Coldcase: Wie vermoordde Emmy Hogema-Diepenbrock (69)

Op 30 september 1992 krijgt een vriendin van mevrouw Emmy Hogema-Diepenbrock geen contact met haar; zij heeft haar diverse keren gebeld en krijgt geen gehoor. De vriendin vindt dat vreemd en besluit naar de woning van mevrouw Hogema-Diepenbrock aan de Jacob van Weesebekestraat in Amsterdam Nieuw-West te gaan. Mw. Hogema-Diepenbrock reageert ook niet op aanbellen- en kloppen en de vriendin besluit naar binnen te gaan alwaar zij het levenloze lichaam van haar vriendin aantreft.  Alles wees erop dat de bejaarde vrouw door geweld om het leven was gebracht. 

Bij het onderzoek kwamen enkele opvallende feiten aan het licht. Op 28 september, dus een dag voordat het slachtoffer om het leven werd gebracht, bracht een onbekend persoon haar een boek met de titel ‘De verrader’. Mevrouw Hogema-Diepenbrock, die lid was van diverse clubjes, vond dit erg vreemd en wist niet wat ze ermee aan moest. De onbekende persoon heeft vermoedelijk ook nog gebruik gemaakt van het toilet. Opmerkelijk is dat het boek later niet meer in de woning werd aangetroffen.

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar het leven van mevrouw Hogema-Diepenbrock en zij had geen vijanden. Een scenario waar de recherche rekening mee houdt, is dat het de dader of daders, te doen is geweest om geld. Zo zou mevrouw Hogema-Diepenbrock een geldkistje thuis hebben bewaard met een bedrag van 2700 gulden erin. Dit geldkistje is echter nooit teruggevonden.

De nabestaanden van mevrouw Hogema-Diepenbrock willen erg graag duidelijkheid over haar dood. Wie meer weet over deze zaak kan contact opnemen via het tipformulier op de website van de politie. De hoofdofficier van Justitie looft een beloning uit van 15.000 euro voor de gouden tip.