FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 7 juli 2022

Random Pics van de Dag #670

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Sea of Stars komt naar PS5 en PS4

Sea of Stars komt ook naar PS5 en PS4. Dat heeft ontwikkelaar Sabotage Studios vandaag aangekondigd. Sea of Stars is een turn-based RPG die in 2020 via Kickstarter werd gefundeerd. De game is ook in de maak voor Switch en pc. Het moet in 2023 uitkomen.

Sea of Stars is overduidelijk geinspireerd door klassieke RPGs zoals Chrono Trigger. Het is dan ook geen toeval dat Yasunori Mitsuda (componist van de o.a. de Chrono-games) een deel van de soundtrack verzorgt. De game gaat over twee protagonisten die enkel samen een magische spreuk kunnen uitvoeren om monsters tegen te houden. Sabotage Studios heeft eerder The Messenger gemaakt.

Ubisofts piratengame Skull & Bones terug van weggeweest

Tijdens een Ubisoft-evenement vandaag heeft het Franse gamebedrijf Skull & Bones min of meer opnieuw aangekondigd. De game was eerder al onthuld tijdens de E3 in 2017, maar is toen meermaals compleet qua game direction veranderd. Nu lijkt er in ieder geval een releasedatum in beeld, 8 november van dit jaar.

Er lijkt tijdens de nieuwe trailer een stuk minder nadruk te liggen op het multiplayer/co-op element. De game is nog steeds in PvE/PvP te spelen maar kan ook geheel solo doorlopen worden. Spelers kruipen in de huid van een willekeurige piraat en moeten zich zien op te werken in de piratenwereld door contracten aan te nemen, verkennen, looten, jagen, afijn het gebruikelijke survivalverhaal dus. Bekijk de trailer voor meer informatie en beelden van het hernieuwde Skull & Bones.


Beschoten boer Jouke (16) niet vervolgd voor tractorprotest Heerenveen

Jouke (16) wiens trekker werd beschoten door een politieman bij een protest in Heerenveen wordt niet vervolgd. Er ligt geen verdenking meer tegen de jongen, meldt het Openbaar Ministerie Noord-Nederland.

De jonge 'boer-to-be' werd aangehouden op verdenking van poging tot doodslag. Gisteren liet het OM die verdenking al varen en kwam hij vrij, maar bleef hij nog verdachte. Daar is het OM op teruggekomen, de jongen heeft niets strafbaars gedaan. 

Tijdens het protest in Heerenveen werden ook twee andere mannen aangehouden van 46 en 34 jaar oud. Ook zij kwamen gisteravond vrij. Het onderzoek tegen hen loopt nog wel. Mogelijk worden zij dus later alsnog vervolgd, al is niet bekend waar ze van verdacht worden. 

Het onderzoek van de rijksrecherche naar het gericht schieten door een politieagent op de tractor die bestuurd werd door de 16-jarige jongen loopt ook nog. Aan het schrappen van de vervolging kunnen dus nog geen conclusies over het politieoptreden worden verbonden.

Zie ook:

  • Politie schiet gericht bij boerenprotest Heerenveen, Rijksrecherche start onderzoek
  • Drie mannen niet langer vast vanwege incident langs A32 bij Heerenveen

Grootse opening Nijmeegse Vierdaagsefeesten

Na ruim 1000 nachten eindelijk weer schouder aan schouder op de Vierdaagsefeesten, dat is een moment om samen bij stil te staan. Daarom organiseert de Vierdaagsefeesten voor het eerst een grootse publieksopening, op zaterdagmiddag 16 juli. Cabaretier Pieter Derks spreekt dan de stad toe, niet op één, maar op 17 podia tegelijk: “Dit is de week waar deze stad normaal gesproken de adem voor inhoudt en de hartslag op afstemt”.

De programmering op de diverse locaties start tussen 12.00 en 15.30 uur. Stipt om 16.00 uur wordt het glas geheven, gezamenlijk afgeteld en de Vierdaagsefeesten officieel geopend. De eerste beker krijg je op zaterdagmiddag gratis bij aankoop van een drankje. Per podium dat meedoet aan de opening wordt een beperkt aantal ter beschikking gesteld, dus wees op tijd! Vanaf het openingsmoment om 16.00 uur start het nieuwe recyclebekersysteem. Je wisselt dan je lege beker in als je een nieuw drankje komt halen aan de bar, of je betaalt 50 cent duurzaamheidstoeslag. Zo blijft Nijmegen schoon, en kunnen van de ingeleverde bekers weer nieuwe bekers worden gemaakt.

Joris Bouwmeister, directeur-bestuurder Stichting Vierdaagsefeesten: “Na twee gemiste edities weer het grootste evenement van Nederland kunnen vieren, dat is iets waar heel Nijmegen reikhalzend naar uitkijkt. Een bijzonder kippenvelmoment, wat we graag willen markeren. Bovendien zorgt zo’n opening in de middag ervoor dat het al eerder druk is in de stad, waarmee we de horeca een hart onder de riem willen steken. We roepen daarom iedereen op om op tijd naar de Vierdaagsefeesten te komen, en met elkaar te proosten, op het leven en op een fantastische feestweek!”

Het openingsprogramma
Zoals de Vierdaagsefeesten de hele week voor ieder wat wils biedt, zo zie je dat ook terug in de diverse openingsprogramma’s van de deelnemende podia. In vogelvlucht, alfabetisch: De Kaaij (extra Bloemenregen, kunst & Boomshakalak Soundsystem), De Regenboog (dj’s, drags en dansers met Meggie en Jill Helena), Festival op ’t Eiland (theatervoorstellingen, kunstinstallaties en gratis nagels lakken bij Zaadelmakerij), Ganzenheuvel (Nijmeegse Annie), Groots in de Grotestraat (Moonspark, gastmuzikanten, vuurspuwen), Joris Ivensplein Oerhollands (levensliederen van The Moonlights, Angelino Heesbeen), Koningsplein (The Reverend, muziekspektakel met covers op verzoek door The Originals), Mariënburgplein (bellenblazen met Touria Benabbas van Bubbledutch, voorlezen en stoepkrijten met Harmen van Straaten), Molenstraat (hits, interactie en show met The Euros), Park Kronenburg (Cincity, Philou Louzolo, Sentinel Island Disco & meer), Ramblas (dansbare en tropische mix van Querencia), Smaakmarkt (Drift’s Danspaleis voor jong en oud, J Flavia, Ralph Could Be), Valkhof Festival (Foxlane & special guest), Villa Groots Plein (meezingfeest à la pianobar met Wilco Koster) en World Street Kitchen (persian pop met dj Radan).

Nog meer nieuw: podia en festivalbandje
Naast deze nieuwe gezamenlijke publieksopening, heeft de Vierdaagsefeesten nóg meer nieuwe dingen in petto. Er zijn maar liefst 6 nieuwe podia: Park Kronenburg, Bloem (van Valkhof Festival), Kelfkensbos Festival, Villa Groots Plein (In de Betouwstraat), Bloemerstraat en Ganzenheuvel. Daarnaast kun je dit jaar optioneel, en in beperkte oplage, een festivalbandje aanschaffen. Met dit nieuwe polsbandje heb je voor maar een tientje elke dag exclusieve toegang tot een leuke extra én kun je de hele week zonder te betalen doorlopen bij de toiletten. Van ballenbakdiscocaravan tot ijskoude kunstbeleving en van dragqueenbingoshow tot roesologisch ritueel: laat je verrassen en dompel je onder in een extra feestervaring! Uiteraard blijft het reguliere programma van de Vierdaagsefeesten gewoon gratis. Het festivalbandjesprogramma wordt mede mogelijk gemaakt door Nexperia uit Nijmegen, de nieuwe premium partner van de Vierdaagsefeesten. Nexperia en de Vierdaagsefeesten zijn sinds dit jaar een 5-jarig premium partnership aangegaan.

Meer info
Meer informatie over alle openingsprogramma’s van de 51ste Vierdaagsefeesten vind je op vierdaagsefeesten.nl/programma of in de nieuwe app van de Vierdaagsefeesten, waarin je meteen je eigen blokkenschema kunt samenstellen, optioneel pushmeldingen ontvangen voor de start van je favoriete shows, en bij drukte een live druktemeter op de plattegrond vindt. Een festivalbandje koop je op vierdaagsefeesten.nl/webshop of via de app.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 27

Deze week kent qua bioscoopreleases voor ieder wat wils: van een nieuwe Marvel tot een Chinees drama en van een Nederlandse natuurdocumentaire tot een Frans balletdrama, en daarmee is nog niet eens alles genoemd.

Thor: Love and Thunder

De God van de Donder (Chris Hemsworth) is op een reis die hij nog nooit heeft meegemaakt: een zoektocht naar innerlijke vrede. Maar het pensioen van Thor wordt abrupt onderbroken door een galactische moordenaar die bekend staat als Gorr de God Butcher, die de uitroeiing van de goden nastreeft. Om de dreiging het hoofd te bieden roept Thor de hulp in van koning Valkyrie, Korg en zijn ex-vriendin Jane Foster, die - tot Thors verbazing - op onverklaarbare wijze zijn magische hamer, Mjolnir, hanteert als de Mighty Thor. Samen beginnen ze aan een aangrijpend kosmisch avontuur om het mysterie rondom de wraak van de God Butcher te ontrafelen. Ze proberen hem te stoppen voordat het te laat is.

The Real Charlie Chaplin

Decennialang was hij de beroemdste man op aarde, voor wie enorme mensenmassa’s op de been kwamen. Bij velen vooral bekend als de komiek die de iconische zwerver The Tramp op het witte doek tot leven bracht en daarmee voor altijd vereenzelvigd werd. Hij wordt geroemd als groot filmmaker van legendarische films als The Kid, Modern Times en The Great Dictator die nog altijd veel zeggingskracht hebben. Maar wie was de mens achter deze geniale alleskunner? De bekroonde documentairemakers Peter Middelton & James Sinney (Notes On Blindness, 2016) maakten een omvattende documentaire over een van de meest getalenteerde kunstenaars van de twintigste eeuw: Charlie Chaplin (1889-1977). Aan de hand van geënsceneerde beelden met nieuw ontdekte, authentieke audio-opnames van onder meer een interview van Chaplin met Life Magazine in 1966 en Chaplin’s persoonlijke archiefmateriaal, wordt Chaplin’s razendsnelle opkomst vanuit de sloppenwijken van Victoriaans Londen naar de hoogten van het supersterrendom in Hollywood geconstrueerd. Tot het moment dat hij op schandalige wijze uit de gratie viel en zijn gloriejaren in een heel ander daglicht kwamen te staan.

Splendid Isolation

Er is weinig bekend over de ramp die Anna en Hannah zijn ontvlucht en de moeite die zij hebben moeten doen om het afgelegen eiland te bereiken. Wanneer ze drinkbaar water en een verlaten huis vinden in de duinen, valt Anna terug in haar rol als de verzorger van Hannah. Afstand is zowel noodzaak als een marteling voor de twee geliefden. Hannahs kwetsbare toestand herinnert de twee vrouwen eraan dat de tijd die zij samen hebben ten einde loopt. Op een dag ziet Hannah iemand op het strand. Het wrange noodlot dient zich aan. De indringer is de Dood die de vrouwen gevolgd is naar het eiland.

Dwelling in the Fuchun Mountains

Gu Xiaogangs speelfilmdebuut was te zien op grote internationale festivals, trok veel publiek in Frankrijk, maar haalde de Nederlandse bioscopen niet. Over de lotgevallen van een Chinese familie in de provincie die de slagen van het leven verwerkt. Het leven ontvouwt zich als een rolschildering, geregisseerd met kalme en precieze hand. Een jaar uit het leven van de familie Yu in Fyuang, een Chinese provinciestad die weldra zal verdwijnen onder de vleugels van Hangzhou City. De zeventigjarige moeder krijgt een beroerte, haar vier zonen en hun familie moeten hun levens aanpassen terwijl ze zelf met de nodige problemen hebben te kampen. Ze zijn getuige van de razendsnelle modernisering en schaalvergroting in hedendaags China. Het resultaat – een film als een opeenvolging van vignetten - laat zich vergelijken met de beroemde Chinese handrolschilderingen: die kun je niet in één keer bekijken, de beelden ontvouwen zich stapje voor stapje voor het oog.

Coppelia

De prille liefde tussen Zwaantje en Frans wordt bedreigd door de beeldschone Coppelia. Zij is de schepping van Dr. Coppelius, een cosmetisch arts, die de dorpsbewoners verleidt met het idee van perfecte schoonheid. Ook Frans wordt door haar betoverd. Maar de eigenzinnige Zwaantje ontdekt dat Dr Coppelius vooral kwaad in de zin heeft. In zijn 'schoonheidssalon' steelt hij de unieke karaktereigenschappen van de dorpelingen. Het met liefde gevulde hart van Frans is het laatste dat hij nodig heeft om Coppelia tot leven te wekken. Zwaantje doet al het mogelijke om Frans voor een verschrikkelijk einde te behoeden.

Encore

Voor zijn nieuwe film duikt Cédric Klapisch (Retour en Bourgogne) in de wereld van de dans. Klassiek ballet en moderne dans komen samen in een verhaal over hoop dat zich afspeelt tussen Bretagne en Parijs. De 26-jarige balletdanseres Élise loopt tijdens een voorstelling een blessure op en krijgt te horen dat ze waarschijnlijk nooit meer zal kunnen dansen. Ze is haar doel kwijt en moet haar leven een andere wending geven. Met hulp van vrienden vindt ze ander werk. Dat voert haar naar Bretagne waar ze een gezelschap voor moderne dans ontmoet. De nieuwe ervaringen en vriendschappen wakkeren het vuur weer in haar aan. Zal ze toch weer kunnen dansen?

De Allergrootste Slijmfilm

Indy (Bibi) is terug in de Allerlaatste, Allergrootste en avontuurlijkste film van de Slijm-filmreeks! In De Allergrootste Slijmfilm gebeurt er iets verschrikkelijks: een belangrijk slijm ingrediënt raakt op waardoor slijm maken voor de hele wereld onmogelijk wordt! Indy gaat op zoek naar de oorsprong van dit slijmerige ingrediënt. Samen met haar oude én nieuwe slijmvrienden reist ze de hele wereld over en komen ze voor een slijmerig mysterie te staan. Lukt het Indy om het slijm weer terug te krijgen?

Grutto! De Reis van onze Nationale Vogel

De grutto is de hoofdrolspeler in de nieuwste natuurdocumentaire van gouden-kalfwinnaar Ruben Smit (bekend van WAD en de Nieuwe Wildernis). De statige steltloper en nationale vogel vertelt het magistrale verhaal van hoe te overleven op zijn reis over de wereld op weg naar zijn broedgebied in Nederland.

Zwanger & Co

Verloskundige Merel weet dat ze niet eindeloos kan wachten met haar kinderwens. Terwijl haar familie in rap tempo groeit, besluit ze voor het single moederschap te gaan. Maar net als de test een plusje geeft en de hormonen door haar lijf gieren, zet de charmante Luuk alles op zijn kop.

Ongehoord Nederland wegens schenden journalistieke code 93.000 euro boete

NPO heeft besloten om omroep Ongehoord Nederland (ON) een boete op te leggen voor het schenden van de journalistieke code van de publieke omroep. De boete bedraagt 93.000 euro: 2,5 procent van het jaarbudget van ON. Zo meldt de NOS

De boete is nog redelijk uitgevallen, NPO had tot een boete van 15 procent van het jaarbudget kunnen opleggen watop had kunnen lopen tot maximaal 540.000 euro.

Volgens een onderzoeksrapport zouden de presentatoren van ON niet kritisch genoeg doorvragen en zouden hierdoor in feite als doorgeefluik fungeren. 

Zo kreeg de Vlaamse politicus Filip Dewinter in de talkshow Ongehoord Nieuws vrij baan om de extreemrechtse omvolkingstheorie uit te dragen. Ook ging ON de mist in bij een gesprek over stikstof hierbij werd klakkeloos aangenomen dat de landbouw de sector is waarin de minste stikstof wordt uitgestoten. Het tegenovergestelde is is echter waar.

Als een omroep twee keer een sanctie opgelegd krijgt door de NPO, dan kan de minister de licentie van de omroep worden ingetrokken. 

Pogacar toont nogmaals zijn klasse en wint de zesde rit in Tour de France

Tadej Pogacar heeft de zesde etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Sloveen van UAE-Team Emirates was duidelijk de sterkste in een sprint bergop. Pogacar neemt ook het geel over van Wout van Aert, die lange tijd voorop reed.

Na de kasseienrit van woensdag stond vandaag de langste etappe op het programma in de Tour. De renners moesten maar liefst 220 kilometer afleggen tussen Binche en Longwy. Vanuit de start werd er enorm hard gefietst om in de juiste vlucht te geraken. Pas na anderhalf uur zou een vlucht van drie weggeraken, met daarbij Wout van Aert.

De geleleiderstrui, die al vanaf het begin van de etappe actief was, zou het gezelschap krijgen van Jakob Fuglsang en Quinn Simmons. Het drietal nam vier minuten voorsprong, maar nadat UAE-Team Emirates , Bora-Hansgrohe, EF Education First en Alpecin-Deceuninck zich op kop hadden gezet zou het moeilijk worden voor het drietal. Fuglsang zou als eerste afhaken en later kon ook Simmons niet volgen bij Van Aert en moest met nog twintig kilometer een voorsprong van één minuut verdedigen, een onmogelijk opgave en de Belg van Jumbo-Visma werd dan ook bijgehaald.

Op tien kilometer kwam Alexandr Vlasov ten val. De Rus wist de schade beperkt te zouden dankzij het werk van zijn ploegenoten. Op de voorlaatste heuvel van de dag trok Alexis Vuillermoz ten aanval, maar de Fransman kreeg niet veel ruimte en in aanloop naar de laatste helling van de dag, waar ook de finish lag, werd hij alweer bijgehaald. Tadej Pogacar toonde daar nogmaals zijn klasse en sprintte iedereen uit het wiel en de Sloveen won voor Michael Matthews en David Gaudu. Pogacar neemt ook de leiderstrui over van Van Aert.

Sommige studenten kunnen niet meer studeren zonder ADHD-medicatie

Bijna één op de twintig studenten gebruikte het afgelopen jaar ADHD-medicatie zonder recept van een arts. Daarmee denken ze beter te kunnen studeren en hogere cijfers te halen. Vaak krijgen ze die middelen van vrienden, familie of andere bekenden. Niet alle zorgverleners, onderwijs- en preventieprofessionals zijn bekend met dit oneigenlijk gebruik en de risico’s hiervan. Zo meldt het Trimbos Instituut.

Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en het Trimbos-instituut. In het kader van het project ‘Gezonde Focus’ onderzochten zij – in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) – wat de omvang en motieven zijn van oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie.

Het gaat met name om methylfenidaat, (lis)dexamfetamine en modafinil. Tijdens het project keken het IVM en Trimbos-instituut ook naar de rol van zorgverleners en onderwijs- en preventieprofessionals.

ADHD-medicatie zonder recept
Vier procent van de studenten slikte in het afgelopen jaar weleens ADHD-medicatie oneigenlijk, dat wil zeggen zonder doktersrecept. Het gaat dan vooral om (bachelor) studenten tussen de 22 en 25 jaar. Dat blijkt uit de recent verschenen ‘Monitor Mentale gezondheid en Middelengebruik Studenten hoger onderwijs’ van het Trimbos-instituut, RIVM en GGD GHOR.

Tijdens het project is nog een aantal verdiepende analyses op bestaande datasets gedaan. Hieruit blijkt dat 5,5 tot 22,5 procent van de onderzochte jongvolwassenen ooit ADHD-medicatie slikte zonder doktersrecept. Het oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie ligt het hoogst onder mensen die regelmatig uitgaan.

Studenten die ADHD-medicatie oneigenlijk gebruiken, verwachten dat het middel ook zonder de diagnose ADHD de concentratie verbetert. Daarnaast verwachten ze dat ze zich langer kunnen focussen. Studenten gebruiken het vooral rondom deadlines van opdrachten, tentamens en het schrijven van de scriptie.

Hartkloppingen, afhankelijkheid en niet meer kunnen slapen
ADHD-medicatie is in Nederland alleen verkrijgbaar op doktersrecept. Daarnaast staan methylfenidaat en dexamfetamine ook op lijst I van de Opiumwet. Dat betekent dat het onterecht in bezit hebben of verhandelen van deze middelen strafbaar is.

Bij oneigenlijk gebruik is er bovendien geen zorgvuldige indicatiestelling en begeleiding door een arts. Hierdoor is er geen controle op onderliggend lijden, zoals hart- en vaatziekten of psychische aandoeningen. Onder die omstandigheden kan het gebruik van ADHD-medicatie risicovol zijn.

Bijwerkingen zijn onder meer slapeloosheid, misselijkheid, verminderde eetlust, hartkloppingen en nervositeit. Het Trimbos-instituut interviewde tijdens het project ruim twintig studenten die ADHD-medicatie oneigenlijk gebruikten. Een deel van hen had ook last van deze bijwerkingen. Daarnaast kan het oneigenlijk gebruik ook leiden tot psychische afhankelijkheid. Studenten denken dan dat zij niet meer kunnen leren zonder het gebruik van ADHD-medicatie.

Hamsteren van medicatie voorkomen
Studenten geven aan dat ze ADHD-medicatie vaak krijgen van bekenden, vrienden en familie, die het wel krijgen voorgeschreven op recept van een arts. Uit gesprekken met zorgverleners blijkt dat niet alle zorgverleners bekend zijn met dit oneigenlijk gebruik. Het is daarom belangrijk om bewustzijn te creëren bij deze zorgverleners.

Daarnaast is het noodzakelijk om ADHD-medicatie zorgvuldig te verstrekken. Dit betekent: niet voorschrijven als er geen indicatie is, zorgvuldig zijn met herhaalrecepten, zicht houden op wat de patiënt daadwerkelijk gebruikt en voorkomen dat de patiënt medicatie 'hamstert'. Bijvoorbeeld doordat de patiënt een deel van de medicatie niet gebruikt of herhaalrecepten aanvraagt, terwijl de medicatie niet meer nodig is.

Ook is het belangrijk dat zorgverleners oneigenlijk gebruik herkennen en de risico’s hiervan bespreekbaar maken. Ten slotte ligt er een rol voor medewerkers in het onderwijs en de verslavingszorg bij het signaleren en bespreekbaar maken van dit gebruik onder studenten.

'Gemeente Den Haag verkoopt lammetjes via Marktplaats naar de slacht'

De gemeente Den Haag verkoopt lammetjes van stadsboerderijen op Marktplaats. Op die manier kunnen de dieren terechtkomen bij de slacht. Dit is in strijd met de criteria die de gemeente rond de verkoop van de dieren heeft opgesteld. Robin Smit (PvdD): "De gemeente laat zich van haar slechte kant zien door lammetjes die in de kinderboerderijen rond dartelen via Marktplaats een enkeltje slachthuis te bezorgen. Hiermee overtreedt de gemeente de eigen regels."

In het gemeentelijke beleid is opgenomen dat stadsboerderijen alleen nog fokken met geiten, schapen en koeien om de populatie op peil te houden. Echter, er moet voor ongeveer 100 dieren, jaarlijks een nieuw huis gevonden worden. Deze dieren zouden volgens het beleid moeten worden verkocht met een overeenkomst waarin criteria zijn opgenomen zoals het niet binnen 6 maanden slachten. Gemeenteraadslid Robin Smit (PvdD): "Nadat de wethouder meermaals heeft aangegeven dat de dieren goed terecht komen door de gesloten overeenkomsten, blijkt nu dat de gestelde criteria in de overeenkomst een papieren werkelijkheid zijn. De wethouder moet stoppen met dit bedrog over de rug van geitjes."

Nieuwe inzichten
Uit onderzoek blijkt dat de geitjes en lammetjes van de gemeentelijke stadsboerderijen worden aangeboden via Marktplaats. De verplichting om een dier niet binnen 6 maanden te slachten blijkt boterzacht. Een mededeling door een nieuwe eigenaar dat het dier naar de slacht gaat is voldoende om toch te mogen slachten. Smit (PvdD): "De gemeente zet zich in voor verantwoord huisdierenbezit. Door dieren via Marktplaats aan te bieden, terwijl ze weet dat die dieren bij de slacht kunnen belanden gaat ze rechtstreeks tegen dit uitgangspunt in."

Diervriendelijke toekomst
Al vaker heeft de partij aandacht gevraagd voor het fokbeleid op de stadsboerderijen. Raadslid Robin Smit komt nu met een voorstel om dieren oud te laten worden op de gemeentelijke stadsboerderijen. "Met het voorstel zorgen we ervoor dat alleen nog wordt gefokt als er voor alle babby dieren plek is op één van de tien stadsboerderijen. Zo laten we alle dieren oud worden op de stadsboerderijen. Dat is pas een goed voorbeeld van verantwoord huisdierenbezit", aldus Smit.

Boris Johnson stapt op, blijft aan tot opvolger is gevonden

Boris Johnson zal later vandaag zijn afscheid bekendmaken tijdens een persconferentie. Hij stopt als partijleider van de Conservatieve Partij en stapt vervolgens ook op als premier. De BBC meldt dat hij stopt in het najaar, andere media zoals Sky schrijven dat hij per direct vertrekt. Naar verwachting zal Johnson hierover binnen enkele uren een verklaring afleggen. Zo meldt RTL Nieuws

Update 13.47 uur: Boris Johnson heeft bekend gemaakt op te stappen als premier en partijleider van de conservatieve partij. Hij blijft voorlopig de taken van regeringsleider uitvoeren, totdat er een opvolger bekend is. Volgende week wordt gestart met de zoektocht naar zijn opvolger. 

Johnson geeft toe dat "niemand in de verste verte onmisbaar is", terwijl hij zegt dat hij "bedroefd" is om "de beste baan ter wereld" op te geven. Hij zegt dat hij heeft geprobeerd zijn collega's ervan te overtuigen dat het "bizar" zou zijn om van leider te veranderen. Maar hij is er niet in geslaagd hen te overtuigen, geeft hij toe - ook al heeft de partij een "enorm mandaat" en staat ze "slechts een handvol punten achter in de peilingen".

Hij bedankt zijn vrouw Carrie en zijn gezin, de ambtenaren en zijn medewerkers.

Eerdere berichtgeving: Johnsons positie was al een tijdje onhoudbaar. Zeker na het opstappen van tientallen bewindslieden uit onvrede over zijn beleid en uitspraken.

Meerdere Britse Conservatieven hebben zich vandaag uitgesproken tegen het voorlopig aanblijven tot het najaar van premier Boris Johnson, hij wil echter aanblijven tot een nieuwe partijleider is gekozen voor het Conservatieve partijcongres in oktober. Vooraanstaande Tories laten Britse media weten dat ze vinden dat hij nu moet vertrekken.

De 58-jarige politicus zei gisteren nog dat hij wilde aanblijven. "Het laatste wat dit land nodig heeft, zijn verkiezingen", aldus Johnson. Nu lijkt hij toch te bezwijken onder alle druk.

Vluchtelingenwerk overweegt aanklacht Nederlandse Staat en COA

De Nederlandse overheid moet voor 1 augustus zorgen dat de asielopvang aan de minimale eisen voldoet, anders stapt hulporganisatie Vluchtelingenwerk Nederland naar de rechter. Hun eisen zijn: één slaapkamer per gezin, een bed met matras, kussen en schone lakens, drie keer per dag een maaltijd en bescherming tegen hitte, kou, regen en geluidsoverlast

Vluchtelingenwerk stelt dat Nederland het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) aan de laars lapt doordat er onvoldoende opvangplekken zijn en asielzoekers daardoor een gebrek hebben aan privacy, fatsoenlijke overnachtingsmogelijkheden en schoon sanitair.

De crisis in de asielopvang is het gevolg van bestuurlijk onvermogen, zegt Vluchtelingenwerk. "Er is geen gebrek aan oplossingen voor het tekort aan opvangplekken." Voor de groep Oekraïense vluchtelingen werd binnen afzienbare tijd 50.000 fatsoenlijke opvangplekken gecreëerd waar overige migranten op de grond of buiten moeten slapen.

Huizenmarkt kantelt: een huis in Amsterdam verkoopt niet meer zo gemakkelijk

De nieuwe cijfers van Makelaarsvereniging Amsterdam over de huizenmarkt liegen er niet om: dit kwartaal staan er 77 procent meer huizen te koop dan aan het begin van het jaar. Dat betekent dat kopers meer te kiezen hebben en makelaars meer moeite moeten doen om een huis te verkopen. Zo meldt AT5.

Dat er iets gaande is op de Amsterdamse huizenmarkt is volgens de makelaars duidelijk: "Voorheen had ik minstens vijftig aanmeldingen voor bezichtigingen, nu soms maar vier", laat makelaar Djurre Kleibeuker weten. Ook het aantal biedingen loopt van tientallen naar enkelen of zelfs geen: "Het is heel snel gegaan, het is echt een ontwikkeling van de laatste twee maanden."

Dat er ineens meer huizen op de markt verschijnen is te verklaren door de stijgingen van de hypotheekrente: "Mensen willen meer zekerheid en gaan opnieuw kijken wat ze kunnen lenen. Ze kiezen er dan voor om eerst hun eigen huis te verkopen, voordat ze een nieuwe woning kopen."

Volgens Jerry Wijnen, voorzitter van Makelaarsvereniging Amsterdam, heeft het niet alleen met de leencapaciteit van kopers te maken: "Ook met onzekerheid. Mensen vragen zich af of dit wel het goede moment is. Denk aan de oorlog in Oekraïne, de stijgende gasprijzen en de mogelijkheid dat de rentes weer gaan dalen."

Ook verkopers merken dat de vraag is afgenomen. Zo zitten Kjell en Christian in een stroef verkoopproces toen een bieder zich een paar weken geleden terugtrok. "Hij was de tweede bieder bij een ander huis, maar werd na gebeld omdat de eerste bieder de financiering niet rond kon krijgen. Dat was erg zonde, want wij hadden de overige geïnteresseerden al afgebeld", vertelt Kjell.

Sindsdien staat de woning opnieuw op Funda, maar is er overduidelijk minder animo voor. "Een huis als dit, midden in het centrum van Amsterdam, had ik vorig jaar minstens 50 kijkers voor gehad. Nu mochten we blij zijn met negen", vertelt Kleibeuker.

Voor Kjell en Christian zit er een extra spanningselement aan de verkoop van hun huis. Begin dit jaar, op de top van de markt, kochten zij een nieuw huis. "De makelaar zei jullie huis verkoopt zichzelf wel, maar nu met de nieuwe markt wordt het ineens spannend."

Afgelopen week kwamen er twee biedingen binnen, maar met zicht op de nieuwe woning hoopten ze op meer: "We zijn blij dat we überhaupt biedingen binnen hebben maar ik zie het wel in perspectief. Het bod van twee weken geleden was fors hoger dus in die zin is het ook een beetje een teleurstelling", vertelt Kjell.

Mensen die wel kopen merken nog steeds weinig van de kanteling volgens Wijnen: "De prijzen zijn nog steeds goed." Uit de cijfers blijkt dat de gemiddelde vraagprijs van een woning zelfs is gestegen, naar 660.000 euro. "Dit is een stijging van ongeveer 4,5% zowel ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar als het eerste kwartaal van dit jaar. Ook de vraagprijs per m2 is met bijna 3% gestegen."

In bijna alle stadsdelen stegen de prijzen behalve in Centrum en Zuid. Kleibeuker zette het huis van Kjell en Christian, dat midden in het centrum staat, voor meer dan 8.000 euro per vierkante meter in de markt. "Dat is een hoge prijs, maar een jaar geleden ging dit weg voor 10.000. Daar hopen we nog bij in de buurt te komen, maar dat wordt erg moeilijk."

Toch is overbieden nog steeds gebruikelijk in de hoofdstad. "In Amsterdam werd het afgelopen kwartaal gemiddeld 12,8% meer betaald voor een woning dan de vraagprijs. En 87% van het totaal aantal verkochte woningen werd boven de vraagprijs verkocht."

Nu kopers meer te kiezen krijgen, moeten makelaars meer uit de kast halen om een huis te verkopen: "We zijn dan ook verwend geweest de afgelopen jaren, een huis verkocht zich altijd wel, nu gaat het iets moeizamer." Zo zijn makelaars meer bezig met de marketing van een huis, lopen ze mee tijdens de bezichtigingen en bellen ze kijkers na.

Voor Kleibeuker maakt dat het werk niet minder leuk: "Ik vind het leuker nu. Kan meer van toegevoegde waarde zijn." Wat volgens hem het allerbelangrijkste is? "Veel aandacht aan de geïnteresseerde, veel energie in steken. Nabellen is bijvoorbeeld iets dat ik vorig jaar nooit had gedaan."

Ondanks dat het wat stroever gaat voor verkopers, hoeven ze zich nog geen grote zorgen te maken. Er is immers nog steeds een schaarste aan huizen. Zeker in Amsterdam.

"Het is goed om te zien dat er meer aanbod beschikbaar komt op de markt, hier is zoals we weten heel veel behoefte aan. Het absolute aantal woningen dat te koop staat is echter nog steeds erg laag en voldoet niet aan de behoefte die er is", aldus Jerry Wijnen.

Halep en Rybakina naar halve finales Wimbledon

Tennisster Simona Halep heeft zich overtuigend geplaatst voor de halve finales op Wimbledon. De als zestiende geplaatste Roemeense, winnares in 2019, rekende met 6-2, 6-4 eenvoudig af met de Amerikaanse Amanda Anisimova (20).

In de halve eindstrijd staat Halep tegenover de Kazachse Elena Rybakina, als zeventiende geplaatst. Rybakina leverde de eerste set nog in bij Ajla Tomljanovic, maar draaide het vervolgens om en wist de Australische vakkundig naar huis te spelen: 4-6, 6-2, 6-3 en de eerste Kazachse halvefinalist ooit op een Grand Slam was een feit.

Pand beschoten in Amsterdam; geen gewonden

In de nacht van woensdag 6 op donderdag 7 juli 2022 is een bedrijfspand beschoten aan de Mercatorstraat in Amsterdam West. Er zijn geen gewonden gevallen. De recherche is op zoek naar getuigen en beeldmateriaal.

Rond 03.30 uur kreeg de politie een melding dat er schoten gehoord waren in de straat. De politie kwam meteen ter plekke en trof daar meerdere kogelgaten aan in het raam en kozijn van een bedrijfspand. Er waren op dat moment geen personen aanwezig in het pand.

De recherche is een onderzoek gestart naar de aanleiding en achtergrond van de beschieting. Graag spreekt de recherche met mensen die getuige zijn geweest van de beschieting of meer informatie hebben. Ook beeldmateriaal is erg welkom, denk aan dashcambeelden van geparkeerde auto’s in de straat of deurbelbeelden. Contact met de politie is mogelijk via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Geblesseerde Nadal naar halve finales Wimbledon

Tennisser Rafael Nadal heeft zich geplaatst voor de halve finales op Wimbledon, maar makkelijk was het bepaald niet: de Amerikaan Taylor Fritz dwong hem tot een vijfsetter, terwijl de Spanjaard veel last had van een buikspierblessure.

Nadal begon lekker met een snelle break, maar leverde die rap in en zag Fritz er met nog een break overheen komen om de set te pakken. In set twee gaf Nadal wederom een break weg, terwijl hij ook nog eens een blessurebehandeling onderging: het lukte niet om voluit te serveren.

Met zijn forehand als wapen wist Nadal set twee zowaar te pakken, maar set drie ging na een dure dubbele fout in de beginfase naar Fritz. In set vier leverde Nadal een break in, bepaald niet voor het eerst, maar via een break op 5-5 wist hij er toch een beslissende vijfde set uit te trekken.

Op 3-3 in de vijfde set kwam Fritz meermaals bijzonder goed weg, maar hij verloor de game op zijn service alsnog. Hij brak snel terug en er moest een supertiebreak gespeeld worden om de beslissing te brengen, waarin Nadal simpelweg een maat te groot was: 3-6, 7-5, 3-6, 7-5, 7-6 (10-4).

In de halve finales staat Nadal tegenover de Australiër Nick Kyrgios, die nooit eerder de laatste vier op een Grand Slam-toernooi bereikte. Kyrgios rekende af met de Chileen Cristian Garin, een wedstrijd die wat minder spannend was: 6-4, 6-3, 7-6 (5).

Overigens liet Nadal al weten dat het nog niet helemaal zeker is of hij tegen Kyrgios in actie gaat komen. De Spanjaard wil eerst de behandeling afwachten en kijkt vrijdag of hij fit genoeg is om te spelen.

Waarom je droomt over seks en klaarkomt in je slaap

Vrijwel iedereen heeft af en toe van die heerlijke, soms bizarre seksdromen. Bijna de helft (49%) heeft tijdens zo’n droom weleens een orgasme en 25% zit daar dicht tegenaan, blijkt uit een online onderzoek van Psychologie Magazine onder bijna 1.000 mensen. En wat blijkt: de orgasmekloof bestaat niet in onze dromen, want vrouwen komen net zo vaak slapend klaar als mannen. Gelukkig maar!

Niet zo serieus
We nemen onze seksdromen niet heel serieus: slechts een derde (36%) denkt dat ze iets vertellen over hun diepste wensen en verlangens. Toch hebben onze seksdromen volgens experts wel degelijk een functie en kan er een verlangen achter zitten – al steekt dat wel iets anders in elkaar dan je misschien zou denken.

Seks met je ex
Onze eigen partner speelt het vaakst de hoofdrol in onze erotische dromen (47%), maar we dromen zeker niet uitsluitend over onze partner. Zo staat seks met een ex (40%) op een goede tweede plaats. Dat betekent niet per se dat we ook seks met die ex willen, zeggen onderzoekers: het kan een manier van ons brein zijn om het verwerkingsproces te stimuleren.

Daarnaast dromen we relatief vaak over seks met een collega (34%) of een goede vriend(in) (23%). Volgens een groeiende groep wetenschappers is een van de functies van dromen dat ze ons voorbereiden op dingen die mogelijk kunnen gebeuren. Het zou dus kunnen dat je onbewust verlangt naar bijvoorbeeld die collega en je brein de optie om seks met elkaar te hebben alvast verkent in de vorm van een droom.

Een derde (31%) van de heterovrouwen droomt weleens over seks met een andere vrouw, terwijl slechts 13% van de heteromannen seksdromen heeft met mannen in de hoofdrol. Verder komen onbekenden (38%) regelmatig in onze seksdromen voor en doet 20% het met meerdere mensen tegelijk. Beroemdheden zijn niet heel populaire seksdroompartners – bij vrouwen (13%) wel meer dan bij mannen (5%).

Wishful thinking
Dat seksdromen onze – onbewuste – verlangens kunnen reflecteren, betekent overigens niet dat we daar gevolg aan willen geven, aldus experts: erotische dromen zijn vaak wilder dan onze wensen en lijken meer te worden beïnvloed door onze fantasieën dan ons gedrag. Toch zou 43% van de deelnemers aan het onderzoek graag willen dat een seksdroom realiteit werd; 14% moet daar beslist niet aan denken.

7 juli in de winkel
In editie 9 van Psychologie Magazine lees je meer over het onderzoek en de betekenis van seksdromen. Je kunt hem vanaf 7 juli kopen bij de supermarkt of boekhandel.

Afbeelding ter illustratie (Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Pixabay)

Helft politieke ambtsdragers heeft te maken met agressie of geweld

Bijna de helft (49%) van de decentrale politieke ambtsdragers zoals burgemeesters, waterschapsbestuurders en Statenleden heeft het afgelopen jaar te maken gehad met agressie of intimidatie. In 2014 was dit nog 26%. De laatste twee jaar is sprake van een forse toename, zowel van minder ernstige als ernstig ervaren incidenten. Ook een derde (33%) van de ambtenaren heeft afgelopen jaar te maken gehad met agressie of geweld. Dat blijkt uit de Monitor Integriteit en Veiligheid 2022 die minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Bruins Slot: “Deze zorgelijke cijfers laten zien dat dat onze burgemeesters, raadsleden, Statenleden en ambtenaren steeds vaker te maken krijgen met bedreiging, agressie en geweld. Dat is onacceptabel. Elk incident is er een te veel. Daarom zet ik zet mij de komende tijd samen met partners als het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur, VNG en veiligheidspartners in voor de weerbaarheid van onze bestuurders, politici en ambtenaren. Voor een goed en betrouwbaar bestuur is een absolute noodzaak dat zij hun werk zonder agressie, intimidatie of andere ondermijnende invloeden kunnen doen.”

Zelf geven bestuurders, politici en ambtenaren in het onderzoek aan dat bedreiging, intimidatie en geweld van invloed zijn op hun werkplezier en geestelijke gezondheid. Uit het onderzoek blijkt een voorzichtige stijging van het percentage incidenten waarvan melding wordt gemaakt, van 68 naar 72%. Die meldingen maken de omvang van het probleem zichtbaar en maken het mogelijk om, waar nodig, ondersteuning te verlenen aan betrokken personen en hun naasten. De minister hoopt dat deze voorzichtige trend doorzet.

Blijven werken aan weerbaar bestuur
Eerder dit jaar maakte de minister al bekend de komende 10 jaar 100 miljoen euro extra te investeren in het weerbaarder maken van het openbaar bestuur. Het Netwerk Weerbaar Bestuur, waarin BZK samenwerkt met zo’n 30 betrokken partners, zet in op het versterken van het openbaar bestuur tegen de invloed van ondermijning en andere vormen van oneigenlijke druk. Het Ondersteuningsteam (OT) Weerbaar Bestuur – onderdeel van het Netwerk - is er voor decentrale politieke ambtsdragers die te maken hebben gehad met agressie of intimidatie. Na de zomer gaat er per provincie de ‘OT on tour’ van start om de bewustwording rondom weerbaarheid te vergroten bij nieuwe gemeenteraden.

Een deel van het extra geld gaat dit jaar naar de ondersteuning van kleinere gemeenten. Ook deze gemeenten hebben te maken met ongewenste beïnvloeding, bijvoorbeeld bij vergunnings- en subsidieaanvragen. Zij missen vaak de capaciteit die nodig is om de organisatie te versterken. De minister stelt daarom in totaal 5 miljoen euro ter beschikking aan de provincies voor de extra slagkracht van deze gemeenten. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld de onderlinge samenwerking versterken en trainingen opzetten om gevallen van ondermijning te herkennen en tegen te gaan.

Ook is er een onderzoek gestart naar andere vormen van financiering van benodigde veiligheidsmaatregelen voor de woningen van bestuurders. Nu moeten zij daar nog financiering voor vragen in de raad.

Ook veilige werkomgeving voor ambtenaren
Met de aanpak Veilig werken zet het ministerie van BZK zich niet alleen in voor het creëren van een agressie- en geweldsvrije werkomgeving voor bestuurders en politici, maar ook voor ambtenaren. Ook zij moeten zonder dwang of oneigenlijke druk hun publieke taak kunnen uitvoeren. Doel is het voorkomen van incidenten, adequaat optreden en goede nazorg in het geval van een incident.

Bruins Slot: “We willen uitdragen dat intimidatie en bedreiging niet normaal zijn, ambtenaren er niet alleen voor staan en het belangrijk is om incidenten te melden. Daarvoor gaan we onder meer de meldingsregistratie verbeteren, trainingen ontwikkelen, processen versterken die kwetsbaar zijn voor ondermijning en oneigenlijke druk, en een aanpak ontwikkelen tegen agressie, geweld en intimidatie via sociale media.”

Integriteit
Politieke ambtsdragers kregen tijdens het onderzoek ook de vraag voorgelegd of ze in het afgelopen jaar niet-integer gedrag bij collega-ambtsdragers hebben gezien of vermoed. Het aantal ambtsdragers dat melding heeft gemaakt van dergelijke vermoedens is licht gestegen, met name als het gaat om zaken als belangenverstrengeling of het meestemmen over zaken van persoonlijk belang. Of dat betekent dat er daadwerkelijk minder integer wordt gehandeld of dat de bewustwording groeit, waardoor het eerder wordt opgemerkt, is op basis van het onderzoek niet te zeggen.

De meeste deelnemers aan het onderzoek zijn redelijk goed bekend met de verschillende onderdelen van het integriteitsbeleid. Om de integriteit van decentrale politieke ambtsdragers te vergroten zet BZK onder andere in op nieuwe wetgeving. Onlangs is een wetsvoorstel aangenomen door de Tweede Kamer met daarin een verplichting voor wethouders en gedeputeerden om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te overleggen en waarin de regels wat betreft belangenverstrengeling zijn aangescherpt. Het ministerie werkt op dit moment bovendien aan een wetsvoorstel dat een risicoanalyse integriteit verplicht stelt voordat iemand benoemd wordt tot bestuurder. Daarnaast werkt BZK - samen met beroeps- en belangenverenigingen en bestuurdersverenigingen - aan handreikingen, gedragscodes en instrumenten om het gesprek over integriteit binnen organisaties te bevorderen.

Drie mannen niet langer vast vanwege incident langs A32 bij Heerenveen

Gisterenavond zijn een 46-jarige man uit de gemeente Opsterland, een 34-jarige man uit de gemeente Heerenveen en een 16-jarige jongen, eveneens afkomstig uit de gemeente Heerenveen, vrijgelaten. De drie werden op 5 juli 2022, tijdens een protestactie langs de A32 bij Heerenveen, aangehouden.

Er is geen aanleiding de verdachten langer vast te houden op de verdenking van poging tot doodslag. De huidige resultaten van het opsporingsonderzoek geven daarvoor geen grondslag.

De drie mannen blijven wel verdachte. De officier van justitie heeft nog niet besloten of de mannen worden vervolgd en zo ja, waarvoor. Deze afweging kan nog niet worden gemaakt, omdat het hele onderzoek nog niet is afgerond.

Rijksrecherche
Er is daarnaast nog een ander onderzoek gaande. Bij het incident is sprake geweest van vuurwapengebruik door de politie. In dat onderzoek van de Rijksrecherche worden betrokkenen bevraagd, beelden bekeken en vindt er sporenonderzoek plaats. Op dat onafhankelijk onderzoek kan en mag het Openbaar Ministerie niet vooruit lopen.

Militair mocht niet ontheven worden uit functie vanwege lidmaatschap motorclub

De militaire kamer van de rechtbank Den Haag heeft woensdag uitspraak gedaan in een zaak waarbij het de vraag is of de staatssecretaris van Defensie een militair mocht ontheffen uit zijn functie bij de Koninklijke Militaire Academie (KMA), omdat hij lid is van een motorclub die als Outlaw Motorcycle Gang (OMG) is gekwalificeerd. Volgens de rechtbank mag dit niet omdat de motorclub geen door de rechter verboden vereniging is.

Niet is onderbouwd dat het lidmaatschap een negatieve invloed kan hebben op het uitdragen van de normen en waarden van Defensie op de KMA-cadetten of dat voldoende aannemelijk is dat daarvoor risico bestaat. De militair spreekt niet over de motorclub. Hij is bovendien op de functie geplaatst en bevorderd terwijl de plaatsingsautoriteit bij Defensie wist of kon weten dat hij lid was van de motorclub. Ook heeft hij voor de functie een verklaring van geen bezwaar gekregen nadat door de Militaire inlichtingen en veiligheidsdienst was vastgesteld dat hij voldoet aan eerlijkheid, onafhankelijkheid, loyaliteit, integriteit en veiligheidsbewustzijn.

Nederland in EU grootste importeur Braziliaanse landbouw

Van alle EU-landen haalde Nederland in 2021 de meeste landbouwgoederen rechtstreeks uit Brazilië. De Braziliaanse landbouwexport is de laatste jaren fors gegroeid en inmiddels is het de derde landbouwexporteur ter wereld, na de Verenigde Staten en Nederland. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Tussen 2019 (pre-corona) en 2021 is de Nederlandse import van landbouwgoederen uit Brazilië met 19 procent gegroeid tot 3,5 miljard euro en 9 procent in gewicht tot 5,9 miljard kilogram. Met name de Braziliaanse export van sojabonen is door zowel een groter invoervolume als een forse prijsstijging sterk in waarde toegenomen.

Nederland was in 2021 binnen de EU de grootste importeur van landbouwgoederen uit Brazilië. Op grote afstand volgen Spanje (2,4 miljard euro), Duitsland (2,3 miljard), Italië (1,5 miljard) en Frankrijk (1,0 miljard). Nederland importeert vooral sojabonen, sojaschroot, vruchtensappen, fruit en vlees. Spanje importeert meer sojabonen uit Brazilië dan Nederland, maar daarnaast relatief weinig andere agrarische goederen. Duitsland richt zich juist vooral op de invoer van Braziliaanse koffie. Er gaat nauwelijks koffie rechtstreeks van Brazilië naar Nederland.

Circa vier vijfde van de Braziliaanse landbouw die Nederland importeert komt uiteindelijk weer in het buitenland terecht: rechtstreeks als wederuitvoer of indirect na verwerking in Nederland tot nieuwe producten.

Brazilië grootste leverancier van landbouwgoederen voor de EU
Brazilië was in 2021 de grootste leverancier van landbouwgoederen van buiten de EU. Vlak erachter volgt oud-EU-lid Verenigd Koninkrijk, dat onder andere veel drank aan de EU-landen levert. Daarna volgen de Verenigde Staten (onder andere sojabonen en noten), Noorwegen (vrijwel alleen vis), China (onder andere vis en zeevruchten), Oekraïne (vooral maïs en zonnebloemolie), Indonesië (vooral palmolie), Argentinië (vooral sojaschroot), Turkije (onder andere fruit) en Rusland (vooral hout).

De meeste landbouwhandel vond echter binnen de EU plaats. Als deze handel wordt meegeteld was Nederland de grootste landbouwleverancier voor de EU, gevolgd door Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Brazilië passeert Duitsland als derde landbouwexporteur
In 2021 nam de Braziliaanse landbouwexport met 19 procent toe in vergelijking met 2020 en is daarmee Duitsland gepasseerd als derde landbouwexporteur ter wereld. De verschillen zijn wel minimaal (106,4 miljard om 105,7 miljard dollar in 2021). De Verenigde Staten (196,0 miljard dollar in 2021) was de grootste landbouwexporteur, gevolgd door Nederland (125,2 miljard dollar in 2021).

Nederland exporteert veel eigen landbouw, maar dankt zijn hoge exportpositie ook aan wederuitvoer en de verwerking van landbouwimport voor de eigen export.

Zorguitgaven stegen in 2021 met 7,6 procent

In 2021 is bijna 125 miljard euro uitgegeven aan zorg en welzijn, inclusief kinderopvang. Dat is 8,8 miljard euro (7,6 procent) meer dan in 2020. Een groot deel van deze stijging komt door de kosten voor het testen op en het vaccineren tegen COVID-19. Per persoon werd er gemiddeld 7.116 euro uitgegeven aan zorg. Dat is 466 euro meer dan in 2020. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe, voorlopige cijfers.

Net als in 2020 is de coronacrisis van grote invloed geweest op de zorguitgaven. De zorgbonus en de steunmaatregelen voor zorgaanbieders waren in 2021 veel lager dan in 2020, maar de kosten voor testen en vaccineren waren veel hoger. De totale kosten voor testen en vaccineren waren naar schatting 6,7 miljard euro. In 2020 bedroegen deze kosten naar schatting 1,4 miljard euro, maar toen werd nog niet gevaccineerd. De omvang van de zorgbonus was met iets meer dan 700 miljoen euro veel lager dan de 2,1 miljard euro in 2020.

De omvang van steunmaatregelen voor zorgaanbieders, zowel zorgspecifiek (bedoeld ter compensatie voor omzetdaling met als doel het op peil houden van de zorginfrastructuur) als algemeen, bedroegen in 2021 ongeveer 900 miljoen euro. In 2020 ging het nog om 3,5 miljard euro.

De directe en indirecte kosten van de zorg aan COVID-19-patiënten binnen de Zorgverzekeringswet stegen van 1,4 miljard euro in 2020 naar 1,7 miljard euro in 2021 (cijfers Zorginstituut). Het grootste deel van deze zorg is geleverd door ziekenhuizen.

Grote toename uitgaven aanbieders ondersteunende diensten en preventie
De totale groei van de zorguitgaven met 8,8 miljard euro is ongelijk verdeeld over de verschillende onderdelen van de zorg. De uitgaven aan de ondersteunende diensten (o.a. laboratoria en ziekenvervoer) en aanbieders van preventieve zorg (o.a. de GGD’en) zijn naar verhouding het meest gestegen. Deze uitgaven namen toe van 5,1 miljard euro (2020) naar 9,9 miljard euro (2021). Dit is een toename van meer dan 90 procent en komt vooral door het grootschalig testen op en vaccineren tegen COVID-19.

De uitgaven aan leveranciers van therapeutische middelen zijn in 2021 gestegen met ruim 800 miljoen euro ten opzichte van 2020 (+27 procent). Het gaat onder andere om mondkapjes en (zelf)testen, waaronder ook de zelftesten die via scholen zijn verspreid.

Zorguitgaven in 2021 stijgen met 466 euro per persoon 
In totaal werd in 2021 per persoon gemiddeld 7.116 euro uitgegeven aan zorg. Dat is 466 euro meer dan in 2020. Vooral door de extra uitgaven vanwege de coronacrisis zijn de overheidsuitgaven aan zorg en welzijn per persoon gestegen met 16 procent, ongeveer 243 euro. De gemiddelde uitgaven in relatie tot de Zorgverzekeringswet en de Wet langdurige zorg (Wlz) stegen met respectievelijk 56 euro (2 procent) en 111 euro (8 procent).

De stijging van de uitgaven binnen de Wlz komt onder andere door zorg die eerst uit de Wet maatschappelijke ondersteuning werd betaald, maar in 2021 vanuit de Wlz. Het gaat hier om de zorg voor mensen met een blijvende behoefte aan intensieve geestelijke gezondheidszorg.

De zorguitgaven als percentage van het bruto binnenlands product bedragen in 2021 14,5 procent, dit is gelijk aan 2020. Dat komt omdat de zorguitgaven en het bruto binnenlands product procentueel ongeveer evenveel zijn gegroeid.

Tour: Etappe 6 - De langste rit, volop heuveltjes

De vijfde etappe van de Tour de France, het werd weer een memorabel ritje over de kasseien. Tadej Pogacar kreeg het klassement alvast in de schoot geworpen, Jumbo-Visma liep aan alle kanten te klooien, maar hield de schade met Jonas Vingegaard nog wat beperkt.

Na de kasseienellende mogen de renners het vandaag rustig aan doen...behalve dat de rit 220 kilometer lang is, de langste van de Tour, en dat je er helemaal niet rustig aan kunt doen. De weg van het Belgische Binche naar het bij Luxemburg gelegen Longwy ligt vol met heuveltjes, zeker in de slotfase is het eigenlijk gewoon een soort klassieker.

Rellende_Rotscholier heeft alles hier weer uitgebreid op een rijtje gezet, en voor zo'n etappe is dat weer extra de moeite waard natuurlijk. Even na het middaguur gaan we van start, Sporza en Eurosport zijn er dan al live bij. De finish staat tussen kwart over vijf en kwart voor zes op de planning, maar met de wind in de rug kan dat wel een stukje vroeger worden.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Grondpersoneel vreest zomerchaos: vertrouwen in Schiphol nog verder afgebrokkeld

Medewerkers op Schiphol vrezen de komende zomervakantie voor een nog grotere chaos dan in de meivakantie. Dat blijkt uit een peiling die vakbond FNV uitvoerde onder het personeel. Een ruime meerderheid van de 664 ondervraagden maakt zich zorgen over een te hoge werkdruk, veel ziekteverzuim, veiligheidsrisico's en de ellenlange wachtrijen, zo schrijft AT5. 

Op Schiphol is het al sinds het begin van de meivakantie vrijwel elke dag veel te druk. Er is te weinig personeel om het grote aanbod van reizigers goed te laten doorstromen. De vertrekhallen puilen tijdens piekuren letterlijk uit, met passagiers die ver buiten de terminal moeten wachten voor de beveiligingscontrole.

Uit de peiling van FNV blijkt dat 85 procent van de ondervraagden aangeeft dat er niet genoeg mensen zijn om het werk op een veilige en verantwoorde manier te kunnen uitvoeren. 42 procent maakt zich zorgen over de veiligheid van passagiers en vluchten.

Agressie
Het personeel dat met passagiers werkt, zoals grondstewardessen bij incheckbalies, maakt zich het meeste zorgen over de veiligheid. De vakbond citeert een medewerker van KLM die het werk 'ongekend stressvol' noemt en bang is voor agressie van reizigers.

Vanaf vandaag mogen er maximaal 67.500 reizigers per dag vanaf Schiphol vliegen. Die maatregel geldt tot het einde van de maand. In augustus kan er opgeschaald worden tot 73.000 reizigers per dag. Daarvoor moesten luchtvaartmaatschappijen vluchten schrappen en zagen klanten hun vakantieplannen in rook opgaan.

Volgens Joost van Doesburg van FNV is erger voorkomen dankzij het Schipholakkoord, waarbij het personeel een flinke zomerbonus is toegezegd en door het schrappen van vluchten.

Meer vluchten schrappen
"Maar er blijft een personeelstekort", zegt Van Doesburg. "Een deel van de werknemers ziet in het permanent verlagen van het aantal vluchten daar een oplossing voor. Als het een chaos blijft, moet Schiphol op korte termijn in ieder geval nog meer vluchten gaan annuleren. De veiligheid en gezondheid van werknemers en reizigers moet altijd op één staan."

FOK! Wat een weer: Bewolkt met af en toe een regenbui

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Welkom!  

De zomer kabbelt wat 'vochtiger' verder deze week, vanaf vrijdag blijft het dan weer vrijwel droog en worden er hogere temperaturen verwacht. In het weekend is er zelfs een redelijke kans op zeer warm zomerweer. 

Gisteravond was het bewolkt en in het noorden regende het af en toe. De wind kwam uit het westen en was matig. In het noordelijk kustgebied was de wind vrij krachtig, soms krachtig (windkracht 6).

Afelopen nacht viel er in de noordelijke helft van het land af en toe regen. De minimumtemperatuur lag rond 15°C. De wind draaide van west naar noordwest en is boven land matig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig, windkracht 6.

Vanochtend is er veel bewolking en komen er enkele buien voor. De wind komt uit het noordwesten en is boven land matig, langs de kust krachtig (windkracht 6).

Vanmiddag verdwijnen de buien en wordt het uiteindelijk overal droog. Er komt ook af en toe zon. De middagtemperatuur ligt tussen 17°C op de Wadden en 20°C in het oosten van het land. De wind komt uit het noordwesten en is boven land matig. Langs de kust neemt de wind af naar vrij krachtig.

Vanavond is er af en toe zon en blijft het droog. De noordwestenwind is matig en in het noordelijk kustgebied eerst vrij krachtig.

Het was genieten van Rammstein in Nijmegen (Foto: Klokhuisje)
Het was genieten van Rammstein in Nijmegen (Foto: Klokhuisje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Den Haag wil snelheidslimiet scootmobielen omlaag naar 8 km/u

De gemeente Den Haag wil de maximum toegestane snelheid voor scootmobielen verlagen naar acht kilometer in plaats van de huidige zestien kilometer per uur. Daarmee wil de gemeente gevaarlijke verkeerssituaties tegengaan. 

Scootmobielgebruikers zelf zijn niet blij met dit voorstel en vrezen dat hier juist verkeerschaos door zal ontstaan. Ook de SP spreekt van een onbegrijpelijk plan en dient donderdag met de lokale partijen Hart voor Den Haag, Partij voor de Dieren, Haagse Stadspartij en ChristenUnie/SGP een voorstel in om maatwerk toe te passen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.