Ruim helft Nederlanders ziet contant geld voor 2030 verdwijnen

Jippie

57% van de Nederlanders denkt dat contant geld over ongeveer 8 jaar geheel uit de samenleving verdwenen is. Steeds minder Nederlanders hebben fysiek munt- en briefgeld op zak.

Momenteel heeft 82% van de Nederlanders contant geld in hun portemonnee. Ter vergelijking: in 2014 ging het nog om 95%. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Knab onder ruim 1.000 klanten.

‘Contant geld blijft belangrijk’
Hoewel de meeste Nederlanders de toekomst van contant geld somber inzien, willen toch 8 op de 10 ondervraagden liever niet dat dit fysieke betaalmiddel ooit verdwijnt. Zo voelt contant geld voor veel Nederlanders veiliger dan andere betaalmiddelen.

Nederlanders zetten vooral nog vraagtekens bij de veiligheid van betalen met de smartphone. Slechts 28% beschouwt deze betaalmethode als veiliger dan betalen met contant geld. Bij betalen met de betaalpas geldt dit voor 43% van de Nederlanders.

Nadine Klokke (CEO Knab): "Nieuwe betaalmethodes - zoals betalen met de smartphone - moeten we zien als een verrijking van de bestaande mogelijkheden. Niet als een vervanging. Onze taak is om het betaalverkeer zo veilig mogelijk te houden. Maar al kan ‘betalen met de smartphone’ zeker zo veilig zijn als betalen met cash, het kan lang duren voordat de consument dat ook zo voelt. Dit onderzoek laat zien dat het goed is dat iedereen zelf kan bepalen of ze met contant geld, de betaalpas óf de smartphone betalen."

Digitale munten in de supermarkt
Bijna een kwart van alle ondervraagden ziet de digitale munt de komende jaren z’n intrede doen in de supermarkt. Vooral jongeren zien dat gebeuren: ruim 1 op de 3 respondenten onder de 36 jaar denkt dat je in 2030 je dagelijkse boodschappen kunt afrekenen met – bijvoorbeeld – de Bitcoin. Mensen boven de 60 jaar zijn wat terughoudender, van hen ziet ongeveer 1 op de 5 dat gebeuren.

Contant geld (Pixabay)
Contant geld (Pixabay)