Moet de overheid een gratis laptop verstrekken aan elke scholier?
Sommige ouders hebben grote moeite om een laptop te bekostigen voor hun kind, terwijl zo’n computer op de meeste middelbare scholen essentieel is om mee te kunnen komen. Moet de overheid een gratis laptop verstrekken aan elke scholier?
Laptopgebruik op middelbare school (@ Pikaso AI)
De kosten voor digitale leermiddelen, zoals laptops, vormen voor veel ouders een toenemende uitdaging. Verschillende onderwijs- en ouderorganisaties pleiten ervoor dat het nieuwe kabinet laptops, net als schoolboeken, gratis beschikbaar stelt.
De afgelopen drie jaar heeft Stichting Leergeld, die zowel door gemeenten als door loterijen wordt gefinancierd, een sterke stijging van het aantal hulpverzoeken gezien. In 2021 hielp de stichting nog 128.946 kinderen aan school- en sportbenodigdheden, terwijl dit aantal vorig jaar steeg naar 181.717, een toename van ongeveer 40 procent. Een aanzienlijk deel van deze aanvragen betrof laptops; vorig jaar verstrekte de stichting er meer dan 20.000.
Volgens de wet zijn scholen verplicht om laptops te verstrekken wanneer deze noodzakelijk zijn voor het onderwijs. In de praktijk dragen ouders echter vaak geheel of gedeeltelijk de kosten. Uit de Schoolkostenmonitor blijkt dat 70 procent van de ouders kosten maakt voor een laptop of tablet, met een gemiddelde uitgave van ongeveer 582 euro per kind. Daarnaast komen er nog kosten bij voor benodigde software.
Uit een steekproef onder ruim vijftig middelbare scholen blijkt dat er grote verschillen zijn in de manier waarop scholen laptoponderwijs organiseren en financieren. Welke laptop wordt voorgeschreven, hoeveel ouders moeten bijdragen, en welke financiële ondersteuningsregelingen beschikbaar zijn, verschilt per school en per gemeente.
Doe het voor de mensen die het nodig hebben en houdt het daarbij. Een groot deel heeft al een prima eigen laptop en ditndus helemaal niet nodig of kan dit prima zelf betalen.
Dat onderwijsgeld kan beter besteed worden.
Keus is afhankelijk van aangeschafte lesprogramma's.
Bij bedrijven waar vaak toezichthouders dan weer belangen hebben.
Commerciële bullshit waarbij de overheid zich weer laat ringeloren.
Al is het een paar euro.
Beter voor het milieu ook.
Al die digitalisering bevordert de leerkunsten van de scholieren helemaal niet. Dus gewoon stoppen met die onzin.
Zowel laptop als handschrift oefenen is nodig.
We leven in een maatschappij waar heel veel via een computer gaat, en het wordt alleen maar meer. De vaardigheden van het computergebruik worden echter steeds slechter. Waar bestanden opgeslagen worden is voor veel gebruikers tegenwoordig een raadsel.
Het is echt wel van belang dat men opgeleid wordt met vaardig computergebruik op alle scholen binnen het voortgezet onderwijs.
En daarvoor is een laptop nodig, en dat mag prima een goedkope zijn die gratis door de overheid verstrekt wordt. Games ontwikkelen, video's monteren, etc. kan op een andere computer in eigendom van school.
Maar duidelijk schrijven moet men evengoed kunnen en moet dus onderwezen worden, maar dat sluit geen computer uit.
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
Hoewel Windows tegenwoordig een grote kermis is met allemaal knipper lampjes
Geloof is voor in de kerk, niet voor een merk!
Zolang de laptops niet aan de kinderen gegeven worden (zodat de ouders ze niet kunnen verpatsen voor dingen die ze belangrijker vinden), maar door de scholen in bruikleen gegeven worden, heb ik er geen problemen mee. Dan is het hetzelfde als boeken, volgens mij.
Voor de goede orde: ik zou er zelf financieel van profiteren als het gewoon gratis bovenop die kinderbijslag zou komen, maar ik vind het echt een beetje onzinnig. Het gaat om 1 euro per dag alhier en dat is de dure optie.
Ouders moeten die laptop zelf maar betalen, het hoeft alleen geen ding van ¤800 te zijn zoals de optie die de scholen zelf aanbieden zijn.
Mensen met een lager inkomen kunnen jaarlijks al een subsidie aanvragen via de geld-terug regeling.
Gewoon schrijven is ook belangrijk maar dat is tegenwoordig meer voor persoonlijke notities enzo, Zakelijke brieven print je toch weer uit omdat ze je handschrijft anders toch niet kunnen lezen foto
Nog los van de schrijnende verhalen die je om de oren vliegen.
je hebt al mooie laptops (of chromebooks) voor rond de 200-400 euro die perfect zijn voor school.
Software op scholen zijn vaak al aangekocht (denk aan microsoft 365) em hoeven vanwege de vele cloud-apps niet eens geïnstalleerd worden, laat staan kosten aan hebben.
Maarja, denk dat de kinderen er ook spelletjes op willen spelen, en dat gaat dan niet.
† Ryan Dunn (June 11, 1977 – June 20, 2011)
It's funny. All you have to do is say something nobody understands and they'll do practically anything you want them to.
VIVA LA ASSANGE¡
Een goedkope Chromebook prima, maar zo'n overpriced Apple ding is onnodig duur voor het middelbaaronderwijs.
Nee ook notities maken dat gaat gewoon digitaal eigenlijk. Moet ik wel zeggen dat het vroeger vrij normaal was om een notitieblok bij je te hebben zodat je on the spot aantekeningen kon maken, dat is een praktijk die eigenlijk wel weer terug mag komen maar tegenwoordig zijn mensen meer geneigd om een audio of video opname te maken. Het nodigt toch minder uit om ook daadwerkelijk er wat mee te gaan doen.
en ja, daarnaast is een hagelnieuwe chromebook ook zeer betaalbaar en prima voor dit soort doeleinden.
Subsidie zie ik dan ook als een meer eerlijke optie dan volledig gratis verstrekken. En laat de subsidie dan hoog genoeg zijn om er een Chromebook van te kunnen kopen.
Dat is dan wel weer een voordeel.
Maar verder is vooral snel en goed kunnen typen tegenwoordig belangrijker in de arbeidswereld.
Taalvaardigheid is in elk geval belangrijker, dat mensen niet "de water" gaan schrijven enzo.
Was laatst nog een onderzoek over, het lidwoord "het" gaat steeds meer verdwijnen omdat mensen de taalregels niet goed beheersen.
Dit vind ik nogal zonde geld aangezien we al een (reguliere) laptop hebben en een MacBook nergens anders voor gebruikt gaat worden dan voor school.
De school verplicht de ouders tot het doen van een behoorlijke uitgave die eigenlijk onnodig is.
Wij kunnen dit betalen maar ik verwacht niet dat iedereen dit zomaar kan.
Er zijn ook scholen die zonder extra kosten aan elke leerling een chromebook beschikbaar stellen die de leerlingen aan het eind van het schooljaar weer inleveren.
*betaalt
Zo te zien kun jij ook nog wel een lesje gebruiken.
Het hoger onderwijs.
Kinderen en tieners hebben er helemaal geen baat bij om de hele dag maar op het internet te zwerven. vroeger was het wikipedia kopieren, tegenwoordig is het chatgp, de leerling wordt er alleen maar dommer van.
We dachten ook dat het internet zo goed was voor de Engelse taalontwikkeling van kinderen, nu blijkt dat ze vooral heel goed zijn in zinnetjes na-apen met bijbehorend accentje, van de grammatica en spelling snappen ze geen ene fuck.
En wat dacht je hiervan: De jeugd kan zelfs niet meer klokkijken! foto
NWS / Scholieren regelmatig te laat omdat ze geen klok kunnen kijken
[ Bericht gewijzigd door Ghost_Buster op vrijdag 30 augustus 2024 @ 14:14 ]
Nog even afgezien van dat Windows te kut voor woorden is inmiddels.
Dus je bent uiteindelijk goedkoper uit met de Mac, die ook nog beter en fijner is.
[ Bericht gewijzigd door Ghost_Buster op vrijdag 30 augustus 2024 @ 13:39 ]
Je bedoelt eerder dat schoolboeken inbegrepen zitten in het schoolgeld. Die zal dan vast wel flink omhoog gegaan zijn.
Ook zou ik graag willen zien dat overheid tegen wildgroei van laptop of softwares voor onderwijs aan.
Niet elke ouders heeft geld voor laptop van zijn kroost..
Niet elke scholen heeft goede software liggen.
Met de oog op de lerarentekort, is laptop prima voor thuiswerken.. Dan moeten de software wel juist afgestemd zijn op onderwijs (heel NL).
Ofwel kabinet heeft een minister van digitaal nodig.
Ik heb ook even met macOS mogen werken. En dat was gewoon net zo kut.
En over een handschrift nog maar te zwijgen. Vroeger waren het alleen artsen met een slecht handschrift. Tegenwoordig lijkt iedereen arts te zijn, behalve de generaties van 1990 en eerder.
[ Bericht gewijzigd door afgelopen op vrijdag 30 augustus 2024 @ 14:28 ]
Er zijn genoeg ouders die dat prima kunnen betalen en die nu al een laptop of tablet voor hun kind kopen (of een telefoon + abo die het veelvoudige kost) en voor de ouders die dat niet kunnen betalen draag ik graag wat extra belasting af. Kinderen hebben recht op goed en modern onderwijs.
Wanneer een school meent dat ze uit eigen middelen laptops kunnen/moeten verstrekken, dan prima. Zo niet, dan is er niets mis met een ouderwets schoolbord en wat uurtjes informatica. Hoe een tablet, telefoon of laptop werkt, leert men echt wel zonder school..
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken