Poetin: 'binnenkort raketten met mogelijkheid tot kernkop naar Wit-Rusland'

Rusland zal binnenkort raketten die kunnen worden voorzien van een kernkop leveren aan Wit-Rusland. Zoals de Russische president Vladimir Poetin aankondigde tijdens een ontmoeting met het Wit-Russische staatshoofd Alexander Loekasjenko, zal Wit-Rusland de "komende maanden" het Iskander-M-raketsysteem van Rusland ontvangen, dat ook kan worden uitgerust met kernkoppen.

Poetin bood Loekasjenko ook aan om Wit-Russische gevechtsvliegtuigen te upgraden, zodat ze in de toekomst ook kernwapens kunnen dragen. Het Wit-Russische leger heeft veel Sukhoi Su-25 straaljagers, die zouden kunnen worden "verbeterd", zei Poetin aan het begin van een ontmoeting met Loekasjenko in St. Petersburg. De modernisering moet worden uitgevoerd in vliegtuigfabrieken in Rusland en tegelijkertijd kan dan de opleiding van het personeel starten. 

Loekasjenko zei tijdens de bijeenkomst met Poetin dat hij zich zorgen maakte over het "agressieve" beleid van buurlanden Litouwen en Polen. 

Loekasjenko sprak in mei al de wens uit om het krachtige wapensysteem Iskander-M te kopen. "Met zo'n uitrusting is het een heel ander leger", zei de autocratische leider van zijn strijdkrachten. De Wit-Russische dictator kondigde ook aan dat hij van plan is het S-400 luchtverdedigingssysteem van Rusland te kopen.

De Iskander-raketten en kruisraketten worden afgevuurd vanuit zware vrachtwagens en hebben een bereik tot 500 kilometer. Ze kunnen conventionele of nucleaire kernkoppen dragen. De S-400 kan vliegtuigen en inkomende raketten aanvallen binnen een straal van 400 kilometer. Loekasjenko had in 2020 hulp nodig van Poetin om zich te verweren tegen sterke protesten van zijn eigen bevolking.