Voorzitter Bij1 stapt op: "Ben als zwarte vrouw nog nooit zo respectloos behandeld"

Jursica Mills, voorzitter van politieke partij Bij1, stapt per direct op zo heeft ze in een interne mail laten weten. De kritiek die Mills uit in haar mail is niet mals en haar ervaringen binnen de partij lijken haaks te staan op alles wat Bij1 wil uitdragen. De afgetreden voorzitter noemt de partijcultuur 'toxisch' en zegt respectloos te zijn behandeld.

Bij1 beschrijft zichzelf op de eigen website als "een politieke partij die staat voor een Nederlandse samenleving met gelijke rechten en gelijke kansen voor iedereen. Een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn en onze verschillen niet worden veroordeeld, maar gewaardeerd". Maar die sfeer blijkt er blijkens de mail van Mills niet echt te hangen intern.

Volgens het Parool stelt Mills dat Bij1 "vol is van toxiciteit, vriendjespolitiek en tegenstrijdigheden". Woorden die lijken op die van de weggestuurde nummer 2 van de Tweede Kamerlijst Quincy Gario vorig jaar. De vertrokken voorzitter voegt daar aan toe dat waar de partij in de politieke arena voor staat, binnen Bij1 niet bepaald leidend is. "Ik heb gezien dat leden graag rechtvaardigheid willen totdat een rechtvaardig besluit niet bij hen in het straatje past. Dat leden graag een platte organisatie willen, maar nooit verantwoordelijk willen zijn voor hun eigen gedrag. En ga zo maar door. Ik ben als zwarte vrouw nog nooit zo respectloos, niet zuiver/integer of ongerechtvaardigd benaderd en behandeld en dat allemaal onder het mom van kritiek. Laat dat maar even bezinken."

Mills werd begin 2021 voorzitter van Bij1 en zou het komende maand in een voorzittersverkiezing opnemen tegen Rebekka Timmer (tot februari ook bestuurslid). Die aanstaande verkiezing liep al uit op een sof nadat Timmer zich terugtrok als kandidaat. Timmer stapte eerder op als bestuurslid uit onvrede met de koers van de partij maar stelde zich onlangs alsnog kandidaat voor de functie van voorzitter. De selectiecommissie gaf vervolgens een negatief advies over de kandidatuur van Timmer, die kan rekenen op brede steun binnen Bij1 en daarom tegen het advies in kandidaat bleef.

Tegenover het Parool geeft Mills aan de gang van zaken rond Timmer niet te waarderen. "Het gaat over Rebekka. Zij heeft van de selectiecommissie een negatief advies gekregen, maar zet toch door. De manier hoe leden daarmee omgaan vind ik aanstootgevend. Als minder bekende leden een negatief advies krijgen, vinden ze dat oké. Maar bij Rebekka gaan mensen actie ondernemen."

Timmer wordt binnen de partij gesteund door diverse afdelingen en door Bij1-Tweede Kamerlid Sylvana Simons. Dat laatste is niet vreemd aangezien ze voor de Tweede Kamerfractie werkt in Den Haag. Timmer betekende daarnaast veel voor de opbouw van de jonge partij.

"Juist in een tijd waarin we streven naar radicale gelijkheid moeten we soms ons gedrag aanpassen ten behoeve van gelijkwaardigheid. Dat moet je doortrekken naar al ons handelen, ook als je je ongemakkelijk voelt. Heel veel mensen binnen de partij zijn niet integer. Ik ben zeer teleurgesteld", zo stelt Mills in het Parool.