Ghana op uitdoelpunt naar WK; Senegal na strafschoppen langs Egypte

Boris (borisz)

Ghana en Senegal zijn de eerste twee Afrikaanse deelnemers aan het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Ghana heeft zich op een uitdoelpunt langs Nigeria geworsteld. Senegal heeft strafschoppen nodig gehad om Egypte te verslaan. 

Ghana aan een doelpunt van Thomas Partey genoeg in het Nigeriaanse Abuja.  Partey kon in de tiende minuut aanleggen voor een afstandsschot. Doelman Francis Uzoho leek het lage schot van de Arsenal-middenvelder makkelijk te kunnen pakken, maar blunderde door de bal onder zich door te laten schieten.  

Nigeria kwam halverwege de eerste helft op gelijke hoogte. De in Haarlem geboren William Troost-Ekong benutte een strafschop: 1-1. Het was niet genoeg voor Nigeria omdat het heenduel in 0-0 was geëindigd. De bezoekers zaten nog even in spanning toen een doelpunt van Victor Osimhen na lang aarzelen toch werd afgekeurd. Nigeria probeerde tevergeefs de druk op te voeren in de tweede helft. Ghana zien we vanwege het uitdoelpunt dit najaar terug in Qatar.  

Spanning was er nog volop na het heenduel in het tweeluik tussen Egypte en Senegal. Egypte had in Caïro met 1-0 gewonnen van Senegal en had daarmee enigszins revanche genomen voor de nederlaag in de Afrika Cup-finale. In de derde minuut had Senegal zijn achterstand uit het heenduel al weggewerkt. Villarreal-aanvaller Boulaye Dia tikte de bal van dichtbij binnen nadat Egypte niet goed kon uitverdedigen na een vrije trap vanaf de zijkant van het strafschopgebied.

Het bleef 1-0 na zowel negentig als 120 minuten. Strafschoppen bleken nodig. De strafschoppenserie begon aan beide kanten slecht. De eerste vier strafschoopen gingen mis. Pas bij penalty vijf was het raak, via de Senegalese aanvaller Ismaïla Sarr. Uiteindelijk werd een misser van Mostafa Mohamed Egypte fataal. Mané benutte de laatste strafschop voor Senegal.