'Ontbloot vrouwenvlees' bij sambashow schokt Saoedi-ArabiŽ

In Saoedi-Arabië wordt de islam strikt geïnterpreteerd. Veel vrouwen in het koninkrijk sluieren daarom hun lichaam in het openbare leven. Geen wonder dus dat 'schaars geklede' sambadanseressen in het land een storm van verontwaardiging teweegbrengen.

Een sambashow met schaars geklede danseressen heeft in Saoedi-Arabië een schandaal veroorzaakt. De gouverneur van de stad Jazan, prins Mohammed bin Nasser, heeft in het weekend een onderzoek gelast. Op foto's die de afgelopen dagen op social media circuleerden, zijn drie buitenlandse vrouwen te zien die de samba dansen in een van de hoofdstraten van Jazan. Ze namen daar deel aan het winterfestival.

De vrouwen, wier nationaliteit onduidelijk was, waren versierd met de typische kleurrijke veren van het Braziliaanse carnaval. Zoals bij samba-optredens in Brazilië waren hun armen, buiken en benen onbedekt. Zij toonden echter niet zoveel blote huid als bijvoorbeeld de dansers tijdens de beroemde carnavalsoptochten in Rio de Janeiro.

Veel burgers spraken hun verontwaardiging over de show op onlinenetwerken en andere media. Velen riepen op tot bestraffing van de organisatoren. "Shows zijn voor vermaak, niet voor het aanvallen van de goede zeden en het ingaan tegen de religie en de moraal van de samenleving," zo zei Mohammed al-Badschwi, een inwoner van Jazan, aan staatstelevisiezender El-Ekhbarija.

In de afgelopen vijf jaar zijn de amusementsmogelijkheden voor burgers in Saoedi-Arabië op initiatief van kroonprins Mohammed bin Salman aanzienlijk verruimd, tot het nieuwe aanbod behoren bijvoorbeeld grote sportevenementen en concerten.

Het koninkrijk wordt echter nog steeds gedomineerd door het wahhabisme, een bijzonder strikte en traditionele interpretatie van de islam. De meeste vrouwen dragen nog steeds in het openbaar de abaya, een zwarte mantel die het hele lichaam bedekt.

[Opmerking Jippie- veel beelden lijken al verwijderd te zijn, excuses voor de mindere kwaliteit]