Moet de overheid een gratis laptop verstrekken aan elke scholier?

Sommige ouders hebben grote moeite om een laptop te bekostigen voor hun kind, terwijl zo’n computer op de meeste middelbare scholen essentieel is om mee te kunnen komen. Moet de overheid een gratis laptop verstrekken aan elke scholier?

Laptopgebruik op middelbare school (@ Pikaso AI)
Laptopgebruik op middelbare school (@ Pikaso AI)

De kosten voor digitale leermiddelen, zoals laptops, vormen voor veel ouders een toenemende uitdaging. Verschillende onderwijs- en ouderorganisaties pleiten ervoor dat het nieuwe kabinet laptops, net als schoolboeken, gratis beschikbaar stelt.

De afgelopen drie jaar heeft Stichting Leergeld, die zowel door gemeenten als door loterijen wordt gefinancierd, een sterke stijging van het aantal hulpverzoeken gezien. In 2021 hielp de stichting nog 128.946 kinderen aan school- en sportbenodigdheden, terwijl dit aantal vorig jaar steeg naar 181.717, een toename van ongeveer 40 procent. Een aanzienlijk deel van deze aanvragen betrof laptops; vorig jaar verstrekte de stichting er meer dan 20.000.

Volgens de wet zijn scholen verplicht om laptops te verstrekken wanneer deze noodzakelijk zijn voor het onderwijs. In de praktijk dragen ouders echter vaak geheel of gedeeltelijk de kosten. Uit de Schoolkostenmonitor blijkt dat 70 procent van de ouders kosten maakt voor een laptop of tablet, met een gemiddelde uitgave van ongeveer 582 euro per kind. Daarnaast komen er nog kosten bij voor benodigde software.

Uit een steekproef onder ruim vijftig middelbare scholen blijkt dat er grote verschillen zijn in de manier waarop scholen laptoponderwijs organiseren en financieren. Welke laptop wordt voorgeschreven, hoeveel ouders moeten bijdragen, en welke financiële ondersteuningsregelingen beschikbaar zijn, verschilt per school en per gemeente.

799 stemmen , laatste: 25-09-2024, 23:52