FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 28 september 2022

NASCAR-race vol klapbanden en cautions levert winst op voor Reddick

Voor de liefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde en wel naar de Texas Motor Speedway. Daar werd de eerste race verreden van de 'Round of 12' in de playoffs in de NASCAR Cup Series, wat een behoorlijk chaotische race werd.

De poleposition was voor Brad Keselowski, die Joey Logano naast zich had rijden, gevolgd door William Byron, Tyler Reddick, Michael McDowell en Chase Elliott. Keselowski had de touwtjes enige tijd in handen, tot hij de snelheid even kwijt was en Logano én Byron langszij kwamen.

Martin Truex zorgde voor de eerste caution door de muur in te glijden, waarbij Keselowski ook nog eens te hard door de pitstraat reed. Niet lang na de caution was de volgende een feit: Kyle Busch ging vanaf plek vier de muur in. Ook Ricky Stenhouse Jr, playoffcoureur Christopher Bell en Cole Custer kampten met problemen en meer cautions waren een feit.

Een crash voor Alex Bowman aan het einde van de stage gaf iedereen nog even de kans om nieuwe banden en brandstof te halen, waarna Kyle Larson de stagewinst pakte na een prima duel met Denny Hamlin - Logano, Daniel Suarez en Ross Chastain completeerden de top-5.

Met Stenhouse, die geen pitstop maakte, en McDowell voorop begon stage twee, die door een nieuwe schuiver van de goed teruggekomen Bell werd onderbroken. Harrison Burton reed lekker mee in de voorste gelederen, maar een flinke brand tijdens zijn pitstop zorgde voor forse vertraging én bijna voor schade voor de achter hem staande Cody Ware.

We konden weer door met Chastain en Elliott voorop, tot Ware voor een behoorlijk schrikmoment zorgde: hij ramde de muur en had daardoor totaal geen controle meer over de auto, die hard de pitstraat in reed en daar tegen een muur knalde. Hij kwam tot stilstand voor de pitcrew van BJ McLeod, die zich - zodra hij uit de auto was - snel over de onfortuinlijke Ware ontfermden.

Elliott en Blaney voerden het veld bij de herstart aan, tot het voorin fout ging: Elliott gleed tegen de muur aan, zijn auto vatte vlam en zijn race was voorbij - de leider in de playoffs was wel op tijd uit de auto. Chris Buescher zorgde met een schuifpartij nog even voor een onderbreking, maar uiteindelijk won Blaney de stage, voor Chastain, Byron, Keselowski en Suarez.

McDowell en Erik Jones sloegen de pitstop over en vertrokken zo vooraan, gevolgd door Burton en Reddick, die één caution later gestopt waren. Larson, Logano en Keselowski waren vanaf plek dertien de eersten die tijdens de stagewissel naar binnen waren gekomen voor nieuwe brandstof en - behalve in Larson's geval - verse banden.

De herstart werd echter uitgesteld, want het begon zowaar te regenen nabij het bloedhete Fort Worth. Na de onderbreking, en terug onder een stevig zonnetje, werd het groen weer gezwaaid met nog ruim 110 ronden te gaan. Al snel reed Truex naar de leiding, maar dat duurde niet lang: een kleine dertig ronden later begaf een band het en gleed hij hard de muur in.

Wederom kwam niet iedereen naar binnen, waardoor het ietwat onwaarschijnlijke trio Stenhouse, Todd Gilliland en Chase Briscoe voorop reed, gevolgd door de wel gestopte Reddick, Chastain en Logano. Reddick pakte daarbij de leiding, tot Austin Cindric vanuit een goede positie in de rondte ging: caution.

Met 29 ronden te gaan en Reddick voorop konden we door, tot Aric Almirola één bocht later spinde: caution. Ook daarna had Reddick de leiding en dit keer kwam er niks meer tussen: Reddick pakte de overwinning, de derde uit zijn carrière en de eerste op een oval, voor Logano, Justin Haley, Blaney en Briscoe.

Lekken Nord Stream 1 en 2: Rusland start onderzoek, Noorwegen voert beveiliging op

NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg beschouwt de beschadigingen in de aardgaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 beschreven als sabotage. De EU-commissie had eerder een soortgelijke verklaring afgelegd – en dreigde met sancties.

Update 21.10 uur: De Russische geheime dienst is een onderzoek gestart naar de schade aan de Nord Stream-pijpleidingen. Het Russische parket zei dat er een vermoeden bestond dat de schade is veroorzaakt door  "internationaal terrorisme". 

Er zijn voorbereidende onderzoeken gestart nadat de gasleidingen bij het eiland Bornholm kennelijk opzettelijk zijn beschadigd. Volgens Rusland veroorzaken de lekkages aanzienlijke economische schade aan hun land. 

Ook de Duitse marine is betrokken bij het zoeken naar de oorzaken van de lekkages. 

Noorwegen gaat als reactie op de vermeende sabotage de olie- en gasinfrastructuur van het vasteland gaan beschermen. Premier Støre zei dat er geen concrete dreiging is, maar dat Noorwegen zich bewust is van de speciale verantwoordelijkheid als de grootste gasleverancier van Europa. Bedrijven en overheden gaan nauw samen om de beveiliging op te voeren. 

Update 14.30 uur: Rusland ontkent beschuldigingen dat het verantwoordelijk is voor de schade aan de aardgaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 in de Oostzee. Kremlin-woordvoerder Peskov beschreef dergelijke beweringen als dom. Wat er nu precies met de onderzeese pijpleidingen is gebeurd, is nog niet bekend.

De woordvoerder van het Kremlin benadrukte dat de incidenten opgehelderd moeten worden. Rusland zou er geen belang bij hebben dat de gasleidingen niet gebruikt kunnen worden. Daarnaast verwees Peskov naar de enorme winsten die Amerikaanse energiebedrijven momenteel maken met gasleveringen aan Europa.

Eerdere berichtgeving: De secretaris-generaal van de NAVO zei in Brussel dat hij met de Deense minister van Defensie Bødskov had gesproken over de bescherming van kritieke infrastructuur. Na de bijeenkomst sprak Bødskov zijn bezorgdheid uit over de veiligheidssituatie in het Oostzeegebied. Rusland heeft daar een aanzienlijke militaire aanwezigheid. Verwacht wordt dat Moskou doorgaat met intimidatie. 

Denemarken en andere landen gaan ook uit van sabotage. Volgens de Zweedse regering zijn er twee explosies geconstateerd, die drie lekkages hebben veroorzaakt. Volgens de Duitse overheid kunnen ze niet veroorzaakt zijn door natuurlijke gebeurtenissen of materiaalmoeheid. Oekraïne geeft Rusland de schuld en sprak van terrorisme en agressie tegen de Europese Unie.

De voorzitter van de Europese Commissie, Von der Leyen, benadrukte dat elke opzettelijke verstoring van de actieve Europese energie-infrastructuur zal leiden tot een "zeer sterke reactie". De EU-buitenlandchef Borrell heeft een soortgelijke verklaring afgelegd. Hij schreef in een verklaring dat alle beschikbare informatie erop wees dat deze lekken het gevolg waren van een bewuste handeling. Het tijdschrift "Der Spiegel" had eerder gemeld dat de Amerikaanse buitenlandse inlichtingendienst CIA de federale regering weken geleden had gewaarschuwd voor mogelijke aanvallen op de pijpleidingen.

Ook de voorzitter van de Duitse Defensiecommissie, Strack-Zimmermann, vermoedt dat Rusland achter de mogelijke sabotageactie zit. Hoe langer en wreder de Russische aanval op Oekraïne duurt, hoe groter het risico op dergelijke acties zei de FDP-politicus tegen het "Redaktionsnetzwerk Deutschland". Het kan niet worden uitgesloten dat Rusland er achter zit om de energiemarkt op zijn kop te zetten. 

De Duitse CDU-defensie-expert Kiesewetter heeft een soortgelijke verklaring afgelegd. Kiesewetter vertelde de RND dat de lekkages bijna alleen een gerichte sabotageactie kunnen zijn. Vanuit een veiligheidsbeleidsperspectief dient een dergelijke sabotagehandeling als afschrikmiddel en als bedreiging. Rusland heeft in het verleden al laten zien dat de Nord Stream-pijpleidingen worden gebruikt als pressiemiddel tegen Duitsland.

Kremlin-woordvoerder Peskov sprak over de lekkages en zei dat de gebeurtenis "de energiezekerheid van het hele continent" aantast.

De lekkages werden geconstateerd bij de Nord Stream 1 en 2 pijpleidingen nabij het Oostzee-eiland Bornholm. Hoewel de leidingen niet in bedrijf zijn, zijn ze toch gevuld met gas. Het gas blijft waarschijnlijk nog een week stromen totdat de pijpleidingen leeg zijn.

Dat er Russisch gas in de Nord Stream 2 pijpleiding zit, ondanks dat deze nog nooit in gebruik is geweest, komt doordat de leidingen zijn gevuld met gas voordat het project werd afgerond om de druk op te bouwen die nodig zou zijn geweest voor gastransport. Volgens berichten in de media was de leiding gevuld met 330 miljoen kubieke meter, genoeg om zo'n 100.000 eengezinswoningen een jaar lang van stroom te voorzien.

Random Pics van de Dag #741

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

AI Picture Gallery #3

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Oekraïne: Separatisten verzoeken Rusland om annexatie na schijnreferenda

Na afronding van de schijnreferenda in de door Rusland bezette gebieden van Oekraïne, hebben de separatisten daar Moskou verzocht om annexatie. Het Russische parlement wil het verzoek begin volgende week afhandelen.

Hun leider in de regio van Luhansk schreef een telegram aan de Russische regering om de annexatie te overwegen. Het separatistische hoofd van de regio Cherson heeft een soortgelijke verzoek ingediend. Ook in de regio's Donetsk en Zaporizja werden fictieve referenda gehouden. Volgens informatie uit Moskou zijn de twee kamers van de Doema van plan om aankomende maandag en dinsdag te beslissen of de vier regio's in het oosten en zuiden van Oekraïne zich kunnen aansluiten bij Rusland. 

De autoriteiten die door Rusland zijn ingeschakeld voor het houden van de schijnreferenda hadden eerder al gemeld dat 99 procent van de kiezers hadden ingestemd met een annexatie.

Bijna geen enkel land erkent de referenda omdat ze zijn gehouden in strijd met de Oekraïense en internationale wetten, zonder democratische normen en in sommige gevallen mensen onder dwang hun stem moesten uitbrengen. De Oekraïense president Zelenskyy noemde de referenda een schijnvertoning. 

De Russische regeringswoordvoerder Peskov maakte duidelijk dat de aanvallen in Oost-Oekraïne zouden doorgaan totdat de hele regio Donetsk was veroverd. Dit is het minimumdoel, zei hij in Moskou.

De gratis games voor PlayStation Plus in oktober bekendgemaakt

Sony heeft bekendgemaakt wat de gratis games voor oktober gaan worden. Hot Wheels Unleashed, Injustice 2 en Superhot zijn de games die vanaf 4 oktober gratis te downloaden zijn als je PlayStation Plus-abonnee bent.

PlayStation Plus-leden hebben tot maandag 3 oktober de tijd om Need for Speed Heat, Granblue Fantasy: Versus en Toem aan hun gamebibliotheek toe te voegen.

PlayStation Plus oktober 2022

Grounded is nu uit Early Access

Microsoft kondigt aan dat Grounded nu beschikbaar is in versie 1.0. Na de release van Game Preview/Early Access in juli 2020, met slechts een greep uit wat de game vandaag zou zijn, wacht de volledige achtertuinervaring op spelers om te verkennen.

Twee jaar geleden, toen Grounded in Game Preview/Early Access werd uitgebracht, kon je zes biomen verkennen en met 14 wezens communiceren. Nu met de volledige "1.0" release, biedt de game je 13 biomen, waarvan er drie sterk verbeterd zijn, 44 wezens, waaronder de enorme koi karper en de gigantische vogel, evenals vele nieuwe functies.

Grounded is beschikbaar voor op Xbox Series X|S, Xbox One, Windows 10/11 en Steam, en is ook beschikbaar met Xbox Game Pass, PC Game Pass en Xbox Cloud Gaming (bèta).

Skull and Bones opnieuw uitgesteld

Ubisoft laat weten dat Skull and Bones weer uitgesteld is. De piratengame zou eerst 8 november uitkomen, maar het spel zal nu 9 maart 2023 aanmeren. Het is pas de vijfde keer uitgesteld.

Ubisoft laat weten dat het team hard werkt aan het polijsten en balanceren van de game. Alleen het heeft wat meer voeten in aarde dan gedacht. Als gevolg hiervan hebben ze de beslissing genomen om de releasedatum te verplaatsen naar 9 maart 2023. Een troost: er komt in de nabije toekomst een open bèta van de game. Daar komt binnenkort meer nieuws over hoe men zich daarvoor kan aanmelden.

Als Skull and Bones dan eens uitkomt dan is het verkrijgbaar met crossplay en crossprogressie voor PlayStation 5, Xbox Series X|S, Stadia en Windows pc via de Epic Games Store en Ubisoft Store. Ook zal de game onderdeel zijn van Ubisoft+ voor pc, Stadia en Amazon Luna.

Man of Medan en Little Hope krijgen gratis update, ook voor PS5 en Xbox Series X|S

Man of Medan en Little Hope krijgen een gratis update, en de games zijn nu verkrijgbaar in de digitale winkels van PlayStation 5 en Xbox Series X|S.

Man of Medan was het begin van de gehele Dark Pictures Anthology-serie en Little Hope volgde kort daarna. Deze games markeerden het begin van de Anthology-serie met horrorverhalen uit de verhalenverzameling van de Curator zelf. Vandaag kunnen alle bezitters van één of beide van deze titels een gratis update downloaden die verschillende aspecten van de game zal verbeteren.

De gratis PlayStation 4-, Xbox One- & pc-update voor Man of Medan en Little Hope bevat:

  • Nieuwe moeilijkheidsinstellingen & QTE-waarschuwingen
  • Verbeterde UI & interacties
  • Bijgewerkte bearing art & event triggers
  • Verhoogde loopsnelheden
  • Meer toegankelijkheidsopties, waaronder ondertitels
  • Extra bonus voor Man of Medan: ontdek een nog niet eerder vertoond hoofdstuk genaamd "Flooded", waarin nieuwe gameplay en nieuwe doden worden geïntroduceerd voor het climatische einde van het spel

Al deze verbeteringen zullen ook beschikbaar zijn voor new-gen spelers aangezien de games nu zijn toegevoegd aan de digitale winkels van de PlayStation 5 en Xbox Series X|S.

Rick Sanchez van Rick and Morty beschikbaar in MultiVersus

Warner Bros. Games heeft aangekondigd dat Rick Sanchez (Rick and Morty) nu beschikbaar is als het nieuwste speelbare personage in MultiVersus, de free-to-play platform fighter ontwikkeld door Player First Games.

Rick, ook bekend als Rick C-137 en vaak aangeduid als de slimste man in het universum, arriveert als onderdeel van MultiVersus Season 1 en is een Mage class-character met een moveset die gebruik maakt van de wetenschappelijke uitvindingen en tools van de mega-genie zelf. De aanvallen en speciale moves van Rick worden getoond in een onlangs onthulde gameplay trailer en bevatten zijn oplaadbare blaster voor afstandsaanvallen, het gebruik van zijn kenmerkende portaalpistool voor teleportatie, vliegende bewegingen via een jetpack, het oproepen van Meeseeks om vijanden te vernietigen en nog veel meer. De video laat ook de SEAL-Team Rick variant zien, die nu in de game te koop is.

EA en Koei Tecmo onthullen hunter-game Wild Hearts

Vandaag hebben Electronic Arts en Koei Tecmo de game Wild Hearts officieel onthuld. Het spel is een nieuw soort jachtspel met unieke crafting-mechanismen, dat op 17 februari 2023 wordt uitgebracht voor PlayStation 5, Xbox Series X|S en pc via Origin, Steam en de Epic Game Store.

Wild Hearts speelt zich af in Azuma, een fantasy-landschap dat is geïnspireerd op het feodale Japan en dat nu wordt geteisterd door de ooit vreedzame Kemono, die hun omgeving veranderen ten koste van het leven van de burgers. De Kemono variëren van door planten bezielde eekhoorns tot het enorme wilde Kingtusk-zwijn. Na een vreselijke strijd met de winterwolf Deathstalker worden spelers de drager van een levensverlengende technologie. Daarbij worden ze gedwongen om het evenwicht in de regio te herstellen.

Spelers reizen door Azuma als eenzame wolf of vormen ze roedels met maximaal twee vrienden dankzij de coöp- en crossplay-features van het spel op alle platformen. Spelers kunnen hun gevechtsplannen uitbreiden en speciale missies aannemen, terwijl ze in roedels jagen, zich aansluiten bij andere jagers in de wereld of het alleen tegen Kemono opnemen. De game bevat voice-overs in het Engels, Japans, Frans, Italiaans, Duits en Spaans.

"Wild Hearts laat spelers los in een levendige fantasy-wereld, die zowel ongetemd als prachtig is", aldus Yosuke Hayashi, Executive Vice President van Koei Tecmo Games. "Met Wild Hearts wilden we niet alleen de evolutie, invloed en dreiging van Kemono laten zien. We wilden ook iets creëren waarbij crafting de kern van de spelervaring vormde, door opnieuw aan te geven wat er allemaal mogelijk is in een monsterjachtspel. We hebben veel zorg besteed aan de afstemming van onze Karakuri. Spelers kunnen deze krachtige mechanismen gebruiken om tegen gigantische beesten te vechten en de wereld te ontdekken."

Wild Hearts wordt op 17 februari 2023 uitgebracht en is verkrijgbaar in de (digitale) winkel voor PlayStation 5, de Xbox Series X|S voor €79.99 en pc via Origin, Steam en de Epic Game Store voor €69,99.

FOK! Weer-special. *Deel 1*

Hallo daar!

Vandaag een heuse foto-special van het weer van vandaag. Volstrekt uniek ook, want zelden heb ik zoveel foto's kunnen maken, want wat was het ontzettend mooi zeg, ik heb het zelden in Haarlem zo mooi gezien. Ik keek mijn ogen uit. Normaal gesproken zijn buien veel verder weg, is het strakblauw, of zijn de wolken maar onschuldig. 

Dit is het eerste deel. Er komt zeker nog een tweede deel. en een derde deel ook nog wel.  

Absoluut zeer indrukwekkend vandaag. En dan hebben jullie de rest nog niet eens gezien. 

In principe weerfoto's genoeg voor 83 dagen.  

Veel kijkplezier!

Zware bui 1 (Foto: Stephan5)

Zware bui 2 (Foto: Stephan5)

Zware bui 3 (Foto: Stephan5)
Zware Bui 4 (Foto: Stephan5)
Zware bui 5 (Foto: Stephan5)
Zware bui 6 (Foto: Stephan5)
Zware bui 7 (Foto: Stephan5)
Zware bui 7 (Foto: Stephan5)

'Prijsexplosie treinkaartje dreigt'

Voor Beter OV is zeer bezorgd over de uitgelekte berichten over de tariefplannen voor 2023 van de NS. Gezien de kaalslag in de dienstregeling vindt de reizigersclub dat de tarieven niet verhoogd, maar juist verlaagd zouden moeten worden. De reiziger krijgt immers minder waar voor zijn geld. Een aantal consumentenorganisaties heeft zich laten verleiden tot achterkamertjesoverleg over de tariefplannen van de NS, maar Voor Beter OV doet daar niet aan mee. 

De kosten van ProRail stijgen fors, en worden via de NS door de zogeheten gebruiksvergoeding aan de treinpassagier doorberekend voorzover deze kostenstijging de inflatie (consumenten prijsindex CPI) te boven gaat. De NS laat weten dat de tariefstructuur van de gebruikersvergoeding wijzigt. Wat dit precies inhoudt, is nog ongewis. Recentelijk vroeg Voor Beter OV aan ProRail hoe het met de tariefdoorberekening zit, en ProRail liet toen weten dat de doorberekening van de infrakosten niet afhing van het verminderde aantal treinen.

Voor Beter OV vermoedt dat de NS de te betalen infraheffing nu wil omslaan over het in de dienstregeling 2023 verminderde aantal treinen. Het gevolg daarvan zou dan zijn dat de tarieven per passagier extra stijgen. Een maand geleden heeft Voor Beter OV bij de NS, de staatssecretaris van IenW en de minister van Financiën al een tariefmatiging voorgesteld. Immers, reizigers moeten ook in 2023 veel langer wachten op hun trein en worden vervoerd met een veel te lage zitplaatskans in uitpuilende treinen.

Geen lunch en zelfs douchen op school; de armoede sijpelt het onderwijs binnen

Kinderen komen zonder ontbijt of lunch naar school, kunnen hun laptop niet gebruiken vanwege een lege laptopaccu omdat ze hem thuis niet op kunnen laden en dan nog ouders die de vrijwillige ouderbijdrage niet kunnen betalen waardoor kinderen het risico lopen niet mee te mogen op schoolreis.

Allemaal voorbeelden die tekenend zijn voor waar veel scholen dit jaar mee geconfronteerd worden; er komt minder geld binnen bij ouders én daardoor is de armoede in de klas meer en meer zichtbaar. De hoge energierekeningen en de dalende koopkracht zijn de voornaamste boosdoeners. Zo meldt RTV Utrecht. 

Petitie tegen rente op studieschuld bereikt 100.000 handtekeningen

Studenten die onder het leenstelsel hebben gestudeerd en schulden hebben moeten opbouwen, krijgen mogelijk te maken met een rente bovenop hun studieschuld. Deze rente heeft jarenlang op 0% gestaan, maar minister Dijkgraaf (OCW) stelde enkele maanden geleden dat deze dit jaar veel hoger zou kunnen uitvallen. Reden voor studentenorganisaties LSVb en FNV Young & United om een petitie te starten om de renteverhoging tegen te gaan. Deze petitie is in enkele weken honderdduizend keer ondertekend.

Sinds 2019 hebben de Landelijke Studentenvakbond en FNV Young & United met de #Nietmijnschuld campagne de handen ineengeslagen voor de afschaffing van het leenstelsel, een schuldenvrije basisbeurs en een compensatie voor de zogenoemde pechgeneratie. Na meermaals duizenden studenten op de been te hebben gebracht door het organiseren van grote protestacties, is ook de politiek bijgedraaid en wordt er in studiejaar 2023 een basisbeurs ingevoerd.

De petitie roept het kabinet op om de renteverhoging tegen te gaan. De organisaties stellen dat een dergelijke renteverhoging honderden tot duizenden euro bovenop een bestaande studieschuld zou kunnen betekenen. FNV Young & United voorzitter Yasmin Ait Abderrahman: ‘Behalve dat studenten torenhoge schulden hebben opgebouwd, hebben studenten nu ook het gevoel dat ze zijn voorgelogen. Er werden altijd ‘gunstige leenvoorwaarden’ beloofd. Met de renteverhoging wordt de schamele compensatie die het kabinet studenten biedt, binnen twee jaar tenietgedaan.’

De activisten van de #Nietmijnschuld campagne willen de petitie overhandigen aan leden van de Eerste en Tweede kamer. Voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond Joram van Velzen: ‘Het is bikkelhard om er met deze rente nog meer schuld bovenop te leggen. De politiek moet hier echt werk van maken en zorgen dat de rente op nul procent blijft.’

Man krijgt celstraf voor fatale schietpartij Huissen

De rechtbank in Arnhem heeft dinsdag een 33-jarige man uit Huissen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar en een gedragsbeïnvloedende en/of vrijheidsbeperkende maatregel voor doodslag en een poging tot doodslag. Daarbij moet de man in totaal ruim 86.000 euro schadevergoeding betalen. De man schoot van korte afstand de oom van zijn (inmiddels ex-)vriendin dood. Bij de schietpartij raakte de man ook de stiefvader van zijn vriendin op het hoofd en bedreigde hij een agent. De rechtbank spreekt de man vrij van het bedreigen van zijn schoonmoeder.

De man mishandelde in augustus 2021 zijn vriendin in haar eigen huis in Huissen. Het slachtoffer liep door de mishandeling onder andere een breuk op in haar vinger. De oom en de vader van de vrouw gingen daarom verhaal halen bij de man. Op de fatale zomerdag schoot de man de oom van zijn vriendin van dichtbij in het hoofd. Na dit eerste fatale schot, probeerde hij ook zijn schoonvader op korte afstand dood te schieten. Alleen door een wonder werd hij niet dodelijk getroffen. Na de schietpartij stond de man op het dak van het appartement van zijn vriendin. Hij stond daar met in iedere hand een pistool. Hij richtte 1 van de vuurwapens op een agent en bedreigde hem daarmee met de dood. Die agent slaagde er uiteindelijk in hem van het dak af te praten.

Wapenbezit
De man had grote hoeveelheden wapens en munitie in uiteenlopende soorten en kalibers in bezit. Illegaal wapenbezit brengt onaanvaardbare risico's voor de veiligheid en het leven van personen met zich, omdat de kans bestaat dat die wapens ook worden gebruikt. Dat is in deze zaak op een fatale manier gebleken.

Toerekeningsvatbaarheid
Deskundigen deden onderzoek naar de psychische gesteldheid van de man. Hoewel de man daaraan zelf niet wilde meewerken, konden deskundigen toch vaststellen dat bij de man sprake was van 1 of meer psychische stoornissen, die samenhing(en) met een verslaving aan amfetamine. Het is aannemelijk geworden dat die stoornis(sen) het gedrag van de man hebben beïnvloed. De rechtbank komt daarom tot de conclusie dat de handelingen van de man hem niet volledig kunnen worden toegerekend.

Geen tbs
Anders dan de officier van justitie heeft geëist, legt de rechtbank geen tbs-maatregel op. Hoewel de deskundigen wel hebben vastgesteld dat sprake is van (een) psychische stoornis(-sen), hebben zij door de weigering van de man om mee te werken aan het onderzoek niet kunnen vaststellen wat de precieze achtergrond van die stoornis(-sen) is, en kunnen zij de rechtbank niet adviseren over het herhalingsgevaar. Eerdere rapporten of andere gegevens zijn niet voorhanden. Daarnaast heeft de man geen relevant strafblad. Dat sprake is van herhalingsgevaar neemt de rechtbank aan op basis van de beperkte informatie die er wel is. De rechtbank ziet net als de reclassering wel een recidiverisico in het amfetaminegebruik van de man. De rechtbank kan echter op basis van wat er aan informatie ligt niet uitsluiten dat ook een minder ingrijpende vorm van behandeling in de toekomst voldoende is om het recidiverisico te beperken.

Wel maatregel
Volgens de rechtbank is het vanuit veiligheidsoogpunt niet verantwoord om de man na detentie zonder enig toezicht terug te laten keren in de maatschappij. De rechtbank legt daarom de zogenaamde gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel op. Tegen het einde van de detentie kan de rechtbank dan beslissen of en onder welke voorwaarden behandeling en begeleiding van de man nodig is om herhaling van de feiten te voorkomen.

Strafbepaling
De man mishandelde zijn vriendin, had grote hoeveelheden wapens gebruiksklaar in huis en bedreigde een politieman op een indringende wijze. Hij ontnam de oom van zijn vriendin zijn meest fundamentele recht, namelijk het recht op leven. Direct daarna probeerde hij ook een tweede slachtoffer dodelijk te raken. Dat slachtoffer moest toezien hoe de man zijn zwager bruut van het leven beroofde. Geen enkele straf die de rechtbank oplegt doet daarbij recht aan het leed van de nabestaande en de slachtoffers.

Volgens de rechtbank zijn de handelingen van de man zo ernstig zijn dat de enige passende reactie daarop een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf is. Alles afwegende, vindt de rechtbank een gevangenisstraf van 18 jaar een passende straf.

Schadevergoeding
De man moet tot slot in totaal ruim 86.000 euro schadevergoeding betalen aan de nabestaanden en de slachtoffers.

College komt opnieuw met steunmaatregelen voor lage inkomens

Voor de tweede keer in een week tijd maakt het Amsterdamse college steunmaatregelen bekend die mensen met een laag inkomen een handje moeten helpen. Met een deel van de maatregelen wil het college de komende maanden overbruggen. Steunmaatregelen die het kabinet op Prinsjesdag presenteerde, worden namelijk pas vanaf 1 januari ingevoerd. Het college maakte vorige week tijdens de presentatie van de begroting al een eerste lijst met maatregelen bekend, zo is te lezen op AT5

Het kabinet kondigde dus ook al maatregelen aan om mensen die het financieel moeilijk hebben hulp te bieden. Het college vindt dat die maatregelen, die op 1 januari ingaan, nog te lang op zich laten wachten. "We zien in deze crisis dat de effecten heel ongelijk optreden en het daarom niet uit te sluiten is dat Amsterdammers op korte termijn in de knel komen", schrijven wethouders Rutger Groot Wassink en Marjolein Moorman in een brief aan de raad. 

Lees hier meer over de steunmaatregelen.

Hoofdverdachte bijna 20 jaar cel in voor afpersingspoging en betrokkenheid bij reeks aanslagen fruitbedrijf Hedel

De rechtbank in Gelderland heeft dinsdag 5 mannen veroordeeld voor een reeks aanslagen op woningen van (voormalige) medewerkers van een fruitbedrijf uit Hedel. Het gaat om de opdrachtgever (de hoofdverdachte), 1 tussenpersoon en 3 uitvoerders. De opdrachtgever krijgt met een gevangenisstraf van 19 jaar en 10 maanden de hoogste straf. De tussenpersoon krijgt een gevangenisstraf van 9 jaar. De uitvoerders krijgen een gevangenisstraf van 2 jaar en 6 jaar. De 3e uitvoerder krijgt 16 maanden jeugddetentie en de PIJ-maatregel (jeugd tbs) opgelegd. De rechtbank spreekt verder 3 verdachten vrij wegens gebrek aan bewijs.

De gepleegde aanslagen zijn onderdeel van een landelijk bekende, grote afpersingszaak van een fruitbedrijf uit Hedel. Deze afpersingen begonnen in mei 2019 na de ontdekking van een grote hoeveelheid cocaïne in een lading fruit van het bedrijf.

De rechtbank stelt in alle zaken voorop dat het gaat om een afpersingszaak van enorme omvang. De afgelopen jaren zijn tientallen volkomen onschuldige personen slachtoffer geworden van aanslagen op hun woningen. Alleen omdat zij op een personeelslijst staan van het fruitbedrijf. Deze lijst was ten onrechte in een strafdossier gevoegd. De aanslagen zijn niet alleen ontzettend gevaarlijk, maar zorgen bovendien voor gevoelens van onveiligheid en angst in de samenleving, in het bijzonder in de Bommelerwaard.

In de uitspraken van dinsdag staat de rol van de hoofdverdachte bij de afpersingspoging en aanslagen in 2020 en zijn rol en die van zijn handlangers bij de daarop volgende aanslagen in 2021 centraal.

Juridische kwalificatie
De rechtbank kwalificeert de strafbare feiten in deze zaken in veel gevallen anders dan het Openbaar Ministerie (OM) heeft gedaan. En de rechtbank acht voor een aantal verdachten minder feiten bewezen dan het OM. Dat leidt tot lagere straffen dan geëist door de officier van justitie, maar voor de door de rechtbank bewezenverklaarde en gekwalificeerde feiten krijgt de hoofdverdachte wel de maximale straf opgelegd. Het meest in het oog springend is dat het OM in alle gevallen voor het medeplegen van poging moord (of de uitlokking daarvan) is gegaan, terwijl de rechtbank tot andere kwalificaties komt, zoals poging doodslag en brandstichting, dan wel het teweegbrengen van een ontploffing, al dan niet met levensgevaar bij de aanslagen met mortierbommen en een brandstichting en zeer ernstige bedreigingen (met een misdrijf tegen het leven gericht) bij schietincidenten op donkere woningen.

Er was volgens de rechtbank weliswaar sprake van een plan bij de verdachten, maar dit plan was gericht op het - op een gruwelijke wijze - afschrikken en niet op het doden van mensen. Een veroordeling voor poging tot moord zou dus te ver afliggen van wat er daadwerkelijk is gebeurd.

Aanslagen in 2020 en 2021
Eerder dit jaar veroordeelde de rechtbank 7 mannen voor hun betrokkenheid bij de eerste reeks aanslagen (najaar 2020) op woningen gerelateerd aan het fruitbedrijf. Bij deze nachtelijke aanslagen vonden hevige ontploffingen met zware vuurwerkbommen plaats dichtbij de woningen waar de bewoners lagen te slapen. Ook wist de politie 2 aanslagen te verijdelen.

Na de reeks aanslagen in 2020 vonden een jaar later opnieuw aanslagen plaats. Tussen 2 mei en 5 juni 2021 zijn 4 woningen beschoten en is bij 1 woning brand gesticht. Het ging daarbij om woningen in Hedel, Kerkdriel, Velddriel, Waardenburg en Tiel die gerelateerd zijn aan het fruitbedrijf. Bij één schietincident is de kogel dwars door de voordeur via een tussendeur in een van de bovenkastjes van de keuken beland. Ook deze aanslagen vonden plaats in de nachtelijke uren, waarbij de bewoners in de woningen aanwezig waren. Daarnaast bestond het plan om bij een andere woning een zware vuurwerkbom naar binnen te gooien.

De opdrachtgever
De rechtbank vindt bewezen dat de 37-jarige hoofdverdachte uit Naarden in mei/juni 2019 het fruitbedrijf heeft geprobeerd af te persen en dat hij de uitlokker is van in totaal 15 aanslagen op woonhuizen gerelateerd aan dat bedrijf. Daarnaast is hij de opdrachtgever van 1 potentieel dodelijke aanslag op een familielid van een bekende vlogger. Zonder deze hoofdverdachte zouden deze aanslagen niet hebben plaatsgevonden. Voor de tweede afperspoging (dreigende sms-berichten in het najaar van 2020) volgt vrijspraak wegens gebrek aan bewijs.

De wet bepaalt dat bij een veroordeling voor meerdere misdrijven de hoogste straf met een derde kan worden verhoogd. Dat levert in dit geval een maximale gevangenisstraf van 20 jaar op. De rechtbank neemt die maximaal op te leggen gevangenisstraf als uitgangspunt. De man is recent echter veroordeeld tot 2 maanden gevangenisstraf. De wet bepaalt dat deze straf in mindering moet worden gebracht op het maximum. De rechtbank legt aan de man dus een gevangenisstraf op van 19 jaar en 10 maanden. De belangrijkste redenen voor deze – in dit geval – maximale straf zijn de hoeveelheid aanslagen en de ernst daarvan, de bepalende rol als opdrachtgever, de vergelding voor het leed dat de slachtoffers is aangedaan en het afgeven van een signaal dat terreur en intimidatie als verdienmodel niet worden geaccepteerd en uiterst hard worden bestraft.

De tussenpersoon
De rechtbank vindt bewezen dat een 22-jarige Amsterdammer samen met de hoofdverdachte 4 aanslagen (gepleegd in mei/juni 2021) vanuit de gevangenis heeft georganiseerd. Hij zocht in zijn rol als tussenpersoon naar uitvoerders en gaf aan hen gegevens en instructies door. Zonder deze 22-jarige man waren de uitvoerders niet overgegaan tot het plegen van de aanslagen. De man krijgt hiervoor een gevangenisstraf van 9 jaar. Voor de aanslag in Waardenburg wordt hij vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

3 uitvoerders
Een 18-jarige man uit Amsterdam was betrokken bij 5 aanslagen. In mei 2021 in Hedel, Kerkdriel, Velddriel en Waardenburg was hij de schutter en bij de aanslag in juni 2021 in Tiel gooide hij 2 flessen wasbenzine tegen de voordeur van een woning. De man was op het moment van het plegen van de aanslagen minderjarig. In zijn zaak staat de rechtbank voor het dilemma of het jeugdstrafrecht of het volwassenenstrafrecht moet worden toegepast. Deze keuze is bepalend voor de maximaal op te leggen gevangenisstraf. Volgens het rapport van de deskundigen pleiten meer omstandigheden voor toepassing van het volwassenenstrafrecht. Bij de afweging welk recht moet worden toegepast is voor de rechtbank uiteindelijk doorslaggevend dat de man zich binnen een maand schuldig heeft gemaakt aan het plegen van een reeks zeer ernstige feiten. Hij vervulde hierbij een leidende/sturende rol. Volgens de deskundigen heeft de man een relatief uitgerijpte persoonlijkheid. De rechtbank komt tot toepassing van het volwassenenstrafrecht, waarbij een gevangenisstraf van 11 jaar voor haar het uitgangspunt is. Gelet op zijn jonge leeftijd beperkt de rechtbank de celstraf tot 6 jaar.

Een 19-jarige Amsterdammer was betrokken bij 2 aanslagen. In mei 2021 in Waardenburg controleerde hij het huisnummer en in juni 2021 in Tiel stak hij de voordeur van de woning in brand. Voor de aanslag in Velddriel wordt hij vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Hij krijgt 16 maanden jeugddetentie en de PIJ-maatregel (jeugd tbs) opgelegd. Dit is in verhouding een lagere straf omdat hij op het moment van het plegen van een deel van de feiten minderjarig was, hij verminderd toerekeningsvatbaar is en zijn rol bij 1 van de aanslagen beperkt was.

Een 24-jarige man uit Almere was als chauffeur betrokken bij de aanslag in juni 2021 in Tiel, waarbij de voordeur van een woning in brand werd gestoken. Hij krijgt daarvoor een gevangenisstraf van 2 jaar.

Undercovertraject en eerlijk proces
De bewezenverklaring van de rechtbank voor enkele aanslagen in 2020 is voor een groot deel gebaseerd op de verklaringen van de chauffeur bij die aanslagen. Hij legde tijdens een undercovertraject een verklaring af tegenover meerdere undercoveragenten over zijn rol en die van anderen. De rechtbank oordeelt, net als in de uitspraken van 7 april van dit jaar, dat de inzet van dit traject rechtmatig is geweest. Daarnaast is - ondanks de inbreuk op het ondervragingsrecht van de hoofdverdachte - sprake van een eerlijk proces als geheel en vindt de rechtbank de verklaringen van deze chauffeur betrouwbaar.

Schadevergoeding
Alle mannen moeten ook een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers. De schadevergoedingen variëren van 5.000 euro tot bijna 70.000 euro. Deze bedragen bestaan uit zowel smartengeld als materiële schade.

3 Vrijspraken
Ten aanzien van 2 vermeende tussenpersonen geldt dat zij in mei en juni 2021 weliswaar informatie hebben doorgegeven, maar dat uit het dossier niet volgt dat zij wisten dat die informatie diende voor het plegen van de aanslagen in die maanden. Voor 1 vermeende uitvoerder die in juni 2021 meereed naar Tiel geldt dat de rechtbank niet kan vaststellen dat hij strafbare handelingen heeft verricht, omdat deze man niet uit de auto is geweest. Verder had hij geen bijdrage aan de brandstichting. De rechtbank spreekt hen daarom alle 3 vrij wegens gebrek aan bewijs.

'Verdachte noemt Ridouan Taghi als opdrachtgever moord Peter R. de Vries'

Een man die ervan verdacht wordt de moordaanslag op Peter R. de Vries te hebben gefilmd, zou in een door de politie afgeluisterd gesprek hebben gezegd dat Ridouan Taghi de opdrachtgever is. Dit is te lezen op AT5. Drie bronnen die het onderzoeksdossier goed kennen, hebben dat los van elkaar bevestigd, schrijft NRC.

De man is een van de drie verdachten die is aangehouden voor het filmen van de moordaanslag. Hij zou in augustus 2021 en afgelopen januari zijn gehoord, waarbij de politie tijdens het tweede verhoor afluisterapparatuur in zijn auto zou hebben geplaatst. In één van de opnames die daarmee zijn gemaakt, zou de naam van Ridouan Taghi zijn genoemd als opdrachtgever. Taghi zou de moordopdracht in het voorjaar van 2021 bij drie verschillende groepen hebben uitgezet.

Lees hier verder.

FOK! Wat een weer!: waterfestijn!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Welkom!  

Dit zijn de tijden waar we zo naar uitgekeken hebben. Buien, buien en nog eens buien. Al moet ik zeker benadrukken dat het in het binnenland en dan zeker in Overijssel en delen van Gelderland, alsook het zuidoosten niet echt hebben kunnen mee-profiteren. Het is echter wel een feit dat in dit jaargetijde de meeste neerslag inderdaad in de kustprovincies valt. 

Ook vandaag was het weer feest. En eindelijk kon uw Primeurman echt iets meemaken wat echt op onweer leek. Een bijzonder zware bui die ook enkele forse hagelstenen produceerde gaf in korte tijd drie felle ontladingen en dito klappen onweer. Zo had ik ze het hele zomerseizoen nog niet gehoord. In de ochtend trok ook al een heftig buiengebied over, en zodoende staat de etmaalsom hier tot nu toe op 40 mm. De maandsom is hier inmiddels ruim 225 mm. Niets te klagen dus, en zeker één van de natste maanden sinds 2006 alhier. Dat record staat op 365 mm. Dat gaan we niet halen, maar er kan best een mooie 2e plaats inzitten.

In Zeeland zijn er al plekken die de 300 mm hebben overschreden. In schril contrast staat de amper 50 mm in delen van Twente. Ook de rest van het binnenland is minder nat, zij het niet zo bescheiden als langs de oostgrens.

Ook afgelopen avond en komende nacht hadden de regenmeters langs de kust nog voldoende te doen. Opnieuw zijn tientallen millimeters mogelijk en ook onweer en hagel zullen vast en zeker gesignaleerd worden. De buien trekken ook landinwaarts, al nemen ze wel in activiteit af. Toch zal het beslist niet overal droog blijven. Als het even opklaart, en die kans is in het noordoosten het grootst, dan kan er mist ontstaan en koelt het af tot een graad of 7. Aan zee blijft het uiteraard zachter.

Morgen leeft de buienactiviteit ook in het binnenland weer op. Toch denk ik niet dat ze zo zwaar en talrijk zullen zijn als vandaag. Ook nu manifesteren de meeste buien zich op en rond relatief warme wateroppervlakten.

Het blijft uitermate fris met slechts 14 graden. Toch staat er niet al te veel wind uit een westelijke richting.

Donderdag is de kans op een bui nog wat kleiner, zonder dat het helemaal droog gaat worden. Vrijdag is de beste dag om het vrijwel overal wél droog te houden. 

Tot ziens allemaal!  

Water in de omgeving van Haarlem (Foto: Primeurman)

Een eldorado voor uw Primeurman. Water. (Foto: Primeurman) 

Mooie koe (Foto: Stephan5)
Een mooie lieve koe. (Foto: Stephan5) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Ziektekostenverzekering duurder: gaan mensen zorg mijden?

De zorgpremie wordt duurder en met de torenhoge inflatie zijn zowel verzekeraars als artsen bang dat mensen zich onderverzekeren en/of de zorg in het geheel gaan mijden met alle gevolgen van dien. Zo meldt WNL

DSW maakte dinsdag als eerste zorgverzekeraar de prijzen voor 2023 bekend. De maandelijkse premie gaat met bijna 10 euro omhoog. Dat komt neer op een stijging van 7,6 procent.

Letland roept noodtoestand uit in grensgebied vanwege stroom vluchtende Russen

Letland heeft de noodtoestand uitgeroepen voor delen van het land vanwege de toeloop van Russen na de oproep tot gedeeltelijke mobilisatie.

Deze is vanaf vandaag drie maanden geldig in verschillende grensregio's met Rusland en op checkpoints zoals luchthavens en treinstations. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei in Riga dat de verordening de overheid extra bevoegdheden geeft om de grens te beschermen als er meer mensen vanuit Rusland proberen het land binnen te komen. De Baltische staten wijzen al dagenlang Russische burgers aan de grensovergangen weg.

Door de gedeeltelijke mobilisatie hebben tienduizenden Russen hun land verlaten om te voorkomen dat ze worden gerekruteerd voor de oorlog in Oekraïne. Ook stonden er lange files aan de grens met Kazachstan, Georgië en Finland.

Het EU-grensbewakingsagentschap Frontex heeft aangekondigd dat sinds de gedeeltelijke mobilisatie op 19 september in de staten van de Europese Unie in totaal ongeveer 66.000 grensoverschrijdingen door Russische burgers zijn geregistreerd. Dat is 30 procent meer dan de week ervoor.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
©FOK.nl e.a.