FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 27 februari 2023

Afvoer verontreinigd afval na treinramp Ohio stilgelegd door capaciteitsproblemen

De schoonmaakwerkzaamheden na de ontsporing van ruim 30 treinwagons in Oost-Palestine, Ohio zijn opgeschort. Op 3 februari zijn achtendertig wagons van een goederentrein door een gebroken as ontspoord. Er zijn bij de treinramp veel giftige stoffen vrijgekomen. Na het ongeluk zijn giftige chemicaliën in de bodem nabij de crash en in waterwegen in het gebied aangetroffen.

Onder de bevolking heerst veel onrust over de gevolgen voor hun gezondheid en hun leefmilieu. Sommige geëvacueerde inwoners geven aan dat ze het nog steeds niet veilig genoeg vinden om naar huis terug te keren – ook al zeggen Norfolk Southern Spoorwegen en de Environmental Protection Agency (EPA) dat dit geen problemen op zal leveren. 

Vanwege capaciteitsproblemen bij de afvalverwerking door de enorme hoeveelheid aan chemisch verontreinigd afval  van de ramp ziet de EPA zich gedwongen om de afvoer van het verontreinigde afval (water) door Norfolk Southern tijdelijk op te schorten.

O! gij wreed noorderlicht

O gij wreed Noorderlicht.

Ik keek uit naar u, zo verlicht.

Ik zag echter geen steek, hoe beloofd verlicht.

Vanuit mijn streek.

Misschien door 'lichtvervuiling', of een andere moderne vuige streek.

Houd ik nu maar noodgedewonnen ene 'preek'.

Maer wie maelt daar nu om...

Als het gaet om het voortbestaan van het mensendom.

Het alfa roofdier, dát zijn zijn wij.

Welke godelijke interventie....

pleit daar ons ooit van vrij?

Britten bereiken overeenstemming met EU over doorvoer naar Noord-Ierland

De Britse premier Rishi Sunak heeft na vier maanden onderhandelen een akkoord met de EU bereikt om de door de Brexit ontstane problemen met doorvoer naar Noord-Ierland vanuit de EU op te lossen. Hij presenteerde het plan op een persconferentie die hij samen met Ursula von der Leyen gaf. 

Sunak vertelde dat het zogenoemde Windsor Framework akkoord in principe neerkomt op het indelen in twee verschillende goederenstromen: een groene en een rode stroom. Goederen die als eindbestemming Noord-Ierland hebben, kunnen zonder tijdrovende en administratief ingewikkelde controles worden doorgevoerd. Voor goederen die vanuit het VK naar Ierland moeten, blijft de douanecontrole in Noord-Ierland gewoon in stand. Meer hierover bij de NOS.

Vijfde goud op rij voor Duitse schansspringers in gemengde landenwedstrijd

In het Sloveense Planica is tijdens het wereldkampioenschap in de noordse sporten door de schansspringers gestreden om de wereldtitel op de gemengde landenwedstrijd. Dat werd behoorlijk spannend, met vijf landen die vooraf serieuze aanspraak leken te maken op het eremetaal.

Het was spannend in de eerste ronde, met drie teams die nog volop om de winst streden. Met Anna Odine Strøm, Johann André Forfang, Thea Minyan Bjørseth en Halvor Egner Granerud voerde Noorwegen het veld aan, op de voet gevolgd door het Duitsland van Selina Freitag, Karl Geiger, Katharina Althaus en Andreas Wellinger en Slovenië met Nika Kriznar, Timi Zajc, Ema Klinec en Anze Lanisek. Oostenrijk (Chiara Kreuzer, Jan Hörl, Eva Pinkelnig, Stefan Kraft) en Japan (Nozomi Maruyama, Naoki Nakamura, Yuki Ito, Ryoyu Kobayashi) waren verder de enige twee teams die nog enig uitzicht hadden op eremetaal.

Kriznar sprong een geweldige tweede ronde en hielp Slovenië naar de leiding, vlak voor het Noorwegen van Strøm en Duitsland met Freitag - Oostenrijk en Japan, met Kreuzer en Maruyama, bleven nog hopen. Zajc hield de Slovenen aan de leiding, Forfang en Geiger leverden wat in, maar kropen voor Noorwegen en Duitsland wel naar elkaar toe en Hörl hield Oostenrijk in de strijd - Japan haakte met Nakamura toch wat af.

Tot schrik van het thuispubliek had Klinec grote moeite om overeind te blijven, hoewel dat nog wel net lukte. Althaus sprong Duitsland echter indrukwekkend naar de leiding, voorbij Bjørseth namens Noorwegen en de onfortuinlijke Klinec - Pinkelnig kon het gat voor Oostenrijk niet echt dichten. Kraft haalde voor Oostenrijk plek vier definitief binnen, Zajc sprong Slovenië in elk geval naar een medaille. Granerud verstevigde het Noorse zilver, waarna Wellinger het voor Duitsland af moest maken. Zo geschiedde: goud voor Duitsland, zilver voor Noorwegen en brons voor Slovenië.

DLC voor Pokémon Scarlet en Pokémon Violet aangekondigd

In The Hidden Treasure Of Area Zero duiken fans dieper in de wereld van Pokémon Scarlet of Pokémon Violet tijdens twee verschillende avonturen. Deel 1: The Teal Mask wordt in het najaar van 2023 uitgebracht, en Deel 2: The Indigo Disk verschijnt op een later moment. Fans kunnen The Hidden Treasure Of Area Zero vanaf nu in de Nintendo eShop bestellen.

"We zijn heel dankbaar dat miljoenen Trainers ter wereld ervoor gekozen hebben om de uitgestrekte regio Paldea te gaan verkennen", aldus Tsunekazu Ishihara, President en CEO van The Pokémon Company. "In The Hidden Treasure Of Area Zero maken fans een tocht naar Kitakami, een land waar ze nieuwe Pokémon en boeiende personages zullen leren kennen. Ik hoop van harte dat Trainers die aan dit nieuwe avontuur beginnen, dezelfde spanning voelen en evenveel plezier zullen hebben als toen ze hun eerste Pokémon ontmoetten."

Spelers kunnen hun huidige save-gegevens van Pokémon Scarlet of Pokémon Violet gebruiken om hun avontuur in The Hidden Treasure Of Area Zero voort te zetten. In deze nieuwe downloadbare content verlaten spelers de regio Paldea. In Deel 1: The Teal Mask gaan spelers op schoolreis naar Kitakami, een land waar ze meedoen aan een gezamenlijk outdoorstudieprogramma van hun academie en een andere school. In Deel 2: The Indigo Disk reizen spelers als uitwisselstudent af naar de Blueberry Academy, een zusterschool van hun eigen academie. Terwijl beide delen afzonderlijke verhaallijnen hebben, vertellen ze samen één overkoepelend verhaal.

In Deel 1: The Teal Mask worden spelers uitgekozen voor een schoolreis die elk jaar samen met een andere school wordt georganiseerd. Ze gaan naar Kitakami, een land waar een enorme berg hoog oprijst en de mensen aan de voet hiervan wonen. Het is een uitgestrekte oase van rust met rijstvelden en appelgaarden. De schoolreis blijkt samen te vallen met een festival dat tijdens dit jaargetijde altijd in het dorp in Kitakami plaatsvindt. Door de talrijke straatverkopers en kramen heerst er een grote drukte. Spelers ontmoeten nieuwe vrienden en Pokémon, terwijl ze de mysteries achter de volksverhalen van dit land proberen te ontrafelen.

In Deel 1: The Teal Mask en Deel 2: The Indigo Disk kunnen spelers 230 bekende Pokémon uit andere regio's tegenkomen die nog niet in Pokémon Scarlet en Pokémon Violet verschenen zijn. Hiertoe behoren Pokémon die spelers via Pokémon HOME naar hun spel over kunnen brengen of die ze via ruilen verkregen hebben. Verder ontmoeten spelers de nieuwe Legendary Pokémon Ogerpon in Deel 1: The Teal Mask en Terapagos in Deel 2: The Indigo Disk. In Deel 1: The Teal Mask maken ook de drie Pokémon Okidogi, Munkidori en Fezandipiti hun opwachting. Ze zijn bij de bewoners van het dorp geliefd als helden die Kitakami in het verleden beschermd hebben. Om hun dankbaarheid te betuigen, hebben de bewoners stenen standbeelden van hen laten maken.

Spelers die The Hidden Treasure Of Area Zero uiterlijk dinsdag 31 oktober 2023 kopen, krijgen een seriecode voor een speciaal cadeau: een Hisuian Zoroark met drie speciale kenmerken. Deze Hisuian Zoroark kan via de normale gameplay de aanval Happy Hour leren en beschikt daarnaast over Tera Blast, Bitter Malice en Nasty Plot. Hij heeft het teken 'Charismatic' en zijn Tera-type is 'Dark'. De seriecode is geldig tot en met donderdag 29 februari 2024.

AI Picture Gallery #131

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #871

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Noorderlicht zichtbaar boven Nederland, vanavond weer een kans

Op verschillende plekken in Nederland was afgelopen nacht het noorderlicht te zien. Onder meer in Drenthe, Groningen, Gelderland, Friesland, Noord-Holland maar ook in Noord-Brabant konden liefhebbers een glimp van het poollicht opvangen.

Aankomende nacht is er weer een kans om in ons land een glimp van het noorderlicht op te vangen tussen 21.00 uur en 3.00 uur vannacht. Zoek een plaats op met zo min mogelijk 'lichtvervuiling'.

Het noorderlicht is een geomagnetisch lichtverschijnsel in de bovenste lagen van de aardatmosfeer en normaliter alleen in de Scandinavische landen in de winter zichtbaar. 

Ook op het forum WKN raakt men niet uitgesproken over dit natuurfenomeen, er zijn tevens mooie foto's te zien. 

Winstbelasting bezorgt overheid miljardenmeevaller

Vorig jaar is er meer winstbelasting binnengekomen dan ooit en het is de verwachting dat dit bedrag dit jaar nog verder doorstijgt. Volgens RTL Nieuws is er afgelopen jaar 38,5 miljard euro aan winstbelasting opgehaald.

Het kabinet had gerekend op 27 miljard euro en heeft dus een meevaller van 11 miljard euro. De oorzaak is dat bedrijven in Nederland meer winst hebben gemaakt dan verwacht.

Het is echter niet zo dat het kabinet nu zwemt in het geld, de kosten voor het energieplafond moeten nog worden afgerekend en daarnaast is de rente op overheidsleningen ook gestegen.

Eind april zal er een duidelijker inzicht zijn over de staat van de Nederlandse schatkist, want dan presenteert het kabinet de Voorjaarsnota.

OMT: geen nieuwe covid-19 vaccinatieronde, testen niet meer nodig

Volgens het Outbreak Management Team is niet nodig om dit voorjaar een nieuwe vaccinatieronde tegen het coronavirus te starten. Veel mensen hebben inmiddels immuniteit opgebouwd en worden minder ziek bij een besmetting, zegt het OMT-V.

Vorige week meldde het OMT al grootschalig testen op COVID-19 niet meer nodig is, ook zou de zelftest bij luchtwegklachten niet meer nodig zijn.

Nederland zou wat betreft de omikronvariant (en subvarianten) van het coronavirus in de endemische beland zijn. Dat betekent dat het virus nog sluimerend in de samenleving aanwezig is, maar er geen pandemie meer gaande is.

Ruim ¤1 miljard voor uitvoering klimaatbeleid gemeenten en provincies

Gemeenten en provincies spelen een belangrijke rol in de uitvoering van het klimaat- en energiebeleid. Daarom is het essentieel dat zij over de benodigde kennis, expertise én uitvoeringscapaciteit beschikken. Het kabinet trekt tot en met 2025 €1,04 miljard uit om gemeenten en provincies hierbij te ondersteunen. Met dit geld kunnen zij extra personeel aantrekken, kennis vergroten en externe expertise in huis halen. Gemeenten en provincies kunnen de uitkering voor uitvoeringskosten voor het klimaatbeleid tussen 3 en 28 april aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Decentrale overheden vervullen een sleutelrol bij de uitvoering van klimaat- en energiebeleid. Denk aan de Regionale Energiestrategieën, de uitrol van warmtenetten en het aardgasvrij maken van woningen. In het Coalitieakkoord is afgesproken om voor de jaren 2023 t/m 2030 in totaal € 5,6 miljard beschikbaar te stellen zodat gemeenten en provincies hun taken op dit gebied goed uit kunnen voeren. Het kabinet heeft vandaag de 'tijdelijke regeling capaciteit decentrale overheden voor klimaat- en energiebeleid’ (CDOKE) gepubliceerd. Deze tijdelijke regeling maakt het mogelijk voor gemeenten en provincies om deze middelen aan te vragen. Voor de jaren 2026 t/m 2030 wordt op een later moment een nieuwe regeling opengesteld.

Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie: “Het kabinet is de gemeenten en provincies dankbaar voor de verantwoordelijkheid die zij nemen voor de uitvoering van klimaatbeleid. De klimaattransitie is de grootste uitdaging van deze tijd. Een uitdaging die we alleen het hoofd kunnen bieden als we er gezamenlijk, als één overheid, de schouders onder zetten. Met deze middelen zorgen we ervoor dat gemeenten en provincies beter zijn toegerust om hun essentiële rol in de transitie te vervullen.”

Lot van Hooijdonk, voorzitter VNG-commissie Energie en Klimaat en wethouder in Utrecht: “De VNG is erg blij met deze middelen. Het komt tegemoet aan één van de voorwaarden die door onze leden bij het Klimaatakkoord zijn gesteld. De regeling voorziet in een dringende behoefte van gemeenten om hun interne organisatie verder op te bouwen, zodat zij de komende jaren samen met inwoners, medeoverheden en anderen werk kunnen maken van de lokale energietransitie.”

Jop Fackeldey, gedeputeerde provincie Flevoland, namens de samenwerkende provincies: “Met alleen de wil om het klimaatbeleid uit te voeren komen we er niet. Dat het Rijk daarvoor nu middelen vrijmaakt is heel goed. Dit stelt ons mede in staat om in partnerschap invulling te geven aan de klimaatopgave.”

Gemeenten en provincies kunnen de uitvoeringsmiddelen zelf aanvragen. Tussen 3 en 28 april kunnen zij hiervoor terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die de regeling in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat uitvoert. Het gaat om een simpele aanvraag met beperkte administratieve lasten. De uitkeringen vinden plaats in de kalenderjaren 2023 (€347 mln.), 2024 (€339 mln.) en 2025 (€351 mln.). Deze bedragen zijn gebaseerd op de benodigde uitvoeringsmiddelen zoals weergegeven in het advies 'van Parijs naar Praktijk' dat door de Raad van Openbaar bestuur (ROB) begin 2021 is uitgebracht. Gemeenten en provincies verantwoorden de uitgaven van de uitkering jaarlijks. Over de verdeling van de middelen zijn bestuurlijke afspraken gemaakt. De regeling bevat een overzicht van de bedragen die per gemeente en provincie beschikbaar zijn gesteld.

Minister Adriaansens: géén Europese tolheffing voor internetgebruikers

Telecombedrijven willen een extra heffing opleggen aan diensten die voor veel internetverkeer zorgen zoals video’s en streaming. De Europese Commissie is recent een consultatie gestart met een plan om dit toe te gaan staan. De praktijk wijst uit dat extra kosten worden doorberekend aan kijkers en abonnees. Nederlandse en Europese consumenten betalen dan hiervoor de rekening. Het kabinet wil daarom niet dat telecombedrijven straks dubbel kosten in rekening gaan brengen voor internetverkeer.

Nederland heeft eerder met andere lidstaten al zorgen geuit over de basis voor deze plannen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) draagt daarom met economisch onderzoek bij aan de consultatie. Daaruit blijkt dat een dergelijke ‘EU-internettolheffing’ ook niet direct leidt tot extra investeringen in de aanleg of kwaliteit van digitale infrastructuur. Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) heeft vandaag een paper en daarnaast het onderzoek van economisch bureau Oxera gepubliceerd om de Nederlandse zorgen kenbaar te maken.

Nederland heeft zich altijd sterk gemaakt tegen een internetheffing en heeft een leidende rol gespeeld bij de totstandkoming van EU-regels die verbieden dat telecomaanbieders internetverkeer blokkeren, vertragen of apart tariferen. Deze zogenoemde netneutraliteit is geregeld in de Europese open internet verordening uit 2015.

“Telecomaanbieders krijgen met een extra tolheffing dubbel betaald. Een consument kiest er namelijk zelf voor om al dan niet tegen betaling te streamen via bijvoorbeeld Netflix, Spotify, Viaplay of YouTube en betaalt daarvoor ook nog gewoon al abonnementskosten aan de telecomaanbieder. Streamingdiensten zullen extra kosten, deels, doorberekenen aan hun klanten. Consumenten gaan daardoor naar verwachting meer betalen. Daarnaast staat een dergelijke tolheffing op gespannen voet met netneutraliteit”, zegt minister Micky Adriaansens (EZK) over het Nederlandse standpunt. De minister vervolgt: “Nederland heeft bovendien economen laten onderzoeken of deze voorgestelde tolheffing wel effectief zal gaan leiden tot nieuwe of extra netwerkinvesteringen. Dat lijkt niet zo te zijn. Alles bij elkaar genomen, stelt het kabinet dat dit niet de juiste weg is om de Europese digitaliseringsambities te gaan waarmaken.”

Zorgen om toename vandalisme rond scholen

Hangjongeren maken zich vaak schuldig aan brandstichting, vernielingen en ingegooide ruiten bij scholen. In het hele land hebben scholen te maken met dit soort vandalisme, dat de afgelopen jaren voor vele tonnen aan schade heeft veroorzaakt. Zo meldt WNL.

Een oplossing lijkt ver weg. Het is moeilijk om dit soort vandalisme aan te pakken, ook gezien het personeelstekort bij de politie. Wijkagenten doen hun best maar het kost veel tijd en capaciteit, zegt Maarten Brink van politievakbond ACP bij WNL.

Brink vraagt zich af of ouders weten waar hun kinderen uitspoken en denkt dat ouders daar ook niet naar vragen.

Escalatie geweld op Westelijke Jordaanoever, herinvoering doodstraf terroristen

Slechts een paar uur na een Palestijnse aanval op twee Israëli's op de Westelijke Jordaanoever, zijn er vermeende wraakacties van Joodse kolonistenuitgevoerd: ze staken Palestijnse huizen en voertuigen in brand op de plaats van de dodelijke aanval.

Als reactie op de dodelijke aanval op twee Israëli's op de Westelijke Jordaanoever vielen Israëlische kolonisten 's avonds laat Palestijnen aan. Palestijnse media meldden dat 30 huizen en voertuigen in brand waren gestoken in de stad Hawara. De twee kolonisten waren daar enkele uren daarvoor door Palestijnen vermoord. 

Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid is tijdens de rellen minstens één persoon doodgeschoten, maar het is nog onduidelijk door wie. De Palestijnse Rode Halve Maan meldde ten minste vier ernstig gewonden. Daarnaast werden talloze mensen behandeld voor het inademen van traangas. Het Israëlische leger meldde dat 15 huizen en 25 auto's in brand waren gestoken. Israëlische soldaten hebben negen Palestijnse families uit hun brandende huizen gered.

Ondertussen ging de zoektocht naar de Palestijnse verdachte door. Gezien de gevaarlijke escalatie van de situatie kondigde het leger 's avonds aan zijn troepen op de Westelijke Jordaanoever met twee bataljons uit te breiden. 

De Israëlische president veroordeelt wraakacties
De Israëlische president Isaac Herzog veroordeelde de wraakacties krachtig. "Het recht in eigen hand nemen, rellen en geweld plegen tegen onschuldige mensen - dat is niet onze stijl", zei hij. Premier Benjamin Netanyahu riep in een videoboodschap op tot kalmte. "Ik smeek je: als het bloed kookt en de geest opwarmt, neem dan niet het recht in eigen handen."

Top in Jordanië
De aanval overschaduwde een bijeenkomst in Jordanië waarop vertegenwoordigers van Israël, de Palestijnse Gebieden en andere staten over de-escalatie van het recent oplaaiende geweld. De nationale veiligheidsadviseur en het hoofd van de geheime dienst Shin Bet waren aanwezig voor Israël, en het hoofd van de geheime dienst en adviseur van president Mahmoud Abbas voor de Palestijnse kant. Delegaties uit Egypte en de VS reisden ook naar de top - een teken van hoe ernstig de situatie voor het begin van de vastenmaand Ramadan eind maart wordt beoordeeld.

In een verklaring spraken beide partijen hun bereidheid uit om de situatie te de-escaleren, verder geweld te voorkomen en uiteindelijk te werken aan een "rechtvaardige en duurzame vrede". Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Amman bekendgemaakt.

Israël stemde ermee in om gedurende vier maanden geen gesprekken te voeren over nieuwe nederzettingen in de Palestijnse Gebieden en om zes maanden geen nieuwe nederzettingen goed te keuren. Beide partijen kwamen ook overeen om de status quo op de Tempelberg in Jeruzalem te handhaven, volgens welke Joden daar niet mogen bidden, zei het.

Er staat nog een bijeenkomst in maart gepland - dan in Egypte.

Doodstraf ingevoerd voor terroristen
De rechtse religieuze regering van Israël heeft inmiddels de doodstraf ingevoerd voor terroristische misdrijven. Itamar Ben Gvir, de extreemrechtse minister van Nationale Veiligheid van Israël, zei dat het kabinet zondag een daartoe strekkend besluit heeft genomen. De Knesset, het Israëlische parlement, bespreekt de kwestie woensdag voor het eerst. Het is een droomproject van de radicale partij Otzmah Jehudit (Joodse Kracht), de coalitiepartner van de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu.

Israël heeft de doodstraf voor de meeste misdrijven en in vredestijd in 1954 afgeschaft. In sommige gevallen is het nog steeds toegestaan, waaronder voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid en tegen het Joodse volk, en oorlog. Sinds 1954 is het nog maar één keer uitgevoerd: in 1962 werd de Holocaust-organisator Adolf Eichmann na zijn proces in Jeruzalem geëxecuteerd.

Procureur-generaal: Voorgestelde wetgeving ongrondwettelijk
De procureur-generaal van Israël, Gali Baharav-Miara, heeft kritiek geuit op het wetsvoorstel en noemde het ongrondwettelijk. Bovendien kan de wet niet zoals gepland worden uitgebreid naar de Westelijke Jordaanoever omdat de Israëlische wet daar nog niet van toepassing is.

Ze betwijfelde ook of de doodstraf een afschrikkende werking zou hebben, zoals de regering beweerde. In andere wetgevingsprojecten werkt de Israëlische regering aan het verzwakken van het Hooggerechtshof - in de toekomst moet het parlement rechterlijke beslissingen kunnen vernietigen, bijvoorbeeld over ongrondwettelijke wetten.


Visser hengelt een makreel uit het Amsterdamse IJ

Als visser ben je altijd benieuwd wat je aan de haak slaat, elke dag weer. Zo ook oud-stadsecoloog Martin Melchers en beroepsvisser Piet Ruijter. Dat zij op 9 februari een makreel in het IJ aan de haak zouden slaan is dit keer geen visserslatijn. Volgens Arjen Kikkert van Rijkswaterstaat was het  een unieke vangst en een geluk dat de vis nog leefde. Zo meldt AT5.

Makrelen komen voor de kust en de sluizen bij IJmuiden vaak voor, zeker in het voorjaar en de zomer. Een makreel in het IJ en zelfs in de winter is een zeldzaamheid. Dat de zoutwatervis kilometers ver via het Noordzeekanaal in het IJ is aangetroffen kan volgens Arjen Kikkert nog opmerkelijker worden gevonden als het signaleren van een zeehond bij Vreeswijk in de Lek. 

Arjen Kikkert is senior adviseur Rijkswaterstaat West-Nederland Noord. Hij is blij voor de twee mannen, want volgens hem hebben we hier met een zeldzaamheid te maken. "Die twee mannen hebben die makreel op tijd gevangen. Ik denk niet dat die vis het lang had overleefd", legt Kikkert uit. Zo'n Noordzeevis kan geen maanden in de omgeving van het IJ rondzwemmen. Hij is zout water gewend, geen brak water. "Het klinkt gek", geeft Kikkert toe. "Maar waarschijnlijk zou hij uiteindelijk in het brakke water verdrinken." 

Het Noordzeekanaal is niet zouter geworden
Mensen zullen denken dat het water in het Noordzeekanaal en het IJ zouter is geworden door de aanleg van de nieuwe grote Zeesluis IJmuiden, Volgens Kikkert is dat niet het geval. "Wij monitoren als Rijkswaterstaat het water en we zien amper verandering van het zoutgehalte. Het gemiddelde is 3500 milligram per liter en dat is niet veel.

Bij de sluizen is dat meer en aan het IJ minder. Sinds 2017 is het zoutgehalte constant gebleven. We doen er alles aan om dat zo te houden door zoveel mogelijk zout water dat via de sluizen wordt doorgelaten via schermen om te leiden en terug te pompen in de Noordzee."

Gevangenisstraf voor docent van basisschool in Noordwijkerhout

Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag geoordeeld dat de beslissing van de rechtbank Den Haag om een docent van een basisschool in Noordwijkerhout te veroordelen in stand kan blijven. De docent krijgt 35 maanden gevangenisstraf opgelegd voor seksueel misbruik van 3 jonge leerlingen en het voorhanden hebben van kinder- en dierenporno.

De Haagse rechtbank legde in 2020 een gevangenisstraf van 36 maanden op waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Doordat in hoger beroep de behandeling van de zaak te lang heeft geduurd, heeft het hof een gevangenisstraf van 35 maanden opgelegd waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Net als de rechtbank heeft het hof daarnaast een beroepsverbod van 5 jaar opgelegd. Gedurende die periode mag de veroordeelde het beroep van leerkracht, begeleider of instructeur waarbij hij in contact komt met kinderen, niet uitoefenen.

In deze zaak hebben twee deskundigen rapporten uitgebracht, waarin zij zich hebben uitgelaten over de betrouwbaarheid van de studioverhoren van de jonge slachtoffers. Omdat de conclusies van de deskundigen diametraal tegenover elkaar stonden, heeft het hof bij de beoordeling van de zaak geen gebruik gemaakt van de rapporten. Het hof heeft het niet noodzakelijk geacht om een derde deskundige te benoemen. Het hof acht zichzelf in staat om een oordeel te vormen over de betrouwbaarheid van de verklaringen van de minderjarige slachtoffers. Dit oordeel baseert het hof op het dossier en de gehoorde getuigen in hoger beroep.

Skiër Steen Olsen stunt met World Cup-zege in Californische sneeuwstorm

Nu het wereldkampioenschap alpineskiën erop zit gaat het World Cup-circuit weer volop verder. De mannen zijn afgereisd naar de Verenigde Staten, waar ze de afgelopen dagen in actie kwamen in het naar Palisades Tahoe omgedoopte olympische Squaw Valley in Californië - de vrouwen werkten een wedstrijd af in Zwitserland, waar één van de twee races wegens mist afgelast werd.

Reuzenslalom mannen, Palisades Tahoe
In de eerste run liet Marco Odermatt gelijk zijn klasse zien: de Zwitser was de snelste en zette de Fransman Alexis Pinturault op 0,25 seconden. Rasmus Windingstad volgde verrassend op 0,29 seconden, voor zijn Noorse landgenoot Lucas Braathen (+0,33), de Oostenrijker Marco Schwarz (+0,40) en Zan Kranjec uit Slovenië (+0,64). Ook de Noren Henrik Kristoffersen (+0,66) en Alexander Steen Olsen (+0,67) zaten er nog lekker bij, net als Loïc Meillard uit Zwitserland (+0,69) en de Oostenrijker Stefan Brennsteiner (+0,74).

Brennsteiner verdedigde in de tweede run in elk geval zijn positie, Meillard leverde er vier in en Steen Olsen haalde na een fout de finish niet. Kristoffersen nam met 0,28 seconden de leiding over, waarna Kranjec een run vol problemen afsloot met tien plekken verlies. Met 0,73 seconden pakte Schwarz de leiding over, Braathen leverde drie plekken in en Windingstad kwam achter Schwarz terecht. Pinturault ging flink in de fout en zakte vijf plekken, waarna Odermatt het af mocht maken. De wereldkampioen had het zwaar en kwam nét tekort: tweede op 0,03 seconden, achter winnaar Schwarz en voor Windingstad.

Afdaling vrouwen, Crans-Montana
De vroege tijd van de Italiaanse Laura Pirovano leek prima, maar de Zwitserse Priska Nufer dook er wel gelijk 0,05 seconden onderdoor. Het duurde niet lang voor Ragnhild Mowinckel uit Noorwegen nog eens 0,22 seconden rapper was, waarna zij even later zag hoe Sofia Goggia uit Italië weer vol risico naar de snelste tijd ging: 0,43 seconden sneller. Lang bleef het daarbij, maar als 21e kwam Federica Brignone naar beneden en de Italiaanse nestelde zich op 0,15 seconden op het podium. Mowinckel werd daar zelfs nog vanaf gestoten: Laura Gauché uit Frankrijk pakte op 0,41 seconden de derde plek.

Slalom mannen, Palisades Tahoe
De Fransman Clement Noël was in de eerste run de snelste, hoewel Daniel Yule uit Zwitserland op slechts zeven honderdsten van een seconde volgde. Ook de Duitser Linus Strasser (+0,11), Timon Haugan uit Noorwegen en de Griek AJ Ginnis (beiden +0,19) zaten er zeer dicht bij, net als Loïc Meillard uit Zwitserland (+0,21) en de Noorse wereldkampioen Henrik Kristoffersen (+0,24) - Manuel Feller uit Oostenrijk voerde op slechts 0,47 seconden de rest van het veld aan.

In run twee zakte Feller zes plekken terug, waardoor Alexander Steen Olsen - twaalfde na één run - de leiding pakte in de bijna-sneeuwstorm. Kristoffersen kwam 0,34 seconden tekort en kwam terecht achter Steen Olsen én de Bulgaar Albert Popov, 25e na run één. Meillard leverde zeventien plekken in, Ginnis was één honderdste sneller, waarna Haugen op 0,06 seconden eindigde. Strasser leverde negen plekken in, Yule zakte zelfs 23 plekken terug, waarna Noël het af moest zien te maken. De Fransman maakte het erg spannend en kwam nét tekort: vierde op 0,25 seconden. De Griekse zege voor de opgegroeide Amerikaan Ginnis ging niet door: hij had een poortje gemist en werd gediskwalificeerd, zoals hij zelf wel aan zag komen. De jonge Steen Olsen pakte zo zijn allereerste zege, voor Haugan en Popov - zijn eerste World Cup-podium en de eerste voor Bulgarije sinds Peter Popangelov's elfde en laatste in 1984.

Noren met grote overmacht naar wereldtitel in landenwedstrijd noordse combinatie

In het Sloveense Planica is tijdens het wereldkampioenschap op de noordse sporten de gemengde landenwedstrijd afgewerkt in de noordse combinatie. Dat was een unicum, nadat in 2021 op het vorige WK de vrouwen überhaupt voor het eerst in actie mochten komen.

Schansspringen
Het schansspringen was al een tijdje onderweg, maar de lastige sneeuwomstandigheden op de heuvel zorgden voor meerdere forse valpartijen, waarna men besloot om de boel opnieuw te prepareren en opnieuw te beginnen. Dit keer ging het beter en op de schans deed Noorwegen het het best: Ida Marie Hagen, Jens Lurås Oftebro, Jarl Magnus Riiber en individueel wereldkampioene Gyda Westvold Hansen pakten de leiding. Bij het langlaufen mocht Japan met Yuna Kasai, Akito Watabe, Ryota Yamamoto en Haruka Kasai vijf seconden na Noorwegen vertrekken, op 25 seconden gevolgd door de Duitse kanshebbers Jenny Nowak, Vinzenz Geiger, Julian Schmid en Nathalie Armbruster.

Precies een halve minuut na Noorwegen kon Oostenrijk er met Annalena Slamik, Johannes Lamparter, Stefan Rettenegger en Lisa Hirner ook aan beginnen, terwijl Italië op 49 seconden nog gevaarlijk was met Veronica Gianmoena en de snelle langlaufers Aaron Kostner, Samuel Costa en Annika Sieff. De Finse mannen Eero Hirvonen en Ilkka Herola behoren ook wel tot de snelste langlaufers, maar hun teamgenotes Minja Korhonen en Alva Thors zijn vooralsnog van een wat minder hoog niveau, dus leek Finland geen echte kansen te maken.

Langlaufen
Langlaufend verloor Yamamoto gelijk al flink wat tijd, hij werd rap gepasseerd door Geiger. Oftebro hield Noorwegen ruim aan de leiding en gaf over aan Hagen, Geiger stuurde Nowak negentien tellen later op pad en Rettenegger tikte Slamik na 35 seconden op weg - de van ziekte teruggekeerde Yamamoto wisselde pas na een minuut. Hagen verdubbelde de Duitse voorsprong en stuurde Hagen op pad, terwijl Armbruster voor Duitsland het parcours betrad. Slamik hield plek drie vast en tikte Hirner het parcours in, terwijl Sieff aangesloten was bij Yuna Kasasi - Gianmoena en Haruka Kasai begonnen aan hun strijd.

Ook met Hansen kwam de Noorse leiding uiteraard niet in gevaar, Riiber kon op pad gaan naar het goud. Armbruster stoomde lekker door en stuurde Schmid na dik veertig tellen op pad om het zilver veilig te stellen, terwijl Hirner teamgenoot Lamparter op weg tikte naar vermoedelijk brons. Even deed Lamparter een dappere poging om het gat naar Schmid te dichten, maar dat zat er toch niet meer in: goud voor Noorwegen, zilver voor Duitsland en brons voor Oostenrijk, terwijl Italië de toch nog wel leuke strijd om de vierde plek won van Japan.

FOK! Wat een weer: een mooie dag

winterbanner

Goede morgen!

Het wordt een mooie dag vandaag. Droog, zonnig en aavankelijk weinig wind. Later in de ochtend neemt de wind iets toe naar windkracht 4. Ook vanmidag is het droog en zonnig bij een maximumtemperatuur van 7 graden.

Vanavond is er wat meer bewolking maar nog altijd droog. Tegen het eind van de nacht naar dinsdag kan er in het oosten wat lichte regen vallen, de temperatuur is dan in het noorden dan iets boven het vriespunt tot enkele graden eronder in het zuiden.

Komende dagen is het droog met de meeste zon op woensdag.

Een vredige lucht op de uitdeeldag van meerbomen.nu in de buurt van Kleve. (Foto: qltel)
Een vredige lucht op de uitdeeldag van meerbomen.nu in de buurt van Kleve. (Foto: Rewimo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Bernie Sanders: 'VS wordt een oligarchie, net als Rusland'

De Amerikaanse democratische senator Bernie Sanders sprak zondag met Sophy Ridge over het feit dat er "meer inkomens- en vermogensongelijkheid in zijn land dan ooit tevoren" is. Hij vergeleek de VS met Rusland en beweerde dat zijn land tot een "oligarchie" aan het verworden is, en voegde eraan toe: "De enorme ongelijkheid in rijkdom in de VS betekent dat mensen uit de arbeidersklasse moeite hebben om eten op tafel te krijgen".

Hij zei ook dat het Amerikaanse gezondheidszorgsysteem is ontworpen om "miljarden te verdienen voor de verzekeringsmaatschappijen".

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.