Dode na hitte-uitbarsting Valencia

Hallo beste mensen!

Het oosten van Spanje heeft een bizarre nacht achter de rug. U vraagt zich natuurlijk af wat een hitte-uitbarsting is. Iedereen denk natuurlijk, hoezo uitbarsting? Het is toch al (te) heet? Klopt, maar dit uiterst zeldzame verschijnsel is weer iets anders en is daarbij ook erg gevaarlijk.

Een hitte-uitbarsting vind meestal plaats in de nacht. 

Als eerste moet de lucht zeer droog zijn. Toch kunnen er dan in bijzondere situaties en dan dus met name in de nacht onweersbuien ontstaan. Vaak leven deze maar kort en produceren maar weinig neerslag. Er valt dan wel enige neerslag, maar die verdampt grotendeels. Hogerop in de atmosfeer is de lucht dan kouder en nog droger. Dit wringt zich samen tot een soort pakketje. Je zou het ongeveer kunnen vergelijken met een downburst. 

Dit verschijnsel wat we nu zagen zien we vooral bij onweersbuien die de geest aan het geven zijn. 

Dit gaat gepaard met een explosieve stijging van temperatuur. Dit kan in enkele minuten wel 10 graden zijn of soms nog wat meer. Zeker als het zo warm is en het in de nacht nog royaal boven de 20 graden is, kan het zomaar ineens dik boven de 30 graden worden en zelfs tot 40 graden aan toe.

Dit zagen we de afgelopen nacht dus ook gebeuren in met name de regio's rondom Alicante en Valencia. Rond 3 uur was het daar inderdaad 40 graden. Tevens daalde de luchtvochtigheid naar zo'n 22%.

Deze omstandigheden zorgen ook voor kortdurende, maar zeer heftige windstoten met alle mogelijke gevolgen vandien. Helaas gebeurde dit ook op een festival in Valencia. De trieste balans is helaas één dodelijk slachtoffer en veel gewonden, waarvan sommige er slecht aan toe zijn. 

De windstoten bereikten snelheden tussen de 85 en 105 km/u.

Het vervelende is vooral dat dit zeer zeldzaam en niet te voorspellen is. Daardoor kunnen de gevolgen ernstig zijn.

De trigger in dit geval lijkt een storing te zijn die zich ontwikkelde boven het westen van Spanje en vandaag zijn reis naar het noorden gaat beginnen. Juist door die afstand tussen het feitelijke systeem en het deels spontane ontstaan van buien in het oosten, konden deze verschijnselen zich voordoen.

Kan dit in ons land ook gebeuren? Jazeker. In 2019 was dat het geval. Ook toen was het in ons land extreem heet. Rond middernacht was het nog rond de 30 graden. Ineens ontstonden er spontaan een aantal onweersbuien boven land, onder invloed van een groter systeem verder boven de Noordzee. 

Ook hier gebeurde toen hetzelfde als afgelopen nacht in Spanje. De temperatuur steeg toen in enkele minuten van 28 naar 37 graden. Eveneens kwamen er toen zware windstoten voor en ook hier was sprake van schade, met name in de regio Rotterdam als ik mij goed herinner. 

Het is dus een uiterst zeldzaam, maar erg gevaarlijk verschijnsel. 

Het actuele weerbeeld in ons eigen kikkerlandje gaat ook wat veranderen. Daarover komen we later te spreken. 

Weerman P.