Amsterdamse wethouder Groot Wassink moet tekst en uitleg geven

Verschillende partijen in de gemeenteraad van Amsterdam willen dat diversiteitswethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) tekst en uitleg geeft over het verhaal dat woensdag in De Telegraaf is verschenen. De krant had via een WOB-verzoek het appverkeer van de wethouder onder ogen gekregen en daaruit blijkt dat Groot Wassink persvragen over het onderzoek naar antihomogeweld wilde afhouden.

Uit appjes die werden vrijgegeven na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur blijkt dat de wethouder ambtenaren de opdracht gaf om persvragen af te wimpelen. Groot Wassink was op vakantie en droeg op te communiceren dat hij ’slecht bereikbaar was’, terwijl er achter de schermen volop contact was.

In het onderzoek dat in februari al klaar was, maar afgelopen zomer naar de raad werd gestuurd, vertellen slachtoffers van antihomogeweld dat hun belagers vaak Amsterdammers zijn die een niet-westerse achtergrond hebben.

Spoeddebat aangevraagd

VVD-lijsttrekker Claire Martens is geïrriteerd over het optreden van de wethouder en heeft hier een debat over aangevraagd. Op Twitter schrijft ze: "Terwijl jezelf mogen zijn in onze stad steeds verder onder druk staat, verstopt onze GroenLinks wethouder diversiteit willens wetens een onderzoek dat hem niet uitkomt en duikt weg voor de pers. Tijd voor een debat."

Dat debat is aangevraagd voor de commissievergadering van woensdag 12 januari. Kameraad Groot Wassink is lijsttrekker voor GroenLinks Amsterdam tijdens de aankomende gemeenteraadsverkiezingen in maart.