Tong's voetbalverhalen #177

Het is vandaag de sterfdag van Manuel 'Garrincha' dos Santos (1933-1983). Zijn privé leven mag dan worden getekend door alcohol en verslavingen, binnen de krijtlijnen was Garrincha een geniale voetballer. Samen met Pelé was hij één van de beste Braziliaanse voetballers ooit. Garrincha is misschien ook de meest ondergewaardeerde speler ooit.

Na het recent overlijden van Pelé, kwam de discussie weer op gang wie de beste speler is geweest. Helaas is het voetbalgeheugen vaak van korte duur en worden de overgewaardeerde Messi en Ronaldo veelvuldig genoemd. In dit schrale voetbaltijdperk, 2002-2022, is het gemakkelijker uit te blinken dan in vroeger tijden. Een middelmatige spits zoals Miroslaw Klose van Duitsland, kon zelfs topscorer allertijden op WK's worden. Een Italiaanse houwdegen, Cannevaro, wereldvoetballer van het jaar.

Garrincha speelde meer dan 30 interlands aan de zijde van Pelé. Niet één er van werd verloren. Sterker nog, Klein Vogeltje (zijn bijnaam, gekregen door z'n zus), verloor in zijn 50 interlands maar één keer. Op het WK-66 in zijn allerlaatste interland. Op de WK's 1958 en 1962 werd de wonderdribbelaar, ondanks het verschil in lengte van zijn benen, gekozen tot beste speler van het toernooi. Scoren deed hij ook buiten het veld. Gezien zijn 13 (buitenechtelijke) kinderen. Zelfs na het WK-58 in Zweden liet hij een medewerkster van het hotel waar Brazilië verbleef zwanger achter.

Vandaag 40 jaar geleden overleed Garrincha op 49jarige leeftijd aan lever cirroce. In het shirt van zijn club, Botafogo, legde Garrincha zijn laatste kilometers af. Vanaf het Maracanâ stadion begeleidde een menigte van minstens één miljoen Brazilianen hun held naar zijn laatste rustplaat. Op een muur stond in grote letters geschilderd: "Bedankt dat je geleefd hebt Garrincha."

tong80