Verbod op vochtige schoonmaakdoekjes in voorbereiding
Er is een grote kans dat er een verbod komt op vochtige doekjes voor schoonmaakdoeleinden. Staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat, PVV) zal hiervoor in Brussel pleiten. Veel van deze eenmalig te gebruiken doekjes bevatten namelijk plastic deeltjes en zorgen voor verstoppingen in het riool. Gelukkig bestaat er een alternatief.
In de afgelopen decennia zijn de doekjes enorm populair geworden, bijvoorbeeld voor het schoonmaken van de keuken of het toilet, of bij de verzorging van baby's. Het probleem is echter dat ze niet afbreken in het milieu. Veel mensen spoelen de doekjes na gebruik door het toilet en dat is juist niet de bedoeling. Hierdoor kunnen rioolpompen verstopt raken en komen microplastics in het milieu terecht.
Hierdoor vormt het ook een aanzienlijke kostenpost voor de samenleving. Uit onderzoek blijkt dat vervuiling door vochtige doekjes jaarlijks tussen de 22 en 26 miljoen euro kost. Gelukkig is er een alternatief: billendoekjes en snoetenpoetsers kunnen zonder plastic worden gemaakt, hoewel dit wat duurder is. Volgens Jansen schakelen steeds meer producenten over naar plasticvrije vochtige doekjes.
Binnenkort zal de EU de Richtlijn voor Single-Use Plastics (SUP) herzien. Voor PVV'er Jansen is dit het ideale moment om te pleiten voor een verbod op vochtige doekjes met plastic in deze richtlijn.