Hoera, de :-) bestaat 40 jaar, wat is jouw huidige favoriet?

De digitale 'smiley' werd 40 jaar geleden geboren - de oorsprong van de emoji's die tegenwoordig zo populair zijn.

In de herfst van 1982 hadden computerwetenschappers van de Carnegie Mellon University in Pittsburgh, Pennsylvania, een gesprek over de interne universitaire communicatie. Ze waren op zoek naar een icoon om het humoristische karakter van de chat aan te geven. Tijdens de communicatie kwam Scott Fahlman, een lid van de groep, uiteindelijk om de hoek in een bericht van 19 september 1982 met een revolutionaire suggestie: Waarom niet :-) als een zijdelings, lachend gezicht? Terecht stelde hij ook voor :-( voor de tegenovergestelde stemming.

Het initiatief van Fahlman werd goed ontvangen door collega's. Het lachende en jammerende gezicht verspreidde zich via de universitaire netwerken als een lopend vuurtje naar een aantal universiteiten in de VS. De digitale 'smiley' is een integraal onderdeel geworden van schriftelijke communicatie. De zogenaamde emoticons werden al snel vergezeld door knipogen ;-), verbazing :-O en tong uitsteken :-P. Tegenwoordig zijn smileys standaard in chatberichten. De combinatie van karakters die door Fahlman zijn gemaakt, wordt nu nauwelijks gereproduceerd. Vrijwel alle chat- of maildienstverleners zetten de combinaties automatisch om in de ronde gele grijnzende gezichten. Deze collectie, gezamenlijk bekend als 'emoji', heeft inmiddels een behoorlijke omvang bereikt. Zo biedt WhatsApp momenteel meer dan 3.600 emoticons voor gebruik.

Hoe beïnvloedt dit onze taal wanneer woorden en emoties steeds vaker in pictogrammen worden weergegeven? De meeste experts zijn het erover eens dat hieruit geen eigen taal kan ontstaan. Ze dienen eerder als een aanvulling. Emoji's maken "het contact mogelijk zoals we die zien in persoonlijke ontmoetingen, maar die niet beschikbaar zijn in digitale communicatie", aldus een bijdrage van de taalkundigen Michael Beißwenger en Steffen Pappert van de Universiteit Duisburg-Essen. Met lachende gezichten, hartjes en alle andere kleine foto's probeerden de gesprekspartners hun emoties en gevoelens ten opzichte van elkaar uit te drukken.