Renaissanceschool telt drie leerlingen, wel een voldoende van onderwijsinspectie

Jippie

Een kleine particuliere basisschool in Almere met drie leerlingen en twee leerkrachten (1,5 fte betaald) is na een jaar het resultaat van de verwoede pogingen van Forum voor Democratie om op diverse plekken in ons land Renaissancescholen met ‘klassiek, niet-woke onderwijs’ te openen. 

Het opvallende initiatief wekte veel (media-)aandacht, met positieve en negatieve gevolgen voor FVD. Het voorlopig resultaat is een school met drie leerlingen in groep zes. Ouders betalen daarvoor 300 euro per kind per maand.

Het viel initiatiefnemer Ralf Dekker (FvD) tegen hoeveel ouders daadwerkelijk bereid zijn om hun kind onderwijs te laten volgen bij de Renaissanceschool. Dit kost de aan FvD gelieerde stichting veel geld voor de huur van het gebouw, de 1,5 fte aan personeel en de te gebruiken leermiddelen. Dit wordt door particulieren gesponsord, aldus Dekker.

Positief nieuws voor FvD en de Renaissanceschool in Almere is dat de Onderwijsinspectie op alle vlakken een voldoende heeft gegeven, zegt Dekker. Zo'n beoordeling is verplicht voor alle beginnende particuliere scholen. Hierbij is gekeken naar de manier waarop de school aandacht gaf aan burgerschapsvorming en democratische grondrechten. De inspecteurs hebben daartoe in augustus enkele lessen gevolgd, het schoolplan bekeken en met de leerkrachten en leerlingen gesproken. De inspectie zou volgens Dekker expliciet hebben vermeld dat de school geen binding heeft met een politieke partij. Eerder gaf Dekker al aan dat de Renaissancescholen 'geen FvD-scholen zijn.' 

De Onderwijsinspectie heeft NRC de voldoende voor de school bevestigd en aangegeven dat het rapport over vijf weken zal worden gepubliceerd. Lees meer bij NRC