Weeklange XR-actie zal niet door politie gestopt worden

De politie zal niet ingrijpen bij de aangekondigde klimaatmars van 8 tot en met 14 september door Extinction Rebellion, melden de politiebonden vrijdag. Het is een nieuwe actie van de politiebonden voor behoud van de regels rondom het vroegpensioen.

De actievoerders van Extinction Rebellion willen in september in vijf dagen van Arnhem naar Den Haag lopen. Daarbij volgt als afsluiting op zaterdag een blokkade op de A12. De politie is wel aanwezig om de veiligheid van de deelnemers aan de mars en andere weggebruikers te waarborgen, zeggen de bonden. "Verder legt de politie tijdens de afsluitende blokkade in Den Haag het werk neer."

Deze actie is een nieuwe stap in een reeks acties door de politie om een structurele regeling voor vroegpensioen af te dwingen. De huidige regeling loopt binnenkort af. De politiebonden voeren sinds het voorjaar actie. Dat begon met het niet langer beboeten van kleine overtredingen, een tijdelijke sluiting van politiebureaus en werkonderbrekingen tijdens voetbalwedstrijden.

Ook tijdens de geplande wedstrijd Feyenoord-Ajax houdt de politie een werkonderbreking. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb besloot daarom eerder al dat die wedstrijd zondag niet door kan gaan.