Musk wil ook concureren met ChatGPT

De op kunstmatige intelligentie gebaseerde software ChatGPT krijgt steeds meer concurrentie. Ook tech-miljardair Musk wil inspringen op de hype. De Twitter-baas neemt een voormalige AI-expert in dienst die onlangs Alphabet verliet.

Volgens een bericht in de media wil Tesla- en Twitter-baas Elon Musk inspelen op het succes van de chatbot ChatGPT met een nieuw onderzoekslaboratorium voor kunstmatige intelligentie (AI). Musk heeft hiervoor Igor Babushkin aangenomen, een onderzoeker die onlangs ontslag heeft genomen bij de AI-eenheid van Alphabet van DeepMind.

Musk en Babushkin hebben gesproken over het samenstellen van een team om AI-onderzoek uit te voeren. Het project bevindt zich nog in de beginfase en er is geen concreet plan voor de ontwikkeling van specifieke producten, citeert het bericht uit een interview met Babushkin. Musk en Babushkin waren niet direct bereikbaar voor commentaar. De grote technologiebedrijven verwachten grote winsten van de nieuwe technologie, die via OpenAI's ChatGPT bij het grote publiek bekend werd.

Musk, die samen met Silicon Valley-investeerder Sam Altman OpenAI oprichtte als een non-profit startup in 2015, verliet de raad van bestuur van het bedrijf in 2018, maar noemde ChatGPT "griezelig goed". De op tekst gebaseerde chatbot kan binnen enkele seconden volledige teksten maken op basis van enkele trefwoorden.

In de strijd om de top van AI starten dagelijks dagelijks nieuwe bedrijven op deze markt. Ze verwachten mega-winsten door deze technologie, die wereldwijd bekendheid kreeg door ChatGPT. De nieuwste uitdager heet "HunyuanAide" en wordt ontwikkeld door Tencent, aldus ingewijden.

Hiervoor heeft 's werelds grootste aanbieder van videogames een ontwikkelteam samengesteld. Volgens een bericht in de Chinese krant behaalde deze AI-software afgelopen november een record in een test van zijn begrip van de Chinese taal.