Trabant, Wartburg en Simson nog steeds populair in Duitsland

Veel auto's en bromfietsen uit de DDR-productie rijden nog steeds rond op de Duitse wegen. Volgens de Federal Motor Transport Authority (KBA) stijgt het aantal registraties al jaren, hoewel Trabant, Wartburg en Simson bromfietsen al lang niet meer worden geproduceerd.

Volgens de laatste beschikbare cijfers stonden er begin 2022 landelijk 39.342 Trabant-voertuigen geregistreerd. De meeste in Saksen, gevolgd door Brandenburg en Thüringen. De eerste Trabant rolde op 7 november 1957 van de lopende band bij VEB Sachsenring Automobilwerke in Zwickau. Tegen de tijd dat de productie in 1991 stopte, waren er in totaal ruim drie miljoen auto's geproduceerd

Een reden voor de populariteit is dat de auto veel mensen aan hun verleden herinnerde, zei Winkelmann, voorzitter van de Zwickau Trabant Club. "De auto heeft vandaag een heel andere waarde dan 20 jaar geleden en is nu in het segment van de klassieke auto's beland." Winkelmann legde uit dat er nog steeds reserveonderdelen beschikbaar zijn. "De gebruikelijke slijtdelen worden nog steeds vervaardigd."

De Wartburg, ooit geproduceerd in Eisenach, is nog steeds op straat te zien. Volgens actuele cijfers zijn er 8.726 voormalige DDR-middenklassers geregistreerd, de meeste in Saksen. In 1955 werd in de automobielfabriek Eisenach de eerste Wartburg gebouwd onder de aanduiding 311. In totaal rolden er zo'n 1,2 miljoen voertuigen van dit merk van de lopende band. De productie werd stilgelegd in 1991.

Niet alleen auto's uit het DDR-tijdperk zijn populair. Vooral in het oosten van Duitsland rijden er nog veel Simson bromfietsen rond. Volgens de Federal Motor Transport Authority zijn er meer dan 20.500 tweewielers geregistreerd. Ze werden ooit gebouwd in de Zuid-Thüringse stad Suhl.