'Kombinierer' Lamparter slaat dubbelslag in Klingenthal

De World Cup op de noordse combinatie kwam afgelopen weekeinde in actie in het Duitse Klingenthal. Een week eerder kon het daar wegens sneeuwgebrek niet doorgaan, en afgelopen weekeinde zou men in Frankrijk strijden, maar nu lag daar geen sneeuw en in Klingenthal wel.

Massastart
De eerste wedstrijd begon met langlaufen, waarbij lange tijd een grote groep bijeen bleef. De Duitser Jakob Lange leek op weg naar de zege, tot hij zich bedacht dat hij te vroeg het finishstuk op was gegaan: hij moest nog een rondje. Voorin gaf landgenoot Vinzenz Geiger gas, waarbij alleen de Noor Jens Lurås Oftebro, Eriz Frenzel uit Duitsland en de Oostenrijker Johannes Lamparter konden volgen, wat in de eindsprint dan ook de uitslag werd.

In de vroege volgende ochtend werd het schansspringen gehouden - een dag eerder kon dat vanwege de wind niet. Op de schans was Lamparter geweldig goed: de jonge Oostenrijker deed het iets minder goed dan Franz-Josef Rehrl, maar had bij het langlaufen genoeg voorsprong gepakt om zijn landgenoot naar plek twee te verwijzen. De Noor Jarl Magnus Riiber, pas net terug in training, sprong zich van de zesde plek knap het podium op, voor de Est Kristjan Ilves en de Fin Eero Hirvonen - Geiger zakte naar plek acht.

Individuele Gundersen
In de reguliere wedstrijd begon men met het schansspringen, waarbij Rehrl de toon zette: alleen Riiber bleef echt in de buurt, de Noor mocht vier seconden na Rehrl beginnen met langlaufen. Lamparter hield de schade met 24 seconden ook prima beperkt, de Duitsers Julian Schmid en Manuel Faisst volgden al op 1:01 en 1:12 minuten - verder leek alleen hun landgenoot Vinzenz Geiger op 1:23 minuten nog een mogelijk gevaar voor een eventuele derde plek te vormen.

Rehrl en Riiber kwamen op de langlaufski's al snel samen, Lamparter voegde zich niet veel later ook bij hen. Geiger, Schmid en Faisst vonden elkaar ook vrij snel en begonnen de achterstand te verkleinen. Voorin moest Rehrl in de slotfase afhaken bij Lamparter en Riiber, die leken te sprinten om de winst. De Noor ging in de voorlaatste bocht echter onderuit en zo pakte Lamparter opnieuw de zege, voor Riiber en Rehrl. Geiger won de Duitse sprint om de vierde plek.