FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 11 februari 2024

Betuwers in verzet tegen hoogste windmolens van Nederland

Energiebedrijf Vattenfall is van plan om nabij Lienden nieuwe windmolens te gaan plaatsen die de hoogste van ons land zullen zijn. Omwonenden zien dat echter niet zitten.

Om een zo groot mogelijk rendement te behalen, worden windmolens zo groot mogelijk gemaakt. Hardere wind op hoogte en een groter oppervlakte dat de wieken bestrijken maken een hogere opbrengst mogelijk.

De Betuwers die gaan uitkijken op deze nieuwe generatoren zijn echter niet gelukkig met de verandering die dat met zich mee zal brengen. Ze vrezen hinder van geluid en slagschaduw en ook het veranderende landschap wordt niet met gejuich ontvangen. Omroep Gelderland maakte een reportage.

Uitslag Feyenoord - Sparta Rotterdam

Feyenoord heeft in de Rotterdamse derby tegen Sparta Rotterdam een overwinning geboekt. In de Kuip werd het 2-0.

Sparta had duidelijk besloten zich te richten op het verdedigen en in de eerste helft was die tactiek aardig succesvol. Feyenoord had de bal maar slaagde er nauwelijks in tot kansen te komen. De beste mogelijkheid was nog voor Stengs maar die ging door een matige aanname al de mist in. Verder kwam alleen Beelen nog tot een schot wat gekeerd werd door Olij.

Vlak na rust was er wel direct een grote mogelijkheid toen Paxao na een goede voorzet van Minteh naast kopte. Even later werd diezelfde Minteh neergehaald door Warmerdam in het strafschopgebied waarna Hancko de penalty benutte. Toen snel daarna Geertruida de 2-0 maakte na een uitstekende assist van de net ingevallen Ivanusec was de wedstrijd beslist. Wieffer leek nog de 3-0 te maken maar die treffer werd afgekeurd omdat de bal zijn arm had geraakt.

Feyenoord

2 - 0

Sparta Rotterdam

 57' Hancko(pen)
 63' Geertruida
   
 
 Gele kaart: , Clement,Metinho, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Geertruida (Lingr/82)
Beelen (Nieuwkoop/70)
Hancko
Hartman
Wieffer
Stengs (Milambo/ 62)
Zerrouki
Minteh (Jahanbakhsh/70)
Ueda
Paixao (Ivanusec/62)
  Olij
Bakari
Meissen
Eerdhuijzen
Warmerdam
Clement
Verschueren
Kitolano (El Dahri/81)
Mito (Metinho/72)
Saito (v.d.Kust/72)
Brym

Shorttrackster Velzeboer oppermachtig op 500m, estafettedames winnen en Schulting 2e

In het Duitse Dresden is zondag de voorlaatste World Cup-week van het shorttrackseizoen afgesloten. Net als zaterdag stonden er wedstrijden over 1000 meter op het programma, met dit keer ook de 500 meters en de estafettes bij de mannen en vrouwen.

500m mannen
De Kazach Denis Nikisha vocht een hevig duel uit met Felix Roussel en finishte 0,008 seconden voor de Canadees, maar die vreugde was van korte duur: Nikisha duwde Roussel bij de finish naar de binnenkant, waardoor beiden onderuit gingen, en werd bestraft. Roussel won, voor landgenoot Jordan Pierre-Gilles en met de Pool Lukasz Kuczynski op plek drie. Teun Boer werd tweede in de B-finale, Kay Huisman en Hugo Bosma gingen er in de kwartfinales uit.

500m vrouwen
Sprintkanon Xandra Velzeboer schoot uit de startblokken en reed met grote overmacht naar de winst, alleen het Chinese toptalent Ye Wang kwam een klein beetje in de buurt. De Poolse Kamila Stormowska werd derde, voor Michelle Velzeboer - Selma Poutsma moest het doen met een tweede plek in de B-finale.

1000m mannen
Rookie Daan Kos schopte het bijzonder knap tot de A-finale, maar daarin ging hij halverwege onderuit vanaf de tweede plek. Dat deed de Canadees William Dandjinou hem na, waarna de Zuid-Koreanen Park Ji-won en Jang Sung-woo een 1-2'tje pakten, voor de Kazach Adil Galiakhmetov - Kos reed uiteindelijk nog wel naar een vierde plek. Friso Emons en Itzhak de Laat reden in de B-finale naar de derde en vierde plek.

1000m vrouwen
Suzanne Schulting stond in de grote finale en reed daarin aanvankelijk achter de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold aan. De Belgische Hanne Desmet kwam zich vervolgens ook melden en de Amerikaanse ging onderuit, waarna Kim Gil-li voorbij kwam. De Zuid-Koreaanse reed naar de winst, voor Schulting en de Amerikaanse Corinne Stoddard. Yara van Kerkhof ging er in de kwartfinales uit, Diede van Oorschot sneuvelde in de voorrondes.

Estafette vrouwen
Selma Poutsma, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Xandra Velzeboer reden een ijzersterke wedstrijd en werden eigenlijk nauwelijks bedreigd. In de laatste bocht gingen de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse slotrijdsters onderuit, waardoor de Nederlandse zege definitief binnen was. Canada werd tweede met Danae Blais, Kim Boutin, Claudia Gagnon en Courtney Sarault, voor de Amerikaanse ploeg van Eunice Lee, Julie Letai, Kristen Santos-Griswold en Corinne Stoddard.

Estafette mannen
Geen Nederland in de finales, de ploeg ging er al in de kwartfinales uit. De Koreaanse favorieten namen in de A-finale al snel de leiding, terwijl de Amerikaanse ploeg bij een van de laatste wissels onderuit ging. Op Zuid-Korea stond geen maat en Jang Sung-woo, Kim Gun-woo, Kim Tae-sung en Park Ji-won pakten de winst, voor Kosei Hayashi, Shogo Miyata, Keita Watanabe en Kazuki Yoshinaga uit Japan. Polen finishte als derde, maar kreeg een straf en dus ging plek drie naar Balazs Bontovics, Mark Csizmadia, Peter Jaszapati en Daniel Tiborcz uit Hongarije.

Uitslag FC Volendam - PSV

PSV heeft eenvoudig bij FC Volendam gewonnen. De koploper in de eredivisie kwam nog wel vroeg op achterstand tegen de nummer laatst, maar won uiteindelijk met 1-5.

FC Volendam kende in eigen huis een droomstart tegen koploper PSV. Na één minuut spelen kwam de thuisploeg op voorsprong dankzij een eigen goal van Jordan Teze. De bezoekers herstelden de achterstand al snel dankzij Ismael Saibari en dat zou ook de ruststand zijn.

Na rust zou PSV weglopen bij Volendam. Al snel in de tweede helft kwam de ploeg van Peter Bosz op voorsprong dankzij Jerdy Schouten. In de laatste twintig minuten zou de Eindhovense ploeg nog uitlopen naar een ruime overwinning door goals van Teze en invallers Ricardo Pepi en Isaac Babadi.

Nederlandse zwemsters wereldkampioen 4x100m vrij, Pan zwemt wereldrecord 100m vrij

In Doha is zondag de eerste avondsessie afgewerkt op het wereldkampioenschap langebaanzwemmen. Dat leverde voor Nederland gelijk een groot succes op, voor het eerst sinds de twee wereldtitels van de Golden Girls in 2009 en 2011 was er goud op de 4x100 meter vrije slag.

400m vrije slag mannen, finale
De Zuid-Koreaan Kim Woo-min opende razendsnel en sloeg een flink gat, maar in het laatste baantje werd het ineens bijzonder spannend. Elijah Winnington uit Australië en de Duitser Lukas Märtens kwamen in rap tempo dichterbij, maar Kim hield nét stand: goud in 3:42,71 minuten, net voor Winnington (3:42,86) en Märtens (3:42,96).

100m vlinderslag vrouwen, halve finales
De Duitse Angelina Kohler maakte weer grote indruk: met 56,11 seconden was ze niet alleen de snelste van het hele stel, ze was ook één honderdste van een seconde sneller dan de winnende tijd van de WK-finale van vorig jaar.

50m vlinderslag mannen, halve finales
Nyls Korstanje plaatste zich als snelste voor de halve finales, maar daarin ging het mis: met 23,25 seconden kwam hij niet verder dan de gedeeld negende plek, waardoor hij de WK-finale naar alle waarschijnlijkheid aan zich voorbij zal zien gaan.

400m vrije slag vrouwen, finale
Erika Fairweather pakte al gelijk de leiding en de Nieuw-Zeelandse zou die alleen maar uitbouwen: goud in een scherpe 3:59,44 minuten. Het zilver was in 4:01,62 minuten voor de Chinese Li Bingjie, voor de Duitse Isabel Gose (4:02,39).

100m schoolslag mannen, halve finales
Arno Kamminga liet zien in prima vorm te zijn, in 58,87 seconden snelde hij naar de derde tijd en een finaleplaats. Die finaleplaats kwam er ook voor Caspar Corbeau, die in 59,33 seconden zijn PR benaderde en zich als zesde voor de eindstrijd plaatste.

4x100m vrij vrouwen, finale
Zoals wel meer landen bewaarde Nederland de sterkste zwemsters voor het laatst: Kim Busch opende met de zevende plek, Janna van Kooten leverde nog een plek in, maar de twee openingszwemmers hielden Nederland wel redelijk in de medaillerace. Kira Toussaint bracht de ploeg vervolgens naar de derde plek, waarna Marrit Steenbergen het af mocht maken.

Zij zwom al rap naar plek twee, maar de Australische slotzwemster Shayna Jack moest er ook aan geloven en in 3:36,61 minuten pakte Nederland het goud. Australië pakte in 3:36,93 zilver met Brianna Throssel, Alexandria Perkins, Abbey Harkin en Jack, terwijl het brons in 3:37,95 voor Canada was met Rebecca Smith, Sarah Fournier, Katerine Savard en Taylor Ruck.

4x100m vrij mannen, finale
Pan Zhanle noteerde vorig jaar al een van de snelste tijden ooit op de 100 meter vrije slag, met 46,97 in de finale van de Asian Games, maar in Doha ging de Chinees nog harder: de starter van China tikte aan na 46,80 seconden, een verbetering van het wereldrecord van David Popovici.

De race ging uiteraard door en Ji Xinjie, Zhang Zhanshuo en Wang Haoyu maakten het af voor goud in 3:11,08 minuten. Zilver ging op exact één seconde naar Alessandro Miressi, Lorenzo Zazzeri, Paolo Conte Bonin en Manuel Frigo uit Italië, voor de Amerikaanse ploeg met Matt King, Shaine Casas, Luke Hobson en Carson Foster (3:12,29).

Uitslag FC Utrecht - Fortuna Sittard

FC Utrecht heeft zondag met duidelijke cijfers gewonnen van Fortuna Sittard. In de Galgenwaard werd het 4-0 voor de thuisploeg.

Halverwege de eerste helft zorgde Taylor Booth voor de openingstreffer. Daarna kreeg FC Utrecht wat kansjes om de score in de eerste helft verder uit te breiden, maar het bleef bij rust 1-0 voor de thuisploeg.

In de tweede helft kwam Fortuna Sittard wat meer uit hun schulp en kregen wat mogelijkheden op de gelijkmaker, maar de goal viel aan de andere kant. Othman Boussaid zorgde voor de bevrijdende 2-0 en daarna liep de thuisploeg nog uit naar een ruime overwinning. Booth maakte zijn tweede van de middag en ook Sam Lammers maakte een doelpunt.

Uitslag sc Heerenveen - Ajax

Ajax heeft zondag een pijnlijke nederlaag in de eredivisie geleden. In Friesland tegen sc Heerenveen werd er met 3-2 verloren.

Bij rust keek Ajax tegen een 2-0 achterstand aan. Na iets meer dan tien minuten kwam Heerenveen op voorsprong dankzij een rake kopbal van Pelle van Amersfoort en vlak voor rust zorgde Osame Sahraoui voor de 2-0.

Direct na rust ging het niet veel beter voor de Amsterdammers. In de eerste minuut van de tweede helft maakte Van Amersfoort zijn tweede van de middag en leek Ajax een kansloze wedstrijd te spelen. Al viel de 3-1 door een eigen doelpunt van Pawel Bochniewicz snel en tien minuten voor tijd maakte invaller Chuba Akpom de aansluitingstreffer.

Ajax mocht nog hopen op een gelijkspel in Friesland en leek dat ook te krijgen nadat Sven van Beek de bal in eigen doel leek te werken, maar volgens de scheidsrechter werd de bal net op tijd weggewerkt. En omdat de VAR geen overtuigend bewijs had bleef de beslissing van de scheids staan en won Heerenveen met 3-2 van Ajax. 

Heeft Trump iets te vrezen van Taylor Swift?

2024 is het jaar van de Amerikaanse verkiezingen. Kan Donald Trump winnen van… Taylor Swift? Trump-fans hebben alle pijlen gericht op de grootste popster van dit moment vanwege de Superbowl. Die vind vanavond plaats in Las Vegas en is hét jaarlijkse hoogtepunt van American Football.

Tijdens deze finale staan de Kansas City Chiefs en de San Francicso 49’ers tegenover elkaar. Swift's vriendje Travis Kelce speelt in de Kansas City Chiefs en het gerucht gaat dat hij vanavond Swift ten huwelijk gaat vragen. Daarnaast gaan er een complottheorie rond dat Swift en Kelce deel uit maken van een psy-op, de immens populaire Swift zou namelijk haar steun gaan betuigen aan President Biden. Dit zou hem miljoenen stemmen van de 'Swifties' gaat opleveren. NOS op 3 duikt in deze conspiracy.

Oekraïne: Russisch leger maakt gebruik van Starlink

Volgens de regering in Kyiv maken Russische troepen in Oekraïne gebruik van de satellietinternetdienst Starlink van de Amerikaanse miljardair Elon Musk.

De Oekraïense militaire inlichtingendienst publiceerde op Telegram een audio-opname waarin Russische parachutisten het gebruik van Starlink-internet zouden bespreken. Er is geen commentaar van Rusland op de publicatie. 

Starlink wordt beheerd door SpaceX. Het bedrijf van Tesla-baas Musk zei vorige week dat het geen zakelijke relaties heeft met Rusland en dat Starlink niet te gebruiken is in Rusland.

Premier Netanyahu belooft burgers in Rafah veilige corridor

De Israëlische premier Netanyahu wil de bevolking van Rafah in het zuiden van de Gazastrook de kans geven de stad te verlaten vóórdat Israël Rafah aanvalt. 

Er zal een veilige corridor worden opgezet, zo vertelde Netanyahu aan de Amerikaanse omroep ABC News. Gebieden ten noorden van Rafah zijn al ontruimd en kunnen worden gebruikt als veilige zones voor Palestijnse burgers. Er bevinden zich ongeveer 1,3 miljoen mensen in Rafah, van wie de meesten daarheen zijn gevlucht vanuit andere delen van de Gazastrook.

Swenn Larsson slalomt naar tweede World Cup-zege, mannenslalom afgelast

In skioord Soldeu in Andorra hebben de vrouwen in de World Cup alpineskiën zondag weer een slalom afgewerkt, na de reuzenslalom van zaterdag. De mannen zouden dat in Bansko doen, maar de wedstrijd kon niet doorgaan vanwege hevige regenval - een extra domper voor het Bulgaarse publiek, want hun held Albert Popov zou juist op de slalom moeten scoren.

De Zweedse Anna Swenn Larsson was in de eerste run de beste en in run twee wist ze dat vast te houden, haar tweede World Cup-zege was een feit. De tweede plek was op 0,35 seconden voor de jonge Kroatische Zrinka Ljutic, die in de tweede run over de Amerikaanse Paula Moltzan heen wipte. Moltzan werd op 0,83 seconden wel derde, nog net voor de van plek zeven komende Zwitserse Michelle Gisin (+0,88).

Voor zowel Ljutic als Moltzan was het pas de derde keer dat ze het World Cup-podium mochten betreden.

Uitslag Go Ahead Eagles - PEC Zwolle

De IJsselderby tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle is in een gelijkspel geëindigd. In de extra tijd maakte Mats Deijl vanaf de strafschopstip de 1-1 en voorkwam daarmee een thuisnederlaag.

PEC Zwolle leek in Deventer op weg naar de zege nadat Lennart Thy een kwartier voor tijd de Zwollenaren op voorsprong had gezet. Go Ahead Eagles deed er alles aan om een thuisnederlaag in de IJselderby te voorkomen en kreeg daarbij de hulp van Sam Kersten. De verdediger van PEC Zwolle maakte diep in de extra tijd een onnodige handsbal, waarna Mats Deijl vanaf elf meter raak schoot.

Go Ahead staat door het gelijkspel zesde met 31 punten. PEC Zwolle blijft achtste met 27 punten.

Schaatsster Daleman sluit WK junioren af met zes wereldtitels

In Hachinohe in Japan is zondag het wereldkampioenschap schaatsen voor de junioren afgesloten. Bij de mannen deed Nederland niet echt mee wat de medailles betreft, maar bij de vrouwen zeker wel, aangevoerd door supertalent Angel Daleman, nog altijd maar 16 jaren jong.

Ploegenachtervolging vrouwen
Meike Veen, Angel Daleman en Patricia Koot kenden een sterk einde, maar het was niet genoeg om de op Japan opgelopen achterstand in te halen: zilver in 3:09,48 minuten. Het goud was in 3:08,55 voor het Japan van Hana Noake, Yukina Hatakeyama en Emika Miyagawa, brons was in 3:11,94 knap voor Marija Degen, Alina Shumekova en Kristina Shumekova uit Kazachstan.

Ploegenachtervolging mannen
Freek van der Ham, Mats Bendijk en Niklas Reinders begonnen erg sterk, maar konden het tempo in de slotronden nét niet volhouden en moesten in 3:53,57 genoegen nemen met de vierde plek. In een heerlijke rechtstreekse strijd om goud pakte Canada met Luca Veeman, Daniel Hall en Max Poulin de wereldtitel in 3:49,25 minuten, nét voor de 3:49,44 van de Noren Finn Haneberg, Sigurd Henriksen en Didrik Strand. Japan pakte met Takumi Murashita, Yuta Fuchigami en Taiki Shingai het brons in 3:53,13 minuten.

Teamsprint vrouwen
Jillian Knook, Meike Veen en Angel Daleman waren op de sprint een klasse apart en met 1:29,60 minuten pakten ze ruim het goud. Zilver ging in 1:31,28 naar Kazachstan, dat net als op de ploegenachtervolging met Alina en Kristina Shumekova reed, aangevuld met Darja Gavrilova. Het Canadese trio Camille Tremblay, Skylar Van Horne en Julia Snelgrove pakte in 1:32,66 brons.

Teamsprint mannen
Mats van den Bos, Niklas Reinders en Mats Bendijk kwamen er net niet echt aan te pas: in 1:24,32 werden ze zevende. Het goud was in 1:22,77 voor de Noren Finn Haneberg, Miika Klevstuen en Didrik Strand, voor de 1:23,20 van de Canadezen Luca Veeman, Jalen Doan en Max Poulin. Brons was in 1:23,25 voor Kacper Abratkiewicz, Mateusz Sliwka en Szymon Wojtakowski uit Polen.

Massastart vrouwen
Uiteraard was Angel Daleman weer de topfavoriete en dat liet ze niet schieten: nadat twee vroege aanvalsters waren bijgehaald werd er gesprint en daarbij was Daleman met afstand de beste. Ze pakte daarmee haar vijfde individuele gouden medaille, haar zesde in totaal, nadat ze er vorig jaar ook al zes won - destijds vier individueel. Patricia Koot maakte het feestje compleet met zilver, voor de Japanse Hana Noake.

Massastart mannen
De Nederlanders kwamen er niet echt aan te pas: Mats Bendijk werd tiende, vier posities voor Niklas Reinders. In de eindsprint was thuisrijder Yuta Fuchigami het snelst, de Japanner sprintte nét voor de Canadees Daniel Hall naar het goud, terwijl Taiki Shingai Japan ook brons bezorgde.

Verkeersongeval Noordbeemster, twee doden, derde inzittende aangehouden

Zondagochtend vond rond 01.50 uur een ernstig eenzijdig ongeval plaats op de linkerrijstrook van de A7 ter hoogte van Noordbeemster. Bij dat ongeval zijn twee personen overleden, namelijk een 19-jarige man uit Wervershoof en een 27-jarige man uit Hoorn.

Een derde inzittende (26) is na behandeling in het ziekenhuis aangehouden, zijn betrokkenheid bij het ongeval wordt momenteel onderzocht, volgens een politiewoordvoerder.

Skistad en Klæbo sprinten naar langlaufwinst in Canmore

In het Canadese Canmore was het zaterdagavond weer feest: in de World Cup langlaufen werden de sprints in vrije stijl afgewerkt, wat twee bijzonder spannende finales opleverde.

Vrouwen
Zoals min of meer gebruikelijk was Zweden de hofleverancier in de finale, dit keer met Linn Svahn, Johanna Hagström en Maja Dahlqvist. Tiril Udnes Weng en Kristine Ståvas Skistad waren er voor Noorwegen bij, aangevuld met de Amerikaanse Jessie Diggins. De tijd was niet van belang, dus ging het om de posities en werd er lang gewacht met sprinten. Dahlqvist en Hagström zetten als eerste aan, maar Skistad kwam buitenom voorbij en ging met machtige halen naar de winst, voor Dahlqvist en de te laat gekomen Svahn.

Mannen
Bij de mannen was het Noorwegen dat met een trio in de finale stond: Johannes Høsflot Klæbo, Even Northug en Erik Valnes. Zij werden vergezeld door de verrassende Italiaan Elia Barp, Edvin Anger uit Zweden en de Zwitser Jannik Riebli. Ook de mannen deden het rustig aan tot aan de afdaling, wat resulteerde in een ziedende sprint naar de finish. Daarin was Klæbo toch degene met de hoogste snelheid, hij pakte de dus de winst, voor Valnes en Anger, die op zijn beurt Northug nét voor wist te blijven.

Trump: 'te zuinige NAVO-landen geen bescherming, Poetin gaat zijn gang maar'

De Amerikaanse presidentskandidaat Trump heeft tijdens een verkiezingsbijeenkomst gedreigd in gebreke blijvende NAVO-partners niet te zullen beschermen tegen Rusland. Hij zou Moskou zelfs aanmoedigen om agressief op te treden. Het Witte Huis heeft direct gereageerd.

De Republikeinse Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump zou NAVO-partners die hun financiële verplichtingen niet nakomen geen bescherming bieden tegen Rusland. De voormalige Amerikaanse president zei dit zaterdag op een campagne-evenement in de Amerikaanse staat South Carolina.

De 'president van een groot land' vroeg Trump ooit of de VS dit land ook zou beschermen tegen Rusland als het niet voldoende zou betalen voor zijn defensie-uitgaven, zei Trump. Hij antwoordde: "Nee, ik zou jullie niet beschermen." In feite, zei hij, zou hij "Rusland zelfs aanmoedigen om te doen wat ze maar willen".

Het is onduidelijk of er ooit zo'n gesprek was geweest tussen Trump en een staatshoofd, want Trump zei ook: "Laten we aannemen dat dat is gebeurd."

Witte Huis: 'Afschuwelijk en verontrustend'.
Het Witte Huis reageerde onmiddellijk. "Het aanmoedigen van aanvallen door een moorddadig regime op onze naaste bondgenoten is afschuwelijk en verontrustend", zei woordvoerder Andrew Bates in een verklaring. "Het brengt de nationale veiligheid van Amerika, de stabiliteit in de wereld en onze economie thuis in gevaar." In plaats van op te roepen tot oorlogen en het bevorderen van "gestoorde chaos", zal de Amerikaanse president Joe Biden "het Amerikaanse leiderschap blijven versterken".

Tijdens een recent bezoek aan Washington weerlegde secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg de vrees dat de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen de toekomst van de NAVO in gevaar zou kunnen brengen. Hij heeft vier jaar met Trump samengewerkt en goed naar hem geluisterd, zei Stoltenberg eind januari tegen de Amerikaanse zender CNN. Trumps belangrijkste kritiek dat de alliantiepartners minder geld aan defensie uitgeven dan was afgesproken met de NAVO, was goed begrepen. De defensie-uitgaven zijn in de afgelopen jaren aanzienlijk verhoogd.

Trump heeft herhaaldelijk gedreigd zich terug te trekken uit de NAVO
Trump, die president was van 2017 tot 2021, heeft herhaaldelijk gedreigd de VS terug te trekken uit het defensieverbond. Zoals de Washington Post meldde, noemde hij een bijeenkomst tijdens een evenement in 2022 waarbij hij de NAVO-partners vertelde dat hij de toezegging van het bondgenootschap voor defensie niet zou nakomen als de landen niet meer zouden spenderen aan hun defensiebudgetten. Dit zou dus een toespeling kunnen zijn op een uitspraak van Trump tijdens de NAVO-top in 2018.

De Republikein wil volgend jaar november herkozen worden als president en strijdt voor de kandidatuur in de voorverkiezingen van zijn partij. Hij voert onder andere campagne met een fundamentele herwaardering van de NAVO.

Tijdens de verkiezingsbijeenkomst in South Carolina kondigde Trump ook opnieuw aan dat hij op grote schaal illegalen zou gaan deporteren. Illegale immigratie is een van de dominante onderwerpen in de Amerikaanse verkiezingscampagne. Een veelgebruikt argument aan Republikeinse zijde is dat het geld van de belastingbetaler niet moet worden besteed aan het beschermen van andere landen - zoals Oekraïne - maar aan het beschermen van de eigen grens.

China viert nieuwjaar, economie hoopt op opleving in het 'Jaar van de Draak'

Dit weekend vindt in China de traditionele nieuwjaarsviering plaats. Veel mensen bezoeken hun familie in het hele land. De economie hoopt op een opleving.

Volgens de staatstelevisie zijn er deze week al meer dan 170 miljoen treinreizen geboekt. De meeste mensen reizen van de grote steden aan de oostkust naar het binnenland. De feestdagen zijn een belangrijke bron van inkomsten voor het toerisme. De consumptie stijgt meestal sterk rond Nieuwjaar. Omdat het feest dit jaar in februari valt en niet in januari, is de gehoopte economische opleving aan het begin van het jaar uitgebleven. Dit is een van de redenen die experts geven voor de aanhoudende stijging van de deflatie in het land.

Het festival is gebaseerd op de traditionele maankalender. Volgens deze kalender werd het vorige Jaar van het Konijn vervangen door het Jaar van de Draak. Het staat ook bekend als het Lentefeest en is de belangrijkste feestdag in China. Het wordt ook in sommige andere Aziatische landen gevierd.

Chinese gemeenschappen over de hele wereld vieren het Lunar New Year en luidden van New York tot Hong Kong het Jaar van de Draak in. 

Steenbergen, Corbeau en Kamminga naar halve finales op WK zwemmen

In Doha is zondag het wereldkampioenschap langebaanzwemmen begonnen. In de series van dag één kwamen al de nodige Nederlanders in actie, vanaf 17.00 uur Nederlandse tijd wordt de eerste avondsessie met finales en halve finales gezwommen.

200m wisselslag vrouwen
Marrit Steenbergen haalde vorig jaar de finale op het WK en ook nu begon de Nederlandse prima: met 2:11,45 minuten noteerde ze de derde tijd, alleen de Amerikaanse wereldkampioene Kate Douglass (2:10,01) en de Canadese Sydney Pickrem (2:10,97) waren sneller.

400m vrije slag mannen
Wereldkampioen Samuel Short uit Australië is niet aanwezig op het WK, vicewereldkampioen Ahmed Hafnaoui uit Tunesië bleef steken op de zeventiende plek. De snelste tijd was voor de Australiër Elijah Winnington in 3:44,37 minuten, voor de Duitser Lukas Märtens (3:44,77), goed voor brons op het WK vorig jaar.

100m vlinderslag vrouwen
Het gehele WK-podium van vorig jaar, inclusief de Chinese wereldkampioene Zhang Yufei, was niet van de partij, wat voor Angelina Kohler hoop biedt: de Duitse was met 56,41 seconden meer dan een seconde sneller dan de rest in de series.

50m vlinderslag mannen
Nyls Korstanje strandde vorig jaar in de halve finales, maar liet nu in elk geval zien in topvorm te zijn: met 23,02 seconden was hij zowaar de snelste van het hele veld, met de Amerikaan Michael Andrew één honderdste achter hem. Wereldkampioen Thomas Ceccon uit Italië was er overigens niet bij.

400m vrije slag vrouwen
De Australische wereldkampioene Ariarne Titmus en de Amerikaanse Katie Ledecky waren er niet, maar dat zorgde wel voor een mogelijk spannende finale: Li Bingjie uit China was met 4:04,65 minuten de snelste in de series, waar de top-6 binnen anderhalve seconden van elkaar zat. Imani de Jong bleef met 4:14,20 steken op de zestiende plek.

100m schoolslag mannen
De Chinees Qin Haiyang, de grote schoolslagkampioen van het WK van vorig jaar, was er in Doha niet bij. Arno Kamminga, vorig jaar goed voor WK-zilver, en Caspar Corbeau wel en de Nederlanders deden het prima: Corbeau noteerden in 59,38 seconden de vierde tijd, Kamminga's 59,61 was goed voor plek zes.

4x100m vrije slag vrouwen
Met Kim Busch, Milou van Wijk, Janna van Kooten en Kira Toussaint kwam Nederland tot de vierde tijd in 3:40,42 minuten, een ruime twee seconden achter de 3:38,33 van Australië. De Amerikaanse ploeg, in 2009 voor het laatst medailleloos, was er niet bij: ze zijn met te weinig zwemsters in Doha om een competitief team te vormen.

4x100m vrije slag mannen
Wereldkampioen Australië kampte met dezelfde situatie als de Amerikaanse vrouwen: te weinig zwemmers om een serieus team te vormen. De Amerikanen waren in 3:12,32 minuten het snelst in de series, voor de Italiaanse en Britse teams.

Israël meldt ontdekking Hamas-tunnel onder UNRWA-hoofdkwartier Gaza

Het Israëlische leger heeft gemeld dat het een tunnel heeft ontdekt die toebehoort aan de terroristische organisatie Hamas, deze tunnel zou onder het hoofdkwartier van de VN Palestijnse Hulp- en Werkorganisatie UNRWA in Gaza lopen.

De ondergrondse gang is 700 meter lang en ligt op 18 meter diep en diende als faciliteit voor de militaire inlichtingendienst van Hamas (data center). Volgens het bericht zijn er de afgelopen twee weken wapens en explosieven gevonden in het UNRWA-hoofdkwartier. Er waren ook aanwijzingen dat kantoren en lokalen gebruikt waren door de militante islamisten.

UNRWA-hoofd Lazzarini verklaarde dat de hulporganisatie niet op de hoogte was van de tunnels. Telkens wanneer er in het verleden een verdachte ruimte werd gevonden onder het hoofdkwartier of in de buurt, werden de conflictpartijen onmiddellijk op de hoogte gebracht.

Onlangs nog, op 12 oktober, heeft het personeel op bevel van het Israëlische leger het hoofdkwartier geëvacueerd. Israël beschuldigt de hulporganisatie ervan banden te hebben met Hamas.

Kandidaten voor Russische presidentsverkiezingen zijn bekendgemaakt

Rusland heeft de registratie van presidentskandidaten voor de verkiezingen van maart afgerond. Volgens een bericht van het staatspersbureau Tass staan er naast zittend president Poetin nog drie andere politici kandidaat.

Dat zijn Vladislav Davankov, plaatsvervangend voorzitter van de Russische Doema, Leonid Slutsky, voorzitter van de ultranationalistische Liberaal Democratische Partij en Nikolai Charitonov van de Communistische Partij. Alle kandidaten steunen de oorlog van Moskou tegen Oekraïne.

Er wordt een duidelijke overwinning voor Poetin verwacht, critici en oppositieleden zien geen vrije verkiezingen. Een paar dagen geleden werd de tegenstander van de oorlog, Nadezjdin, uitgesloten als kandidaat voor het presidentschap. De kiescommissie beschuldigde hem ervan te veel fouten te hebben gemaakt met de benodigde handtekeningen.

Poetin is al bijna 25 jaar aan de macht
Poetin werd eind 1999 door de toenmalige president Jeltsin aangesteld als zijn opvolger. Aanvankelijk nam hij het ambt tijdelijk waar. In maart 2000 werd Poetin tot president gekozen. Sindsdien bepaalt hij de Russische politiek - soms als premier. Poetin liet de grondwet wijzigen zodat hij zich opnieuw verkiesbaar kon stellen.

Vijf mannen aangehouden in Alkmaar, nieuwe explosie mogelijk voorkomen

De politie heeft zaterdag vijf Amsterdammers gearresteerd voor poging tot brandstichting in Alkmaar, in een gebied dat door het grote aantal explosies tot veiligheidsrisicogebied is bestempeld. Zo meldt AT5.

Via de onlangs geplaatste camera's werd rond 2.30 uur 'een verdacht voertuig' opgemerkt door de politie. Ze zagen de 17-jarige Amsterdammer uitstappen en richting de Lekstraat lopen. Een woordvoerder van de politie vertelt tegen NH-nieuws dat de 17-jarige Amsterdammer iets in de bosjes gooide, toen agenten hem wilden aanspreken. 

"Dat is al een beetje verdacht. Vervolgens werden goederen gevonden die bij een explosie gebruikt kunnen worden, en in de bosjes bleek zwaar vuurwerk te liggen. Dan heeft deze persoon iets uit te leggen."

In het voertuig zaten nog eens vier inzittenden: twee mannen van 21 jaar en twee mannen van 20 jaar. Net als de 17-jarige, zijn ook zij aangehouden. Alle verdachten komen uit Amsterdam. Wat de rol van het viertal in de auto is wordt door de politie onderzocht.

Nieuwe explosie voorkomen
De aanhouding van de vijf mannen betekent dat waarschijnlijk opnieuw een explosie is voorkomen. Precies een week geleden werden een 18-jarige en een 66-jarige Amsterdammer aangehouden, die zich ook verdacht ophielden in de buurt van de Lekstraat. Twee dagen na deze aanhoudingen werd ook een 19-jarige Utrechter aangehouden voor poging tot brandstichting in deze straat.

In het gebied rondom de Lekstraat mag preventief gefouilleerd worden, dat is sinds kort bestempeld tot veiligheidsrisicogebied. Burgemeester Anja Schouten liet daarnaast ook extra camera's plaatsen vanwege de vele aanslagen in de Alkmaarse buurt.

World Cup-podium en nare val BMX'ster Smulders, Kimmann en Veenstra ook op podium

In het Nieuw-Zeelandse Rotorua is het World Cup-seizoen voor de BMX'ers van start gegaan. Zaterdag en zondag stonden de eerste wedstrijden van het jaar op het programma, met hier en daar prima Nederlands succes.

Mannen elite, zaterdag
Wereldkampioen Romain Mahieu pakte gelijk de leiding en de Fransman, die nog even werd uitgedaagd door de Zwitser Cedric Butti en landgenoot Joris Daudet, stond die niet meer af. Winst voor Mahieu, met Daudet op de tweede plek, net voor de Zwitsers Simon Marquart en Butti. Dave van der Burg en Ynze Oegema sneuvelden in de halve finales, Niek Kimmann en Jaymio Brink kwamen de kwartfinales niet door en in de achtste finales eindigde de dag voor Justin Kimmann en Jay Schippers.

Vrouwen elite, zaterdag
Het halve finaleveld bestond uit Nederlandse rijdsters, maar alleen Laura Smulders kon zich echt mengen in de strijd om de winst. Die strijd won ze echter niet, de Australische Saya Sakakibara - die kort daarvoor haar vriend Mahieu zag winnen - was net even te rap. Smulders werd tweede, voor de Britse Bethany Shriever. Merel Smulders werd vijfde, Manon Veenstra zesde en Judy Baauw achtste.

Mannen onder 23, zaterdag
Het werd een gebroederlijk thuisfeestje: Jack en Bennett Greenough streden om de overwinning en met een sterk eindschot was het Jack die voor eigen publiek de winst pakte, met Bennett op plek twee, nét voor de Australiër Noah Elton. Rinke Oegema was de enige Nederland in het veld, hij ging er in de achtste finales uit.

Vrouwen onder 23, zaterdag
Geen Nederlandse deelname in Rotorua, maar wel een prima finale. De Australische Teya Rufus was daarin het snelst en pakte haar eerste overwinning, voor de Amerikaanse Ava Corley en Jui Yabuta uit Japan.

Mannen elite, zondag
Niek Kimmann zat er een stuk beter bij dan op de zaterdag en schopte het tot de finale, waarin hij ook nog eens goed startte. De Fransman Joris Daudet en Cedric Butti uit Zwitserland troefden hem in de openingsfase af, maar achter de winnende Fransman en Butti pakte Kimmann wel de derde plek. Ynze Oegema, Dave van der Burg en de Franse winnaar van zaterdag, wereldkampioen Romain Mahieu, sneuvelden in de kwartfinales, Jay Schippers, Justin Kimmann en Jaymio Brink gingen er voor die tijd al uit.

Vrouwen elite, zondag
Saya Sakakibara was opnieuw de beste, amar de Australische kreeg flinke concurrentie van Bethany Shriever. De Britse olympisch- en wereldkampioene moest net genoegen nemen met de tweede plek, terwijl Manon Veenstra achter haar een fraaie derde plek pakte. Merel Smulders finishte als zevende, Judy Baauw ging er in de halve finales uit en Laura Smulders kwam in de kwartfinales vervelend ten val, waarbij ze haar arm en pols leek te bezeren.

Mannen onder 23, zondag
Opnieuw een thuisfeestje, hoewel het dit keer slechts één Greenough-broer was: Bennett wist de Australiër Oliver Moran van zich af te houden en pakte een fraaie zege, met broer Jack op de vierde plek, net achter Joshua Jolly uit Australië. Rinke Oegema ging er in de kwartfinales uit.

Vrouwen onder 23, zondag
Ava Corley pakte het 'holeshot' en de Amerikaanse stond haar leidende positie niet meer af. De Australische Isabell May kwam nog dicht in de buurt, maar finishte als tweede, voor landgenote Teya Rufus, de winnares van zaterdag.

FOK! Wat een weer: af en toe zon

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend regent het eerst nog op veel plaatsen en kan het in het noordelijk kustgebied plaatselijk mistig zijn. Het wordt in het zuiden en later ook in het midden overwegend droog. Het is zwaar bewolkt, later is in het zuiden de zon plaatselijk te zien. Er staat een matige wind uit het zuidwesten, in het noorden uit het zuidoosten.

Vanmiddag regent het in het noordoosten. Verder is er af en toe zon en komen er vooral in het zuiden enkele buien voor. De maximumtemperatuur ligt rond 10°C. Er staat een matige wind uit het zuidwesten.

Vanavond is er op een enkele plaats een bui. Er staat een matige wind, eerst uit het zuidwesten, later uit het westen. Langs de kust neemt de wind toe naar vrij krachtig.

Komende nacht valt er plaatselijk regen. De minimumtemperatuur ligt rond 6°C. De wind is westelijk en overwegend matig, aan zee en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig.

Tot morgen!

                   

Ochtendlucht van een zonnige dag (Foto: _UserName_)
Ochtendlucht van een zonnige dag ((Archief)Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Uitslag Heracles - Vitesse

Vitesse heeft zaterdag op bezoek bij Heracles een pijnlijke nederlaag geleden. De Arnhemmers kwamen in Almelo met 0-2 voor, maar verspeelden mede door een rode kaart van Nicolas Isimat-Mirin hun voorsprong en verloren met 3-2.

Vitesse leek eindelijk weer eens te gaan winnen. De ploeg van Edward Sturing stond halverwege de eerste helft met 0-2 voor dankzij een goals van Kacper Kozlowski en Melle Meulensteen. Jordy Bruijn zorgde een kwartier voor rust voor de aansluitingstreffer. Vlak voor rust moest Vitesse met tien man verder na een tweede gele kaart van Nicolas Isimat-Mirin.

Heracles voerde na rust de druk op de verdediging van Vitesse op en het wachten was op de gelijkmaker, die ook vrij snel zou vallen. Jizz Hornkamp zorgde na iets meer dan tien minuten in de tweede helft voor de gelijkmaker. Heracles bleef ook daarna kansen krijgen, waarna Hornkamp een kwartier voor tijd zijn tweede van de avond maakte en zo Heracles de zege bezorgde.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.