Botswana haalt homoseksualiteit uit het strafrecht

Het gerecht in Botswana heeft in een arrest homoseksualiteit gedecriminaliseerd. Het verwerpt daarmee een beroep dat de conservatieve regering van het land had aangetekend. Dat maakt de High Court vandaag bekend.

Het hof van beroep van Botswana bevestigde maandag een uitspraak uit 2019 die homoseks decriminaliseerde, een beslissing die door de homogemeenschap werd geprezen als het vestigen van het Zuid-Afrikaanse land als een "echte democratie".

De beslissing van maandag schrapte in feite twee delen van het wetboek van strafrecht die homoseksualiteit verboden hadden. 

Vóór de uitspraak van het Hooggerechtshof in 2019, die werd geprezen door internationale organisaties en activisten, stond op homoseks in Botswana een gevangenisstraf van maximaal zeven jaar.

De staat had in hoger beroep aangevoerd dat het wetboek van strafrecht homoseks verbood en er geen bewijs was dat de houding van mensen ten opzichte van homoseksualiteit was veranderd. 

Bij het lezen van de unanieme beslissing van vijf rechters, zei rechter-president Ian Kirby van het Hof van Beroep dat de criminalisering van consensuele activiteiten van hetzelfde geslacht een schending vormt van de grondwettelijke rechten van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders op waardigheid, vrijheid, privacy en gelijkheid.

"Deze artikelen hebben hun nut verloren en zetten wetshandhavers er alleen maar toe aan om zich te ontpoppen tot het bespioneren wat burgers in hun privé doen," aldus Kirby.

Leden van de homogemeenschap in de rechtbank, die maskers droegen in de kleuren van de regenboog, reageerden met luid gejuich. 

"Dit zal het landschap van democratie, mensenrechten en gelijkheid in Botswana voor altijd veranderen. Eindelijk zal de staat zich niet meer bemoeien met wat twee volwassenen in hun privéleven doen", zei Sethunya Mosime, voorzitter van de Lesbiennes, Homo's en Biseksuelen van Botswana (LEGABIBO), buiten de rechtbank.

"Deze zaak heeft de Botswaanse democratie en onafhankelijkheid van de rechterlijke macht op de proef gesteld. We kunnen met klem zeggen dat Botswana een echte democratie is."