NBA 2K23

NBA 2K23 is fantastisch als het gaat om basketbal zelf. Grafisch is de game weer een lust voor het oog. Er is veel content, veel veranderingen in gameplay zodat je niet het gevoel hebt een dure DLC van NBA 2K22 te hebben gekocht. En toch speel ik geen MyCareer meer. Die liefde is dit jaar over.

Grafisch is de presentatie weer top. Vorig jaar was het al mooi, en nu is het net even beter. Visual Concepts weet een basketbalwedstrijd prachtig te vertalen naar de game. Met alle toeters en bellen eromheen zoals het publiek, de cheerleaders, de reclames , enzovoort krijg je het gevoel dat je naar een live-wedstrijd aan het kijken bent. Sterker, nog je speelt er een. Elk jaar weten ze me weer helemaal enthousiast te maken als ik de nieuwe NBA 2K opstart. Voor zover ik weet kan geen enkele sportgame dit tot nu toe evenaren.

Qua gameplay is NBA 2K23 minder arcade dan zijn voorloper. Hierdoor moet je echt alle nieuwe bewegingen en animaties leren. Bijvoorbeeld het mikken zelf is nu wat strenger geworden, nu moet je echt veel beter timen en beter op de beweging van de speler op het scherm letten op te zien wanneer je de bal (en de stick) los moet laten. De AI is ook slimmer geworden, als jij steeds hetzelfde passeertruukje uithaalt dan leert de tegenstander dat vanzelf en gaat hij proberen je anders te pakken. Er zijn heel veel kleine tweaks en verbeteringen te vinden. En dat is prima, het maakt het allemaal net weer wat echter, intuïtiever of beter.

NBA 2K23 (Foto: 2K Games)

Zoals elk jaar is er ook weer veel content te vinden. Zo ook in NBA 2K23. Dit jaar is The City de hub voor MyPlayer. En The City is groot. Mij zelfs iets te groot. Ik ga liever via het menu naar de verschillende modi, maar het is natuurlijk erg tof om in een stad rond te lopen die compleet in het teken staat van basketbal. Je kunt er ook online potjes op allerlei courts spelen, er zijn winkels om van alles voor je speler te kopen en zo veel meer. Het grote probleem voor je MyPlayer is dat alles VC kost, de inname currency die ik ondertussen vervloek. Je speler zelf verbeteren: betaal maar met VC. Kleding of accessoires kopen om er wat hipper uit te zien: VC. Het is dat je geen drol kunt kopen, maar anders had het vast ook VC gekost.

Dat zou op zich geen probleem zijn als je VC met bergen binnen kan harken door bijvoorbeeld te basketballen. Maar ook NBA 2K23 heeft last van inflatie, want je krijgt minder dan voorheen, of alles is gewoon duurder geworden. Ik had al heel wat potjes nodig om wat simpele kleding te kunnen kopen. Maar ja, dat heb ik niet gedaan, want met dezelfde in-game valuta kan ik de attributen van mijn speler te verbeteren. En dat moet je, want er zijn heel wat spelers die minder moeite hebben om hun creditcard te trekken om VC te kopen.

NBA 2K23 (Foto: 2K Games)

Wat dat betreft snap ik 2K wel: er zijn altijd klagers, de zogenaamde free-2-play spelers. Maar wat boeien zij, als er genoeg ‘dolphins’ en ‘whales’ zijn die bakken met geld uitgeven om competitief te spelen. Dan kunnen wij als FOK! (2K bibbert vast) of welke media dan ook waarschuwen dat de microtransacties elk jaar wel steeds inhaliger worden, maar ze verdienen er nog zat mee. Dus bij dezen: wil je geen geld uitgeven, je moet belachelijk veel spelen om competitief te kunnen zijn. En voordat je dat bent heb je al vele potjes verloren tegen mensen die op dag 1 al geld hebben uitgegeven. Ik heb er geen zin meer in en heb de online gedeelte van MyCareer lekker laten liggen. Gamen is een hobby, het moet geen dagtaak worden om currency te verzamelen.

Gelukkig is het niet alleen pay-2-win in NBA 2K23. De nieuwe Jordan Challenge-mode is een game op zich, ik heb sinds tijden niet zo’n lol gehad. In de Jordan Challenge speel je 15 games na in de carrière van Michael Jordan, compleet in CRT en scan-line-filters, en commentaar van een van de oude presentatoren die het grootste deel van Jordan's carrière volgde, Mike Fratello van NBC. Als je alle uitdagingen van een challenge haalt krijg je nog een cut-scène waarin je de man bezig ziet. Dit is zo’n modus waar je ziet, ruikt en proeft waar basketbal om draait. Het helpt vast ook dat ik Michael Jordan gevolgd heb toentertijd, dus een prima nostalgische trip om je oud te voelen.

NBA 2K23 (Foto: 2K Games)

Een andere toffe modus is MyNBA Eras. Daarin kun je een franchise starten vanaf het heden (seizoen 2022-23) of drie historische seizoenen (2002-03, 1991-92 of 1983-84). Dan kun je bijvoorbeeld met Kobe Bryant en Shaquille O'Neal weer eens bezig. Ook de grafische filters zoals bij De Jordan Challenge zijn aanwezig. Visual Concepts heeft niet alleen grafisch wat nostalgie toegepast. Op elk van de vier tijdperken hebben ze ook gekeken hoe de speelstijl in zijn algemeen was. De spelers waren bijvoorbeeld vroeger veel fysieker bezig met hun armen en benen. In de huidige tijd zie je dat juist een stuk minder. Een leuk detail; het laat zien dat de makers echt wel weten waar ze mee bezig zijn.

NBA 2K23 is zoals altijd weer een gelikte game. Helaas is de MyCareer-mode echt een microtransactie-feest geworden. Je speler verbeteren met ingame currency, je speler aankleden met dezelfde currency. Overal in MyCareer schreeuwt de game “VC here please”. En dat trek ik zelf niet. Ik wil een spel kunnen spelen voor de lol, niet om te grinden totdat ik een ons weeg (wat heeeeeel lang zou duren) of nog eens mijn creditcard trekken terwijl de game al full-price is.

Maar gelukkig is er nog offline en daar heb je geen last van deze pay-to-win praktijken. En offline is NBA 2K23 erg sterk. Zeker de MyNBA Era en Jordan Challenges zijn erg tof. Door grafische filters kun je je helemaal wanen in die vervlogen tijd. Hopen dat de microtransacties minder zullen worden doe ik niet eens meer. Ik ben zuur en oud, en weet dat er andere tijden zijn geweest. De gamers van nu geven daar niet om, die willen snel voortgang, of dat nu geld kost of niet. Door de pay-2-win praktijken en daardoor vrij matige ervaring met online MyCareer en MyTeams geef ik het een lager cijfer. Speel je alleen offline of interesseert winnen je compleet niet dan mag je daar gerust een 9 van maken.

Gespeeld op Xbox Series X, ook verkrijgbaar voor Xbox One, PlayStation 5 en PlayStation 4.