FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 13 augustus 2022

Uitslag Feyenoord - Heerenveen

Feyenoord heeft voor het eerst dit seizoen puntenverlies geleden in de Eredivisie. De Rotterdammers kwamen in eigen huis niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen Heerenveen.

Vanaf het begin had Feyenoord de overhand tegen Heerenveen en in de tweede minuut was Jacob Rasmussen al dicht bij de openingstreffer. Later waren Marcus Pedersen en Javairô Dilrosun ook nog gevaarlijk, maar bij rust stond het nog 0-0.

In de tweede helft kwam Heerenveen wat beter voor de dag en kreeg het ook wat kansjes. Justin Bijlow kwam met de schrik vrij, toen hij een corner verkeerd inschatte, maar gelukkig voor Feyenoord kon Heerenveen niet profiteren. Niet veel later was Bijlow wel bij de les en keerde een inzet van Amin Sarr.

In het slot van de wedstrijd zette Feyenoord nog aan en kreeg Jens Toornstra de beste kans van de wedstrijd, maar die werd na een prachtige reflex gekeerd door uitblinker Andries Noppert. Santiago Giménez, die zijn debuut maakte bij Feyenoord, was nog dicht bij de 1-0, maar ook zijn inzet ging niet in goal, waardoor het in De Kuip 0-0 bleef.

Feyenoord

0 - 0

sc Heerenveen

 
 Gele kaart: Q.Timber, (Feyenoord), Köhlert,Noppert, (sc Heerenveen)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Geertruida
Trauner
Rasmussen
Pedersen (Toornstra/85)
Dilrosun
Q.Timber (Jahanbakhsh/85)
Szymanski (Kökçü/63)
Aursnes
Wålemark (Idrissi/63)
Danilo (Giménez/78)
  Bijlow
Geertruida
Trauner
Rasmussen
Pedersen (Toornstra/85)
Dilrosun
Q.Timber (Jahanbakhsh/85)
Szymanski (Kökçü/63)
Aursnes
Wålemark (Idrissi/63)
Danilo (Giménez/78)

Uitslag FC Emmen - RKC

FC Emmen en RKC hebben zaterdagavond de punten gedeeld. In eigen huis leek Emmen op weg naar de eerste overwinning van het seizoen, maar door een laat doelpunt van RKC werd het 1-1.

Emmen was in de eerste helft al de betere ploeg, maar echt gevaarlijk werd de thuisploeg. Toch kwam de thuisploeg na een klein uur spelen terecht op voorsprong dankzij Lucas Bernadou. De 21-jarige Fransman stoomde vanaf eigen helft op en kreeg met een gelukje de bal in de zestien voor zijn voeten en haalde met links prachtig uit.

Na de 1-0 bleef Emmen de betere ploeg en kreeg ook kansen op de 2-0, maar die wist de doelman van RKC te voorkomen.

Emmen leek desondanks op weg naar de zege, maar in de 90ste minuut werd het alsnog gelijk. Florian Jozefzoon speelde Julen Lobete vrij met slimme pass, waarna de gehuurde Spanjaard de gelijkmaker binnenschoot.

FC Emmen

1 - 1

RKC Waalwijk

 58' Bernadou    90' Lobete
 
 Gele kaart: Bernadou, Araujo,J.Veldmate, (FC Emmen), Kramer, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 7.829
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Oelschlägel
Veendorp
Araujo
J.Veldmate
Hardeveld
Mendes
Assehnoun (Diemers/46)
Bernadou
Vlak
Romeny
Zivkovic (Pacheco/76)
  Vaessen
Gaari
Adewoye
v.d.Buijs
Lelieveld
Oukili (Kuijpers/ 81)
Vroegh
Bel Hassani (Jozefzoon/57)
Lutonda (Clement/69)
Kramer (Lobete/ 68)
Daneels (Anita/56)

Uitslag FC Utrecht - Cambuur Leeuwarden

FC Utrecht heeft zaterdag ook in zijn tweede Eredivisie-wedstrijd van dit seizoen niet kunnen winnen. In de Galgenwaard werd het 0-0 tegen Cambuur Leeuwarden.

In de eerste helft had FC Utrecht de kansen om de score te openen. Bas Dost, die vorige week belangrijk was bij Utrecht, mocht vandaag in de basis starten en kreeg ook een kans. Ook Daishawn Redan en Djevencio van der Kust lieten voor rust kansen liggen voor Utrecht.

In de tweede helft had Cambuur de beste kansen. Maar dankzij goed keeperswerk van Vasilis Barkas op inzetten van Jamie Jacobs en Bergsma bleef het 0-0 in de Galgenwaard.

FC Utrecht

0 - 0

sc Cambuur Leeuwarden

 
 Gele kaart: Booth, Brouwers, v.d.Maarel, (FC Utrecht), Uldrikis, (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 21.019
Arbiter: Blank
 
Opstelling:   Opstelling:
Barkas
Ter Avest (Sylla/ 70)
v.d.Maarel
Viergever
Sagnan (Kluivert/46)
v.d.Kust
Brouwers
Boussaid (Lottin/75)
Booth (Bozdogan/ 46)
Redan (Douvikas/64)
Dost
  Virgínia
Schmidt
Tol
Bergsma
Bangura
Jacobs (Paulissen/77)
Hoedemakers
Maulun
Balk (Breij/77)
Uldrikis (Boere/85)
Smit (Sambissa/61)

EK-brons baanrenster De Zoete op afvalkoers, Van Loon eruit op sprint

Op het Europees kampioenschap baanwielrennen in München is men inmiddels halverwege. De derde dag leverde zaterdag flink wat mooie momenten op tijdens de finales op de korte baan in Zuid-Duitsland, hoewel er ook flinke zorgen waren over een van de toppers.

500m tijdrit vrouwen
Op Emma Hinze stond absoluut geen maat. De Duitse reed in de kwalificaties al een supertijd en ging in de finale nog eens wat harder: ze finishte in een bijna onwerkelijke 32,668 seconden, alleen op hoogte wordt (zelden) iets harder gereden. Zilver was er op grote afstand voor de Oekraïnse Olena Starikova (33,403), voor de Italiaanse Miriam Vece (33,434). Steffie van der Peet eindigde in 33,673 als vierde, Kyra Lamberink werd met 34,042 seconden zevende.

Individuele achtervolging vrouwen
De thuisfans konden op voorhand al juichen, want met Mieke Kröger en Lisa Brennauer werd het een Duits onderonsje in de finale. Wereldkampioene Brennauer leek hard op weg naar de titel, maar halverwege kwam Kröger op gang en kreeg Brennauer het lastig, waarna Kröger naar de winst reed: 3:22,469 tegen 3:23,566 minuten. Brons was in 3:24,813 voor de Italiaanse Vittoria Guazzini, die afrekende met de Britse Josie Knight (3:27,523). Daniek Hengeveld eindigde in de kwalificaties met een keurige achtste plek.

Individuele achtervolging mannen
De finale tussen de Duitser Nicolas Heinrich en de Italiaan Davide Plebani begon spannend, de twee zaten dicht bij elkaar. In de tweede helft kon Heinrich echter versnellen en met een geweldige slotkilometer reed hij in 4:09,320 minuten naar het goud, tegen de 4:12,924 van Plebani. Het brons was voor diens landgenoot Manlio Moro, die in 4:15,362 minuten nét te sterk was voor de Brit Charlie Tanfield (4:15,503). De Nederlander Brian Megens, ondanks zijn 32 jaar pas bezig aan zijn welgeteld tweede noemenswaardige wedstrijd, pakte een zeer knappe vijfde plek.

Individuele sprint mannen
Bij afwezigheid van de grote Nederlandse wereldtoppers kon Tijmen van Loon zijn opwachting maken en dat deed hij niet onverdienstelijk. De jongeling plaatste zich tot de kwartfinales, maar daarin was de Fransman Rayan Helal met 2-0 wel te sterk. De Britten Jack Carlin en Hamish Turnbull plaatsten zich ook voor de halve finales, net als de Fransman Sebastien Vigier, die thuisfavoriet Maximilian Dörnbach in een mooie strijd met 2-1 klopte.

Afvalkoers vrouwen
Vroeg in de koers werd meerdere keren gevallen, de ernstigste was een forse valpartij waarbij Letizia Paternoster het grootste slachtoffer was. De Italiaanse wereldkampioene werd lang behandeld en nadat ze geholpen en weggebracht was werd de koers hervat. De ene na de andere viel af, maar Mylene de Zoete bleef er bij en de Nederlandse ging met fraai brons naar huis. Lotte Kopecky en Pfeiffer Georgi streden om het goud en dat ging naar de Belgische Kopecky, voor de Britse Georgi.

Scratch mannen
Iuri Leitão ging vroeg in de aanval en in no-time pakte de Portugees een ronde voorsprong. Dat deed hij niet veel later nog eens en daarmee verdedigde hij zijn Europese titel met verve. Moritz Malcharek ging voor eigen publiek in de aanval en pakte brons, de Pool Bartosz Rudyk finishte nét voor Roy Eefting met het brons.

Uitslag Go Ahead Eagles - PSV

PSV is na twee speelrondes in de eredivisie nog foutloos. De ploeg van trainer Ruud van Nistelrooij was zaterdagavond met 2-5 te sterk voor Go Ahead Eagles.

Na drie minuten spelen opende Luuk de Jong al de score in Deventer. Na een klein kwartier spelen kwam Go Ahead verrassend langszij via een treffer van Isac Lidberg en begon steeds beter in de wedstrijd te komen tot Mats Deijl na een harde overtreding met rood van het veld gestuurd. In de extra tijd van de eerste helft profiteerde PSV daarvan. Eerst zette Xavi Simons PSV weer op voorsprong, waarna Armando Obispo.

In de tweede helft was Simons opnieuw trefzeker voor de Eindhovenaren, waarna Oliver Edvardsen wat terugdeed namens Go Ahead. Joey Veerman bepaalde in de slotfase de eindstand.

Dankzij de overwinning gaat PSV met zes punten uit twee wedstrijden voorlopig aan kop in de Eredivisie. Go Ahead wacht nog op het eerste punt dit seizoen.

Go Ahead Eagles

2 - 5

PSV

 14' Lidberg
 80' Edvardsen
   3' De Jong
 45+3' Simons
 45+9' Obispo
 76' Simons
 89' Veerman
 
 Gele kaart: Fontán, (Go Ahead Eagles),
 Rode kaart: Deijl (32) (Go Ahead Eagles),
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9.643
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
De Lange
Deijl
Idzes
Fontán
Kuipers
Rommens (Blomme/90 1)
Llansana (Amofa/46)
Linthorst (Fernandes/70)
Edvardsen
Lidberg
Stokkers
  Benítez
Mwene
Teze
Obispo (Ramalho/81)
Oppegard
Simons
Sangaré (Gutiérrez/60)
Ledezma (Veerman/38)
Bakayoko
L.de Jong (Saibari/46)
Gakpo

17-jarige zwemt historisch wereldrecord op 100m vrij, brons voor De Waard en estafetteploeg

In Rome is alweer de derde finalesessie van het Europees kampioenschap langebaanzwemmen afgewerkt. Het werd een memorabel avondje, waarbij vooral op het koningsnummer een mooi stukje geschiedenis werd geschreven.

200m vrije slag vrouwen, halve finales
Marrit Steenbergen maakte grote indruk: met uiterst rustige slagen zwom ze ogenschijnlijk moeiteloos naar de snelste tijd van iedereen en met 1:57,40 minuten zat ze maar net boven haar PR. Imani de Jong tikte aan in 1:59,56 minuten en kwam een ruime halve seconde tekort voor de finale.

200m rugslag mannen, finale
Hij mocht in de halve finales opnieuw zwemmen, omdat zijn startblok los was geschoten, maar in de finale was hij er helemaal bij: Yohann Bdoye Brouard won de spannende finale in 1:55,62 minuten. De Hongaar Benedek Kovacs kwam in de slotmeters opzetten en pakte zilver in 1:56,03 minuten, voor de Brit Luke Greenbank (1:56,15).

50m vlinderslag vrouwen, finale
Op Sarah Sjöström stond zoals verwacht niet echt een maat: de Zweedse zwom in 24,96 seconden naar het goud. Zilver was er in 25,33 seconden voor Marie Wattel uit Frankrijk, maar ook Nederland kon juichen: met een persoonlijk record van 25,62 seconden pakte Maaike de Waard het brons, terwijl Kim Busch in 26,35 seconden als zevende finishte.

100m vrije slag mannen, finale
Al sinds 2009 heeft Cesar Cielo uit Brazilië het wereldrecord op zijn naam staan, maar vrijdagavond werd dat door David Popovici benaderd. De pas 17-jarige Roemeense sensatie deed zaterdag waar iedereen op stond te wachten: hij zwom naar een geweldige 46,86 seconden, vijf honderdsten sneller dan Cielo's oude superpakkenwereldrecord. Zilver was er in 47,47 voor de Hongaar Kristof Milak, Alessandro Miressi uit Italië pakte in 47,63 brons.

100m schoolslag vrouwen, finale
Tes Schouten kwam niet aan haar tijd van de halve finales, maar verder was een zevende plek in 1:07,66 minuten zeker prima te noemen. Het thuispubliek kon op de banken staan: de piepjonge Benedetta Pilato zwom in 1:05,97 minuten naar de Europese titel, voor landgenote Lisa Angiolini's 1:06,34 en de 1:06,50 van de ervaren Litouwse Ruta Meilutyte.

100m vlinderslag mannen, halve finales
Nyls Korstanje zwom weer een sterke race en met 51,46 seconden tekende hij voor een nieuw Nederlands record én de derde tijd van iedereen. Alleen de Hongaarse topfavoriet Kristof Milak (51,01) en de Zwitser Noé Ponti (51,16) waren sneller.

50m rugslag vrouwen, halve finales
Met Kira Toussaint en Maaike de Waard had Nederland twee prima kansen op een finaleplek en die werden beiden binnen gezwommen. Toussaint tekende in 27,84 seconden voor de vierde tijd, De Waard was in 28,00 seconden goed voor de zesde plek.

400m wisselslag vrouwen, finale
De Britse Freya Colbert begon goed, net als Zsuzsanna Jakabos uit Hongarije, maar halverwege nam de jonge Viktoraia Mihalyvari Farkas de macht in handen. Op de schoolslag pakte ze de leiding en sloeg ze een groot gat, waarna de jonge Hongaarse in 4:37,56 naar het goud zwom, voor Jakabos (4:39,79) en Colbert (4:40,06).

800m vrije slag mannen, finale
Gregorio Paltrinieri was de grote favoriet, maar de Italiaan werd vooral in het begin flink uitgedaagd door Lukas Märtens. In de tweede helft vond Paltrinieri het welletjes geweest en ging het tempo omhoog: in 7:40,86 minuten raasde hij naar het goud. Zilver was in 7:42,65 voor Märtens, die de pas net 16-jarige Lorenzo Galossi - ook al een thuiszwemmer - nog net achter zich hield: 7:43,37 minuten, een nieuw wereldjuniorenrecord.

4x100m vrije slag vrouwen, finale
Met Kim Busch, Tessa Giele, Valerie van Roon en individueel kampioene Marrit Steenbergen in de ploeg had Nederland medaillekansen. Busch had het lastig, maar Giele en Van Roon hielden de aansluiting vast, waarna Steenbergen het brons binnen wist te zwemmen in 3:37,59 minuten. Goud was in 3:36,47 voor Groot-Brittannië, terwijl Zweden in 3:27,29 met zilver naar huis ging.

Vier keer zilver Nederlandse roeiploeg op EK

In München is de eerste finaledag van het Europees kampioenschap roeien afgewerkt. Dat leverde bepaald geen slechte score op voor de Nederlandse ploeg, die in veel finales in actie kwam.

Vrouwen dubbel-twee
Roos de Jong en Laila Youssifou hoopten de Roemeense dames Ancuta Bodnar en Simona Radis aan te vallen, maar de olympisch kampioenen waren simpelweg véél te sterk en pakten het goud. Voor De Jong en Youssifou was er wel zilver, doordat ze een late aanval van Kiri Tontodonati en Stefania Gobbi uit Italië af wisten te slaan.

Mannen acht
De Nederlandse ploeg liet de start volledig liggen, de Holland Acht lag gelijk al zeven seconden achter. Toch knokten Nicolas van Sprang, Lennart van Lierop, Abe Wiersma, Jacob van de Kerkhof, Michiel Mantel, Mick Makker, Guus Mollee en Guillaume Krommenhoek zich onder aanvoering van stuurvrouw Dieuwke Fetter zeer knap vooruit. De Britse ploeg was ongenaakbaar, maar Nederland roeide zowaar naar het zilver op 4,54 seconden - een veel snellere race dan de Britten dus, gezien vanaf het moment na de start. Italië hield Duitsland nét van het brons, tot teleurstelling van het thuispubliek.

Mannen vier-zonder
Broers Ralf en Rik Rienks, Ruben Knab en Sander de Graaf maakten er een mooie finale van, waarin ze zich opwerkten naar de tweede plek. Het gat naar de Britten werd kleiner, maar was iets te groot en dus was er een prima zilveren medaille. Goud was voor de Britten William Stewart, Samuel Nunn, Matthew Aldridge en Freddie Davidson, terwijl Roemenië het brons pakte.

Vrouwen dubbel-vier
Het was niet de meest spannende finale van allemaal: Jessica Leyden, Lola Anderson, Georgina Brayshaw en Lucy Glover hadden al vroeg de leiding in handen en de Britse ploeg roeide overtuigend naar het goud. Nika Vos, Tessa Dullemans, Ilse Kolkman en Bente Paulis hadden snel de tweede plek in handen en roeiden de Nederlandse boot sterk naar zilver, voor Oekraïne.

Vrouwen twee-zonder
Ymkje Clevering en Veronique Meester begonnen zeer sterk, maar werden gepasseerd door de Britse boot van Emily Ford en Esme Booth. In de tweede helft van de race kwamen Ioana Vrinceanu en Denise Tilvescu ook opzetten en het Roemeense duo sprintte op indrukwekkende wijze naar goud, voor Groot-Brittannië en de oranje boot van Clevering en Meester.

Vrouwen vier-zonder
Marloes Oldenburg, Benthe Boonstra, Hermine Drenth en Tinka Offereins kwamen in actie op het onderdeel waarop Nederland in Tokyo olympisch zilver won, maar wel met vier andere vrouwen. Dit team deed het wat minder goed: op geruime afstand eindigde de ploeg als vijfde. Het goud ging op overtuigende wijze naar de Britse boot van Heidi Long, Rowan McKeller, Samantha Redgrave en Rebecca Shorten, voor Ierland en Roemenië.

Skiff mannen
Melvin Twellaar vocht in de halve finales een fraaie strijd om de winst uit met Oliver Zeidler. De Duitser bleek niet verrassend een maatje te groot, maar ook Twellaar ging wel bijzonder overtuigend door naar de A-finale.

Skiff vrouwen
Helemaal niemand kwam in haar halve finale in de buurt bij Karolien Florijn, die met bijna acht seconden voorsprong de winst en dus een finaleplek pakte. Ook in de andere halve finale kwam overigens niemand bij Florijn's tijd in de buurt, een veelbelovend signaal voor de finale.

Mannen dubbel-vier
Finn Florijn, Jan van der Bij, Simon van Dorp en Stefan Broenink kwamen in actie in de B-finale in de klasse waarin een volledig andere ploeg vorig jaar olympisch goud pakte. Nederland lag lange tijd voorop, maar Litouwen ging er in de slotmeters voorbij: tweede. De A-finale werd aan het einde nog spannend, maar Nicolo Carucci, Andrea Panizza, Luca Chiumento en Giacomo Gentili hielden namens Italië het goud vast, vlak voor de strijdende boten van Polen en Roemenië.

Mannen twee-zonder
Bjorn van den Ende en Nelson Ritsema moesten in de B-finale in actie komen, maar daarin lukte het ook niet echt: het duo werd vierde. In de A-finale gingen Marius Cozmiuc en Sergiu Bejan er vroeg vandoor en dat leverde het Roemeense duo het goud op, voor de Britten Oliver Wynne-Griffith/Tom George en de Spanjaarden Jaime Canalejo/Javier Garcia.

Jachtgame Way of the Hunter verschijnt 16 augustus

Na het succes van Hunter: Call of the Wild, waarin spelers in de huid kruipen van een jager, proberen uitgever THQ en ontwikkelaar Nine Rocks Games in dezelfde vijver te vissen. Way of the Hunter verschijnt al over drie dagen voor pc, Xbox Series X|S en PlayStation 5.

Vanuit je jachthuis te midden van een prachtig natuurgebied, bruisend van de wilde dieren is het jouw taak om met uiterst gedetailleerde, realistische wapens op jacht te gaan naar allerlei soorten wild, in een poging je familiebedrijf staande te houden. Bekijk de nieuwe showcase trailer hieronder.

The Valiant is nieuwe middeleeuwse RTS-game

Nog meer real-time strategy genot tijdens de showcase van THQ Nordic gisteravond: The Valiant is een nieuwe squad-based RTS die zich afspeelt in dee dertiende eeuw in Centraal-Europa en het Midden-Oosten.

The Valiant biedt een 'epische singleplayer campaign' en daarnaast mogelijkheden om zowel coöperatief als comepetitief online te spelen. De game wordt ontwikkeld door een nieuwe ontwikkelstudio genaamd KITE Games. Bekijk de trailer van The Valiant hieronder voor een indruk - een releasedatum hebben we nog niet gekregen.

Remake van actie-RPG Gothic een feit

In 2019 verscheen er een speelbare demo van Gothic 1 remake, een klassieke actie-RPG uit 2001. De demo bewees zich qua populariteit en derhalve heeft uitgever THQ Nordic groen licht gegeven om een complete remake van de game te ontwikkelen.

Opnieuw nemen spelers de rol aan van een gevangene die een belangrijke opdracht moet uitvoeren in een gevaarlijke, middeleeuwse fantasywereld. Ditmaal uiteraard met moderne toeters en bellen, Gothic verschijnt dan ook naast pc voor PlayStation 5 en Xbox Series X|S, ergens in de nabije toekomst. Bekijk de nieuwe cinematische teaser/trailer hieronder.

Cutter Slade staat zijn mannetje in Outcast 2: A New Beginning

Outcast 2 passeerde ook wederom de revue tijdens het THQ Nordic evenement gisteravond. Vorig jaar rond dezelf de tijd kregen we een indrukwekkende trailer te zien van Outcast 2: A New Beginning maar sindsdien was het weer vrij stil.

Vorig jaar kregen we de toezegging dat de game 'binnenkort' uit zou komen, echter is er nu een jaar later nog altijd geen releasedatum. Op Steam heeft de game als status 'coming soon' dus wie weet verschijnt de scifi-actiegame dit jaar nog.

"Ze noemde hem een afvallige, een verrader, een outcast op twee planeten... Luister naar Maar terwijl hij vertelt over de legende van de Ulukaï voor Outcast 2: A New Beginning", aldus de begeleidende tekst bij de niewue trailer. Outcast 2 komt uit voor PC, PlayStation 5 en Xbox Series X|S.

Jagged Alliance 3 laat weer van zich horen

Rond dezelfde tijd vorig jaar werd een nieuw deel in de geliefde Jagged Alliance-serie al aangekondigd. THQ Nordic heeft een nieuwe trailer getoond en wat meer informatie uit de doeken gedaan.

Er is wel vaker geprobeerd om Jagged Alliance nieuw leven in te blazen sinds het fenomenale tweede deel uit de serie, maar de meesten daarvan waren slechte spin-offs of halfbakken multiplayer games. Ditmaal moet het een ware, waardige opvolger worden waarbij de Oostenrijkse uitgever hulp krijgt van Tropico-maker Haemimont Games.

Bekijk de trailer bomvol gameplay hieronder. Jagged Alliance 3 verschijnt exclusief voor pc, een releasedatum hebben we helaas nog niet.

Nieuwe Alone in the Dark-game aangekondigd

Uitgever THQ Nordic heeft tijdens zijn eigen digital showcase-evenement gisteravond een nieuwe Alone in the Dark-game onthuld. Het nieuwe spel kan gezien worden als een "reimagining" van het origineel uit 1992.

Alone in the Dark wordt geschreven door Mikael Hedberg, die ook verantwoordelijk was voor de griezelige games Soma en Amnesia: The Dark Descent van Friction Games. De franchise lijkt dus in goede handen. Voor de wat jongere gamers onder ons, Alone in the Dark wordt door velen gezien als de grootvader van survival-horrorgames, die als inspiratie diende voor latere toppers als Resident Evil en Silent Hill. Bekijk de gametrailer hieronder voor een impressie.

Formule E-seizoen nog niet beslist in voorlaatste race

In het Zuid-Koreaanse Seoul is zaterdagochtend de voorlaatste race van alweer het achtste Formule E-seizoen verreden, zondagochtend wordt het seizoen afgesloten. Mercedes-coureur Stoffel Vandoorne begon als ruime kampioenschapsleider aan de race, met Mitch Evans (Jaguar) en Edoardo Mortara (Venturi) als overgebleven concurrenten.

Mahindra-coureur Oliver Rowland mocht vanaf poleposition vertrekken, naast Venturi-rijder Lucas di Grassi. Evans en Porsche-coureur Pascal Wehrlein volgden, voor Jake Dennis (Andretti), Mortara, Vandoorne en Penske-coureur Sergio Sette Camara. Uittredend kampioen Nyck de Vries (Mercedes) en Envision-rijder Robin Frijns moesten het doen met de vijftiende en zestiende plek op de grid.

Op de natte baan pakte Evans bij de start de leiding, voor Rowland, Di Grassi, Dennis, Mortara, Jean-Eric Vergne en Vandoorne. Bij het opkomen van het rechte stuk aan het einde van ronde één ging het in het middenveld fout: er schoot Norman Nato rechtdoor en maar liefst acht auto's stapelden zich op en tegen elkaar tegen de barrières - De Vries reed zijn auto bijvoorbeeld vast onder die van Sebastien Buemi.

De rode vlag werd uiteraard gezwaaid en het lange wachten kon beginnen. Dat duurde een dikke drie kwartier, maar uiteindelijk konden we weer starten met Evans, Rowland, Di Grassi en Dennis voorop en zes van de acht bij het ongeval betrokken coureurs - waaronder De Vries en Buemi - die in de pitstraat naar de race konden gaan kijken.

Van achter de safety car werd de race weer hervat; al vrij snel ging Mortara na een tikje van Vergne even rechtdoor, waardoor hij achter Vandoorne op plek zeven terecht kwam. Na een minuut of tien pakten Dennis en Di Grassi als eersten hun eerste Attack Mode, Rowland en Evans volgden en de gehele top-4 behield de posities. Daarachter was Vandoorne lekker bezig: hij stootte door naar plek vijf en de titel kwam in de buurt.

In een verder wat gezapige race openden Rowland en Di Grassi voorin het bal wat de tweede serie Attack Mode betreft. Met een dikke tien minuten te gaan begaf een band van Mortara het: zijn race was klaar en daarmee waren ook zijn - inmiddels nog uiterst kleine - titelkansen definitief verkeken.

Kort voor de finish reed Alexander Sims zijn auto de barrière in, wat voor een neutralisatie zorgde. De safety car ging ook niet meer op tijd weg om nog te racen en dus was de winst voor Evans, voor Rowland en Di Grassi. Vandoorne finishte als vijfde, waarmee de titel niet binnen was, maar wat wel goed genoeg was om zondag als ruime titelfavoriet aan de slotrace te beginnen.

Dode na hitte-uitbarsting Valencia

Hallo beste mensen!

Het oosten van Spanje heeft een bizarre nacht achter de rug. U vraagt zich natuurlijk af wat een hitte-uitbarsting is. Iedereen denk natuurlijk, hoezo uitbarsting? Het is toch al (te) heet? Klopt, maar dit uiterst zeldzame verschijnsel is weer iets anders en is daarbij ook erg gevaarlijk.

Een hitte-uitbarsting vind meestal plaats in de nacht. 

Als eerste moet de lucht zeer droog zijn. Toch kunnen er dan in bijzondere situaties en dan dus met name in de nacht onweersbuien ontstaan. Vaak leven deze maar kort en produceren maar weinig neerslag. Er valt dan wel enige neerslag, maar die verdampt grotendeels. Hogerop in de atmosfeer is de lucht dan kouder en nog droger. Dit wringt zich samen tot een soort pakketje. Je zou het ongeveer kunnen vergelijken met een downburst. 

Dit verschijnsel wat we nu zagen zien we vooral bij onweersbuien die de geest aan het geven zijn. 

Dit gaat gepaard met een explosieve stijging van temperatuur. Dit kan in enkele minuten wel 10 graden zijn of soms nog wat meer. Zeker als het zo warm is en het in de nacht nog royaal boven de 20 graden is, kan het zomaar ineens dik boven de 30 graden worden en zelfs tot 40 graden aan toe.

Dit zagen we de afgelopen nacht dus ook gebeuren in met name de regio's rondom Alicante en Valencia. Rond 3 uur was het daar inderdaad 40 graden. Tevens daalde de luchtvochtigheid naar zo'n 22%.

Deze omstandigheden zorgen ook voor kortdurende, maar zeer heftige windstoten met alle mogelijke gevolgen vandien. Helaas gebeurde dit ook op een festival in Valencia. De trieste balans is helaas één dodelijk slachtoffer en veel gewonden, waarvan sommige er slecht aan toe zijn. 

De windstoten bereikten snelheden tussen de 85 en 105 km/u.

Het vervelende is vooral dat dit zeer zeldzaam en niet te voorspellen is. Daardoor kunnen de gevolgen ernstig zijn.

De trigger in dit geval lijkt een storing te zijn die zich ontwikkelde boven het westen van Spanje en vandaag zijn reis naar het noorden gaat beginnen. Juist door die afstand tussen het feitelijke systeem en het deels spontane ontstaan van buien in het oosten, konden deze verschijnselen zich voordoen.

Kan dit in ons land ook gebeuren? Jazeker. In 2019 was dat het geval. Ook toen was het in ons land extreem heet. Rond middernacht was het nog rond de 30 graden. Ineens ontstonden er spontaan een aantal onweersbuien boven land, onder invloed van een groter systeem verder boven de Noordzee. 

Ook hier gebeurde toen hetzelfde als afgelopen nacht in Spanje. De temperatuur steeg toen in enkele minuten van 28 naar 37 graden. Eveneens kwamen er toen zware windstoten voor en ook hier was sprake van schade, met name in de regio Rotterdam als ik mij goed herinner. 

Het is dus een uiterst zeldzaam, maar erg gevaarlijk verschijnsel. 

Het actuele weerbeeld in ons eigen kikkerlandje gaat ook wat veranderen. Daarover komen we later te spreken. 

Weerman P. 

Zwemmer Kamminga beëindigt EK, vijf halvefinaleplaatsen binnen voor Nederland

De derde ochtendsessie van het Europees kampioenschap langebaanzwemmen in Rome is voor Nederland weer prima verlopen. Het maximale aantal halvefinaleplaatsen werd binnen gehaald, in acht nemende dat één van de favorieten er op voorhand de brui aan besloot te geven.

200m vrije slag vrouwen
Met vier deelneemsters had Nederland goede kans op twee halvefinalisten en die kwamen er ook: Imani de Jong was met 1:59,57 minuten de snelste van het kwartet en noteerde de vierde tijd van allemaal. Marrit Steenbergen was met 2:00,01 goed voor plek zes, Silke Holkenborg werd met 2:00,35 en een tiende plek het slachtoffer van de twee-per-land-regel. Janna van Kooten kwam met 2:03,49 en een 28e plek niet in de buurt van haar kunnen.

100m vlinderslag mannen
Met 51,81 seconden kwam Nyls Korstanje in de buurt van zijn beste tijd ooit, maar belangrijker: het was ruimschoots voldoende voor een plek in de halve finales. Alleen de Zwitser Noé Ponti (51,56) was sneller, de Hongaarse topfavoriet Kristof Milak zat één honderste achter Korstanje.

50m rugslag vrouwen
Zoals verwacht plaatsten twee Nederlandse vrouwen zich voor de halve finales. Maaike de Waard was met 27,87 seconden goed voor de derde tijd, Kira Toussaint tikte na 28,10 seconden aan met uiteindelijk de zesde tijd - Tessa Giele werd gediskwalificeerd.

200m schoolslag mannen
Arno Kamminga was in principe een van de favorieten, maar na zijn teleurstellende optreden op de 100 meter besloot de winnaar van olympisch zilver zijn EK vanwege een gebrek aan vorm te stoppen en terug te gaan naar huis.

Zilver en olympisch ticket voor Nederlandse springruiters in landenwedstrijd op WK

De Nederlandse springruiters hebben zilver veroverd tijdens de landenwedstrijd bij de WK in Herning. Door dit resultaat is Nederland gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Het WK-goud ging naar Zweden, dat na drie van de vier rondes al zeker was van de winst.

Nederland begon in het Deense Herning de slotdag als vierde achter Zweden, Frankrijk en Duitsland. Op de laatste dag begon Sanne Thijssen (Con Quidam RB) en Maikel van der Vleuten (Beauville Z N.O.P.) met een springfout en de Nederlandse equipe wat weg in het klassement. Jur Vrieling (Long John Silver) maakte alleen een tijdsovertreding, waardoor Oranje na drie van de vier rondes nog mocht hopen op een goede prestatie.

Zeker nadat verschillende landen in de laatste twee rondes meerdere fouten maakte, zo viel de Duitser Andre Thieme van zijn paard. Daarnaast werden door andere landen verschillende springfouten gemaakt en nadat Harrie Smolders (Moanco N.O.P.) foutloos bleef steeg de ploeg van Jos Lansink naar de tweede plaats achter het ongenaakbare Zweden, wat na drie van de vier rondes al wereldkampioen was. Groot-Brittannië zou het podium compleet maken.

FOK! Wat een weer: vrieskou voorlopig ver weg

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo, hallo! Wat ee hitte, gelukkig duurt het niet eel lang meer maar we kijken eerst naar vandaag.

Waarschuwing: 
Code geel is van kracht vanwege aanhoudende hitte.

De hoogste temperaturen gister waren te vinden in Arcen en Westdorpe, zij tikten de 33 graden net niet aan; het werd daar 32.9 graden. In Lauwersoog kwam het met 25 graden net aan een zomerse dag.

Vanochtend is er volop zon. Het blijft droog. De wind komt uit het zuidoosten en is zwak tot matig.

Vanmiddag blijft het droog. Het is op veel plaatsen zonnig, in het oosten van het land komt later ook wat bewolking voor. De maximumtemperatuur ligt tussen de 30°C in het noorden en 34°C plaatselijk in het zuiden van het land. De wind, die uit het zuidoosten waait is zwak tot matig.

Vanavond is er weinig of geen bewolking. Het blijft droog. De wind komt uit het oosten en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Breskens, waar de zon het water raakt. (Foto: MizzezAmy)
Breskens, waar de zon het water raakt. (Foto: MizzezAmy)

Tot zaterdag!

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

FBI zocht bij Trump naar geheime documenten

Enkele dagen geleden werd Trump's huis Mar-a-Lago doorzocht door de FBI. Het was niet direct duidelijk waar de FBI naar zocht. Nu blijkt dat ze gezocht hebben naar gevoelige documenten die Trump dus niet mee naar huis had mogen nemen.

De FBI zocht bij Trump naar documenten die de stempel Top Secret en Sensitive Compartimented Information dragen, een van de hoogste classificaties. Deze documenten had Trump uiteraard niet mee naar huis mogen nemen. Waarom zou je dat ook doen?

Volgend op de doorzoeking, ging Trump en zijn achterban vol in de aanval en noemde de doorzoeking een inval, en noemde het politiek gemotiveerd. Blijkbaar liepen de gemoederen hoog op want een kantoor van de FBI werd bezocht door een gewapende man, die na een achtervolging fataal gewond raakte.
Trump riep de FBI op om het huiszoekingsbevel af te geven terwijl deze direct bij de huiszoeking afgegeven was aan zijn juridisch team. De FBI reageerde op de kwaadsprekerij en de aanval door aan te geven het bevel openbaar te maken zodat iedereen de reden van de huiszoeking kon zien. Trump maakte hierop geen bezwaar waarna het bevel openbaar werd.

The Washington Post zegt op basis van een bron dat het om documenten van nucleaire wapens gaat.

Volgens The Guardian is het huiszoekingsbevel onder andere gebaseerd op mogelijke overtreding van de spionagewet.

Trump is intussen een beetje paranoïde aan het worden en denkt dat er een mol zit in zijn organisatie. Newsweek weet dan ook te vertellen dat de informatie die ten grondslag ligt aan de huiszoeking, gebaseerd zou zijn op een tipgever. The Lincoln Project heeft de kans genomen om er een filmpje van de maken.
Hoe kan er trouwens een mol in je organisatie zitten als je vindt dat je onschuldig bent?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1473
special
VrijMiBabes #240 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1472
special
Random Pics van de Dag #1471
special
Random Pics van de Dag #1470
special
Random Pics van de Dag #1469
©FOK.nl e.a.