Man heeft mummie in koelbox: 'Mijn spirituele vriendin Juanita'

De politie in Peru deed een onverwachte ontdekking toen zij een bezorger fouilleerden, de man viel op omdat hij met een groep mannen aan het drinken was nabij een archeologische site in Puno.

In de koelbox van Julio Cesar bleek een oude mummie te zitten. De man zei dat hij zijn kamer deelde met de ingezwachtelde mummie en deze beschouwde als "een soort spirituele vriendin".

Cesar had de munnie in de koelbox meegenomen om 'haar' aan zijn vrienden te laten zien, de man verklaarde dat hij 'Juanita' (zoals hij de mummie noemde), normaliter in een doos in zijn kamer bewaarde, naast de TV. Hij vertelde dat 'Juanita' eigenlijk eigendom was van zijn vader en al 30 jaar in het bezit was van zijn familie, nadat gesprekken om het stuk aan het Museum van Puno te schenken mislukten.  

Deskundigen zeiden dat het gemummificeerde lichaam tussen 600 en 800 jaar oud was en dat het een volwassen man betrof en geen vrouw, zoals de man dacht.

De gemummificeerde man was naar schatting meer dan 45 jaar oud toen hij stierf en 1,51 m lang. De mummie was in verband gewikkeld in foetushouding, wat typisch is voor veel pre-Spaanse begrafenissen in dit gebied.

Mummificatie werd voor de komst van de Spaanse veroveraars in het huidige Peru door verschillende culturen toegepast. Sommige mummies werden begraven, terwijl andere buiten werden opgebaard en tentoongesteld tijdens belangrijke festivals.

De politie heeft de mummie in de koelbox in beslag genomen en overgedragen aan het Peruaanse ministerie van cultuur, dat toeziet op het erfgoed van het land. De man die de mummie in zijn koeltas vervoerde en zijn twee vrienden, allen tussen 23 en 26 jaar oud, zijn aangehouden en worden onderzocht op mogelijke misdrijven tegen het culturele erfgoed van Peru.