Trump verliest rechtszaak Twitter-verbod, maar rechter laat mogelijkheid open

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft een nederlaag geleden in de juridische strijd tegen de opschorting van zijn Twitter-account. Een federale rechter in de Amerikaanse staat Californië heeft de eis van Trump afgewezen.

De rechter gaf Trump en zijn advocaten echter de mogelijkheid om hun eis in gewijzigde vorm opnieuw voor te leggen. De eisers zouden geen sterke argumenten hebben aangevoerd, zo stond in het vonnis. Twitter is een particulier bedrijf en het Eerste Amendement, dat de vrijheid van meningsuiting beschermt, is van toepassing op overheidsinmenging, maar niet op vermeende inmenging door particuliere bedrijven, aldus de uitspraak. 

Twitter, Facebook en YouTube blokkeerden de accounts van Trump in januari 2021, kort voor het einde van zijn termijn. De aanleiding was de bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021 door Trump-aanhangers en dat Trump zijn sympathie toonde met de aanvallers. Tevens beweerde hij zonder enig bewijs dat zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen van november door fraude was gestolen. Hij veroorzaakte hiermee veel spanning in het land.

Twitter, waar hij meer dan 80 miljoen volgers had, was tot dan toe zijn belangrijkste communicatieplatform. De ex-president vecht al lange tijd tegen het blokkeren van zijn account. Een van de grote vragen is of Trump zou kunnen terugkeren naar het netwerk na de mogelijke overname door Twitter van tech-miljardair Elon Musk. Trump zei onlangs dat hij niet terug wilde naar Twitter, ook al zou hij dat wel kunnen. De aanwezigheid op het platform kan echter belangrijk zijn voor zijn mogelijke kandidatuur bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024.