NASCAR-seizoen geopend met spannende Daytona 500

Voor de raceliefhebber keren we nog even terug naar de late zondagavond, want op de Daytona International Speedway is het nieuwe seizoen in de NASCAR Cup Series geopend. Dat gebeurde zoals gebruikelijk met de Daytona 500, dé race in de Amerikaanse stockcarracerij.

Kyle Larson opende het seizoen vanaf poleposition, met Alex Bowman naast zich. Brad Keselowski en Chris Buescher vertrokken vanaf rij twee, voor Austin Cindric en regerend Daytona 500-winnaar Michael McDowell. Op wat schermutselingen en technische problemen na gebeurde er in de eerste stage niet heel veel, tot kort voor het einde: Harrison Burton kreeg helemaal vooraan het veld een tikje van Brad Keselowski, schoof naar beneden en tikte William Byron aan. Die raakte Kyle Busch, Burton vloog over de kop, Byron gleed hard tegen de muur aan en Denny Hamlin liep teveel schade op - iedereen was wel in orde.

De eerste stage werd ondertussen gewonnen door Martin Truex Jr, voor Keselowski en rookie Todd Gilliland. Met Erik Jones voorop en Ryan Blaney naast hem kon stage twee beginnen, waarin het ook nog redelijk rustig was. Truex pakte wederom de stagewinst, Joey Logano finishte als tweede en zo kon men zich op gaan maken voor de laatste fase van de race.

Met Keselowski en Cindric voorop begonnen de laatste ruim zestig ronden, een dikke tien ronden later ging het weer fout: Tyler Reddick raakte voorin het veld de controle kwijt, Truex werd geraakt, Kurt Busch en Logano gingen ook met het nodige geweld in de rondte. Nadat de boel opgeruimd was konden we door, met Cindric en Wallace voorop.

Het reed allemaal vrij aardig door, hoewel de spanning uiteraard toe begon te nemen. Met tien ronden te gaan ging het fout: rond de zesde plek in het 'peloton' moest Kevin Harvick even van het gas om Buescher te ontwijken, waarna Larson Harvick raakte en de boel in de rondte ging. Onder meer Gilliland maakte een flinke klap, maar ook bij onder meer Larson was er teveel schade om nog door te kunnen.

Met nog zes ronden te gaan konden we door met Cindric en Ricky Stenhouse voorop, wat allemaal grofweg één ronde duurde: Stenhouse werd aangetikt door Keselowski en ging met het nodige geweld in de rondte. De boel werd opgeruimd en we konden gaan beginnen aan de overtime, met Cindric en Blaney voorop, voor Wallace en Keselowski.

Cindric hield lang vol en kwam in de laatste meters onder vuur te liggen. Blaney wist hij ietwat agressief van het lijf te houden, Wallace probeerde onderdoor te komen en dat lukte...net ná de finish, dus Cindric ging er in pas zijn achtste Cup Series-race ooit met de winst vandoor in de grootste race van allemaal.