Rydz stunt tegen Aspinall op WK darts; Chisnall als vierde darter positief

Nathan Aspinall is dinsdagmiddag verrassend uitgeschakeld in de derde ronde van het wereldkampioenschap darts. De tweevoudig halvefinalist verloor kansloos met 4-0 van Callan Rydz, de nummer 36 van de wereld. Rydz heeft nog geen enkele set verloren. Eerder op de dag werd ook José de Sousa al uitgeschakeld in Alexandra Palace. Voor Dave Chisnall stopte het WK zonder te spelen. Hij testte als vierde speler positief op corona en kon op zijn hotelkamer blijven.

Rydz kende een goed jaar bij de PDC. Zo won hij twee vloertoernooien. Aspinall kwam er geen moment aan te pas deze partij. The Asp gooide met 94,13 per drie pijlen nog een aardig gemiddelde, maar kon niet tegen de sterk finishende Rydz op. De 23-jarige Engelsman bleef verloor weer geen set. Tegen Yuki Yamada (3-0) en Brendan Dolan (3-0) stond hij ook geen set af. In zijn volgende wedstrijd neemt Rydz het op tegen Alan Soutar, die De Sousa verrassend uitschakelde.

Soutar won van De Sousa in een zeer matige partij. De Sousa kwam niet verder dan een gemiddelde van 83.89, terwijl Soutar liefst 45 (!) pijlen op de dubbels miste. De Sousa was in de zesde set (op 3-2 voor) één leg van de overwinning verwijderd. Echter was de Portugees niet binnen 21 pijlen uit, en miste hij zijn enige matchdart op tops. Daarvoor had Soutar al zes pijlen voor de set gemist, maar zijn zevende pijl was wel raak.  In de beslissende set kwam De Sousa nog op voorsprong na een dertiendarter, maar daarna was het zijn Schotse tegenstander die de voorsprong overnam met twee zeventiendarters. Soutar zorgde daarna wel voor een fraai einde door 136 te finishen.

Dave Chisnall had woensdagmiddag eigenlijk ook moeten spelen, maar hij bleek besmet met het coronavirus. Daardoor plaatste Luke Humphries zich automatisch voor de vierde ronde. Eerder deze week moesten Michael van Gerwen en Vincent van der Voort zich ook al terugtrekken wegens een coronabesmetting. Ook Raymond van Barneveld testte positief, maar die was toen al uitgespeeld. Dirk van Duijvenbode kon een vandaag een negatieve test laten zien en zal vanavond op het podium te zien zijn.