Paus Franciscus roept op tot vrede in de wereld

In zijn kersttoespraak riep paus Franciscus op tot vrede in de wereld. In het bijzonder benoemde Franciscus de oorlog in Oekraïne. "De mensen daar vieren Kerstmis in het donker, in de kou of ver van huis", zei het hoofd van de katholieke kerk tijdens de traditionele zegening 'Urbi et Orbi' - de stad en de wereld.

Hij riep op tot concrete acties uit solidariteit om de lijdenden in Oekraïne te helpen. "Moge God de geest verlichten van degenen die de macht hebben om de wapens het zwijgen op te leggen en een onmiddellijk einde te maken aan deze zinloze oorlog."

In zijn toespraak sprak de paus ook over andere conflicten en probleemgebieden in de wereld en beschreef ze als scènes van een derde wereldoorlog. Specifiek noemde hij de oorlog in Syrië en het geweld in het Midden-Oosten.

Franciscus sprak ook over oorlogen en conflicten in de Sahel, Jemen, Myanmar en Iran en bad dat al het bloedvergieten zou stoppen. Hij noemde ook de hongersnood in diverse landen. Vooral kinderen hebben honger geleden, terwijl dagelijks grote hoeveelheden voedsel worden verspild en grote sommen geld worden uitgegeven aan wapens.