China stopt met regelmatig publiceren van coronabesmettingscijfers

China stopt met het regelmatig publiceren van coronabesmettingscijfers. Voorheen gebeurde dit elke dag. Omdat er twijfels waren over de betrouwbaarheid van de cijfers wordt voortaan alleen relevante informatie gepubliceerd, aldus de National Health Commission. Hoe vaak en in welke mate er informatie wordt vrijgegeven bleef onduidelijk.

Het aantal Covid-19-besmettingen in China is de laatste tijd enorm gestegen. Volgens berichten in de media raakten in december ongeveer 240 miljoen mensen besmet - ongeveer een vijfde van de Chinese bevolking. De officiële cijfers lagen daar altijd ver onder. De regering in Peking versoepelde begin december abrupt de strenge restricties. Eerder hadden ondanks de massale repressie in veel steden protesten plaatsgevonden tegen het eerdere zero-Covid-beleid.

Ook besloten de Chinese autoriteiten dat asymptomatische coronabesmettingen niet meer geregistreerd mogen worden. Bovendien mogen alleen sterfgevallen die kunnen worden toegeschreven aan longontsteking veroorzaakt door Covid-19 of ademhalingsfalen in de statistieken worden opgenomen. Gezondheidsexperts over de hele wereld vinden dit een verkeerde beslissing.