OekraÔne: meer dan 440 graven aangetroffen in Izyum

Meer dan 440 graven zijn ontdekt in een bos nabij de heroverde stad Izyum in het oosten van Oekraïne. Volgens de plaatselijke gouverneur werden ook dode lichamen gevonden met hun handen vastgebonden.

Volgens Oekraïense bronnen waren de meeste doden burgers. De autoriteiten zeiden dat velen stierven van de honger.

Volgens persbureau Reuters maakten ooggetuigen ook melding van zo'n 200 houten kruizen, die op meer graven zouden kunnen duiden. De plaatselijke gouverneur verklaarde dat sommige lichamen werden gevonden met de handen op de rug gebonden. De informatie kan op dit moment niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Het Mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties wil waarnemers sturen naar de door Oekraïense troepen heroverde stad Izyum. Deze zouden moeten uitzoeken wat er is gebeurd tijdens de Russische bezetting, volgens woordvoerster Throssell in Genève. Het is nog onduidelijk wanneer een dergelijk bezoek zou kunnen plaatsvinden.

De Oekraïense president Zelenskyy zei dat er in de door Oekraïne heroverde gebieden verschillende plaatsen zijn gevonden waar mensen zijn begraven. Hele families en mensen zijn aangetroffen met sporen van marteling, vertelde Zelenskyy aan persbureau Reuters. Er zijn aanwijzingen voor door Russische soldaten gepleegde oorlogsmisdaden. De vondsten moeten met internationale hulp worden onderzocht, verzocht de president.

Aanvankelijk vergeleek hij de vondst van het massagraf met de gebeurtenissen in februari in Bucha, een buitenwijk van de hoofdstad Kyiv. Oekraïense soldaten hadden daar duidelijk bewijs van oorlogsmisdaden verkregen na de terugtrekking van Russische troepen. "Rusland laat de dood overal achter en moet daarvoor verantwoordelijk worden gehouden", zei Zelenskyy in zijn dagelijkse videotoespraak.