Bautista en Van der Mark.

Razgatlioglu ging snel voorbij Petrucci, terwijl Van der Mark in één keer Locatelli en Bautista pakte. Na een handvol ronden met zeer fel racen drukte Petrucci zijn machine weer langs Razgatlioglu en vervolgens binnendoor bij Iannone, maar die sloeg ook weer terug. Het was een krankzinnige race, waarin ineens ook Garrett Gerloff zich kwam mengen in de strijd om de leiding.

In de slotfase had Iannone toch weer de touwtjes in handen, met Razgatlioglu achter zich. De Turk had Gerloff en Bautista in zijn kielzog, die knokten om plek drie. Gerloff won dat duel, Razgatlioglu bekroonde een comeback met plek twee en Iannone pakte zijn allereerste World Superbike-zege - Van der Mark finishte de fenomenale race als negende.

Superpolerace
We begonnen met dezelfde startopstelling als race één, met de na zijn crash afwezige Sam Lowes als uitzondering. Bulega was er nu wel bij en vertrok prima, Razgatlioglu volgde hem op plek twee, voor Bautista en Iannone. Lowes reed op plek vijf, maar ging na twee ronden hard onderuit.

Razgatlioglu sloot ondertussen aan bij titelconcurrent Bulega, waarbij een heerlijk gevecht ontstond - daardoor kon Bautista ook aansluiten. Razgatlioglu nam de leiding over en Bautista volgde, waarbij Bulega het moest doen met plek drie. Bautista ging er op fraaie wijze voorbij en won een heerlijke race, voor Razgatlioglu en Bulega - Van der Mark finishte als achtste.

Race twee
Bautista, Razgatlioglu en Bulega op rij één op de grid, gevolgd door Iannone, Gerloff, Petrucci, Iker Lecuona, Van der Mark en Xavi Vierge. Bautista pakte de leiding, Razgatlioglu volgde, voor Iannone en de uitstekend vertrokken Van der Mark. Bautista en Razgatlioglu knokten om de leiding, terwijl Bulega zijn derde plek moest verdedigen tegen Gerloff en Iannone.

Het gevecht tussen Bautista en Razgatlioglu ontbrandde niet écht meer en het was de Spanjaard die op zijn Ducati een dijk van een overwinning pakte. Razgatlioglu werd tweede, Bulega wist zijn derde plek met succes te verdedigen en Van der Mark finishte als zevende.

Kampioenschap
Razgatlioglu staat gewoon nog aan de leiding, zijn voorsprong is weer wat gegroeid naar 39 punten ten opzichte van Bulega, met Bautista er nog 81 punten achter. Van der Mark staat op de achtste plek, met mogelijk plek zes nog in het vizier.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1403
special
VrijMiBabes #230 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1402
special
Random Pics van de Dag #1401
special
Random Pics van de Dag #1400
special
Random Pics van de Dag #1399
©FOK.nl e.a.