FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 31 juli 2022

Random Pics van de Dag #690

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Leclerc begrijpt niets van tactiek Ferrari

Charles Leclerc kende door een haperende strategie bij Ferrari een ongelukkige middag op de Hungaroring. Na als derde gestart te zijn eindigde hij de GP pas als zesde. Vooral de keus bij de tweede pitstop voor harde banden pakte verkeerd uit. "Ik dacht dat ik over de radio had gezegd dat medium de juiste keuze zou zijn."

Op de harde banden zag hij eerst, tot tweemaal toe, Max Verstappen hem passeren en daarna was ook George Russell te snel voor hem. Hij moest opnieuw de pits in maar ook op nieuwe zachte banden kon hij na te zijn teruggevallen naar plek zes niet meer naar voren komen. "Ik weet niet echt waarom toch de harde banden eronder gingen, ik weet niet wat het doel hiervan was. Maar we moeten het accepteren. Het moet beter, dat is zeker," aldus Leclerc voor de camera van Viaplay. "Ja, we moeten ons herpakken. Maar dat hebben we al een paar keer moeten doen tijdens de eerste seizoenshelft. We moeten het echt beter gaan doen.”

Di Grassi wint tweede ePrix Londen, Vandoorne doet grote gooi naar titel

In en rondom het ExCeL in Londen is ook zondag weer een ePrix afgewerkt. Met het seizoenseinde in de Formule E in zicht wordt de strijd om de titel spannender, maar in de Britse hoofdstad leek er ineens al een kleine 'Vorentscheidung' te vallen.

Jake Dennis had met zijn Andretti de poleposition in handen, voor de Venturi van Lucas di Grassi, Penske's Antonio Giovinazzi, Antonio Felix Da Costa van DS Techeetah, Mercedes-coureur Nyck de Vries en Nissan's Sebastien Buemi - Robin Frijns moest het met de Envision doen vanuit het achterveld.

Dennis behield de leiding bij de start, voor Di Grassi, Giovinazzi, Da Costa, De Vries en Buemi. In het middenveld raakten Oliver Rowland en Oliver Askew elkaar, wat voor de nodige troep op de baan en daardoor een safety car-situatie zorgde.

Kort na de herstart was De Vries de eerste die zijn eerste Attack Mode pakte, waarna de rest er ook snel aan begon - De Vries nam gelijk na de eerste ook de tweede. Giovinazzi moest vanaf plek vijf met een lekke band naar binnen en halverwege de race ging Di Grassi langs Dennis, die zijn tweede Attack Mode nam.

Dennis ging pas weer naar de leiding toen Di Grassi zijn derde en laatste Attack Mode pakte, zeventien minuten voor het einde. De Vries activeerde zijn derde keer kort daarop, Dennis deed dat met minder dan tien minuten te gaan als laatste van de mannen vooraan.

Di Grassi kon zo weer naar plek één, omdat Dennis zijn Attack Mode activeerde, maar de Brit wist met zijn extra kracht niet terug te slaan. Mitch Evans was inmiddels opgeklommen naar de vierde plek, maar in de laatste paar minuten schoof hij rechtdoor.

Stoffel Vandoorne schoof zo door naar plek vier, waardoor hij in het kampioenschap ineens een bijna beslissende voorsprong pakte. Di Grassi reed naar de winst, Dennis finishte als tweede en De Vries completeerde het podium, voor Vandoorne, Da Costa, Buemi en een keurige zevende plek van Frijns.

Op 13 en 14 augustus wordt het seizoen afgesloten met nog een double header, dan in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.

Zelenskyy: 'evacueer inwoners Donetsk na doden van krijgsgevangenen door Russen'

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft de bevolking opgeroepen om de regio Donetsk te verlaten vanwege de massale aanvallen van het Russische leger in het oosten van het land. "Er zijn honderdduizenden mensen in Donbass, tienduizenden kinderen, velen weigeren te vertrekken," zei Zelenskyy in zijn avondvideotoespraak. Hij deed een dringend beroep op de bewoners in Donbass om dit besluit te nemen. "Geloof me," zei hij op een smekende toon. "Hoe meer mensen de Donetsk regio verlaten, hoe minder mensen door het Russische leger gedood zullen worden."

Eerder had de Oekraïense regering een verplichte evacuatie opgedragen met als argument dat de burgers zich op tijd in veiligheid moesten brengen voor het begin van het stookseizoen, aangezien de gaspijpleidingen door de oorlog in de regio Donetsk zijn vernield. Zelenskyy benadrukte dat alles in het werk wordt gesteld om mensen te laten evacueren uit de nu nog door Oekraïne gecontroleerde gebiedenin de Donetsk.

"Wij zijn Rusland niet"
De president klaagde dat veel burgers het nog steeds niet begrepen. "Vertrek daar, we zullen jullie helpen," zei hij. "Wij zijn Rusland niet - juist omdat elk leven belangrijk voor ons is." Zelenskyy beschreef Rusland opnieuw als een "terroristische staat" en riep de internationale gemeenschap op het land te isoleren. Als Rusland door de VS als een "terroristische staat" zou worden geclassificeerd, zouden alle partners de banden met het land verbreken, zei hij.

Massamoord krijgsgevangenen Azovstal
De president veroordeelde nogmaals de moord op Oekraïense krijgsgevangenen in een detentiecentrum in Olenivka in de regio Donetsk. 

Zaterdagochtend werden er 48 Oekraïense gevangenen dood aangetroffen, en twee anderen zouden op weg naar het ziekenhuis zijn gestorven. Aan de gewonden wordt medische hulp verleend. De overledenen zouden de strijders uit de zwaarbevochten Azovstal fabriek in Mariupol zijn.

Een dag na de aanval op dit kamp publiceerde het Russische ministerie van Defensie een lijst met de namen van 50 doden en 73 gewonden. "Alle politieke, criminele en morele verantwoordelijkheid voor het bloedbad van Oekraïners ligt persoonlijk bij Zelensky, zijn criminele regime en Washington als aanhanger", zei het Russische ministerie van Defensie.

Volgens Russische gegevens zijn daar vrijdag 50 gevangenen gedood door een HIMARS raketaanval van Oekraïense zijde. Oekraïne beschuldigt Rusland er op zijn beurt van de soldaten opzettelijk te hebben gedood. De informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd. Op Twitter is een draadje geschreven waarom dit geen HIMARS raket aanval kan zijn. (zie onder)

Zelenskyy beschreef Rusland als een "terroristische staat" en gaf het land de schuld van de massamaoord. Het was een "opzettelijke oorlogsmisdaad" waarvoor er "vergelding" zou zijn, zei hij die avond in zijn videoboodschap. "De Verenigde Naties (VN) en het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), die geacht worden het leven en de gezondheid van onze krijgsgevangenen te garanderen, moeten onmiddellijk reageren", eiste het staatshoofd.

Hoe sneller Rusland als "terroristische staat" wordt aangemerkt, hoe sneller de wereld tegen het "kwaad" zal worden beschermd. Dit is de enige manier om alle banden met het land te verbreken, benadrukte hij. Politieke gestes zijn niet genoeg om de oorlogsmisdaad te veroordelen. Er moeten daden volgen.

BMX'ster Smulders pakt WK-brons, Zwitser stunt met goud

In het Franse Nantes is zondag het wereldkampioenschap BMX afgesloten. Na de eerste rondes op zaterdag werden zondag de wedstrijden afgewerkt tot en met de zes finales: mannen en vrouwen bij de elite, onder 23 en junioren.

Mannen elite
Geen Nederlanders in de finale: olympisch kampioen Niek Kimmann ging er in de halve finales uit, Mitchel Schotman strandde in de kwartfinales en Jay Schippers kwam net als Dave van der Burg niet door de achtste finales heen.

In de finale gingen met Arthur Pilard en Eddy Clerte gelijk al twee van de Franse favorieten onderuit. In een fraai gevecht ging de wereldtitel vervolgens naar de Zwitser Simon Marquart, die bij de finish werd opgewacht door goede vriend en trainingsgenoot Kimmann. De Brit Kye White reed naar het zilver, voor Joris Daudet uit Frankrijk.

Vrouwen elite
Bij de vrouwen ging het juist wél goed voor Nederland, dat voorafgaand aan het WK vicewereldkampioene Judy Baauw met een gebroken duim af zag haken. De rest haalde allemaal de finale: Laura Smulders, Merel Smulders en Manon Veenstra reden naar de laatste acht.

Laura Smulders kende geen lekkere start in de finale, waar ook Veenstra er eigenlijk gelijk al niet meer aan te pas kwam. Merel Smulders ging even goed mee, maar werd ingehaald. Ze pakte wel keurig brons, de wereldtitel ging naar de Amerikaanse Felicia Stancil, voor de Zwitserse Zoë Claessens.

Mannen onder 23
Frankrijk domineert de beloften, maar het viel ondanks het goud nog wat tegen in de finale: Leo Garoyan zette de verrassende Chileen Mauricio Molina hardhandig opzij en reed naar de wereldtitel. Zilver was voor de Colombiaan Juan Ramirez, voor Asuma Nakai uit Japan. Ynze Oegema strandde in de halve finales, Tim Goossens ging er in de achtste finales uit.

Vrouwen onder 23
Michelle Wissing vertegenwoordigde Nederland in de finale, waarin ze wel vrij snel af moest haken in de strijd om de medailles: zesde. Het goud was voor de Deense Malene Sorensen, voor Nadine Äberhard uit Zwitserland en de Canadese Molly Simpson.

Mannen junioren
Dé race voor Nederland, met drie finalisten. Dat leverde succes op, maar dat het Julian Bijsterbosch was die de wereldtitel pakte was toch wel wat verrassend. Met zilver voor Jaymio Brink werd het een oranje 1-2'tje, de Belg Wannes Magdelijns pakte brons - Jason Noordam moest genoegen nemen met plek vijf.

Vrouwen junioren
Geen Nederlandse deelname: Lissi van Schijndel viel in de halve finales en Renske van Santvoort kende pech in de kwartfinales. De Française Lea Brindjonc reed naar de wereldtitel, voor Veronika Sturiska uit Letland en de Tsjechische Sabina Kosarkova.

Kentucky: dodental door overstromingen loopt verder op naar 26

Het aantal doden door de overstromingen in de Amerikaanse staat Kentucky is zondag opgelopen tot 26. Dat meldt gouverneur Andy Beshear.

Er zouden bovendien nog ongeveer enkele tientallen mensen worden vermist. De zoektocht naar slachtoffers zal volgens Beshear nog weken duren omdat veel mensen door het wassende water honderden meters zijn meegesleurd.

De gouverneur sprak eerder van “een van de ergste en meest verwoestende overstromingen in de geschiedenis van Kentucky”. Veel wegen zijn onbegaanbaar en veel gebieden zijn nog altijd ontoegankelijk door het hoge waterpeil.

Kentucky kreeg te maken met zware stormen en extreme regenbuien. In een periode van 24 uur viel er 13 tot 25 centimeter neerslag. De komende dagen wordt nog meer regen verwacht.

Wiegman leidt Engeland naar Europese titel voetbal

Sarina Wiegman is zondag met de Engelse vrouwen Europees kampioen voetbal geworden. Op een volgepakt Wembley won het Engelse vrouwenteam na verlenging met 2-1 van Duitsland.

Engeland kwam na ruim een uur spelen op voorsprong. Uit een diepe bal wist Ella Toone te scoren. De invalster rondde keurig af en liet de Duitse goalie kansloos. Duitsland moest op zoek naar de gelijkmaker en was via Lina Magull dichtbij, maar haar schot eindigde op de paal. Toch maakte Duitsland gelijk na een goede aanval over de rechterkant. Magull was ditmaal trefzeker na een lage voorzet van Lea Schüller.

Meer goals vielen niet in de reguliere speeltijd, dus moest er verlengd worden. In de 110e minuut zorgde Chloe Kelly uit een corner, die Duitsland niet wegkreeg, voor de 2-1 en liet Wembley ontploffen. De invalster schoot van dichtbij binnen. Duitsland moest opnieuw in de achtervolging, maar kwam niet meer tot scoren, waardoor Engeland voor het eerst in de geschiedenis van het damesvoetbal Europees kampioen is.

Voor Sarina Wiegman is het de tweede keer op rij dat ze Europees kampioen wordt. Vijf jaar geleden schreef de 52-jarige coach geschiedenis met Nederland door in eigen land de Europese titel te veroveren. In augustus vorig jaar stapte ze over van de KNVB naar de Engelse bond, waarin ze het kunststukje herhaalde.

Boerenfeestje zonder protest bij de Trekker Trek in Wehl

Vandaag was de trekkertrek in Wehl. Het ging vandaag vooral niet over demonstraties en stikstofregels. Er was vooral tijd om even gezellig te ontspannen.

Tractor pulling (ook wel Trekker Trek genoemd) is een sport waarin men met een tractor een zware slede over een zo groot mogelijk afstand moet slepen. Tractor pulling is overgewaaid uit Noord-Amerika waar het in de eerste helft van de twintigste eeuw is ontstaan en in de zeventiger jaren van de twintigste eeuw tot een sport is uitgegroeid. In 1977 werd de sport door enkele Amerikanen voor het eerst tijdens een ploegfestijn in Flevoland geïntroduceerd in Europa. De Nederlandse truck- en tractorpullingorganisatie NTTO organiseert de wedstrijden in Nederland

Outer Wilds krijgt binnenkort PS5 en Xbox Series X|S-versies

Outer Wilds voor PS5 en Xbox Series X|S komt op 15 september uit. Gamers die de last-gen versie hebben kunnen gratis upgraden. De culthit uit 2019 gaat op de nieuwe console 60fps draaien.

Outer Wilds dropt de speler in een open-world mysterie over een zonnestelsel dat vast zit in een eindeloze time-loop. De game ontving talloze awards waaronder de Britse BAFTA voor Best Game.

Grounded komt eind september uit

Grounded komt op 27 september uit voor Xbox Series X|S, Xbox One en pc. De multiplayer survival game van Obsidian Entertainment is dan eindelijk klaar met de 'early access'-fase. Volgens Obsidian heeft de game 12 grote updates gekregen sinds de zomer van 2020.

In Grounded speel je als een kind die na een experiment is gekrompen tot ongeveer de grootte van een insect. Denk aan de opzet van Honey, I Shrunk the Kids. Vervolgens moet je de tuin, die nu je zo klein bent geworden levensgevaarlijk is, zien te overleven. De game heeft straks tijdens de volledige release een complete campaign die je in co-op kunt spelen.

PlayStation 5 is al meer dan 20 miljoen keer verscheept

Van de PlayStation 5 zijn wereldwijd 21,7 miljoen exemplaren verscheept. Dat heeft Sony bekendgemaakt via een publicatie van financiële resultaten voor het eerste kwartaal van 2022 (liep tot 31 juni). Vermoedelijk zouden er nog veel meer exemplaren verkocht zijn als Sony meer consoles kon fabriceren. De populaire spelcomputer is meer dan anderhalf jaar na de release nog steeds niet normaal te koop.

Sony maakte verder bekend dat er 47,3 miljoen PlayStation Plus abonnees zijn.

Minecraft amiibo komen in september

De amiibo-figuurtjes van Steve en Alex, bekende Minecraft-helden, komen op 9 september uit. Nintendo gaat ze als duopakket verkopen. De Minecraft amiibo zijn niet willekeurig, ze komen omdat de personages deel zijn van Super Smash Bros. Ultimate.

Nintendo brengt langzaam alle amiibo uit voor Super Smash Bros. Ultimate DLC-personages. Op dit moment ontbreken nog Pyra & Mythra (Xenoblade 2), Sephiroth (Final Fantasy VII), Kazuya (Tekken) en Sora (Kingdom Hearts).

Thijssen sprint naar winst in tweede etappe in Ronde van Polen, Kooij is leiderstrui kwijt

De tweede etappe in de Ronde van Polen is gewonnen door Gerben Thijssen. De Belg van Intermarché - Wanty was na een etappe van 205 kilometer de snelste in de massasprint. Olav Kooij die de openingsrit had gewonnen kwam als vierde over de streep en verliest de leiderstrui aan Jonas Abrahamsen, die door bonificatieseconden de leiding overnam van de jonge Nederlander.

Net zoals de openingsrit was de tweede etappe een rit van meer dan 200 kilometer met opnieuw vooral vlakke wegen. Een nieuwe massasprint leek dan ook onvermijdelijk en dat zou ook gebeuren, al deed Jasper de Buyst een goede poging om de massasprint te ontlopen, maar werd in de laatste twee kilometer ingerekend door een jagend peloton.

Daarna ging Roger Klüge de sprint vroeg aan, hij had ook een klein gaatje, maar werd alsnog voorbij gesprint door Pascal Ackermann, maar de snelle Duitser kon het niet volhouden. De winst ging uiteindelijk naar de Belg Gerben Thijssen. Hij won voor Ackermann en Jonathan Milan. Olav Kooij legde beslag op de vierde plaats en omdat de jonge Nederlander geen bonificatieseconden pakte aan de streep verloor hij de leiderstrui aan de jonge Noor Jonas Abrahamsen, die zowel in de openingsetappe als in de tweede rit in totaal 12 seconden pakte en daarmee de niewue leider is in de Poolse WorldTourkoers.

Van Vleuten geeft Tourzege nog meer glans met winst in slotrit La Super Planche des Belles Filles

Annemiek van Vleuten heeft de Tour de France Femmes op haar naam geschreven. De 39-jarige Nederlandse die zaterdag de macht greep in de Franse rittenkoers was ook vandaag de beste in de bergrit naar La Super Planche des Belles Filles. Ze won met een halve minuut voorsprong op Demi Vollering.

Na zaterdag was de spanning eruit in de Tour de France Femmes na de demonstratie van Annemiek van Vleuten. Ze begon de slotetappe met ruim drie minuten voorsprong op Demi Vollering en de eindzege van de 39-jarige Nederlandse kwam nooit in gevaar in de laatste etappe, met aankomst op La Super Planche des Belles Filles.

Aan de voet van de slotbeklimming hadden negen rensters nog een kleine halve minuut voorsprong op het peloton, met daarin Van Vleuten. Op vijf kilometer van het einde kwam de aanval van de 39-jarige Nederlandse en niemand had een antwoord op de demarrage van Van Vleuten. Vollering kon nog het dichts in de buurt blijven bij de renster van Movistar, maar aan de finishstreep was het verschil toch dertig seconden.

Van Vleuten won het eindklassement met een kleine vier minuten voorsprong op Vollering. Katarzyna Niewiadoma verdedigende haar derde plaats in het eindklassement, maar wel op 6.35 van de eindwinnares. Vollering pakte de eindwinst in het bergklassement, de groene trui was voor Marianne Vos en de trui voor de beste jongeren ging naar Shirin van Anrooij, waardoor alle truien in bezit zijn van de Nederlandse dames.

Results powered by FirstCycling.com

F1: Uitslag Grand Prix van Hongarije

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Hongarije op zijn naam geschreven. De Nederlander profiteerde onder lastige omstandigheden van een uitgekiende strategie en reed zo vanaf plek tien naar de zege. Hiermee breidde hij zijn leidende positie in het kampioenschap fors uit. In de laatste race voor de zomervakantie ging Lewis Hamilton naar plek twee, voor George Russell.

Russell startte op de Hungaroring vanaf poleposition waarbij de omstandigheden bij de start listig waren vanwege de dreiging van regen. De Brit startte op de zachtste banden, terwijl achter hem de Ferrari's om mediums begonnen. Pierre Gasly startte na een motorwissel en veranderingen in de setup vanuit te pits. Russell was goed weg en behield de eerste plek voor de Ferrari's van Sainz en Leclerc. Verstappen startte als tiende en kwam na de eerste ronde als achtste door, voor Red Bull-teamgenoot Sergio Perez. Snel daarna was er een korte virtuele safety car vanwege onderdelen op de baan, veroorzaakt door een botsing van Alexander Albon bij Sebastian Vettel.

Russell sloeg meteen een gaatje, maar Sainz kon snel pareren en hield het gat beperkt. Daarachter voerde Verstappen de druk bij Alonso op die een foutje maakte en zo de zevende plek aan de Nederlander gaf. Verstappen passeerde al snel Ocon, terwijl daarachter Perez Alonso verschalkte. Na twaalf ronden waren de banden bij Lando Norris op en verloor de Brit in twee bochten twee plekken aan Lewis Hamilton en Verstappen, een ronde later gevolgd door Perez.

Het was na zestien ronden Russell die als eerste van de toppers naar binnen kwam, gevolgd door Verstappen en daarna Sainz. Dit gaf de leiding aan Leclerc, voor Hamilton, Russsell en Sainz. Verstappen kwam op plek zeven achter Alonso weer de baan op. De Nederlander was de winnaar van de stops, want al snel reed hij op plek vier, voor Hamilton en dicht achter Sainz. Leclerc kwam pas na 21 ronden binnen en kwam als tweede terug op het asfalt, achter Russell, maar voor Sainz.

Leclerc voerde op zijn nieuwe rubber de druk op Russell op en waagde na 28 ronden de eerste aanval op de leidende positie van de Brit. Enkele ronden later was het wel raak en haalde Leclerc Russell buitenom in bij de eerste bocht. Sainz en Verstappen voerden de druk op, waarna Verstappen na veertig ronden de lont in het kruitvat stak door als eerste naar binnen te gaan.

Het legde Verstappen geen windeieren, want hij passeerde zowel Russell als Leclerc die op harde banden stond. Dat rubber kwam lastig op temperatuur. Verstappen spinde echter vlak voor het opkomen van het rechte stuk en verloor zijn positie weer aan Leclerc. Ver daarvoor reden nog de niet gestopte Sainz en Hamilton. Verstappen passeerde Leclerc opnieuw en lag zodoende weer derde.

Hamilton was met nog achttien ronden te gaan de laatste die stopte, waardoor de leiding ging naar Verstappen. Daarachter reed Russell het gat dicht met Leclerc en waagde inhaalpogingen bij de Ferrari. Met nog vijftien ronden te gaan lukte dit, waarna Leclerc besloot om de harde banden in te ruilen voor het zachtste rubber. De Monegask kwam terug op plek zes, nog achter Perez.

In de slotfase reed Hamilton het gat met Russell en Sainz dicht om te proberen plaats twee te grijpen. Met nog vijf ronden te gaan slaagde de Brit in zijn missie om ook zijn Mercedes-teamgenoot in te halen. Sainz haakte af en viel nog bijna in de klauwen van Perez, slechts een virtuele safety car en regen verhinderden dat. Na 70 ronden werd Verstappen als winnaar afgevlagd voor Hamilton en Russell. Sainz eindigde op plek vier, voor Perez, Leclerc, Norris, Alonso, Ocon en Sebastian Vettel.

VS: Trump in vizier van Justitie door rol bij bestorming Capitool

Voormalig president Trump wordt nu zelf door het ministerie van Justitie onderzocht wegens zijn rol in 'de poging tot staatsgreep' op 6 januari 2021. Het is voor het eerst dat er bevestiging is dat hij zelf, en niet slechts zijn ondergeschikten die hij nooit sprak, niet kende en hooguit zag als ze kopjes covfefe rondbrachten, wordt onderzocht. Dat het serieus is kan worden opgemaakt uit het feit dat eerder deze maand Justitieminister Garland het team aanklagers dat op deze zaak zit behoorlijk heeft vergroot. Ook heeft het DoJ de telefoongegevens van onder anderen Mark Meadows al in april ontvangen. (Hoeveel borden en flessen ketchup er tegen de muren van Mar-a-Lago zijn gegooid is niet bekend.)

Veel elementen van het uitgebreide strafrechtelijk onderzoek naar 6 januari zijn geheim. Maar de afgelopen weken is het onderzoek duidelijk zichtbaar, door een nieuwe ronde van dagvaardingen, huiszoekingsbevelen en interviews. Pence's voormalige stafchef, Marc Short, en advocaat, Greg Jacob, verschenen de afgelopen dagen voor de grand jury in het centrum van Washington, volgens de mensen die bekend zijn met het onderzoek. Beide mannen weigerdenzelf  commentaar te geven.

De inspanningen van het ministerie van Justitie staan los van het onderzoek dat aan de gang is door de commissie van het Huis, die heeft getracht Trump af te schilderen als verantwoordelijk voor het aanzetten tot de rellen in het Capitool. Zowel Short als Jacob hebben voor de commissie getuigd en de wetgevers verteld dat Pence zich verzette tegen de pogingen van Trump om hem voor zijn karretje te spannen.

In tegenstelling tot het ministerie van Justitie heeft het panel van het Huis niet de bevoegdheid om strafrechtelijk onderzoek te starten of iemand te beschuldigen van wangedrag.

Het onderzoek van het ministerie van Justitie begon te midden van de ellende en de chaos in het Capitool en heeft geleid tot strafrechtelijke aanklachten tegen meer dan 840 personen, en is nu uitgebreid met een onderzoek naar gebeurtenissen die elders plaatsvonden in de dagen en weken vóór de aanval, waaronder in het Witte Huis, in hoofdsteden van staten en in een hotel in DC.

Er zijn twee hoofdlijnen in het onderzoek die uiteindelijk zouden kunnen leiden tot extra onderzoek naar Trump, zeiden twee mensen die bekend waren met de situatie, op voorwaarde van anonimiteit om informatie over het onderzoek te delen.

De eerste gaat over opruien en samenzwering om een regeringsprocedure te belemmeren, het soort aanklachten dat al is ingediend tegen personen die het Capitool op 6 januari bestormden en tegen twee leiders van extreemrechtse groepen, Stewart Rhodes en Henry "Enrique" Tarrio , die niet aanwezig waren bij de bestorming zelf, maar naar verluidt wel betrokken bij het plannen van de gebeurtenissen van die dag.

De tweede betreft mogelijke fraude in verband met het valse-kiezersschema of met druk die Trump en zijn bondgenoten op het ministerie van Justitie en anderen zouden hebben uitgeoefend om ten onrechte te verklaren dat de presidentsverkiezingen gemanipuleerd waren en dat er gefraudeerd is met de stemmen.

Geen enkele voormalige Amerikaanse president is ooit beschuldigd van een misdaad. In gevallen waarin onderzoekers bewijs vonden dat erop wees dat een president zich schuldig had gemaakt aan crimineel gedrag, zoals bij Richard M. Nixon en Bill Clinton, concludeerden onderzoekers en opeenvolgende regeringen dat het beter was om immuniteit te verlenen of af te zien van vervolging. 

Procureur-generaal Merrick Garland heeft gezworen dat het onderzoek naar 6 januari de feiten zal volgen waar ze ook naar toe leiden en hij zei dat niemand is vrijgesteld of boven de wet zal staan, terwijl hij weigert informatie bekend te maken buiten de gerechtelijke dossiers om.

Garland vertelde NBC News dinsdag in een interview dat de afdeling gerechtigheid nastreeft "zonder angst of gunst. We zijn van plan iedereen, wie dan ook, die strafrechtelijk verantwoordelijk was voor de gebeurtenissen rond 6 januari, ter verantwoording te roepen voor elke poging om de wettige machtsoverdracht van de ene regering naar de andere te verstoren - dat is wat we doen. We besteden daarbij geen aandacht aan andere zaken.”

Justitie wil toch snelwegcamera's gebruiken om 'blokkeerboeren' op te sporen

Justitie in Oost-Nederland gaf vrijdag aan nu toch te kunnen beschikken over beelden van snelwegcamera’s, dit om blokkeerboeren op te sporen en te kunnen vervolgen. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat, dat de camera's beheert, reageert verbaasd op het nieuws.

Eerder was aangegeven door Rijkswaterstaat dat dit technisch niet mogelijk zou zijn en als het al wel mogelijk zou zijn Rijkswaterstaat niet zomaar de beelden niet ter beschikking mogen stellen omdat de camera’s langs snelwegen daarvoor niet zijn bedoeld. De korpsleiding van de politie beaamde dat, eerst zou een wetswijziging nodig zijn.

De verklaring van het OM luidt als volgt: "Rijkswaterstaat heeft camera’s op ons hoofdwegennet voor monitoring van de doorstroming van het verkeer. Het Openbaar Ministerie heeft aan Rijkswaterstaat het verzoek gedaan om beelden te delen met politie en het OM. In samenwerking tussen politie en Rijkswaterstaat is het thans mogelijk gemaakt om beelden veilig te stellen."

Nancy Pelosi naar Azië, maar niet naar Taiwan

De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, zal vanaf zondag vier Aziatische landen bezoeken, zo meldde haar kantoor. Taiwan werd niet genoemd, eerder noemde China een bezoek aan Taiwan door Pelosi 'met vuur spelen'. 

"Spreker Nancy Pelosi leidt een congresdelegatie naar de Indo-Pacific-regio, inclusief bezoeken aan Singapore, Maleisië, Zuid-Korea en Japan", zei haar kantoor in een persbericht.

"De reis zal gericht zijn op wederzijdse veiligheid, economisch partnerschap en democratisch bestuur in de Indo-Pacifische regio."

Zie ook: Xi Jinping belt met Biden: 'bemoei je niet met Taiwan, je speelt met vuur'

Pourchaire wint F2-hoofdrace Hungaroring, Verschoor naar 8e plek

De Formule 2-coureurs hebben zondag hun hoofdrace afgewerkt op de Hungaroring. Nabij Boedapest hing er constant wat regen in de lucht, wat voor lastige keuzes zorgde in combinatie met de uiterst snel slijtende zachte banden.

De poleposition was voor Ayumu Iwasa, die Marcus Armstrong naast zich had. Felipe Drugovich en Theo Pourchaire startten vanaf rij twee, voor Logan Sargeant, Jüri Vips, Frederik Vesti, Dennis Hauger, Enzo Fittipaldi en Jack Doohan, de winnaar van de sprintrace - Richard Verschoor vertrok als veertiende.

Iwasa kende geen geweldige start, Armstrong en Pourchaire gingen erlangs en Drugovich sloot achter de Japanner aan, voor Vesti en Fittipaldi. Doohan kwam al snel in de problemen en na drie ronden stond hij binnen en voor de rest hing er eventueel regen in de lucht, wat de bandenwissels lastig te timen maakte.

Na zeven ronden kwam Drugovich binnen om een setje mediumbanden te halen, een ronde later kwamen Armstrong, Pourchaire en Iwasa hun tot snot gereden softs inruilen. Armstrong's stop ging niet lekker, hij kwam achter Pourchaire en Iwasa terecht en werd rap gepassseerd door Drugovich op diens opgewarmde banden.

Fittipaldi kwam nog iets later binnen en kwam vlak voor Iwasa terecht. Richting de helft van de race reden onder meer Vesti, Vips, Verschoor en Hauger nog voorop - zij waren op de mediumbanden gestart en konden het zich veroorloven om te kijken of ze de stop konden rekken tot het eventueel ging regenen.

Na twintig ronden kwam Hauger toch zachte banden halen en met twaalf ronden te gaan kwam ook Verschoor naar binnen vanaf plek drie. Vesti en Vips volgden een ronde later en nadat ook Liam Lawson gestopt was hadden we de daadwerkelijke volgorde weer: Pourchaire voorop, voor Fittipaldi, Iwasa, Armstrong, Drugovich en Vesti.

Nog zeven ronden voor het einde begonnen er wat druppels te vallen, maar dat zette niet echt door. Drugovich had het ondertussen zeer zwaar op zijn oude mediumbanden en werd verschalkt door Verschoor op diens nieuwe zachte banden. Iets verder naar voren hadden Vesti en Vips het net zo goed voor elkaar, ze glipten langs Armstrong.

Pourchaire reed ondertussen onbedreigd naar de winst, zijn derde van het jaar. Fittipaldi en Iwasa completeerden het podium, voor Vesti, Vips, Armstrong, Lawson en Verschoor, die een prima achtste plek liet noteren.

'De zin en onzin over chemtrails'

Onderweg door de Oosterparkwijk in de stad Groningen wordt het busje van Ronald, een reporter van RTV Noord, aangehouden door iemand die ervan overtuigd is dat er 'chemtrails' over ons worden uitgestrooid. Ronald ziet het niet zo snel dus stapt uit zijn busje, en ziet wel een vliegtuig vliegen, maar of die nou slechte bedoelingen heeft...nee toch?

DPA Factchecking is al eerder in het verhaal over chemtrails gedoken en concludeerde: vliegtuigstrepen zijn onschuldig, er is geen bewijs voor het bestaan van chemtrails.

De theorie dat overheden in het geheim chemicaliën verspreiden over de wereld, met behulp van vliegtuigen, wordt al tientallen jaren wereldwijd verspreid. Zogenaamde chemtrails. Een Nederlands facebookprofiel schrijft op 25 augustus in een bericht: "Chemtrails blijven uren zichtbaar in de lucht. Chemtrails hebben grote gevolgen voor mens, flora en fauna. Chemtrails vinden plaats sinds 1991 en vanaf die tijd is er in veel landen een toename van ziekten." (hier gearchiveerd). Tijd om eens in de theorie over chemtrails te duiken.

New York: pool party in the subway

Ik zeg maar zo: "beter een paar twerkende billen en wat droogneukerij dan een automatisch wapen voor je neus!"

Chinese raket stort neer boven Zuidoost-Azië

De VS heeft het neerstorten van een Chinese ruimteraket boven de Indische Oceaan gemeld. Pas later gaf China toe dat de brokstukken waren neergestort in de zee in Zuidoost-Azië. NASA bekritiseerde de vertraging in de communicatie.

Een Chinese raket is ongecontroleerd neergestort uit de ruimte, volgens Amerikaanse rapporten. De "Long March 5B" raket is boven de Indische Oceaan de atmosfeer van de aarde binnengedrongen, zo heeft de ruimtevaartdivisie van het Amerikaanse leger op Twitter bekendgemaakt. Het US Space Command gaf geen verdere details. De Chinese regering zou informatie moeten verstrekken over eventuele brokstukken en de plaats van de inslag.

Inslag voor de Filippijnse kust
In een verklaring meldde de Chinese ruimtevaartorganisatie later de coördinaten van het inslaggebied. Volgens deze gegevens stortte de raket neer in de Suluzee, bijna 60 kilometer voor de oostkust van het Filippijnse eiland Palawan. "De meeste onderdelen zijn tijdens de terugkeer in de dampkring vernietigd," aldus de verklaring

Het Maleisische ruimteagentschap zei dat het raketafval had waargenomen dat vlam vatte bij de terugkeer in de atmosfeer voordat het in de Suluzee ten noordoosten van het eiland Borneo neerstortte.

Niet geverifieerde beelden op het internet toonden een vuurbal in de lucht.

Kritiek van de NASA-baas
De acties van China werden zwaar bekritiseerd. NASA-baas Bill Nelson beschuldigde de regering in Peking ervan onverantwoordelijk en riskant bezig te zijn om geen informatie over het traject van de raket te publiceren. "Alle ruimtevarende landen moeten zich houden aan de 'best practices' en hun steentje bijdragen door dit soort informatie van tevoren te delen", schreef hij op Twitter.

Met name in het geval van raketten zoals de "Long March 5B" is er een "aanzienlijk risico op doden en beschadigingen" door puin.

Raketpuin was verwacht
De impact van het raketafval op aarde was door experts verwacht. Het Center for Reentry Studies (CORDS) van de Aerospace Corporation in Californië had tussen de middag en de late avond de terugkeer van Long March 5B aangenomen. De kans dat mensen of bevolkte gebieden zouden worden geraakt door de raket was dan ook extreem klein.

China is al eerder door NASA bekritiseerd omdat het de raket niet in kleinere stukken heeft laten breken zodra deze de atmosfeer binnenkwam, zoals de internationale norm is. Omdat, in tegenstelling tot de meeste draagraketten, het type dat door de Volksrepubliek wordt gebruikt geen gecontroleerde terugkeer van uitgebrande rakettrappen heeft. De overblijfselen vallen dagen na de lancering terug op aarde. Wanneer en waar precies is niet te voorspellen.

Zo stortte in 2020 puin van een Chinese raket neer op Ivoorkust en veroorzaakte in sommige dorpen schade.

China bouwt "Hemels Paleis" in de ruimte
De onbemande module "Wentian" werd gelanceerd met de draagraket "Long March 5B", de tweede van drie modules voor het Chinese ruimtestation "Tiangong" (Engels: "Heaven's Palace") dat momenteel in aanbouw is. De Chinese ruimtevaartorganisatie sprak na de lancering van een "compleet succes".

De nieuwe module moet worden gekoppeld aan de kernmodule "Tianhe", die in april 2021 werd gelanceerd. Volgens deze informatie vielen in mei 2021 de overblijfselen van een raket die voor dit doel werd gebruikt in de Indische Oceaan bij de Malediven.

Het ruimtestation zal naar verwachting eind dit jaar volledig operationeel zijn en een levensduur van tien jaar hebben. De afgelopen jaren heeft China miljarden geïnvesteerd in zijn ruimtevaartprogramma's om de achterstand op de VS en Rusland in te halen. Het land heeft al een rover naar Mars gestuurd en sondes naar de maan.

src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

Leeuwarden: vrouw (18) en mannen (20 en 39) slaan agent een hersenschudding

In de nacht van zaterdag op zondag is een agent mishandeld in de binnenstad van Leeuwarden. Na een melding van een straatroof spreken agenten op de Wirdumerdijk een groep personen aan. Tijdens het aanspreken werd een agent meerdere keren op zijn hoofd geslagen. De agent is ter controle naar het ziekenhuis gegaan. Hij heeft een hersenschudding opgelopen. De politie zoekt getuigen en camerabeelden.

Rond 1:00 uur willen agenten een groep personen aanspreken omdat zij mogelijk betrokken waren bij een straatroof aan De Tuinen in Leeuwarden. Twee agenten fietsen op dat moment over de Wirdumerdijk en zien een groep personen die voldoen aan het signalement van de personen die vermoedelijk bij de straatroof betrokken zijn geweest.

Op het moment dat zij de identiteit van deze personen willen controleren, slaat een 18-jarige vrouw uit Leeuwarden de agent uit het niets meerdere keren op zijn hoofd. Hierop begint een van de te controleren mannen de agent ook te slaan. Dan mengt zich een derde man zich ook in de ontstane situatie. Door een aantal toegesnelde agenten wordt de situatie onder controle gebracht en worden twee mannen en de 18-jarige vrouw aangehouden. De aangehouden mannen zijn een 39-jarige man uit Leeuwarden en een 20-jarige man uit Assen. Of zij ook bij de melding van de straatroof betrokken zijn wordt onderzocht.

Getuigen en camerabeelden gezocht
De agent is ter controle naar het ziekenhuis geweest en heeft door deze mishandeling een hersenschudding en een flinke bult op zijn hoofd opgelopen. De recherche doet onderzoek naar deze situatie en de betrokken agent gaat aangifte doen. De politie verzoekt getuigen van de mishandeling of mensen die camerabeelden hiervan hebben zich te melden bij de politie. Dit kan via 0900-8844, anoniem via 0800-7000 of via het online tipformulier.

'Fietspad onveiliger sinds komst e-bike, maximumsnelheid is gewenst'

Het gevoel van veiligheid op de fietspaden in Amsterdam is aanzienlijk verslechterd sinds de komst van elektrische fietsen. Dat vindt een ruime meerderheid van de deelnemers aan het AT5-panel. Maar liefst 80% vindt de invoering van een maximumsnelheid op het fietspad, zoals het nieuwe stadsbestuur voorstelt in het coalitieakkoord, dan ook een goed idee. "Het gemiddelde Amsterdamse fietspad is veranderd in een soort racebaan." En dat zal in de rest van Nederland niet anders zijn. Zo meldt AT5.

Van de ruim 1900 deelnemers aan de enquête van het AT5-panel zegt driekwart (76%) dat de veiligheid op het fietspad verslechterd is sinds de komst van e-bikes. "Je hoort ze niet aankomen, ze racen als idioten, ook over de stoep. Het is ook een belachelijk statussymbool geworden", aldus één van de panelleden. "Ik word er supergestrest van omdat er steeds onverwacht van achter je iemand langs je scheurt", zo reageert een andere deelnemer. "Mijn vorige (oude) hond, traag in oversteken, is er door aangereden."

Ook een meerderheid van de deelnemers die zelf een elektrische fiets bezitten, is van mening dat de veiligheid er niet op vooruit is gegaan (56%). Toch zien veel respondenten ook voordelen van de e-bike, zeker als die in de plaats komt van ander, meer vervuilend, vervoersmiddel. "Voor jongeren een betere keuze dan een (stinkende) scooter of brommer", schrijft een deelnemer. "Eindelijk van die vieze brommers en scooters af!" Maar de snelheid blijft ook bij hen een doorn in het oog: "De elektrische fietsen die harder kunnen dan 25 km per uur zijn net zo'n plaag als de scooters dat waren op het fietspad."

Meer ongelukken
Uit recent onderzoek van VeiligheidNL bleek dat elektrische fietsen steeds vaker betrokken zijn bij fietsongelukken. Zo moesten in de leeftijdsgroep van 12 tot 17 jaar veel meer slachtoffers van een ongeval met een elektrische fiets een bezoek brengen aan de Spoedeisende Eerste Hulp (SEH) dan vijf jaar geleden (22% versus 4%). Ook liet dat onderzoek zien dat slachtoffers die op een elektrische fiets reden een verhoogd risico lopen op letsel waarvoor een SEH-behandeling nodig was dan slachtoffers op een gewone fiets.

Maximumsnelheid
Om de veiligheid te verhogen, worden allerlei maatregelen voorgesteld. Zo wil het nieuwe stadsbestuur onderzoeken of er een maximumsnelheid op het fietspad kan worden ingevoerd. Een ruime meerderheid (80%) van het AT5-panel vindt zo'n maatregel een goed idee. Ook de Fietsersbond is daar voorstander van. Grote vraag is wel of zo'n maatregel gecontroleerd gaat worden. "Het heeft alleen maar zin als er gehandhaafd wordt en aangezien dat maar mondjesmaat gebeurt, is het een wassen neus", aldus één van de pannelleden.

Op zich mogen elektrische fietsen nu al niet harder dan 25 km per uur, maar een echt verbod op het opvoeren van e-bikes is er nog niet. Met een speciale app kunnen e-bikes relatief gemakkelijk opgevoerd worden. In theorie mag je daarmee alleen fietsen op privé-terrein, maar ook op de openbare weg gebeurt dit. Ruim 80% van de panelleden zouden dat opvoeren dan ook echt willen verbieden.

Van de ruim 500 panelleden die zelf een elektrische fiets hebben, geven 33 toe dat ze die hebben opgevoerd. "Buiten de stad is 25 km per uur net even te langzaam. Ik heb 'm op de US-setting staan (32 km per uur)", aldus één van de deelnemers. "Buiten de stad - ik woon zelf in Zuidoost - zijn er zat rustige fietspaden waar ik zonder iemand in gevaar te brengen best wat harder kan", zegt een ander. "Ik ben daarom ook voor snelheidsrestricties in de binnenstad, maar ik ben eigenlijk nog meer voorstander van geofencing, waarbij op basis van GPS de snelheden buiten de stad hoger kunnen liggen."

Naar de rijbaan
Een andere mogelijke maatregel, de elektrische fiets - net zoals scooters - van het fietspad naar de rijbaan verwijzen, levert heel wat meer verdeeldheid op. 50% vindt dat een goed idee, 41% juist slecht. "Lastige keuze", zegt één van de panelleden. "Voor de veiligheid van gewone fietsers zou het goed zijn, maar voor de veiligheid van e-bikers zou het een verslechtering zijn." Volgens sommige deelnemers is de ene e-biker de andere niet. "Het lijkt mij dat iemand op een elektrische fiets moet kunnen kiezen. Ouderen op elektrische fietsen zijn een hele andere categorie dan maaltijdbezorgers op hun snelle fietsen en die gedragen zich weer anders dan ouders die met elektrische bakfietsen hun kinderen naar school brengen."


Smolyar rijdt op natte Hungaroring naar F3-zege

Op een vochtige edoch opdrogende Hungaroring hebben de heren in de Formule 3 zondagochtend de hoofdrace van hun weekeinde afgewerkt. Dat was niet de meest spannende race ooit, maar er zat nog wel wat spanning in wat betreft het moment om eventueel droogweerbanden te halen.

Poleposition was voor Alexander Smolyar, die Zane Maloney naast zich had - Oliver Bearman, Gregoire Saucy, Kush Maini, Jak Crawford, Victor Martins, Caio Collet, Arthur Leclerc en kampioenschapsleider Isack Hadjar completeerden de top-10.

Ondanks een wat chaotische eerste paar bochten behield Smolyar bij de start de leiding, voor Maloney, Bearman, Crawford, Maini, Saucy en Martins - de twee laatstgenoemden wisselden na een paar ronden van positie, verder gebeurde er voorin bijzonder weinig.

Het kabbelde allemaal gestaag voort, tot Francesco Pizzi in het achterveld na vijftien ronden als eerste zijn regenbanden in kwam ruilen voor slicks. Voorin bleef men nog op de regenbanden rijden, terwijl Leclerc zich met vijf ronden te gaan opwerkte naar plek zes.

De regenbanden bleken niet per se nodig, want Smolyar reed bijzonder overtuigend naar de winst. Maloney hield stand op de tweede plek, achter de Barbadiaan completeerde Bearman het podium. Plek vier was wél voor iemand op slicks: Zak O'Sullivan werkte zich in de laatste paar ronden van de twintigste plek op naar P4, vlak achter Bearman.

FOK! Wat een weer: Regen, bewolking en regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal   

De meteorologische zomer duurt nog een maand, tot 1 september, en er lijkt voorlopig heel weinig te veranderen aan het weerbeeld. Hogedrukgebieden blijven invloed uitoefenen op ons weer en dat betekent in grote lijnen stabiel en vrij warm zomerweer. Toch zit er af en toe wel eens een dagje tussen waarop enkele buien vallen. Daarbij kan dan ook onweer voorkomen.

Gister waren de minimumtemperaturen van 9 C bij Eelde tot 15,7 bij Hoek van Holland,
de maximumtemperaturen lagen van 20,8 C bij Lauwersoog tot 27,1 C bij Arcen.

De voorspellingen voor vandaag zijn:

Vanochtend is het zwaar bewolkt. Van het westen uit gaat het op steeds meer plaatsen regenen. De wind neemt toe naar matig en komt uit het zuidwesten.

Vanmiddag is het zwaar bewolkt en valt er regen en motregen. De temperatuur ligt tussen 18°C in het noordwesten en 25°C in het zuidoosten. De wind waait uit het zuidwesten en is matig, langs de kust af en toe vrij krachtig.

Morgenavond is het bewolkt en valt er plaatselijk nog wat regen of motregen. De wind komt uit het westen en is zwak tot matig.


Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen
Perioden met zon en kans op een bui. Geleidelijk warmer met op woensdag mogelijk tropische temperaturen, ook donderdag verloopt mogelijk nog zomers warm. Later op donderdag en vrijdag enkele buien, vanaf vrijdag beduidend koeler. De kans op uitgifte van waarschuwingen is voorlopig klein.

  • Zo 31-07-2022 Max. 20/25° Min. 16° Neerslag 3/8mm Neerslagkans 80%
    Zonneschijn 20% Zonkracht 7 Windkracht W 4
  • Ma 01-08-2022 Max. 23/25° Min. 15/17° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 40%
    Zonneschijn 20% Zonkracht 6 Windkracht W 2
  • Di 02-08-2022 Max. 26/28° Min. 14/17° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 30%
    Zonneschijn 30% Zonkracht 7 Windkracht ZW 3
  • Wo 03-08-2022 Max. 27/31° Min. 17/18° Neerslag 0mm Neerslagkans 20%
    Zonneschijn 40% Zonkracht 6 Windkracht ZW 3
  • Do 04-08-2022 Max. 24/28° Min. 16/18° Neerslag 0/4mm Neerslagkans 50%
    Zonneschijn 40% Zonkracht 6 Windkracht W 3
  • Vr 05-08-2022 Max. 20/23° Min. 13/16° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 50%
    Zonneschijn 60% Zonkracht 5 Windkracht N 3


Vooruitzichten lange termijn-zaterdag 06 augustus tot en met zaterdag 13 augustus
Aanvankelijk grote kans (ca. 70%) op vrij koel, maar overwegend droog en vrij zonnig zomerweer. Aan het einde van de periode nemen de kansen op warmer weer toe naar 40-50%. De neerslagkansen blijven de gehele periode met ca. 20% aan de lage kant.

Lake Arlington bij Chicago (Foto: zoon van qltel)
Lake Arlington bij Chicago (Foto: zoon van qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Rossi wint IndyCar-race Indianapolis, Van Kalmthout 6e

Op de road course van de Indianapolis Motor Speedway is het dit weekeinde weer een waar racefestijn: de IndyCar Series én de NASCAR Cup Series komen er in actie en zaterdag was het als eerste de beurt aan de IndyCar Series.

Felix Rosenqvist had de poleposition in handen, voor Alexander Rossi, Pato O'Ward, Will Power, Josef Newgarden en rookie Christian Lundgaard - Rinus van Kalmthout vertrok naast kampioen Alex Palou vanaf een prima achtste startpositie.

Rosenqvist behield de leiding bij de start, Rossi en Newgarden sloten aan, voor Lundgaard, Colton Herta, Conor Daly en de vanaf plek veertien fantastisch vertrokken Devlin DeFrancesco - O'Ward ging in één van de eerste bochten in de rondte, Van Kalmthout zakte naar plek twaalf.

Een spin van Dalton Kellett, bepaald niet de eerste van het jaar, zorgde al snel voor een caution en bij de herstart schoof Herta op naar de tweede plek, voor Rossi, Lundgaard en Newgarden. Herta stoomde lekker door en na acht ronden nam hij Rosenqvist's leidende positie over.

De Zweed had het bepaald niet makkelijk, want in no-time zag hij ook Rossi en Lundgaard langszij komen. Na dik tien ronden werd de eerste ronde pitstops geopend, een door Scott McLaughlin aangevoerd deel van het veld bleef nog wat langer buiten op oude banden.

Na een dikke dertig ronden was Herta weer terug aan de leiding, voor Rossi, Lundgaard en de laat gestopte McLaughlin - Van Kalmthout reed inmiddels op de zevende plek, wat door het stilvallen van Simon Pagenaud al snel de zesde plek werd. Net als Rosenqvist kwam hij snel binnen, mocht Pagenaud voor een caution zorgen.

Die caution kwam er en de gehele top-5 kwam ook snel binnen voor een 'gratis' stop. Na veertig ronden konden we door: Herta voorop, voor Rossi, Lundgaard, Power, Jimmie Johnson, McLaughlin, Newgarden, O'Ward, Takuma Sato en Van Kalmthout. Halverwege de race sloeg het noodlot weer eens toe voor Herta: zijn auto gaf vanaf plek één de geest, nadat hij een kerbstone te hard geraakt had.

De laatste ronde reguliere pitstops kwam met een ronde of 25 te gaan, waarbij Rossi zijn leidende positie behield, gevolgd door Lundgaard, Power, McLaughlin, Newgarden en Van Kalmthout. Daar kwam in de slotfase ook geen verandering meer in en dus kon Rossi eindelijk weer een zege bijschrijven, terwijl Van Kalmthout een keurige zesde plek pakte.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.