Poetin erkent Donetsk en Loehansk als zelfstandig en stuurt militaire vredesmissie

De Russische president Poetin heeft maandag de onafhankelijkheid van de zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk en Loehansk erkend. In een lange televisietoespraak beschuldigde hij  Oekraïne van genocide te plegen op de Russischtalige bevolking van Donetsk en Loehansk. Na de toespraak tekende hij de documenten voor de erkenning.

De twee 'Volksrepublieken' bestaan uit delen van twee Oekraïnse provincies. Rusland erkent de Oekraïense soevereiniteit over deze grondgebieden nu officieel niet langer. 

Vlak voor de televisie-toespraak bracht Poetin de Franse president Macron en Duitse bondskanselier Scholz op de hoogte van de erkenning van de Volksrepublieken. Macron wil in reactie hierop de VN-Veiligheidsraad bijeenroepen. Scholz veroordeelt de erkenning en gaf aan dat daarmee de akkoorden van Minsk teniet worden gedaan. EU-buitenlandchef Borrell wil dat de Europese Unie strafmaatregelen aan Rusland oplegt. De Britse premier Johnson noemt erkenning een schending van het internationaal recht.

De twee provincies verklaarden zich in 2014 onafhankelijk, maar die status werd tot vandaag door geen enkel land erkend. De Volksrepublieken Donetsk (DNR) en Loehansk (LNR) hebben slechts een deel van de provincies Donetsk en Loehansk in beheer, maar claimen het gehele grondgebied. Het is niet duidelijk welk grondgebied van de provincies als volksrepubliek wordt erkend.

Maandagavond liet de Poetin weten een 'vredesmissie' te sturen naar de vandaag erkende Volksrepublieken Donetsk (DNR) en Loehansk (LNR). "De strijdkrachten worden geïnstrueerd om de vrede daar te handhaven", zegt Poetin.

Dat houdt in dat Rusland militair actief zal worden in Oekraïne. In een verklaring schrijft het Kremlin dat de vredesmissie volgt op een verzoek van de DNR en LNR. Russische troepen zullen de grenzen tussen de erkende republieken en het overige deel van Oekraïne bewaken.

Het is nog onduidelijk wanneer Rusland vredesmissies stuurt naar Oost-Oekraïne en hoe groot ze van omvang zullen worden. Op berichtendienst Telegram circuleren beelden van militaire colonnes die al onderweg zouden zijn naar de Donetsk en Loehansk.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt mogelijk maandagavond (lokale tijd) nog bijeen in een spoedzitting over de Russische erkenning van de separatistische regio's Loehansk en Donetsk in Oost-Oekraïne.