FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 27 september 2022

Bokser Joyce ramt Parker knockout, te zware Stevenson wint en verliest titels

Voor de boksliefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde, want er stonden behoorlijk wat wereldtitels op het programma. Er werd geknokt in Newark, New Jersey, maar het hoofdgerecht stond gepland in Manchester en ook in Nottingham lag een gordel klaar.

Shakur Stevenson (18-0) - Robson Conceição (17-1)
In Newark namen Stevenson en Conceição het tegen elkaar op met als inzet drie wereldtitels in het supervedergewicht (-59,0kg): die bij de WBC, The Ring en de WBO. Die waren in handen van Stevenson, maar al voor het gevecht was hij ze kwijt en uitgerekend in zijn geboortestad kon hij ze ook niet terugwinnen: hij was zo'n 0,7 kilogram te zwaar en dus kon alleen Conceição de titels ook daadwerkelijk mee naar huis nemen.

Topfavoriet Stevenson was, helaas voor de Braziliaan, wel een stuk sterker. Er was eigenlijk geen enkel moment waarop zijn overwinning in gevaar kwam, ondanks het verlies van een punt in de negende ronde, omdat hij Conceição naar de grond had gewerkt. Stevenson won met 118-108 en twee keer 117-109, waardoor de titels nu vacant zijn. Stevenson zelf kondigde na het gevecht aan over te stappen naar het lichtgewicht, een iets zwaardere gewichtsklasse.

Joe Joyce (14-0) - Joseph Parker (30-2)
Joyce stapte na de Olympische Spelen van 2016 over naar de profs en won inmiddels diverse titels, waaronder uiteraard de Britse en Commonwealth-titels. Via zeges op Carlos Takam en Christian Hammer, die het zes en vier ronden vol wisten te houden, kwam Joyce uit bij oud-WBO-wereldkampioen Joseph Parker, met als inzet de WBO-interimwereldtitel. Joyce domineerde het gevecht, hoewel Parker na een ronde of negen ook wat fraaie tikken uit begon te delen. In ronde elf maakte de Engelsman het echter af: met een snoeiharde linker ramde hij Parker naar de grond en was de interimtitel binnen.

Ekow Essuman (17-0) - Samuel Antwi (14-1)
Sinds vorig jaar is Essuman in het bezit van drie titels in het weltergewicht (-66,7kg): de Britse titel, de Commonwealth-titel en de Europese IBF-titel. Tegen Antwi mocht hij die titels opnieuw verdedigen en dat deed hij met succes, hoewel het vooral aan het einde lastiger werd. Met 117-112, 116-113 en 115-114 werd het wel een unanieme zege, maar bijzonder indrukwekkend was het gevecht helaas niet.

Michael Magnesi (21-0) - Anthony Cacace (19-1)
Eind 2020 won Magnesi de destijds vacante IBO-wereldtitel in het supervedergewicht (-59,0kg), die hij daarna twee keer met succes wist te verdedigen. Na een mooi rijtje opeenvolgende knockouts was daar echter Cacace, die voor het eerst om een wereldtitel vocht. Het zat dicht bij elkaar, maar vooral aan het einde was Cacace toch echt de beste: twee juryleden gaven het aan hem (116-112 en 117-111), de ander ging met 112-116 voor nu oud-wereldkampioen Magnesi.

Amanda Serrano (42-2) - Sarah Mahfoud (11-0)
Al in 2011 won Serrano haar eerste wereldtitel en in haar indrukwekkende carrière kwamen er daarna nog flink wat bij, in diverse gewichtsklasses. In het vedergewicht (-57,2kg) pakte ze in 2019 titels over van Heather Hardy en via Daniela Romina Bermudez kwam er nog wat bij. Eerder dit jaar verloor ze de strijd om vijf lichtgewichttitels van kampioene Katie Taylor, maar in Manchester kon de Puertoricaanse haar eigen wereldtitels weer verdedigen: die bij de WBC, WBO en IBO, terwijl Mahfoud haar IBF-wereldtitel in de waagschaal stelde. Het was niet volledig eenzijdig, maar een overtuigende zege werd het wel voor Serrano: 97-93, 97-93, 99-92.

Maxi Hughes (25-5) - Kid Galahad (28-2)
Tot slot gaan we naar Nottingham, waar de IBO-wereldtitel in het lichtgewicht (-61,2kg) op het spel stond. Hughes won die titel in september vorig jaar en tegen Galahad mocht hij hem voor de tweede keer verdedigen. Dat ging er grotendeels lekker aan toe, maar Galahad maakte in de tiende ronde een domme fout: door een kopstoot raakte hij een punt kwijt. Dat bleek een dure, want Hughes kreeg de 'majority decision' met 116-111, 114-113, 114-114.

NFL: Jackson schittert met 5 touchdowns, prachtige catch Lamb voor Cowboys

Week drie in de NFL zit er alweer op, nu de Dallas Cowyboys en New York Giants hun partij tijdens Monday Night Football afgewerkt hebben. Weer een prima moment om terug te blikken en wederom gebeurt dat met twee wedstrijden.

New England Patriots - Baltimore Ravens
De Ravens begonnen prima, en aan het einde van het eerste kwart bereikte quarterback Lamar Jackson tight end Mark Andrews over 5 yards: touchdown. De Patriots deden in Q2 wat terug via een field goal, waarna quarterback Mac Jones een 3-yard touchdown over de lijn rende. Een 16-yard pass van Jackson op Andrews leverde de Ravens een nieuwe touchdown en dus voorsprong op, Nick Folk trapte namens de Patriots vanaf 50 yards raak: 13-14.

In Q3 hadden de Patriots al snel een 2-yard touchdown van Damien Harris in de boeken staan, maar de Ravens sloegen stevig terug: binnen een paar minuten tijd stelde Jackson eerst Josh Oliver (1 yard) en daarna Devin Duvernay (4 yards) in staat een touchdown te scoren. Via een 1-yard run van Rhamondre Stevenson kwamen de Patriots nog in de buurt, maar Jackson maakte zijn geweldige optreden zelf af: met een 9-yard run tekende hij voor zijn vijfde touchdown van de avond en de 26-37 eindstand.

New York Giants - Dallas Cowboys
In de eerste helft bleef het bij een paar field goals: twee voor de Cowboys, één voor de Giants. Graham Gano trapte de Giants in het derde kwart op 6-6, maar even later brandde het dan eindelijk los. Een fraaie 36-yard run van Saquon Barkley bracht de Giants op een 13-6 voorsprong, maar Ezekiel Elliott trok de stand met een korte 1-yard touchdown toch weer gelijk richting Q4.

In het laatste kwart namen de Cowboys de leiding en wel dankzij CeeDee Lamb: met een prachtige catch met één hand in de endzone harkte de wide receiver een 1-yard pass van Cooper Rush binnen voor een touchdown. Brett Maher trapte vervolgens nog raak, Gano deed dat ook nog een keer en daarmee was de eindstand bereikt: 16-23 voor de bezoekende Cowboys.

Uitslagen NFL week 3
Cleveland Browns - Pittsburgh Steelers - 29-17
Chicago Bears - Houston Texans 23-20
Tennessee Titans - Las Vegas Raiders 24-22
Indianapolis Colts - Kansas City Chiefs 20-17
Miami Dolphins - Buffalo Bills 21-19
Minnesota Vikings - Detroit Lions 28-24
New England Patriots - Baltimore Ravens 26-37
New York Jets - Cincinnati Bengals 12-27
Washington Commanders - Philadelphia Eagles 8-24
Carolina Panthers - New Orleans Saints 22-14
Los Angeles Chargers - Jacksonville Jaguars 10-38
Arizona Cardinals - Los Angeles Rams 12-20
Seattle Seahawks - Atlanta Falcons 23-27
Tampa Bay Buccaneers - Green Bay Packers 12-14
Denver Broncos - San Francisco 49ers 11-10
New York Giants - Dallas Cowboys 16-23

AI Picture Gallery #2

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #740

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Rotterdam wil nieuwe brug over de Maas

Meer dan 25 jaar na de opening van de Erasmusbrug heeft Rotterdam een nieuwe brug nodig om als één stad op twee oevers verder te kunnen ontwikkelen. De nieuwe oeververbinding moet een stevige bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van Rotterdam-Zuid en de bouw van extra woningen in het gebied tussen Alexander en Zuidplein. Na jarenlange studie is de verkenning naar een nieuwe oeververbinding afgerond. Het college zet in op een brug tussen Feijenoord en Kralingen, omdat dit de beste optie is voor Rotterdam.

Zoals de Erasmusbrug de ontwikkeling van de Kop van Zuid en Katendrecht mogelijk maakte, zo zal een nieuwe oeververbinding zorgen voor ontwikkeling van de rest van Rotterdam-Zuid en grootschalige woningbouw. Een brug met een hoogwaardige tram-, fiets-, voetganger- en een beperkte autoverbinding (‘auto te gast’) heeft de voorkeur van het college.

Waarom nu?
Wethouder Vincent Karremans; ‘Natuurlijk hebben we onszelf de vraag gesteld of dit nu wel het juiste moment is om te investeren in een nieuwe brug. Kijkend naar de naweeën van corona, een energiecrisis, woningnood, personeelstekorten en groeiende kansenongelijkheid. Maar juist deze investering in een nieuwe brug is een investering in de langdurige aanpak van veel van deze problemen. Het is geen investering in beton en staal maar een investering in Rotterdammers. Het verbindt de wijken Kralingen/De Esch, Feijenoord en IJsselmonde. Het zorgt voor een betere en snellere bereikbaarheid en vermindert daarmee de vervoersarmoede op Rotterdam-Zuid. Het zorgt ervoor dat de universiteit en het hbo – iets wat voor veel jongeren die opgroeien op Rotterdam-Zuid toch al ver weg lijkt – straks binnen tien minuten te bereiken is. Het zorgt ervoor dat voor elk van de zeven NPRZ-wijken meer dan 15.000 extra banen binnen 45 minuten reistijd komen te liggen. En het geeft ons de mogelijkheid veel meer woningen te bouwen voor Rotterdammers. Kortom: deze brug is een levenslijn voor Rotterdam-Zuid, een must voor de ontwikkeling en versterking van de stad en daarmee een logische vervolgstap 25 jaar na de opening van de Erasmusbrug.’

Uitgebreide studie
De wens voor een nieuwe oeververbinding is al eerder uitgesproken. Hierop is een uitgebreide MIRT-verkenning (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport) gestart. De verkenning is niet alleen gericht op een eventuele nieuwe oeververbinding maar ook op een permanent treinstation Stadionpark, een hoogwaardige openbaar vervoerverbinding tussen Zuidplein en Kralingse Zoom en een hoogwaardige openbaar vervoerverbinding tussen Zuidplein en Rotterdam Centraal via de Maastunnel.

Woningbouw en nieuwe kansen door betere bereikbaarheid
Door de aanleg van de oeververbinding met een OV-lijn tussen Kralingse Zoom en Zuidplein wordt het mogelijk in de Oostflank van de regio Rotterdam tot 35.000 woningen te bouwen. Daarnaast zorgt de brug met OV-verbinding in combinatie met de andere maatregelen zoals een permanent treinstation bij Stadionpark en meer openbaar vervoer door de Maastunnel, voor het oplossen van het OV-knelpunt in de Rotterdamse binnenstad. Dit zorgt op haar beurt er weer voor o.a. in de binnenstad, Rijnhaven en Merwe Vierhaven eveneens tot 35.000 extra woningen kunnen worden gebouwd, waarmee de oeververbinding de bouw van maximaal 70.000 woningen mogelijk maakt.

Op weg naar definitief voorstel
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft nu kenbaar gemaakt dat een nieuwe brug de voorkeur heeft. Gemeente, Rijk en regio gaan de komende periode op basis van de resultaten van de verkenning en adviezen in gesprek over de verdere invulling. Half november zal er een beslissing worden genomen of het voorstel voor de brug en de andere maatregelen, de volgende fase van het MIRT traject in kan. In de daarop volgende planuitwerking gaat de gemeente, met de andere initiatiefnemers, opnieuw met omwonenden, ondernemers, het Havenbedrijf en andere betrokkenen om de tafel om de mogelijkheden voor een nieuwe brug voor Rotterdam te concretiseren.

Minder abortussen in 2021

Het aantal zwangerschapsafbrekingen in Nederland is in 2021 verder afgenomen. In 2021 werden in totaal 31.049 zwangerschapsafbrekingen uitgevoerd, 315 minder dan in 2020. Dat blijkt uit de factsheet Wet afbreking zwangerschap 2021 van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. In deze factsheet staan de cijfers over de zwangerschapsafbrekingen in 2021.

Het aantal zwangerschapsafbrekingen bij buitenlandse vrouwen is weer iets toegenomen in 2021, na een sterke daling in 2020. Het is aannemelijk dat de coronacrisis en de bijbehorende reisbeperkingen van invloed zijn geweest op onder meer het aantal zwangerschapsafbrekingen bij vrouwen zonder Nederlandse zorgverzekering. Het zijn er met 2954 in 2021 nog steeds minder dan voor de coronacrisis.

De daling van het aantal zwangerschapsafbrekingen bij tieners stagneert opnieuw. Bij tieners onder 15 jaar is een opvallende toename te zien. Van 70 in 2019, naar 58 in 2020 en 101 in 2021.

In 2021 was het aantal geboortes hoger dan in voorgaande jaren. Tegelijkertijd nam het aantal zwangerschapsafbrekingen in hetzelfde jaar af. Daardoor daalde de abortusratio van 169 in 2020 naar 157 in 2021. De abortusratio is het aantal zwangerschapsafbrekingen per 1000 levend geboren kinderen in het betreffende jaar.

RIVM: Mogelijk begin najaarsgolf COVID-19: vaccineren en testen belangrijk

Het aantal besmettingen met het coronavirus SARS (severe acute respiratory syndrome)- CoV (coronavirus)-2 neemt sinds enkele weken toe. Ook in de ziekenhuizen is een stijging te zien. Meer mensen melden klachten die kunnen wijzen op een coronabesmetting. Mogelijk is dit het begin van de verwachte COVID-najaarsgolf. Vaccineren en testen zijn in deze fase erg belangrijk om te voorkomen dat de cijfers hard oplopen.

In het najaar komen luchtweginfecties vaker voor. Ook het coronavirus verspreidt zich gemakkelijker in het najaar. De laatste weken zien we dat meer mensen het coronavirus krijgen en doorgeven aan anderen. Vooral mensen die ouder zijn of onderliggende ziekten hebben, lopen extra risico om ernstig ziek te worden van het coronavirus. Het RIVM vraag daarom extra aandacht voor vaccineren, testen en de andere basisadviezen.

Stijgende cijfers
Het aantal positieve testen bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)is de afgelopen week in heel Nederland en onder vrijwel alle leeftijdsgroepen gestegen (figuur 1). Ook in Infectieradar zien we een stijging van het aandeel deelnemers met COVID-19-achtige klachten. Daarnaast zien we een duidelijke toename van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van patiënten met SARS (severe acute respiratory syndrome)- CoV (coronavirus)-2. Het aantal nieuwe patiënten met SARS-CoV-2 op de IC (intensive care)is nog relatief laag.

Vaccineren, testen, isoleren
Vaccinatie beschermt tegen ernstige ziekte. Met de herhaalprik tegen corona blijf je beter beschermd tegen het coronavirus en voorkom je ernstige ziekte. Sommige groepen mensen hebben meer kans om ernstig ziek te worden. Dat maakt hen kwetsbaar. Voor hen is het extra belangrijk dat zij de herhaalprik gaan halen. Dit geldt ook voor mensen die in de zorg werken en in aanraking komen met kwetsbare mensen.

Om te voorkomen dat de coronacijfers hard oplopen, is het belangrijk dat iedereen die klachten heeft een zelftest doet en in isolatie gaat als de test positief is. Daarnaast blijft het belangrijk om regelmatig je handen te wassen, geen handen te schudden, te hoesten en niezen in de elleboog en te ventileren.

Indonesische speedklimmers schitteren in eigen huis, Garnbret wint leadwedstrijd

In Jakarta is maandagavond weer een mooie World Cup-wedstrijd in het sportklimmen afgesloten. Er stonden wedstrijden op het programma in het speedklimmen, waar men zo snel mogelijk naar boven moet, en in het leadklimmen, waar men juist zo hoog mogelijk moet komen.

Speed mannen
Het werd een mooi Indonesisch feestje: wereldrecordhouder Kiromal Katibin nam het op tegen de toch wel wat verrassende Aspar Aspar. Katibin vertrok geweldig, maar maakte een foutje en het was Aspar die in 5,39 seconden de winst opeiste, voor Katibin's 5,75 seconden. Plek drie was voor de Chinees Long Cao (5,16), die landgenoot Long Jinbao zag vallen.

Speed vrouwen
Beide halve finales werden een duel tussen China en Polen, waarbij vooral de finale indrukwekkend was. Deng Lijuan snelde naar een supertijd van 6,666 seconden en klopte daarmee Natalia Kalucka (7,20). Kalucka's zus Aleksandra pakte wel de derde plek: de 6,81 was niet eens nodig, want Di Niu viel.

Lead mannen
Van de eerste vier finalisten deed Sebastian Halenke het best, hoewel de Duitser het niet zover schopte dat hij het slotstuk van de route aan kon vangen. Daarna kwamen de vier Japanners, waarbij Masahiro Higuchi de prestatie van Halenke evenaarde - op basis van zijn halve finale eindigde Higuchi voor hem. Ao Yurikusa was de volgende en kwam nét één greep verder, waarna Hidemasa Nishida en Satone Yoshida juist één greep eerder dan Halenke van de muur vielen. Yurikusa pakte zo dus de winst, voor Higuchi en Halenke.

Lead vrouwen
De Sloveense Mia Krampl opende de finale en was gelijk de beste van de eerste vier finalisten. Laura Rogora uit Italië kwam nét iets tekort, net als Krampl's landgenote Vita Lukan en de Duitse Hannah Meul. Janja Garnbret, de Sloveense topfavoriete, klom wél door en bereikte als eerste zelfs de top. De Zuid-Koreaanse Seo Chae-hyun probeerde dat te evenaren, maar gleed bij een van de laatste, minieme grepen weg en werd tweede, met Krampl op plek drie.

Arnhems echtpaar krijgt extra bijstand om vermindering van recht op toeslagen te compenseren

Een Arnhems echtpaar krijgt extra bijstand van de gemeente ter compensatie van het niet-ontvangen van het maximale toeslagenbedrag. Dat oordeelt de Centrale Raad van Beroep (CRvB). De man ontvangt een uitkering op grond van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Deze uitkering is lager dan de bijstandsnorm voor gehuwden. Daarom ontvangt het echtpaar aanvullende bijstand van de gemeente. Maar door een gebrekkige afstemming van fiscale regelingen ontvangt het echtpaar minder toeslagen dan wanneer het alleen bijstand zou krijgen. Het netto-inkomen van het echtpaar komt daardoor onder het bestaansminimum. De gemeente Arnhem moet het verschil compenseren via de algemene bijstand.

Politieke aandacht
Ongeveer 5.000 huishoudens met een netto-inkomen op het sociaal minimum ontvangen niet de maximale toeslagen. Al in 2016 vroeg de Nationale ombudsman aandacht voor dit probleem bij de staatssecretaris van Sociale Zaken en werkgelegenheid. Tweede Kamerleden stelden in de jaren daarna vragen over de onlogische en onwenselijke situatie dat door een samenloop van fiscale regelingen het netto-inkomen van mensen onder het bestaansminimum zakt. Een oplossing werd niet gevonden. Wel zou voor het einde van 2020 een rapport verschijnen met verdere verkenningen van specifieke oplossingen. Dit rapport is nog niet verschenen.

Geen oplossing
De CRvB heeft de staatssecretarissen van Financiën gevraagd naar de stand van zaken. Ze hebben geantwoord dat zij niet kunnen vooruitlopen op de aangekondigde verkenningen van specifieke oplossingen. De staatssecretarissen zien geen ruimte om de hardheidsclausule van artikel 47U verlaat Rechtspraak.nl van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen toe te passen.

Compensatie door gemeente
De Participatiewet biedt de mogelijkheid om aanvullende bijstand te verlenen. Een gemeente is verplicht om de bijstand en de daaraan verbonden verplichtingen af te stemmen op de omstandigheden, mogelijkheden en middelen van een burger. In zeer bijzondere situaties kan in individuele gevallen de bijstand worden verhoogd of verlaagd. De CRvB oordeelt dat de situatie van het Arnhemse echtpaar zeer bijzonder is en dat de gemeente het verschil moet compenseren.

'Terugval naar alcoholgebruik verminderen'

Verslaving is een chronische hersenaandoening die gekenmerkt wordt door terugval naar alcohol- en drugsgebruik. Op 3 oktober promoveert neurobioloog Esther Visser op haar proefschrift: "Terugval naar alcoholgebruik verminderen". Visser onderzocht hoe het brein herinneringen aan alcohol opslaat. Uit experimenten met muizen blijkt dat specifieke alcoholherinneringen worden opgeslagen door slechts een klein deel van de hersencellen in de prefrontale cortex van de muizen. Met het remmen van deze cellen kan terugval naar alcohol sterk verminderd worden. Dit biedt nieuwe inzichten die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van effectieve medicatie bij verslaving.

Tijdens het gebruik van verdovende middelen wordt er door het brein een associatie gemaakt tussen de belonende effecten van de drug en omgevingsfactoren, zoals bijvoorbeeld een kroeg of een drankfles. Deze omgevingsfactoren kunnen ertoe leiden dat alcohol- of druggerelateerde herinneringen worden opgehaald tijdens onthouding, wat hunkering veroorzaakt en kan resulteren in terugval. Het is daarom van cruciaal belang om meer inzicht te krijgen in de neurobiologische mechanismen die ten grondslag liggen aan terugval, om de ontwikkeling van effectieve therapieën (behandeling met behulp van medicijnen) te ondersteunen.

Associatie
Omdat er momenteel beperkte niet-dierlijke modelsystemen zijn voor de meeste hersenfuncties en ziekten die de complexe structuur van het menselijke brein weerspiegelen, heeft Visser muizen gebruikt om te onderzoeken hoe het brein de hardnekkige alcohol- en drugsherinneringen opslaat. De dierproeven zijn op een verantwoorde manier uitgevoerd, met toepassing van de zogenaamde 3V’s (vermindering, verfijning, vervanging) die bij het universitair proefdiercentrum (AARC) van de VU worden gehanteerd.

Eerst kregen muizen twee weken de keuze tussen het drinken uit een fles water en een fles alcohol, ruim 90 procent koos voor alcohol. Vervolgens leerden de muizen om op een knopje te drukken om een alcoholbeloning te krijgen. Iedere keer als er op het knopje werd gedrukt, ging er een lampje branden en kreeg de muis een druppel alcohol. Hierdoor werd er door de muis een associatie gemaakt tussen het lichtje en de alcohol.

Hersencellen labelen
De hersencellen die geactiveerd worden bij deze associatie, zijn met behulp van een nieuwe techniek gelabeld met een speciaal eiwit. Vervolgens kon Visser met deze techniek specifieke cellen remmen om te zien of deze causaal betrokken waren bij terugval naar alcohol zoeken.

Na een maand van onthouding zijn die specifieke cellen geremd tijdens een terugvaltest. Het bleek dat de muizen minder op het alcohol-geassocieerde knopje drukten dan controles, oftewel dat er minder terugval optrad bij deze muizen. Visser heeft daarna in een vervolgonderzoek gemeten welke eiwitten er in deze cellen voorkomen, om zo inzicht te krijgen in het moleculaire fundament van langdurige alcoholherinneringen.

'Onder het verkeerde gesternte geboren'

Soms kom je een artikel tegen op internet waar je smakelijk om moet lachen. Zo kwam ik zojuist dit artikel tegen van Flair, twee dagen geleden gepubliceerd. Het gaat over hobby's en dan met name die hobby's die goed bij je sterrenbeeld zouden passen. 

Hoewel ik niet in horoscopen geloof, kon ik het niet nalaten om even te kijken wat er over de kreeft geschreven werd. Ik heb nog nooit zo smakelijk gelachen. Want volgens mijn sterrenbeeld zou ik het als stiekeme huismus heerlijk vinden om thuis een beetje te rommelen en met planten in de weer te zijn. Wel, dan ben ik kennelijk onder het verkeerde gesternte geboren, want de omschrijving van de stier past veel beter bij mij. 

Sterker nog: het advies dat bij de Stier staat: "Probeer je wandelervaring van het afgelopen jaar een niveautje hoger te tillen en ga voor langere, uitdagendere routes of stel een concreet stappendoel." is precies waar ik mee bezig ben. Iedereen weet dat mijn deelname aan de 4daagse afgelopen jaar een fiasco was, en dus heb ik mijn grenzen verlegd en mijn pijlen gericht op de Camino Brabant, in voorbereiding op de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. 

Vertel: klopt de omschrijving bij jouw sterrenbeeld wel, of past een ander sterrenbeeld veel beter bij jou? 

Directeur Ziggo Dome baalt van maatregel NS: "Moet veel eerder gecommuniceerd worden"

De NS had eerder moeten aankondigen dat er werkzaamheden zijn aankomende zaterdag, zo vindt Ziggo Dome-directeur Danny Damman. Vanwege de werkzaamheden op het spoor en de verwachte drukte in het Arena-gebied stoppen er geen treinen bij station Bijlmer Arena, zo meldt AT5

De werkzaamheden zorgen ervoor dat er zaterdag tussen Amsterdam en Utrecht minder treinen kunnen rijden. Dat terwijl het die dag op de Johan Cruijff Boulevard drukker dan normaal is. Niet alleen trapt Ajax om 20.00 uur af tegen Go Ahead Eagles, op datzelfde moment begint de band De Dijk aan een concert in de Ziggo Dome.

Een uitgeklede dienstregeling op een extra drukke avond kan voor gevaarlijke situaties zorgen, vreest de NS, dat er dus voor heeft gekozen om dan maar helemaal geen treinen te laten rijden. 

Communiceren
"Op zich is het een logische verklaring", reageert Damman. "Veiligheid gaat boven alles, maar dat er nu werkzaamheden zijn, wisten ze drie jaar geleden al. Dat hadden ze dus veel eerder kunnen communiceren."

Volgens de NS komen de problemen bij het station Bijlmer Arena vaker voor omdat het er de laatste tijd steeds drukker wordt. "Dat klopt, maar dat heeft allemaal met corona te maken", zegt Damman. "Meer dan de helft van de optredens is door de coronamaatregelen van de afgelopen jaren verplaatst. Er zijn dus veel meer shows dan normaal en de kans dat ze gelijktijdig met een wedstrijd van Ajax vallen, is dus ook groter."

Grand Prix
Het komt de laatste tijd dan ook vaker voor dat er tijdens grote evenementen op het station problemen zijn met de dienstregeling. Begin deze maand liet de NS geen treinen stoppen vanwege verwachte drukte rond de Formule 1 in Zandvoort, die toen gelijktijdig viel met een wedstrijd van Ajax en twee concerten op de evenementenlocatie in Zuidoost. De drukte zorgde toen overigens niet voor grote ongeregeldheden.

Waar Damman bij die laatste maatregel zijn bedenkingen had ("Waarom moeten Formule 1-fans voorrang krijgen boven voetbalfans?"), heeft hij dit keer meer begrip voor de uitleg van NS. "Het is elke keer een andere discussie, maar waar het om gaat, is dat we willen voorkomen dat het vaker gebeurt. Daarom moeten we met de Nederlandse Spoorwegen om de tafel."

Damman geeft aan dat de eerste gesprekken er al zijn geweest. "De NS heeft beterschap beloofd. We hopen dat dat in de toekomst beter gaat." De directeur voorziet namelijk nu al een nieuw probleem. "De volgende Grand Prix (in Zandvoort, red.) valt op 27 augustus 2023. Dan hebben wij Celine Dion. Voor zulke artiesten is zo'n optreden onderdeel van een tour waar een enorme productie achterzit, die kun je niet zomaar verplaatsen."

Anticiperen
"Hoe eerder we weten wat de NS gaat doen, hoe eerder we kunnen anticiperen", herhaalt Damman nog maar eens. Ook voor komende zaterdag heeft hij maatregelen genomen. "We proberen iedereen zo goed mogelijk te informeren. Net als in het Grand Prix-weekend hebben we bijvoorbeeld een carpool app die mensen kunnen gebruiken om iemand te vinden waarmee ze naar Amsterdam kunnen reizen. De vorige keer is dat uitstekend verlopen."

"Daarnaast hebben we het geluk dat een groot deel van het publiek dat naar De Dijk gaat ook in Amsterdam woont", vervolgt Damman. "Dat scheelt op een dag als deze, want die kunnen meestal de fiets, scooter of metro pakken."

Politie waarschuwt: oplichters spelen in op energiecrisis

De politie en organisaties als de Fraudehelpdesk, de Consumentenbond en het meldpunt van Omroep Max ontvangen de laatste tijd veel meldingen over oplichting rond de aankoop van hout. Door de forse stijging van de gasprijs steeg de vraag naar houtpellets en haardhout. Oplichters zien daar een verdienmodel in en bieden zogenaamd hout te koop aan. Er zijn nu ruim 60 malafide webshops actief, de politie heeft al meer dan 500 aangiftes ontvangen.

internet oplichting
Wie op zoek is naar een alternatief voor stoken op gas, zoals een pelletkachel of open haard, kan bedrogen uitkomen bij de aankoop van hout. Vaak bestellen en betalen slachtoffers via een website haardhout, maar krijgen uiteindelijk niets geleverd. Sommige gedupeerden hebben via een verkoopsite contact met een particulier die hout aanbiedt, maar uiteindelijk zijn belofte niet nakomt.

Oplichters maken ook misbruik van bedrijfsnamen. Sommige ondernemingen verkopen wel echt haardhout, maar hebben zelf geen website. Kwaadwillenden richten dan een website op met dezelfde bedrijfsnaam, waarop ze haardhout of pelletkorrels ‘aanbieden’. Gijs van der Linden, teamleider bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO), zegt: ‘Sommige sites zijn erbarmelijk slecht vertaald, waardoor niet bestaande houtsoorten worden vermeld zoals ‘gecomprimeerd logboek’, ‘samengeperst houten logboeken’, ‘verdichte nachtstammen’ en ‘lang houdbaar nachthout’. Dit soort taalgebruik alleen al zou consumenten moeten waarschuwen om alert te zijn.’

Schadebedrag
In het algemeen schieten malafide webwinkels, ook wel nepshops genoemd, de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. De politie registreerde in 2020 zo’n 6.400 aangiften over malafide webshops, in 2021 verdubbelde dat aantal naar ruim13.000. De teller stond begin september dit jaar al op 8.300 aangiften. Het gemiddelde schadebedrag is ook gestegen: van 150 euro in 2021 naar 330 euro per gedupeerde in het eerste half jaar van 2022.

De politie publiceert hier een dagelijks bijgewerkte lijst van zo’n 150 websites waarover meldingen zijn binnengekomen. Bij de eerste vijftien stonden meerdere nepshops die inspelen op de energiecrisis, zoals ab-brandhout.com, brandhoutenpellets.nl, brandhouthuis.com en bouwinradiatoren.nl en blokjeskopen.com. Deze sites zijn inmiddels uit de lucht gehaald, of daar wordt nog aan gewerkt.

Van der Linden zegt: ‘Criminelen volgen de seizoenen en spelen in op de actualiteit. In de zomer proberen ze BBQ’s te slijten. Nu de koude dagen zijn aangebroken en de energieprijzen gestegen zijn, spelen ze in op die behoefte.’

Buitenlandse rekeningnummers
Malafide webwinkels laten betalingen vaak lopen naar rekeningnummers in het buitenland. Veel nepshops beweren dat je via iDEAL kunt betalen. Ze bieden dan echter een simpele betaallink (die verwarrend genoeg soms ook iDEAL heet). Deze leidt naar het overmaken naar een IBAN-rekening van een consument. Vaak iemand in het buitenland; het IBAN-banknummer begint dan bijvoorbeeld met FR, in plaats van NL. Van der Linden: ‘Veel nepshops - ook met .nl-webadressen - zijn van criminelen in het buitenland. Dat maakt het opsporen en vervolgen van verdachten lastig.’

De politie adviseert altijd om te controleren of een webshop betrouwbaar is voordat u een online een bestelling doet. Op de website van de winkel kunt u controleren waar het bedrijf is gevestigd en of de webshop telefonisch bereikbaar is. En wat is het beleid met betrekking tot het retourneren van producten? Kunt u daar op de website niets over vinden? Dan is het verstandiger om bij een andere winkel te kopen. Consumenten kunnen hier controleren of een site van een malafide handelaar is.

Cruiseschip Velsen-Noord mag gebruikt worden voor noodopvang asielzoekers

Het cruiseschip in Velsen-Noord mag in gebruik worden genomen voor maximaal 1200 asielzoekers. Ondernemers vroegen de gemeente Velsen via een voorlopige voorziening om handhavend op te treden zodat het cruiseschip niet in gebruik kan worden genomen als opvanglocatie voor asielzoekers. Maar de rechtbank Noord-Holland heeft dit verzoek maandag afgewezen. Het belang van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om de opvang onmiddellijk op die plaats te realiseren weegt zwaarder dan de belangen van de ondernemers.

Afgelopen juni verzocht de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid de gemeente Velsen om mee te werken aan het aanmeren van een cruiseschip in de gemeente voor grootschalige opvang door het COA voor asielzoekers van zes maanden. In juli sloot de gemeente een overeenkomst met het COA. Het gaat om een schip aan de Velsen Offshore Base-kade voor 1000 tot 1200 asielzoekers. De noodopvang wordt voor 1 maart 2023 opgeheven. Het COA zal geen verlenging aanvragen voor het gebruik van de locatie na deze periode.

De opvang is in strijd met het geldende bestemmingsplan. Daarom heeft het COA medio september een omgevingsvergunning aangevraagd. Deze is nog niet verleend. De gemeente heeft daarnaast besloten niet handhavend op te treden en de opvang te gedogen. Het schip is op 21 september aangemeerd aan de kade. Op 26 september moeten de eerste asielzoekers aan boord komen.

Handhaven
De ondernemers willen dat de gemeente wel handhavend optreedt vanwege externe veiligheid, veiligheid op de kade en van vluchtroutes, leefbaarheid en de specifieke bedrijfsbelangen. Zo vinden ze dat de situatie onveilig is voor de bewoners van het schip en dat het voor hun bedrijven onwerkbaar wordt. Ook zouden de werkzaamheden van de verschillende bedrijven stank- en geluidsoverlast voor de asielzoekers veroorzaken en zou een bedrijf te veel worden beperkt in de uitvoering van het werk omdat de manoeuvreerruimte voor voertuigen wordt beperkt. Daarnaast zou het cruiseschip te dicht bij een bedrijf liggen waarvoor een zogenoemd risico- of veiligheidscontour geldt vanwege gevaarlijke activiteiten.

Oordeel rechtbank
De voorzieningenrechter oordeelt dat het belang van de gemeente en het COA om nu niet tot handhaving over te gaan, zwaarder weegt dan het belang van de ondernemers. Zo oordeelt de voorzieningenrechter dat onvoldoende onderbouwd is dat het cruiseschip ligt bij een bedrijf met gevaarlijke activiteiten. Ook zet de gemeente hekwerken neer waardoor de bewoners van het schip de omliggende bedrijventerreinen van de ondernemers niet kunnen betreden. De rechter oordeelt dat dit voldoende toereikend is, ook vanwege andere beveiligingsmaatregelen. Daarnaast heeft de gemeente voldoende voorzieningen getroffen om overlast voor asielzoekers te beperken. De rechter stelt verder vast dat hoewel de manoeuvreerruimte van een bedrijf wordt beperkt, niet is gebleken dat het bedrijf zijn bedrijfsactiviteiten helemaal niet meer kan uitvoeren.

Dat het niet de schoonheidsprijs verdient dat tot de opvang op deze plek zonder voorafgaande omgevingsvergunning wordt overgegaan, kan dat oordeel niet anders maken. De voorzieningenrechter wijst het verzoek voor een voorlopige voorziening af. Dat betekent dat het schip mag aanmeren aan de VOB-kade in Velsen-Noord en in gebruik kan worden genomen voor de noodopvang van asielzoekers.

Tandheelkundig team van Defensie aan de slag in Suriname

Een Nederlands tandheelkundig team van Defensie sluit zich aan bij een Surinaams medisch militair en civiel team. Zij zetten zich tijdens een nationale humanitaire operatie van het Surinaamse Nationale Leger in voor de volksgezondheid in het Zuid-Amerikaanse land. Het tandheelkundig team is afgelopen week aangekomen.

Het team bestaat uit een tandarts en een assistent van de Defensie Tandheelkundige Dienst. Zij gaan aan de slag in Apoera, een afgelegen dorp in het westen, bij de grens met Guyana. Hier wordt onder meer de Nederlandse expertise ingezet om de lokale bevolking te voorzien van tandheelkundige zorg.

Ook algemene gezondheidzorg en oogheelkunde maken onderdeel uit van de operatie genaamd Granmatie. Dit betekent grote vriend. Hierbij worden zowel militaire als civiele artsen ingezet. Naast de Nederlandse militairen nemen ook twee civiele Nederlandse tandartsen deel.

Medische goederen
De Verenigde Staten leveren medische goederen en pakketten voor kinderen. Zo kunnen zij weer goed van start gaan met het schooljaar dat begin oktober van start gaat.

Granmatie duurt een week. Een gedeelte van de door Nederland ingebracht tandheelkundige goederen die overblijven worden geschonken aan de Medische Zending. Dit is een NGO die medische zorg levert in de binnenlanden van Suriname. Zij leveren ook een tandarts. Later deze week komt de Surinaamse minister van Defensie een kijkje nemen bij de teams.

Intentie
Vorig jaar spraken de Nederlandse en Surinaamse krijgsmachten de intentie uit meer samen op te trekken. Nadat daarna de commandant van de Defensie Gezondheidsorganisatie het land bezocht, volgde het verzoek aan Nederland om deel te nemen aan deze operatie. Dat wordt nu ingewilligd.

De inzet is een nieuwe stap om de militaire banden tussen beide landen te versterken. Afgelopen juni trainden Nederlandse militairen voor het eerst in 12 jaar weer in de Surinaamse jungle. Ook bezocht een Surinaamse delegatie de Nederlandse Defensie Academie.

Het tandheelkundig team dat nu in Suriname is, keert in principe de eerste week van oktober terug naar Nederland.

Vogelgriep vastgesteld in Nieuw-Weerdinge (provincie Drenthe)

In Nieuw-Weerdinge (gemeente Emmen) is bij een pluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 201.600 vleeskuikens geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In de 1 kilometer zone van het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen de 3 km zijn 6 andere bedrijven met pluimvee gevestigd die door de NVWA worden gescreend op vogelgriep. Deze bedrijven worden de komende 14 dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. In de 10 kilometerzone zijn 24 andere bedrijven met pluimvee gevestigd. Daar waar in een straal van 10 kilometer om het besmette bedrijf nog geen ophok- en afschermplicht was afgekondigd, is dat nu wel het geval. In dit gebied geldt tevens een vervoersverbod.

Vervoersverbod
Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren Bekijk de actuele besmettingen en maatregelen op de kaart in de Dierziekteviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Landelijke maatregelen
Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.
Ook is in een aantal regio’s de ophok- en afschermplicht nog onverminderd van kracht. In deze regio’s geldt de ophokplicht voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten, sierwatervogels en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels, geldt een afschermplicht. Op de website van de NVWA staat meer informatie over de ophok- en afschermplicht. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

FOK! Wat een weer: talrijke buien en kans op onweer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend is het bewolkt en komen er veel buien voor met vooral in het westen veel regen. Bij buien is er een kleine kans op onweer en hagel. De westelijke wind is zwak tot matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, langs de zuidwestkust eerst krachtig, windkracht 6. Langs de kust is er bij buien kans op windstoten van 60-70 km/uur.

Vanmiddag is er veel bewolking en houden de buien aan, plaatselijk met onweer of hagel. In het zuidwesten wordt het tijdelijk droger. Het wordt niet warmer dan 13°C. De westelijke wind is matig, langs de kust vrij krachtig. Vanavond blijven de buien aanwezig. Pas later wordt het in het noorden en oosten droger. In het zuidwesten en westen kan veel regen vallen. De wind neemt in de loop van de avond af. Langs de kust kunnen er bij buien nog wel windstoten van 60 km/uur voorkomen.

Komende nacht zijn er vooral in het westen en zuiden buien. Vooral in het zuidwesten kan er weer onweer en veel regen voorkomen. In het noordoosten is er in de tweede helft van de nacht kans op mist. De minimumtemperatuur ligt tussen plaatselijk 4°C landinwaarts en 9°C langs de kust. Boven land is er weinig wind. Langs de kust staat er een matige wind uit het westen. Bij buien kunnen daar nog steeds windstoten bij voorkomen.

Morgenochtend is het half bewolkt en komen er in de kustprovincies enkele buien voor, mogelijk met onweer. In het noordoosten is er tot ver in de ochtend kans op mist, elders is de zon af en toe te zien. De westelijke wind is zwak tot matig langs de kust, elders is er weinig wind.

Morgenmiddag wisselen zon en bewolking elkaar af. Verspreid over het land komen ook enkele buien voor, mogelijk met onweer. De maximumtemperatuur wordt 14°C. De westelijke wind is zwak tot matig langs de kust, elders is er weinig wind. Morgenavond blijven de buien vooral in het zuidwesten aanwezig. Elders wordt het geleidelijk droog. De westelijke wind is zwak tot matig langs de kust, elders is er weinig wind. (Bron: KNMI)

Een 'bijzon' in El Borge, Spanje (Foto: Kroezel)

Een 'bijzon' in El Borge, Spanje (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
©FOK.nl e.a.