FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 28 februari 2023

AI Picture Gallery #132

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #872

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

NASCAR-coureur Busch wint voor het 19e jaar op rij

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar de zondagavond: op de Auto Club Speedway in Fontana, in een behoorlijk koud Californië, werd de tweede race van het NASCAR Cup-seizoen verreden - na ruim dertig races de laatste op het twee mijl lange circuit, dat omgebouwd gaat worden naar een veel korter baantje.

Ricky Stenhouse Jr mocht van poleposition vertrekken, naast Christopher Bell en voor Alex Bowman, Joey Logano, AJ Allmendinger en Chris Buescher. Met Ryan Blaney en Logano voorop kabbelde de race relatief rustig voort, tot de eerste echte caution na een ronde of veertig een feit was: Corey LaJoie tikte Brad Keselowski in de rondte.

Na een korte onderbreking konden we door met stage één, die werd gewonnen door Ross Chastain, voor Blaney en Daniel Suarez. Vroeg na het begin van stage twee kwam de volgende caution: vaste klanten Stenhouse en LaJoie zorgden ervoor dat Allmendinger stevig de muur in ging. Niet veel later was LaJoie na een tikje van Tyler Reddick de volgende die het gras ging maaien: caution, ook al was er weinig aan de hand.

Nog vóór de herstart goed en wel op gang was ging het halverwege het veld alweer mis met onder meer Reddick, Bell en Keselowski. Nadat men weer even op adem was gekomen konden we door, dit keer met Denny Hamlin voorop, voor Logano, Chastain en William Byron. Chastain reed uiteindelijk ook de tweede stagewinst binnen, voor Kyle Busch en Logano.

Met ruim zestig ronden te gaan werd de boel weer op gang gevlagd met Busch en Kevin Harvick voorop. Chastain had een tijdje de leiding vast, maar na de laatste serie pitstops nam Busch de touwtjes in handen en die gaf hij niet meer weg: Busch won voor het eerst voor Richard Childress Racing, voor Chase Elliott en Chastain, en daarmee pakte Busch voor maar liefst het negentiende jaar op rij in elk geval één zege in de Cup Series.

Man heeft mummie in koelbox: 'Mijn spirituele vriendin Juanita'

De politie in Peru deed een onverwachte ontdekking toen zij een bezorger fouilleerden, de man viel op omdat hij met een groep mannen aan het drinken was nabij een archeologische site in Puno.

In de koelbox van Julio Cesar bleek een oude mummie te zitten. De man zei dat hij zijn kamer deelde met de ingezwachtelde mummie en deze beschouwde als "een soort spirituele vriendin".

Cesar had de munnie in de koelbox meegenomen om 'haar' aan zijn vrienden te laten zien, de man verklaarde dat hij 'Juanita' (zoals hij de mummie noemde), normaliter in een doos in zijn kamer bewaarde, naast de TV. Hij vertelde dat 'Juanita' eigenlijk eigendom was van zijn vader en al 30 jaar in het bezit was van zijn familie, nadat gesprekken om het stuk aan het Museum van Puno te schenken mislukten.  

Deskundigen zeiden dat het gemummificeerde lichaam tussen 600 en 800 jaar oud was en dat het een volwassen man betrof en geen vrouw, zoals de man dacht.

De gemummificeerde man was naar schatting meer dan 45 jaar oud toen hij stierf en 1,51 m lang. De mummie was in verband gewikkeld in foetushouding, wat typisch is voor veel pre-Spaanse begrafenissen in dit gebied.

Mummificatie werd voor de komst van de Spaanse veroveraars in het huidige Peru door verschillende culturen toegepast. Sommige mummies werden begraven, terwijl andere buiten werden opgebaard en tentoongesteld tijdens belangrijke festivals.

De politie heeft de mummie in de koelbox in beslag genomen en overgedragen aan het Peruaanse ministerie van cultuur, dat toeziet op het erfgoed van het land. De man die de mummie in zijn koeltas vervoerde en zijn twee vrienden, allen tussen 23 en 26 jaar oud, zijn aangehouden en worden onderzocht op mogelijke misdrijven tegen het culturele erfgoed van Peru.

Amateurs Spakenburg zorgen voor enorme stunt door FC Utrecht te verslaan en is halvefinalist KNVB-beker

SV Spakenburg heeft voor een enorme stunt gezorgd in de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi. De amateurclub, die eerder FC Groningen uitschakelde, was in de Galgenwaard met 1-4 te sterk voor FC Utrecht. Spakenburg is de derde club die als amateurclub de halve finale bereikt van het bekertoernooi.

Bij rust stond SV Spakenburg met 0-1 voor. Al na twaalf minuten kwam de amateurclub op voorsprong dankzij Wimilio Vink, die met een prachtige volley wist te scoren. FC Utrecht stelde teleur, maar in het begin van de tweede helft dacht de thuisploeg langszij te komen, maar het doelpunt van Anastasios Douvikas werd vanwege buitenspel afgekeurd.

Luuk Admiraal maakte na bijna een uur spelen de 0-2 bij een tegenaanval. Snel daarbij maakte Douvikas de aansluitingstreffer en mocht heel even hopen om terug te komen in de wedstrijd, maar twee minuten na de 1-2 maakte Spakenburg de 1-3 via Masies Artien. Een kwartier voor tijd besliste Floris van der Linden definitief de wedstrijd door de 1-4 te maken.

Spakenburg is de derde amateurclub ooit die in de halve finales van de KNVB-beker staat. De IJsselmeervogels (1975) en VVSB (2016) gingen SV Spakenburg voor.

Venus en Jupiter vannacht 'knusjes bij elkaar'

Tijdens de eerste nacht van de meteorologische lente zullen Jupiter en Venus zeer duidelijk  aan de hemel te zien zijn. Jupiter en Venus zijn twee planeten in ons zonnestelsel die miljoenen kilometers uit elkaar staan. Venus is een binnenplaneet en Jupiter een buitenplaneet. Venus is ongeveer net zo groot als de aarde en Jupiter is 10 keer zo groot en staat ook 10 keer zo verweg als Venus.

Hierdoor zijn de twee lichtpuntjes aan de hemel ongeveer even groot. En op 1 maart en 2 maart in de vroege avond is het net of de twee planeten elkaar bijna aanraken. Tussen 18:30 en 20:00 is dat bij heldere hemel het beste te zien.

Dit fenomeen staat bekend als conjunctie - wanneer een planeet dicht bij een maan, ster of andere planeet verschijnt.

De schittering van Jupiter, de grootste planeet, en Venus, de helderste planeet, zal volgens NASA voor een spectaculaire gloed zorgen.

Toeschouwers zullen ook vier van de helderste manen van Jupiter kunnen zien. Bij een heldere hemel zouden mensen de conjunctie met het blote oog moeten kunnen zien, maar een verrekijker of een telescoop zal het zicht verbeteren. Omdat de planeten laag aan de horizon zullen staan, zal het vinden van een plek op een heuvel, vrij van hoge gebouwen, een beter zicht geven.

De afgelopen weken zijn de planeten steeds dichter bij elkaar komen te staan, maar in werkelijkheid zijn ze nog steeds 400 miljoen mijl (600 miljoen km) van elkaar verwijderd.

Conjuncties komen vaak voor in ons zonnestelsel omdat "de planeten rond de zon draaien in ongeveer hetzelfde vlak - het eclipticavlak - en dus vergelijkbare paden langs onze hemel volgen", aldus NASA. 

Dus hoewel deze twee planeten vaak samenkomen zonder "diepgaande astronomische betekenis", zegt NASA, "is dit mooi om te zien". 


Agent bedreigt jongeren met hakbijl na conflict

Tussen een agent in zijn vrije tijd en een groep jongeren ontstond in de nacht van 27 op 28 februari rond 2:00 uur een conflict, toen de jongeren hem bij zijn woning opzochten. De agent was op dat moment niet in dienst. Hij kwam met een hakbijl in zijn hand naar buiten en wilde één van de jongeren aanhouden.

De politie werd, mede op verzoek van de collega, gewaarschuwd. Toen agenten erbij kwamen, hebben zij hun collega aangemerkt als verdachte van bedreiging. Tegen de agent zal een intern onderzoek worden gestart en de zaak zal worden voorgelegd bij het Openbaar Ministerie. In afwachting van het onderzoek is de betrokken agent niet aan het werk.

Waarom de jongeren in eerste instantie het huis van de agent opzochten en hoe het conflict is ontstaan, is nog onduidelijk en wordt onderzocht. Op beelden is te zien hoe de agent buiten diensttijd een van de jongeren aan haar jas meetrekt en opdracht geeft op haar knieën te gaan zitten, terwijl hij de bijl nog steeds in zijn hand heeft. Plaatsvervangend districtschef Danny Williams: “Het zijn heftige beelden om te zien. Dit is niet het gedrag dat wij van onze collega’s verwachten. Dit is niet de politie die wij willen zijn.”

Maneskin ontstijgt Songfestival-succes in Ziggo Dome

Iets minder dan twee jaar geleden kwam het Songfestival-sprookje van de Italiaanse band Maneskin uit en wonnen ze in de lijn der verwachting het liedjesfestijn. Er waren toen al tekenen dat dit wel eens zou kunnen uitgroeien tot een van de succesvollere formaties die ooit is voortgekomen uit de wedstrijd, maar dat er een volledig uitverkochte wereldtour in zat, die gisterenavond ook de Ziggo Dome aan mocht doen, was waarschijnlijk in de stoutste dromen van de rockers nog niet voorbij gekomen.

Elf EU-landen willen nucleair bondgenootschap vormen

De EU-landen zijn het onderling oneens over de toekomstige rol van kernenergie. Tijdens een bijeenkomst kwamen elf landen, waaronder Frankrijk, overeen de samenwerking op het gebied van kernenergie uit te breiden. 

Elf lidstaten van de Europese Unie zijn het eens geworden over "nauwere samenwerking" op het gebied van kernenergie. Dit zijn onder meer Frankrijk, Nederland, Polen, Finland, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Roemenië, Slovenië en Slowakije.

Ze willen Europa minder afhankelijk maken van fossiele brandstoffen zoals bruinkool en olie. Tijdens de bijeenkomst van de EU-ministers van Energie in Stockholm hebben ze specifiek besloten om naast bestaande kerncentrales "nieuwe gezamenlijke projecten" te promoten. Ook besloten ze nauw samen te werken op het gebied van onderzoek en veiligheid.

De rol van kernenergie creëert twee kampen
Enerzijds zijn landen als Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk en Spanje fel tegen uitbreiding van kernenergie in Europa om klimaatdoelen te behalen.

Aan de andere kant wil de "nucleaire alliantie" onder leiding Frankrijk de kernenergie verder uitbreiden. Volgens een gezamenlijke verklaring van de elf EU-landen is kernenergie een van de vele instrumenten om klimaatdoelen te halen. Atoomenergie moet worden gebruikt om elektriciteit op te wekken voor de behoeften van de consument om de "voorzieningszekerheid" in de toekomst te garanderen.

Frankrijk is vastbesloten om zijn kernenergie te laten meetellen voor de doelstellingen voor hernieuwbare energie en "groene" waterstof.

Het is "meer ideologie"
De Luxemburgse minister van Energie, Claude Turmes, zei dat aanhangers van kernenergie meer oog voor ideologie hebben dan naar de realiteit kijken.

Het duurt 15 jaar om een nieuwe kerncentrale te bouwen. "Als we de race tegen klimaatverandering willen winnen, dan moeten we sneller zijn", zei Turmes. Daarnaast is kernenergie twee tot drie keer duurder dan het opwekken van elektriciteit uit wind- of zonne-energie.

Musk wil ook concureren met ChatGPT

De op kunstmatige intelligentie gebaseerde software ChatGPT krijgt steeds meer concurrentie. Ook tech-miljardair Musk wil inspringen op de hype. De Twitter-baas neemt een voormalige AI-expert in dienst die onlangs Alphabet verliet.

Volgens een bericht in de media wil Tesla- en Twitter-baas Elon Musk inspelen op het succes van de chatbot ChatGPT met een nieuw onderzoekslaboratorium voor kunstmatige intelligentie (AI). Musk heeft hiervoor Igor Babushkin aangenomen, een onderzoeker die onlangs ontslag heeft genomen bij de AI-eenheid van Alphabet van DeepMind.

Musk en Babushkin hebben gesproken over het samenstellen van een team om AI-onderzoek uit te voeren. Het project bevindt zich nog in de beginfase en er is geen concreet plan voor de ontwikkeling van specifieke producten, citeert het bericht uit een interview met Babushkin. Musk en Babushkin waren niet direct bereikbaar voor commentaar. De grote technologiebedrijven verwachten grote winsten van de nieuwe technologie, die via OpenAI's ChatGPT bij het grote publiek bekend werd.

Musk, die samen met Silicon Valley-investeerder Sam Altman OpenAI oprichtte als een non-profit startup in 2015, verliet de raad van bestuur van het bedrijf in 2018, maar noemde ChatGPT "griezelig goed". De op tekst gebaseerde chatbot kan binnen enkele seconden volledige teksten maken op basis van enkele trefwoorden.

In de strijd om de top van AI starten dagelijks dagelijks nieuwe bedrijven op deze markt. Ze verwachten mega-winsten door deze technologie, die wereldwijd bekendheid kreeg door ChatGPT. De nieuwste uitdager heet "HunyuanAide" en wordt ontwikkeld door Tencent, aldus ingewijden.

Hiervoor heeft 's werelds grootste aanbieder van videogames een ontwikkelteam samengesteld. Volgens een bericht in de Chinese krant behaalde deze AI-software afgelopen november een record in een test van zijn begrip van de Chinese taal. 

Consument wil wasmachine zelf kunnen repareren

Eén op de 3 Nederlanders repareert de wasmachine zelf of laat hem repareren in plaats van dat ze het apparaat vervangen. Vooral consumenten onder de 40 jaar gaan zelf aan de slag met de reparatie van hun wasmachine.

Dat blijkt uit onderzoek dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft laten uitvoeren door I&O Research. Doel van het onderzoek was om te bepalen op welk deel van de ecodesign-regelgeving de ILT haar toezicht kan richten om het grootste maatschappelijke effect te bereiken.

Ouderdom machine
Van de Nederlanders die in de afgelopen 3 jaar een defect aan hun wasmachine hadden - na een levensduur van gemiddeld 11 jaar - heeft de helft direct een nieuwe wasmachine aangeschaft. Wanneer de wasmachine wordt gerepareerd, dan worden 4 op de 10 van deze reparaties door Nederlanders zelf uitgevoerd. Driekwart van de Nederlanders die afziet van reparatie doet dit vanwege de ouderdom van de wasmachine.

Kosten
Redenen om de wasmachine te (laten) repareren zijn kostenbesparing, tevredenheid over de huidige wasmachine en dat het beter is voor het milieu. Voor 1 op de 5 Nederlanders zijn de kosten voor onderdelen reden om de wasmachine niet te (laten) repareren, net als de kosten voor een monteur. In de regelgeving wordt overigens geen eis gesteld aan de kosten van een reserveonderdeel of de kosten van reparatie.

‘Right to repair’
De EU-verordening 2019/2023 over ecodesign verplicht fabrikanten om een aantal reserveonderdelen voor wasmachines beschikbaar te stellen. Het zogenoemde ‘right to repair’ (recht op repareerbaarheid) is een nieuw onderdeel in deze regelgeving. De lijst van onderdelen die de fabrikant verplicht moet leveren aan de consument lijkt te beperkt. Want de consument die zelf repareert, voert voornamelijk reparaties uit met onderdelen die niet op dit lijstje staan. In de meeste gevallen kunnen zij via onafhankelijke (web)winkels toch aan de onderdelen komen.

Circulaire economie
Consumenten blijken op het gebied van repareerbaarheid meer te willen dan waartoe fabrikanten nu verplicht zijn. Door wasmachines te (laten) repareren, verminderen consumenten het gebruik van nieuwe grondstoffen en dragen ze bij aan een circulaire economie. De Europese Unie werkt aan uitbreiding van het recht op repareerbaarheid. De ILT volgt deze ontwikkeling en zal toezicht houden op de naleving van de verwachte nieuwe regelgeving.

89% van de Nederlanders vindt de Grondwet belangrijk

89% van de Nederlanders vindt het belangrijk dat we een Grondwet hebben. De vrijheid van meningsuiting, stemrecht en recht op privacy worden gezien als de belangrijkste grondrechten. En 80% van de Nederlanders vindt dat de Grondwet beter bekend moet zijn bij alle burgers van Nederland.

Dat blijkt uit een publiekspeiling die het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft uitgevoerd over de Grondwet.

Een van de inhoudelijke richtingwijzers van het ministerie van BZK is het bevorderen van een sterke en levendige democratie. De Grondwet is hier een belangrijke pijler voor. Het is echter niet goed bekend in hoeverre burgers in hun dagelijks leven bezig zijn met de Grondwet en hun grondrechten. Om dit in kaart te brengen heeft BZK een korte publiekspeiling (flitspeiling) uitgevoerd onder ruim 1.000 inwoners van Nederland.

Minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties): “De Grondwet is de basis van onze democratie, vormt het fundament van onze samenleving en weerspiegelt onze gemeenschappelijke identiteit. In de Grondwet staan je grondrechten, die voor iedereen in Nederland gelden. Betere bekendheid van de Grondwet en de grondrechten vinden Nederlanders terecht belangrijk. Om die reden schenken we in het jaar 2023 op meerdere manieren aandacht aan de Grondwet, die dit jaar 175 jaar bestaat.”

Algemeen beeld flitspeiling
Uit de flitspeiling komt naar voren dat het belang van het hebben van een Grondwet voor veel burgers nog altijd evident is. Het biedt voor de meeste mensen het gevoel van bescherming. Het vertrouwen in de Grondwet is eveneens vrij groot. Tegelijk is opvallend dat veel mensen het idee hebben dat zij er in het dagelijks leven niet veel mee te maken hebben (gehad). Hoewel een grote groep denkt de inhoud niet goed te kennen, hebben de meeste burgers wel een duidelijk beeld wat de Grondwet is en kan men bestaande van niet-bestaande grondrechten goed onderscheiden. Veel mensen vinden dat er meer aandacht gegeven moet worden aan de Grondwet: Een groot deel vindt dat (83%) jongeren les moeten krijgen over wat er in de Grondwet staat en dat de Grondwet beter bekend moet zijn bij alle burgers van Nederland (80%). Daarbij zou een grote groep zelf ook wel meer (toegepaste) informatie willen hebben.

Enkele andere uitkomsten:

  • Vrijwel iedereen (89%) vindt het hebben van een Grondwet belangrijk. Een klein deel (7%) staat er neutraal in en slechts 3% vindt het niet belangrijk.
  • Ongeveer drie op de vijf voelt zich (zeer) goed beschermd door de grondrechten in Grondwet. 28% oordeelt hier neutraal over. Slechts 6% voelt zich (zeer) slecht beschermd.
  • Veel mensen geven aan te maken hebben gehad met ‘grondrechtenschending’, zoals agressie/geweld (23%), bedreiging/intimidatie (22%) of discriminatie (18%). Echter, een meerderheid (52%) zegt nog nooit te maken te hebben gehad met dit soort vervelende situaties.
  • De toevoeging van de Algemene Bepaling uit 2022 wordt door een grote meerderheid (72%) gezien als belangrijk. 30% zegt zelfs zeer belangrijk. En slechts 2% zegt het zeer onbelangrijk te vinden.

175 jaar Grondwet
Dit jaar is het 175 jaar geleden dat de Grondwet van 1848 van kracht werd. Deze Grondwet wordt gezien als een belangrijke mijlpaal. En het is 40 jaar geleden dat de grote grondwetswijziging van 1983 plaatsvond. Daarom wordt er in 2023 op een aantal manieren bijzondere aandacht besteed aan de Grondwet. Zo zullen op zaterdag 3 juni in ieder geval het Kabinet van de Koning, de Hoge Raad, de Raad van State worden opengesteld. Daar zal met het publiek worden gesproken over vragen zoals wat het in de praktijk betekent dat Nederland een democratische rechtsstaat is. En hoe we dat hebben vormgegeven, hoe een wet tot stand komt, wie de regering controleert en hoe onze rechtspraak werkt. Ook het voorlichtingscentrum ProDemos zal binnen zijn reguliere werkzaamheden gericht op jongeren aandacht schenken aan de viering van 175 jaar Grondwet, zoals in de rondleidingen door de begeleiders en in spel- en lesmateriaal.

Naast de verjaardag van de Grondwet speelt de Grondwet deze kabinetsperiode een belangrijke rol vanwege vernieuwingen die deze kabinetsperiode geagendeerd staan. Zo zijn in deze kabinetsperiode reeds zeven grondwetswijzigingen aangenomen, waaronder het toevoegen van een Algemene Bepaling aan de Grondwet ('De Grondwet waarborgt de grondrechten en de democratische rechtsstaat'), het recht op een eerlijk proces en de uitbreiding van de discriminatiegronden van artikel 1 met handicap en seksuele gerichtheid. Ook is het door deze grondwetsherziening mogelijk geworden dat Nederlanders in het buitenland invloed kunnen uitoefenen op de samenstelling van de Eerste Kamer, via speciaal daarvoor ingerichte kiescolleges. De Eerste Kamer wordt dit jaar opnieuw gekozen, dus van deze grondwetsherziening zijn de eerste resultaten op korte termijn te zien. In april gaat de Tweede Kamer debatteren over de invoering van constitutionele toetsing, dus over de vraag in hoeverre de rechter ‘gewone’ wetten kan gaan toetsen aan de Grondwet om zo de individuele rechtsbescherming van mensen te vergroten.

Energiesteun voor mkb'ers vanaf eind maart beschikbaar voor aanvraag

Midden - en kleinbedrijven (mkb) die vanwege hun product of dienst veel energie moeten gebruiken, zoals de bakker of de stomerij, kunnen vanaf 21 maart bij de overheid een aanvraag doen voor een tegemoetkoming vanwege hun energiekosten. De energiesteun is goed voor 50 procent van de kosten vanaf de door de overheid gestelde drempelprijs. Zo meldt AT5

Voordat de zaken in aanmerking komen voor de compensatie moeten zij eerst aan meerdere voorwaarden voldoen. Zo moeten de kosten van de gebruikte energie van het bedrijf voor minimaal 7 procent van de omzet gelden. Daarnaast moet het een bedrijf uit de mkb-sector zijn. Daarbij wordt er gekeken of de onderneming onder een aantal werknemers zit en wat de omzet is, minder dan 250 werknemers en hoogstens een jaaromzet van 50 miljoen euro. 

Maximaal 160.000 euro
Bedrijven die voldoen aan alle voorwaarden kunnen de energiesteun aanvragen. Deze bedraagt maximaal voor 160.000 euro. De energiekosten worden vanaf de drempelprijs, 1,19 euro voor gas per kubieke meter en 0,35 euro voor elektriciteit per kilowattuur, vergoed.

 Een mkb-onderneming kan één keer de aanvraag doen en deze geldt dan voor de periode over november 2022 tot en met december 2023. Vanaf 21 maart tot en met 2 oktober kan de aanvraag worden gedaan. 

In het nauw
In september vorig jaar sprak AT5 met middenstanders die in het nauw werden gedreven door de stijgende energieprijzen. De ondernemers zagen de aanpassingen van hun nieuwe energiecontracten met angst en beven tegemoet. Zij zeiden toen dat de politiek moest gaan ingrijpen. 

De reden dat de regeling uiteindelijk even op zich liet wachten was omdat het kabinet de steun alleen aan een afgebakende groep wilde geven en dat goed moest regelen. Daarnaast moest het kabinet toestemming krijgen van de Europese Unie voor het plan. 

Rechtbank laat gebiedsverbod klimaatactivisten ER deels in stand

De rechtbank Den Haag heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaken van acht klimaatactivisten tegen het gebiedsverbod dat de officier van justitie aan hen heeft opgelegd op 26 januari 2023. Het gebiedsverbod houdt in dat de activisten gedurende 90 dagen niet op de A12/Utrechtsebaan en de directe omgeving daarvan mogen komen. Het gebiedsverbod is opgelegd omdat de activisten hebben opgeroepen tot blokkades van de A12. 

Ernstige verstoring van de openbare orde
Een gebiedsverbod kan worden opgelegd aan iemand die ervan wordt verdacht dat hij de openbare orde ernstig heeft verstoord. Het alleen oproepen tot een blokkade van de A12 is nog geen ernstige verstoring van de openbare orde, oordeelt de rechtbank, maar die blokkade zelf is dat wel. Drie van de acht activisten hebben alleen opgeroepen tot een blokkade op 28 januari 2023. Toen het gebiedsverbod aan hen werd opgelegd, moest die blokkade dus nog plaatsvinden. Zij hadden de openbare orde op dat moment (nog) niet verstoord en het gebiedsverbod kan daarom in hun geval niet in stand blijven. Bij de andere vijf activisten ligt dat anders, omdat zij ook hebben opgeroepen tot eerdere blokkades, die al vóór het opleggen van het gebiedsverbod hadden plaatsgevonden.

Terechte inbreuk op het demonstratierecht
In de zaken van de andere vijf activisten heeft de rechtbank het gebiedsverbod aan het demonstratierecht getoetst. De activisten willen namelijk demonstreren op de A12/Utrechtsebaan, wat hun door de gebiedsverboden wordt verboden. De rechtbank oordeelt dat de inbreuk op het demonstratierecht gerechtvaardigd is in het belang van de verkeersveiligheid. De A12/Utrechtsebaan is een drukke belangrijke verkeersader, zonder afslagen, waar 70 km/uur mag worden gereden. Een blokkade op die weg kan dus leiden tot verstorende en gevaarlijke situaties. Het belang om dat te voorkomen weegt in dit geval zwaarder dan het demonstratierecht.

Overige straten in de omgeving
De rechtbank oordeelt anders voor de straten in de directe omgeving van de A12/Utrechtsebaan. Daar zou wel enige overlast zijn door een blokkade, maar die is naar verwachting veel minder ernstig. Een gebiedsverbod voor die straten is daarom disproportioneel.

Enorme winst farmaceuten door miljardeninvesteringen overheden

De enorme winsten van farmaceutische bedrijven tijdens de coronapandemie zijn grotendeels te danken aan miljardeninvesteringen vanuit overheden, concludeert Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) in een nieuw rapport. In de contracten met onder meer vaccinmakers Pfizer en Moderna ontbraken afspraken om extreme winsten te voorkomen.

Pfizer maakte op covidproducten 35 miljard dollar nettowinst in 2021 en 2022. Moderna en BioNTech verdienden allebei zo’n 20 miljard dollar en het Chinese farmaceutische bedrijf Sinovac inde ongeveer 15 miljard dollar. AstraZeneca en Johnson & Johnson kozen ervoor om hun vaccins zonder winstoogmerk te verkopen, schrijft SOMO. Meer hierover bij Skipr

Rechter doet geen uitspraak over rookverbod GgzE

De kantonrechter in Eindhoven heeft besloten geen uitspraak te doen over het rookverbod dat GgzE heeft ingevoerd, meldt het Eindhovens Dagblad. Vier cliënten van de ggz-aanbieder deden een beroep op de kantonrechter om het antirookbeleid terug te draaien.

Sinds 1 juli 2022 mogen cliënten niet meer roken op het terrein en in de gebouwen van de zorginstelling. Maar dit was nog niet verwerkt in de huisregels van de gesloten kliniek De Woenselse Poort. Van de vier cliënten werden drie met zorgmachtiging geplaatst in de instelling en de vierde kreeg tbs met maatregelen opgelegd van de rechter.Lees verder bij Skipr

Vastelastenbond: 'Groeiend wantrouwen overheid verhoogt aantal WOZ-bezwaren'

Circa 67 procent van alle WOZ-bezwaren (WOZ-Waarde Onroerende Zaken) wordt gedaan omdat burgers hun vraagtekens zetten bij de berekening van de WOZ-waarde door hun gemeente. Dat blijkt uit een enquête van consumentenorganisatie de Vastelastenbond. Het grootste deel van de ingediende bezwaren – zo’n 35 procent - wordt gedaan omdat burgers het niet eens zijn met de hoogte van de beschikking.

Zo’n 25 procent van de ondervraagden gaf aan zekerheid te willen of de verstuurde beschikking wel klopte en voor 7 procent was bezwaar maken zelfs een principekwestie geworden. Directeur Dirk-Jan Wolfert stelt dat gemeenten transparanter moeten zijn: “Door beter te communiceren en een duidelijk taxatieverslag toe te voegen, kan de overheid het vertrouwen van burgers terugwinnen en het aantal WOZ-bezwaren terugdringen.”

  • Onderzoek Vastelastenbond: Verschillende motieven bezwaar maken
  • 67 procent WOZ-bezwaren gedaan uit groeiend wantrouwen overheid
  • Gemeenten vaak niet transparant in waardebepaling
  • Bezwaar maken dit jaar extra belangrijk door 17% stijging WOZ

‌De enquête werd door 3.394 mensen ingevuld. Lastenverlaging was de motivatie van 10 procent van de ingediende bezwaren. Voor nog eens 6,9 procent was bezwaar maken via WOZ-adviesbureaus een manier om hun slagingskans te vergroten. De overige bezwaarmakers gaven geen redenen aan waarom ze bezwaar maakten.

Het wantrouwen richting de overheid wordt gevoed door onduidelijke communicatie blijkt uit de enquête. “Wanneer het om waardebepaling en transparantie gaat, laten sommige gemeenten (zoals in Twente en Groningen ) steken vallen”, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de consumentenorganisatie. “Als de gemeente standaard een taxatieverslag toevoegt en de burger meeneemt in de besluitvorming voorkomt dat onduidelijkheid. Vaak mist een onderbouwing van de WOZ-waarde en dat is jammer.”

Betere onderbouwing
WOZ-adviseur Nard Elfers van Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB) liet Ortec Finance weten dat betere communicatie de sleutel is tot acceptatie van de WOZ-waarde. Dat begint bij het uitbreiden van het taxatieverslag: “In onze ogen betekent dit dat je gaat kijken naar de informatiebehoefte vanuit de klant. De uitdaging is om een zo groot mogelijke groep geïnteresseerden van informatie te voorzien.” 

De interesse in bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking is dit jaar groter dan voorgaande jaren merkt de directeur van de Vastelastenbond: “Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat een daling van de WOZ-waarde niet alleen leidt tot lagere gemeentelijke heffingen, maar dat ze ook nog eens besparen op inkomstenbelasting. In deze dure tijd is dat een fijn vooruitzicht.”

Interesse in bezwaar maken vergroot
De WOZ-waarde stijgt dit jaar met 17 procent. Die forse stijging wordt deels opgevangen met de verlaging van de onroerendzaakbelasting (OZB) van 10 procent, maar dit betekent alsnog een lastenverzwaring van 7 procent. Uit een steekproef onder 342 gemeenten blijkt dat huishoudens dit jaar meer gemeentelijke belasting betalen. “Per saldo is bijna elke Nederlander dit jaar duurder uit”, zegt Wolfert. “We raden iedereen dan ook aan om de WOZ-beschikking goed te controleren.”

Bezwaar maken, is dankzij verbeteringen aan de kant van verschillende gemeenten en toegang tot specialistische WOZ-bureaus eenvoudiger geworden. Veel van deze bureaus maken een WOZ-taxatie en bezwaarschrift op maat. “Dankzij deze partijen maken huishoudens ruim twee keer zo veel kans op een succesvol bezwaar blijkt uit het onderzoek ‘Van beroep in bezwaar. Werkwijze en verdienmodel ‘no cure no pay’ bedrijven WOZ en BPM op 12 februari 2021’ van kennisinstituut Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum ( WODC )”, besluit Wolfert.

Meer meldingen seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg en jeugdhulp

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) kreeg vorig jaar 240 meldingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag door een zorgverlener richting een cliënt of patiënt in de zorg en de jeugdhulp. Dat is een derde meer dan in 2021 (180 meldingen). De meeste meldingen kwamen uit de gehandicaptenzorg (50) en de geestelijke gezondheidszorg (50), gevolgd door de eerstelijnszorg (40) en de jeugdhulp (40). Maar ook in de wijkverpleging, verpleeghuizen en in ziekenhuizen komt het voor.

De stijging hoeft niet te betekenen dat er ook meer seksueel grensoverschrijdend gedrag was. De inspectie vermoedt dat het nu eerder gemeld wordt, door de vele aandacht voor het onderwerp. Maar nog steeds is het werkelijke aantal gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag waarschijnlijk veel hoger dan het aantal meldingen.

Het mag niet, het mag nooit
De vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag verschillen: seksueel getinte berichten of opmerkingen, onnodige aanrakingen, onnodige ontkleding of onderzoek, seksueel contact, aanranding of verkrachting.

Ook ‘gewenste’ seksuele intimiteiten waarbij een zorgverlener is betrokken zijn grensoverschrijdend. Want een zorgrelatie is gebaseerd op vertrouwen en veiligheid. Iemand die zorg of hulp nodig heeft is altijd afhankelijk van degene die de zorg verleent. Er is sprake van een scheve machtsverhouding. Daarom is seksuele intimiteit tussen zorgverlener en cliënt nooit toegestaan. Het kan de cliënt ernstig beschadigen en gevolgen hebben voor de zorg. Elke vorm van seksualiteit tussen cliënt en zorgverlener is grensoverschrijdend en valt onder geweld in de zorgrelatie.

Bewustzijn, preventie en interventie
Vaak ligt de nadruk bij seksueel grensoverschrijdend gedrag op ingrijpen nadat er iets is gebeurd. Ook een oude brochure van de inspectie uit 2016 ging vooral daarover. Maar erkennen dat seksueel grensoverschrijdend gedrag ook in de zorg voorkomt en daarover praten, helpt om veilige zorgrelaties en vertrouwen in de zorg te houden. Het onderwerp bespreken kan bijvoorbeeld in teamvergaderingen, in personeelsgesprekken of in contact met vertrouwenspersonen.

Sommige zorgverleners vertonen doelbewust seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar meestal ontstaat het niet met een vooropgezette bedoeling. Een zorgverlener komt langzaam in een grijs gebied en neemt schijnbaar onschuldige beslissingen die eindigen in het overschrijden van de grens. De inspectie wil daarom bredere aandacht voor het voorkomen ervan. De nieuwe brochure Het mag niet, het mag nooit van de inspectie legt daar meer de nadruk op.

Rol van de inspectie
Aandacht voor bewustwording en het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag is een onderwerp in gesprekken met bestuurders en zorgaanbieders. Tegelijkertijd blijft de inspectie het handelen beoordelen van een zorgverlener waarover een melding komt. De inspectie stimuleert opleidingen, koepels en beroepsverenigingen om samen bij te dragen aan bewustzijn en preventief beleid. Ook bespreekt de inspectie met het veld wat de beste manier is om de aandacht voor bewustwording, preventie en interventie vast te houden en te vergroten.

Elden Ring: Shadow of the Erdtree aangekondigd

From Software kondigt Elden Ring: Shadow of the Erdtree aan, de eerste DLC voor Elden Ring. En...dat was het helaas ook. Buiten onderstaand artwork is er verder geen informatie, trailer of release date bekendgemaakt.

Hopelijk hoeven we niet lang te wachten op meer informatie, maar fans zijn ongetwijfeld blij om te weten dat er meer Elden Ring in de pijplijn zit.

Studio achter Forspoken is binnenkort niet meer

Square Enix kondigt een kleinschalige reorganisatie aan, waarmee Luminous Productions wordt opgenomen binnen Square Enix Co., LTD. Simpel gezegd houdt de studio hiermee op te bestaan en wordt het team opgenomen in de andere ontwikkelingsstudio's van Square Enix. Dit moet per 1 mei 2023 gebeurd zijn.

De studio bracht onlangs nog Forspoken uit, maar dat bleek een kritische en commerciële tegenvaller te zijn. De ingreep van Square Enix komt dan ook niet onverwacht, maar wellicht wel iets sneller dan verwacht.

forspoken

Aantal bijstandsontvangers in 2022 verder gedaald

Eind december 2022 kregen 394.000 mensen tot de AOW-leeftijd een algemene bijstandsuitkering. Dat zijn er 14.000 minder dan een jaar eerder, een daling van ruim 3 procent. In 2021 daalde het aantal mensen met een bijstandsuitkering met bijna 5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Onder 27- tot 45-jarigen daalde het aantal bijstandsontvangers in 2022 relatief het meest, bij 45-plussers het minst. Dit blijkt uit nieuwe, voorlopige cijfers van het CBS.

In 2021 en 2022 daalde het aantal mensen met een bijstandsuitkering in totaal met 34.000. In 2020, het jaar waarin de coronacrisis uitbrak, kwamen er in een jaar tijd ruim 13.000 bijstandsgerechtigden bij. Van 2016 tot en met 2019 daalde het aantal met bijna 50.000. In de periode daarvoor (2009 tot 2016) was het aantal mensen met een bijstandsuitkering juist gestegen.

Vooral onder 27- tot 45-jarigen minder bijstandsontvangers
Onder alle leeftijdsgroepen waren er eind 2022 minder bijstandsontvangers dan een jaar eerder. Bij mensen van 27 tot 45 jaar was de daling het sterkst: ruim 6 procent, een afname van ruim 9.000. In andere leeftijdsgroepen was de daling minder sterk. Bij jongeren tot 27 jaar nam het aantal bijstandsontvangers met ruim 1.000 af (-4 procent). Bij 45-plussers nam het aantal bijstandsontvangers met bijna 4.000 af (-2 procent).

Uitstroom bijstand groter dan instroom
De verandering van het aantal bijstandsontvangers is het verschil tussen instroom en uitstroom. De nieuwste cijfers hierover gaan over het derde kwartaal van 2022. In dat kwartaal stroomden meer mensen de bijstand uit dan in: 23.200 uitstromers en 20.600 instromers. Ook in de eerste twee kwartalen van 2022 verlieten meer mensen de bijstand dan erin terechtkwamen.

De uitstroom uit de bijstand door het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd zit niet in deze cijfers. In het tweede kwartaal en derde kwartaal van 2022 verlieten in totaal bijna 3.200 mensen de bijstand omdat ze de AOW-leeftijd bereikten. Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd met drie maanden verhoogd naar 66 jaar en 7 maanden. In het eerste kwartaal was er daardoor geen uitstroom door het bereiken van de AOW-leeftijd.

Wetsvoorstel: Betere bescherming tegen mensenhandel

De strafbaarstelling van mensenhandel wordt uitgebreid en eenvoudiger. Hierdoor kunnen daders beter worden opgespoord en vervolgd. Slachtoffers van mensenhandel en arbeidsuitbuiting worden zo beter beschermd. Dit staat in het wetsvoorstel dat staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg mede namens minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip vandaag ter consultatie aanbiedt.

Daders beter vervolgen
Een belangrijk onderdeel van het wetsvoorstel is het beter strafbaar stellen van ernstige misstanden op de werkvloer. Hiervoor wordt een nieuw misdrijf in de wet opgenomen, namelijk ‘ernstige benadeling’. Dit zorgt ervoor dat daders strafbaar zijn als zij op de werkvloer misbruik maken van een kwetsbare positie.

Staatssecretaris Eric van der Burg: “Mensenhandel leidt tot persoonlijke tragedies en is schadelijk voor de samenleving als geheel. Het is aan ons om slachtoffers te beschermen. Daders van mensenhandel en uitbuiting moeten hard worden aangepakt.”

Naast misbruik dient er sprake zijn grove benadeling zoals substantiële onderbetaling, overtreding van de arbeidsduur en tijden, slechte huisvesting of vrijheidsbeperkingen zoals inname van een paspoort. Deze schrijnende misstanden kunnen op dit moment moeilijk worden aangepakt via het strafrecht. Kwetsbare groepen zoals arbeidsmigranten zijn hier vaak de dupe van.

“Nog te vaak hebben arbeidsmigranten te maken met misstanden op de werkvloer en te maken hebben met ondermaatse huisvesting. Alleen de drempel om daders strafrechtelijk te vervolgen is te hoog terwijl er maatschappelijk ongewenste situaties worden aangetroffen. Met dit wetsvoorstel wordt het makkelijker daders te vervolgen voor ernstige misstanden in werk- en leefomstandigheden. Het is een nieuwe stap om de positie van arbeidsmigranten in Nederland te verbeteren.” aldus minister Karien van Gennip van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Ook verruimt dit wetsvoorstel de mogelijkheden om daders die financieel profiteren van mensenhandel aan te pakken. Daarnaast wordt duidelijker omschreven welk gedrag strafbaar is. Hierdoor kunnen de organisaties die ermee moeten werken er beter mee uit de voeten, zoals de politie, de Nederlandse Arbeidsinspectie, het openbaar ministerie en de rechtspraak.

Brede aanpak mensenhandel
Het wetsvoorstel maakt onderdeel uit van de bredere aanpak tegen mensenhandel. Er wordt namelijk flink geïnvesteerd in het programma ‘Samen tegen mensenhandel’. Dit programma brengt verschillende partijen samen in de gezamenlijke strijd tegen mensenhandel. Zo wordt er een belangrijke bijdrage geleverd aan het vergroten van bewustwording van het voorkomen van mensenhandel.

Consultatie
Wilt u reageren op dit onderwerp? Het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nodigt belanghebbenden uit om te reageren. Met deze input kan het wetsvoorstel verder worden verbeterd. De internetconsultatie staat gedurende 8 weken open.

FOK! Wat een weer: kans op natte sneeuw

winterbanner

Goede morgen!

De ochtend begint met plaatselijk natte sneeuw of regen, in het zuidoosten is de zon te zien. De wind is vandaag weinig van betekenis. Ook vanmiddag begint niet droog overal, het wordt ongeveer 5 graden. 

Vanavond klaart het dan op, op het noordwesten na. De wind is onverandelijk van betekenis. In de nacht naar woensdag kan het platselijk mistig worden, de temperatuur loopt uit van 2 graden boven het vriespunt op de wadden tot -5 in het oosten.

De vooruitzichten zijn vrij stabiel; overdag 4 tot 8 graden en minima van -2 tot 3 graden, in de loop van volgende week meer kans op neerslag.

Het Noorderlicht gespot in Egmond aan Zee. (Foto: Starhopper)
Het Noorderlicht gespot in Egmond aan Zee. (Foto: Starhopper)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
review
Mortal Kombat 1
©FOK.nl e.a.