Sri Lanka roept noodtoestand uit te midden van alles verlammende staking

President Gotabaya Rajapaksa heeft vrijdag de noodtoestand uitgeroepen in Sri Lanka . De stap geeft het leger meer bevoegdheden, te midden van toenemende woede over de manier waarop de regering de ergste financiële crisis in bijna driekwart eeuw heeft aangepakt.

De noodtoestand geeft het leger de bevoegdheid om mensen te arresteren en vast te houden terwijl het land de publieke onrust probeert te dwarsbomen. Vrijdag's overdag stonden kantoren, fabrieken en openbaar vervoer in heel Sri Lanka leeg en stil toen miljoenen werknemers in de publieke en private sector deelnamen aan een landelijke staking om te protesteren tegen de verkeerde aanpak door de regering van een alsmaar aanhoudende financiële crisis .

De staking werd georganiseerd door vakbonden en maatschappelijke organisaties. Bijna alle openbare en particuliere vervoersdiensten kwamen stil te leggen. Meer dan 3.000 fabrieksarbeiders uit Sri Lanka's belangrijkste exportverwerkingsgebied deden ook mee aan de staking.

"We kunnen de beleidsblunders van onze president aanwijzen die hebben geleid tot de zeer erbarmelijke toestand van onze economie", zei vakbondsleider Ravi Kumudesh. De president weigert af te treden ondanks de aanwezigheid van demonstranten die al bijna een maand voor zijn kantoor in Colombo kamperen, evenals een reeks grootschalige demonstraties.

Een groep studenten die het nationale parlement probeerde te bestormen, werd donderdag door de politie met traangas bestookt. 

Wanbeheer door de regering en de coronapandemie hebben het eiland in de ergste economische crisis gebracht sinds de onafhankelijkheid Sri Lanka in 1948. 

De financiële crisis heeft geleid tot een tekort aan brandstof, voedsel en geneesmiddelen, wat heeft geleid tot herhaalde stroomstoringen en toenemende ontberingen voor de bevolking van het eiland.

De crisis komt op het moment dat de voedsel- en brandstofprijzen wereldwijd zijn gestegen, aangewakkerd door de de Russische invasie van Oekraïne.

De oppositie in het parlement is er tot dusver niet in geslaagd Rajapaksa uit zijn ambt te zetten. Oppositieleider Sajith Premadasa zei vrijdag dat ze volgende week een motie van wantrouwen tegen de president en zijn regering zullen invoeren.

Vorige maand herschikte Rajapaksa zijn kabinet, waarbij een aantal van zijn familieleden uit machtsposities werden verwijderd , maar zijn broer Mahinda Rajapaksa bleef als premier van het land aan. 

De regering kondigde vorige maand aan dat ze haar buitenlandse schuld van 51 miljard dollar (48,3 miljard euro) niet meer kan betalen nadat de reserves in Amerikaanse dollars op zijn geraakt.

De Sri Lankaanse minister van Financiën, Ali Sabry, zei eerder deze week dat hij verwacht dat de economische problemen nog twee jaar zullen aanhouden.