FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 30 augustus 2024

Rudy Giuliani is bijna alles kwijt

Ooit was hij burgemeester van New York City, later werd hij advocaat van Donald Trump en nu dreigt hij al zijn bezittingen te verliezen als gevolg van zijn betrokkenheid bij de laster van twee verkiezingsmedewerkers in Georgia na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. Het gaat zachtst gezegd niet zo goed met Rudy Giuliani.

Ruby Freeman en Shaye Moss, het moeder-dochterduo dat het doelwit was van Giuliani's valse beschuldigingen, hebben vorig jaar met succes een rechtszaak tegen hem aangespannen. Vandaag hebben ze bij een federale rechtbank een verzoek ingediend om de controle over Giuliani's bezittingen over te dragen, zodat het vonnis kan worden uitgevoerd.

In hun verzoekschrift beschuldigden Freeman en Moss Giuliani ervan jarenlang de verantwoordelijkheid voor zijn daden te hebben ontlopen door middel van uitstelprocedures en kansloze faillissementsaanvragen. Ze stellen dat ze nu eindelijk compensatie kunnen ontvangen nadat zijn laatste faillissementszaak is afgewezen.

De advocaten van Freeman en Moss schreven in hun verzoekschrift: "Nu de faillissementszaak van de heer Giuliani is afgewezen, zijn eisers eindelijk in staat om een zekere mate van compensatie te ontvangen door hun vonnis af te dwingen. In deze motie verzoeken de eisers om twee rechtsmiddelen waarop ze volgens de wet van New York recht hebben: een bevel dat de heer Giuliani verplicht om persoonlijke eigendommen in zijn bezit over te dragen ter voldoening aan het vonnis en een bevel dat eisers aanstelt als ontvangers met de bevoegdheid om bezit te nemen van en te verkopen, zowel onroerende als persoonlijke eigendommen die de heer Giuliani niet overdraagt."

In december vorig jaar werd Giuliani veroordeeld tot het betalen van bijna $150 miljoen aan schadevergoeding aan Freeman en Moss. Sindsdien heeft hij zonder succes geprobeerd faillissement aan te vragen, is hij zijn accountant verloren door zijn onoverkomelijke schulden en heeft hij zelfs hulp gezocht bij Trump om zijn enorme juridische kosten te dekken. Trump weigerde dat te doen. Zijn radioshow op zender WABC werd stopgezet vanwege zijn verspreiding van onjuiste informatie over de verkiezingen van 2020 en hij lanceerde zelfs zijn eigen koffiemerk, Rudy Coffee, in een poging extra inkomsten te genereren. Allemaal tevergeefs.

Ondanks zijn financiële problemen bleef Giuliani echter zijn dure levensstijl voortzetten. In mei bekritiseerden zijn schuldeisers zijn ‘extravagante levensstijl’ en beschuldigden hem van ‘grof wanbeheer’, wat leidde tot de afwijzing van zijn faillissementszaak in juli. De rechter in New York noemde hem een ‘weigerachtige schuldenaar’.

Daarnaast kampt Giuliani met een rechtszaak van zijn voormalige advocaat, die beweert dat hij zijn juridische kosten niet volledig heeft betaald. Van de bijna 1,6 miljoen dollar aan kosten heeft Giuliani slechts 214.000 dollar voldaan. Giuliani beweerde dat hij door Trump, zijn belangrijkste cliënt, voor miljoenen dollars was bedrogen.

Zijn juridische problemen stapelen zich verder op, aangezien Giuliani ook een van de 19 medebeklaagden is in de zaak van verkiezingsinmenging in Georgia. Bovendien werd hij in april genoemd in een aanklacht in Arizona, waarin verschillende Republikeinse functionarissen en Trump-bondgenoten beschuldigd worden van betrokkenheid bij een plan om de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2020 in die staat ongedaan te maken.

Hamilton noteert de snelste tijd in VT2, Magnussen zorgt voor rode vlag

Mercedes-coureur Lewis Hamilton wist tijdens de tweede vrije training in Italië de snelste tijd te noteren. De Brit liet zijn landgenoot Lando Norris van McLaren achter zich op drie duizendsten van een seconde. Carlos Sainz wist met zijn Ferrari de top-3 af te sluiten.

Het was een drukke start toen de sessie om 17.00 uur plaatselijke tijd begon, maar één coureur die niet meteen de baan op ging was George Russell. De Brit moest wachten terwijl het team aan zijn Mercedes werkte na de crash van Kimi Antonelli in de auto tijdens de eerste vrije training.

De rode vlaggen werden gezwaaid toen de sessie halverwege was, nadat Magnussen in de tweede Lesmo in de vangrail crashte. Dit maakte de ellende voor de Haas-coureur nog groter, nadat het team een boete had gekregen voor het hinderen in de eerste vrije training.

<later meer...>

Klassementsleider O'Connor verliest bijna twee minuten op Roglic in Vuelta, Woods wint etappe

Michael Woods de dertiende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Canadees kampioen was op de steile slotklim van Puerto de Ancares de sterkste van de kopgroep. Ook bij de klassementsrenners was er volop strijd en verloor klassementsleider Ben O'Connor bijna twee minuten op Primoz Roglic.

De dertiende etappe ging van start in Lugo en zou eindigen op Puerto de Ancares, een steile klim van 7,5 kilometer, waarvan de laatste vijf kilometer alleen maar percentages boven de tien procent. Al snel ontstond er een kopgroep van 24 renners, die meer dan een kwartier voorsprong nam. Het was duidelijk dat deze kopgroep voor de ritzege ging strijden.

Woods was op de steile slotklim naar Puerto de Ancares de sterkste van de kopgroep en won voor Mauro Schmid en Marc Soler. Sam Oomen reed zich naar een verdienstelijke vierde plaats.

Op de Puerto de Ancares was er ook strijd bij de klassementsrenners. Roglic had zijn ploeg op kop gezet en later nam hij zelf over. Klassementsleider O'Connor kwam daarbij al vroeg in de problemen. Enric Mas en Sepp Kuss en Mikel Landa konden in eerste instantie wel mee met de Sloveen, maar gedurende de klim reed Roglic iedereen uit het wiel. Landa beperkte de schade het meest door maar een halve minuut te verliezen.

O'Connor verloor bijna twee minuten, maar heeft in het algemeen klassement nog steeds een voorsprong. De Australiër heeft nog bijna anderhalve minuut voorsprong op Roglic.

Results powered by FirstCycling.com

Noorse prinses trouwt sjamaan

Prinses Märtha Louise van Noorwegen, het oudste kind van de Noorse koning Harald, treedt zaterdag in het huwelijk met de Amerikaanse sjamaan Durek Verret. De ceremonie vindt plaats in een idyllisch deel van Zuid-Noorwegen, te midden van publieke controverse en verminderde steun voor het Noorse koningshuis.

Märtha Louise, 52 jaar oud, en Verret, een 49-jarige Californische sjamaan die beweert dat hij de zesde sjamaan in zijn familielijn is, hebben vaak de aandacht getrokken vanwege hun bijzondere opvattingen. De prinses heeft eerder verklaard dat ze in staat is met engelen te communiceren, terwijl Verret beweert dat hij in contact staat met geesten en een medaillon bezit dat beschermt tegen spreuken en ziekten. . Ondanks dat ze vierde in lijn is voor de Noorse troon, besloot de prinses in 2022 afstand te doen van haar officiële koninklijke functies om meer tijd door te kunnen brengen met haar verloofde.

Het paar verloofde zich in 2022 en na de bruiloft zal Verret geen koninklijke titels of verantwoordelijkheden krijgen. In 2019 werd afgesproken dat Märtha Louise en Verret haar koninklijke status niet zouden gebruiken voor commerciële doeleinden. Toch kwam de prinses eerder dit jaar in opspraak toen ze haar titel gebruikte op flessen gin die ze op de markt bracht. Dit was in strijd met een richtlijn van koning Harald, die verbood dat ze financieel voordeel zou halen uit haar koninklijke status. Uiteindelijk werd het etiket aangepast.

Daarnaast hebben Märtha Louise en Verret de rechten op hun trouwfoto's verkocht aan een Brits beroemdhedenmagazine en Netflix heeft de filmrechten gekocht. Deze commerciële stappen leidden tot protesten van de Noorse media, die deze handelingen als strijdig met de nationale normen beschouwen. Het paar heeft vaak de media bekritiseerd, terwijl ze zichzelf actief promoten op sociale media.

De huwelijksceremonie, die volgens de liturgie van de Noorse Kerk zal plaatsvinden, is een privé-aangelegenheid en de gastenlijst is niet openbaar gemaakt. Het koninklijk huis in Oslo heeft echter bevestigd dat koning Harald, koningin Sonja, kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit aanwezig zullen zijn, samen met hun kinderen.

Märtha Louise heeft drie kinderen uit een eerder huwelijk met Ari Behn, van wie ze in 2017 na 14 jaar scheidde. Hoewel ze het eerste kind is van koning Harald, zal haar jongere broer, kroonprins Haakon, zijn vader opvolgen als koning.

De Noorse grondwet werd in 1990 gewijzigd om de eerstgeborene, ongeacht geslacht, voorrang te geven in de troonopvolging. Deze wijziging werkt echter niet met terugwerkende kracht, waardoor Haakon de eerste in lijn blijft. Zijn dochter, prinses Ingrid Alexandra, zal op een dag de Noorse troon bestijgen, mocht Noorwegen dan nog een monarchie zijn.

Mongolen moeten Poetin pakken

Mongolië is verplicht om Vladimir Poetin te arresteren als hij volgende week het land bezoekt, stelt het Internationaal Strafhof (ICC). Het bezoek, dat naar verwachting dinsdag zal plaatsvinden, is de eerste keer dat de Russische president een ICC-lidstaat aandoet sinds het hof in maart 2023 een arrestatiebevel tegen hem uitvaardigde.

Het ICC heeft zelf geen uitvoerende bevoegdheden om verdachten te arresteren en kan alleen jurisdictie uitoefenen binnen de lidstaten. Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Mongolië opgeroepen om Poetin te arresteren en hem over te dragen aan het ICC in Den Haag, Nederland, waar het hof is gevestigd.

Het ICC beschuldigt Poetin van oorlogsmisdaden, met name vanwege zijn betrokkenheid bij de gedwongen deportatie van Oekraïense kinderen naar Rusland die sinds het begin van het conflict plaatsvinden. Oekraïne heeft Mongolië opgeroepen om Poetin direct na zijn aankomst in het land te arresteren. Het Kremlin lijkt echter geen zorgen te hebben over het bezoek. Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov verklaarde in Moskou dat de relatie tussen Rusland en Mongolië uitstekend is en dat alle aspecten van het bezoek zorgvuldig zijn voorbereid.

Dr. Fadi el-Abdallah, een woordvoerder van het ICC, benadrukte vrijdag dat Mongolië als lidstaat van het ICC verplicht is om de beslissingen van het hof uit te voeren, waaronder het arrestatiebevel tegen Poetin. Hij onderstreepte dat Mongolië, net als andere ondertekenaars van het verdrag, de verantwoordelijkheid draagt om samen te werken met het ICC en dus ook arrestatiebevelen uit te voeren.

Moskou heeft de beschuldigingen eerder ontkend en de arrestatiebevelen als ‘schandalig’ afgedaan. Dr. Abdallah verklaarde dat het ICC zal onderzoeken of lidstaten niet meewerken en dat het eventuele gevallen van niet-naleving zal melden aan de Assemblee van Statenpartijen, die passende maatregelen kan nemen.

Vorig jaar zag Poetin af van een geplande deelname aan een top in Zuid-Afrika na de uitvaardiging van het ICC-arrestatiebevel. Zuid-Afrika, als ondertekenaar van het hof, zou ook verplicht zijn geweest om Poetin te arresteren bij aankomst, maar president Cyril Ramaphosa waarschuwde dat Rusland dit zou interpreteren als een oorlogsverklaring. Uiteindelijk verklaarde Ramaphosa dat de beslissing van Poetin om niet deel te nemen aan de top ‘wederzijds’ was genomen.

Vijf Nederlandse tennissers dubbelen zich naar tweede ronde US Open

Op de US Open zijn ook de dubbelspeltoernooien inmiddels in volle gang. Daar komen weer vrij veel Nederlanders bij in actie en tot nu toe gaat dat in de breedte weer vrij aardig, met al vijf spelers in de tweede rondes.

Mannendubbels
Wesley Koolhof, bezig aan zijn laatste proftoernooi, en de Kroaat Nikola Mektic zijn als elfde geplaatst en openden met een partij tegen een andere Nederlander: Tallon Griekspoor en zijn Australische kompaan Thanasi Kokkinakis, die met 6-2, 7-6 (4) opzij werden geschoven.

Samen met de Amerikaan Austin Krajicek is Jean-Julien Rojer als vijftiende geplaatst, waarbij ze in de eerste ronde gelijk stevig aan de bak moesten: de Duitsers Constantin Frantzen en Hendrik Jebens wonnen set één, maar Rojer en Krajicek maakten het af met 6-7 (3), 7-5, 6-4.

Sem Verbeek boekte samen met de Zweed Andre Göransson een verrassende en felbevochten overwinning op de Brit Jamie Murray en de Australiër John Peers: 4-6, 7-6 (6), 7-6 (11). Matwé Middelkoop won op zijn beurt met de Oostenrijker Alexander Erler van het Uruguayaans/Britse duo Ariel Behar/Luke Johnson: 6-3, 6-4.

Voor Botic van de Zandschulp zit het dubbeltoernooi er weer op. Samen met de Amerikaan Marcos Giron verloor hij met 4-6, 5-7 van het als zevende geplaatste Australische duo Max Purcell/Jordan Thompson. Robin Haase en Sander Arends namen het op tegen veteranen Rohan Bopanna en Matthew Ebden, maar het als tweede geplaatste Indisch/Australische duo was een maatje te groot: 3-6, 5-7.

Vrouwendubbels
Demi Schuurs is met de Braziliaanse Luisa Stefani als achtste geplaatst en begon prima: het Japanse duo Shuko Aoyama/Eri Hozumi werd met 6-3, 6-2 aan de kant gezet. Arantxa Rus ging met de Servische Nina Stojanovic onderuit tegen Giuliana Olmos uit Mexico en haar Russische partner Alexandra Panova: 0-6, 7-5, 1-6.

Swiatek met speels gemak door op US Open, Pliskova na 3 punten klaar

Tennisster Iga Swiatek heeft zich met bijzonder weinig moeite geplaatst voor de derde ronde op de US Open. De Poolse nummer één van de wereld, die het toernooi twee jaar geleden won, gunde de Japanse qualifier Ena Shibahara welgeteld één game: 6-0, 6-1.

Jasmine Paolini, de revelatie van dit jaar, had het opmerkelijk genoeg nóg makkelijker, maar dat was vooral treurig. De als vijfde geplaatste Italiaanse zag hoe de Tsjechische Karolina Pliskova, voormalig nummer één van de wereld en verliezend finalist in 2016, zich al bij het derde punt dusdanig verstapte dat ze geblesseerd op moest geven.

De als zesde geplaatste thuisspeelster Jessica Pegula won met 7-6 (4), 6-3 van landgenote Sofia Kenin, terwijl de Russische Anna Kalinskaya (15) met 6-2, 6-4 afrekende met de Hongaarse Anna Bondar. Tweevoudig winnares Naomi Osaka, toegelaten met een wildcard, ging met 6-3, 7-6 (5) onderuit tegen de Tsjechische Karolina Muchova, die vorig jaar de halve finales haalde.

Voor Elena Rybakina was het toernooi al voorbij voordat ze überhaupt aan de tweede ronde begon. De als vierde geplaatste Kazachse moest geblesseerd verstek laten gaan voor haar partij tegen de Franse qualifier Jessika Ponchet.

Betere bescherming waterkwaliteit is noodzakelijk

De waterkwaliteit in Nederland staat sterk onder druk. Ons grond- en oppervlaktewater bevat teveel meststoffen, bestrijdingsmiddelen, PFAS, medicijnresten, microplastics en andere schadelijke stoffen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) benadrukt in haar signaalrapport ‘Betere bescherming waterkwaliteit is noodzakelijk’ dat het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving moet worden verbeterd. Daarnaast moet de regelgeving meer gericht zijn op het beschermen van de waterkwaliteit. Deze maatregelen zijn essentieel om de uitdagingen rondom de waterkwaliteit aan te pakken.

Regelmatig eten van zelf gevangen vis wordt inmiddels afgeraden en zwemmen in open water kan leiden tot gezondheidsrisico’s. Waterschappen en drinkwaterbedrijven krijgen daarnaast te maken met substantiële extra kosten bij het zuiveren van afvalwater en de bereiding van drinkwater. Zonder betere regulering en beter toezicht op de emissies van schadelijke stoffen, treedt blijvende schade op voor mens, dier en milieu. Dat is nu al het geval bij sommige gevaarlijke stoffen, zoals PFAS.

Economische schade
Nederland dreigt bovendien niet te voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water. In dat geval kan op bepaalde locaties stilstand ontstaan in onder andere woningbouw en infrastructuur, met als gevolg grote economische schade.

"De primaire verantwoordelijkheid ligt bij de producenten en gebruikers van de schadelijke stoffen", schrijft Mattheus Wassenaar, inspecteur-generaal van de ILT. "Het is belangrijk dat alle partijen hun verantwoordelijkheid nemen en concrete stappen zetten om de schadelijke stoffen voor mens, dier en milieu drastisch te verminderen. We moeten daarbij ook kritisch kijken naar de rol van vergunningverlening, toezicht en handhaving."

Het volledige artikel is te lezen op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport onderdeel van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Explosieve postpakketten verstuurd door heel Europa

De Duitse autoriteiten hebben een dringende waarschuwing uitgevaardigd aan logistieke bedrijven in heel Europa vanwege een ernstige dreiging: onbekenden zouden explosieve pakketten versturen naar diverse bestemmingen in het continent, zo rapporteert het persbureau DPA. Logistieke bedrijven worden aangespoord om alert te blijven en verdachte zendingen onmiddellijk te melden bij de autoriteiten om potentiële gevaren te neutraliseren.

De aanleiding voor deze waarschuwing is een reeks verontrustende incidenten die de afgelopen maanden heeft plaatsgevonden. In juli werd in een logistiek centrum van DHL in Leipzig een pakket ontdekt dat een brandgevaarlijk apparaat bevatte. Dit pakket vatte vlam en veroorzaakte een brand in een volledige vrachtcontainer. Dankzij snel ingrijpen kon het vuur worden geblust, waardoor verdere schade werd voorkomen.

Het blijft onduidelijk of er bij dit incident gewonden zijn gevallen, aangezien DHL geen details verstrekt over eventuele slachtoffers. Het bedrijf heeft enkel laten weten dat de betrokken pakketten 'ongebruikelijke apparaten' bevatten. Verder wilde DHL geen informatie delen over een ander incident dat mogelijk verband houdt met deze dreiging.

Volgens een woordvoerder van DHL hebben deze voorvallen ertoe geleid dat de Duitse veiligheidsdiensten besloten hebben om een bredere waarschuwing te verspreiden naar de logistieke sector in Europa. De veiligheidsdiensten zelf hebben echter geen nadere toelichting gegeven op de situatie.

In reactie op de dreiging heeft DHL extra beveiligingsmaatregelen ingevoerd in al hun operaties binnen Europa. De identiteit van de verantwoordelijken voor het versturen van de verdachte pakketten blijft vooralsnog onbekend. Echter, bronnen binnen de veiligheidsdiensten suggereren dat Russische sabotage niet kan worden uitgesloten als mogelijke oorzaak.

Duitsland deporteert criminele Afghanen terug naar Afghanistan

Vrijdagochtend heeft Duitsland 28 veroordeelde criminelen gedeporteerd naar Afghanistan, een actie die maanden van geheime onderhandelingen met de Taliban volgde. Een gecharterd vliegtuig vertrok vroeg in de ochtend vanaf Leipzig Airport, rechtstreeks naar Kabul. Deze beslissing komt drie maanden nadat bondskanselier Olaf Scholz aankondigde migranten terug te sturen, ondanks de zorgen over de veiligheid in hun thuislanden.

Onder de gedeporteerden bevonden zich individuen met zware veroordelingen, waaronder een man die schuldig werd bevonden aan de verkrachting van een elfjarig meisje en een ander die betrokken was bij een beruchte groepsverkrachtingszaak met een 14-jarig slachtoffer. De beslissing om deze mannen uit te zetten verraste velen in Duitsland. Nancy Faeser, de minister van Binnenlandse Zaken, bevestigde de actie en benadrukte dat "onze veiligheid voorop staat. Onze staat heeft laten zien dat hij kan handelen."

Duitsland had de deportaties naar Afghanistan stopgezet na de machtsovername door de Taliban drie jaar geleden, uit angst voor de veiligheid van de gedeporteerden. Mensenrechtenorganisaties waarschuwen dat het nog steeds niet veilig is om mensen terug te sturen naar Afghanistan, waar marteling en mensenrechtenschendingen wijdverspreid zijn onder het Taliban-regime. Toch hebben de toenemende gewelddadige criminaliteit en een reeks terroristische aanslagen in Duitsland, gepleegd door migranten, Scholz ervan overtuigd om het controversiële deportatieprogramma te hervatten.

Duitsland is niet het eerste Westerse land dat criminelen terugstuurt naar Afghanistan sinds de machtsovername door de Taliban; Zweden heeft eerder een klein aantal mensen teruggestuurd naar zowel Afghanistan als Syrië. Dit is echter de eerste keer dat Duitsland een dergelijke grootschalige deportatie uitvoert, wat een verscherping van het migratiebeleid in Europa onderstreept.

Duitsland deporteert Afghaanse criminelen naar Afghanistan (ter illustratie) (Foto: Dall-E 3 / FOK.nl)
Duitsland deporteert Afghaanse criminelen naar Afghanistan (ter illustratie) (Foto: Dall-E 3 / FOK.nl)

Politie heeft het voor elkaar: kabinet onderzoekt vroegpensioen

Het kabinet heeft aangekondigd dat het de dialoog zal aangaan met vakbonden en werkgevers om te verkennen of het mogelijk is de regeling voor vroegpensioen te verlengen. Minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (NSC) maakte dit bekend na de wekelijkse ministerraad. "Ik heb een mandaat gekregen van het kabinet," verklaarde Van Hijum. Tijdens de recente begrotingsonderhandelingen is er budget beschikbaar gesteld voor de mogelijke verlenging, hoewel de exacte bedragen nog niet bekend zijn gemaakt.

Momenteel bestaat er een regeling genaamd de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU), die eind 2025 afloopt. Deze regeling is in het leven geroepen om werknemers met fysiek of mentaal zware beroepen de mogelijkheid te bieden eerder met pensioen te gaan. In verschillende sectoren, waaronder de politie, zijn werknemers nu in actie gekomen omdat zij duidelijkheid eisen over de toekomst van deze regeling. Zo heeft een actiegroep binnen de politie ervoor gezorgd dat de voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax, die gepland stond voor zondag, is uitgesteld.

Hoewel de uiteindelijke beslissing over de verlenging van de regeling ligt bij de werkgevers en vakbonden, is ook het kabinet betrokken bij de onderhandelingen, vooral vanwege de fiscale aspecten die aan de regeling verbonden zijn. Minister Van Hijum liet weten dat de uitnodigingen voor de gesprekken met de betrokken partijen binnenkort verstuurd zullen worden.

Of de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax nu alsnog kan doorgaan is nog onduidelijk, evenals de vraag of de politie nu toch zal optreden bij de geplande klimaatdemonstraties van Extinction Rebellion, die van 8 tot 14 september plaats zullen vinden en mogelijk zullen uitmonden in een nieuwe blokkade van de A12.

Verstappen de snelste in VT1, Antonelli crasht

Max Verstappen heeft tijdens de eerste vrije training in Monza de snelste tijd weten te noteren. De Red Bull Racing-coureur wist met een 1:21.676 Charles Leclerc met twee honderdsten achter zich te houden. De directe concurrent van Verstappen, Lando Norris, sloot de top-3 af.

Andrea Kimi Antonelli mocht van Mercedes weer F1-ervaring opbouwen door deel te nemen aan de eerste vrije training. Maar na tien minuten was zijn deelname al weer klaar. De jonge Italiaan was bezig met een snelle ronde; persoonlijke verbetering in de eerste sessie en de snelste sessie in het middelste gedeelte. In de laatste bocht richting het lange rechte gedeelte ging het mis. Hij verloor de macht over het stuur en schoof de bolide de bandenstapel in en zorgde hiervoor voor een rode vlag.

Na een onderbreking van een kleine vijftien minuten werd het circuit weer vrijgegeven en kwamen de coureurs weer de baan op. In het laatste restant van de eerste training gebeurde er niet zo veel op een spin van Esteban Ocon in bocht één na. Sainz maakte ook een fout in Parabolica maar wist zijn auto nog uit het grind te houden.

De tweede vrije training wordt om 17:00 uur Nederlandse tijd verreden en is te volgen op F1TV Pro en ViaPlay.

Jack White noemt campagneteam Trump 'fascisten'

De zanger van The White Stripes, Jack White, heeft felle kritiek geuit op de campagne van Donald Trump nadat een medewerker een fragment van het nummer Seven Nation Army van de band had gebruikt in een pro-Trump bericht op sociale media. White noemde Trumps campagneteam ‘fascisten’ en kondigde aan juridische stappen te zullen ondernemen.

Het incident ontstond nadat Margo Martin, Trumps adjunct-directeur communicatie, een korte video van 10 seconden deelde waarin Trump aan boord van een vliegtuig ging voor campagne-evenementen, met Seven Nation Army als achtergrondmuziek. Dit leidde tot een boze reactie van White, die zich daarmee voegt bij een groeiende lijst van artiesten die bezwaar hebben gemaakt tegen het ongeoorloofde gebruik van hun muziek door Trump en zijn team.

Op Instagram reageerde White buitengewoon fel: "Don’t even think about using my music you fascists. Law suit coming from my lawyers about this (to add to your 5 thousand others.) Have a great day at work today Margo Martin."

Eerder deze week maakte de Zweedse band ABBA ook al bezwaar tegen het gebruik van hun muziek in de Trump-campagne. Andere prominente artiesten/nabestaanden die bezwaar hebben gemaakt tegen het gebruik van hun werk door Trump of zijn team zijn onder anderen Céline Dion, Beyoncé, Johnny Marr van The Smiths, de familie van de overleden soulzanger Isaac Hayes, en de nalatenschap van de overleden Ierse popster Sinéad O'Connor.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 35

De dreiging van AI vormt de kern van de nieuwste Blumhouse-horrorfilm. We moeten even door de hype heen, mensen. Maar er zijn ook interessante andere titels deze week; geen grote blockbusters, dus films die je gewoon een beetje rustig in een halflege zaal kunt checken.

Afraid

Wanneer Curtis (John Cho) de kans wordt geboden om een baanbrekend nieuw AI-systeem op de markt te brengen, maakt hij van de gelegenheid gebruik om Aia thuis samen met zijn gezin uit te testen. In eerste instantie zijn ze erg enthousiast over alle functies waarmee Aia hun dagelijks leven vergemakkelijkt, maar al snel blijkt dat ze misschien toch meer overneemt dan ze vooraf hadden gedacht. Haar duistere motieven komen steeds meer tot uiting als Aia’s invloed op de gezinsleden sluipenderwijs toeneemt. Door in te spelen op hun kwetsbaarheden en geheimen probeert ze haar ultieme doel te bereiken: volledig controle over hun leven. 

Pacifica.

Daniel maakt een roadtrip door het Amerikaanse Westen met zijn tienerdochter Artis. Ze leven in een gouden bubbel: kamperen en genieten van het landschap. Maar telkens wanneer mensen hen benaderen, rent Artis weg en gaat Daniel angstig naar haar op zoek. Terwijl ze de Great Plains oversteken en de Rocky Mountains in trekken, begint Artis steeds vaker te verdwijnen, waardoor Daniels reis langzaam verandert in een nachtmerrie. 

A New Kind of Wilderness

Op een kleine boerderij in de bossen van Noorwegen streeft de familie Payne naar een vrij en wild bestaan. Maar na een tragische gebeurtenis worden zij gedwongen om hun idyllische boerderij in te wisselen voor de verwachtingen van de moderne maatschappij.

Arcadian

In een nabije toekomst is het leven op aarde zoals we het kennen verwoest. Paul en zijn twee tienerzonen, Thomas en Joseph, proberen te overleven in een wereld waar ze overdag rust hebben, maar 's nachts geteisterd worden door angst. Na zonsondergang ontwaken gevaarlijke wezens die alles en iedereen op hun pad willen verslinden. Daarom wonen ze in een versterkte boerderij die hen beschermt tegen dit gevaar. Wanneer Thomas op een dag te laat thuiskomt, verlaat Paul met gevaar voor zijn eigen leven hun woning om zijn zoon te zoeken. Paul raakt daarbij ernstig gewond. Nadat Joseph zijn broer en hun zwaargewonde vader terugvindt, staan de broers voor een uitdaging. Ze moeten een plan bedenken om de komende nacht te overleven en alles wat hun vader hen heeft geleerd, inzetten om hem in leven te houden. 

Loverboy: Emoties Uit

Een alleenstaande vader, Terrance, die zijn 9-jarige dochter probeert te behoeden voor een uithuisplaatsing van jeugdbescherming, raakt verstrikt in een levensgevaarlijk dilemma als hij een torenhoge straatschuld moet afbetalen bij een beruchte mensenhandelaar. Omdat hij het geld niet kan terugbetalen wordt Terrance gedwongen om zijn schuld af te lossen door drie onschuldige jonge vrouwen seksueel uit te buiten. Als hij niet binnen de opgedragen tijdslimiet slaagt, volgen er meedogenloze consequenties. 

Paradis Paris

Een vergeten zangeres, een depressieve tiener, een verliefde make-up artist, een presentator van een misdaadprogramma … In de zwarte humor komedie Paradis Paris worden mensen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben – allemaal op hun eigen manier geconfronteerd met de dood. Voormalig operaster Giovanna (Monica Bellucci) wordt per abuis overleden verklaard in de pers, Marie-Cerise wordt ontvoerd terwijl ze probeert zelfmoord te plegen en in zijn werk flirt de Engelse stuntman Mike dagelijks met de dood. Via alledaagse ontmoetingen met universele figuren zoals een schoonmaakster, een café-eigenaar en een rechercheur, zijn de levens van de Parijzenaren uiteindelijk toch met elkaar verweven. 

Viver Mal

Met de films van Ingmar Bergman en het toneelwerk van August Strindberg als voorbeeld gaat regisseur João Canijo verder op het spoor dat hij in Mal Viveruitzette: de ontmaskering van moederliefde als kil egoïsme en emotionele chantage. In Mal Viver, het op zichzelf staande eerste deel van een tweeluik, zagen we hoe de vijf vrouwen uit één familie die het hotel draaiende houden, elkaar verstikten in een intergenerationeel trauma. In het tweede deel, ook los van deel één te bekijken, is het de beurt aan de gasten om de emoties tot een kookpunt te voeren. Canijo draaide zijn tweeluik in één keer, waardoor de verschillende verhaallijnen naadloos in elkaar schuiven. Mal Viver won vorig jaar de juryprijs tijdens de Berlinale, maar voor de totaalervaring kan dit tweede deel natuurlijk niet gemist worden. Al moet je als kijker wel bestand zijn tegen Canijo's diep mistroostige mensbeeld. 

Weeklange XR-actie zal niet door politie gestopt worden

De politie zal niet ingrijpen bij de aangekondigde klimaatmars van 8 tot en met 14 september door Extinction Rebellion, melden de politiebonden vrijdag. Het is een nieuwe actie van de politiebonden voor behoud van de regels rondom het vroegpensioen.

De actievoerders van Extinction Rebellion willen in september in vijf dagen van Arnhem naar Den Haag lopen. Daarbij volgt als afsluiting op zaterdag een blokkade op de A12. De politie is wel aanwezig om de veiligheid van de deelnemers aan de mars en andere weggebruikers te waarborgen, zeggen de bonden. "Verder legt de politie tijdens de afsluitende blokkade in Den Haag het werk neer."

Deze actie is een nieuwe stap in een reeks acties door de politie om een structurele regeling voor vroegpensioen af te dwingen. De huidige regeling loopt binnenkort af. De politiebonden voeren sinds het voorjaar actie. Dat begon met het niet langer beboeten van kleine overtredingen, een tijdelijke sluiting van politiebureaus en werkonderbrekingen tijdens voetbalwedstrijden.

Ook tijdens de geplande wedstrijd Feyenoord-Ajax houdt de politie een werkonderbreking. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb besloot daarom eerder al dat die wedstrijd zondag niet door kan gaan.

Faber spreidt asielzoekers verplicht over opvanglocaties

Minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie heeft besloten om asielzoekers uit het overvolle aanmeldcentrum Ter Apel te verspreiden over diverse gemeenten in Nederland. Deze onverwachte maatregel, die het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dwingt om op alle opvanglocaties één of twee extra asielzoekers te plaatsen, is genomen om het aantal bewoners in Ter Apel onder de gestelde grens van tweeduizend te brengen. Deze beslissing heeft geleid tot consternatie bij verschillende gemeentebesturen, die zich nu voor een voldongen feit geplaatst voelen.

De maatregel is opvallend, gezien de achtergrond van Faber en haar partij, de PVV, die traditioneel fel gekant is tegen het opleggen van verplichtingen aan gemeenten voor de opvang van asielzoekers. Toch heeft Faber het COA via een brief opgedragen om deze verdeling door te voeren, ondanks de bestaande afspraken met gemeenten over hun maximale opvangcapaciteit. Deze actie is ingegeven door de acute overbevolking in Ter Apel, waar in de nacht van donderdag op vrijdag nog 2.117 personen verbleven, terwijl de crisisnoodopvang eveneens volledig bezet was. De rechter had eerder bepaald dat het COA een dwangsom moet betalen voor elke dag dat het aantal asielzoekers in Ter Apel boven de tweeduizend blijft, wat het COA inmiddels al 1,5 miljoen euro heeft gekost.

Het COA beheert momenteel 89 reguliere AZC’s en 195 noodopvanglocaties. Als elk van deze locaties twee extra asielzoekers opvangt, zou dit een vermindering van meer dan 500 bewoners in Ter Apel kunnen betekenen. Echter, de uitvoering van deze maatregel is nog onduidelijk en de reactie van de gemeenten is gemengd. Verschillende gemeenten zijn verrast en wijzen erop dat er strikte afspraken zijn gemaakt over het maximale aantal op te vangen asielzoekers, afspraken die nu mogelijk overschreden worden.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft kritiek geuit op het feit dat Faber geen overleg heeft gepleegd met de betrokken gemeenten voordat zij besloot de asielzoekers te herverdelen. De langetermijnoplossing voor de overbevolking in Ter Apel ligt in de opening van een nieuwe opvanglocatie in Zaandam, waar asielzoekers tijdelijk op boten zullen worden ondergebracht, maar deze faciliteit zal pas over enkele weken operationeel zijn. Tot die tijd blijft de situatie in Ter Apel precair.

Man probeert vrouw ter dood te laten veroordelen met zak wiet

In Singapore is een 37-jarige man, Tan Xianglong, veroordeeld tot bijna vier jaar gevangenisstraf nadat hij had geprobeerd om zijn vrouw tot de dood te laten veroordelen door cannabis in haar auto te verstoppen. Tan, die in 2021 met zijn vrouw trouwde, maar een jaar later alweer van haar af wilde, hoopte dat de geplante hoeveelheid cannabis zou leiden tot haar arrestatie. Singapore staat bekend om zijn strenge antidrugswetten, die in sommige gevallen zelfs tot de doodstraf kunnen leiden.

Tan kocht via een Telegram-chatgroep wat hij dacht dat meer dan een halve kilo cannabis was en verstopte dit in de auto van zijn vrouw. Hij hoopte dat dit voldoende zou zijn om haar ter dood veroordeeld te krijgen wegens drugshandel. Echter, minder dan de helft van de substantie bleek daadwerkelijk cannabis te zijn. De rest was vulmiddel.

Zijn plan mislukte doordat de auto van zijn vrouw was uitgerust met een camera. Toen de vrouw een melding ontving van een ‘parkeerincident’ en de livebeelden bekeek, zag ze haar echtgenoot rond haar auto lopen. Ze meldde dit bij de politie die de auto daarna onderzocht. Hoewel de politie aanvankelijk zijn vrouw arresteerde, bleek al snel dat Tan verantwoordelijk was voor het plaatsen van de drugs, waarna hij werd gearresteerd en zijn vrouw werd vrijgelaten.

Tan werd veroordeeld tot drie jaar en tien maanden gevangenisstraf voor het bezit van cannabis. De rechtbank hield ook rekening met een tweede aanklacht voor het illegaal plaatsen van bewijsmateriaal. De straf was lager dan de maximale vijf jaar die hij had kunnen krijgen, omdat Tan meewerkte aan het onderzoek en al vroeg in het proces schuld bekende.

Extreemlinkse politica besmeurd met rode verf

De extreemlinkse Duitse politica Sahra Wagenknecht is donderdag tijdens een campagnebijeenkomst in Erfurt, een stad in het oosten van Duitsland, besmeurd met een rode vloeistof, vermoedelijk verf. Zondag worden er in de deelstaat Thüringen, waarin Erfurt ligt, verkiezingen gehouden.

Sahra Wagenknecht is de oprichter en leider van de nieuwe Sahra Wagenknecht Alliantie. Hoewel zij slechts enigszins geraakt werd door de vloeistof, verliet ze tijdelijk het podium, aldus het Duitse persbureau DPA. Direct na de aanval werd de dader door beveiligingsmedewerkers overmeesterd, geboeid en afgevoerd. Wagenknecht keerde vervolgens terug op het podium en meldde later via het socialemediaplatform X dat ze geschrokken was, maar dat haar niets mankeert.

Hoewel er in Erfurt geen gewonden vielen, roept het incident vragen op over het toenemende politieke geweld in Duitsland. Eerder dit jaar, in mei, werd een prominente Berlijnse politicus aangevallen, waarbij zij verwondingen aan haar hoofd en nek opliep. Ook werd een kandidaat van de partij van bondskanselier Olaf Scholz in de stad Dresden tijdens een campagnebijeenkomst zwaar mishandeld.

Zowel regerings- als oppositiepartijen hebben in de afgelopen maanden te maken gehad met een toename van zowel fysieke als verbale aanvallen op hun leden en aanhangers. Ze hebben de autoriteiten aangespoord om de beveiliging van politici en verkiezingsbijeenkomsten op te voeren.

Wagenknecht was in Thüringen aan het campagnevoeren, een van de twee oostelijke deelstaten, samen met Saksen, waar zondag verkiezingen zullen plaatsvinden. Hierbij zou de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) voor het eerst als de grootste partij uit de bus kunnen komen.

Wagenknecht, die haar partij officieel in januari oprichtte, hoopt echter ook het politieke landschap te herstructureren. Haar partij, bekend onder de afkorting BSW, is met name populair in het voormalige Oost-Duitsland, waar veel onvrede heerst over de nationale regering. Deze ontevredenheid heeft geleid tot een sterke opkomst van zowel de AfD als de BSW.

De populariteit van deze partijen is deels te wijten aan de groeiende frustratie over de nationale regering. De coalitiepartijen van bondskanselier Olaf Scholz hebben onderling een felle verkiezingsstrijd uitgevochten tijdens de campagne voor de Europese Parlementsverkiezingen in juni, met teleurstellende resultaten. Dit heeft gezorgd voor flinke spanningen in de coalitie die verder toenamen in een zomer vol onenigheid over de begroting voor 2025.

De politieke richting van Wagenknecht is een combinatie van extreemlinks economisch beleid, met nadruk op hoge lonen en royale sociale voorzieningen en een strikte migratiepolitiek. Daarnaast is ze kritisch over bepaalde maatregelen tegen klimaatverandering en verzet ze zich tegen de sancties tegen Rusland en de wapenleveringen aan Oekraïne. Ze heeft aangegeven dat haar partij alleen zal samenwerken met deelstaatregeringen die zich sterk maken voor diplomatie en tegen oorlogsvoorbereidingen.

'Verboden liefde in Indonesië'

In Indonesië trouwen koppels meestal met een partner uit dezelfde etnische groep en religie. Deze traditionele denkwijze langzaam aan het veranderen.

Pingkan Manbgoval groeide op in een traditioneel christelijk gezin. Toen ze vertelde dat ze met haar jeugdvriend Taufan wilde trouwen, waren zowel haar familie als die van haar geliefde in diepe shock. Taufan en zijn familie zijn immers moslim en interreligieuze huwelijken worden in Indonesië afgekeurd. Maar Pingkan en Taufan lieten zich niet weerhouden. Na lange discussies met al hun familieleden trouwde het stel uiteindelijk.

Kedung en Ino zijn een ander stel dat veel weerstand moest overwinnen voordat ze met elkaar konden trouwen. Homoseksuele relaties zijn nog steeds een taboe zijn in Indonesië, ook al zijn ze niet verboden bij wet. Stela en Moses zijn een interetnisch koppel. Ook zij kregen te maken met de nodige weerstand omdat dergelijke relaties ook zeer gevoelig liggen. 

Kind (4) valt uit achtbaan

Woensdagavond is een vierjarig jongetje uit een achtbaan op de Alkmaarse kermis gevallen. De attractie, die na het ongeluk tijdelijk gesloten was wegens onderzoek naar de veiligheid, is sinds donderdagmiddag weer open voor het publiek. Ooggetuigen van het voorval zijn diep geschokt. Het jongetje viel van een hoogte van ongeveer drie meter en kwam terecht tussen de onderdelen van de attractie.

Het incident gebeurde woensdagavond in de familieachtbaan 'Crazy Clown' op de Kanaalkade. Een vader die langs de kant stond om zijn zoon te filmen, zag het ongeluk gebeuren: "Mijn kind zat met een vriendin van mij in een karretje en ik stond als trotse ouder met mijn telefoon langs de kant te filmen," vertelt de vader. “In een bocht vliegt er ineens een klein jochie uit het karretje voor mijn zoon. De uitbater heeft hem er tussenuit gespit en hem terug aan zijn moeder gegeven, die in blinde paniek was. Daarna verwees hij hen naar de EHBO."

Volgens de vader is het jongetje flink gewond geraakt: "Hij heeft een jaap op zijn wang, zijn kaak en neus zijn gebroken en hij heeft een golfbal op zijn voorhoofd. Ik mag hopen dat zijn ouders aangifte gaan doen. Je verwacht in Nederland dat als je in zo’n ding stapt dat je er ook weer heelhuids uitkomt. Niet dus."

De vader heeft de beelden van het incident gedeeld met de moeder van het slachtoffer. Het jongetje is in het ziekenhuis behandeld voor zijn verwondingen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het incident donderdag onderzocht en geconcludeerd dat de attractie veilig is. In overleg met de gemeente heeft de exploitant extra veiligheidsmaatregelen genomen, waaronder de inzet van extra personeel en aanvullende instructies voor bezoekers.

[PS] Dubbel goud voor Nederlandse baanploeg, inclusief wereldrecords

In Parijs zijn donderdag de Paralympische Spelen van start gegaan. Op de eerste wedstrijddag kwamen gelijk de nodige Nederlanders in actie en dat leverde ook gelijk al eremetaal op, twee keer goud zelfs.

Baanwielrennen
Caroline Groot kwam in actie op de 500 meter tijdrit in de klasse C5, de wielerklasse voor de 'lichtste' beperkingen. De zesvoudig wereldkampioene snelde naar de beste tijd van iedereen in 35,390 seconden, waarmee ze haar eigen wereldrecord van de Spelen in Tokyo verbrak. In de finale ging het iets minder hard, maar met 35,566 seconden was ze veruit de snelste, voor de Française Marie Patouillet (36,700) en de Canadese Kate O'Brien (37,370) - de Britse Kadeena Cox, de enige echte uitdaagster en goed voor goud in Rio én Tokyo, ging bij de start volledig de mist in en finishte niet.

In de kwalificatie van de individuele achtervolging waren Tristan Bangma en piloot Patrick Bos het snelst: 3:55,396 minuten, waarmee ze hun eigen wereldrecord van eerder dit jaar met drie seconden verpulverden. Vincent ter Schure en Timo Fransen reden de vierde tijd (4:04,969) en mochten strijden om het brons, maar in die rit waren de Italianen Lorenzo Bernard en Davide Plebani te sterk: 4:04,613 tegen 4:08,267.

Bangma en Bos reden in de finale tegen de Britten Stephen Bate en Christopher Latham en maakten gehakt van het duo: 3:55,439 tegen 3:57,652 voor hun tweede opeenvolgende paralympische titel.

Tafeltennis
Jean-Paul Montanus en Kelly van Zon begonnen aan het gemengd dubbelspel in de klasse XD17, voor atleten die wel in staande positie kunnen spelen, maar met flinke beperkingen - zo heeft drievoudig paralympisch enkelspelkampioene Van Zon een functionele heupbeperking. Het duo startte tegen de Duitsers Björn Schnake en Stephanie Grebe en dat ging meer dan uitstekend: 11-2, 11-3, 11-6.

Ook de achtste finales werden donderdag gespeeld en dat ging tegen Zhao Shuai en Mao Jingdian beduidend minder goed. Het Nederlandse duo won de tweede en derde game en was prima op weg, maar gaf het daarna in nog geen kwartier tijd volledig uit handen: 8-11, 11-9, 12-10, 4-11, 5-11 en het dubbelspeltoernooi is voor hun klaar.

Boccia
Marco Dekker opende zijn toernooi in de klasse BC2 met een groepswedstrijd tegen de Israëliër Levi Nadav, wat hem een 2-7 nederlaag opleverde. Bij de vrouwen begon Europees kampioene Chantal van Engelen met een partij tegen Vivien Nagy uit Hongarije en dat leverde wel winst op: 4-3. De BC2-klasse omvat een fors aantal handicaps, waaronder cerebrale parese, en wordt doorgaans beoefend door sporters in een elektrische rolstoel.

Rolstoelbasketbal
De Nederlandse mannen openden met een lastige groepswedstrijd tegen Australië, maar vooral dankzij een sterk laatste kwart (22-15) wisten ze daar de overwinning te pakken: 66-55, onder meer geholpen door de 26 punten van topspeler Mendel op den Orth.

'Het indoctrineren van Russische schoolkinderen'

Russische leerlingen in sommige aan Oekraïne grenzende regio's, krijgen in het nieuwe schooljaar les onder oorlogsomstandigheden. Maar het lijkt erop dat schoolkinderen daar en elders in Rusland te horen krijgen dat alles pais en vree is.

De oorlog bereikte de klaslokalen al lang voor de inval van Oekraïne. Lessen over patriottisme en het narratief van het Kremlin over de oorlog in Oekraïne werden in 2022 aan het lesprogramma toegevoegd. In de loop van de oorlog heeft het land een verplichte militaire basistraining op de middelbare school ingevoerd. Iets dat nu nog relevanter is geworden nu Oekraïense soldaten zich op Russisch grondgebied bevinden.

Van de Zandschulp stunt op US Open met uitschakeling Alcaraz

Tennisser Botic van de Zandschulp heeft de grootste overwinning uit zijn carrière te pakken. In de tweede ronde van de US Open rekende de Nederlander vrijdagochtend (Nederlandse tijd) af met niemand minder dan de als derde geplaatste Spanjaard Carlos Alcaraz, de winnaar van 2022.

Alcaraz had dit jaar al Roland Garros en Wimbledon gewonnen en had zo al vijftien Grand Slam-partijen op rij niet verloren. Tegen Van de Zandschulp werd hij in de eerste set echter weggeblazen, de Nederlander maakte nagenoeg geen fouten en sloeg bijna alles perfect binnen de lijnen.

Er was niks aan te beginnen voor Alcaraz, die eigenlijk alleen in de tweede set in de buurt bleef: 6-1, 7-5, 6-4. Het is de zevende keer dat Van de Zandschulp van een mondiale top-10-speler wint, maar de eerste keer dat hij iemand verslaat die in de top-3 van de wereldranglijst staat.

De als eerste geplaatste Italiaan Jannik Sinner staat ook in de derde ronde, hij had het niet al te moeilijk met de Amerikaan Alex Michelsen: 6-4, 6-0, 6-2. De Rus Daniil Medvedev (5) won met 6-3, 6-2, 7-6 (5) van Fabian Marozsan uit Hongarije, terwijl de Australiër Alex de Minaur met 7-5, 6-1, 7-6 (3) te sterk was voor de Finse qualifier Otto Virtanen.

De enige andere top-15-speler die verder nog in actie kwam, de Amerikaan Tommy Paul, hoefde de wedstrijd niet eens uit te spelen: de Australiër Max Purcell gaf vroeg in de derde set op bij 7-5, 6-0, 1-0 voor Paul.

Oekraïne schrijft gedoneerde F16 af

Een van de F-16-gevechtsvliegtuigen die Oekraïne recentelijk heeft ontvangen van westerse bondgenoten om de Russische invasie af te weren, is neergestort, zo meldde de Oekraïense legerstaf donderdag. Bij het ongeluk is de piloot om het leven gekomen. Het Oekraïense ministerie van Defensie is een onderzoek gestart om de oorzaak van de crash te achterhalen.

Het incident vond maandag plaats, tijdens een intensieve aanval van Rusland, waarbij het land een grootschalige aanval met raketten en drones op Oekraïne uitvoerde. Volgens een militaire verklaring op Facebook wisten de F-16's vier van deze Russische raketten neer te halen voordat het vliegtuig neerstortte.

Dit is het eerste gemelde verlies van een F-16 in Oekraïne sinds de vliegtuigen eind vorige maand in het land arriveerden. Naar verluidt zijn er tot nu toe minstens zes van deze gevechtsvliegtuigen geleverd.

De Oekraïense luchtmacht deelde via Facebook dat de piloot, kolonel Alexei Mes, zijn leven gaf terwijl hij Oekraïners beschermde tegen dodelijke Russische raketaanvallen. Mes bezocht samen met zijn collega Andrii Pilshchykov, in juni 2022 de Verenigde Staten om daar wetgevers en media te overtuigen van de noodzaak om F-16-straaljagers naar Oekraïne te sturen. Beide piloten werden gezichten van Oekraïnes inspanningen om de luchtverdediging te versterken. Pilshchykov kwam in augustus 2023 al om het leven.

Tiener bracht 15-jarig meisje met mes om het leven

In Hexham, Northumberland in het Verenigd Koninkrijk, is een 17-jarige jongen schuldig bevonden aan de moord op de 15-jarige Holly Newton. Holly werd in januari vorig jaar neergestoken in de Priestpopple-omgeving na een fatale ontmoeting met de tiener die haar 45 minuten had gevolgd door de stad.

De tiener, die om juridische redenen niet bij naam genoemd kan worden, had aanvankelijk schuld bekend aan doodslag, maar ontkende moord. Hij beweerde dat zijn geest die dag op zwart ging en dat hij geen intentie had om Holly te vermoorden, maar eerder zichzelf van het leven wilde beroven. Ondanks zijn beweringen heeft de jury hem schuldig bevonden aan zowel moord als het verwonden met opzet van een 16-jarige jongen die probeerde Holly te helpen tijdens de aanval. Ook deze jongen liep ernstige verwondingen op en moest geopereerd worden aan schouder, arm en dij.

Het drama begon toen Holly’s moeder, bezorgd over de verdachte die al langer bekend was bij Holly, de politie inschakelde. Er werd afgesproken dat Holly niet de school zou verlaten als de verdachte in de buurt was. Toch slaagde de jongen erin om Holly te volgen door het centrum van Hexham, waar ze met vrienden winkels bezocht. Uiteindelijk lokte hij haar in een steegje en viel haar aan met een mes, waarbij hij in iets meer dan een minuut 36 keer toesloeg. Ze werd 12 keer gestoken, 19 keer gesneden en had nog vijf 'verdedigende verwondingen'. De aanval was zó gewelddadig dat het mes uiteindelijk afbrak.

Holly werd na de aanval met spoed naar het Royal Victoria Infirmary in Newcastle gebracht, maar kon niet worden gered. Haar vriend, die naast haar stond en probeerde in te grijpen, overleefde ternauwernood de aanval. De verdachte, die kampt met mentale gezondheidsproblemen, reageerde niet zichtbaar toen de schuldige vonnissen werden uitgesproken.

Holly's vriend, Holly Newton en haar moordenaar
Holly's vriend, Holly Newton en haar moordenaar

Vuelta: Etappe 13 - Met een loodzware slotklim

De twaalfde etappe van de Vuelta a España was redelijk vermakelijk, vooral door de winnaar: Pablo Castrillo boekte een verrassende zege namens het team van Kern-Pharma, op de dag dat bekend werd dat hun oprichter was overleden. Vandaag lijkt ook wel leuk te worden, met een loodzware slotklim.

De heren stappen op in Lugo en beginnen dan aan een 176 kilometer lange rit naar de finish op de Puerto de Ancares. Onderweg liggen er wat uit de kluiten gewassen heuvels, zoals de Alto O Portel van bijna acht kilometer aan een procent of vijf. Via nog een paar heuvels komen we dan bij de slotklim aan en daar wordt het serieus zwaar.

Voor de uitgebreide voorbeschouwing verwijzen we weer door naar het FOK!forum, maar de Puerto de Ancares komt op het volgende neer: 7,5 kilometer aan gemiddeld negen procent, maar de eerste twee gaan aan gemiddeld zo'n drie procent. Dat zegt genoeg over de rest en inderdaad, daar gaat het met enige regelmaat dik over de tien procent omhoog.

De renners stappen even voor één uur op de fiets, een kleine twee uur later kunnen we op Eurosport eindelijk naar de live beelden kijken. De finish staat grofweg tussen kwart over vijf en kwart voor zes op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Dode vissen overspoelen toeristisch vakantieoord Griekenland

Griekse autoriteiten zijn begonnen met het opruimen van honderdduizenden dode vissen die deze week een toeristische haven in de centrale stad Volos zijn binnengedreven, nadat ze tijdens de overstromingen van vorig jaar uit hun gebruikelijke zoetwaterhabitats waren verdreven.

De drijvende kadavers creëerden een zilveren deken over de haven en een geur die bewoners en autoriteiten alarmeerde, die zich haastten om ze op te ruimen voordat de geur de nabijgelegen restaurants en hotels bereikte.

De vissen kwamen in de de Pagasetische Golf terecht door terugtrekkend water na de overstromingen door storm Daniel, en stierven onmiddellijk zodra ze in zoutwater terechtkwamen

Het is de tweede milieuramp die de haven van Volos treft nadat vorig jaar de regio Thessalië werd getroffen door catastrofale overstromingen. 

De autoriteiten hebben dringend maatregelen genomen om de situatie aan te pakken en de negatieve impact op het milieu en het toerisme te minimaliseren. Er zijn teams van vrijwilligers en lokale bewoners mobiliseerd om te helpen bij het opruimen van de dode vissen, terwijl specialisten worden ingeschakeld om de ecologische gevolgen van deze ongebruikelijke gebeurtenis te onderzoeken.

In de tussentijd zijn er zorgen geuit over de gezondheid van de lokale bevolking, aangezien de rottende vissen een broedplaats voor ziektes kunnen vormen. De gemeente heeft daarom ook gezondheidswaarschuwingen afgegeven en inwoners aangespoord om voorzichtig te zijn in de nabijheid van de haven totdat de opruimwerkzaamheden zijn voltooid.

De impact van de overstromingen op de lokale visserijsector is significant. Veel vissers hebben hun boten niet in het water durven te leggen uit angst voor besmetting of verdere schade. Lokale ondernemers maken zich ook zorgen over de gevolgen voor het toerisme.

X mogelijk spoedig geblokkeerd in Brazilië

X staat op het punt geblokkeerd te worden in Brazilië nadat het de deadline heeft gemist om een nieuwe juridische vertegenwoordiger aan te stellen. Het sociale medianetwerk had eerder deze maand zijn kantoor in Brazilië gesloten vanwege dreigende arrestatie van hun vertegenwoordiger, die onder druk stond om te voldoen aan bevelen die het bedrijf als censuur beschouwde.

De spanningen tussen X en de Braziliaanse autoriteiten begonnen in april, toen rechter Alexandre de Moraes tientallen X-accounts liet opschorten wegens vermeende verspreiding van desinformatie. X-eigenaar Elon Musk reageerde fel, dreigde de geschorste accounts opnieuw te activeren en noemde de rechter een ‘tiran’ en een ‘dictator.’

Rechter Moraes gaf X 24 uur de tijd om een nieuwe juridische vertegenwoordiger te benoemen, anders zou het platform in Brazilië worden geblokkeerd. Deze deadline verstreek donderdagavond rond 20:00 lokale tijd. In een verklaring kort na het verstrijken van de deadline bevestigde X dat het niet had voldaan aan het bevel.

"We verwachten dat rechter Alexandre de Moraes binnenkort zal bevelen dat X in Brazilië moet worden geblokkeerd, simpelweg omdat we niet willen voldoen aan zijn illegale bevelen om politieke tegenstanders te censureren," aldus een bericht van X. Het bedrijf benadrukte dat de rechter eigenlijk eist dat X de Braziliaanse wet overtreedt, wat het bedrijf naar eigen zeggen weigert te doen. X voegde toe dat het in de komende dagen de bevelen van de rechter openbaar zal maken, in het belang van transparantie.

Rechter Moraes had eerder bevolen dat bepaalde X-accounts, die beschuldigd werden van het verspreiden van desinformatie en vaak gelinkt waren aan aanhangers van voormalig president Jair Bolsonaro, geblokkeerd moesten blijven tijdens een lopend onderzoek. Hij waarschuwde dat de juridische vertegenwoordigers van X aansprakelijk zouden worden gesteld als de accounts opnieuw geactiveerd zouden worden.

Tegelijkertijd zijn de bankrekeningen van Musks satellietinternetbedrijf Starlink in Brazilië bevroren na een bevel van het Braziliaanse Hooggerechtshof. Starlink reageerde op X door te stellen dat de "order is gebaseerd op de ongefundeerde veronderstelling dat Starlink verantwoordelijk zou moeten zijn voor boetes die ongrondwettelijk aan X zijn opgelegd." Musk benadrukte dat SpaceX en X twee afzonderlijke bedrijven zijn met verschillende aandeelhouders. Starlink is een dochteronderneming van Musks raketbedrijf SpaceX.

In 2022 kreeg Starlink goedkeuring van de toenmalige Braziliaanse president Bolsonaro om in het land te opereren. Met Brazilië als het grootste land van Zuid-Amerika, bieden de afgelegen gebieden in de Amazone een groot potentieel voor Starlink, dat gespecialiseerd is in het leveren van internetdiensten aan geïsoleerde gebieden.

Rechter Moraes is bekend geworden door zijn strenge maatregelen tegen socialemediaplatforms in Brazilië en leidt ook een onderzoek naar Bolsonaro en zijn aanhangers voor hun vermeende betrokkenheid bij een poging tot staatsgreep op 8 januari vorig jaar.

X is niet het enige socialemediaplatform dat onder druk staat van de Braziliaanse autoriteiten. Vorig jaar werd Telegram tijdelijk verbannen vanwege het niet naleving van verzoeken om bepaalde profielen te blokkeren en in 2015 en 2016 werd WhatsApp tijdelijk geblokkeerd omdat het weigerde gebruikersgegevens aan de politie te verstrekken.

Komend weekend topdrukte door wegwerkzaamheden, vooral op A2

Komend weekend vinden er op diverse locaties weer wegwekzaamheden plaats, waardoor er plaatselijk overlast kan ontstaan. Ondermeer op de A15 tussen Rotterdam-IJsselmonde en knooppunt Ridderkerk en de A2 tussen knooppunt Oudenrijn en Vianen. De A2 is sinds gisteravond van Utrecht in de richting van Den Bosch weer deels gesloten. Rijkswaterstaat waarschuwt voor 'het allerdrukste weekend' tot nu toe, ook omdat in het midden van het land deze week de scholen en sportclubs weer zijn begonnen.

Hieronder een overzicht van de werkzaamheden waarbij  er dit weekend de nodige vertraging is te verwachten. Ga je op pad, check dan voor vertrek of je hinder op jouw route kunt verwachten.

A2 richting Den Bosch: asfalteringswerkzaamheden
Van donderdag 21:00 uur tot maandag 05:00 uur is de A2 dicht tussen knooppunt Oudenrijn en Vianen. Tijdens de werkzaamheden vervangen we het huidige asfalt door stiller asfalt.

Het verkeer richting Den Bosch wordt vanaf knooppunt Oudenrijn omgeleid via de A12 en A27. Naar aanleiding van de werkzaamheden van afgelopen weekenden worden er extra maatregelen getroffen om de verkeersdrukte rondom Nieuwegein te beperken.

Meer informatie over de werkzaamheden vind je hier en in deze video.

A10 richting Amsterdam-Oost: werkzaamheden Zeeburgerbruggen
Van vrijdag 21:00 uur tot maandag 05:00 uur uur is de A10 (binnenring) dicht tussen knooppunt Coenplein en knooppunt Watergraafsmeer. Ook de op- en afrit S114 IJburg/Zeeburg (richting Amsterdam-Noord) is afgesloten. De oprit van de S115 richting Zaanstad en Purmerend blijft open. Ook afrit S118 blijft open voor verkeer.

Tijdens de afsluiting werken we aan twee projecten. We voeren onderhoud uit aan de Zeeburgerbruggen en in de naastgelegen Zeeburgertunnel. Ook vervangen we de geluidschermen op de binnenring van de A10 Noord.

Als de binnenring is afgesloten, wordt het verkeer omgeleid via de buitenring.

Hier lees je meer informatie over de werkzaamheden aan de Zeeburgerbruggen. Meer informatie over de werkzaamheden aan de geluidschermen lees je in dit artikel.

A15 richting Nijmegen: asfalteringswerkzaamheden
Van vrijdag 21:00 uur tot maandag 05:00 uur is de A15 dicht tussen aansluiting Rotterdam-IJsselmonde en knooppunt Ridderkerk. De parallelrijbaan vanaf aansluiting Rotterdam-IJsselmonde (20) richting Ridderkerk is wel open. Vanaf de parallelrijbaan is de A16 richting Rotterdam-Noord ook bereikbaar.

Vanaf de A15 wordt het verkeer vanaf knooppunt Vaanplein richting Rotterdam-Noord/Utrecht en richting Nijmegen/Breda/Dordrecht omgeleid via de parallelbaan van de A16. Vanaf de A29 wordt het verkeer richting Utrecht/Nijmegen vanaf knooppunt Vaanplein omgeleid via de A15, A4 en A20. Vanaf de A15 wordt het verkeer richting Utrecht/Nijmegen vanaf knooppunt Benelux omgeleid via de A4 en A20.

Meer informatie over de werkzaamheden en de omleidingsroutes vind je hier.

A59 richting Den Bosch: asfalteringswerkzaamheden
Van vrijdag 21:00 uur tot maandag 05:00 uur is de A59 dicht tussen oprit Waalwijk (27) en knooppunt Empel. Er worden reguliere onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd, waarbij we onder andere onderhoud uitvoeren aan de verharding.

Voor het verkeer komend vanuit Rotterdam/Breda, Utrecht, Waalwijk en Raamsdonkveer zijn er verschillende omleidingen ingesteld richting Den Bosch en Nijmegen.

Meer informatie over de werkzaamheden en de exacte omleidingen vind je hier.

A73 richting Venlo en Nijmegen: grootschalige werkzaamheden
Van vrijdag 21:00 uur tot maandag 05:00 uur is de A73 afgesloten tussen knooppunt Het Vonderen en afrit Maasbree (14). Van vrijdag 21:00 uur tot zaterdag 12:00 is ook de 61/A74 dicht tussen oprit Kaldenkirchen (Duitsland) (2) en knooppunt Tiglia richting Venlo en Nijmegen.

Het verkeer ter hoogte van knooppunt Het Vonderen richting Venlo en Venray wordt omgeleid via de A2, A67 en A73. Het verkeer op de A73 ter hoogte van Roermond in de richting van Venlo en Nijmegen wordt omgeleid via de N280, N273 en A73. Lokaal verkeer wordt ter plaatse omgeleid.

Hier lees je meer over de werkzaamheden op de A73.

Check, check, dubbelcheck
Ook bij minder grote werkzaamheden kun je onverhoopt in een file terechtkomen. Je doet er goed aan om voor vertrek alle actuele werkzaamheden te checken. Door incidenten kun je eveneens in een file terechtkomen. Check daarom voor vertrek de actuele verkeerssituatie.

In onze podcastserie Wegwijzer vertellen we je waarom we aan de weg werken en hoe dat in zijn werk gaat.

Inflatie in augustus 3,6 procent bij snelle raming

Bij de snelle raming was de inflatie in augustus 3,6 procent, meldt het CBS. Deze raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. In juli was de inflatie 3,7 procent. De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. De reguliere cijfers van de CPI van augustus worden op 10 september gepubliceerd.

Prijsontwikkeling productgroepen
Bij de snelle raming maakt het CBS naast het inflatiecijfer ook de prijsontwikkeling van een aantal productgroepen bekend. Deze productgroepen zijn samentellingen van bestedingscategorieën op een bepaald thema, zoals alle diensten. Op 10 september wordt van alle categorieën in de CPI de prijsontwikkeling gepubliceerd.

Snelle raming HICP
Het CBS publiceert twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI), en een op basis van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). De snelle raming van de inflatie in Nederland volgens de HICP was in augustus 3,3 procent. In juli was de inflatie 3,5 procent.

Om de inflatie tussen landen te kunnen vergelijken, berekenen de lidstaten van de Europese Unie (EU) een consumentenprijsindex volgens internationaal afgesproken definities en methoden. Eurostat berekent op basis van de HICP-cijfers van alle EU-landen de inflatie voor de eurozone en de Europese Unie. De Europese Centrale Bank gebruikt de HICP voor het monetaire beleid in de eurozone. Daarnaast maken de meeste landen nog een eigen, nationale prijsindex.

Het belangrijkste verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de HICP, in tegenstelling tot de CPI, geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren. Dit is echter niet het enige verschil. In een publicatie worden deze verschillen verder toegelicht.

Space Marine 2 Roadmap ruim voor release uitgebracht

Saber Interactive brengt ruim voor de release van hun nieuwste titel Warhammer 40k: Space Marine 2, een roadmap met de aankomende plannen voor het spel uit.

In Space Marine 2 speel je als Luitenant Demetrian Titus van de Ultramarines. Samen met je 'Battle Brothers' moet je de strijd aan gaan met zwermen zogeheten Tyranids en andere wezens. In de Roadmap worden nieuwe spelmodi, missies en vijanden beloofd. Dit allemaal wordt gratis uitgegeven in aankomende updates. 

'Season 1' bevat een update voor de 'Battle Barge' (een hub waar je als speler de spelmodus, je wapens en je Marine kiest). Er wordt een sparring arena, prive PvE lobby's en support voor ultrawide schermen toegevoegd. Seizoen 2 wordt een stuk interessanter, dan komen er nieuwe wapens, vijanden, missies en een nieuwe moeilijkheidsgraad uit. 

Wat er verder aan zit te komen kun je zien in het overzicht hieronder. Space Marine 2 is na meerdere keren uitgesteld te zijn een veelbelovend spel. 13 jaar na het eerste deel zitten fans dan ook met smart te wachten. Het is bijna zover want op 9 september komt Warhammer 40k: Space Marine 2 dan eindelijk uit.

Space Marine 2 Roadmap
Space Marine 2 Roadmap



FOK! Wat een weer: koeler met kans op regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend komt met name in het noorden en westen eerst plaatselijk mist voor. In het zuiden en oosten is het bewolkt met af en toe regen, elders is er af en toe zon. Er staat een zwakke tot matige wind uit het noordoosten.

Vanmiddag zijn er perioden met zon. In het zuidoosten komt meer bewolking voor en in Limburg is er kans op een bui. De maximumtemperatuur ligt rond 22°C. Er staat een zwakke tot matige wind uit het noordoosten. Aan de zuidwestkust wordt de wind vrij krachtig.

Vanavond zijn er in het noorden opklaringen. Elders is er meer bewolking en later is er in het zuiden kans op een regen- of onweersbui. De wind is zwak tot matig uit het noordoosten, aan de westkust vrij krachtig, aan de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust krachtig, windkracht 6.

Komende nacht zijn er in het zuiden enkele (onweers)buien. De minima liggen rond 15°C, in het noorden enkele graden lager. De wind komt uit het noordoosten en is zwak tot matig, aan de westkust vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Het bloemencorso gaat vandaag van start in Winterswijk (2018) (Foto: _UserName_)
Het bloemencorso gaat vandaag van start in Winterswijk (2018) (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Kabinet is eruit, begroting is rond

Na een bijna tien uur durend overleg hebben premier Dick Schoof en de vier coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB overeenstemming bereikt over de begroting voor het komende jaar. Dit akkoord, dat tot stand kwam na intensieve onderhandelingen die tot 04.00 uur in de ochtend duurden, vormt een belangrijke mijlpaal voor het kabinet-Schoof.

Premier Schoof verklaarde in de vroege ochtenduren dat de complexiteit van de materie de lange onderhandelingsduur verklaarde. “Het is een ingewikkeld onderwerp, en dat vergt tijd,” aldus de premier. Hij benadrukte dat de voorstellen van het kabinet op brede steun kunnen rekenen van de vier coalitiepartijen, maar gaf verder geen inhoudelijke details vrij over de plannen.

De onderhandelingen verliepen soms intens. Er waren meerdere schorsingen nodig, en verschillende varianten werden besproken, maar uiteindelijk is er toch een akkoord bereikt.

Aanvankelijk leek het erop dat de fractieleiders Wilders, Yesilgöz, Omtzigt en Van der Plas vooral naar het overleg waren gekomen om zich te laten informeren over de opgestelde begroting, die in een relatief kort tijdsbestek van vier dagen was opgesteld. Het feit dat het overleg tot diep in de nacht doorging, wijst erop dat er veel werk is verzet om tegemoet te komen aan de verschillende eisen van de vier partijen in de Tweede Kamer.

Hoewel de exacte details van de afspraken niet openbaar zijn gemaakt, is wel duidelijk dat er nog discussie was over kwesties als gratis schoolmaaltijden, vervroegd pensioen en bezuinigingen op het ambtenarenapparaat en ontwikkelingssamenwerking. Daarnaast blijven eerder vastgelegde afspraken, zoals de reservering van 2 miljard euro voor lastenverlichting, overeind.

Op vrijdag zal het kabinet de begroting formeel afhandelen in de ministerraad, waarna deze wordt doorgestuurd naar de Raad van State. Officieel wordt de begroting pas op Prinsjesdag openbaar gemaakt, over bijna drie weken. In de periode voorafgaand aan deze officiële publicatie, lekt er echter vaak al informatie uit.

Dit akkoord markeert de eerste grote horde voor het kabinet-Schoof. In mei bereikten de coalitiepartijen al een akkoord op hoofdlijnen en deze nieuwe begroting is de eerste concrete uitwerking daarvan. De steun van de vier coalitiepartijen is cruciaal voor het kabinet-Schoof, aangezien zonder deze steun de voorgestelde plannen niet kunnen worden uitgevoerd.

In de Eerste Kamer heeft het kabinet geen meerderheid. Dat is een van de vele andere hordes die dit kabinet nog te nemen heeft.

Random Pics van de Dag #1372

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Veroordelingen voor tegenactie tijdens Pegida-demonstratie in Arnhem

De politierechter veroordeelt 8 mannen voor het plegen van openlijk geweld bij een Pegida-demonstratie in Arnhem op 13 januari van dit jaar. De mannen krijgen een voorwaardelijke celstraf van 2 weken. Daarbij moeten ze allemaal een taakstraf van 100 uur verrichten. 

Op 13 januari kwam de Pegida-voorman naar Arnhem toe om te demonsteren op het Jansplein en hierbij een koranverbranding te laten plaatsvinden. Deze demonstratie liep volkomen uit de hand toen tegendemonstranten - waaronder de 8 mannen - de confrontatie zochten. Zo moest de politie de Pegida-voorman beschermen tegen de tegendemonstranten en hem in veiligheid brengen. Uiteindelijk werd de demonstratie ontbonden, omdat ondanks een noodbevel van de burgemeester er als gevolg van een tegendemonstratie teveel dreiging ontstond.

De mannen moesten zich verantwoorden bij de politierechter voor hun betrokkenheid bij het openlijk geweld tijdens deze onaangekondigde tegendemonstratie. Daarbij zouden zij niet geluisterd hebben om na diverse aanmaningen het Jansplein te verlaten. Verder zochten zij de confrontatie met de politie en ME, drongen door de linie heen, scholden de Pegida-voorman uit en dreigden met slaande en schoppende bewegingen. Ook politieagenten werden uitgescholden, geslagen en geschopt. Tijdens de ongeregeldheden werd daarbij met terrasmeubilair en andere goederen gegooid.  

Oordeel politierechter
Volgens de politierechter zijn de mannen schuldig aan het plegen van openlijk geweld. Naast de centrale vraag of de mannen zich schuldig maakten aan openlijke geweldpleging, moest de politierechter zich buigen over de vraag hoever het demonstratierecht gaat. Hoewel de politierechter vooropstelt dat de vrijheid om te demonstreren een fundamenteel recht is, is dit recht niet absoluut. De politierechter vindt het begrijpelijk dat de mannen opkwamen tegen de verbranding van de Koran. Maar de mannen lieten een vreedzame tegendemonstratie ontaarden in geweld. Dit geweld was gericht tegen goederen, de Pegida-voorman en de politie. De Pegida-voorman maakte - hoezeer de mannen het ook oneens zijn met wat hij deed - gebruik van zijn demonstratierecht en de politie deed gewoon haar werk. Het gaat daarbij om mensen die de straat op gaan om het voor ons allemaal veiliger te maken. Naar de politie moet geluisterd worden en politieagenten moeten met respect worden behandeld. Dat hadden de mannen volgens de politierechter daar moeten doen op die dag. Dat is niet gebeurd en daarmee zijn de mannen te ver gegaan. Daarom is een straf passend. De politierechter houdt rekening met het feit dat de tegendemonstratie op zichzelf gerechtvaardigd was en dat enkele mannen gewond raakten.

Al met al oordeelt de politierechter dat een taakstraf van 100 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken passend en geboden is. De voorwaardelijke celstraffen zijn niet bedoeld om de mannen af te schrikken om te demonstreren. Wel moeten deze straffen de mannen afschrikken om geweld te gebruiken bij nieuwe demonstraties. 

Dagvaarding nietig
De dagvaarding tegen een negende verdachte is nietig verklaard omdat niet duidelijk was of hij deze heeft ontvangen. Zijn zaak zal op een later moment nog behandeld worden. De zaak van een tiende minderjarige verdachte wordt op een later moment behandeld bij de kinderrechter. 

Minister: voorlopig geen helmplicht of minimumleeftijd fatbike

Verplicht een helm dragen en minimaal 16 jaar oud zijn om op een fatbike te rijden zit er voorlopig nog niet in. Dat zegt minister van Infrastructuur en Waterstaat Barry Madlener (PVV) tegen RTL Nieuws. De minister vindt beide maatregelen te ver gaan. Zo meldt AT5. 

De minister legt uit dat een fatbike ook gewoon een elektrische fiets is en dat een minimumleeftijd voor alle elektrische fietsen zou moeten gelden. "Je maakt het dan voor heel veel scholieren die met een elektrische fiets naar school moeten het onmogelijk. Het is een hele straffe maatregel", aldus Madlener bij RTL. 

Toch sluit de minister het niet volledig uit dat er ooit een minimumleeftijd komt en ook hij kent de gevaren en ernstige cijfers, maar toch hoopt hij dat het gedrag op de fiets veilig kan zijn. "Ik roep mensen op om de fietsen op een normale manier te gebruiken en goed op te letten. Het handhaven daarvan ligt meer in de lijn dan het verbieden."

Geen helm
Ook een helmplicht voor de soms razendsnelle fietsen zit er voorlopig nog niet in. "We hebben net een helmplicht ingevoerd voor snorfietsen en je ziet de verschuiving naar de fatbike. Ik vind het heel verstandig om een helm op de fiets te dragen, maar een verplichting is een hele zware maatregel. Je ontneemt ook veel mensen het plezier om op een fiets te stappen." 

Verkeerswethouder Melanie van der Horst noemt het noodzakelijk dat er maatregelen komen. "Artsen maken zich grote zorgen, net als de politie. Toen we in juni naar de Tweede Kamer gingen bleek dat veel partijen erkennen dat er een probleem is en dat ze onze oproep om meer maatregelen te nemen ondersteunen. Vooral een minimumleeftijd is hard nodig omdat deze jonge doelgroep onvoldoende in staat is om risico's goed in te schatten en zichzelf en anderen hierdoor in gevaar kunnen brengen. Wij zullen ons met onze partners onverminderd blijven inzetten voor meer maatregelen voor de veiligheid van de jonge kinderen op fatbikes en alle andere weggebruikers."

Cel- en taakstraf voor kinderlokken via TikTok

Een 33-jarige man uit Helmond is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 weken. Hij voerde seksueel getinte chatgesprekken met drie meisjes van 13, 14 en 15 jaar via TikTok en probeerde ze over te halen met hem af te spreken.

De verdachte was in zijn chatgesprekken met de meisjes duidelijk uit op seksueel contact. Ook stelde hij voor om ergens af te spreken. De meisjes gingen niet op zijn uitnodiging in.

De verdachte kwam in beeld bij de politie toen hij in september 2023 zelf hulp nodig had. Hij was die dag met de bus onderweg naar een benzinestation in Valkenswaard in de veronderstelling dat hij via TikTok met een minderjarig meisje had afgesproken. In plaats daarvan kwamen vijf jongens op hem aflopen. Hij sloeg op de vlucht en belde de politie.

Geen verantwoordelijkheid
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte er alleen op uit was om zijn eigen fantasieën te verwezenlijken. Hij neemt bovendien geen enkele verantwoordelijkheid en omschrijft zijn gedrag als 'onhandig', 'risico-verveling' en 'internet nieuwsgierigheid'. De rechtbank twijfelt of hij de ernst van de delicten inziet. Ook weegt mee dat de verdachte nog in de proeftijd zat van een eerdere veroordeling.

Zorgmachtiging en medicatie
Volgens de reclassering is er bij de man sprake van autisme. Hij wordt inmiddels via een zorgmachtiging behandeld bij een zorginstelling en krijgt daar ook medicatie. De rechtbank wil die behandeling niet doorkruisen en legt daarom een taakstraf en een geheel voorwaardelijke celstraf op.

Omdat de zorgmachtiging slechts tot november a.s. loopt en een eventuele verlenging daarvan onzeker is, krijgt de verdachte daarnaast een meldplicht bij de reclassering. In een vrijwillige setting bestaat namelijk de kans dat hij zijn medicatie niet langer zal innemen. Volgens de rechtbank is die medicatie van groot belang om de kans op herhaling te minimaliseren.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1388
special
Random Pics van de Dag #1387
review
Star Wars Outlaws
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
©FOK.nl e.a.