Stakingsgolf gaat door: Amsterdamse en Rotterdamse ambtenaren gaan staken

Vandaag is een zesdaagse staking in Rotterdam van start gegaan, medewerkers van de Reiniging, Inzameling en Hergebruik in Rotterdam leggen hun werk neer. Daarnaast delen de Boa’s op 17, 18 en 19 februari geen boetes uit.

Marieke Manschot, FNV Overheid cao onderhandelaar: "Rotterdam is er klaar voor. De actiebereidheid is groot. Zoals een medewerker onlangs tegen mij zei : ‘Dit is echt een kantelpunt: tot hier en niet verder. We eisen op wat we verdienen!" Manschot vervolgt: "De inflatie is nog steeds extreem hoog en de krapte op de arbeidsmarkt, met daarbij ook de werkdruk, nog steeds zeer groot. Uit het laatste loonbod van de VNG blijkt volstrekt onvoldoende waardering. Evenmin hebben de werkgevers toenadering gezocht op andere belangrijke onderwerpen zoals vitaliteit."

Gemeenteambtenaren in Amsterdam staken vanaf komende maandag een hele week, onder hen personeel van stadsreiniging zoals vuilnisophalers en handhavers.

De ambtenaren demonstreren daarmee voor een betere cao, "Het vuil zal een week niet worden opgehaald en boa's zullen geen bonnen uitschrijven", aldus de vakbond.

De bond waarschuwt dat parkeerbonnen gedurende de periode in Amsterdam wél worden uitgeschreven, omdat de scanauto's niet van de gemeente zijn. Ook de politie zal gewoon bekeuringen uitschrijven. De actie in Amsterdam start maandag en eindigt de maandag een week later.

Eerder legden ambtenaren van de gemeenten Utrecht en Den Haag al een week lang het werk neer. 

De FNV hield vandaag in Utrecht een landelijke stakingsmanifestatie op het Jaarbeursplein te Utrecht.

Op 11 januari liep het ultimatum van FNV Overheid en de overige betrokken bonden voor een nieuwe cao Gemeenten/SGO aan de werkgevers af. 

De belangrijkste cao-eisen die op tafel liggen

  • Een cao Gemeenten en een cao SGO met een looptijd van 2 januari 2023 t/m 31 december 2023;
  • 12% Structurele loonsverhoging;
  • Een automatische prijscompensatie (APC) ter compensatie van toekomstige inflatie, gebaseerd op cpi afgeleid oktober - oktober;
  • 100 euro per maand structurele nominale loonsverhoging;
  • Indexatie van de in het cao geldende minimumbrutoloon op basis van de contractloonstijging;
  • Het handhaven van de sociale zekerheid: niet afschaffen van de na-wettelijke werkeloosheidsuitkering en geen versobering van de arbeidsongeschiktheidsregeling door het afschaffen van het derde ziekte jaar;
  • Een goede verlof & vitaliteitsregeling voor jong en oud.

In totaal werken er ruim 187.000 ambtenaren in de sector Gemeenten/Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties (SGO).

Zie ook: Stakingsstorm op komst, deze week verschillende acties op ruim 100 locaties

Landelijke manifestatie Jaarbeursplein 15 februari 2023 (Foto:DJMO) (Foto: FOK!)
Landelijke manifestatie Jaarbeursplein CNV FNV 15 februari 2023 (Foto:DJMO) (Foto: FOK!)