Smartphones weren uit klaslokalen zorgt ervoor dat middelbare scholieren onderling socialer zijn en lessen geconcentreerder volgen. Dat zeggen leraren en schoolleiders van bijna 600 middelbare scholen in een representatieve meting die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap liet uitvoeren.
Sinds januari 2024 bestaat in het voortgezet onderwijs de landelijke afspraak om tijdens lessen mobiele telefoons niet langer toe te staan. Na de zomervakantie geldt dat ook voor het primair en gespecialiseerd onderwijs.
Dat Israëlische vlaggen niet welkom zijn tijdens de Amsterdamse Pride Walk op 20 juli is volgens burgemeester Femke Halsema 'onacceptabel'. Volgens de burgemeester mag een organisatie van een manifestatie deelnemers niet verbieden om zich te uiten. Zo meldt AT5.
Queer Amsterdam, de organisator van de manifestatie, deelde op social media een bericht dat Israëlische vlaggen niet welkom zijn. Op hun website staat "dat geen enkele vorm van zionisme getolereerd wordt". Met die reden wordt de vlag niet toegestaan tijdens de loop.
Maar daar is de burgemeester het niet mee eens. "De Pride Walk is een manifestatie die onder het demonstratierecht valt. Die heeft de burgemeester te faciliteren en te beschermen ongeacht de inhoud. Vrijheid van demonstreren geeft echter geen recht op het opleggen van censuur aan demonstranten. Een organisatie mag mensen die willen meelopen dus niet verbieden om zich te uiten. Het is onacceptabel dat mensen die een vlag willen meedragen, dat niet zouden mogen."
Raadsvragen
VVD-fractievoorzitter Daan Wijnants liet eerder vandaag weten dat hij raadsvragen gaat stellen naar aanleiding van oproep vanuit de organisatie. "Ongelofelijk hoe openlijk antisemitisme kan zijn." Wijnants noemde het besluit 'schandalig en onacceptabel.' De woordvoerder van Queer Amsterdam benadrukt dat zij ook niet achter antisemitisme staan.
Jasper Philipsen heeft de dertiende etappe in de Tour de France gewonnen. In de massasprint sprintte de snelle Belg naar zijn tweede dagzege. Hij won voor zijn landgenoot Wout van Aert en Pascal Ackermann. Groenetruidrager Biniam Girmay werd vierde in de uitslag.
Primoz Roglic moest vlak voor de dertiende etappe opgeven vanwege een valpartij in de vorige rit. Snel daarna zou ook Juan Ayuso de strijd staken. De Spanjaard stond voor de etappe nog in de top tien van het klassement, maar snel in de rit kon hij het peloton niet meer volgen.
Op het moment dat Ayuso moest opgegeven was het volop strijd in het peloton. Een grote kopgroep met daarbij Mathieu van der Poel had een halve minuut voorsprong. Ook Adam Yates, de nummer acht voorafgaand aan de etappe, was mee en dat lieten de klassementsploegen niet toe. Eerst zette Visma Lease a Bike de boel op de kant en nadat de Nederlandse ploeg was bijgehaald reden verschillende ploegen in de achtervolging op de kopgroep en het verschil werd nooit meer dan één minuut.
Het was duidelijk dat het peloton de kopgroep niet liet begaan, waarna vier renners uit de kopgroep wegreden. Magnus Cort, Romain Grégoire, Michal Kwiatkowski en Julien Bernard waren de namen, alleen het peloton liet deze renners niet veel vrijheid en ze werden nadat het peloton in waaiers uit elkaar viel bijgehaald.
De eerste en de tweede waaier kwamen weer samen en we kregen een massasprint ondanks verschillende aanvallen in de slotfase. In die massasprint was Jasper Philipsen met afstand de snelste en won zijn tweede ritzege deze Tour de France. De snelle Belg won voor zijn landgenoot Wout van Aert en de Duitser Biniam Girmay.
De komende twee ritten krijgen de klimmers de kans in de Tour.
Results powered by FirstCycling.com
De rechtbank Noord-Holland heeft Ali B. veroordeeld voor de verkrachting van een vrouw en de poging tot verkrachting van een andere vrouw. Hij heeft daarvoor twee jaar gevangenisstraf gekregen. De rechtbank heeft hem vrijgesproken van twee aanrandingen.
Bewijs in zedenzaken
In zedenzaken is het vaak zo dat deze zich afspelen buiten het zicht van anderen. Het is dan het woord van de aangever tegen het woord van de verdachte. Dat is in deze zaak ook zo. De verklaringen van de vrouwen staan tegenover de ontkennende verklaring van Ali B.
Er gelden strenge regels voor het bewijs. Volgens de wet mag de rechter de verdachte niet veroordelen op basis van alleen de verklaring van de aangever. De verklaring van een aangever moet daarom worden ondersteund door ander bewijs. Pas dan kan de rechtbank tot een bewezenverklaring komen. Ontbreekt dat steunbewijs, dan moet de rechtbank de verdachte vrijspreken.
Verkrachting tijdens schrijverskamp
Op 14 augustus 2018 was aangeefster Naomi in een villa in Heiloo, waar een zogenaamd schrijverskamp plaatsvond. Ali B. was daar ook aanwezig. Toen Naomi in een slaapkamer seksuele handelingen bij een andere man verrichtte, kwam Ali B. de slaapkamer binnen. Naomi heeft verklaard dat hij volkomen onverwacht een of meer vingers in haar vagina stak. De rechtbank oordeelt dat de verklaring van Naomi betrouwbaar is en wordt ondersteund door ander bewijs, met name de verklaringen van twee getuigen. De rechtbank vindt daarom bewezen dat Ali B. Naomi heeft verkracht.
Naomi verklaarde ook dat Ali B. haar eerder die dag heeft aangerand, toen zij in de woonkamer van de villa samen op een bank zaten. Hoewel de rechtbank de verklaring van Naomi hierover ook betrouwbaar vindt, is er onvoldoende steunbewijs om hem hiervoor te kunnen veroordelen. De rechtbank heeft Ali B. daarom vrijgesproken van de aanranding van Naomi.
Vrijspraak voor aanranding in auto
Aangeefster Jill verklaarde dat Ali B. haar op 19 mei 2018 heeft aangerand toen zij samen in een auto zaten. Volgens Jill heeft Ali B. haar betast, tussen haar benen gewreven en moest zij hem aftrekken, terwijl zij dit niet wilde. De rechtbank vindt de verklaringen die Jill daarover heeft afgelegd betrouwbaar. Toch heeft de rechtbank Ali B. vrijgesproken van aanranding, omdat de verklaringen van Jill onvoldoende worden ondersteund door ander bewijs.
Poging tot verkrachting in Marokko
In april 2014 was Ellen ten Damme in Marokko om met Ali B. een liedje op nemen voor het televisieprogramma Ali B. en de Muziekkaravaan. Zij verbleven allebei in een villa. Op een avond hadden zij afgesproken nog iets te bespreken op de kamer van Ellen. Toen Ali B. de kamer binnenkwam probeerde hij haar te verkrachten. Ellen verzette zich en het is haar gelukt hem weg te krijgen.
De rechtbank oordeelt dat de verklaringen van Ellen betrouwbaar zijn en dat deze worden ondersteund door de verklaringen van twee getuigen. Omdat niet duidelijk is geworden of Ali B. daadwerkelijk met zijn penis bij Ellen is binnengedrongen, heeft de rechtbank bewezen verklaard dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan een poging tot verkrachting.
Straf
Ali B. heeft met zijn handelen een grote inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van de slachtoffers. Hij liet zich leiden door zijn eigen seksuele behoeften, zonder rekening te houden met de wil van de vrouwen en de gevolgen die zijn gedragingen voor hen zouden hebben. Uit de verklaringen die tijdens de zitting zijn voorgelezen blijkt dat Naomi en Ellen nog steeds last hebben van die gevolgen.
De rechtbank heeft ook meegewogen dat het voor de slachtoffers moeilijk is geweest aangifte of een melding te doen bij de politie. Door de status die Ali B. als bekende Nederlander had ten tijde van de feiten en zijn positie en imago in de muziek- en televisiewereld, vergt het moed van de slachtoffers om die stap te zetten, wetende dat dit ook vervelende consequenties voor henzelf kan hebben.
Op zitting zag de rechtbank een persoon die zich in het nauw gedreven voelde en geen enkele verantwoordelijkheid nam voor zijn gedragingen. De rechtbank kreeg de indruk dat Ali B. een dwingend persoon is die geen 'nee' accepteert, weinig inlevingsvermogen toont en uitgaat van zijn eigen visie op zaken.
Ook heeft de rechtbank rekening gehouden met de media-aandacht in deze zaak en de negatieve gevolgen die dit privé en zakelijk voor Ali B. heeft gehad. Dit heeft de rechtbank maar in beperkte mate in het voordeel van Ali B. meegewogen, omdat hij die aandacht aan zijn eigen strafbare gedrag heeft te wijten.
Tot slot, hoe begrijpelijk het ook is dat de slachtoffers pas jaren later de kracht of noodzaak voelden om aangifte of melding hiervan te doen, heeft de rechtbank in strafmatigende zin meegewogen dat de feiten zich inmiddels 10 en 6 jaar geleden hebben afgespeeld.
De rechtbank heeft gekeken naar de straffen die in soortgelijke zaken zijn opgelegd en vindt, gelet op alle omstandigheden van de zaak, een gevangenisstraf van twee jaar passend.
Het grote woningtekort belemmert de bestaanszekerheid van veel groepen in onze samenleving. In 2024 stijgt het tekort verder naar 4,9%, blijkt uit de nieuwe Primos-prognose. Daarom wil het kabinet structureel 100.000 woningen per jaar bouwen. Onderzoek van ABF Research laat zien dat dit mogelijk is. Door betere economische omstandigheden – lagere hypotheekrentes en loonstijgingen – zal de woningbouw snel herstellen van de bouwdip in 2024 en 2025. Daarnaast is er voldoende plancapaciteit om de woningbouwopgave de komende jaren te realiseren. In de zomer werkt Mona Keijzer, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, de plannen uit het hoofdlijnenakkoord verder uit. Na de zomer presenteert zij de uitkomsten aan de Tweede Kamer.
Minister Mona Keijzer: “Het woningtekort blijft onverminderd groot. Het leven van veel mensen staat hierdoor in de pauzestand. Zo stellen jonge mensen het starten van een gezin uit omdat er niet genoeg betaalbare woningen zijn. Dat moet anders. We moeten echt gaan bouwen voor al die mensen die op een huis wachten. Daarom staat in het hoofdlijnenakkoord dat het kabinet jaarlijks 100.000 nieuwe woningen wil realiseren. De komende tijd bespreek ik met alle betrokkenen – het Rijk, gemeenten, provincies, corporaties en marktpartijen – hoe we hier samen werk van gaan maken.”
Meer woningen op komst
In zowel 2022 als 2023 zijn ongeveer 90.000 woningen per jaar gebouwd. In deze jaren vielen de economische omstandigheden voor woningbouw tegen. Plannen die in ontwikkeling waren liepen hierdoor vertraging op. Daardoor verwacht ABF Research dat de woningbouw in 2024 en 2025 terug zal lopen. De economische omstandigheden zijn inmiddels weer gunstig. ABF Research verwacht daarom dat de woningbouw flink zal herstellen in 2026. In 2027 komen er naar verwachting meer dan 100.000 woningen bij.
ABF Research merkt op dat stimulerende maatregelen van de overheid, zoals de Startbouwimpuls, ervoor zorgen dat de terugval in de woningbouwproductie minder groot zal zijn dan eerder werd verwacht. Hierbij noemt ABF Research ook de financiële middelen van het nieuwe kabinet. Hoopgevend is bovendien dat de CBS-cijfers over het aantal verleende bouwvergunningen nu al hoger zijn dan ABF Research mee heeft kunnen nemen in haar prognose.
Voldoende plannen
ABF Research doet halfjaarlijks een inventarisatie van de gemeentelijke woningbouwplannen. Het aantal woningen dat gepland staat voor realisatie in de periode 2024 tot en met 2030, de zogenoemde plancapaciteit voor die periode, is 1.058.600 woningen. Hiermee zijn er voldoende plannen om de bouwopgave, die het vorige kabinet met medeoverheden had afgesproken, te realiseren.
Plannen kunnen vertraging oplopen of uiteindelijk niet doorgaan. Daarom heeft het Rijk met provincies en gemeenten afgesproken dat zij – als noodzakelijke buffer – zorgen voor 30 procent meer plancapaciteit dan nodig is voor realisatie van de bouwopgave. Nationaal gezien wordt hieraan voldaan, maar twee provincies blijven nog achter. De minister is hierover in gesprek.
ABF Research heeft ook de plancapaciteit per woondealregio in beeld gebracht. In 22 van de 35 regio’s is er voldoende plancapaciteit, inclusief de afgesproken buffer van 30 procent.
Evaluatie berekenen woningtekort
ABF Research heeft op verzoek van BZK een evaluatie uitgevoerd naar de betrouwbaarheid van de methode om het statistische woningtekort te meten. Deze methode is adequaat. ABF Research doet wel een aantal aanbevelingen ter verbetering. De minister volgt deze aanbevelingen op en informeert de Tweede Kamer over de uitkomsten hiervan.
Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) moet het voor consumenten aantrekkelijker en makkelijker worden om plastic drankflessen in te leveren. Dit is de kern van last onder dwangsom die de ILT heeft opgelegd aan Stichting Verpact. Verpact is onder meer verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van plastic flesjes en moet minstens 90% van de plastic flesjes inzamelen, zodat producenten het materiaal opnieuw kunnen gebruiken. Deze wettelijke inzamelnorm geldt sinds 2022 en haalt Verpact bij lange na niet. Daarmee overtreedt de stichting al geruime tijd de wet.
In 2022 werd slechts 68% ingezameld. Met de niet-ingezamelde statiegeldflessen over 2022 kun je bijna de wereld rond als je ze rechtop achter elkaar zet. Ook in 2023 lijkt Verpact de norm opnieuw niet te halen. De last moet ervoor zorgen dat Verpact maatregelen neemt om aan haar verplichtingen te voldoen: het behalen van de inzamelnorm.
Een last onder dwangsom is een instrument van de toezichthouder om ervoor te zorgen dat de overtreder een overtreding beëindigt, voorkomt of zorgt dat er in de toekomst geen overtreding meer plaatsvindt. Als de overtreder de last niet of niet op tijd uitvoert dan moet hij een dwangsom betalen. Een dwangsom is dus geen boete, maar een prikkel voor de overtreder om de last uit te voeren. De ILT int pas een dwangsom wanneer de overtreder niet aan de opgelegde last heeft voldaan.
Maatschappelijke schade
De afgelopen 3 jaar is ruim € 370 miljoen aan statiegeld niet uitgekeerd en blijven liggen bij de producenten. Naast de economische schade voor de consument is er ook milieuschade ontstaan door het niet halen van de inzamelnorm. Door deze maatschappelijke schade heeft de ILT besloten om een last onder dwangsom te stellen die in verhouding staat tot het geld dat omgaat in het statiegeldsysteem en de maatschappelijke schade die voorkomen had kunnen worden. Het doel van de ILT is dat er zo snel mogelijk een goed inzamelsysteem komt, waarmee het wettelijk percentage kan worden gerealiseerd en wat de maatschappelijke schade decimeert. De last onder dwangsom is opgebouwd uit 5 deellasten.
Hoogte statiegeld
Verpact is verantwoordelijk voor het statiegeldsysteem in Nederland en kan de hoogte van het statiegeld vaststellen. Uit consumentenonderzoek dat Verpact begin 2023 liet uitvoeren, blijkt dat een verhoging van het statiegeld een overduidelijke stimulans voor de consument is om meer plastic flesjes in te leveren. Verpact heeft echter nagelaten te onderzoeken hoe hoog het statiegeld precies moet zijn, zodat meer consumenten hun plastic flesjes inleveren. De ILT wil nu dat Verpact onderzoek doet naar de hoogte van het statiegeld. De stichting krijgt tot uiterlijk 4 oktober 2024 de tijd om het onderzoek uit te voeren.
Makkelijker maken
De andere lasten die de ILT aan de stichting heeft opgelegd, zien toe op het voor de consument makkelijker en aantrekkelijker maken om flesjes in te leveren. Verpact gaf zelf aan dat er op 1 juli 2021 bij de start van het statiegeldsysteem 12.000 inleverpunten nodig waren. Begin 2023 waren er nog maar 4.140 gerealiseerd. De ILT gelast nu dat Verpact vóór 1 januari 2027 minimaal 5.400 extra uitbetalende inleverpunten moet realiseren. Vanaf deze datum moet Verpact per 4 weken voor elk niet gerealiseerd inleverpunt € 25.000 betalen.
Ook moet Verpact onderzoeken hoe zij beschadigde flessen kan innemen met terugbetaling van het statiegeld. Dat dit nu niet kan, is een grote ergernis van de consument. De ILT verwacht uiterlijk 1 november 2024 de resultaten van het onderzoek naar de innamemogelijkheden te ontvangen. Wanneer deze datum niet wordt gehaald, moet Verpact een dwangsom van € 625.000 per week betalen. Dit geldt voor een periode van maximaal 16 weken.
Terugbetalen
Verpact moet daarnaast onderzoeken wat consumenten vinden van de manier waarop de verschillende inleverpunten het statiegeld terugbetalen. De uitkomsten van dit onderzoek moet Verpact op 4 oktober 2024 aan de ILT verstrekken. Als de ILT op deze datum geen rapport ontvangt, moet Verpact een dwangsom van € 2,5 miljoen per week betalen zolang zij de last niet uitvoert. Dit geldt voor een periode van maximaal 12 weken.
Digitaal overzicht inleverpunten
Ten slotte moet Verpact het voor consumenten makkelijker maken om inleverpunten bij hen in de buurt te vinden. Uiterlijk op 4 oktober 2024 moeten de consumenten de inleverpunten online kunnen vinden. Zo niet, dan moet Verpact een dwangsom van € 2,5 miljoen per week betalen zolang zij de last niet uitvoert. Dit geldt voor een periode van maximaal 12 weken.
Besluit beheer verpakkingen
In Nederland zit statiegeld op plastic flesjes en blikjes. Dit is geregeld in het Besluit beheer verpakkingen 2014, waarin maatregelen staan om de hoeveelheid verpakkingsafval zoveel mogelijk te beperken. De ILT houdt hier toezicht op. Het doel van inzamelen is om het gebruik van plastic te verminderen, zwerfafval te voorkomen en grondstoffen te hergebruiken. Dit draagt bij aan een circulaire economie. Nederland wil in 2030 het gebruik van grondstoffen halveren en in 2050 een geheel circulaire economie hebben.
Het Openbaar Ministerie heeft een jaar jeugddetentie en de PIJ-maatregel (het zogenaamde jeugd-tbs) geëist tegen twee jongens van 14 en 16 jaar. Zij worden er onder andere van verdacht vorig jaar een man met een stoeptegel dodelijk te hebben verwond op het NDSM-plein in Amsterdam-Noord. De jongens waren toen 13 en 15 jaar. De politie kwam hen op het spoor door getuigenverklaringen en camerabeelden. Zo meldt AT5.
Volgens het OM gooide de oudste verdachte een stoeptegel van bijna twintig kilo tegen een 42-jarige man in de nacht van 26 op 27 augustus 2023. Toen de man op de grond viel, zou de jongste verdachte nog eens met een steen op zijn voorhoofd hebben geslagen. De man overleed een paar dagen later in het ziekenhuis, hij liet vier kinderen achter.
Een dag later zou de jongste verdachte op het station in Tilburg een slapende dakloze man hard op zijn hoofd hebben geschopt, zijn vriend filmde het voorval. Het OM zegt dat de jongens dit hadden afgesproken met elkaar; degene die schopte zou er wiet voor krijgen. Het slachtoffer heeft daar blijvende verwondingen aan overgehouden: een gebroken jukboog, gezichtsverlamming en tandletsel.
Straatroven
Daarnaast zouden de jongens in die periode ook verschillende straatroven hebben gepleegd op station Tilburg en het NDSM-terrein, al slaagden ze daar niet altijd in. Bij de pogingen trapten ze meerdere vrouwen van hun fiets en bedreigden hen met een mes.
De jongens kunnen maar maximaal een jaar cel krijgen, omdat zij nog geen zestien waren toen de feiten plaatsvonden waar ze van worden verdacht. De rechtbank doet op 26 juli uitspraak.
De Amerikaanse president Biden heeft opnieuw twijfels gezaaid over zijn kandidatuur door een aantal versprekingen. Tijdens een persconferentie na de NAVO-top in Washington sprak hij bijvoorbeeld over "Vice President Trump", hoewel hij eigenlijk zijn plaatsvervanger Harris bedoelde.
Kort daarvoor had Biden tijdens een ceremonie ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de NAVO de Oekraïense president Zelensky abusievelijk voorgesteld als "president Poetin". Hij corrigeerde zichzelf wel direct na de uitspraak, of hij het zichzelf realiseerde of dat hij het in zijn oortje te horen kreeg zal nooit duidelijk worden.
Na deze blunder riepen leden van Biden's Democratische Partij in het Huis van Afgevaardigden hem op om af te zien van zijn kandidatuur. Tijdens de persconferentie benadrukte Biden echter stellig dat hij bij zijn kandidatuur zou blijven. Hij vindt zelf dat hij de best gekwalificeerde persoon is voor de baan, en wil het werk dat hij is begonnen afmaken.
Verspreking "president Putin" :
De verwarring met Trump en Kamala Harris en over een eventueel terugtrekken als kandidaat voor de verkiezingen in 2024:
Er is geen reden de Nederlandse Staat een dwangsom van 50.000 euro op te leggen voor elke dag dat de Staat het verbod F35-onderdelen naar Israël te laten vervoeren, overtreedt. Dat volgt uit een uitspraak in kort geding bij de rechtbank Den Haag.
De rechter oordeelt dat de veroordeling die het gerechtshof Den Haag in februari 2024 uitsprak, een beperktere reikwijdte heeft dan eiseressen in het kort geding stellen. Dat de Staat zich niet aan het verbod houdt of niet de bedoeling heeft het verbod na te blijven leven, is niet gebleken.
Alsnog een dwangsom opleggen
Het hof veroordeelde de Staat op 12 februari 2024 om uiterlijk binnen zeven dagen iedere uitvoer en doorvoer van F-35 onderdelen met eindbestemming Israël te staken. Oxfam Novib, Vredesbeweging PAX Nederland en The Rights Forum zijn van mening dat de Staat dit verbod overtreedt en hebben dit kort geding aangespannen om op de veroordeling van het hof een dwangsom te laten zetten.
Volgens de stichtingen komt de Staat de veroordeling niet na omdat de Staat de doorvoer en uitvoer van F-35 onderdelen alleen verhindert als vaststaat dat deze Israël als eindbestemming hebben. De Staat heeft niet ook de door- en uitvoer van F-35 onderdelen naar andere staten, zoals de VS, gestaakt. Sommige van deze vanuit Nederland geleverde onderdelen komen via een omweg alsnog terecht in F-35's, die voor Israël zijn bestemd of waarover Israël beschikt. Volgens de stichtingen is de strekking van de beslissing van het hof dat de Staat dat ook zou moeten verhinderen. Aan het verbod van het hof zou daarom alsnog een dwangsom van 50.000 euro per dag verbonden moeten worden, dit als duidelijke prikkel tot nakoming van de beslissing van het hof.
Oordeel rechtbank
De kortgedingrechter stelt eerst vast hoe de ontwikkeling en productie van de F-35 plaatsvindt en daarna hoe F-35 (reserve)onderdelen terecht komen bij landen die over de F-35 beschikken. Deze onderdelen komen, na levering daarvan aan de VS, eerst terecht in de zogenoemde 'Global Spares Pool'. Dat is een door de F-35 landen aangehouden gezamenlijke voorraad reserveonderdelen. Van daaruit worden deze door de VS geleverd aan en opgeslagen in hubs, zoals in Woensdrecht, van waaruit levering plaatsvindt aan landen die over de F-35 beschikken, waaronder Israël.
De voorzieningenrechter stelt vast dat alleen deze laatste schakel is beschreven in het arrest van het hof. Het hof heeft niets gezegd over het traject dat onderdelen afleggen via andere landen (zoals de VS) ten behoeve van de productie van de F-35 of van de Global Spares Pool. Dit is volgens de voorzieningenrechter ook begrijpelijk omdat het hierover in de procedure bij het hof ook niet is gegaan. Dat had volgens de voorzieningenrechter wel voor de hand gelegen als de veroordeling zo ver zou strekken als Oxfam Novib c.s. stellen. Tijdens dit kort geding is duidelijk dat partijen uiteenlopende visies hebben op de mogelijkheden voor de Staat om invloed uit te oefenen op de route die uit Nederland afkomstige onderdelen afleggen nadat deze aan het F-35 samenwerkingsverband in de VS zijn geleverd. De diverse punten waarover partijen in dit kader van mening verschillen zijn bij het hof in het geheel niet aan de orde gekomen. Om hierover een afgewogen oordeel te kunnen vellen, was dat wel noodzakelijk geweest.
Dat brengt de voorzieningenrechter tot het oordeel dat de stichtingen een te ruime uitleg geven aan de veroordeling van het hof. Niet is gebleken dat de Staat de veroordeling van het hof, zoals de rechter die uitlegt, niet nakomt of niet na wil komen. De vorderingen van de stichtingen worden daarom afgewezen. Het verbod dat het hof aan de Staat heeft opgelegd blijft vanzelfsprekend wel in stand, maar op overtreding staat geen dwangsom.
Het OM in Amsterdam heeft de aangiftes tegen Mona Keijzer wegens haar uitlatingen in de talkshow Sophie & Jeroen van 17 mei 2024 geseponeerd. De politicus reageerde in het programma op vragen naar de plannen in het hoofdlijnenakkoord om strengere eisen te stellen aan integratie van asielmigranten, waaronder op het gebied van Holocausteducatie.
Zestien personen hadden aangifte van onder meer groepsbelediging gedaan. Het OM heeft geconcludeerd dat de uitingen in beginsel strafbaar zijn, maar dat een strafrechtelijke vervolging van de politicus in dit geval in strijd is met de vrijheid van meningsuiting.
Groepsbelediging
Een politicus heeft de bijzondere verantwoordelijkheid om uitingen te vermijden die de voedingsbodem kunnen vormen voor intolerantie en die het respect voor de gelijkwaardigheid van anderen ondergraven. Als politicus zou Keijzer haar woorden zorgvuldig moeten kiezen en haar stellingen moeten onderbouwen, ook tijdens een talkshow op live televisie. Het OM is van oordeel dat de uitlatingen die door Keijzer zijn gedaan op zichzelf beledigend zijn over een groep mensen wegens ras en godsdienst en, ook in de context van het publieke debat, onnodig grievend zijn. Keijzer heeft naar het oordeel van het OM onvoldoende verantwoordelijkheid genomen om te voorkomen dat haar uitingen die zij in de talkshow Sophie & Jeroen heeft gedaan zouden aanzetten tot onverdraagzaamheid. Daarmee concludeert het OM dat Keijzer zich in beginsel schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging.
Vrijheid van meningsuiting
Tegelijkertijd stelt het OM dat een vervolging, mede gegeven het feit dat Keijzer politicus is en zij haar uitingen deed in reactie op een vraag van een presentatrice over voorgesteld beleid, een te verregaande beperking zou zijn van haar recht op vrijheid van meningsuiting. Het strafrecht dient te fungeren als ultimum remedium. Bij het starten van een strafrechtelijke procedure voor een uitingsdelict moet altijd rekening worden gehouden met de kans op een zogenoemd chilling effect: het sanctioneren van een uiting kan anderen ervan weerhouden om hun mening te uiten. Dat geldt bij uitstek voor politici. Een vrije politieke discussie is in een democratische samenleving van fundamenteel belang. Dat geldt voor leden van de oppositie, maar ook voor leden van de coalitie. Het zorgt ervoor dat kiezers op de hoogte zijn van hun standpunten en bevordert de verantwoordingsplicht en het publieke toezicht op de volksvertegenwoordiging.
Het OM gaat niet lichtvaardig om met vervolging van politici die, in de context van een publiek debat, de strafrechtelijke grens hebben overschreden. Keijzer deed de uitingen in de hoedanigheid van volksvertegenwoordiger. Zij moet in dat kader voldoende ruimte krijgen om deze plannen uit te leggen, zonder de strafrechtelijke gevolgen te vrezen. Het OM is daarom van oordeel dat vervolging voor een uitingsdelict, onder deze omstandigheden, in strijd zou zijn met het recht op vrijheid van meningsuiting in de zin van artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De aangiften zijn geseponeerd.
Uit de sepotbrief:"
"De feiten waarvan aangifte is gedaan
Uw aangifte ziet op een aantal uitingen die Keijzer deed op 17 mei 2024 in het
talkshowprogramma Sophie & Jeroen. Keijzer was daar samen met een NOSverslaggever
uitgenodigd om te praten over de excuses van de destijds beoogd
premier Ronald Plasterk aan medeonderhandelaar van het hoofdlijnenakkoord
Pieter Omtzigt. Na bespreking van dat onderwerp begint presentatrice Sophie
Hilbrand over de inhoud van het hoofdlijnenakkoord, waar Keijzer aan heeft
bijgedragen. In dat kader wordt Keijzer gevraagd naar de plannen om strengere
eisen te stellen aan integratie.
Keijzer stelt dan dat die plannen onder andere inhouden dat in de inburgering
nadrukkelijk de kennis over de Holocaust wordt bijgebracht. Wanneer Hilbrand
aan een andere gast aan de talkshowtafel, schrijver Arnon Grunberg, vraagt wat
hij daarvan denkt, antwoordt hij kritisch. Keijzer motiveert vervolgens haar
plannen en doet daarbij de volgende uitingen:
1. (…) Wat je ziet is dat veel asielmigranten komen uit landen met een islamitisch geloof.
We weten dat daar Jodenhaat, ja, onderdeel is bijna van de cultuur (…).
2. (…) Van mensen die uit die landen komen, die krijgen dat op een andere manier mee dan wij dat meekrijgen (…).
3. (…) Het is niet zo dat het alleen bij mensen uit islamitische landen speelt, want anders hadden we de Holocaust niet gehad. Dus daar heeft u helemaal gelijk in. Maar dit is een paragraaf die gaat over integratie. Integratie gaat ook voor een groot gedeelte over vluchtelingen die uit landen komen met een islamitische achtergrond. We weten dat bij mensen in die landen antisemitisme op een veel andere manier in de cultuur zit dan die bij ons. En ik vind echt, en met mij de onderhandelaars aan die tafel, dat we dit moeten adresseren. En wij hebben het bijbrengen van de kennis over de Holocaust ook als iets gezien dat je nadrukkelijk aan de orde moet stellen (…).
4. (…) Maar ontkent u dan dat bij mensen met een islamitisch geloof antisemitisme vaak onderdeel is van de cultuur? Als je toch kijkt naar Hamas en de verklaring die ze daar hebben, daar zit het toch in? Ik ben gewoon verbaasd dat dat ontkend wordt (…).
De relevante bepalingen uit het Wetboek van Strafrecht
De uitingen zijn beoordeeld op basis van de strafbaarstelling van groepsbelediging in artikel 137c van het Wetboek van Strafrecht (Sr). Volgens dat artikel is het strafbaar om in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, opzettelijk beledigende uitingen te doen over een groep mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap.
Er is geen aanleiding om te toetsen aan artikel 137d Sr (aanzetten tot haat, discriminatie en geweld). Een uiting die aanzet, is er naar zijn aard op gericht ‘anderen te overtuigen en mogelijk ook tot actie aan te sporen’.1 Het wordt ook wel omschreven als aansporen tot laakbaar gedrag en als ophitsen of opstoken.2 De uitingen van Keijzer dienen ter motivering van voorgenomen maatregelen in het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet. De toehoorders van de uitingen worden niet aangezet tot enig laakbaar handelen.
Ook de strafbaarstelling van het openbaar maken of verspreiden van uitingen die beledigend zijn over een groep of aanzetten tot haat, discriminatie of geweld van een groep (artikel 137e Sr) is niet van toepassing. Van uitingen die mondeling, te weten live op televisie, worden gedaan en afkomstig zijn van de persoon zelf, ligt het niet in de reden om te spreken van het openbaar maken of anderszins verspreiden van uitingen in de zin van artikel 137e Sr."
Een 22-jarige man heeft zich volgens de rechtbank Zeeland-West-Brabant schuldig gemaakt aan het doden van zijn zeven weken oude baby. Hij bracht zijn zoontje zulk zwaar hersenletsel toe waardoor hij is overleden. Hiervoor krijgt de man een gevangenisstraf opgelegd van zeven jaar.
Op een avond in maart vorig jaar legde de man zijn zeven weken oude zoontje in bed. Zijn vriendin, de moeder, sliep op dat moment al. Toen de man ’s ochtends als eerste opstond en zijn zoontje uit bed haalde, werd het zoontje volgens hem niet goed wakker en wilde hij niet drinken. De moeder kwam drie kwartier later naar beneden kwam en zag meteen dat het niet goed ging. Zij belde direct de huisartsenpost. Diezelfde dag nog werd hun zoontje overgebracht naar het ziekenhuis, waar bleek dat hij onder meer hersenschade had opgelopen door zuurstofgebrek en voortdurend last had van epileptische aanvallen. Medische behandelingen mochten niet meer baten en uiteindelijk is de baby twee dagen later overleden.
Bewijs
Het letsel wijst erop dat de baby krachtig door elkaar geschud is, dan wel dat er fors stomp botsend geweld op zijn hoofd is uitgeoefend of een combinatie van beiden. Volgens de deskundigen is het heel veel waarschijnlijker dat dit letsel is toegebracht door iemand dan dat dit door een ongeluk is ontstaan, zeker nu niemand zegt dat er een ongeluk is geweest. Het letsel moet volgens de rechtbank zijn toegebracht in de tijd nadat de moeder in de avond hun zoontje aan de verdachte had gegeven voor zijn avondflesje en voordat zij die ochtend beneden kwam. Die nacht waren alleen verdachte en de moeder met de baby zodat één van de twee het geweld moet hebben toegepast.
Toen de vader van de baby als verdachte in beeld kwam, zijn er door de politie vertrouwelijke gesprekken opgenomen tussen de verdachte en mensen uit zijn omgeving. Hieruit blijkt onder andere dat de verdachte spreekt over ‘dat hij degene is die zijn kind heeft vermoord’ en ‘dat zij het sowieso niet gedaan heeft’. Ook zegt hij in die gesprekken tegen zijn vriendin nog met antwoorden te komen.
Hoewel niet duidelijk is geworden hoe de man zijn zoontje precies om het leven heeft gebracht, staat voor de rechtbank voldoende vast dat niemand anders dan de vader het zware hersenletsel veroorzaakt heeft.
Gevangenisstraf
De rechtbank neemt het de verdachte zeer kwalijk dat zijn eigen zoontje, wie hij bescherming en geborgenheid had moeten bieden, door zijn gewelddadige toedoen is overleden. Ook verwijt de rechtbank de verdachte dat hij geen openheid van zaken heeft gegeven. Hoewel de verdachte volgens de rechtbank niet de intentie had om zijn zoontje te doden, had hij wel moeten weten dat dit het gevolg had kunnen zijn. Voor de doodslag op zijn zoontje krijgt de verdachte zeven jaar gevangenisstraf opgelegd. Daarnaast moet hij een schadevergoeding betalen aan de moeder van zijn zoontje.
Tennisster Jasmine Paolini heeft zich als eerste Italiaanse ooit geplaatst voor de finale van het vrouwenenkelspeltoernooi op Wimbledon. De nummer zeven van de plaatsingslijst rekende in de langste halve finale bij de vrouwen ooit af met de Kroatische Donna Vekic.
Vekic begon ijzersterk, brak Paolini in de eerste game al bijna en deed dat vervolgens alsnog, twee keer zelfs. Het leverde haar een vrij soepele eerste setwinst op, maar in de tweede set was Roland Garros-sensatie Paolini beter op dreef en op 5-4 plaatste ze een break waarmee ze de set naar zich toe trok.
In de derde en beslissende set opende Vekic met een break, maar die leverde ze niet veel later weer in. Paolini verloor haar service gelijk weer, maar pakte die van Vekic terug en liet op 5-4 vervolgens een matchpoint liggen. Dat deed ze op 6-5 nog eens en een emotionele Vekic sleepte er een supertiebreak uit, waarin Paolini dan toch de winst pakte na bijna drie uur: 2-6, 6-4, 7-6 (8).
In de finale speelt Paolini tegen de Tsjechische Barbora Krejcikova (31), die afrekende met Elena Rybakina (4) uit Kazachstan, de winnares van twee jaar geleden. Rybakina schoot uit de starblokken en won Krejcikova's eerste twee servicegames. Ze verloor er ook twee, maar brak haar opponente nog eens en won de set alsnog.
Set twee ging dankzij een break op 3-2 naar Krejcikova en dus was ook hier een beslissende derde set nodig. Daarin was het opnieuw de Tsjechische die op 3-3 toe wist te slaan. Ze brak Rybakina en maakte het vervolgens af: 3-6, 6-3, 6-4.
De twaalfde etappe van de Tour de France werd inderdaad een massasprint, één waarbij Mark Cavendish en Arnaud Demare dusdanig over de weg slingerden dat ze terug werden gezet in de uitslag. Fabio Jakobsen stapte af, Bini Girmay pakte zijn derde etappezege en daar kan vandaag een vierde aan toe worden gevoegd.
De heren vertrekken vandaag in Agen en zetten dan koers naar een van de meest onvermijdelijke finishlocaties in de Tour: Pau, bijna nog vaker van de partij dan Parijs. De eerste 120 kilometer zijn grotendeels vlak, met uiteraard wel wat lokale heuveltjes, daarna volgen twee klimmetjes van de vierde categorie: beiden zo'n anderhalf tot twee kilometer aan zes tot zeven procent.
Na het tweede klimmetje is het nog een kilometer of dertig tot de finish, in principe nog wel genoeg tijd voor eventueel geloste sprinters om terug in het peloton te komen. Iets voor twee uur stapt men op de fiets, rond half zes wordt het peloton aan de finish verwacht, in principe gewoon voor een massasprint.
Verder verwijzen we voor een meer uitgebreide voorbeschouwing uiteraard nog even door naar het FOK!forum.
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)
Goedemorgen!
Vanochtend is er veel bewolking. Het regent eerst vooral in het zuiden en zuidoosten. Plaatselijk kan daar 20-30 mm regen vallen. De regen breidt zich langzaam uit, maar in het noorden en noordwesten blijft het overwegend droog. De wind is matig uit een noordelijke richting.
Vanmiddag is er veel bewolking en zijn er perioden met regen. De meeste regen valt in het oosten. Met maximumtemperaturen van ongeveer 17°C is het koel. De wind uit noordelijke richting is matig, in het zuidwestelijk kustgebied vrij krachtig.
Vanavond blijft het overwegend bewolkt en wordt het op steeds meer plaatsen droog. Er is weinig wind, langs de west kust is de wind matig en komt uit het noordwesten.
Komende nacht is er vooral in het westen kans op een bui. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 13°C. De wind wordt zwak tot matig en komt uit een westelijke richting. In het zuidwestelijk kustgebied wordt de wind vrij krachtig. (Bron: KNMI)
Onweer op de gevoelige plaat gelegd (Foto: Oppiedoppie)
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.
Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.
Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.
Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.
En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!