FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 1 september 2024

[PS] Triatlons uitgesteld door smerige Seine, geen Nederlandse medailles op zondag

Op de Paralympische Spelen in Parijs was het voor Nederland even een wat minder bijzondere dag, in elk geval wat medailles betreft. Die moesten vooral van de triatlon komen, maar die werd uitgesteld en verschoven naar - vooralsnog - maandag.

Zwemmen
Op de 100 meter vrije slag in de klasse S10 plaatste Lisa Kruger zich als vierde (1:01,61) voor de finale. In die finale kwam ze nét tekort voor een medaille: vijfde in 1:01,12 minuten, één tiende van een seconde achter het brons.

Rogier Dorsman ging op de 100 meter rugslag in de S11-klasse als derde naar de eindstrijd. Dat kon hij in de finale niet omzetten in een medaille: in 1:07,87 minuten werd hij, net als in Tokyo, vierde.

Triatlon
Zondag was in principe de triatlondag, met Geert Schipper, Jetze Plat, Nico van der Burgt en Maurits Morsink voor Nederland, maar dat ging niet door: de Seine was weer eens te smerig en men gaat het maandag nog eens proberen.

Boccia
Veteraan Daniel Perez, de enige Nederlandse bocciamedaillewinnaar ooit, speelde in de BC1-klasse in de kwartfinales tegen Muhamad Syafa uit Indonesië, maar werd stevig aan de kant gezet: 0-10, hij moet zich gaan richten op het teamtoernooi.

Roeien
Esther van der Loos en Corné de Koning kwamen in actie in de B-finale van de gemengde dubbel-twee in de PR2-klasse, een race die ze met afstand wonnen. Dat leverde het duo uiteindelijk de zevende plek op in de eindstand.

Atletiek
Op de 100 meter in de klasse T64 liep Olivier Hendriks naar een tijd van 11,12 seconden. Dat was goed voor plek vier in zijn serie en daarmee plaatste hij zich voor de finale.

In de T63-klasse liep kersvers verspringkampioen Joël de Jong ook de 100 meter, waarop hij vorig jaar wereldkampioen werd. In 12,09 seconden finishte hij als tweede in zijn heat, ruim voldoende voor een finaleplek.

Rolstoeltennis
In het mannenenkelspel kwamen drie Nederlanders in actie in de tweede ronde: Tom Egberink, Maikel Scheffers en Ruben Spaargaren. Dat ging erg lekker, alledrie wisten ze de achtste finales te bereiken. Egberink schoof de Chinees Dong Shunjiang zelfs met een double bagel aan de kant, twee keer 6-0, terwijl Spaargaren met 6-3, 6-4 van een andere Chinees won, Ji Zhenxhu. Scheffers klopte de Oostenrijker Nico Langmann met 6-4, 6-1.

In het vrouwendubbelspel hadden Diede de Groot en Aniek van Koot, dé topfavorieten voor goud, het in de kwartfinales nog niet moeilijk: Momoko Ohtani en Saki Takamuro uit Japan werden met 6-4, 6-1 aan de kant gezet. Een andere Nederlands-Japanse kwartfinale ging minder goed voor de Nederlandse ploeg: Jinte Bos en Lizzy de Greef verloren met 3-6, 0-6 van Yui Kamiji en Manami Tanaka, op papier de enige serieuze uitdaagster van De Groot en Van Koot.

Bij de mannendubbels plaatsten beide Nederlandse teams zich voor de kwartfinales. Egberink en Scheffers wonnen met 6-2, 7-5 van de Britten Ben Bartram en Dahnon Ward, terwijl Spaargaren en Maarten ter Hofte met 7-5, 6-3 te sterk waren voor de Argentijnen Gustavo Fernandez en Ezequiel Casco.

Tot slot was er nog succes in het dubbelspel bij de quads, waar 'dream team' Sam Schröder/Niels Vink in de halve finales met twee keer 6-1 eenvoudig afrekende met Donald Ramphadi en Lucas Sithole uit Zuid-Afrika.

Baanwielrennen
In de klasse C5 is Caroline Groot de koningin van de 500 meter tijdrit, waarop ze in Parijs na zes wereldtitels ook paralympisch goud pakte. De lange achtervolging is dan weer niet echt haar kracht: in 4:05,470 minuten werd ze achtste en laatste in de kwalificatie, bijna een halve minuut achter de tijden die nodig waren om voor de medailles te mogen rijden.

Rolstoelbasketbal
De Nederlandse mannen begonnen prima tegen Spanje, maar in het tweede kwart werd een voorsprong uit handen gegeven en daarna kwamen ze geen moment meer écht lekker in de wedstrijd. Een 7-19 vierde kwart was de genadeklap voor Nederland, dat met 53-68 verloor. Dinsdag speelt Nederland in de kwartfinales als nummer drie van de groep tegen een nog nader te bepalen tegenstander.

Magnussen mist door schorsing GP Azerbeidzjan

Kevin Magnussen zal de komende GP in Azerbeidzjan moeten missen. De Deen kreeg vandaag in de GP van Italie na een incident met Pierre Gasly een tijdstraf van tien seconden en twee strafpunten op zijn licentie, waardoor zijn totaal aantal strafpunten nu op twaalf komt, wat automatisch een race schorsing betekent.

Een coureur mag in een jaar maximaal elf strafpunten verzamelen. Magnussen had er in de afgelopen twaalf maanden al tien verzameld en kreeg er vandaag dus twee bij. Het is de eerste keer sinds de invoering van het strafpuntensysteem dat een Formule 1-coureur een schorsing krijgt. De laatste keer dat er een coureur een schorsing kreeg was Romain Grosjean in 2012 vanwege het veroorzaken van een zware crash op het circuit van Spa-Francorchamps

Magnussen zal bij Haas waarschijnlijk worden vervangen door Oliver Bearman. De Brit reed eerder dit seizoen al een race voor Ferrari en zal volgend seizoen ook al de plek van Magnussen innemen.

Uitslagen eredivisie zondag

Normaal gesproken stond vandaag de eerste klassieker op het programma. Maar door politiestakingen kon de wedstrijd Feyenoord - Ajax niet doorgaan. Maar de overige drie wedstrijden gingen wel door, waaronder de wedstrijd van landskampioen PSV.

PSV - Go Ahead Eagles 3-0
PSV heeft met 3-0 gewonnen van Go Ahead Eagles, waardoor ze zonder puntenverlies blijven in de eredivisie. Bij de ploeg van Peter Bosz wisten Guus Til, Herving Lozano en Joey Veerman te scoren. De overwinning werd echter overschaduwd door een blessure van Luuk de Jong, die halverwege de wedstrijd uitviel.

PEC Zwolle - Heracles Almelo 3-0
PEC Zwolle hebben hun eerste overwinning te pakken tegen Heracles Almelo. De ploeg van trainer Johnny was in eigen huis duidelijk te sterk voor Heracles en pakte de eerste punten van het seizoen na een moeizaam begin. In Zwolle werd het 3-0 door goals van Dylan Vente, Dylan Mbayo en Filip Krastev.

FC Utrecht - FC Twente 2-1
FC Utrecht heeft zijn ongeslagen status in de Eredivisie behouden met een 2-1 overwinning op FC Twente. Na een levendig openingskwartier waarin beide ploegen tot scoren kwamen. In de tweede helft kwam de thuisploeg op een 2-1 voorsprong. In eerste instantie werd het doelpunt van Can Bozdogan nog afgekeurd, maar na minutenlang beraad werd besloten dat Bozdogan de bal niet met zijn elleboog had geraakt en het doelpunt telde. Daarna werd er niet gescoord en is FC Utrecht nog altijd ongeslagen in de eredivisie, terwijl FC Twente de eerste nederlaag van het seizoen leed.

Wellens wint voor vierde maal Renewi Tour, slotrit voor De Lie

Tim Wellens heeft de Renewi Tour gewonnen, waarmee hij zichzelf opvolgt. Voor de Belg is het de vierde keer dat hij de Renewi Tour op zijn naam schrijft. In 2014, 2015, en 2023 was hij ook al de beste. De slotetappe werd gewonnen door Belgisch kampioen Arnaud de Lie.

De vijfde en laatste etappe, een rit van 202 kilometer tussen Menen en Geraardsbergen werd gewonnen door Arnaud de Lie. Op de laatste passage van de Muur van Geraardsbergen trok Wellens door en alleen De Lie kon volgen. Later sloten nog verschillende renners aan bij de twee Belgen, maar op de Denderoordberg waren Wellens en De Lie opnieuw de sterksten vooraan en reden opnieuw weg.

De twee Belgen verdeelde het eerlijk. De Lie mocht op de Vesten de winst pakken in zijn Belgische kampioenstrui, terwijl Wellens de eindzege pakte in de Renewi Tour. Voor Wellens is het alweer zijn vierde eindzege in deze ronde.

Results powered by FirstCycling.com

Roglic pakt weer tijd op O'Connor in Vuelta, Castrillo boekt tweede ritzege in Vuelta

Pablo Castrillo heeft de loodzware etappe over de Cuitu Negru gewonnen. Op de steile slotklim met stroken van 24% was de Spanjaard de sterkste van een kopgroep en pakte zijn tweede ritwinst. In het algemeen klassement wonnen Primo¸ Roglič en Enric Mas tijd op Ben O'Connor, die zijn rode trui wel wist te behouden.

Vlak voor de tweede rustdag in de Vuelta reed het peloton naar de Cuitu Negru, een zware slotklim met percentages tot 24%. De renners wisten dus wat hun te wachten stond en er werd volop aangevallen in het begin van de etappe. Uiteindelijk reed er een sterke kopgroep van 21 renners weg, maar kreeg niet veel ruimte van het peloton dankzij het werk van Soudal-Quickstep.

De voorsprong aan de voet van de slotklim was drie minuten, waar de ploeg van Mikel Landa nog steeds op controleerde. Maar Red Bull Bora hansgrohe zorgde voor de echte versnelling. Florian Lipowitz jaagde het tempo zo hard omhoog dat alleen zijn ploeggenoot Roglič kon volgen, waarna de Sloveen zelf doortrok. Roglič reed enige tijd voor de andere favorieten, waarna Mas naar Roglič reed. Hij liet de Sloveen ook direct achter, maar aan de finishstreep kwamen ze gezamelijk over de finish en pakten wat tijd op de andere klassementsrenners. Klassementsleider O'Connor verloor 37 seconden op Mas en Roglič, maar behoudt wel de leiding in het algemeen klassement.

Ondanks de versnellingen van Mas en Roglič konden ze niet iedereen van de kopgroep terugpakken en ging de winst naar Castrillo. De Spanjaard die eerder deze Vuelta al een etappe wist te winnen won op de steile slotklim voor Aleksandr Vlasov en Pavel Sivakov.

AfD de grootste in Thüringen

Uit de exitpolls van de publieke omroep ARD blijkt dat de extreemrechtse partij AfD voor het eerst de grootste partij is geworden in de Duitse deelstaat Thüringen. Volgens de peilingen behaalde de AfD in Thüringen 30,5 procent van de stemmen, terwijl de christendemocratische CDU 24,5 procent van de stemmen kreeg.

Opmerkelijk is dat de nieuw opgerichte partij BSW van de extreemlinkse politica Sarah Wagenknecht een sterke derde plaats behaalde in Thüringen, met 16 procent van de stemmen.

In de deelstaat Saksen ziet het ernaar uit dat de CDU en AfD nek-aan-nek gaan, met de CDU op 31,5 procent en de AfD op 30 procent van de stemmen. Ook hier scoort Wagenknecht's BSW partij aanzienlijk, met 12 procent van de stemmen.

Nepalese en Cubaanse huurlingen vechten voor Rusland

Huurlingen uit onder andere India, Cuba en Nepal vechten in Oost-Oekraïne aan Russische zijde. Gelokt met grote beloften en toffe TikTok-filmpjes valt ze de realiteit aan het front flink tegen, nu ze als kanonnenvoer dienen. "We kregen niet genoeg te eten en we werden geslagen door de Russen", zegt een gerepatrieerde Nepalees tegen Sky News.

Sky News sprak met de 35-jarige Ganesh die vierenhalve maand voor de Russen in Donetsk vocht en pas na drie pogingen erin slaagde thuis te komen. Volgens Ganesh worden de Nepalezen als honden behandeld door hun Russische officieren, krijgen zij weinig eten en veel slaag. Oekraïners? Die heeft hij niet gezien. "Het was geen man tegen man. We werden aangevallen door drones en het was angstaanjagend."

Ronselaars
Het ronselen van buitenlandse soldaten om als huurling voor Rusland te vechten is een lucratieve zaak. Alleen al in de Nepalese hoofdstad Kathmandu zijn tientallen ronselaars actief. Het gemiddelde maandsalaris in Nepal is zo'n €75. Vechten voor de Russen zou ze bijna €2000 opleveren.

Voor veel arme Nepalezen is de keuze dan ook snel gemaakt, niet in de laatste plaats doordat TikTok bol staat van gelikte video's waarop blije rekruten door Russische instructeurs getraind worden. "Op TikTok zie je ze met mooie uniformen, mooie wapens. Maar zo is het helemaal niet", zegt Ganesh daarover.

Ganesh wilde aanvankelijk als gastarbeider naar Luxemburg, een ronselaar hield hem echter voor dat Rusland "meer mogelijkheden" bood. Daarvoor moest hij wel een lening van een miljoen Nepalese roepies afsluiten (omgerekend zo'n 7.000 euro) om op een toeristenvisum via Dubai naar Moskou te kunnen reizen, en van daaruit naar een trainingskamp.

Kannonenvoer
Volgens Ganesh werden de Nepalezen, samen met veroordeelde criminelen en Indiërs aan het front ingezet als kanonnenvoer en bleven de Russen in de linies achter hen. Hij probeerde verschillende keren te deserteren, maar werd steeds weer opgepakt. En vervolgens flink mishandeld. Pas bij de derde keer werd hij gerepatrieerd naar Nepal.

Koolhof en Schuurs dubbelen zich naar achtste finales US Open

Op de US Open gaat het voor de Nederlandse tennissers in de dubbelspeltoernooien toch weer wat lastiger. Zes duo's met Nederlandse inbreng kwamen in actie en dat leverde twee plaatsen op in de achtste finales.

Mannendubbels
Wesley Koolhof is samen met de Kroaat Nikola Mektic als elfde geplaatst én bezig aan zijn laatste proftoernooi. Vooralsnog gaat dat goed: het duo won in de tweede ronde met 6-3, 6-7 (5), 6-3 van de Brazilianen Rafael Matos en Marcelo Melo.

Jean-Julien Rojer en de Amerikaan Austin Krajicek, als vijftiende geplaatst, gingen met 6-4, 3-6, 5-7 onderuit tegen Yuki Bhambri uit India en de Fransman Albano Olivetti. Matwé Middelkoop was met de Oostenrijker Alexander Erler niet opgewassen tegen de nummers één van de plaatsingslijst, het Spaans-Argentijnse duo Marcel Granollers/Horacio Zeballos: 3-6, 6-7 (5).

Sem Verbeek en zijn Zweedse kompaan André Göransson gingen met 3-6, 6-7 (3) onderuit tegen het als vijfde geplaatste Italiaanse duo Simone Bolelli/Andrea Vavassori.

Vrouwendubbels
Samen met de Braziliaanse Luisa Stefani is Demi Schuurs als achtste geplaatst, vooralsnog gaat het prima: het tweetal won in de tweede ronde met 7-6 (8), 7-6 (5) van het Brits-Russische duo Katie Boulter/Anna Kalinskaya en staat in de achtste finales.

Gemengde dubbels
Met de Duitser Tim Pütz moest Schuurs nog beginnen aan het toernooi, maar dat zat er snel op. Het als achtste geplaatste Indonesisch-Indiase duo Aldila Sutjiadi/Rohan Bopanna was met 6-7 (7), 6-7 (5) een maatje te groot, dus Schuurs kan zich op het vrouwendubbelspel gaan richten.

Swiatek en Paolini soepel naar achtste finales US Open

Tennisster Iga Swiatek heeft zich nog altijd zonder noemenswaardige problemen geplaatst voor de achtste finales op de US Open. De Poolse nummer één van de wereld was met 6-4, 6-2 een flinke maat te groot voor de als 25e geplaatste Russische Anastasiya Pavlyuchenkova.

In de achtste finales treft Swiatek al voor de derde keer dit toernooi een Russische opponente, dit keer is het Liudmila Samsonova (16). Zij was veel te sterk voor thuisspeelster Ashlyn Krueger, die met twee keer 6-1 hardhandig aan de kant geschoven werd.

De Italiaanse revelatie van dit jaar, Jasmine Paolini (5), staat ook bij de laatste zestien, nadat ze met 6-3, 6-4 won van de Kazachse Yulia Putintseva (30). Haar volgende opponente is Karolina Muchova uit Tsjechië, die met 6-4, 6-2 afrekende met de Russische Anastasia Potapova.

Thuisspeelster Jessica Pegula (6) had het met twee keer 6-3 niet zo moeilijk met Jessica Bouzas Maneiro uit Spanje en treft hierna de Russische Diana Shnaider. De nummer achttien van de plaatsingslijst was op haar beurt met twee keer 6-2 te sterk voor de Italiaanse veterane Sara Errani.

Tot slot waren er nog Beatriz Haddad Maia (22) uit Brazilië en Caroline Wozniacki uit Denemarken. Haddad Maia won met 6-3, 6-1 van de Russische Anna Kalinskaya, toch als vijftiende geplaatst, en treft Wozniacki. De verliezend finaliste van 2009 en 2014 won met 6-3, 6-2 van de Franse qualifier Jessika Ponchet.

Van de Zandschulp niet in achtste finales US Open, Sinner simpel door

Tennisser Botic van de Zandschulp heeft zich op de US Open niet kunnen plaatsen voor de achtste finales. Na zijn sensationele zege op Carlos Alcaraz moest de Nederlander in de derde ronde ruimschoots zijn meerdere erkennen in de als 25e geplaatste Brit Jack Draper: 6-3, 6-4, 6-2.

Draper, die vorig jaar ook de laatste zestien haalde, mag het daarin opnemen tegen Tomas Machac. De Tsjech schopte het nog nooit zover op een Grand Slam-toernooi, maar stoomt tot nu toe zeer overtuigend door het toernooi en rekende met ogenschijnlijk gemak af met de Belg David Goffin: 6-3, 6-1, 6-2.

De als eerste geplaatste Italiaan Jannik Sinner was met 6-1, 6-4, 6-2 een maat te groot voor de Australiër Christopher O'Connell en neemt het hierna op tegen Tommy Paul. De als veertiende geplaatste Amerikaan had het een stuk moeilijker met Gabriel Diallo, maar klopte de Canadese qualifier met 6-7 (5), 6-3, 6-1, 7-6 (3).

De Rus Daniil Medvedev (5) was met 6-3, 6-4, 6-3 te sterk voor de Italiaan Flavio Cobolli (31) en krijgt nu Nuno Borges tegenover zich. De Portugees, die op de Australian Open ook de laatste zestien al haalde, rekende af met de Tsjechische tiener Jakub Mensik: 6-7 (5), 6-1, 3-6, 7-6 (6), 6-0.

Tot slot komen twee Australiërs elkaar tegen in de achtste finales. Alex de Minaur (10) speelde de Brit Dan Evans na een stroef begin met 6-3, 6-7 (4), 6-0, 6-0 toch bijzonder overtuigend naar huis en treft landgenoot Jordan Thompson. Hij won op zijn beurt met 7-5, 6-2, 7-6 (5) van Matteo Arnaldi (30) uit Italië.

F1: Uitslag Grand Prix van Italië

Charles Leclerc heeft de Formule 1 Grand Prix van Italië op zijn naam geschreven. In de thuisrace van Ferrari profiteerde de Monegask optimaal van een goede tactiek van de Italiaanse renstal en versloeg hij zo Oscar Piastri en Lando Norris met de snellere McLarens. Max Verstappen eindigde een lastig weekend op de zesde positie.

Norris startte op Monza vanaf poleposition, terwijl Verstappen slechts op plek zeven aan de wedstrijd begon, wel op de harde banden, terwijl de rest op mediums stond. De start verliep chaotisch waarbij er in de top tien een bikkelharde strijd was om de posities. Norris behield in eerste instantie de eerste positie, maar bij de tweede chicane ging Piastri zijn McLaren-teamgenoot voorbij, waarna ook Leclerc door kon schuiven naar positie twee. George Russell ging bij de eerste bocht rechtdoor, waardoor de Brit van positie drie terugviel naar zeven. Verder naar achteren ging Nico Hülkenberg even buiten de baan en verloor zo zes posities.

De gaten vooraan werden heel langzaam groter waarbij de top acht zich langzaam losmaakte van Alexander Albon die negende lag. Daarachter moest Yuki Tsunoda met schade opgeven nadat Nico Hülkenberg zijn Haas bij de eerste bocht in de VCARB geboord had. Sergio Perez won na tien ronden een plek ten koste van Russell. De Brit kwam direct daarna binnen voor nieuwe banden en een nieuwe voorvleugel, waarna hij als zestiende terug het asfalt op kwam.

Piastri reed na ruim tien ronden Leclerc uit de DRS, waarna de Monegask tijd begon te verliezen op de coureurs achter hem en Norris binnen de DRS kon komen. De Brit stopte na veertien ronden voor de eerste maal om zo te proberen Leclerc te pakken. Hij kwam als negende terug op het asfalt. Meer coureurs volgden, waarna alleen de jarige Carlos Sainz, Verstappen en Perez doorreden. De virtuele leiding bleef in handen van Piastri, voor Norris en Leclerc. Omdat ook Sainz stopte ging de leiding naar Verstappen, voor Perez.

Verstappen stopte na 22 ronden, waarna hij na een langzame stop terug kwam op plek acht, vlak achter Estaban Ocon. Hierbij werd duidelijk dat Verstappen een tweestopper uit zou voeren omdat hij opnieuw wisselde naar de harde band. Ook de coureurs vooraan waren hard aan het pushen wat duidde op een tweestopper. Norris rookte zijn banden op en maakte ook een foutje waardoor Leclerc weer dichterbij kon komen. De Brit kwam na 32 ronden dan ook binnen voor zijn tweede stop. Hij kwam achter Verstappen terug op het asfalt, waarbij Verstappen zich breed maakte ten opzichte van de McLaren.

Er volgden meer rijders voor de tweede maal in de pits, waaronder Piastri en Verstappen. De Ferrari's reden door, waardoor McLaren plots meer moest pushen om alsnog met de zege er vandoor te gaan. Sainz kon Piastri niet lang achter zich houden, waardoor de Australiër nog acht ronden had om zijn tweede zege te boeken. Daarachter wist Norris Sainz te passeren voor plek drie.

Na 53 ronden werd Leclerc verrassend als eerste afgevlagd, voor Piastri en Norris. Daarachter eindigde Sainz als vierde, voor Hamilton, Verstappen, Russell, Perez, Albon en Kevin Magnussen. Franco Colapinto kende een verdienstelijk debuut met een twaalfde positie.

Eindelijk weer Grand Prix-zege voor Marquez in MotoGP, Bagnaia crasht

In de MotoGP is zondag de Grand Prix van Aragon verreden. Dat leverde een mooie winnaar op: Marc Marquez, veelvoudig wereldkampioen, was voor het eerst in bijna drie jaar weer eens de beste in een Grand Prix en voor het eerst op iets anders dan een Honda.

De tot dan in Aragon zeer dominante Marc Marquez vertrok op zijn Ducati vanaf poleposition, naast Pedro Acosta en Francesco Bagnaia. Jorge Martin, Alex Marquez en Franco Morbidelli vertrokken vanaf rij twee, voor Brad Binder, Miguel Oliveira, Raul Fernandez, Johann Zarco, Aleix Espargaro en Maverick Viñales.

Bagnaia kende wederom een dramatische start en verloor flink wat plekken, terwijl Marc Marquez heerlijk op gang kwam. Acosta en Martin konden nog een beetje in de buurt blijven en ook Alex Marquez haakte zijn karretje nog een beetje aan, Morbidelli en Bagnaia keken al tegen een flink gat aan.

Na een goede tien ronden was Marquez al meer dan drie seconden weg gereden bij Martin, die op zijn beurt Alex Marquez weer ruim achter zich had - Acosta knokte met Bagnaia en Binder om de vierde plek. Bagnaia won dat duel en begon zich een weg naar Alex Marquez te banen, waar hij zes ronden voor het einde de aansluiting bij vond.

Niet veel later eindigde het duel tussen Alex Marquez en Bagnaia in een drama voor beiden: Marquez maakte een klein foutje, Bagnaia wilde profiteren en daarbij haakten ze in elkaar, waarna ze allebei het grind in stuiterden.

Marc Marquez reed ondertussen gewoon door en pakte na 1043 dagen eindelijk weer een Grand Prix-zege, nadat hij zaterdag natuurlijk de sprint al won. Martin finishte een eenzame race als tweede en sloeg zo een uitstekende slag in de titelstrijd, Acosta completeerde het podium.

Ruim dertig bestuurders onder invloed achter het stuur na festival

De politie heeft in de nacht en vroege ochtend van zondag 1 september gecontroleerd op rijden onder invloed in Wilp. In totaal waren de resultaten bij 36 bestuurders niet in orde. In 26 gevallen ging het om drugs en in tien gevallen om alcohol.

De controle was er tijdens de uitloop van een festival op Bussloo. Ook vorig jaar werd hier een verkeerscontrole gehouden.

Tijdens de controle werd er naast de blaastest gebruik gemaakt van de zogenoemde speekseltest voor drugs. Bij alle bestuurders met een positieve, indicatieve drugstest werd bloed afgenomen. Nadat de uitkomsten van het bloedonderzoek binnen zijn zal het Openbaar Ministerie (OM) zich over de verdere gevolgen voor de bestuurders buigen. Bestuurders die reden onder invloed van alcohol konden direct plaatsnemen achter de ademanalyse. Ook voor deze bestuurders geldt dat het OM gaat over de verdere afhandeling.

Betrokken bij ongeval
Een 26-jarige man uit Noordwijk maakte het helemaal bont. Naast een positieve speekseltest reed de man ook met een ongeldig verklaard rijbewijs. Een 43-jarige man uit Duitsland werd aangehouden omdat hij nog ruim 2000 euro aan boetes had openstaan. Verder zaten er ongeldige kentekenplaten op zijn voertuig en was de indicatieve speekseltest positief op het gebruik van drugs. Zijn voertuig is eveneens in beslag genomen. Dat middelengebruik en rijden niet samengaan, bewees een 25-jarige man uit Apeldoorn. Hij raakte betrokken bij een verkeersongeval op de N50. Gelukkig raakte er niemand gewond.

Een 20-jarige man uit Groningen reed niet onder invloed, maar werd rond het festival gepakt met een handelshoeveelheid drugs. De man is aangehouden en de drugs zijn in beslag genomen.

Pieterse eerste Nederlandse wereldkampioen mountainbike, zilver voor Terpstra

Puck Pieterse heeft in Andorra de wereldtitel mountainbike cross country veroverd, waarmee ze de eerste Nederlandse vrouw ooit is die dit bereikt. Anne Terpstra maakte het Nederlands succes compleet met een tweede plaats voor de Italiaanse Martina Berta.

Pieterse nam vanuit de start direct de wedstrijd in handen. Na de openingsronde had de 22-jarige Nederlandse samen met de Zuid-Afrikaanse Candice Lill een mooie voorsprong. Olympisch kampioen Pauline Ferrand-Prévot had een achterstand van twintig seconden, maar reed de voorsprong met een versnelling dicht naar Pieterse en Lill.

Maar aan het eind van de tweede ronde moest Ferrand-Prévot die versnelling bekopen en de Nederlandse en de Zuid-Afrikaanse weer laten gaan. Ze  zou in het verdere verloop van haar laatste mountainbikewedstrijdwedstrijd een anonieme rol spelen.

Pieterse en Lill bleven lange tijd samen, maar in het tweede deel van de race zou de Nederlandse wegrijden bij de Zuid-Afrikaanse. Pieterse reed vrij simpel naar haar eerste wereldtitel bij de profs.

Achter Pieterse reed ook Terpstra een geweldige race. De Nederlandse schoof langzaam op naar de podiumplaatsen. Ze reed de Italiaanse Berta en de Franse Loana Lecomte uit het wiel en ging op zoek naar Lill. Mede door een valpartij van de Zuid-Afrikaanse in de bevoorradingszone kwam Terpstra aansluiten en gingen ze samen de slotronde in. In de slotronde reed Terpstra zelfs weg bij Lill, waardoor de 1-2 voor Nederland een feit werd.

Lill werd in de slotronde ook nog bijgehaald door Berta en greep naast de medailles in Andorra.

Bij de mannen ging de wereldtitel naar Alan Hatherly. De Zuid-Afrikaan was in Andorra te sterk voor Victor Koretzky en Tom Pidcock.

Results powered by FirstCycling.com

Results powered by FirstCycling.com

Ten Voorde pakt 3e Porsche Supercup-titel

Op het circuit van Monza is zondag het kampioenschap in de Porsche Supercup beslist. De laatste race van het seizoen kende nogal wat getouwtrek en gedoe, maar was uiteindelijk wel een vermakelijk schouwspel.

Kampioenschapsleider Larry ten Voorde vertrok vanaf de tweede plek, zijn enige overgebleven theoretische concurrent Harry King stond op de vijfde plek en móest de race winnen om überhaupt enige kans te maken op de titel. Robert de Haan vertrok vanaf poleposition en verder stonden Alessandro Ghiretti en Alexander Tauscher nog tussen Ten Voorde en King.

Bij de start pakte Ten Voorde gelijk de leiding over van De Haan, die ook verschalkt werd door Ghiretti. Ietwat te hevig getouwtrek in het middenveld zorgde ervoor dat de safety car de baan op kwam, waarna Ten Voorde de herstart aanvoerde. Niet veel later werd hij gepasseerd door teamgenoot Ghiretti, hoewel dat geen probleem was: King reed nog op plek vier.

Een volgende herstart, na een schuiver in het achterveld, kostte De Haan de derde plek: teamgenoot King beukte hem aan de kant. Nog een paar schermutselingen zorgden voor nog een safety car-situatie, waarna we voor een laatste ronde konden gaan racen met Ghiretti, Ten Voorde en King voorop.

Ghiretti's overwinning kwam in de slotronde niet meer in gevaar, maar dat gold ook voor Ten Voorde's titel: de Nederlander reed naar de tweede plek en pakte daarmee zijn derde Porsche Supercup-titel. King finishte als derde, voor Huub van Eijndhoven.

Poolse man gijzelt vrouw 5 jaar in varkensstal

De aantijgingen van de Poolse officier van justitie zijn schokkend: een 35-jarige man zou een vrouw ruim vijf jaar in een stal hebben vastgehouden. Er wordt gezegd dat hij haar keer op keer heeft verkracht en geslagen. Toen de 30-jarige recent naar een ziekenhuis moest, sloegen de artsen eindelijk alarm.

Een man in Polen zou een vrouw ruim vijf jaar hebben vastgehouden en mishandeld in een varkensstal. Zoals de nieuwszender Polsat News meldde, onder verwijzing naar het openbaar ministerie, wordt Mateusz J. beschuldigd van bijzonder wrede mishandelingen. De man is aangeklaagd voor het fysiek en psychologisch martelen en herhaaldelijk verkrachten van de vijf jaar jongere vrouw. Hij zou de 30-jarige onder meer met zijn vuist en 'diverse voorwerpen' in het gezicht hebben geslagen.

Volgens Poolse media hield J. de vrouw vast in het kleine dorpje Gaiki in het westen van Polen. De psychopaat woonde daar met zijn ouders op een boerderij. Het lokale portaal 'Myglogow.pl' meldde dat J. en zijn toekomstige slachtoffer elkaar in 2019 ontmoetten op een online datingportaal. De vrouw was toen midden twintig. Bij een afspraakje enkele maanden later zou J. haar hebben opgesloten in een klein zijkamertje in de voormalige varkensstal.

Volgens de media was de kamer slechts drie bij drie meter groot en afgesloten met een slot. Er was geen raam. Bovendien was de toegang tot hygiëneproducten, water, elektriciteit en het toilet beperkt.

‘Ik kon de artsen de waarheid niet vertellen’
J. zou de vrouw meerdere malen met gebroken armen en benen naar het ziekenhuis hebben gebracht. Zoals 'Polsat News' verder meldde, beviel de vrouw enige tijd geleden ook van een kind in een ziekenhuis. De baby werd ter adoptie aangeboden. Het is nog steeds onduidelijk waarom de artsen in de ziekenhuizen niet eerder alarm sloegen. Volgens berichten zweeg de vrouw zelf uit doodsangst voor haar gijzelnemer. "Ik kon de waarheid niet vertellen aan de artsen. Ik was bang omdat hij me dreigde dat als ik klaagde tegen de artsen de mishandelingen nog erger zouden worden", vertelde ze aan Myglogow.pl.

Bovendien wist ze ook niet waar ze gevangen werd gehouden. “Hij deed me een bivakmuts op, zodat ik niet kon zien in welke omgeving we woonden als hij me naar de kliniek bracht”, vervolgde ze. "Hetzelfde gebeurde als hij me 's avonds meenam om te wassen."

Toen de vrouw in augustus opnieuw naar het ziekenhuis werd gebracht vanwege een ontwrichte schouder, waarschuwde de kliniek de autoriteiten, zo meldt de verantwoordelijke officier van justitie in Glogow. De omvang van haar oudere verwondingen schokte de doktoren.

Volgens het Poolse portaal 'Myglogow.pl' zeiden de ouders van de vermeende dader dat ze van niets wisten, ook al woonden ze in een huis vlakbij de stal. “We hebben niets gehoord, we hebben niets gezien”, zei de moeder van J. tegen het portal. Ze voegde eraan toe: “Hij is een goede jongen.”

Volgens het Openbaar Ministerie loopt het onderzoek nog. Er is een huiszoeking bevolen en er moet een arrestatiebevel worden aangevraagd. Indien hij wordt veroordeeld, riskeert de man een gevangenisstraf van 25 jaar. Het dorp Gaiki ligt bijna 90 kilometer ten noordwesten van Wroclaw (voorheen Breslau).

Smakeloze papvis groot probleem voor Thaise natuur en economie

Thailand wordt momenteel geconfronteerd met een ecologische crisis veroorzaakt door een van de meest invasieve soorten die het land ooit heeft getroffen: de zwartkintilapia. Deze West-Afrikaanse vissoort bedreigt het milieu en veroorzaakt aanzienlijke schade aan de Thaise economie. Ondanks intensieve pogingen om de verspreiding ervan te stoppen, blijft de tilapia zich door de waterwegen van Thailand verspreiden, met al gevolgen in 17 provincies.

In een parlementair onderzoek probeert men nu de oorsprong van deze uitbraak te achterhalen. Parlementariër Nattacha Boonchaiinsawat uit Bangkok onderstreept de ernst van de situatie: "We moeten voorkomen dat we een verwoest ecosysteem doorgeven aan de volgende generatie." De vraag blijft echter of de Thaise autoriteiten in staat zullen zijn deze strijd te winnen en hoe deze vissoort, afkomstig uit een heel ander deel van de wereld, zo'n ravage heeft kunnen aanrichten in Thailand.

Hoewel Thailand eerder uitbraken van de zwartkintilapia heeft meegemaakt, is de vis geen enkele zo wijdverbreid geweest als bij de huidige. Volgens Nattacha zou deze specifieke uitbraak de Thaise economie wel eens 10 miljard baht (265 miljoen euro) kunnen gaan kosten. De vis vormt een directe bedreiging voor de Thaise aquacultuur, omdat hij zich voedt met kleine vissen, garnalen en slakkenlarven, die essentieel zijn voor de Thaise voedingsindustrie.

Om deze dreiging het hoofd te bieden, heeft de Thaise overheid maatregelen genomen, zoals het aanmoedigen van de bevolking om tilapia te vangen. De beloning voor het vangen van de vis is zelfs verdubbeld tot 15 baht (40 eurocent) per kilogram. Dit heeft geleid tot scènes in de buitenwijken van Bangkok waar mensen massaal door het water waden in een poging tilapia te vangen.

De autoriteiten hebben daarnaast ook roofvissen zoals Aziatische zeebaars en langbaardmeerval uitgezet om de tilapia te bestrijden. De zwartkintilapia plant zich echter zo snel voort dat deze maatregelen onvoldoende lijken. Vrouwtjes kunnen tot 500 jongen tegelijk voortbrengen, wat de populatie snel doet groeien. In een poging deze groei te beperken, overweegt men nu om genetisch gemodificeerde tilapia vrij te laten die steriele nakomelingen produceren.

De oorsprong van de zwartkintilapia in Thailand blijft onderwerp van speculatie. Eén theorie suggereert dat de uitbraak is veroorzaakt door een experiment van Charoen Pokphand Food (CPF) 14 jaar geleden, toen het bedrijf 2000 vissen uit Ghana importeerde. Hoewel CPF beweert dat alle vissen toen zijn gestorven en vernietigd, werd twee jaar later toch een uitbraak van zwartkintilapia gemeld in Thailand, vlakbij een CPF-laboratorium.

CPF, onderdeel van een van Thailands grootste conglomeraten, heeft de beschuldigingen echter ontkend en heeft gedreigd juridische stappen te ondernemen tegen degenen die wat zij desinformatie noemen, verspreiden. Het bedrijf werkt wel samen met de overheid om de uitbraak onder controle te krijgen, ondanks dat het volhoudt niet verantwoordelijk te zijn voor de verspreiding van de soort.

Ondanks deze samenwerking blijft er twijfel bestaan. Het Thaise ministerie van Visserij stelt dat er een mogelijkheid is dat sommige vissen uit een laboratorium zijn ontsnapt, hoewel ook niet uitgesloten wordt dat de vissen illegaal het land zijn binnengesmokkeld. Hoe dan ook: hoe de tilapia precies in de Thaise waterwegen terecht is gekomen, is minder relevant dan de bestrijding ervan. Experts vrezen dat dit misschien een onmogelijke opgave is.

De vis is geschikt voor menselijke consumptie, maar wie denkt: eet ze dan lekker op, moet weten dat tilapia vrijwel smakeloos en papperig van structuur is. Tilapia in de vuilnisbak kieperen is een aanmerkelijk prettigere ervaring dan opeten.

Doemscenario's zeespiegelstijging ontkracht door nieuwe studie

Nieuw onderzoek werpt een nieuw licht op de potentiële instabiliteit van de Thwaites-gletsjer, ook wel bekend als de "Doomsday Glacier". Deze gletsjer in Antarctica staat centraal in een hypothese die voorspelt dat het instorten van ijsplaten kan leiden tot de blootstelling van hoge ijswanden langs de randen van ijskappen. Dit fenomeen, bekend als "Marine Ice Cliff Instability" (MICI), zou in theorie een catastrofale en zelfversterkende terugtrekking van het ijs kunnen veroorzaken. Echter, nieuwe simulaties laten zien dat deze gletsjer mogelijk minder kwetsbaar is voor deze instabiliteit dan eerder werd gedacht en dat het gevaar van een kettingreactie van instortende ijskliffen veel kleiner is dan eerder door het IPCC werd gesuggereerd.

Wetenschappers hebben voor het eerst een fysiek gemotiveerde parameterisatie van het MICI-proces geïmplementeerd in drie verschillende ijskapmodellen om de reactie van de Amundsenzee na een hypothetische instorting van drijvend ijs te simuleren. De resultaten zijn bemoedigend: alle modellen tonen aan dat de Thwaites-gletsjer niet verder zou terugtrekken in de 21e eeuw, zelfs na de ineenstorting van omliggende ijsplaten.

Om het MICI-proces verder te onderzoeken, hebben de onderzoekers ook simulaties uitgevoerd waarbij de grondlijn van de gletsjer geforceerd werd teruggedrongen in een dieper bassin. Hierdoor werd een hogere ijswand blootgesteld. Ook in deze scenario's stabiliseerde de gletsjer onverwacht doordat snelle dunner worden en een toename van de snelheid de afkalvingssnelheid verlaagden. Deze experimenten suggereren dat de Thwaites-gletsjer mogelijk robuuster is dan eerder werd aangenomen en dat eerdere modelvoorspellingen met betrekking tot MICI heroverwogen moeten worden.

Voor Nederland, dat al decennia bezig is met plannen om zich tegen zeespiegelstijging te beschermen, zijn deze bevindingen goed nieuws. Waar eerdere scenario’s rekening hielden met een stijging tot wel 2,5 meter in 2100, lijken deze scenario’s nu zeer onwaarschijnlijk. 

Volgens de nieuwe onderzoeken zou de zeespiegel in het allerslechtste scenario en als de wereld zou stoppen met klimaatbeleid en weer kolen zou gaan stoken 1,24 meter hoger staan in 2100 dan nu. Mét klimaatbeleid zou de zeespiegel hooguit 44 tot 76 centimeter gestegen zijn in 2100. Voor het jaar 2300 lopen de schattingen uiteen van 1 tot - in het meest negatieve scenario - maximaal 7 meter, in plaats van de eerder genoemde 17 meter.

Volgens de Volkskrant zijn Nederlandse klimaatwetenschappers niet verbaasd. "Ik heb altijd al gezegd: 2,5 meter zeespiegelstijging in 2100 is echt overdreven", aldus Aimee Slangen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. "De laatste jaren was hier steeds meer scepsis over. Maar blijkbaar is het lastig om op zo’n eenmaal vermeld cijfer terug te komen."

De wetenschappers die betrokken zijn bij dit onderzoek roepen op tot een herziening van de huidige zeespiegelprojecties.

Harris: 'Trump schoffeert overleden soldaten, campagnevideo op militair kerkhof'

Tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne beschuldigde de presidentskandidaat van de Democratische Partij, Harris, haar Republikeinse rivaal Trump ervan een militaire begraafplaats te misbruiken voor een promotievideo.

Een bericht van Harris, dat online werd verspreid, schreef ze dat Arlington Cemetery een plechtige plek is ter nagedachtenis aan degenen die voor de natie stierven. Trump zou deze heilige grond om puur politieke redenen hebben misbruikt. 

Trump nam onlangs deel aan een kransleggingsceremonie in Arlington ter ere van de in Afghanistan gesneuvelde soldaten.

In strijd met de geldende regels bezocht hij een andere sectie van de militaire begraafplaats en liet hij een video opnemen ten behoeve van zijn verkiezingscampagne. Zijn team duwde een begraafplaatsmedewerker aan de kant die erop stond dat Trump en zijn medewerkers de regels opvolgden. Het leger heeft laten weten achter de medewerkster en complimenteerde haar professioneel gedrag.

Na het bezoek aan de begraafplaats publiceerde het campagneteam van Trump foto's van de ex-president met de families bij de graven. Op één foto steekt Trump zijn duim omhoog.

Bortoleto van 22e naar F2-zege op Monza, Verschoor pakt podiumplaats

Op het circuit van Monza is in de Formule 2 zondag de hoofdrace van het weekeinde verreden. Dat werd een bijzondere race, waarin de timing van een safety car doorslaggevend bleek.

Kampioenschapsleider Isack Hadjar stond op poleposition, naast Zane Maloney en voor Paul Aron, Dennis Hauger, Victor Martins, Kimi Antonelli, Pepe Marti, Oliver Bearman, Amaury Cordeel, Enzo Fitipaldi, Joshua Dürksen en Olivier Goethe - Richard Verschoor vertrok vanaf de negentiende plek.

Hadjar kende een slechte start en zat nog voor de eerste bocht achter Aron, die hij bij het aanremmen van achteren uit de race beukte. Hauger was er ook bij betrokken en moest met flinke schade de pitstraat in, terwijl Maloney de leiding pakte, voor Bearman, Antonelli en de van plek elf gekomen Dürksen - de safety car kwam wel de baan op.

We konden al snel weer door met Maloney, Bearman en Antonelli voorop - Dürksen en Hadjar knokten om plek vier. Dürksen won dat duel en opende gelijk daarna zelfs de aanval op Antonelli, met succes. Bearman kwam na zes ronden als eerste van de koplopers binnen voor nieuwe banden, terwijl Antonelli een fout maakte en Hadjar langszij zag komen.

Maloney en Dürksen kwamen een ronde later binnen, net als Antonelli, terwijl Hauger zijn auto in de grindbak parkeerde: safety car. Zo was er ineens een kans voor veel coureurs om een 'gratis' pitstop te maken, terwijl Maloney, Bearman, Dürksen en Antonelli vanaf plek elf mogelijk een uitdaging hadden.

Er werden snel wat pitstops gemaakt en zo kwamen Bortoleto én Verschoor vóór Maloney en Bearman de baan op, met nieuwe banden. De top-5 moest nog wel stoppen, maar reed op de harde banden en zou de stop dus later maken: Goethe, Kush Maini, Juan Manuel Correa, Roman Stanek en debutant Niels Koolen.

Na een paar ronden had Bortoleto zich op zijn nieuwe banden opgewerkt naar de leiding, voor Maini en Goethe, die beiden nog moesten stoppen - Maloney, Verschoor, Martins en Bearman volgden, zij hadden al wel hun stop gemaakt. Bij het ingaan van de laatste tien ronden reed Bortoleto op kop, nog altijd voor Maini, maar Maloney reed inmiddels op plek drie, voor Goethe en Verschoor, die virtueel nog altijd op podiumkoers reed.

Bortoleto kwam niet meer in de problemen en nadat hij als 22e en laatste was gestart ging de overwinning naar de Braziliaan, ruim voor Maloney. Verschoor hield Antonelli achter zich en completeerde het podium, met Dürksen op de vijfde plek.

Dixon domineert Moto2-race Aragon, punten voor Van den Goorbergh

Ook in de Moto2 is zondag de Grand Prix van Aragon afgewerkt. Op het Spaanse asfalt kreeg men niet de meest enerverende race ooit te zien, maar waren er wel een paar Nederlandse punten te noteren.

Poleposition was voor Jake Dixon, met ook Diogo Moreira en Aron Canet op de eerste rij. Deniz Öncü, Tony Arbolino en Alonso Lopez namen plaats op de tweede startrij, voor Joe Roberts, Celestino Vietti en Albert Arenas. Bo Bendsneyder vertrok vanaf de dertiende plek, vier plaatsen voor Zonta van den Goorbergh.

Dixon kende een sterke openingsronde en werd gevolgd door Arbolino, Moreira, Aldeguer en Önzü. Na een ronde of acht was het voor Aldeguer klaar: hij ging iets te hard een bocht in en werd van zijn motor geslingerd, waarna de Boscoscuro alle kanten op stuiterde - Aldeguer was er gelukkig een stuk beter aan toe dan zijn motor.

Dixon en Arbolino hadden ondertussen een gaatje geslagen naar de achtervolgende groep, nog bestaande uit Lopez, Öncü en Moreira. Dixon reed beetje bij beetje weg bij Arbolino, terwijl Öncü zich overtuigend los wist te rijden van de rest van het groepje, waar men ook last begon te krijgen van onwelwillige banden.

De overwinning was overtuigend voor Dixon, met Arbolino en Öncü op de tweede en derde plek. Van den Goorbergh finishte op de veertiende plek en dus binnen de punten, Bendsneyer ging al vroeg onderuit.

Vuelta: Etappe 15 - Met de finish op een monsterklim

De veertiende etappe van de Vuelta a España leek op papier best een lastige, maar eindigde met zowaar een massasprint, gewonnen door Kaden Groves. In de toekomst kijken kunnen we niet, maar we durven vandaag toch wel te stellen dat het géén massasprint gaat worden.

Het ritje van 143 kilometer begint in Infiesto met een eerste honderd kilometer waarin drie klimmetjes bedwongen moeten worden. De Alto de la Colladiella is met afstand de pittigste daarvan: 6,5 kilometer aan 8 procent, maar de helft daarvan gaat naar de 10 procent. Het vervelende voor het peloton is dat de Colladiella twee keer beklommen moet worden, tussendoor wacht nog een klein heuveltje.

Na de tweede keer Colladiella maakt men zich op voor de echte finale, die na een kilometer of 125 begint: de klim naar Cuitu Negru, negentien kilometer aan zeven procent. Het venijn zit 'm absoluut in de staart, de laatste drie kilometer gaan gemiddeld ver boven de tien procent met meerdere stukken, waaronder vlak voor de finish, boven de twintig procent.

Voor een bijzonder gedetailleerde voorbeschouwing verwijzen we natuurlijk weer graag door naar het FOK!forum. Om 13.40 uur stapt men op de fiets, een dikke tien minuten later beginnen we er echt aan. Eurosport is er zowaar live bij dan, dus in principe kan de hele etappe gekeken worden tot aan de finish, ergens tussen kwart over vijf en kwart voor zes.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Hamas vermoordt zes Israëlische gijzelaars

Israël heeft gemeld dat het leger de lichamen heeft teruggevonden van zes gijzelaars die door Hamas in de Gazastrook werden vastgehouden. In een verklaring liet het Israëlische leger (IDF) weten dat de lichamen op zaterdag zijn ontdekt in een ondergrondse tunnel in de buurt van Rafah, gelegen in het zuiden van Gaza.

Volgens het IDF zijn de slachtoffers Carmel Gat, Eden Yerushalmi, Hersh Goldberg-Polin, Alexander Lobanov, Almog Sarusi en Ori Danino. Daniel Hagari, woordvoerder van de IDF, verklaarde dat een eerste onderzoek aangaf dat de gijzelaars ‘wreed zijn vermoord door Hamas-terroristen kort voordat de Israëlische troepen hen bereikten.’ Een hoge Hamas-leider, Izzat al-Rishq, beweert echter dat Israël verantwoordelijk is voor hun dood omdat het weigerde een staakt-het-vuren-overeenkomst te ondertekenen.

Premier Benjamin Netanyahu benadrukte dat Israël niet zal rusten totdat de verantwoordelijken voor deze moorden berecht worden. Netanyahu verklaarde tevens dat zijn regering zich blijft inzetten voor een overeenkomst om de resterende gijzelaars vrij te laten en de veiligheid van het land te waarborgen. "Maar wie gijzelaars vermoordt, wil geen overeenkomst," voegde hij eraan toe.

Een groep die de families van de gijzelaars vertegenwoordigt, het Hostages Families Forum, roept Netanyahu op om de natie toe te spreken en verantwoordelijkheid te nemen voor het feit dat de gijzelaars in de steek zijn gelaten. De groep stelt dat alle zes gijzelaars "in de afgelopen dagen zijn omgekomen, nadat ze bijna 11 maanden van mishandeling, marteling en uithongering door Hamas hadden overleefd. Ze benadrukken dat de vertraging bij het sluiten van een overeenkomst heeft geleid tot hun dood, evenals die van vele andere gijzelaars.

De groep kondigde plannen aan om op zondag het land ‘tot stilstand te brengen’ en riep de Israëlische bevolking op om zich aan te sluiten bij protesten in Jeruzalem, Tel Aviv en elders om te pleiten voor een uitwisseling van gijzelaars.

Een Bedoeïen-Arabier die vorige week door Israëlische troepen uit Gaza werd gered, drong er bij de Israëlische regering op aan om een overeenkomst te sluiten met Hamas om alle overgebleven gijzelaars vrij te laten.

In de verklaring van zondagmorgen waarin de IDF de dood van de gijzelaars bevestigde, werd gemeld dat de lichamen zijn teruggebracht naar Israëlisch grondgebied. "Ze werden allemaal gegijzeld op 7 oktober 2023 en vermoord door de terroristische organisatie Hamas in de Gazastrook," aldus de verklaring, waarin ook werd gemeld dat de families van de slachtoffers al op de hoogte waren gebracht.

De Israëlische president Isaac Herzog reageerde emotioneel op het nieuws en zei dat ‘het hart van de hele natie gebroken is door het nieuws van hun dood.’ "Namens de staat Israël omarm ik hun families en bied ik mijn excuses aan voor het niet veilig thuisbrengen van hen."

Naar aanleiding van de bevestigde dood van een van de gijzelaars, Hersh Goldberg-Polin, een Amerikaans staatsburger, verklaarde de Amerikaanse president Joe Biden dat hij ‘geschokt en verontwaardigd’ was door het nieuws. "Hersh was een van de onschuldigen die op 7 oktober bruut werden aangevallen tijdens een vredesfestival in Israël," zei Biden. "Hij verloor zijn arm terwijl hij vrienden en vreemden hielp tijdens het bloedbad van Hamas. Hij was net 23 geworden en wilde de wereld rondreizen."

Het Israëlische leger voert inmiddels al maandenlang een bloedige strijd in Gaza om Hamas te vernietigen, als reactie op de terreuraanval op Zuid-Israël op 7 oktober, waarbij ongeveer 1.200 mensen omkwamen en 251 anderen werden gegijzeld. Sindsdien zijn er meer dan 40.530 mensen omgekomen door het Israëlische geweld in Gaza.

Moto3-coureur Veijer 2e in Aragon, Rueda wordt 400e Grand Prix-winnaar

Op het circuit van Aragon hebben de jongelingen in de Moto3 zondagochtend de Grand Prix van Aragon afgewerkt. Dat leverde een nieuwe winnaar op, de 400e coureur ooit die een Grand Prix op zijn naam schreef.

Poleposition was voor David Alonso, die Jose Antonio Rueda en David Muñoz naast zich had op de eerste rij. Angel Piqueras, Joel Kelso en Luca Lunetta stonden op rij twee, voor Daniel Holgado, Matteo Bertelle en Collin Veijer. Alonso sloeg in de openingsronde al een gigantisch gat naar de achtervolgende groep, aangevoerd door Kelso en Holgado.

In de eerste zeven ronden wist Veijer zich beetje bij beetje naar voren te knokken in de groep, waar hij zelfs de kop pakte, voor Taiyo Furusato en Rueda. Het duurde niet lang voor Veijer de rest van die groep strak uit het wiel reed en in no-time begon hij zelfs het gat naar leider Alonso flink te verkleinen.

Alonso moest er aan geloven tegen Veijer, die Rueda en Lunetta ook mee zag komen, waardoor er een nieuwe kopgroep van vier ontstond. Daarin was Rueda toch met afstand de beste: hij sloeg een gat naar Veijer, die wel naar een meer dan uitstekende tweede plek reed, voor Lunetta - Alonso moest genoegen nemen met een vierde plek, een zeldzame niet-podiumklassering voor de WK-leider.

Voor Rueda was het zijn allereerste Grand Prix-overwinning, voor Lunetta was het zijn eerste podiumplek ooit - zijn beste plek tot nu toe was een zesde plaats.

Fun met Funda #304: beetje creepy, beetje veel creepy

Laat je niet misleiden door het uiterlijk. Dat ziet er nog best vriendelijk uit; beetje jaren '70/'80 gezelligheid. Het echte kwaad zit vanbinnen in dit huis.

Leuk aan het water, fijn veel groen om het vrijstaande huis, lage goten, raamroeden, dakkapelletje en klassieke baksteen. Energielabel A met alles geïsoleerd wat je maar kunt wensen. De ketel is aan vervanging toe, maar oké. Prima huis!

De friemel-frutsels bij de ingang verraden misschien al wel een beetje dat er hier wat meer aan de hand is. Binnen is het  een gruwel, kijk mee en huiver! Het is er vergeven van de griezelige poppen. Overal waar je kijkt enge poppen. Op zolder lijkt zelfs een soort spook zonder hoofd te zijn geplaatst. Alsof de fotograaf met Halloween op bezoek is geweest.

En wanneer je van de schrik van de poppen bent bekomen dan raak je vast onder de indruk van de overige kitsch. Kitsch van een categorie waar een gemiddelde woonwagenbewoner nog gillend van zou wegrennen. Goudverf, oud roze, zelfs een muurschildering met een engel. De horror!

Durf je het wel aan? De vraagprijs van € 595.000,- helpt je misschien wel over de schrik heen. Nog één gratis tip van uw redacteur: vergeet niet om in de onderhandeling te laten noteren dat de verkopers het pand geheel ontruimd opleveren bij de overdracht.

Sensationele ontknoping F3-titelstrijd in laatste bocht op Monza

Op het circuit van Monza is zondagochtend het Formule 3-kampioenschap beslist. Dat werd een werkelijk zinderende ontknoping, die pas in de allerlaatste bocht van het hele seizoen werd beslist.

Voorafgaand aan de slotrace waren er nog drie coureurs met een serieuze kans op de titel: Leonardo Fornaroli, started vanaf poleposition, Gabriele Mini (P3) en Luke Browning (P13) - Arvid Lindblad had in theorie nog een kans, maar dan moesten er hele gekke dingen gebeuren.

Kampioenschapsleider Fornaroli vertrok dus vanaf poleposition, naast Alex Dunne en voor titelkandidaat Mini, Sami Meguetounif, Santiago Ramos, Sebastian Montoya, Joshua Dufek, Christian Mansell, Mari Boya, Dino Beganovic, Tasanapol Inthrapuvasak en Tim Tramnitz, de sprintracewinnaar - Browning moest vanaf plek dertien eigenlijk hopen op een wonder voor de titel.

Fornaroli kende een prima start, maar aan het eind van de openingsronde kwam Dunne langszij - de kampioenschapsleider leek weinig zin te hebben in overdreven veel risico bij het verdedigen. Meguetounif reed achter hem, voor Mini, Montoya en Ramos.

Na een paar ronden waren de titelkansen voor Browning definitief klaar: hij ging in de Variante Ascari de mist in en dat resulteerde ook nog eens in een crash voor een handvol andere coureurs, waaronder Nikola Tsolov, en dus moest de safety car de baan weer betreden.

Nadat de boel was opgeruimd kon het groen weer gezwaaid worden, met Dunne, Fornaroli, Meguetounif en Mini voorop. Fornaroli pakte gelijk de leiding terug van Dunne, maar nog geen ronde later ging hij in de fout en viel hij terug naar plek vijf, achter Mansell...en Mini, die daarmee virtueel ineens aan de leiding van het kampioenschap reed.

Mini liet zich echter bijna gelijk verschalken door Mansell en kwam zo voor de neus van Fornaroli terecht, waarna de twee volle bak in gevecht gingen voor plek vier. Fornaroli zette zijn auto er voorbij en pakte de plek terug, net als de virtuele leiding in de titelstrijd.

Ondertussen had Meguetounif de leiding in handen genomen, voor Dunne en Mansell, terwijl Fornaroli op enige afstand op plek vier reed, maar wel voor Mini. Met de eindfase langzaam maar zeker in zicht had Fornaroli het tempo weer wat beter te pakken en nam hij plek drie over van Dunne.

Met drie ronden te gaan waren Fornaroli én Mini voorbij Mansell en Dunne gegaan, waarna ze volop knokten om de tweede plek - voor Fornaroli was het geen probleem om achter Mini als derde te eindigen, zo lang Meguetounif maar op kop bleef.

In de voorlaatste ronde werd de boel wéér om gegooid: Mini verschalkte Fornaroli, die kort daarna ingehaald werd door Mansell, waardoor Mini virtueel weer de leider was. Fornaroli trok álles uit de kast om Mansell terug te pakken en nota bene bij het ingaan van de allerlaatste keer Parabolica lukte dat.

Meguetounif reed ver voor al het getouwtrek naar een prachtige zege, Mini werd tweede, maar Fornaroli eindigde dus als derde en dat leverde hem - zonder ook maar één zege dit jaar - de titel op.

Uitslagen eredivisie zaterdag

Zaterdagavond stonden in de eredivisie vier wedstrijden op het programma. Robin van Persie pakte zijn eerste winst als coach van sc Heerenveen. Fortuna Sittard en Willem II verloren hun eerste wedstrijd, terwijl Almere City het eerste punt van het seizoen pakte.

Almere City - FC Groningen 1-1
De eerste officiële ontmoeting tussen Almere City FC en FC Groningen eindigde in een 1-1 gelijkspel. Almere City kwam voor eigen publiek snel op voorsprong dankzij Baptiste Guillaume. Halverwege de tweede helft zou FC Groningen gelijk maken dankzij Leandro Bacuna. Daar bleef het ook bij en pakte Almere City het eerste punt van het seizoen, terwijl promovendus FC Groningen nog altijd ongeslagen is in de eredivisie.

Fortuna Sittard - NEC 0-3
NEC heeft Fortuna Sittard de eerste nederlaag van het seizoen bezorgd door met 0-3 te winnen in Limburg. De Limburgers hadden hun eerste twee competitiewedstrijden gewonnen, maar tegen NEC gingen ze onderuit. Dankzij een prachtig doelpunt van Koki Ogawa kwamen ze op voorsprong. Ook Rober González en Sami Ouaissa wisten te scoren. Voor NEC was het de tweede overwinning op rij.

sc Heerenveen - NAC 4-0
Robin van Persie heeft met sc Heerenveen zijn eerste overwinning van het eredivisieseizoen behaald. In het Abe Lenstra-stadion won het met 4-0. Bij rust stond het nog 0-0, maar vijf minuten in de tweede helft stond het al 2-0. Simon Olsson opende de score, waarna Luuk Brouwers snel de 2-0 maakte. Invaller Ion Nicolaescu zorgde voor de eindstand van 4-0 door zijn invalbeurt te bekronen met twee doelpunten.

Willem II - Sparta Rotterdam 1-2
In een spannende slotfase heeft Sparta Rotterdam met 1-2 gewonnen van Willem II. In de 89ste minuut maakte Camiel Neghli het winnende doelpunt en bezorgde de Tilburgers de eerste nederlaag van het seizoen.

Bearman pakt indrukwekkende F2-sprintracezege in Monza

We keren nog snel even terug naar de zaterdagmiddag en wel naar het circuit van Monza. Daar werd de sprintrace van het Formule 2-weekeinde verreden, zondagochtend staat de hoofdrace om 10.05 uur op het programma.

Enzo Fittipaldi vertrok vanaf poleposition en had Amaury Cordeel naast zich staan. Pepe Marti en Victor Martins stonden op rij twee, voor Dennis Hauger, Paul Aron, Isack Hadjar, Oliver Bearman, Zane Maloney, Joshua Dürksen, Oliver Goethe en Zak O'Sullivan - Richard Verschoor moest het doen vanaf de negentiende plek.

Nog voor de eerste bocht ging het al mis in het middenveld: Goethe en O'Sullivan kwamen met elkaar in de clinch en gingen de muur in - Kimi Antonelli liep bij dat alles een lekke band op. Nadat de boel opgeruimd was konden we weer door, met Marti voorop - Fittipaldi deed een poging zijn eerste plek terug te pakken, maar ging rechtdoor bij de eerste bocht en zag ook Martins én Bearman langszij komen.

Bearman was lekker op dreef en ging in rap tempo langs Martins én Marti naar de leiding van de race. Marti had het zwaar en zag niet alleen Dürksen, maar ook Fittipaldi langszij komen. Bearman reed zeer overtuigend naar de winst, Martins finishte als tweede en Dürksen hield nét stand tegen Marti voor de derde podiumplek - Verschoor finishte als veertiende.

FOK! Wat een weer: tropisch in het zuiden

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is het vrij zonnig met hier en daar ook enkele wolkenvelden. In het zuiden is er eerst een kleine kans op een bui. De wind komt uit het oosten en is matig, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig.

Vanmiddag is het vrij zonnig. In het zuiden is er een kleine kans op een (onweers)bui. De wind komt uit het oosten en is matig, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig. In het Waddengebied wordt het circa 22°C, in het zuiden wordt het tropisch warm met temperaturen rond 31°C.

Vanavond zijn er brede opklaringen, het blijft droog op mogelijk een onweersbui in het zuiden na. De oostenwind is matig, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig.

Vannacht blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt tussen 13°C plaatselijk in het noordoosten en 20°C in grotere steden. De wind is landinwaarts zwak, aan de kust staat een matige wind uit het oosten. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

De rustige, vriendelijke Waddenzee (Foto: aloa)
De rustige, vriendelijke Waddenzee (Foto: aloa)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Marquez wint na drie jaar eindelijk weer in MotoGP, Martin is nieuwe WK-leider

MotoGP-coureur Marc Marquez heeft voor het eerst in drie jaar weer eens een race gewonnen. De Ducati-coureur, al jaren geplaagd door blessures en talloze valpartijen, was op het circuit van Aragon zaterdagmiddag de beste in de sprintrace.

Poleposition was voor de tot dan toe bijzonder dominante Marc Marquez, gevolgd door Pedro Acosta en Francesco Bagnaia. Op rij twee stonden Jorge Martin, Alex Marquez en Franco Morbidelli, voor Brad Binder, Miguel Oliveira, Raul Fernandez, Johann Zarco, Aleix Espargaro en Maverick Viñales.

Marquez kende een uitstekende openingsronde en pakte de leiding, voor Martin, Acosta, Alex Marquez en Bagnaia. Laatstgenoemde viel nog wat posities terug, waar Oliveira het meest van profiteerde met een uitstekende vijfde plek, in de top-4 gebeurde na de openingsronde helemaal niks meer. Marquez won, ruim voor Martin, die ruim voor Acosta reed, met Alex Marquez daar weer ruim achter.

Martin nam met zijn tweede plek de leiding in het kampioenschap over van Bagnaia, terwijl Enea Bastianini inmiddels op grote afstand op de derde plek staat, voor Marc Marquez.

De Grand Prix van Aragon begint zondag om 14.00 uur.

Moto3
In de Moto3, waarvan de race zondag om 11.00 uur begint, is de poleposition voor David Alonso, met Jose Antonio Rueda en David Muñoz naast hem op de eerste rij. Angel Piqueras, Joel Kelso en Luca Lunetta volgen op rij twee, met Collin Veijer op de negende plek en dus rij drie.

Moto2
Jake Dixon was in de Moto2 de snelste en heeft om 12.15 uur Diogo Moreira en Aron Canet naast zich op de eerste rij, gevolgd door Deniz Öncü, Tony Arbolino en Albert Arenas. Bo Bendsneyder reed de dertiende tijd, Zonta van den Goorbergh kwam tot de achttiende tijd.

Random Pics van de Dag #1373

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

[PS] Dubbel goud en vier Nederlandse verspringmedailles op de Spelen

Op de Paralympische Spelen in Parijs zijn zaterdag weer flink wat Nederlanders in actie gekomen. Dit keer leverde dat met name in het atletiekstadion succes op en dan heel specifiek bij het verspringen, waar maar liefst vier medailles veroverd werden.

Atletiek
Het verspringen leverde flink wat Nederlands succes op in de klasses waar grotendeels met blades gesprongen wordt. Joël de Jong was bij de mannen de beste en met 7,68 meter sprong de vicewereldkampioen zelfs een centimeter verder dan zijn eigen wereldrecord. De Deen Daniel Wagner werd met 7,39 meter tweede en ook brons was voor Nederland dankzij de 7,01 meter van Noah Mbuyamba.

Ook bij de vrouwen ging het bijzonder goed, aangevoerd door topfavoriete Fleur Jong, regerend kampioene en ook regerend tweevoudig wereldkampioene. Met 6,53 meter was ze een klasse apart en verpulverde ze haar eigen paralympische record. Na brons op de vorige twee Spelen was er nu zilver voor Marlene van Gansewinkel met 5,87 meter, voor de 5,38 meter van de prachtig zijwaarts springende Amerikaanse Beatriz Hatz. Die voorkwam wel nét een Nederlandse sweep: Kiki Hendriks werd met 5,35 meter vierde.

Op de 200 meter in de klasse T36 kwam Cheyenne Bouthoorn in actie. De Nederlandse, geboren met een hersenaandoening, werd in haar serie vijfde in 31,43 seconden en wist zich daarmee niet voor de finale te plaatsen.

Zwemmen
Niet al te veel Nederlandse actie in het zwembad, met één finaleplaats: Liesette Bruinsma werd op de 50 meter vrije slag in de klasse S11, voor visueel beperkte atleten, met 30,66 seconden zesde in de finale van de afstand waarop ze in Rio de Janeiro brons pakte.

Bij de mannen kwam Rogier Dorsman in de series tot de negende tijd met 27,18 seconden. Die tijd moest hij delen met de Portugees Marco Meneses, waardoor een swim-off gehouden moest worden om te bepalen wie eerste reserve zou worden. Dorsman won die wedstrijd in een beduidend betere 26,31 seconden, wat in de series zuur genoeg de tweede tijd geweest zou zijn, maar kwam in de finale niet in actie.

Baanwielrennen
Op de baan kwamen Martin van de Pol en Daniel Abraham Gebru in de actie op de individuele achtervolging in de klasse C5, de wielerklasse voor de - uiteraard relatief - minst zware beperkingen. De strijd om de medailles zat er echter niet in: Van de Pol, die tien jaar geleden bij een schaatsmarathon een zeer zware blessure opliep en zo parasporter werd, noteerde in 4:22,506 minuten de zesde tijd, wegspecialist Abraham - in Eritrea geboren met een afwijking aan zijn been - werd met 4:24,280 minuten achtste.

Rolstoeltennis
In het vrouwenenkelspel kwamen vier Nederlandse speelsters in actie, te beginnen met de absolute topfavoriete, de al jaren dominante Diede de Groot. Zij had het niet moeilijk: de Duitse Katharina Kruger werd met 6-1, 6-0 aan de kant geschoven. Aniek van Koot won zonder noemenswaardige problemen van de Zwitserse Nalani Buob: 6-2, 6-3.

Minder goed ging het voor de twee andere speelsters, Lizzy de Greef en Jinte Bos, die beiden van een Chinese speelster verloren. De Greef ging met 1-6, 6-1, 2-6 onderuit tegen Zhu Zhenzhen, Bos verloor met 1-6, 2-6 van Wang Ziying.

In de quads bij de mannen was Niels Vink zoals wel te verwachten viel een flinke maat te groot voor de Zuid-Afrikaan Lucas Sithole: 6-0, 6-2.

Rolstoelbasketbal
De Nederlandse mannen speelden tegen de VS, nadat ze hun openingswedstrijd tegen Australië wonnen. De Amerikaanse ploeg, tweevoudig regerend kampioen, was echter andere koek: een 4-17 eerste kwart en een 2-17 laatste kwart waren teveel, Nederland verloor met 34-60 en speelt zondagavond de laatste groepswedstrijd tegen Spanje.

De vrouwen speelden óók tegen de VS, de kampioen van 2004, 2008 en 2016. In Tokyo volgde Nederland de ploeg op als kampioenen en ook in Parijs was Nederland de bovenliggende partij: een 17-12 tweede en 18-12 derde kwart gaf de doorslag op weg naar een 69-56 zege, waarbij Mariska Beijer goed was voor maar liefst 34 punten.

Boccia
Chantal van Engelen speelde in de BC2-klasse in de kwartfinales tegen Jeong So-yeong, die in Londen al goed was voor paralympisch brons. In het derde end sloeg de Zuid-Koreaanse toe en dat leverde haar de winst op: 3-4, dus Van Engelen mag zich richten op het gemengde toernooi met Marco Dekker.

Roeien
Esther van der Loos en Corné de Koning kwamen in de gemengde dubbel-twee in actie in de herkansingen, maar wisten de grote finale niet te bereiken: een top-2-klassering was nodig en Nederland eindigde achter Frankrijk en Oekraïne op de derde plek.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1386
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1385
special
Random Pics van de Dag #1384
special
Random Pics van de Dag #1383
special
Random Pics van de Dag #1382
©FOK.nl e.a.